Gospodskija
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
- JohnnyS
- n+1
-
Karikaturist
#17379 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto juznije to tuznije.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#17380 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hehe kako svako razlicito tumaci
- Didier
#17381 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako mapu okreneš naopačke, u pravu si.
- dr_Evil
- dr_Evil
#17383 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#17384 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije.
U Njemačkoj je najbogatija Bavarska, a i u Francuskoj je sem Pariza najbogatija regija južna obala.
- Bullet Tooth Tony
- jeza u ledja
#17386 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesi ti isao po kucama Norvezanima? Bas me zanima ima li toga?
Kod Amera ima "dodjite na veceru", "rucak", tako nesto. A ima i dodjite da nesto popijemo, dodjite da gledamo tekmu.
Kad sam bio mladji redovno je bilo dernecenje po kucama, a i bezveze onako navratis na kafu. Imao sam raje kod koje se jedno vrijeme visilo svaku noc skoro.
Al bas me zanima kako je to u hladnoj Skandinaviji. Jel vas uopste zovu po kucama, jel previse formalno, itd? Mislim, kod ovih autohtonih Norvezana.
-
Seawolf
#17387 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidi ovo ....
Omjer između prosječnih primanja i cijene rentanja stana u pojedinim evropskim gradovima ....

Molim upućenije da prokomentarišu.
Omjer između prosječnih primanja i cijene rentanja stana u pojedinim evropskim gradovima ....

Molim upućenije da prokomentarišu.
-
sabanss
#17388 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
da parafraziram.... "Nije stan skup nego si se ti slabo udala" 
- geralt
#17389 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moje iskustvo sa Svedskom je da je jako tesko ostvariti tako blizak prijateljski odnos da budes pozvan u neciju kucu, bar kad su "autohtoni" u pitanju. Imaju uzak krug od nekoliko bliskih prijatelja, uglavnom stecenih u skoli ili na fakultetu, i vecinom ne traze nova prijateljstva van tog kruga. Puno lakse ces se sprijateljiti sa drugim imigrantima.jeza u ledja wrote: ↑23/02/2024 16:28Jesi ti isao po kucama Norvezanima? Bas me zanima ima li toga?
Kod Amera ima "dodjite na veceru", "rucak", tako nesto. A ima i dodjite da nesto popijemo, dodjite da gledamo tekmu.
Kad sam bio mladji redovno je bilo dernecenje po kucama, a i bezveze onako navratis na kafu. Imao sam raje kod koje se jedno vrijeme visilo svaku noc skoro.![]()
Al bas me zanima kako je to u hladnoj Skandinaviji. Jel vas uopste zovu po kucama, jel previse formalno, itd? Mislim, kod ovih autohtonih Norvezana.![]()
- jeza u ledja
#17390 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa mislim generalno je teze napraviti nova bliska prijateljstva kad vec zadjes u zivot gdje su kuca, posao i djeca glavna okupacija.geralt wrote: ↑23/02/2024 17:53Moje iskustvo sa Svedskom je da je jako tesko ostvariti tako blizak prijateljski odnos da budes pozvan u neciju kucu, bar kad su "autohtoni" u pitanju. Imaju uzak krug od nekoliko bliskih prijatelja, uglavnom stecenih u skoli ili na fakultetu, i vecinom ne traze nova prijateljstva van tog kruga. Puno lakse ces se sprijateljiti sa drugim imigrantima.jeza u ledja wrote: ↑23/02/2024 16:28Jesi ti isao po kucama Norvezanima? Bas me zanima ima li toga?
Kad sam bio mladji redovno je bilo dernecenje po kucama, a i bezveze onako navratis na kafu. Imao sam raje kod koje se jedno vrijeme visilo svaku noc skoro.![]()
Al bas me zanima kako je to u hladnoj Skandinaviji. Jel vas uopste zovu po kucama, jel previse formalno, itd? Mislim, kod ovih autohtonih Norvezana.![]()
A iskreno i kad razmislim i pozivanje kuci ne znaci da ste bas bliski.
-
Bodkin
#17391 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Lisabon ima smisla jer su expati zakucali cijene. Pretpostavljam budimpesta nesto slicno. Ne znam samo gdje je amsterdam. Nepriustiv totalno. I toliko o tome da je minhen preskup
A ovi sivi gradovi itekako ima smisla
-
Bodkin
#17392 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mozda malo znaci ali se slazem da mozes biti blizak bez zvanja kuci. Sa vecinom raje izlazim na vecere/pica, cak i ako ih smatram bliskim.jeza u ledja wrote: ↑23/02/2024 18:15Pa mislim generalno je teze napraviti nova bliska prijateljstva kad vec zadjes u zivot gdje su kuca, posao i djeca glavna okupacija.geralt wrote: ↑23/02/2024 17:53Moje iskustvo sa Svedskom je da je jako tesko ostvariti tako blizak prijateljski odnos da budes pozvan u neciju kucu, bar kad su "autohtoni" u pitanju. Imaju uzak krug od nekoliko bliskih prijatelja, uglavnom stecenih u skoli ili na fakultetu, i vecinom ne traze nova prijateljstva van tog kruga. Puno lakse ces se sprijateljiti sa drugim imigrantima.jeza u ledja wrote: ↑23/02/2024 16:28
Jesi ti isao po kucama Norvezanima? Bas me zanima ima li toga?
U starijim godinama nema potrebe da zovem nekoga kuci. Dobar restoran i dobra flasa vina i top
- jeza u ledja
#17393 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve se to slazem, no ja nisam to mislio reci. Ja kazem da cak i ako si pozvan nekome kuci ne znaci nuzno da ste bliski.Bodkin wrote: ↑23/02/2024 19:24Mozda malo znaci ali se slazem da mozes biti blizak bez zvanja kuci. Sa vecinom raje izlazim na vecere/pica, cak i ako ih smatram bliskim.jeza u ledja wrote: ↑23/02/2024 18:15Pa mislim generalno je teze napraviti nova bliska prijateljstva kad vec zadjes u zivot gdje su kuca, posao i djeca glavna okupacija.geralt wrote: ↑23/02/2024 17:53
Moje iskustvo sa Svedskom je da je jako tesko ostvariti tako blizak prijateljski odnos da budes pozvan u neciju kucu, bar kad su "autohtoni" u pitanju. Imaju uzak krug od nekoliko bliskih prijatelja, uglavnom stecenih u skoli ili na fakultetu, i vecinom ne traze nova prijateljstva van tog kruga. Puno lakse ces se sprijateljiti sa drugim imigrantima.
U starijim godinama nema potrebe da zovem nekoga kuci. Dobar restoran i dobra flasa vina i top
-
Bodkin
#17394 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da ima i toga. Mada jeste teze u sjevernoj evropi klikniti sa lokalcima. Uglavnom neki juznjaci ili istocnjaci iz mog iskustvajeza u ledja wrote: ↑23/02/2024 19:34Sve se to slazem, no ja nisam to mislio reci. Ja kazem da cak i ako si pozvan nekome kuci ne znaci nuzno da ste bliski.Bodkin wrote: ↑23/02/2024 19:24Mozda malo znaci ali se slazem da mozes biti blizak bez zvanja kuci. Sa vecinom raje izlazim na vecere/pica, cak i ako ih smatram bliskim.jeza u ledja wrote: ↑23/02/2024 18:15
Pa mislim generalno je teze napraviti nova bliska prijateljstva kad vec zadjes u zivot gdje su kuca, posao i djeca glavna okupacija.
-
moimoi
#17395 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Taj trend “po kucama” je svakako, hvala bogu, iscezao 
Fino u restoran ili u kafanu.
Fino u restoran ili u kafanu.
- perscitus
#17396 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne bih se baš složio sa ovim. Mislim da je bitno u kojem se mjestu živi. Neka mjesta nemaju ''community'', kulturu komšiluka i zajednice, civilizaciju i svjetonazor urbanog koje se ne mogu tako brzo stvoriti. Oni koji to imaju, imaju bez obzira na djecu i posao jer je stvar mentaliteta mjesta u kojem se živi a ne broja godina. Uzmi primjer samo Francusku i Njemačku, tako blizu a tako daleko.jeza u ledja wrote: ↑23/02/2024 18:15 Pa mislim generalno je teze napraviti nova bliska prijateljstva kad vec zadjes u zivot gdje su kuca, posao i djeca glavna okupacija.
Ne mislim da je iščezao. Zavisi ko i zavisi gdje. Što se mene tiče šaram, loma ovo, loma ono, bez obzira jesu li u pitanju poslovni sastanci, roštiljanje, dječiji rođendani, proslave... Put sredine je jedini ispravni put.
-
moimoi
#17397 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma danas se zove jedino familija…i to najbliza i najblizi prijatelji… oni koji ti nece zamjeriti sto ces ih poslati da sami uzmu pice iz frizideraperscitus wrote: ↑23/02/2024 21:44Ne bih se baš složio sa ovim. Mislim da je bitno u kojem se mjestu živi. Neka mjesta nemaju ''community'', kulturu komšiluka i zajednice, civilizaciju i svjetonazor urbanog koje se ne mogu tako brzo stvoriti. Oni koji to imaju, imaju bez obzira na djecu i posao jer je stvar mentaliteta mjesta u kojem se živi a ne broja godina. Uzmi primjer samo Francusku i Njemačku, tako blizu a tako daleko.jeza u ledja wrote: ↑23/02/2024 18:15 Pa mislim generalno je teze napraviti nova bliska prijateljstva kad vec zadjes u zivot gdje su kuca, posao i djeca glavna okupacija.
Ne mislim da je iščezao. Zavisi ko i zavisi gdje. Što se mene tiče šaram, loma ovo, loma ono, bez obzira jesu li u pitanju poslovni sastanci, roštiljanje, dječiji rođendani, proslave... Put sredine je jedini ispravni put.![]()
- jeza u ledja
#17398 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakav bolan “svjetonazor urbanog”?perscitus wrote: ↑23/02/2024 21:44Ne bih se baš složio sa ovim. Mislim da je bitno u kojem se mjestu živi. Neka mjesta nemaju ''community'', kulturu komšiluka i zajednice, civilizaciju i svjetonazor urbanog koje se ne mogu tako brzo stvoriti. Oni koji to imaju, imaju bez obzira na djecu i posao jer je stvar mentaliteta mjesta u kojem se živi a ne broja godina. Uzmi primjer samo Francusku i Njemačku, tako blizu a tako daleko.jeza u ledja wrote: ↑23/02/2024 18:15 Pa mislim generalno je teze napraviti nova bliska prijateljstva kad vec zadjes u zivot gdje su kuca, posao i djeca glavna okupacija.
Ti se bas uzivio u personu koju nam prezentujes na forumu.
Cool.
- jeza u ledja
#17399 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kod mene dodju sami vade iz frizidera.moimoi wrote: ↑23/02/2024 22:08Ma danas se zove jedino familija…i to najbliza i najblizi prijatelji… oni koji ti nece zamjeriti sto ces ih poslati da sami uzmu pice iz frizideraperscitus wrote: ↑23/02/2024 21:44Ne bih se baš složio sa ovim. Mislim da je bitno u kojem se mjestu živi. Neka mjesta nemaju ''community'', kulturu komšiluka i zajednice, civilizaciju i svjetonazor urbanog koje se ne mogu tako brzo stvoriti. Oni koji to imaju, imaju bez obzira na djecu i posao jer je stvar mentaliteta mjesta u kojem se živi a ne broja godina. Uzmi primjer samo Francusku i Njemačku, tako blizu a tako daleko.jeza u ledja wrote: ↑23/02/2024 18:15 Pa mislim generalno je teze napraviti nova bliska prijateljstva kad vec zadjes u zivot gdje su kuca, posao i djeca glavna okupacija.
Ne mislim da je iščezao. Zavisi ko i zavisi gdje. Što se mene tiče šaram, loma ovo, loma ono, bez obzira jesu li u pitanju poslovni sastanci, roštiljanje, dječiji rođendani, proslave... Put sredine je jedini ispravni put.![]()
Usluzivanja i letanja u onom nekadasnjem smislu tj “ugoscavanja” neIma.
Doslo je do toga da moram pocet sredjivati frizider da ovi ne bi prevrtali previse po sirevima i kurcima palcima.
Mi nekad “usluzujemo” nekad ne. Ovisi ko dolazi.
Ali ono letanje ko sto neki rade kod nas, pa te nutkaju a ti ne smijes odbijati, da se ko ne uvrijedi, cijela neka igra, e toga mi je pun kurac.
Nije to samo kod nas doduse.
- perscitus
#17400 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jeza u ledja wrote: ↑24/02/2024 02:01Kakav bolan “svjetonazor urbanog”?perscitus wrote: ↑23/02/2024 21:44Ne bih se baš složio sa ovim. Mislim da je bitno u kojem se mjestu živi. Neka mjesta nemaju ''community'', kulturu komšiluka i zajednice, civilizaciju i svjetonazor urbanog koje se ne mogu tako brzo stvoriti. Oni koji to imaju, imaju bez obzira na djecu i posao jer je stvar mentaliteta mjesta u kojem se živi a ne broja godina. Uzmi primjer samo Francusku i Njemačku, tako blizu a tako daleko.jeza u ledja wrote: ↑23/02/2024 18:15 Pa mislim generalno je teze napraviti nova bliska prijateljstva kad vec zadjes u zivot gdje su kuca, posao i djeca glavna okupacija.To je tako i u Sarajevu. To je tako svugdje. To je zivotna cinjenica.
Ti se bas uzivio u personu koju nam prezentujes na forumu.
Cool.
Jel ti vidiš naziv teme? Kako bolan može biti nešto svugdje isto? Ne možeš bazirati svoje ''životne činjenice'' kad nigdje nisi ni bio. Kako mogu mogućnosti upoznavanja novih osoba biti iste u mjestima primjera radi Istanbula, Španije, Italije, Grčke, sa jedne strane, u odnosnu na Švedsku, Njemačkuu, Dansku ili Norvešku sa druge strane? Ili Sjevernu Ameriku u odnosu na Južnu Ameriku. Ili Njujork u odnosu na neka predgrađa vukojebina u Ohaju i Indiani!? Nemoj se ljutiti ali očigledno da si ti negdje u ovim američkim nedođijama i žabokrečinama jebo ježa u leđa pa želiš da nam svim nametneš taj narativ ''svugdje je isto''. Nije niti može da bude.