Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ostri_Mac wrote: ↑19/02/2024 04:32
Zašto je obrisana cijela stranica 812?
Posvađali se oko Daikina i da li podne ili zidne....čini mi se.
Nidje veze i bezvezne...ode mi par postova onako i veliko pitanje onako...
rovac, mislim da sam se odlučio ipak za LN35 1kom sad, pitanje molim te, a i za ostale iskustveno, može li 35 osvojiti sobu 8x4 za grijanje u sredini kuće sa 0.5 prozorima i 8cm izolacije ili 50 da uzimam?
Kasnije do kraja godine sam odlučio uzeti još u kuhinju prije dnevnog jednu 25 i u jednu sobu 4x4 do dnevnog 25 da se dopune i pelet history...
Pa nisam ni gledao dobro, neko je još pitao za filtriranje zraka, LN serija filtrira sve malten kao i hepa filter, 2.5 čestice, alergene, bakterije, viruse 96% svega za 115min u 28m2, Daikin ima ovo ali na 50% skupljim modelima
rovac13 wrote: ↑19/02/2024 10:33
Hitachi bi trebao dobar brand.
Ono sto je meni logicno,mitsubishi je dokazano jedan od vodecih brandova,i ta srednja klasa kazu da radi super.Noviji pandan je ap35 i kosta puno vise.
Tako da se za 1500 km kod mitse dobije puno grijanja za te pare.
Danas daikin najjeftinija sensira kosta toliko.
SF35 zvuci odlican deal.Ako ne i najbolji trenutno.
Ja ne sumnjam da je to vrlo dobar i dokazan model, meni je presudilo sto smatram da za 7-8g ipak ima nekog napretka, a ovaj hitachi je 2023 (mislim, to pokazuju i scop i seer brojke). Ako nista, u elektronici je sigurno poprilicna razlika za taj vremenski period.
A sto kazes, kada poredis sa daikinom, taj mitsu je daleko bolja kupovina, nabili su cijene za prastare daikin modele..
Ono sto je meni logicno,mitsubishi je dokazano jedan od vodecih brandova,i ta srednja klasa kazu da radi super.Noviji pandan je ap35 i kosta puno vise.
Ja ne sumnjam da je to vrlo dobar i dokazan model, meni je presudilo sto smatram da za 7-8g ipak ima nekog napretka, a ovaj hitachi je 2023 (mislim, to pokazuju i scop i seer brojke). Ako nista, u elektronici je sigurno poprilicna razlika za taj vremenski period.
A sto kazes, kada poredis sa daikinom, taj mitsu je daleko bolja kupovina, nabili su cijene za prastare daikin modele..
Napredak je u tome što većina proizvođača sada pravi lakše modele pa se može uštedjeti na tiplama i šarafima.
Napredak je u tome što većina proizvođača sada pravi lakše modele pa se može uštedjeti na tiplama i šarafima.
Pa nije bas, vanjska mitsu 31 a ovaj hitachi 32.5kg
Po trenutnoj potrošnji, već mogu zaključiti (kuća na sprat grije se oko 170m2, 3 sobe, ogroman dnevni i hodnici sa stepenicama, stiropor 8 cm, plastična stolarija, staklenih površina 27-30m2, obično duplo staklo 4-16-4 valjda, vrata sva otvorena, 1 18ka i 3 12ke vivax aehi+, temp 22,5-23,5° u čitavoj kući)
- klime i ugradnja koštali 6.000 KM, garancija 5 godina, amortizacija 1.200 KM/godišnje
- okt. i april pretpostavka po 50 KM (100 KM)
- nov. i mart pretpostavka po 75 KM (150 KM)
- dec., jan. i febr. plaćeno po 100 KM (300 KM)
godišnje grijanje 550-600 KM + 1200 KM amortizacija = 1.800 KM godišnje, a plin plaćao oko 3.600 KM, na nivou godine ušteda duplo, tj. 1.800 KM.
Za 5 godina 9.000 KM čiste uštede, + dodatnih 6.000 KM ostane na strani kroz amortizaciju za zanavljanje klima.
Fakat gdje sam bio do sada. Ljut sam na sebe, silne pare sam dao za plin a nikad se kao insan ugrijao nisam.
Edit
Lokacija sarajevska kotlina
U 12/23 - ukupno struja za kuću 654 kWh skupe i 548 kWh jeftine - 1.202 kWh, oko 35% otpada na kućnu potrošnju na osnovu računa za isti period iz ranijih godina
U 01/24 - ukupno struje za kuću 774 kWh skupe i 570 kWh jeftine - 1.344 kWh, isto 35% otpada na uobičajenu potrošnju
do jutros dakle do 20.02. za 02/24 395 kWh skupe i 292 kWh jeftine - 687 kWh, isto izbiti oko 35% za uobičajenu potrošnju
Po smart utičnicama
12/23 - 18ka potrošila 423 kWh (nema po tarifama), a 3 12ke su 138, 124 i 129 kWh, dakle sve 4 klime - 814 kWh
01/24 - 18ka - 479 kWh, 3 12ke 160, 132, i 140kWh
do 20.02.24. 02/24 - 18ka 230 kWh, 3 12ke 79, 69 i 75 kWh
Last edited by samoTEgledam on 20/02/2024 14:19, edited 2 times in total.
malo je reci da sam odusevljen potrosnjom GREE klime, AAA ekonomska klasa, mjesec dana, radila od 7-21 cas, plus mala TA pec radila po jeftinoj 10 dana, uz bojler i kuhanje samo 87 KM
Malo statistke za Mitsubishi LN i FT modele.
Grijanje za isti period, 2 različita stana od 60m2.
FT sa kombinacijom FAN brzina, a LN zadnjih mjesec dana isključivo na Auto FAN. Temperatura podesena između 21C (noć) i 24C (dan)
Iznenađujuće slična potrošnja
Haris033 wrote: ↑20/02/2024 20:10
Malo statistke za Mitsubishi LN i FT modele.
Grijanje za isti period, 2 različita stana od 60m2.
FT sa kombinacijom FAN brzina, a LN zadnjih mjesec dana isključivo na Auto FAN. Temperatura podesena između 21C (noć) i 24C (dan)
Iznenađujuće slična potrošnja
FT
Moja FT50 je od 120 km2 bila zadužena za 48 km2 uz još jednu 18ku i jednu 12ku za taj isti period je potrožila nešto manje. To je ono što sam pisao da se međusobno pomažu u radu i da ni jedna nije u max akciji. Topli zrak koji proizvede jedna kreće se dalje u druge prostorije gdje druga ili treća zadužena ima manje posla, a ćoškovi su ujednačeni.
Zavisi, ali uglavnom od 24 do 26°jer pazim da zidovi ne ohlade i da stigne do svih dijelova kuće. Ne treba mi ni iznad ni ispod. Kada gosti dođu onda moram je smanjiti na 22°, ali tada više i ne radi. Šalju ove druge dvije pa bude tamam. FAN2 je najčešći mada ovih toplijih dana bude i na FAN1. Na FAN4 je već buka sa FT iako sam znao uključiti i na viši FAN kada nisam u sobi i kada se vratim, a ono fino toplo. AY se skoro i ne čuje na FAN1 dok na FAN2 se pali i gasi i ima dužih perioda kada se ne čuje uopšte. AY je relativno tiha i na FAN2.
Cacka malo po euroventu i gledao onu midea oasis pro sto je hvaljena, odnosno vivax aeyi koji je valjda rebrand tog modela i kaze kapacitet grijanja na -7 samo 1.86kw. A ovamo neki marketing -32c. Podrucje rada po dokumentaciji jeste do -30 ali cini se da tada potrosi sve da sebe ugrije
Ph @ -7°C (Declared Heating Capacity @ -7°C) s tim da je COP visokih 3.7
Komparacije radi, spomenuti mitsu veh: 2.6kw i cop 2.6 a hitachi 2.3kw i cop 3.4
Vivax y grije 100% na -15C i na mnogim forumima je hvale.
Moja tetka prezadovoljna, mada na malom uzorku grijanja od 20-tak dana, jer je tek kupljena i postavljena.
mobsterc wrote: ↑22/02/2024 13:15
Cacka malo po euroventu i gledao onu midea oasis pro sto je hvaljena, odnosno vivax aeyi koji je valjda rebrand tog modela i kaze kapacitet grijanja na -7 samo 1.86kw. A ovamo neki marketing -32c. Podrucje rada po dokumentaciji jeste do -30 ali cini se da tada potrosi sve da sebe ugrije
Ph @ -7°C (Declared Heating Capacity @ -7°C) s tim da je COP visokih 3.7
Komparacije radi, spomenuti mitsu veh: 2.6kw i cop 2.6 a hitachi 2.3kw i cop 3.4
Nadam se da sam dobro istumacio napisano
Eurovent je scop test a ne test maksimalne snage. Poenta je nakititi onih plusica.
Evo kad malo potegne(PI je koloko povlaci struje, TC je ono sto izbacuje pri tom inputu)
Pa nisu nista slagali.
Rekli su da grije na -30 ali nisu rekli koliko jako grije
Na to skrecemo paznju godinama ali niko ne haje.Kinezi stave kabl grijac u podnicu vanjske i to automatski znaci grijanje na nekom nizem minusu.Ali taj grijac ne utice na snagu grijanja,nego samo neda da se zaledi odvod
Snazna klima ce grijat na minusima i ako pise -15......a svak sebi moze postavit grijac da se odvod nebi zaledio......ja sam u svaku klimu postavio grijac a ni u jednoj nije dosao......pise na njoj -15 a grijala cijelu kucu na -25.
A sto se tice eutoventa......sto vise citate vise ce bit nejasno....nikad nacisto.......tu nikad ne znas jel to maximum
Najgore sto je dozvoljeno proizvoljno birat opterecenje.....pa oni ako hoce da se hvale sa dobrim cop izmjere to pri laganom opterecenju malo snage dobar cop........dok neko drugi prikaze vise snage ali tu je odma slabiji cop.
Haris033 wrote: ↑22/02/2024 15:49
Moja tetka prezadovoljna, mada na malom uzorku grijanja od 20-tak dana, jer je tek kupljena i postavljena.
To sto pise 100 posto odnosi se na nominalni kapacitet.
Svaka klima gubi kapacitet sa minusima i opada joj cop i to je stvar fizike protiv koje se ne moze. Npr taj vivax je deklarisan na +7 nominalno 4.2 kwh. Raspon min max koji mu je deklarisan na toj temperaturi je 1- do 7.2 kwh.
Mozes vidjeti i na testu sto sam postavio, na -15 izbacuje oko 4kwh(sto je jako dobro)Sto znaci i dalje izbacuje ono deklarisano u nominali ali nema sanse viae da ona izbaci 7.2kwh deklarisanog maxa na +7.
Svaka klima gubi kapacitet sa minusima i opada joj cop i to je stvar fizike protiv koje se ne moze. Npr taj vivax je deklarisan na +7 nominalno 4.2 kwh. Raspon min max koji mu je deklarisan na toj temperaturi je 1- do 7.2 kwh.
Mozes vidjeti i na testu sto sam postavio, na -15 izbacuje oko 4kwh(sto je jako dobro)Sto znaci i dalje izbacuje ono deklarisano u nominali ali nema sanse viae da ona izbaci 7.2kwh deklarisanog maxa na +7.
Pa po onom testu na - 15 izbacuje 3.7-3.8 a na 0 stepeni 3.9
Ima li dalje na tom testu, +5, +7 itd
Pa po onom testu na - 15 izbacuje 3.7-3.8 a na 0 stepeni 3.9
Ima li dalje na tom testu, +5, +7 itd
Pa i nije test maksimalne snage, vec nominalne vise. Evo na plusu:
mobsterc wrote: ↑23/02/2024 17:06
A sta je fol sa isječcima
Koliko vidim, to je dokumentacija clivet, midea grupa, nije nezavisni test.
Mrsko mi guglat ponovo link da nadjem. Na nekom skandinavskom forumu sam nasao. Clivet Stelvio isti rebrand Midea Oasisa kao i Vivax Y. Ima ih zapravo nekoliko. Imm u pdf nez mozel se na poruke poslat? (Ako te zanima)