Izraelsko Palestinski odnosi

Locked
jeza u ledja

#251 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by jeza u ledja »

Benjo34 wrote: 21/02/2024 23:06
jeza u ledja wrote: 21/02/2024 22:32
Benjo34 wrote: 21/02/2024 22:08

Ne, jel znas npr kad su prvi put ogradili Gazu? Nema to veze sa Hamasom
Kakve veze ima ogradjivanje sa ovim o cemu pricamo? Nije jedina zemlja koja ima ogradu na svojim granicama. Ja i ne ocekujem nista drugo izmedju te dvije zemlje nego zid.
Ne govorimo o zidovima, vec o zabrani protoka robe kroz granicu, obustavljanju napajanja strujom, blokada u moru, itd. Gaza se granici i sa Egiptom. Zasto njima nisu upali preko granice?
Ima veze druze, znas I sam da ovo nije ni slicno granicama koje imamo bilo gdje na svijetu. Zid, ograda koja direktno krsi ljudska prava, mozes istrazit sve, cijela historija ima o toj "ogradi".
Ah, Izrael krsi ljudska prava blokiranjem granice…kamo srece da je to najgore sto su uradili.
Sta ocekujes? Zasto bi Izrael na bilo koji nacin otvarao granicu ili popustao ako imaju organizaciju i stanovnistvo koje sve radi da Izraelu zagorca zivot?

Da Gaza ima drukcije politicko rukovodstvo, a ne ono koje sve radi da pomogne Izraelu da opravda zlocine, Gaza bi, kao teritorija u kojoj Izrael nema nikakvu kontrolu, mogla do sada politikom priznanja Izraela i uspostavljanja nezavisne Palestine, ogradjivanjem od Irana i muslimanskog bratatva, dovesti Gazu u situaciju gdje imaju suverenitet i podrsku svijeta. Ako nista, barem su mogli otvoriti donekle granicu prema Egiptu. Umjesto toga, oni su odlucili da zrtvovanjem stanovnika Gaze sticu drugu vrstu podrske. Izgleda da im pali.

Blokada Gaze je postojala i prije Hamasa, ali ni blizu onoga sto postoji nakon trenutka kad je Hamas preuzeo vlast. U Gazi Izrael nema nikakvu vlast, (tj. nije je od 2005 imao), nisu postojali doseljenici (od 2005) i nije bilo apartheida. Opet iz toga Hamas nije uspio izvuci nista dobro za stanovnike Gaze.

Zbog svega toga ne mozemo pricati o blokadi Gaze bez upiranja prstom u Hamas.
Benjo34

#252 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by Benjo34 »

Ne, to nije granica sa kakvom se moze poredit bilo koja druga granica na svijetu. Pogotovo ako se uzme u obzir da 70% ljudi u Gazi su protjerani I potomci protjeranih za vrijeme Nakbe. Sjetimo se protesta iz 2018 godine kad su na relativno mirne proteste pred tom granicom Izraelci ogovorili bojevom municijom. Od 1994 godine tu takozvanu granicu Izrael zloupotrebljava maksimalno ne samo da im ogranici kretanje nego I ulaz I izlaz svih dobara konstantno ih drzeci u..zatvoru na otvorenom. Tako je bilo I prije Hamasa, uvijek ce biti neki Hamas da to opravdaju.

Najslicnije ovom zidu u Gazi je zid Varšavskog geta.
dr_Evil

#253 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by dr_Evil »

Benjo34 wrote: 22/02/2024 10:19 Ne, to nije granica sa kakvom se moze poredit bilo koja druga granica na svijetu. Pogotovo ako se uzme u obzir da 70% ljudi u Gazi su protjerani I potomci protjeranih za vrijeme Nakbe. Sjetimo se protesta iz 2018 godine kad su na relativno mirne proteste pred tom granicom Izraelci ogovorili bojevom municijom. Od 1994 godine tu takozvanu granicu Izrael zloupotrebljava maksimalno ne samo da im ogranici kretanje nego I ulaz I izlaz svih dobara konstantno ih drzeci u..zatvoru na otvorenom.

Apsolutno!

Gaza po svim parametrima jeste varsavski geto. Okupator i vodja logora potpuno kontrolise ulaz, izlaz, ekonomiju, te zivot i smrt.
Benjo34

#254 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by Benjo34 »

dr_Evil wrote: 22/02/2024 10:21
Benjo34 wrote: 22/02/2024 10:19 Ne, to nije granica sa kakvom se moze poredit bilo koja druga granica na svijetu. Pogotovo ako se uzme u obzir da 70% ljudi u Gazi su protjerani I potomci protjeranih za vrijeme Nakbe. Sjetimo se protesta iz 2018 godine kad su na relativno mirne proteste pred tom granicom Izraelci ogovorili bojevom municijom. Od 1994 godine tu takozvanu granicu Izrael zloupotrebljava maksimalno ne samo da im ogranici kretanje nego I ulaz I izlaz svih dobara konstantno ih drzeci u..zatvoru na otvorenom.

Apsolutno!

Gaza po svim parametrima jeste varsavski geto. Okupator i vodja logora potpuno kontrolise ulaz, izlaz, ekonomiju, te zivot i smrt.
Razlog zbog kojeg sam dosta vremena proveo uceci o ovoj stvari je bas taj sto mi nije jasno kako je moguce da neko ko je prosao tako nesto kao Holokaust, pozeli drugom uradit tako nesto sto se radi Palestincima.

I onda zakljucis da je mitomanija uzrok svega, nista drugo.
Bosanski_kralj

#255 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by Bosanski_kralj »

Postavlja se pitanje da je obrnuta situacija da bi li se se svijet ovako ponašao?
dr_Evil

#256 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by dr_Evil »

Benjo34 wrote: 22/02/2024 10:25
Razlog zbog kojeg sam dosta vremena proveo uceci o ovoj stvari je bas taj sto mi nije jasno kako je moguce da neko ko je prosao tako nesto kao Holokaust, pozeli drugom uradit tako nesto sto se radi Palestincima.

I onda zakljucis da je mitomanija uzrok svega, nista drugo.
Tesko je ulaziti u ovaj razgovor bez da covjek dodirne neke teme sa kojima se osjeca nelagodno, jer odbija tako razmisljati, jedan dio i autocenzure.

Prva takva tema bi bila rasna teorija - to je ona koju ne volim i koja mi izaziva nelagodu. Ali negdje u toj izgubljenoj teoriji desnicara ima narativ da samo germani i judeji su predodredjeni da vladaju svijetom, i time neko je zelio da ukloni konkurenciju. Obje rase zastupaju teoriju da su nadinteligentni, visoki, zgodni, i plavi, kao posteri koje gledamo iz Izraela, dok kad pogledamo kolo sa americki politicarima realnost je nesto drugo. Od ove teorije se ogradjujem i odbacujem je, i ne dijelim ni po kojem osnovu istu- ali zadrzavam izjavu da takve postere zaista gledamo iz Izraela, kao i da postoje slucajevi gdje se Jevreji iz Afrike sterilizuju.

Druga tema bi bila da li narod koji je prezivjeo holokaust moze izgubiti moralni kompas i uci u zabludu koju im podastire njihov rezim da samo brutalna sila je jedini osigurac njihove sigurnosti, i da kao samo takve ih niko vise nikada nece moci povrijediti..

Trece tema bi bila jos uvijek otvorena mrznja prema Jevrejima iz svih uglova svijeta, pa cak i njihovih kolonija kao sto su Njemacka i ostak Europe. Danas arapski svijet je otvoreno antijevrejski, tu se nema sta raspravljat; zlatni dani odnosa su zavrseni.

Cetvrta tema, da li su oni oni koji predvode zapadni svijet u ovom novom krizarskom ratu(ja te ratove posmatram samo sa ekonomskom aspekta, mada su pogonjeni religijom za fukaru), ili su samo puki izvrsioci visevjekovnog sna o svetoj zemlji.

Peta tema je uspjesnost visedecnijskog projekta gdje je svijet dobio novog neprijatelja, jevrej je zamijenut muslimanom kao odogovorom za sve svoje zivotne neuspjehe, a projekat se mora odrzavat.

Ili je sve ovo gore navedeno u odredjenim procentima.
zarko.filip

#257 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by zarko.filip »

https://honestreporting.com/lessons-from-palestinian-rule-over-bethlehem/
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#258 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by Chmoljo »

zarko.filip wrote: 22/02/2024 13:31 https://honestreporting.com/lessons-from-palestinian-rule-over-bethlehem/
The situation in now Palestinian controlled Bethlehem stands in stark contrast to Israeli controlled Jerusalem, just six miles to the north. In Jerusalem the Christian population can practice their faith freely and securely. The Jerusalem municipality even provides free Christmas trees to Christian residents.
zarko.filip

#259 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by zarko.filip »

Gdje li su danas medju vodjama Palestinaca bliski ljudi kao George Habash,Ibrahim Ayad,Arhimandrit Hilarion...
jeza u ledja

#260 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by jeza u ledja »

Benjo34 wrote: 22/02/2024 10:19 Ne, to nije granica sa kakvom se moze poredit bilo koja druga granica na svijetu. Pogotovo ako se uzme u obzir da 70% ljudi u Gazi su protjerani I potomci protjeranih za vrijeme Nakbe. Sjetimo se protesta iz 2018 godine kad su na relativno mirne proteste pred tom granicom Izraelci ogovorili bojevom municijom. Od 1994 godine tu takozvanu granicu Izrael zloupotrebljava maksimalno ne samo da im ogranici kretanje nego I ulaz I izlaz svih dobara konstantno ih drzeci u..zatvoru na otvorenom. Tako je bilo I prije Hamasa, uvijek ce biti neki Hamas da to opravdaju.

Prije par mjeseci sam slusao nekog novinara koji je pricao kako je nedavno bio na Zapadnoj Obali i tamo se sreo s nekim ljudima koje je upoznao kad je tamo zivio prije mescini rece 20-ak godina. Uglavnom prica je bila o tome kako je zivot tamo prije 20 godina bio mnogo mnogo bolji, sto se tice restrikcija, sto se tice putovanja, slobode kretanja, sigurnosti, itd. Ako se ne varam rece da su ti njegovi prijatelji mogli otici i do Tel Aviva relativno lagano. Uglavnom danas mu pricaju kako je tamo mnogo gore. (Ne mislim sad samo zadnjih par mjeseci vec godina).

I kad citas o historiji zadnjih 20-30-40 godina u svemu u vezi okupacije, mozes zakljuciti da se stanje drasticno pogorsalo za Palestince. Na primjer, i te barijere i blokade koje spominjes, kazes da su pocele 90-ih. Okupacija Gaze postoji jos od 1967-e mescini, zasto barijere i blokade nisu postojale i ranije? Sta se promjenilo u Izraelu/Palestini 1990-ih? Propadali su mirovni pregovori, Yitzah Rabin ubijen, a desnicari i u Izraelu i u Palestini su dobili na popularnosti. Hamas je nastao malo prije toga, u Gazi, i cijelo vrijeme je Gaza bila centar njihovih operacija (ako se ne varam Hamas je upravo izrastao iz Prve intifade, koja je pocela u Gazi). I cijelo vrijeme je stanje u Gazi bilo mnogo gore nego na Zapadnoj Obali. Istovremeno je u Tel Avivu Netanyahu i Likud dosao na vlast. To su dvije strane iste medalje. Zbog toga i govorim da se pravi razlika izmedju Izraela i ovih koji vode Izrael zadnjih 25 godina (izuzimajuci nekoliko godina), jer se ponasanje Izraela drasticno razlikuje danas i prije sredine 90-ih. U sustini isto vazi i za Palestince Gaze. O ovome sam pricao i ranije, populacija Izraela se poprilicno mijenja 1990-ih, sa dolaskom ogromnog broja ljudi iz zemalja bivseg SSSR-a. Ti ljudi su donjeli sa sobom mnogo radikalniju politiku. Uz to jos dodaj globalne promjene, 9/11, antislamski sentiment na Zapadu, i tako je Netanyahu dobio pokrice da radi sta hoce.

Od 1990-ih do danas se stanje mijenjalo ali je generalan trend bio povecavanje te blokade. No blokada kakvu imamo danas, u punoj snazi, postoji NAKON sto je Izrael napustio Gazu i NAKON sto je u njoj Hamas preuzeo vlast. Ja spominjem 2005-u i zato sto je od tada Gaza imala sansu da napravi nesto za sebe. Od tada po prvi put nisu bili okupirani bilo Izraelom bilo Egiptom, Englezima, Osmanlijama. Nije bilo doseljenika, nije bilo izraelske vojske na ulici. No politika koju su oni vodili (Hamas) ih je napravila neprijateljima ne samo Izraela vec i Egipta.
Ako je Hamas samo izgovor Izraelu, onda ucini sve da im ne dajes izgovor, a ne suprotno. Jer radeci suprotno nista ne postizes, kao sto vidimo. Palestinci su ostavljeni sami sebi dok su okolne drzave jedna po jedna sklapale mirovne sporazume. Sada sluze kao zivo meso za potkusurivanje sa Iranom i zalosno je sto to je tako. Rekao bih zalosno je sto to sebi dozvoljavaju ali je jako tesko izaci iz tog zacaranog kruga.
I nije bitan Hamas ko Hamas, moze sutra neko doci novi ali ako je politika radikalizacije ista, ishod ce biti isti.

Ako blokada Gaze od strane Izraela nije bila samo sa ciljem odrzavanja sigurnosti i politickog pritiska, nego sa ciljem sistematskog izgladnjivanja i bioloskog unistenja Palestinaca, onda su bili u tome poprilicno neuspjesni. Ako im je genocid cijelo vrijeme bila namjera, onda im je "akcija" Hamasa bila odlican povod da isprave svoju gresku i zavrse zapoceto. Ako im je pak svo vrijeme cilj bio zauzimanje te teritorije i protjerivanje Palestinaca, onda je nejasno zasto su je nakon 40 godina okupacije i doseljavanja napustili, da bi se sad ponovo vratili sa istom namjerom?

Moja poenta ovdje nije da polemisem oko toga da li Izrael sprovodi etnicko ciscenje ili genocid ili "samo" ratni zlocin, vec da istaknem nekonsistentnost njihove politike. Te 2005-e kad su se povlacili iz Gaze, bio je ogroman pritisak settlera da ostanu u Gazi. Ja mislim da ih je bilo oko 10-ak hiljada tamo. Isto kao danas na ZO, sa sve lijepim kucama, obradivim zemljistem, vodosnabdijevnajem, privilegovanim polozajem, itd. No Izraelci su skontali da ih Palestinci demografski ubise i da bi bilo bolje da se odvoje od Gaze. Ogroman trud je napravljen samo da se natjeraju ti settleri da se povuku i bilo je itekako protesta protiv toga. Ja mislim da su neke budale bukvalno fizicki morali izvlaciti iz kuca. I dan danas se o tome u Izraelu vodi polemika, kao nisu trebali, eto sta su dobili, itd. A Palestinci su to povlacenje vidjeli kao pobjedu.

(Tada je na vlasti bio onaj debeli Sharon, a Netanyahu se protivio ovakvoj odluci jer je on uvijek bio pro-settler. Ako se ne varam, to je dovelo i do raskola u Likudu, a Sharon je osnovao novu, umjernu stranku, onda riknuo, no njegova stranka je vodila Izrael na celu sa Olmertom i koaliciji sa njihvim SDPom. Bilo je svakakve price tada, ukljucujuci i povlacenja sa 95% Zapadne Obale, priznanjem dvije drzave, itd. Ehud Olmert, Sharonov nasljednik, koji je tad bio premijer, se zadnjih par mjeseci pojavljuje svugdje kritikujuci Netanyanhua, i on i drugi iz te koalicije, Ehud, Barak. Obojica mantraju o two-state solution)

Apsolutno!

Gaza po svim parametrima jeste varsavski geto.
Stvarno? Da mozda malo ne pretjerujes?
U Varsavskom getu je u roku 3 godine od gladi umrlo 100k stanovnika (cetvrtina). Znaci ne od pobuna, ne od deportacija, vec od gladi. U Gazi se u zadnjih 10 godina broj stanovnika sa 1.5m popeo na 2m prirodnim prirastajem. To je samo jedan od parametara, a ima ih jos mnogo, no mislim da je o njima degutantno detaljisati.

Meni je zalosno sto se Izrael kao drzava jevreja uopste doveo u situaciju da se prave ovakve usporedbe, jer razloga za to ocigledno ima, no malo realnosti nije naodmet.

Druga je stvar sto mislim da se ovakve usporedbe prave upravo zato sto se radi o Izraelu. Da je neko drugi u pitanju, svijet se ne bi ni blizu ovoliko interesovao.
dr_Evil

#261 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 22/02/2024 16:16
U Varsavskom getu je u roku 3 godine od gladi umrlo 100k stanovnika (cetvrtina). Znaci ne od pobuna, ne od deportacija, vec od gladi. U Gazi se u zadnjih 10 godina broj stanovnika sa 1.5m popeo na 2m prirodnim prirastajem. To je samo jedan od parametara, a ima ih jos mnogo, no mislim da je o njima degutantno detaljisati.

Meni je zalosno sto se Izrael kao drzava jevreja uopste doveo u situaciju da se prave ovakve usporedbe, jer razloga za to ocigledno ima, no malo realnosti nije naodmet.

Druga je stvar sto mislim da se ovakve usporedbe prave upravo zato sto se radi o Izraelu. Da je neko drugi u pitanju, svijet se ne bi ni blizu ovoliko interesovao.
Ne pretjerujem, a hinjavo podmetanje antisemitizma ne prihvatam. Sve sta mislim o njima kao narodu ili njihovom rezimu kazem otvoreno.
jeza u ledja

#262 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 22/02/2024 17:11
jeza u ledja wrote: 22/02/2024 16:16

Ne pretjerujem, a hinjavo podmetanje antisemitizma ne prihvatam. Sve sta mislim o njima kao narodu ili njihovom rezimu kazem otvoreno.
Nisam ti podmetao nista niti mi je to palo na pamet kad sam pisao post. Prenosi te. Zadnje dvije recenice nisu upucene tebi direktno niti se one odnose na antisemitizam, vec na poveznicu sa tim da jevreji rade ono sto su njima radili.

Ja mislim da ti pokusavas optuzbom "jesam li to odmah sam antisemita ako nesto kazem protiv?" skrenuti sa ovog sto sam ti replicirao, jer ne mozes dati smislen odgovor na moju repliku u kojoj jasno vidis da itekako pretjerujes, tj. da si napisao glupost ("Gaza je po svim parametrima Varsavski geto"). :wink:

"Ne pretjerujem" i hajmo dalje ,jel? Sve si odgovorio? Malo floskula o optuznicama za antisemitizam i to je to.

I cisto da se razumijemo, meni apsolutno nije problem prozvati neciji antisemitizam. Nemam ga potrebe "hinjavo podmetati", unatoc tome sto je taj izraz na ovom forumu predmet sprdnje, dezavuisanja i sveopste zajebancije. Tebe licno u vezi ove teme se ne sjecam tako da nemam izgradjen stav.
toska

#263 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by toska »

Dok je jake MZ u Gazi se neće umirati od gladi (izuzev trenutne situacije), ali svjetskih ratova nema odavno i sve se odvija u doba najvećeg prosperiteta civilizacije.
Most of the Gaza GDP of 700$ million comes as foreign humanitarian and direct economic support. Of those funds, the major part is supported by the U.S. and the European Union. Portions of the direct economic support have been provided by the Arab League, though it largely has not provided funds according to schedule.
(ovo 700 djeluje nekako malo ali nije bitno sad, tekst je dobar kao uvod)

Gore je prvi google odgovor, vjerovatno je greška u redosljedu jer bi EU trebala biti vodeća.
Tu su i Katar, Iran, Japan, Rusija...moglo bi se reći cijela planeta (nešto kao nama ratnih i poratnih godina).
Lijepo je i to vidjeti, bezinteresna globalna pomoć, ali sve je to sitno u odnosu na prihode i pomoć Izraelu od Amerike.

i interesantno iz doba mira:
Providing the population of the Gaza Strip with a 24/7 power supply requires about 600 megawatts of electricity. Yet the Gaza Strip receives only 180 megawatts — 120 directly from Israel via 10 power lines, and 60 generated by Gaza's power plant with Qatari-funded fuel provided by Israel. As a result, residents usually receive power in eight-hour rotations: eight hours on and eight hours off. In summer, the power can go off for up to 12 hours. Bombing the power plant 14 years ago[28] and preventing its rehabilitation since has limited its capacity to generate electricity. In addition, Israel hampers vital repairs and upgrades to the power system and forces the authorities to buy fuel from Israel alone.
https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_Gaza_Strip
Bodkin

#264 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by Bodkin »

Apsolutno!

Cekaj, znam da si normalan forumas za razliku od vecine ideoloskih ili vjerskih ekstrema ovdje pa da te ozbiljno pitam. Zasto je geto ako izrael sebe ogradi? Granica sa izraelom nije jedina za gazu. Izrael ne kontrolise ulaz i izlaz robe sa egipatske strane. I gle cuda, i tamo je zid. Plus sto ima obala ogromna

Da sutra svicarska odluci da se ogradi zidom 5m visokim, zasto je to “krsenje ljudskih prava”?
dr_Evil

#265 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 23/02/2024 06:53
Cekaj, znam da si normalan forumas za razliku od vecine ideoloskih ili vjerskih ekstrema ovdje pa da te ozbiljno pitam. Zasto je geto ako izrael sebe ogradi? Granica sa izraelom nije jedina za gazu. Izrael ne kontrolise ulaz i izlaz robe sa egipatske strane. I gle cuda, i tamo je zid. Plus sto ima obala ogromna

Da sutra svicarska odluci da se ogradi zidom 5m visokim, zasto je to “krsenje ljudskih prava”?
Oni nek sebe ogradjuju, ja ih podrzavam u tome(ogradio sam i ja svoju zemlju), ali zelio bih prije ogradjivanja da se znaju granice i ne da svaki dan neka familija Palestinaca ostane bez babovine od raznih settlera, i BiH i Juga su priznale Izrael - ali dajte ljudi te granice vise! Ali u osnovi varas se. Gaza je potpuno ogradjena od strane Izraela kopnom i morem. Granica izmedju Gaze i Egipta(Rafah) je Hamas preuzeo od Izrael, ali Izrael potpuno nadzire promet, selektivno pusta sta moze, a sta ne moze proci, i zatvara je po zelji. Nije to granica kakvom je ti zamisljas. Zid izmedju Gaze i Egipta je izgradjen zadnja 3 mjeseca. Prema tome Gaza je jedan veliki logor, koji moze imati slobodniju ili strozu politiku ovisno o raspolozenju svijeta prema Izraelu - kao sto vidimo ljudski zivot u tom logoru ne vrijedi ni boba. Kao sto rece moj drug iz Omarske, bilo je dobrih i losih dana.

S druge strane imas pogresno misljenje o Egiptu. Egipatski rezim je namontiran, kao i u mnogim drugim africkim zemljama. Ako ne vjerujes meni pogledaj jos jednom onaj video gdje Stuart Seldowitz prijeti prodavacu Hot dogova. A znas da je moje misljenje o teroristickoj grupi Hamas da je to cionisticki projekat nastao s ciljem konacnog unistenja Palestinaca. Isto mislim i za SDA te njegove izdanke, SANU projekat s ciljem nestanka Bosnjaka.

Zao mi je Egipta, ali to je samo primjer zapustenog drustva, a zapusteno drustvo sebi moze dopustiti da bude kolonija, pogledati pod BiH.
Dead Man Walking

#266 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by Dead Man Walking »

Cim neko spomene Rafu kao argument da Gaza nije zatvoreni kamp znas da je to neko ko veze nema o cemu prica.
Maxxtro

#267 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by Maxxtro »

Bodkin wrote: 23/02/2024 06:53 Cekaj, znam da si normalan forumas za razliku od vecine ideoloskih ili vjerskih ekstrema ovdje pa da te ozbiljno pitam. Zasto je geto ako izrael sebe ogradi? Granica sa izraelom nije jedina za gazu. Izrael ne kontrolise ulaz i izlaz robe sa egipatske strane. I gle cuda, i tamo je zid. Plus sto ima obala ogromna

A mogu li ja jedno kontrapitanje? Kako Izrael "sebe" ogradi ako blokira pristup Gazi sa mora? Pitam zato sto vidim da spominjes "obalu ogromnu", pa mi nije jasno kojom svrhom, osim ako ne zelis naravno pogresno implicirat da je Gaza otvorena sa te strane. Ali mozda si nesto drugo htio reci, pa de nam objasni. Kako Izrael sebe ogradjuje ako ne dozvoljava ni ulaz niti izlaz iz Gaze preko mora?
Bodkin

#268 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 23/02/2024 08:00
Bodkin wrote: 23/02/2024 06:53

Oni nek sebe ogradjuju, ja ih podrzavam u tome(ogradio sam i ja svoju zemlju), ali zelio bih prije ogradjivanja da se znaju granice i ne da svaki dan neka familija Palestinaca ostane bez babovine od raznih settlera, i BiH i Juga su priznale Izrael - ali dajte ljudi te granice vise! Ali u osnovi varas se. Gaza je potpuno ogradjena od strane Izraela kopnom i morem. Granica izmedju Gaze i Egipta(Rafah) je Hamas preuzeo od Izrael, ali Izrael potpuno nadzire promet, selektivno pusta sta moze, a sta ne moze proci, i zatvara je po zelji. Nije to granica kakvom je ti zamisljas. Zid izmedju Gaze i Egipta je izgradjen zadnja 3 mjeseca. Prema tome Gaza je jedan veliki logor, koji moze imati slobodniju ili strozu politiku ovisno o raspolozenju svijeta prema Izraelu - kao sto vidimo ljudski zivot u tom logoru ne vrijedi ni boba. Kao sto rece moj drug iz Omarske, bilo je dobrih i losih dana.

S druge strane imas pogresno misljenje o Egiptu. Egipatski rezim je namontiran, kao i u mnogim drugim africkim zemljama. Ako ne vjerujes meni pogledaj jos jednom onaj video gdje Stuart Seldowitz prijeti prodavacu Hot dogova. A znas da je moje misljenje o teroristickoj grupi Hamas da je to cionisticki projekat nastao s ciljem konacnog unistenja Palestinaca. Isto mislim i za SDA te njegove izdanke, SANU projekat s ciljem nestanka Bosnjaka.

Zao mi je Egipta, ali to je samo primjer zapustenog drustva, a zapusteno drustvo sebi moze dopustiti da bude kolonija, pogledati pod BiH.
Druze ja sam bio dole. Vidio svojim ovima neke stvari o kojim ovdje samo na tik toku gledaju. Ne mozes skidsti egipat odgovornosti jer eto “rezim im je namjesten”. Tom logikom mozes skinuti odgovornost sa svih arapskih zemalja. A tek sa hamasa

Gaza je logor, (ZO je u boljem stanju). Ali prica kako zasto izrael dize zidove je glupa
dr_Evil

#269 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 23/02/2024 10:52
Druze ja sam bio dole. Vidio svojim ovima neke stvari o kojim ovdje samo na tik toku gledaju. Ne mozes skidsti egipat odgovornosti jer eto “rezim im je namjesten”. Tom logikom mozes skinuti odgovornost sa svih arapskih zemalja. A tek sa hamasa

Gaza je logor, (ZO je u boljem stanju). Ali prica kako zasto izrael dize zidove je glupa
Ako ti ista znaci bio sam i ja, ali nisam bio ni u Gazi ni na Zapadnoj obali. Samo Izrael i Tel Aviv, doduse provodali su me kao cukicu jer sam isao poslom. Danas nakon svega sta sam pisao protiv rezima(nikad protiv drzave ili naroda) ne bih se vratio, sumir i mossad pamte sve, a mossad nije SOA.

Nemam ja nista protiv njihovih zidova i ograda, valjda je to jasno iz prehodnog posta, ali valjda smo sazreli kao drustvo da napokon kazemo jasn i glasno, doslo je vrijeme za palestinsku drzavu, oni su formirana nacija i zasluzili su je. Drugo ako postoji drzava onda imamo koga i da optuzimo kada se dese zlocini i krvoprolica kao ona 07.10. valjda je svaka drzava zaduzena za svoju i sigurnost komsija(od sebe), a ako nije u stanju treba da trazi pomoc. Loviti u mutnom sa nekakvim regijama ogradjenim zidovima daje svakom razlog da te uporedi sa nacistima, a logor sa varsavskim getom, i tako 80 godina. Nikome ne bi trebao biti veci interes da se uspostavi funkcionalna palestinska drzava, pa makar vlast bila marioneta kao u Egiptu.

Ovako je samo jasno da je cilj Izrael from the river to sea, etnicko ciscenje, vjerovatno genocid, i da se unisti svako sjecanje palestinaca na njihov dom. Kad bi postojala drzava sve bi to splasnulo sa vremenom. Evo pola Bosne je iz Srbije, ukljucujuci ALijinog malog, pa niko nema neku zelju da osvaja Beograd.

Ne skidam ja odgovornost sa Egipta, ali vjerujem da i sam imas misljenje da arapske zemlje su marionete zapada sto ce reci kolonije a ne prave drzave. Sto samo po sebi i nije neki problem, i citava europa je marioneta USA, pa sta kome fali. Ali nemoj koristiti taj argument da su Palestinci losi i da ih se zato ogradjuje.

Palestinci su zapravo jedini arapi sa kojima ja volim da popricam.. inace sam lik kad me par ljudi iz nekog naroda zajebe da ostalima dam sansu tek nakon sto se dokazu pa sam tako arape udaljio (kill me).. znam da je to ruzno ali tako je. Isti stav imam recimo i prema Poljacima.
Bodkin

#270 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 23/02/2024 11:04
Bodkin wrote: 23/02/2024 10:52

Ako ti ista znaci bio sam i ja, ali nisam bio ni u Gazi ni na Zapadnoj obali. Samo Izrael i Tel Aviv, doduse provodali su me kao cukicu jer sam isao poslom. Danas nakon svega sta sam pisao protiv rezima(nikad protiv drzave ili naroda) ne bih se vratio, sumir i mossad pamte sve, a mossad nije SOA.

Nemam ja nista protiv njihovih zidova i ograda, valjda je to jasno iz prehodnog posta, ali valjda smo sazreli kao drustvo da napokon kazemo jasn i glasno, doslo je vrijeme za palestinsku drzavu, oni su formirana nacija i zasluzili su je. Drugo ako postoji drzava onda imamo koga i da optuzimo kada se dese zlocini i krvoprolica kao ona 07.10. valjda je svaka drzava zaduzena za svoju i sigurnost komsija(od sebe), a ako nije u stanju treba da trazi pomoc. Loviti u mutnom sa nekakvim regijama ogradjenim zidovima daje svakom razlog da te uporedi sa nacistima, a logor sa varsavskim getom, i tako 80 godina. Nikome ne bi trebao biti veci interes da se uspostavi funkcionalna palestinska drzava, pa makar vlast bila marioneta kao u Egiptu.

Ovako je samo jasno da je cilj Izrael from the river to sea, etnicko ciscenje, vjerovatno genocid, i da se unisti svako sjecanje palestinaca na njihov dom. Kad bi postojala drzava sve bi to splasnulo sa vremenom. Evo pola Bosne je iz Srbije, ukljucujuci ALijinog malog, pa niko nema neku zelju da osvaja Beograd.

Ne skidam ja odgovornost sa Egipta, ali vjerujem da i sam imas misljenje da arapske zemlje su marionete zapada sto ce reci kolonije a ne prave drzave. Sto samo po sebi i nije neki problem, i citava europa je marioneta USA, pa sta kome fali. Ali nemoj koristiti taj argument da su Palestinci losi i da ih se zato ogradjuje.

Palestinci su zapravo jedini arapi sa kojima ja volim da popricam.. inace sam lik kad me par ljudi iz nekog naroda zajebe da ostalima dam sansu tek nakon sto se dokazu pa sam tako arape udaljio (kill me).. znam da je to ruzno ali tako je. Isti stav imam recimo i prema Poljacima.
Nisu sve arapske zemlje marionete zapada. Razvoj nekih od njih ih je dovro u rang sa zapadnim zemljama po uticaju i kvalitetu zivota. Odnosno ajmo reci da im je veza sa zapadom onogucila da predju iz beduinskog zivota u moderni bogati i uspjesni zivot

I nisam to rekao da kazem da palestinci zasluzuju ovo ili ono. Po meni rjesenje jeste dvije drzave. To je ocigledno. Ali sam odgovorio jer neki pisu kako je dokaz izraelskog divljastva zidovi oko drzave. A ono se desi da palestinci upadnu preko tih zidova i pobiju ne znam koliko ljudi. A tek umanjivanje onoga sto se desilo u oktobru je za izucavanjr.

Samo mi je smijesno prozivanje zapada kako trebaju nesto napraviti dok im prvi susjed ne pomaze niti krvno povezana drzava kao sto je jordan. A da ne kazem ostalih milijardu arapa
dr_Evil

#271 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 23/02/2024 11:24
Nisu sve arapske zemlje marionete zapada. Razvoj nekih od njih ih je dovro u rang sa zapadnim zemljama po uticaju i kvalitetu zivota. Odnosno ajmo reci da im je veza sa zapadom onogucila da predju iz beduinskog zivota u moderni bogati i uspjesni zivot

I nisam to rekao da kazem da palestinci zasluzuju ovo ili ono. Po meni rjesenje jeste dvije drzave. To je ocigledno. Ali sam odgovorio jer neki pisu kako je dokaz izraelskog divljastva zidovi oko drzave. A ono se desi da palestinci upadnu preko tih zidova i pobiju ne znam koliko ljudi. A tek umanjivanje onoga sto se desilo u oktobru je za izucavanjr.

Samo mi je smijesno prozivanje zapada kako trebaju nesto napraviti dok im prvi susjed ne pomaze niti krvno povezana drzava kao sto je jordan. A da ne kazem ostalih milijardu arapa
Samo zapad ili Rusija su u stanju nesto napraviti, ali prije svega zapad jer moze na svaki nacin, dok za Rusiju bi to bilo samoubistvo, nije Izrael proxy vojska u Siriji. Ja sam ipak stava da su sve arapske zemlje zapravo kolonije i da nemaju vlastitu politiku odlucivanja o vanjskoj politici. S druge strane evo i da neka od njih nije, recimo Libanon(ne kazem da nije), sta zapravo moze. Sta bismo mi uradili sutra da krene pokolj u Sjenici(opet), ili sta je Sjenica uradila kad je bio genocid kod nas. Arapske zemlje mogu jedino sankcije i zavrnuti pipu nafte prema Europi, a to je budimo realni fantastican metod pritiska, ali kad bi imale svoju vanjsku politiku! Ali valjda je jasno i njima da kad bi to uradile bio bi neko od njih sljedeci Gadafi, Husein ili Assad - zar ne?

Realno je da arapske drzave su kolonije, ali zamjerka jeste narodima tih zemalja da svoje nezadovoljstvo ne iskazuju prema svojim rezimima, a lahko ih je bilo pokrenuti tokom "arapskom proljeca". Ali kome mi sta imamo pricati, ne postoji pasivniji narod od nas.

Sve na stranu, samo kazem da se potura taj argument da su Palestinci bagra, jer eto ni braca arapi ih ne stite - dok je realnost na terenut nesto sasvim drugo.
toska

#272 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by toska »

Koji spinovi i prebacivanje problema Palestinaca Egiptu i Arapima.

Čitava tema od prve do zadnje strane ide u pravcu izjednačavanja, a 7. 10. se koristi kao početak i kraj.
Kome šta nije jasno neka pogleda izvještaje od prije, UN, AI, HRW ili bilo koje druge međunarodne organizacije.
Bodkin

#273 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 23/02/2024 11:45
Bodkin wrote: 23/02/2024 11:24

Samo zapad ili Rusija su u stanju nesto napraviti, ali prije svega zapad jer moze na svaki nacin, dok za Rusiju bi to bilo samoubistvo, nije Izrael proxy vojska u Siriji. Ja sam ipak stava da su sve arapske zemlje zapravo kolonije i da nemaju vlastitu politiku odlucivanja o vanjskoj politici. S druge strane evo i da neka od njih nije, recimo Libanon(ne kazem da nije), sta zapravo moze. Sta bismo mi uradili sutra da krene pokolj u Sjenici(opet), ili sta je Sjenica uradila kad je bio genocid kod nas. Arapske zemlje mogu jedino sankcije i zavrnuti pipu nafte prema Europi, a to je budimo realni fantastican metod pritiska, ali kad bi imale svoju vanjsku politiku! Ali valjda je jasno i njima da kad bi to uradile bio bi neko od njih sljedeci Gadafi, Husein ili Assad - zar ne?

Realno je da arapske drzave su kolonije, ali zamjerka jeste narodima tih zemalja da svoje nezadovoljstvo ne iskazuju prema svojim rezimima, a lahko ih je bilo pokrenuti tokom "arapskom proljeca". Ali kome mi sta imamo pricati, ne postoji pasivniji narod od nas.

Sve na stranu, samo kazem da se potura taj argument da su Palestinci bagra, jer eto ni braca arapi ih ne stite - dok je realnost na terenut nesto sasvim drugo.
Ja cak mislim da su palestinci pusteni niz vodu od strane arapa jer gledaju sebe i svoje drzave i interese. Btw taj isti assad se vec zamjerio zapadu pa je bilo ovdje bruka likova koji su trazili da ameri i njega kao gadafija otvoreno bombarduju. A i za gadafija su podrzavali.
A i otvaramo pandorinu kutiju sa tom pricom ko bi preko granice trebao pomagati :wink: nije dosljedno sa pricom o rusima u istocnoj ukrajini

Palestinci nisu bagra i niko to ne tvrdi. Jedino rjesenje je dvije drzave i mislim da ce se to desiti. Pitanje je samo granica. Samo onda naredni put kad zarate (a i to je neminovno), bice izmedju dvije drzave
dr_Evil

#274 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 23/02/2024 13:29
Ja cak mislim da su palestinci pusteni niz vodu od strane arapa jer gledaju sebe i svoje drzave i interese. Btw taj isti assad se vec zamjerio zapadu pa je bilo ovdje bruka likova koji su trazili da ameri i njega kao gadafija otvoreno bombarduju. A i za gadafija su podrzavali.
A i otvaramo pandorinu kutiju sa tom pricom ko bi preko granice trebao pomagati :wink: nije dosljedno sa pricom o rusima u istocnoj ukrajini

Palestinci nisu bagra i niko to ne tvrdi. Jedino rjesenje je dvije drzave i mislim da ce se to desiti. Pitanje je samo granica. Samo onda naredni put kad zarate (a i to je neminovno), bice izmedju dvije drzave
Ma ovdje se svasta podrzavalo, a matematika je jednostavna, samo gledaj sta je Tito radio na vanjskoj politici i neces pogrijesit.

Ne slazem se da je neminovno, ali sad je to vec nagadjanje. Bit ce neminovno ako na nekim dijelovima ostave zamrznuti konflikt. Ali od dvije drzave nema nista, ali sad krece ta prica koju ja tvrdim da je Gaza logor, a ne zid granica. Nece izraelski rezim nikad pristati na dvije drzave iz razloga sto zeli citavu teritoriju, a ova sad komplet prica o dvije drzave je zapravo mazanje ociju radi socijalnog bunta u tim drzavama.
Benjo34

#275 Re: Izraelsko Palestinski odnosi

Post by Benjo34 »

Rafah is controlled by Egypt, but Israel monitors all activity in southern Gaza from its Kerem Shalom military base, found at the junction between Gaza, Israel and Egypt, and other surveillance points.

“Theoretically, Rafah should be controlled by the Palestinian and Egyptian authorities,” says Lorenzo Navone, a sociologist specialised in borders and conflicts at the University of Strasbourg who has carried out significant research on the crossing. “But Israel still has influence over the crossing.”
Mislim za nije bas ok prebacivati odgovornost na Egipat, znajuci ovo. Pogotovo ne znam zasto bi bilo koja drzava iz okruzenja morala uraditi nesto, davati bilo kakve ustupke da se "rijesi problem" koji su Izraelci stvorili. Sa ljudske strane, humanosti naravno da bi trebali, ali s obzirom na porijeklo vecine stanovnistva Gaze, njima bi trebalo biti omoguceno da se vrate na zemlju odakle su protjerani.

Na jednom gostovanju kod Zorana Kesica, Edo Maajka je bas fino opisao to Izraelsko guranje Palestinaca.

Ako nista nek im bar omoguce pristup sa mora ili vazdusnom linijom ako nista za Humanitarnu pomoc, pa da onda pricamo da nije logor.
Locked