Ukrajina

drndalo

#194901 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Za barem dio sume sa snimka je vrlo jasno vidljivo da je zimzelena...
drndalo

#194902 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Kanadjani ce malo pogurati granate, iz Ceske..

drndalo

#194903 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Prcung, level-Pro... Vidjecemo da li je bilo i nesto ispunjeno...

Bodkin

#194904 Re: Ukrajina

Post by Bodkin »

Benjo34 wrote: 22/02/2024 10:22
Bodkin wrote: 22/02/2024 09:28
Benjo34 wrote: 22/02/2024 08:18

Ok nisam znao da su SAD agresijom na Irak, Afganistan uzimali teritoriju, anektirali je u sastav SAD.
Aha jasno, samo su bombardovali zemlje, postavili svoju vlast i okupirali vojskom. Pardon, u pravu si. Totalno drugacije
I opet ni slicno. Niti u jednom trenutku tu drzavu nisu prikljucili da bude npr 51 drzava. Na kraju krajeva, povukli su se iz Iraka I Afganistana, sto nije slucaj za Rusiju u Ukrajini koja jednostavno zeli zbrisati granice jedne drzave I progutati je.

Znaci ok je razbucati drzavu vojno sve dok nisi vojnikom tamo? Ili ako se povuces nakon 20 godina. Nema sta, bas je presedan ukrajina :D
zigzag

#194905 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

što u videu piše 2024 a na cviteru 2022
drndalo

#194906 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

zigzag wrote: 22/02/2024 11:52 što u videu piše 2024 a na cviteru 2022
Pise Feb. 22-i... Tj. danas...
drug_profi

#194907 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

drndalo wrote: 22/02/2024 11:37 Za barem dio sume sa snimka je vrlo jasno vidljivo da je zimzelena...
sasvim se jasno vide ogoljela bjelogoricna stabla i zelena crnogoricna.
Tako da snimak jasno govori da je u pitanju zimsko doba
drndalo

#194908 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ono sto ce Rusi (mozda) shvatiti 2097 (Hidzretske) je da je linija predjena, i da povratka na stara (sranja) nece da bude...

Ako je ovo stanje uma 50+% stanovnistva, a ja mislim da jeste, onda mogu samo izgubiti, ne brzo, ali povratka nema.

SanskiBiser

#194909 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Stefan Korshak

21. veljače - Dan 728 - HIMARS snažno udara, Adviivka talog kave, pada poput snježnih pahulja

Bok svima!

Mislio sam da ću, kad završi bitka za Avdiivku, moći samo pisati o tome i završiti s tim, a onda samo nastaviti do 24. i dvije godišnjice, ali nije ispalo tako.

Prvo, smrt Navalyja ostavit ću drugima, koji meni nisu važni.

Druga stvar, Reuters izvještava da Iran šalje Rusiji 400 (!) balističkih projektila, od kojih će neki bez sumnje biti ispaljeni na moje stvari ovdje u Kijevu, tako da sam još manje oduševljen učinkom američkog Kongresa nego što sam bio prije , što nešto govori. Neki projektili još nisu upereni u mene, na slici.

Treća stvar, jučerašnja su izvješća stigla o uistinu jezivom udaru HIMARS-a koji je pogodio sibirsku jedinicu formiranu za inspekciju, najmanje šezdeset ubijenih, možda stotine ranjenih, ne tako daleko od Volnovakhe. Kratka verzija, i ja se također pitam zašto na leševima nema više oštećenja od krhotina, ako moram pogoditi kojem izvoru vjerovati (zapravo moj svakodnevni posao), kladim se da je to vjerojatno istina.

https://www.kyivpost.com/post/28404

Avdiivka:

Glavni aspekt ove bitke koji bih istaknuo je da je ovo bio prvi put u jako dugo vremena, ako ikada, da smo vidjeli da UAF angažira cijelu brigadu u borbi s vrlo jasnim operativnim ciljem i da je taj cilj postignut. . Ući ću u procjene o žrtvama i implikacijama malo niže, kao i drugi, ali ono što me se dojmilo je koliko je 3. juriš na Avdiivku bio vojni i regularni vojni standard. Često se stječe dojam da UAF-u jednostavno nedostaju resursi i planeri da smišljaju operacije kako ide, to nije bio slučaj s 3. bojnom u Avdiivki.

Prvo, čini se da je brigada krenula u borbu gotovo punom snagom, u dobrom moralu, a ja pratim dovoljno njihovih internih kanala za ćaskanje da sam prvo bio iznenađen njihovom sigurnosnom disciplinom, a drugo i odsutnošću napada. Uobičajeno, kada jedinica UAF-a bude bačena u borbu, vojnici niže razine odmah isplivaju na površinu kako viša nema pojma što rade. Ne ovaj put. Koliko ja vidim, znali su kamo idu i koji je zadatak: izvući 110. brigadu iz gotovog okruženja i zatim povući redove na pripremljene položaje.

Ušli su skoro punom snagom i agresivno, s jasnim ciljem da stvore dovoljno prostora da povlačenje ima šansu. Čitao sam izvješća da je 3. bojna pojačana na ekvivalent od šest ili sedam bataljuna, što je malo pogrešno jer budući da su oni jedinica UAF-a vješta u regrutiranju i pronalaženju financiranja dobrovoljaca, imaju TOE tri pješačke bojne i “ bataljun” svaki od topništva, bespilotnih letjelica i oklopa.

Izgubili su vrlo malo ratnih zarobljenika ali zarobili su ratnih zarobljenika. Komunikacijske točke znale su kamo ići i čini se da je evakuacija unesrećenih uspjela. Oni su trenirali za gradske borbe i pješaštvo koje sam vidio bilo je naoružano za to. Čini se da su učinili ono što su trebali: izvukli ostatke 110. i zatim omogućili povlačenje od oko 5 km. na pripremljene položaje na uzvisini, a trajalo je oko pet dana.

Što ne znači da UAF-ov gubitak Avdiivke predstavlja vojno čudo, to je bio poraz, nema pitanja.

Moja poanta je da skoro dvije godine promatram UAF kao jastreb za slučajeve kada mogu jasno reći da je područni zapovjednik UAF-a donio operativnu odluku koja uključuje cijelu brigadu, a UAF dobiva rezultat koji je želio. Gotovo uvijek, velikom većinom, kada su UAF imale krizu na bojnom polju, odgovor je bio bacanje komadića i dijelova više brigada na problem. Ovo čini obranu održivijom jer to znači da organizacije višestrukih brigada stavljaju pojačanja u borbu, ali snagama UAF-a je inherentno nemoguće manevrirati, a ako se gubici nastave, osuđeni su na smrt na mjestu jer je rotacija dijelova snaga stvarno komplicirana .

To se nije dogodilo u Adviivki, a za mene je bilo upečatljivo. Jedna brigada (s prilozima) je ušla, imala je zadatak, izvršila ga je i onda je otišla na sljedeći zadatak. Mnoštvo vojnih pametnjakovića sve bi to nazvalo kompetentnom primjenom sile na operativnoj razini, a samo po sebi to je postignuće vrijedno poštovanja. Uvesti brigadu u borbu i potom držati situaciju pod kontrolom nije lako u obuci, teško je u ratu, teže je u postrojbi kojom zapovijedaju časnici od karijere i s ograničenim brojem narednika, a još je teže na nepoznatom terenu.

To što je 3. jurišna uspjela uglavnom je potvrda borbenog iskustva vojnika i mlađih starješina, dvije jebene godine puno njih, ali još više, vrlo jak dokaz da barem u jednoj ukrajinskoj brigadi postoji funkcionalan stožer koji može planirati operaciju, a zatim upravlja svojim podređenim postrojbama tako da operacija završi otprilike onako kako je planirano. Ako je ovo jednokratno, pa, svi znamo 3. novake oko Kijeva, a to su bolje obrazovani vojnici i više volonterskih donacija. Slika u prilogu, iz 3. je, pa možete sami zaključiti jesu li tipični UAF ili ne.

Ako nije jednokratan, onda smo tek ugledali svjetlo horizonta za vrijeme kada su formacije UAF-a zapravo sposobne za konvencionalne operativne manevre. Opet, ovo ne znači poreći da je to bio sveukupni poraz, niti tvrditi da je stvarno onaj od Ukrajinaca. Umjesto toga, to je ukazivanje na nešto što je UAF učinio, što je puno nas čekalo veći dio dvije godine da ih vidimo kako rade.

S obzirom da u OSRH ima puno brigada, ova je bila samo jedna. Iz prve ruke sumnjam da bi možda od 30-tak borbenih brigada UAF-a, možda 3 ili 4, na vrhu, vjerojatno bilo u stanju učiniti ono što je 3. upravo učinila.

Dakle, koliko je loš "poraz" bila Adviivka?

Mnogi od vas su vidjeli izvještaj NYT-a koji kaže da su stotine Ukrajinaca možda zarobljene u kaotičnom povlačenju iz Avdiivke. Izvori su par neimenovanih američkih vojnih analitičara i par ukrajinskih vojnih pripadnika.

Uz vrlo veliki rizik da proturječim glavnoj medijskoj platformi s puno vještine unutar nje, ja, ne vidim dokaze.

Ono za što sam vidio uvjerljive dokaze je:
- Ukrajinski zarobljenici uzeti u vrlo niskim dvoznamenkastim brojevima
- Ruski zarobljenici zarobljeni u sličnom broju
- Povlačenje desetaka ukrajinskih pješaka kroz urbano područje pod povremenom neizravnom vatrom i promatranjem bespilotnih letjelica, ali ništa što se nije približilo špaliru
- Koherentna, nova ukrajinska obrambena linija koju Rusi očito ne mogu nadvladati u ovom trenutku
- Znak nula, što znači grčeve, bolove u trbuhu, slike masovne izdaje ili nesposobnosti ukrajinskog zapovjedništva srednje razine
- Da je 110. vojnika fizički u utvrđenju Zenit koji je zarobljen, ranjen i nepokretan. Čini se da je to bilo manje od 20 muškaraca, a vjerojatno šest.
- Da je mjesto s kojeg je lokalno zapovjedništvo OSRH propustilo evakuirati ranjenike bila utvrda Zenit
- Na drugom mjestu je evakuacija unesrećenih uspjela
- Jako tražim da se žalbe izostavljenih podjedinica preplave, a ja ih ne vidim
- Jako tražim ruske trofejne slike zarobljenih ukrajinskih borbenih vozila i vojne opreme, ali ne vidim ih
- Jako tražim ruske slike stotina ratnih zarobljenika NYT izvješća su možda snimljena, a ja ih ne vidim
- Jako tražim upiranje prstom na ukrajinsku stranu zbog neuspjeha u Adviivki, a ja to ne vidim
- Vidim dosljedan stav od vojnika nižeg ranga sve do zajedničkih snaga da, iako je Avdiivka bila ruska pobjeda, to je bila pobjeda kupljena tankerima punim ruske krvi i ako Rusija nastavi osvajati takve pobjede, izgubit će rat
- Vidim, dosljedno, pritužbe u zajednici ruskih mil-blogera da je Avdiivka bila firova pobjeda iz udžbenika, da su se Ukrajinci povukli u dobrom poretku, a na dan kada je Ruska Federacija prodala 16.000 mrtvih za jedan jedini, uništeni grad .

- Jedan od najglasnijih ruskih mil-blogera koji se žali na to, tip po imenu Murz, pravim imenom Adrei Morozov (na slici) upravo je počinio samoubojstvo jer mu je moskovski propagandni centar naredio da cenzurira svoje negativne izvještaje o Avdiivki, i pretvara se da je velika ruska vojska uspjeh. Napisao oporuku i završnu oporuku i sve i stavio to na internet. (Možda nije pretplaćen na NYT, har har)

- Nakon što su se Ukrajinci vratili na nove linije, ako su ih držali, bilo je razumno očekivati ​​da će se vidjeti nova izvješća i videa neizbježnih ruskih sondi koje se sijeku približavajući se novim položajima, te slike su dostupne.

- Zapovjedništvo združenih snaga Tavria se promijenilo i samo dalo izjavu da su priče poput one NYT-a jednostavno pogrešne, iako kažu "neki zapadni mediji"
- Ukrajinski mediji, nula, opet kažem nula potvrda priče NYT-a.
- Masovna panika i stotine ratnih zarobljenika sigurno nije ono što mi govori relativno mali uzorak ukrajinskog vojnog osoblja s kojim razgovaram.
Na stranu, događaji kao što je Avdiivka izvrstan su način da se Telegram kanali čiste kremljovske glasnoće iskorijene od čudaka koji su rah rah Rusija, ali zapravo imaju vlastita mišljenja, prvi ponavljaju moskovsku liniju, dok drugi napadaju prve zbog laži i izdajući trupe.
Dakle, uz veliko poštovanje prema NYT-u, njihovoj najnovijoj priči o Avdiivki, vidim mnogo dokaza koji joj proturječe. Ali ni mene nema, pa uzmi taj FWIW.

Ruske stvari su oborene

Došlo je do još jedne serije oborenih skupih ruskih zrakoplova, a najvjerojatnije se sumnja da su Ukrajinci uzeli bateriju Patriota koja je navodno bila uglavnom stacionarna i postavili je tamo gdje Rusi nisu očekivali. Sedam borbenih mlažnjaka, svi noviji modeli, u zadnjih 96 sati.

https://www.kyivpost.com/post/28375

Naravno, samo je moguće da su Ukrajinci dobili neki šarmantni novi sustav o kojem nikome ne govore, ali vjerojatnije je da su momci iz ukrajinske protuzračne obrane točno izračunali gdje će Rusi u količini letjeti, tijekom tjedan dana ili više, i su u skladu s tim postavili zasjede. Općenito, presretanja su bila na istoku, dakle u regijama Luhansk i Donetsk.
To, naravno, nije razina gubitaka dovoljna za prizemljenje ruskih zračnih snaga. Međutim, to je više nego dovoljno da se rusko zrakoplovstvo zaustavi, a to je prostor za disanje UAF-u.

Za one od vas koji traže nešto bolje, svakako se može reći da je ohrabrujuće da su dvije godine nakon rata Ukrajinci još uvijek agilniji i pametniji od ruske vojske, iako Rusi nisu glupi, taktički jasno njihova vojska i zrakoplovstvo toliko je velik i birokratski da im je stvarno teško prilagoditi se protivniku koji brzo stoji na nogama. Još.

Za vas iz sjevernih krajeva gdje nije tako sunčano, a pesimizam je urezan u nacionalnu psihu, možete se zapitati kako je moguće da dvije godine nakon konvencionalnog rata Zapad još uvijek nije ugurao dovoljno vatrene moći u ruke UAF-a , da samo obore ruske zračne snage i gotovo s tim. Jasno je da bi mogli i ako jesu, nema više brige oko ruskih bombardera koji će gađati Madrid ili Prag ili Rigu ili bilo što drugo. Ako ne možete ubiti majmuna koji drži granatu, onda samo dignite granatu u zrak, takva je logika.
Ima greskica u masinskom prevodu ovdje je original na engleskom..
https://justpaste.it/94nud
drndalo

#194910 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Čitalac

#194911 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski najavio povišicu za vojnike koji su na frontu od početka agresije.
Na sastanku s frakcijom Sluga naroda, predsjednik Volodimir Zelenski predložio je povećanje plaća vojnicima na prvoj liniji na 200 tisuća UAH (4.800 EUR).
To je priopćio zamjenik predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove Jurij Misjagin.
"Tijekom večernjeg sastanka, predsjednik je rekao da vojnicima, koji su na prvoj crti bojišnice već dvije godine, treba povećati plaće na 200.000 hrivnji", objavio je Misjagin.
Podsjetimo, 21. veljače 2024. predsjednik Zelenski sastao se s frakcijom Sluga naroda. Ovo je bio prvi sastanak šefa države s narodnim zastupnicima frakcije od početka sveobuhvatne invazije.
"Razgovarali smo o najvažnijim stvarima za našu pobjedu - fronti, gospodarstvu, pomoći partnera i očuvanju jedinstva u društvu", rekao je šef frakcije Sluga naroda David Arakhamia.
Dupli_skalp

#194912 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

SanskiBiser wrote: 22/02/2024 08:31
Dimu1927 wrote: 22/02/2024 07:52 Ima li ijednog snimka katastrofe pri povlacenju iz avdivke, masovnih zarobljavanja i zrtava ?
nema nista, Butusov je rekao na live stream da je vecina izasla 17 feb, ovi sto su ostali 18 feb nisu racunali da ce Rusi krenuti "all in" sa svim rezervama a i ti su se vecim dijelom izvukli tokom noci 18 na 19 februar (bio je i jedan snimak probijanja na temi tokom noci), zavisno gdje je ko bio tj. gdje se zatekao u tom momentu nekima je bilo lakse a nekima nemoguce se izvuci, stavljao sam fotografije odjeljenja za koje se ne zna sta se desilo s njima 10-11 vojnika i zna se da je stab jedne od ceta 3. jurisne pregazen i zarobljeni su oficir i neki vojnici.

Juce je doktor iz medicinskog bataljona 3. jurisne (Sergej Strelok) s kojim Cooper saradjuje tj. pomaze im opremu nabaviti, napisao na FB da su imali 20 odlazaka u Avdivku u zonu za koju je zaduzena ta ekipa bolnicara trece brigade, i da su svi ranjeni izvuceni iz same Avdivke ( i ne samo ranjeni vukli su i ostale vojnike van) , zadnja dva odlaska su bila cisto da budu sigurni da nema ranjenika vise i ako je ko zaostao ili u medjuvremenu ranjen - to je bilo zadnji dan povlacenja i taj zadnji put pri povratku, na samom izlazu iz Avdivke su ih gadjali Rusi sa svim i svacim. Koristili su americki transporter za izvlacenje iz Avdivke i taj zadnji put od siline detonacija tj. udarnih talasa posada jednog transportera je imala povrede ociju i lakse povrede glave i sad su na lijecenju, sad skupljaju novac da kupe bolje kacige sa boljom zastitom za oci (integrisan vizir u sljem)

Ovo je Sergejeva ekipa u Avdivci predlozeni su vec za nagrade i odlikovanja :

Posada tog transportera..
Image
e jebiga, žao mi ove žene/djevojke na snimku. :(

a mudonjama ništa.
Čitalac

#194913 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Pod naslovom "Spas za Oružane snage", New Voice o 800 hiljada granata.
Jedan od predstavnika ukrajinskih agencija za provođenje zakona potvrdio je informaciju češkog predsjednika Petra Pavela o postojanju 800 tisuća granata koje mogu pokriti hitne potrebe Oružanih snaga Ukrajine za topničkim streljivom. Ta brojka premašuje sve što je EU uspjela isporučiti Ukrajini tijekom prošle godine.
„Ove granate planiraju se isporučivati iz Južne Koreje i južne Afrike, a vrijednost ugovora je oko dvije milijarde dolara", rekao je izvor.
Dodao je da je češki predsjednik objavio informacije o dostupnosti granata prvenstveno kako bi uvjerio Francuze da daju novac, zato što službeni Pariz blokira kupnju svega za Oružane snage Ukrajine što ne dolazi iz Europe (i idealno – svega što ne dolazi iz Francuske).
17. veljače na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji Petr Pavel je izjavio: "Do sada smo pronašli pola milijuna granata kalibra 155 mm i još 300 tisuća granata kalibra 122 mm, koje ćemo moći transportirati (u Ukrajinu) za nekoliko tjedana, ako nađemo sredstva za ovo." Predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je 31. siječnja da će Europska unija do ožujka ispuniti samo 52% obećanja o isporuci milijun topničkih granata.
Dupli_skalp

#194914 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

novi butusov:

SanskiBiser

#194915 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Dupli_skalp wrote: 22/02/2024 12:28
Spoiler
Show
SanskiBiser wrote: 22/02/2024 08:31
Dimu1927 wrote: 22/02/2024 07:52 Ima li ijednog snimka katastrofe pri povlacenju iz avdivke, masovnih zarobljavanja i zrtava ?

nema nista, Butusov je rekao na live stream da je vecina izasla 17 feb, ovi sto su ostali 18 feb nisu racunali da ce Rusi krenuti "all in" sa svim rezervama a i ti su se vecim dijelom izvukli tokom noci 18 na 19 februar (bio je i jedan snimak probijanja na temi tokom noci), zavisno gdje je ko bio tj. gdje se zatekao u tom momentu nekima je bilo lakse a nekima nemoguce se izvuci, stavljao sam fotografije odjeljenja za koje se ne zna sta se desilo s njima 10-11 vojnika i zna se da je stab jedne od ceta 3. jurisne pregazen i zarobljeni su oficir i neki vojnici.

Juce je doktor iz medicinskog bataljona 3. jurisne (Sergej Strelok) s kojim Cooper saradjuje tj. pomaze im opremu nabaviti, napisao na FB da su imali 20 odlazaka u Avdivku u zonu za koju je zaduzena ta ekipa bolnicara trece brigade, i da su svi ranjeni izvuceni iz same Avdivke ( i ne samo ranjeni vukli su i ostale vojnike van) , zadnja dva odlaska su bila cisto da budu sigurni da nema ranjenika vise i ako je ko zaostao ili u medjuvremenu ranjen - to je bilo zadnji dan povlacenja i taj zadnji put pri povratku, na samom izlazu iz Avdivke su ih gadjali Rusi sa svim i svacim. Koristili su americki transporter za izvlacenje iz Avdivke i taj zadnji put od siline detonacija tj. udarnih talasa posada jednog transportera je imala povrede ociju i lakse povrede glave i sad su na lijecenju, sad skupljaju novac da kupe bolje kacige sa boljom zastitom za oci (integrisan vizir u sljem)

Ovo je Sergejeva ekipa u Avdivci predlozeni su vec za nagrade i odlikovanja :

Posada tog transportera..
Image
[/spoiler]
e jebiga, žao mi ove žene/djevojke na snimku. :(

a mudonjama ništa.
[/quote]

Bolnicarka, ta povreda je od udarnog talasa avionskih bombi, tako su i ova 4 sa slike ranjena sto su na transporteru, povrede ociju i glave kod jednog je upitan vid da li ce biti sacuvan, mogla se sprijeciti ili znatno smanjiti ovom kacigom. Oko 1000 EUR komad u maloprodaji.

Image

Image
Piaty

#194916 Re: Ukrajina

Post by Piaty »

kluz franjo wrote: 22/02/2024 00:18 Ima ovih likova pod 3. "svjesno promovisanje lažnih informacija", zavetnika i amanetnika protiv kojih se treba vazda istinom boriti.
Taj "lažljivi i licemjerni Zapad" je imao i dozvoljavao slobodu protivljenja i prvom zalivskom ratu, u potpuno čistoj situaciji (sličnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu) kada je Sadam Husein ničim izazavan okupirao Kuvajt.
Kod drugog zalivskog rata protesti su bili još i veći, a osim VB, Poljske i Nizozemske nisu ni vlade drugih zapadnih, evropskih zemalja učestvovale u istom.
Naravno propagandistički lažovi će izostaviti takve podatke, baš kao i činjenicu da su tijekom 2022. na tom mrskom "zapadu" redovno održavane pro-ruske demonstracije.
Ali ne. Trebamo se držati "istoka".
Idioti.
:thumbup:

U tom kontekstu se često spomene Hollywood kao mašina i sredstvo američke propagande, jel tako.
A taj isti Hollywood je snimio toliko anti-ratnih filmova ali to se namjerno zaobiđe.
Pa ko je snimio Apokalipsa Danas? Da nisu Kinezi?

Masa američki filmova i dokumentaraca prikazuje Amerikance u negativnom svjetlu i zato je taj Zapad tako veliki kada su te stvari u pitanju. Kod ovih sa istoka nema ni naznaka toga.

Pored SAD još jedino Švabi znaju napraviti filmove o sebi kao negativcima i niko više.
A sve je to Zapad
Čitalac

#194917 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Kod bivšeg šefa regionalne vojne medicinske komisije pronađeno milion dolara, objavio je SBU.
Službenici za provođenje zakona razbili su shemu izbjegavanja mobilizacije i ilegalnog putovanja u inozemstvo vojno sposobnih muškaraca u Černihivu i priveli bivšeg šefa vojnog liječničkog povjerenstva. Radi se o Ihoru Kodovbetskom, koji je više od 10 godina, do 2021. godine, bio na čelu Černihivske regionalne vojne medicinske komisije.
Bivši dužnosnik je za novac nudio brisanje iz vojne evidencije, na temelju fiktivnih uvjerenja o zdravstvenoj nesposobnosti za službu. Nakon toga, bjegunci su koristili te dokumente za ilegalno putovanje izvan Ukrajine. Za provedbu sheme, osumnjičenik je djelovao zajedno s nekoliko trenutnih dužnosnika regionalnih liječničkih povjerenstava i zdravstvenih ustanova.
Službenici SBU-a dokumentirali su zločine bivšeg dužnosnika i uhapsili ga u vlastitom domu, nakon što je primio mito.
Tijekom pretraga kod njega je pronađeno gotovo milijun dolara, kao i više od 22 tisuće eura. Osim toga, zaplijenjena je i dokumentacija za nekoliko stanova i zemljišnih čestica, na kojima je SBU već pokrenula pljenidbu, napominje služba.
CrveniKuk

#194918 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

"
Čitalac

#194919 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Arakhamia o mobilizaciji: Nemamo izbora, neke brigade su popunjene 40 posto.
Ukrajina će morati mobilizirati više ljudi u redove Oružanih snaga ako se pomoć Sjedinjenih Država smanji, izjavio je šef frakcije Sluga naroda David Arakhamia.
"Ako bude manje pomoći (od Sjedinjenih Država), morat ćemo više mobilizirati. Ako je pomoć veća, tada se povećava stopa naoružanja. Tada nam treba manje ljudi. Jer možete pokriti neka područja fronta uvjetno s oružjem i ne treba vam toliko ljudi“, kazao je.
Arakhamia je najavio povećanje poreza kako bi se financirala obuka i opremanje tih ljudi.
"Mislim da mi uopće nemamo izbora: trebamo li mobilizirati ili ne. Jer imamo veliki manjak u brigadama. Ima brigada koje su popunjene 40 posto. Odnosno, ako uopće ne mobiliziramo, front se može raspasti i onda će najmanje milijun ljudi biti poslano, ali će biti prekasno", dodao je parlamentarac.
Prema riječima čelnika frakcije Sluga naroda, mobilizacija je potrebna ne zato što su "svi ti ljudi poginuli", već zato što je potrebna rotacija.
zigzag

#194920 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Čitalac wrote: 22/02/2024 13:28 Kod bivšeg šefa regionalne vojne medicinske komisije pronađeno milion dolara, objavio je SBU.
Službenici za provođenje zakona razbili su shemu izbjegavanja mobilizacije i ilegalnog putovanja u inozemstvo vojno sposobnih muškaraca u Černihivu i priveli bivšeg šefa vojnog liječničkog povjerenstva. Radi se o Ihoru Kodovbetskom, koji je više od 10 godina, do 2021. godine, bio na čelu Černihivske regionalne vojne medicinske komisije.
Bivši dužnosnik je za novac nudio brisanje iz vojne evidencije, na temelju fiktivnih uvjerenja o zdravstvenoj nesposobnosti za službu. Nakon toga, bjegunci su koristili te dokumente za ilegalno putovanje izvan Ukrajine. Za provedbu sheme, osumnjičenik je djelovao zajedno s nekoliko trenutnih dužnosnika regionalnih liječničkih povjerenstava i zdravstvenih ustanova.
Službenici SBU-a dokumentirali su zločine bivšeg dužnosnika i uhapsili ga u vlastitom domu, nakon što je primio mito.
Tijekom pretraga kod njega je pronađeno gotovo milijun dolara, kao i više od 22 tisuće eura. Osim toga, zaplijenjena je i dokumentacija za nekoliko stanova i zemljišnih čestica, na kojima je SBU već pokrenula pljenidbu, napominje služba.
slušaj rode, tako svi rade. šaljem te na hrešu, za mjesec dva hvataj se kanade.

jel tako emigracione?
melac

#194921 Re: Ukrajina

Post by melac »

Dupli_skalp wrote: 22/02/2024 11:28
alijagoro wrote: 21/02/2024 23:55
General War wrote: 21/02/2024 23:40
Pa kad tako gledas, i vecina Bosne :D
A to oni uzp i oni sto pocinise genocid,slicna bagra.
tebe i slične tebi bi bolila neka stvar za palestince da su bilo koje druge vjere.

eto koliko ste naopaki, dvolični i licemjerni.
U ovom trenutku se desava istrebljenje Masalit plemena u Sudanu od strane arapski milicija, otprilike isti razmjeri zlocina kao nad palestincima. I onda licemjeri prozivaju Zapada za licemjerje. ALi to je neka druga prica, ali treba ih malo skinuti s kurca sa tim prozivanjem za licemjerje a sami licemjeri.

Ja podrzavam Sumirov stav, samo navijacki za Ukrajinu bez neke patetike.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#194922 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

melac wrote: 22/02/2024 14:19
Dupli_skalp wrote: 22/02/2024 11:28
alijagoro wrote: 21/02/2024 23:55
A to oni uzp i oni sto pocinise genocid,slicna bagra.
tebe i slične tebi bi bolila neka stvar za palestince da su bilo koje druge vjere.

eto koliko ste naopaki, dvolični i licemjerni.
U ovom trenutku se desava istrebljenje Masalit plemena u Sudanu od strane arapski milicija, otprilike isti razmjeri zlocina kao nad palestincima. I onda licemjeri prozivaju Zapada za licemjerje. ALi to je neka druga prica, ali treba ih malo skinuti s kurca sa tim prozivanjem za licemjerje a sami licemjeri.

Ja podrzavam Sumirov stav, samo navijacki za Ukrajinu bez neke patetike.
:thumbup:

na kraju činjenica je da su Palestinci uz Srbiju bili kad smo mi ginuli....danas su uz Rusiju i manje više samo budali nije jasno da je Hamasova akcija aminovana iz Moskve i da danas čitav narod trpi posljedice iste.

nismo u poziciji da se khurchimo bez pokrića i poturamo guzove/vratove đe im nije mjesto

A kome je do ruske, iranske ili sjevernokorejske pravde nek ide za Guardianom iz Laktaša
Čitalac

#194923 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Landsbergis traži hitnu isporuku projektila Ukrajini, kao odgovor na potez Irana.
Ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis komentirao je informacije o iranskoj isporuci balističkih projektila Rusiji.
"Iranska isporuka balističkih projektila Rusiji još je jedan znak da se Iran ne boji naše reakcije, ne traži diplomaciju i ne namjerava zaustaviti eskalaciju. Ovo bi trebao biti posljednji čavao u lijes smirivanja, ako pouke iznesene iz Drugog svjetskog rata još uvijek nisu dovoljne. Očit odgovor bile bi sankcije kao i što skorija isporuka projektila koje je Ukrajina zatražila", dodao je litavski ministar vanjskih poslova.
hamos

#194924 Re: Ukrajina

Post by hamos »

Dupli_skalp wrote: 22/02/2024 11:29
hamos wrote: 22/02/2024 06:48 Zavadise nas dusmani germanski ali budi se omladina vidjam cesto grupe slavenske po instagramu, i sto ke zanimljvo vise se tu postuju nase razlike nego na nekim prozapadnjackim

Image
tako je, svi slaveni u jednoj državi :D
Ne mora biti jedna drzava ali da smo slicni i da suradjujemo poput germanskih zemalja, to trebamo

I zapadnjaci su se klali i ratovali pa zakopali sjekire
Haris.ba

#194925 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

Zar Estonija, Litvanija i Latvija nisu Sloveni?
Post Reply