Ne mora biti smislen, neka mi da ikakav odgovor. Malo vise od toga je upakovano u ovaj njegov biser. Egzodus jevreja iz palestine ne samo da se desio za vrijeme osmanlija, nego je, citiram, "krenuo od otomana pa nanize kroz vijekove". Pa zato oni nisu bili strano tijelo u istoj, iako su imali nekakvu kolonizacijsku asocijaciju. Kontas?Benjo34 wrote: ↑21/02/2024 00:48
Neces druze dobit odgovor, bar ne smislen. Spomenuli su Hagadu I otkud ona u Sarajevu kad sam se raspravljao sa njim I drugom Sumirom ranije, nisam dobio odgovor kako to da od svih drzava bas dođe u Bosnu pod Osmanlijama a oni naravno imali narativ kako su muslimani protjetivali jevreje, ubijali itd.
Izraelsko Palestinski odnosi
-
Maxxtro
#201 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
- General War
#202 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Sta si to dobio subcontractora?Maxxtro wrote: ↑21/02/2024 00:58Za nadati je se da ce ti sada odagnac zabluda objasniti kako su ovo lazi. Mada moras biti malo jasniji, mozda u preambuli da dodas za koga navijas. I najbitnije, nemoj da mu postavljas pitanja jer ga to zbuni.Chmoljo wrote: ↑21/02/2024 00:46The amount of movable and immovable property that was expropriated by Zionists in 1948 is shocking. Over eighty percent of Israel's total area was previously Palestinian land. When it was taken, about a quarter of this land was being cultivated. This amounts to 4.5 billion square meters of cultivated land taken. The Conciliatory Commission, established by Resolution 194, estimated in 1950 that the amount of cultivatable land taken from Palestinians in 1948 was about two-and-a-half times that of all land owned by Jews at the end of the mandate. Three hundred and fifty of the 370 settlements established between 1948 and 1953 were founded on Palestinian absentee land. By 1954, one-third of the Israeli population lived on absentee Palestinian property. About one-third of the 250,000 new Jewish immigrants arriving in Israel in this same time period moved into fully furnished homes in urban areas that had belonged to Palestinians.The most common means by which land in the West Bank was acquired for settlement began when the Ministerial Settlement Committee decided to establish a new settlement in the West Bank, or enlarge an existing one. After going through several organizations for approval, the Custodian of Absentee and State Lands pointed out the land that would be declared state land to the mukhtar (village elder). The mukhtar then had the responsibility to tell anyone who he thought owned plots within that area. The landowners were told that they could appeal to the Military Objection Committee (the Committee). Due to the vague identifications of the land to be taken, and the fact that many villagers were not on good terms with the mukhtar, who was often appointed by the military authorities, the first sign that one's land would be taken was
often a bulldozer plowing up privately-owned property.
If a Palestinian landowner wanted to appeal the seizure of his land, the first step was to find out the exact location of the area in question. The appellant had the burden of proving that the land was not state land. Within forty-five days of receiving notice that the land would be taken, the appellant had to submit a survey map of the whole area prepared by a licensed surveyor and a sworn statement declaring the basis upon which ownership was based, accompanied by all documents on which the appellant based his claim. The appellant could not use receipts for tax payments or registration with the tax department as proof of ownership, and it was extremely difficult to prove ownership by use.In theory, the Mandate was supposed to be a temporary and transitory phase to usher Palestine into independent statehood.
Moje neko stalno brise, kad ti subcontractoru postavim, ne znam ni ko ni zasto (valjda) od moderacije to radi...
- canvra888
#203 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Joj generala roastaju na vlastitoj temi 
- General War
#204 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Maxxtro wrote: ↑21/02/2024 01:04Ne mora biti smislen, neka mi da ikakav odgovor. Malo vise od toga je upakovano u ovaj njegov biser. Egzodus jevreja iz palestine ne samo da se desio za vrijeme osmanlija, nego je, citiram, "krenuo od otomana pa nanize kroz vijekove". Pa zato oni nisu bili strano tijelo u istoj, iako su imali nekakvu kolonizacijsku asocijaciju. Kontas?Benjo34 wrote: ↑21/02/2024 00:48
Neces druze dobit odgovor, bar ne smislen. Spomenuli su Hagadu I otkud ona u Sarajevu kad sam se raspravljao sa njim I drugom Sumirom ranije, nisam dobio odgovor kako to da od svih drzava bas dođe u Bosnu pod Osmanlijama a oni naravno imali narativ kako su muslimani protjetivali jevreje, ubijali itd.
E, eto taj gore...e taj je pun znanja, on ti je odgovorio i za sebe i za mene...sta kaze, jevreji pobjegli muslimanima u Bosnu...jos da skonta od koga su protjerani u Bosnu pa da se zajedno smijemo
- jeza u ledja
#205 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Ciljam na to da drzava Izrael, Izraelci i trenutna izraelska vlast nisu jedno te isto, kao sto i Hamas, Palestina i Palestinci nisu jedno te isto.Benjo34 wrote: ↑21/02/2024 00:38Malim djelicem da, onog dijela koji ga podrzava I koji se prikljucio toj ili nekoj drugoj frakciji.jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 00:32Je li onda Hamas sredstvo Gaze?Benjo34 wrote: ↑21/02/2024 00:28
Ne, kao sto sam znas Gaza I Zapadna Obala nemaju istu vlast. Sad da imamo Palestinsku drzavu koja bi pod svoju komandu stavila sve grupe I frakcije onda bi mogli poredit, pogotovo ako bi ta vojska zamisljena bastinila tradiciju zlocina pocinjenih nad Izraelcima kao sto to cini IDF
Kontra pitanje, koliko procenata stanovnika kaze cini Hamas? I potencijalno kako naoruzati one koji su protiv, da dignu pobunu, ako znamo da su strogo kontrolisani I izolirani? Posto vidim na sta ciljas.
Ja ne pravim nikakve pretpostavke u vezi podrske koju Hamas ima u Gazi. Mi to ne znamo. Znamo samo da je Hamas apsolutna vlast u Gazi i samim time ih predstavlja, svidjalo se to njenim stanovnicima ili ne.
Cini se da ti govoris da Izrael kao drzavu mozemo kriviti jer ima demokratski izabranu vlast, a Gazu ne mozemo, jer nema? Jesam li dobro shvatio?
- General War
-
Benjo34
#207 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Od Muslimana normalno, Ferdinand stari munđosGeneral War wrote: ↑21/02/2024 01:09Maxxtro wrote: ↑21/02/2024 01:04Ne mora biti smislen, neka mi da ikakav odgovor. Malo vise od toga je upakovano u ovaj njegov biser. Egzodus jevreja iz palestine ne samo da se desio za vrijeme osmanlija, nego je, citiram, "krenuo od otomana pa nanize kroz vijekove". Pa zato oni nisu bili strano tijelo u istoj, iako su imali nekakvu kolonizacijsku asocijaciju. Kontas?Benjo34 wrote: ↑21/02/2024 00:48
Neces druze dobit odgovor, bar ne smislen. Spomenuli su Hagadu I otkud ona u Sarajevu kad sam se raspravljao sa njim I drugom Sumirom ranije, nisam dobio odgovor kako to da od svih drzava bas dođe u Bosnu pod Osmanlijama a oni naravno imali narativ kako su muslimani protjetivali jevreje, ubijali itd.![]()
E, eto taj gore...e taj je pun znanja, on ti je odgovorio i za sebe i za mene...sta kaze, jevreji pobjegli muslimanima u Bosnu...jos da skonta od koga su protjerani u Bosnu pa da se zajedno smijemo![]()
- General War
#208 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
CAR siBenjo34 wrote: ↑21/02/2024 01:13Od Muslimana normalno, Ferdinand stari munđosGeneral War wrote: ↑21/02/2024 01:09Maxxtro wrote: ↑21/02/2024 01:04
Ne mora biti smislen, neka mi da ikakav odgovor. Malo vise od toga je upakovano u ovaj njegov biser. Egzodus jevreja iz palestine ne samo da se desio za vrijeme osmanlija, nego je, citiram, "krenuo od otomana pa nanize kroz vijekove". Pa zato oni nisu bili strano tijelo u istoj, iako su imali nekakvu kolonizacijsku asocijaciju. Kontas?![]()
E, eto taj gore...e taj je pun znanja, on ti je odgovorio i za sebe i za mene...sta kaze, jevreji pobjegli muslimanima u Bosnu...jos da skonta od koga su protjerani u Bosnu pa da se zajedno smijemo![]()
- canvra888
#209 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
30k vs 1.2k ubijenih. Znaš i ti sam ko ubija i ko je bijeda, kad već ne ide pravopis, valjda ide matematika
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#210 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Odustao sam na prethodnoj temi. Sad samo pustam da normalni forumasi sami vide o kome je rijec.
Imas pp.
-
Benjo34
#211 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Djelimicno. Jako dubok problem.jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 01:10Ciljam na to da drzava Izrael, Izraelci i trenutna izraelska vlast nisu jedno te isto, kao sto i Hamas, Palestina i Palestinci nisu jedno te isto.Benjo34 wrote: ↑21/02/2024 00:38Malim djelicem da, onog dijela koji ga podrzava I koji se prikljucio toj ili nekoj drugoj frakciji.
Kontra pitanje, koliko procenata stanovnika kaze cini Hamas? I potencijalno kako naoruzati one koji su protiv, da dignu pobunu, ako znamo da su strogo kontrolisani I izolirani? Posto vidim na sta ciljas.
Ja ne pravim nikakve pretpostavke u vezi podrske koju Hamas ima u Gazi. Mi to ne znamo. Znamo samo da je Hamas apsolutna vlast u Gazi i samim time ih predstavlja, svidjalo se to njenim stanovnicima ili ne.
Cini se da ti govoris da Izrael kao drzavu mozemo kriviti jer ima demokratski izabranu vlast, a Gazu ne mozemo, jer nema? Jesam li dobro shvatio?
Drzava Izrael, sa svojom politikom jos od prije nastanka kroz teroristicke frakcije je imala samo jedan cilj. Nakon nastanka su taj cilj je prenesen na legalnu vlast,.međunarodno priznatu vlast koja je legalizovala etnicko ciscenje I onemogucila suzivot, sto vidimo I danas.
Palestinu, Gazu, kako zelis, ni u jednom slucaju je mozes porediti sa Izraelom prije svega zbog samog Izraela.
Uzmimo Gazu kao primjer, citav zivot u Gazi je kontrolisan od strane Izraela, od toga koliko ce hrane dobiti, cega, sve do u detalj. Za razliku od ostalih mjesta, u Gazi se nemoguce naoruzat za obicne ljude za bilo kakvu pobunu. 25 000 ljudi koliko procjenjuju da Hamas ima, koji je naoruzan, kako tako, je sasvim dovoljno da tu drzi vlas cvrsto. Ako se pitas kako to znam? Jednostavno iz naseg primjera. Imao si mjesta u kojem je srpska manjima, naoruzana uzimala gradove koji su bili ogromnom vecinom Bosnjacki, ali su pali zbog nedostatka naoruzanja.
Matematikom ces doci da je jako mali broj ljudi u Gazi pod oruzjem 1% -2%, da li se moze kriviti 2 miliona ljudi za to sto radi 25 000 ljudi u tako specificnom okruzenju, to neka svako prosodi za sebe, ja mislim da ne moze.
Sa druge strane, imamo vlast koja je izabrana na izborima, koja radi sta radi, imamo ankete koje pokazuju ogromnu podrsku za to sto se radi u Gazi, na kraju krajeva ne vidimo na netu da se iko buni za stradanja Palestinske djece u gazi, od strane izraelaca, bar ne u vecini.
Uglavnom sorry na dugom odgovoru ali zaista jako jako specificna situacija koji je tesko svima nama shvatit, jer ti ljudi nemaju svoju sudbinu u svojim rukama od davnina I koliko god se to mnogim ne sviďa, zive u logoru.
Edit
Slagao sam, jesu se na pocetku bunili oni Jevreji koje je natamburala njihova policija I to je sve bilo, ostali su ugl na protestima prednjacili sa povicima Nakba 2, a masovni su protesti bili.
- jeza u ledja
#212 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Ako te dobro shvatam, pojednostavljeno, ti smatras da vecina Izraelaca zeli sve najgore Palestincima, dok vecina Palestinaca ne zeli isto Izraelcima?
-
Benjo34
#213 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Ne smatram ja nista, samo govorim sta se da primjetit. Da nije tako, Hamas bi imao najmanje 300k boraca samo u Gazi a Izraelci ne bi I dalje izbacivali Palestince iz kuca I usvajali zakone koji diskriminisu druge itd itd.jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 02:57 Ako te dobro shvatam, pojednostavljeno, ti smatras da vecina Izraelaca zeli sve najgore Palestincima, dok vecina Palestinaca ne zeli isto Izraelcima?
- jeza u ledja
#214 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Ok. Izraelci mrze Palestince, dok Palestinci ne mrze Izraelce.Benjo34 wrote: ↑21/02/2024 07:44Ne smatram ja nista, samo govorim sta se da primjetit. Da nije tako, Hamas bi imao najmanje 300k boraca samo u Gazi a Izraelci ne bi I dalje izbacivali Palestince iz kuca I usvajali zakone koji diskriminisu druge itd itd.jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 02:57 Ako te dobro shvatam, pojednostavljeno, ti smatras da vecina Izraelaca zeli sve najgore Palestincima, dok vecina Palestinaca ne zeli isto Izraelcima?
Ti si se sa ovim iskljucio iz ozbiljne rasprave.
- dr_Evil
#215 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Nije stvar u mrznji nego sta si spreman uciniti sa istom. Reflektuj na nase podrucje i ratne zlocine.jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 14:48
Ok. Izraelci mrze Palestince, dok Palestinci ne mrze Izraelce.![]()
Jednostavno zlocina ima na svim stranama, ali razmjer i brutalnost istih nisu proporcionalni. A mrznja.. mrzim i ja feministkinje pa ih ne prozivam po forumu, dobro ne mrzim ali mi idu na neku stvar svojim spinovima.
Da se diskutovati da li je Palestinski muftija bio spreman zajedno sa nacistima da posalje jevreje na posljednji pocinak vs ovo sta danas izraelski rezim radi. To bi bio zlocin u srazmjeri, ako je imao takve namjere.
- jeza u ledja
#216 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Nije stvar u tome na sta si spreman, vec sta si u mogucnosti.
-
Benjo34
#217 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Iskreno, to sto me ti iskljucujes iz rasprave sa sobom zbog mog misljenja me najmanje briga. Jednostavno stanje na terenu, kolicina I masivnost zlocina I kako I gdje su generisani meni govori dovoljno.jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 14:48Ok. Izraelci mrze Palestince, dok Palestinci ne mrze Izraelce.Benjo34 wrote: ↑21/02/2024 07:44Ne smatram ja nista, samo govorim sta se da primjetit. Da nije tako, Hamas bi imao najmanje 300k boraca samo u Gazi a Izraelci ne bi I dalje izbacivali Palestince iz kuca I usvajali zakone koji diskriminisu druge itd itd.jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 02:57 Ako te dobro shvatam, pojednostavljeno, ti smatras da vecina Izraelaca zeli sve najgore Palestincima, dok vecina Palestinaca ne zeli isto Izraelcima?![]()
- jeza u ledja
#218 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Meni tvoja formirana misljenja govore dovoljno da zakljucim da si ovdje kao navijac. A navijac u ovom sukobu opravdava zlocine. To te iskljucuje iz ozbiljne rasprave sa bilo kim.Benjo34 wrote: ↑21/02/2024 17:07Iskreno, to sto me ti iskljucujes iz rasprave sa sobom zbog mog misljenja me najmanje briga. Jednostavno stanje na terenu, kolicina I masivnost zlocina I kako I gdje su generisani meni govori dovoljno.jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 14:48Ok. Izraelci mrze Palestince, dok Palestinci ne mrze Izraelce.![]()
Ovu malu razmjenu izmedju nas sam zapoceo samo da utvrdim jesi li ti samo jos jedan u nizu onih koji se pretvaraju da ne znaju da vecina Palestinaca zeli unistenje jevrejske drzave, sto bi znacilo genocid, jer se svojski trudis da to prikrijes, pa si u uvjeravajuci ostale u to i sam sebe uvjerio.
- zarko.filip
#219 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
2.000.000 ljudi u relativno malom prostoru ne moze da razoruta 25.000 ljudi?O cemu ti.A na izborima je Hamas dobio koliko ono bese?Benjo34 wrote: ↑21/02/2024 01:30Djelimicno. Jako dubok problem.jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 01:10Ciljam na to da drzava Izrael, Izraelci i trenutna izraelska vlast nisu jedno te isto, kao sto i Hamas, Palestina i Palestinci nisu jedno te isto.Benjo34 wrote: ↑21/02/2024 00:38
Malim djelicem da, onog dijela koji ga podrzava I koji se prikljucio toj ili nekoj drugoj frakciji.
Drzava Izrael, sa svojom politikom jos od prije nastanka kroz teroristicke frakcije je imala samo jedan cilj. Nakon nastanka su taj cilj je prenesen na legalnu vlast,.međunarodno priznatu vlast koja je legalizovala etnicko ciscenje I onemogucila suzivot, sto vidimo I danas.
Palestinu, Gazu, kako zelis, ni u jednom slucaju je mozes porediti sa Izraelom prije svega zbog samog Izraela.
Uzmimo Gazu kao primjer, citav zivot u Gazi je kontrolisan od strane Izraela, od toga koliko ce hrane dobiti, cega, sve do u detalj. Za razliku od ostalih mjesta, u Gazi se nemoguce naoruzat za obicne ljude za bilo kakvu pobunu. 25 000 ljudi koliko procjenjuju da Hamas ima, koji je naoruzan, kako tako, je sasvim dovoljno da tu drzi vlas cvrsto. Ako se pitas kako to znam? Jednostavno iz naseg primjera. Imao si mjesta u kojem je srpska manjima, naoruzana uzimala gradove koji su bili ogromnom vecinom Bosnjacki, ali su pali zbog nedostatka naoruzanja.
Matematikom ces doci da je jako mali broj ljudi u Gazi pod oruzjem 1% -2%, da li se moze kriviti 2 miliona ljudi za to sto radi 25 000 ljudi u tako specificnom okruzenju, to neka svako prosodi za sebe, ja mislim da ne moze.
Sa druge strane, imamo vlast koja je izabrana na izborima, koja radi sta radi, imamo ankete koje pokazuju ogromnu podrsku za to sto se radi u Gazi, na kraju krajeva ne vidimo na netu da se iko buni za stradanja Palestinske djece u gazi, od strane izraelaca, bar ne u vecini.
Uglavnom sorry na dugom odgovoru ali zaista jako jako specificna situacija koji je tesko svima nama shvatit, jer ti ljudi nemaju svoju sudbinu u svojim rukama od davnina I koliko god se to mnogim ne sviďa, zive u logoru.
Edit
Slagao sam, jesu se na pocetku bunili oni Jevreji koje je natamburala njihova policija I to je sve bilo, ostali su ugl na protestima prednjacili sa povicima Nakba 2, a masovni su protesti bili.
- jeza u ledja
#220 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Kad su bili ti izbori?zarko.filip wrote: ↑21/02/2024 18:12
2.000.000 ljudi u relativno malom prostoru ne moze da razoruta 25.000 ljudi?O cemu ti.A na izborima je Hamas dobio koliko ono bese?
Za ovo je potpuno u pravu. Kada imas toliko sredstava koja se slivaju u Gazu za Hamasovce, u situaciji u kojoj je Gaza hermeticki zatvorena i to zbog njih, oni itekako mogu kontrolisati svo stanovnistvo i odlucivati za njih sta i kako. Da bi se u takvoj situaciji smjenio Hamas u scenariju kojeg ti pretpostavljas, potrebna bi bila podrska ogromne vecine stanovnistva Gaze, sto je vrlo malo vjerovatno.
No nebitno, podrska Hamasu ili ne, tj. njihovim idiotskim potezima, ne znaci da imaju razlicito misljenje o Izraelcima. U pitanju bi bile samo razlicite metode.
- zarko.filip
#221 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
2006jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 18:32Kad su bili ti izbori?zarko.filip wrote: ↑21/02/2024 18:12
2.000.000 ljudi u relativno malom prostoru ne moze da razoruta 25.000 ljudi?O cemu ti.A na izborima je Hamas dobio koliko ono bese?
Za ovo je potpuno u pravu. Kada imas toliko sredstava koja se slivaju u Gazu za Hamasovce, u situaciji u kojoj je Gaza hermeticki zatvorena i to zbog njih, oni itekako mogu kontrolisati svo stanovnistvo i odlucivati za njih sta i kako. Da bi se u takvoj situaciji smjenio Hamas u scenariju kojeg ti pretpostavljas, potrebna bi bila podrska ogromne vecine stanovnistva Gaze, sto je vrlo malo vjerovatno.
No nebitno, podrska Hamasu ili ne, tj. njihovim idiotskim potezima, ne znaci da imaju razlicito misljenje o Izraelcima. U pitanju bi bile samo razlicite metode.
-
toska
#222 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 02:57 Ako te dobro shvatam, pojednostavljeno, ti smatras da vecina Izraelaca zeli sve najgore Palestincima, dok vecina Palestinaca ne zeli isto Izraelcima?
jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 14:48
Ok. Izraelci mrze Palestince, dok Palestinci ne mrze Izraelce.![]()
Ovo se stalno ponavlja na forumu, a evo sad i ti.jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 17:49 Meni tvoja formirana misljenja govore dovoljno da zakljucim da si ovdje kao navijac. A navijac u ovom sukobu opravdava zlocine. To te iskljucuje iz ozbiljne rasprave sa bilo kim.
Ovu malu razmjenu izmedju nas sam zapoceo samo da utvrdim jesi li ti samo jos jedan u nizu onih koji se pretvaraju da ne znaju da vecina Palestinaca zeli unistenje jevrejske drzave, sto bi znacilo genocid, jer se svojski trudis da to prikrijes, pa si u uvjeravajuci ostale u to i sam sebe uvjerio.
Ne možemo se voditi pretpostavkama šta bi ko uradio da je sposoban ili tvrditi da bi uradio na osnovu poruka iz neke palestinske pjesme ili pisanog dokumenta grupe kojim se izražava želja za nestankom države Izrael.
To bi se posebno odnosilo na tezu da bi Izrael-Jevreji prošli još gore ili čak doživjeli genocid samo da su Palestinci "u mogućnosti".
Dalo bi se raspravljati i o stvarnim namjerama da većina te antiIzraelske retorike proizlazi iz neke komotne situacije, a ne iz desetljeća krajnjeg očaja i apsolutne nemoći.
Možda samo pokušaji čuvanja minimuma dostojanstva u vlastim očima, a Izraelu alibi za sve što radi decenijama.
- jeza u ledja
#223 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Nisam siguran, mozda ti imas drukcije misljenje, ali izborni rezultati 18 godina stari nisu nuzno relevantni za diskusiju o situaciji danas, pogotovo na teritoriji gdje je pola stanovnistva mladje od 18 godina.zarko.filip wrote: ↑21/02/2024 18:342006jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 18:32Kad su bili ti izbori?zarko.filip wrote: ↑21/02/2024 18:12
Mada, nije da nemaju bas nikakvog znacenja jer je tad Hamas dobio veliku vecinu ako se ne varam.
Od tada, su protjerali Fatahovce, ukinuli fer izbore, odbili da priznaju Izrael, i konstantno raketirali isti svih ovih godina. Prije nego su dosli na vlast, a nakon sto su Izraelci otisli, imali su sve sto im treba da prave svoju samoupravu. Bez blokade, bez ijednog Izraelca, sa porusenim kucama doseljenika. Cak su za vrijeme Morsija u Egiptu imali i prijateljsku vladu na juznoj granici.
Al kurko.
I onda pricamo a sto su hermeticki zatvoreni, sto nemaju dovoljno hrane, ciste vode, i konstantno koristimo okupaciju i ponasanje Izraela na Zapadnoj Obali da bi opravdavali ponasanje Hamasa, koji je apsolutno, u svakom pogledu, ucinio sve da zivot stanovnika Gaze ucini gorim. (Zato je i diskutabilno koliku oni imaju podrsku.)
- jeza u ledja
#224 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
To je tako od samog pocetka. Ne danas, nakon 80 godina. Palestinci nisu od samog pocetka htjeli niti evropske jevreje niti naravno jevrejsku drzavu na svom prostoru. I svih ovih 80 godina se protiv toga bore.toska wrote: ↑21/02/2024 18:52 Ovo se stalno ponavlja na forumu, a evo sad i ti.
Ne možemo se voditi pretpostavkama šta bi ko uradio da je sposoban ili tvrditi da bi uradio na osnovu poruka iz neke palestinske pjesme ili pisanog dokumenta grupe kojim se izražava želja za nestankom države Izrael.
To bi se posebno odnosilo na tezu da bi Izrael-Jevreji prošli još gore ili čak doživjeli genocid samo da su Palestinci "u mogućnosti".
Dalo bi se raspravljati i o stvarnim namjerama da većina te antiIzraelske retorike proizlazi iz neke komotne situacije, a ne iz desetljeća krajnjeg očaja i apsolutne nemoći.
Možda samo pokušaji čuvanja minimuma dostojanstva u vlastim očima, a Izraelu alibi za sve što radi decenijama.
Tako da, razlozi koje spominjes ("nakon desetljeca"), su samo dodatni motiv, ne i jedini.
Sta smatras pod "pokusajima cuvanja minimuma dostojanstva" u kontekstu alibija za evo recimo ovo sto Izrael danas radi u Gazi?
-
toska
#225 Re: Izraelsko Palestinski odnosi
Ne mogu zamisliti da bi igdje postojeće društvo gledalo pozitivno i bez reakcije na formiranje neke nove države u dvorištu.jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 19:02
To je tako od samog pocetka. Ne danas, nakon 80 godina. Palestinci nisu od samog pocetka htjeli niti evropske jevreje niti naravno jevrejsku drzavu na svom prostoru. I svih ovih 80 godina se protiv toga bore.
Napisao sam, palestinska patriotska pjesma i Hamasov dokument ili statut (ako je tačno).jeza u ledja wrote: ↑21/02/2024 19:02 Sta smatras pod "pokusajima cuvanja minimuma dostojanstva" u kontekstu alibija za evo recimo ovo sto Izrael danas radi u Gazi?
U osnovi, svaka vrsta otpora okupaciji.