Novak20 wrote: ↑21/02/2024 09:29
Da u budućnosti idu protiv Srba i njihove politike srpskog svijeta zajedno sa Bošnjacima, SDFA ili "Trojkom" koji nisu u stanju dati nikakav politički ustupak ? Čisto sumnjam. Gledati će svoja posla.
Pričaš stare priče, što govori da pričaš iz nepromjenjive perspektive hrvatskog rigidnog nacionalizma.
Podmećeš Erdogana a nadaš se Trumpu.
Trojka nije SDA.
USA je itekako zainteresirana za BiH, zbog Rusije.
Tvoja tj HDZ priča zvuči kao ucjena i zato neće nikada proći.
Ljudska prava uvijek, aparthejd nikad. Kratko i jasno.
Ako se možete uklopiti u taj scenarij, bujrum.
Kako god okreneš, realnost će biti da je Jajce od hrvatskog postalo bošnjački većinska sredina. Neka se spremi Busovača.
Moja poenta je, za ucjene ti treba moć, koju jednocifren broj stanovnika u BiH nema. I taj broj se smanjuje, više nego drugi. Hrvati imaju padoše koji im omogućuju da rade u EU.
Ucjene blokade, rat iscrpljivanja uvijek bolje podnosi jačini brojniji. Do the math.
Fascinantno je kako svi vi mislite da će svako klimanje države samo da se osjeti u bošnjačkim sredinama.
Da će distributerske kuće iz Hercegovine nastaviti da rade dok njihovi politički predstavnici ruše državu?
A svaka destabilizacija, ispaljen jedan metak, Hrvatskoj oduzima 20ak % GDP a godišnje od turizma, na makar deceniju. Da ne govorim o tome da ekipa sa EU pasošima, po srednje bosanskim enklavama, neće čekati rezultat eskalacije. Ako igraš na Trumpa, Dodika, prijetnje ratom, Ruse, budi svjestan da je to kraj Hrvata sjeverno od Mostara. Odoše ljudi da ne budu Čovićev kusur.
Ako misliš da samo Bošnjaci i Bosanci gube u scenarijima eskalacije, grdno se varaš.
Situaciju ne može promijeniti ni Trump, jer ni jedan narod neće potpisati svoju kapitulaciju bez borbe.
Palmer je imenovan godinu dana nakon izbora Bidena, što znači da Čović i Mile moraju dvije godine mudro gubiti vrijeme i čekati promjenu paradigme.
A strašni Jim O'Brien tek započeo mandat u oktobru. Dakle, načekaće se.
I to da EU ostane nijema na štetan uticaj, a neće poučena sranjem koje sada USA pravi oko Ukrajine i haosom koji su napravili MAGA idioti.
Nego, brate, USA naredila Hrvatima i Bošnjacima da se izmire. To ne znači da Bošnjaci moraju da budu u podređenom položaju, a sve mi se čini da ti to tako doživljavaš.
Da se HDZ ugradi u Ustav, da zadrže povlašten položaj ekonomski, da iako ih ima desetine, konzumiraju trećinu vlasti i da Bošnjaci plaćanjem poreza, tv takse i PDV-a to sve finansiraju
Znam, reći ćeš Dayton, jeste, ali je i Komšić Dayton.
Ako hoćeš nešto, moraš i da ponudiš nešto u toj trgovini.
A trenutno je na stolu najpoštenija ponuda. Ispoštujmo presude ESLJP i uradimo reformu u skladu sa svjetskim standardima.
Čović se kocka i po svoj prilici sam će sebe preigrati.
Trojka želi rješenje problema, ali Čović je svjestan da pošteno znači gubitak ogromnih privilegija koje sada ima.
I tu je problem, koji, sreća sada svi vide. Pogotovo u MZ. Kristalno čisto i jasno.