canvra888 wrote: ↑20/02/2024 13:22
U kojem ovlaštenom ti to rekoše? Porsche?
Nema mi to logike nikako.
U dva ovlaštena servisa u Porsche Sarajevo i Inter auto Tuzla. Nema ni meni logike, ali nisu mi to kazali slučajno.
Audi je imao dosta reklamacija vezano za ovo, i dao je zvaničnu smjernicu ovlaštenim servisima, koju sam našao na internetu, da je to " normalno " u zimskim uvjetima kad su niske temperature vani. Zbog toga, ovlašteni servisi kažu da nije u pitanju termostat i da " mora " tako.
Međutim, to je definitivno problem koji je baš prisutan kod ovih modela, istraživao sam na stranim forumima. Auto ima dva termostata, glavni i pomoćni linijski u crijevu, ljeti je sve ok, zimi nije. Grijanje je dobro jer ima električni pomoćni grijač kabine.
Taj glavni termostat bi se trebao otvoriti na oko 82C. Ja sam provjeravao dva crijeva na hladnjaku kad je temperatura rashladne oko 75C i kad neće dalje da se penje, nekad su potpuno hladni, a nekad su vreli, i to me zbunjuje. Problem je što crijeva nisu stalno vruća jer bi to bio siguran znak da je termostat stalno otvoren i drugi je problem kad su crijeva hladna temperatura bi trebala da raste jer je termostat zatvoren ali ni to se ne dešava.
Neki koji su imali ovaj problem su mijenjali sve termostate, nekima nije pomoglo, neko je uspio rješiti problem. Problem je i njegova ne baš pristupačnost u motoru, pa će raskopati po motoru da bi ga zamijenili ali moram probati da jednostavno vidim kako će biti poslije zamjene.