Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
izgradnjom sirokog bulevara setnice, s mozda tramvjskom prugom u smjeru Z stanice, uklanjanjem vozila -t abi se sirina vratila.
no, mislim da je ovo grad u kojem provladava malograjaski, provincijski mentalitet, tako da duboko sumnjam da ce se realizirati ikakav projekt koji bi ovom gradu dao toliko potrebnu sirinu...
Samo će se realizovati projekti kojim će "investitori-ugledni sarajevski biznismeni" sjebati ovo malo preostalog zelenila da bi dijaspori uvalili katakombe po cca 10000 eura po kvadratu.
Logično.
Rarhmetli roditeljima i meni, kao arhitektima, pripala bi muka kad vidimo Tibre i Nove Otoke, i slična nakazna naselja. Veze nemaju sa arhitekturom i urbanizmom. Na koju li su vezu ti projektanti polagali ispite...
a mene muka fata od "elitnih" zgarda na M. Dvoru, a pogorovu njihovih stanara sto se sad nesto satro bune i "ne daju" zelene povrsine, a ustvri ne daju uzurpirane javne povrsine koje koriste za besplatno parkiranje njihovih limenih govana.
Izmedju Nove Otoke i "elitnih' zgrada na M Dvoru (kojima tu nije mjesto), biram N> otoku uvijek.
Uzgred Nova Otoka je miljama ispred jebene Grbavice po urbanistickom planiranju, a i ona je za qrac.
Last edited by Hajvan on 20/02/2024 12:16, edited 1 time in total.
slika je vec bila, ali svjedoci jako puno koliko se struktura stanovnistva promijenila, zamisljeno kao lijepo naselje zanimljivog tipa, a danas svi ovi balkoni vise lice na neke supe, svaki svoju politiku vodi, neprepoznatljivo ruzno
Dervencanka1939 wrote: ↑20/02/2024 06:06
Rarhmetli roditeljima i meni, kao arhitektima, pripala bi muka kad vidimo Tibre i Nove Otoke, i slična nakazna naselja. Veze nemaju sa arhitekturom i urbanizmom. Na koju li su vezu ti projektanti polagali ispite...
Ruglo. Mislim da arhitektura itekako odslikava ko je na vlast dosao poslije rata. Provincijski koncept grandioznosti u svemu, smisao za estetiku proporcionalan ljubavlju prema parkingu na mjestu zelenih povrsina. Onaj horror koji grade na Trebevicu...Grad gubi apsolutno svoj identitet kroz sveprisutni papanluk i primitivizam. Prije rata drvored pored tramvajske pruge.
Dervencanka1939 wrote: ↑20/02/2024 06:06
Ruglo. Mislim da arhitektura itekako odslikava ko je na vlast dosao poslije rata. Provincijski koncept grandioznosti u svemu, smisao za estetiku proporcionalan ljubavlju prema parkingu na mjestu zelenih povrsina. Onaj horror koji grade na Trebevicu...Grad gubi apsolutno svoj identitet kroz sveprisutni papanluk i primitivizam. Prije rata drvored pored tramvajske pruge.
Zgrade Nove Otoke su prema ul. Dž. Bijedića pomaknute praktički na sam rub građevinske parcele, i tu je bilo nemoguće formirati ulaz u naselje sa trakama za uključivanjei isključivanje, tako da je pri ulazu i izlazu vozila iz naselja stvaranje gužve isprogramirano. To se neće riješiti ni kad se proširi zadnji dio te ulice od skretanja kod GRAS-a do kružnog toka kod pijace Kvadrant, jer jednostavno nema mjesta. Katastrofa!
TojoOptics wrote: ↑20/02/2024 16:51
Imali visoki estetski nivo, a i znanje pri gradnji. Becka secesija se desavala u to vrijeme, Gustav Klimt i Egon Schiele su djelovali tih godina.
Imali visoki estetski nivo, a i znanje pri gradnji. Becka secesija se desavala u to vrijeme, Gustav Klimt i Egon Schiele su djelovali tih godina.