Ukrajina

Čitalac

#194576 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Sumnjam, nisam do sada naišao na bilo kakvu ozbiljnu inicijativu po tom pitanju.
drndalo

#194577 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Čitalac wrote: 19/02/2024 13:50 Oleščuk:
"Ruski spasioci izvijestili su da pilot Su-35 pluta 'licem u vodi' u Azovskom moru. A sustav Cospas-Sarsat opet govori gdje tražiti posadu Su-34. Nastavljamo s radom!"
Image
Snimak je navodno sa mjesta pronalaska plutajucih dijelova olupine Su-35.
drndalo

#194578 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ako bude istine u ovome, da ja budem mustuluk-efendi...

Benjo34

#194579 Re: Ukrajina

Post by Benjo34 »

drndalo wrote: 19/02/2024 14:13 Ako bude istine u ovome, da ja budem mustuluk-efendi...

Znaci Ameri idu na raise :D Ukrima treba omoguciti da Ruse tuku dublje I dublje u samoj Rusiji
Peacean

#194580 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Benjo34 wrote: 19/02/2024 14:48
drndalo wrote: 19/02/2024 14:13 Ako bude istine u ovome, da ja budem mustuluk-efendi...

Znaci Ameri idu na raise :D Ukrima treba omoguciti da Ruse tuku dublje I dublje u samoj Rusiji
Kerčki most prvi odlazi ako stvarno stignu u Ukrajinu :izet:
dr_Evil

#194581 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

Teske zivotne odluke, da li bi volio dublje i dublje u Rusiji ili Ukrajini :D nesto vala i jesam za bana danas :D

Upoznah par Ukrajinki ovdje, sta pricaju Ruski, a ne Ukrajinski (ko je ovdje lud, kazu kod njih na krimu se samo ruski zbori, meni upitnik iznad glave), zbog njih bi i Tolstoja opet procitao :D
Crvene_brigade

#194582 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Čišćenje fašističkog agresora...

CrveniKuk

#194583 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

dr_Evil wrote: 19/02/2024 14:57
Teske zivotne odluke, da li bi volio dublje i dublje u Rusiji ili Ukrajini :D nesto vala i jesam za bana danas :D

Upoznah par Ukrajinki ovdje, sta pricaju Ruski, a ne Ukrajinski (ko je ovdje lud, kazu kod njih na krimu se samo ruski zbori, meni upitnik iznad glave), zbog njih bi i Tolstoja opet procitao :D
Jednostavno, samo stavi ispred geografsku kartu sa međunarodno priznatim granicama država i poslije toga nećeš imati bilo kakve dileme oko dubine penetracije raketa ATACMS.
DaysleepeR

#194584 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

swanfilter wrote: 19/02/2024 13:51
zigzag wrote: 19/02/2024 13:49 Turci zvaničnom odlukom odluče da se umjesto Turkey piše Turkiye I to samo za ENGLESKI JEZIK I onda se ovdašnji "pametni" novinari odluče da umjesto Turska pišu Turkiye i to sve sa tačkicama iako odluka nema veze sa ostalim jezicima nego samo sa Engleskim.
Pa, poltronstvo. Vjerujem da su procitali samo odluku, ne i detalje iste ...
Ljudi kod nas mrtvi hladni pišu Hadždž iako je ta monstruoznost kontra svih pravila našeg jezika i pogotovo što imamo vlastitu riječ Hadž, i pored toga što se Hajj čita Hadž.
dr_Evil

#194585 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

CrveniKuk wrote: 19/02/2024 15:09
Jednostavno, samo stavi ispred geografsku kartu sa međunarodno priznatim granicama država i poslije toga nećeš imati bilo kakve dileme oko dubine penetracije raketa ATACMS.
Ma pusti ATACMS, ja pitao nesto vise ovako malo ljudsko :D posto su obje drzave poznate po melecima ili ti ga andjelima.

A to za jezik mi stvarno nije bilo jasno. Mislio sam u svakom slucaju da ce Ukri pricati Ukrajinski, a poznavati Ruski kao ono dodatni jezik. Ili lazu da su Ukre ili sam ja propustio neki cas geografije. Kad smo vec kod cudnih riba, nekad prije 2 godine se posvadjah sa nekim Moldavkama sta su u taj vakat cekale da Putko pregaze Ukrajinu i za 6 dana bude u Lisabonu. Svasta na kugli zemaljskoj.. a mi nekad mislimo kod nas najgore :D
CrveniKuk

#194586 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

dr_Evil wrote: 19/02/2024 15:14
CrveniKuk wrote: 19/02/2024 15:09
Ma pusti ATACMS, ja pitao nesto vise ovako malo ljudsko :D posto su obje drzave poznate po melecima ili ti ga andjelima.

A to za jezik mi stvarno nije bilo jasno. Mislio sam u svakom slucaju da ce Ukri pricati Ukrajinski, a poznavati Ruski kao ono dodatni jezik. Ili lazu da su Ukre ili sam ja propustio neki cas geografije. Kad smo vec kod cudnih riba, nekad prije 2 godine se posvadjah sa nekim Moldavkama sta su u taj vakat cekale da Putko pregaze Ukrajinu i za 6 dana bude u Lisabonu. Svasta na kugli zemaljskoj.. a mi nekad mislimo kod nas najgore :D
Na Krimu se većina tamošnjeg stanovništva izjašnjava kao Rusi, tako da nije čudo da pričaju Ruski. Možda, za sebe tvrde da su Ukrjainci radi određenih benifita koje mogu dobiti lakše i brže dobiti kao Ukrajinke, a ne kao Ruskinje. I da, pokušaj malo upoznati neke druge dame u životu, jer znaš i sam, da poslije rata u Lašvanskoj dolini, radile su kao noćne dame mnoge djevojke iz Moldavije, Ukrajine, Rusije….
Čitalac

#194587 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Novinari koji su prisustvovali konferenciji u Minhenu slažu se da depresivniji skup odavno nije održan. U Bavarskoj je bila i reporterka New Voice-a Olga Duknič.
...Atmosferu konferencije, koju bi najbolje mogla dočarati riječ "melankolija", osjećaju svi njezini sudionici. "Postoji veliki nedostatak optimizma i pozitivnog vodstva, kako u SAD-u tako i među europskim zemljama", rekao je general Ben Hodges, bivši zapovjednik američke vojske u Europi. General dolazi rano na ukrajinski ručak, koji Zaklada Victor Pinchuk održava na marginama Münchenske konferencije sedam godina zaredom.
Hodges nije usamljen u takvim procjenama. "Prvi put se tako otvoreno sramim svoje zemlje i našeg nerada!" emotivno kaže Michael McFaul, bivši američki veleposlanik u Rusiji, a sada profesor na Sveučilištu Stanford, na jednom od događaja konferencije. Naknadno će iste riječi o sramoti javno ponoviti čelnica demokratske frakcije u Zastupničkom domu američkog Kongresa Nancy Pelosi. Nedostatak plana brze i sadržajne pomoći Ukrajini u trećoj godini rata osjećaju ne samo Ukrajinci, već i pojedini čelnici europskih zemalja. "Ovaj rat nisu samo prave bitke na bojnom polju, nego i psihološki rat", naglašava češki predsjednik Petr Pavel…
"Pretjerani optimizam u vezi s ratom, koji je postojao prošle godine, sprječava ukrajinske partnere da shvate hitnost današnjih potreba", rekao je bugarski premijer Nikolaj Denkov, čije su mišljenje toplo podržali politički čelnici Estonije i Češke.
Češki predsjednik Pavel, čije su prošlogodišnje pesimistične izjave o ratu u Ukrajini postale senzacija, ovogodišnji je govor započeo izjavom da nije sretan što su se njegova predviđanja ostvarila. Pozvao je europske zemlje da budu fleksibilne i inovativne u pružanju pomoći Ukrajini kao Ukrajinci na bojnom polju…
Na konferenciji se najviše govorilo o novcu za potrebe rata i obnove. Tijekom brojnih rasprava vidno su se natjecali europski i američki političari tko više pomaže Ukrajini. Istodobno, priznaje se da su europski proizvodni kapaciteti danas nedovoljni za zadovoljenje postojećih potreba Ukrajine, a problemi izneseni prošle godine još nisu prevladani.
„Na opasnom smo putu kada se cjenkamo tko daje više umjesto da radimo zajedno", upozorio je norveški premijer Jonas Gahr Støre. Izostanak tog "zajedno" posebno se primijetio u raspravama američkih kongresmena za koje je pitanje pomoći Ukrajini postalo pitanje međustranačke borbe, čak i na međunarodnoj sceni...
„Ne mislim da Rusija ima sposobnost nokautirati Ukrajinu i išta značajno promijeniti tijekom ove godine“, rekao je Hodges za NV kasnije. „Ova situacija podsjeća na boksački meč, kada su nakon osam ili devet rundi oba borca umorna. Ovo je više psihološka borba, a nama je važno da budemo sigurni da je Ukrajina boksač koji će nastaviti raditi svoj posao do kraja borbe…"
...Među sudionicima konferencije i nakon njezina završetka vlada opća neizvjesnost. „Dugo nisam čula takvu nejasnoću u planovima naših američkih kolega“, kaže Olena Sotnyk, bivša članica Vrhovne rade Ukrajine, a sada visoka predstavnica političke konzultantske tvrtke Rasmussen Global. "I ako politička igra republikanaca to na bilo koji način objašnjava, demokrati su postali moje najveće razočarenje," kaže ona…
„Sve dok svijet ne obeća da će biti uz Ukrajinu do njezine pobjede, ne proglasi to svojim ciljem, bit će teško okončati ovaj rat“, kaže američka povjesničarka i spisateljica Anne Applebaum. „Svi znaju što treba učiniti za pobjedu, ali do sada se većina ukrajinskih partnera, nažalost, odlučila ograničiti na upravljanje eskalacijom rata, umjesto na njegov pobjednički kraj“...
swanfilter

#194588 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

zigzag wrote: 19/02/2024 13:53 Nije poltronstvo nego idiotluk i nepismenost. Da je bogdom smišljeno poltronstvo, to bi pokazalo prisustvo inteligencije. Ali džaba se nadati inteligenciji.
Po pitanju Turske kod nas se cinjenice ignorisu. Nemjerno i ne zbog nepismenosti. Znaci, St. sindorom, poltronstvo ...
dr_Evil

#194589 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

CrveniKuk wrote: 19/02/2024 15:24
Na Krimu se većina tamošnjeg stanovništva izjašnjava kao Rusi, tako da nije čudo da pričaju Ruski. Možda, za sebe tvrde da su Ukrjainci radi određenih benifita koje mogu dobiti lakše i brže dobiti kao Ukrajinke, a ne kao Ruskinje. I da, pokušaj malo upoznati neke druge dame u životu, jer znaš i sam, da poslije rata u Lašvanskoj dolini, radile su kao noćne dame mnoge djevojke iz Moldavije, Ukrajine, Rusije….
Da, da, vidim poveznicu, ali mi nije bila namjera ici tom stranom. Jednostavno doslo je previse izbjeglica, ima sada 6-ro djece iz Ukrajine u vrticu, a Moldavke sretoh isto u vrticu - nista zanimiljivo, nisu izbjeglice nego imaju rumunske papire, iskreno zaobilazim ih u sirokom luku.

Razumijem ja naravno sta ti pricas o Rusima na Krimu, ali mi ovi i dalje nisu jasni. Kazu 2014-e preselili u Kijev, i onda kad je zapucalo otisli dalje, kazu Ukre 1/1. I ja sam imao osjecaj da lazu, ali opet kazem, realno koliko znamo o njima. A i nije mi nesto vazno puno pa da ih morim oko detalja, ljubazni, pristojni, upitani, meni dosta. Svi imaju visoko obrazovanje, barem ovi o kojima pricam.

Sto se tice dama noci, samo domacu robu tu prihvatam.
karanana

#194590 Re: Ukrajina

Post by karanana »

vau, je li istina da su u spaniji likvidirali onog pilota helikoptera sto je preletio na ukr stranu i predao helic?

ako jeste, no bueno. nisu trebali uopste ni prikazivati ga niti se hvaliti s tim. rade ruske sluzbe ko sat svugdje jarane. sta, raspad sistema, lopatama se marisu na frontu? eee koju smo mi percepciju imali/imamo. dobro, ne svi mi.
CrveniKuk

#194591 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Već je počela isporuka granata od 122mm.
"
zigzag

#194592 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

karanana wrote: 19/02/2024 16:16 vau, je li istina da su u spaniji likvidirali onog pilota helikoptera sto je preletio na ukr stranu i predao helic?

ako jeste, no bueno. nisu trebali uopste ni prikazivati ga niti se hvaliti s tim. rade ruske sluzbe ko sat svugdje jarane. sta, raspad sistema, lopatama se marisu na frontu? eee koju smo mi percepciju imali/imamo. dobro, ne svi mi.
ti si bio oprezan
drndalo

#194593 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

U tekstu je pisalo "navodno". Sada to moze biti zbog nekoliko stvari, a niko od nas ne moze znati nista o tome...

Ako nije bio jako oprezan sam od sebe gdje god da je otisao, i do njega bi bilo....
swanfilter

#194594 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

DaysleepeR wrote: 19/02/2024 15:12
swanfilter wrote: 19/02/2024 13:51
zigzag wrote: 19/02/2024 13:49 Turci zvaničnom odlukom odluče da se umjesto Turkey piše Turkiye I to samo za ENGLESKI JEZIK I onda se ovdašnji "pametni" novinari odluče da umjesto Turska pišu Turkiye i to sve sa tačkicama iako odluka nema veze sa ostalim jezicima nego samo sa Engleskim.
Pa, poltronstvo. Vjerujem da su procitali samo odluku, ne i detalje iste ...
Ljudi kod nas mrtvi hladni pišu Hadždž iako je ta monstruoznost kontra svih pravila našeg jezika i pogotovo što imamo vlastitu riječ Hadž, i pored toga što se Hajj čita Hadž.
Mene nakon HARIZME te jezicke vratolomije vise ne diraju u dusu. Znam kako me uciteljica ucila i tu se stvar zavrsava.

Ostaju mi Hrvati da se njima smijem, pokusavajuci ni njima nije jasno sta ...
Čitalac

#194595 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

A ko je uopšte objavio informaciju o pilotu?
karanana

#194596 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Čitalac wrote: 19/02/2024 16:51 A ko je uopšte objavio informaciju o pilotu?
da, to je malo upitno jer je izgleda tass to objavio. ali prenose neki veci X akaunti tipa nexte. ali je neprovjereno naravno.
Čitalac

#194597 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Upravo je potvrdio Jusov iz GUR-a.
karanana

#194598 Re: Ukrajina

Post by karanana »

a smijemo se ruskim glupostima
Crvene_brigade

#194599 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

karanana wrote: 19/02/2024 16:16 vau, je li istina da su u spaniji likvidirali onog pilota helikoptera sto je preletio na ukr stranu i predao helic?

Zanimljivo je da rusofili ovdje “ekskluzivno” objavljuju (dez)informacije, ali konstantno bez navedenog izvora, linka... Propagandističko djelovanje je ozbiljan posao, ali ovi “naši” su krajnje neozbiljni i odavno pročitani.
Last edited by Crvene_brigade on 19/02/2024 17:18, edited 1 time in total.
karanana

#194600 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Crvene_brigade wrote: 19/02/2024 17:17

Zanimljivo je da rusofili ovdje “ekskluzivno” objavljuju (dez)informacije, ali konstantno bez navedenog izvora, linka... Propagandističko djelovanje je ozbiljan posao, ali ovi “naši” su krajnje neozbiljni i odavno pročitani. I
ekskluziva.ba. sta cu kad dobro placaju tovarishi. moram lagat i bacat netacne informacije. a plus me strah da ne padnem kroz prozor.
Post Reply