Sta je cilj bosnjacke politike a sta hrvatske politike u Mostaru? Kuda zele jedni da AP prolazi a kuda drugi?
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- donnie_darko
#29201 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nisam iz Mostara pa i ne razumijem bas sve sto pisete. Spominju se polozaji armije i hvo-a, mogu mislit reakciju stranaca iz europske razvojne banke kada bi citali ovaj thread
Sta je cilj bosnjacke politike a sta hrvatske politike u Mostaru? Kuda zele jedni da AP prolazi a kuda drugi?
- DaysleepeR
#29202 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ma ima puno gorčine i jeda u postovima.
Voli mostarska gospoda bilo hrvatska bilo bošnjačka da se uključi u Bijelom Polju na Autoput a ne da mora uzbrdo preko Širokog za Hrvatsku.
Svakom je u interesu autoput.
Voli mostarska gospoda bilo hrvatska bilo bošnjačka da se uključi u Bijelom Polju na Autoput a ne da mora uzbrdo preko Širokog za Hrvatsku.
- dr_Evil
#29203 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Svakako to je istina. Ali moramo poci ipak od toga da je granica Herceg Bosne postojeca. Ovo sada jeste autoput Hrvatska, glavni grad Herceg Bosne direkt. Sta se malo u starMo provozao linijom razgranicenja, hajde de. I onda sjeverno od petlje je ratni RBiH. Svaka strana je dobila sta im treba, Bosnjaci mozda i tunel koji je falio u ratu "just saying".DaysleepeR wrote: ↑19/02/2024 16:15 Ma ima puno gorčine i jeda u postovima.
No! Da SDa nije dala svoje vikendice na Podvelezju da im se kvari pogled, da nije bilo neke zemlje u brdu sta odjednom posta plodna, to svakako. Da Zadruga nije postala odjednom podizvodjac Heringu, ohoho. Sve su to kao sto kazes zajednicke urote.
Kako podijelise u ratu, tako i u miru.
Ma gledaj, sve na stranu, ovdje mu stvarno nije mjesto. Zamisli autoput spustit u Kastele kod Splita, i onda opet dizat na brdo. To je nasa logika. Mene nije puno zanimacija za ove podjele, bio autoput na vrh brda ili u dolini, sutra da zapuca svakako ce ga odnijet lijepi, ni B ni H nece nista iznijet u miru. Ja citav zivot placam EPHZHB i HT Mostar - vrhunska usluga, nikad problema. ALi je ekonomoska podijela vidljiva i stvarna i uvijek se moze pretvoriti u teritorijalnu. Ovo je ista prica kao i za onaj plinovod.
Autoput se mora graditi, ako je ovo jedina opcija onda nek pricaju sa ljudima, ne se sakrivati i po kancelarijama i raditi sta se radi. Uvijek nesto ispod stola i sa skrivenim namjerama.
- Haris.ba
#29204 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Vidjecemo sta ce biti na kraju. Ovo ne znaci da je ova trasa pored aerodroma propala.DaysleepeR wrote: ↑19/02/2024 16:15 Ma ima puno gorčine i jeda u postovima.
Samo, ja mislim i da se krene sa onom lila trasom brdima, opet bi se neko bunio.
- dr_Evil
#29205 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ma nije propala, guraju oni to dalje. Nije banka rekla da nece dati pare, ali ako nastave moze neko da bude tuzen od njih jer nisu ispostovali svoje procedure o etici.
Za sada kazu da parlament odredjuje trasu i da se oni ne pitaju. A Autoceste kazu da su sve ispostovali.
Ako krene brdima, pouzdano znam da nema niko ko bi izgurao to do kraja ako se neko i pobuni. Ova trasa je bila drugo jer se okupio jedan tim ljudi, a vecina je i tu otpala tokom procesa.
Zao mi je kazem sto u Kozarcu nije bilo par ljudi da znaju izgurat do kraja, imali su cist slucaj.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#29206 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Stvar je u tome sto ovaj autoput kroz Kozarac ne finansira EBRD, vec Kinezi, a oni ne mare puno za te stvari, nazalost.dr_Evil wrote: ↑19/02/2024 16:32Ma nije propala, guraju oni to dalje. Nije banka rekla da nece dati pare, ali ako nastave moze neko da bude tuzen od njih jer nisu ispostovali svoje procedure o etici.
Za sada kazu da parlament odredjuje trasu i da se oni ne pitaju. A Autoceste kazu da su sve ispostovali.
Ako krene brdima, pouzdano znam da nema niko ko bi izgurao to do kraja ako se neko i pobuni. Ova trasa je bila drugo jer se okupio jedan tim ljudi, a vecina je i tu otpala tokom procesa.
Zao mi je kazem sto u Kozarcu nije bilo par ljudi da znaju izgurat do kraja, imali su cist slucaj.
- dr_Evil
- Haris.ba
#29208 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
- NEOPLAN
#29209 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ne mare kinezi, ali isto tako znaju da ucjenjuju. Konkretno autoput BL-Prijedor je zaustavljena gradnja od 01.01.2024. odlukom kineza...sehohari wrote: ↑19/02/2024 16:35Stvar je u tome sto ovaj autoput kroz Kozarac ne finansira EBRD, vec Kinezi, a oni ne mare puno za te stvari, nazalost.dr_Evil wrote: ↑19/02/2024 16:32Ma nije propala, guraju oni to dalje. Nije banka rekla da nece dati pare, ali ako nastave moze neko da bude tuzen od njih jer nisu ispostovali svoje procedure o etici.
- dr_Evil
- So What!
#29211 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Posto znam da si covjek s terena, a iskreno dugo nisam vidio da pises na forumu, ali po kom osnovu se moze Hering lupiti na Pocitelju i snose li ikakvu odgovornost s pravnog aspekta?Naslovnica wrote: ↑19/02/2024 08:51Vjerovatno da nije.
Isto kao i Hering i Integral.
Doduše, možda opale Hering po ušima zbog Počitelja, ali čisto sumnjam.
-
Naslovnica
#29212 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pozdrav,So What! wrote: ↑19/02/2024 23:20Posto znam da si covjek s terena, a iskreno dugo nisam vidio da pises na forumu, ali po kom osnovu se moze Hering lupiti na Pocitelju i snose li ikakvu odgovornost s pravnog aspekta?Naslovnica wrote: ↑19/02/2024 08:51Vjerovatno da nije.
Isto kao i Hering i Integral.
Doduše, možda opale Hering po ušima zbog Počitelja, ali čisto sumnjam.
Pratim temu ali me slabo ima pošto sam promijenio firmu i radno mjesto.
Doduše, u kontaktu sam sa ljudima na terenu pa sam iznosio neke svoje komentare vezane za probleme sa mostom u Počitelju, problematiku i odgovornost.
Kada se govori o, konkretno, problemima kod izvođenja, mislim da nema nikakve pravne odgovornosti, jednostavno, greške se dešavaju, i većinu je moguće ispraviti (kao što se radi na mostu).
Ne znam po kom se osnovu Hering može finansijski teretiti, osim da izvrši popravke o svom trošku.
Također, ne znam kakav ugovor imaju izvođači sa svojim podizvođačima (Heringom), ali mislim da JPAC može teretiti jedino izvođača sa kojim je potpisan ugovor a ne podizvođače.
Kinezi, azerbejdžanci i Hering su dobili zabranu dvije godine za kvalifikacije za tendere zbog kršenja ugovora. A i to je samo dopis koji se sutra može poništiti.
-
HelaS
#29213 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Njemu, koji ovdje najsnažnije pokazuje malicionizam i defetizam... ne vrijedi objašnjavatidr_Evil wrote: ↑19/02/2024 15:39Nije bas presuda ovo je bio mehanizam EBDRa. Banka niti autoceste nemaju nikakvu odgovornost prema istome, ali ako ne ispostuju onda moze ici tuzba. Ovo je bila zalba na slucaj, radilo se godinama na ovome. Autoceste su sve uradile od zastrasivanja, bacanja bombi, davanja mita, zaposljavanja preko veze.HelaS wrote: ↑18/02/2024 23:41
Opet ja o odgovornosti![]()
Ne vjerujem da je međunarodna presuda "pala s neba", da niko nije znao da je pokrenuta tužba, da nije bilo žalbi za projektovanu trasu preko poljoprivrednog zemljišta i da nadležne osobe nisu znale da se projekat moža poništiti sudskom odlukom. Unatoč tome, nadležne osobe dale su signal da se nastavi sa projektnom izgradnjom autoputa, i sada je šteta. Doduše, Sud je mogao donijeti i drukčiju odluku, protivno zahtjevu oštećene strane, ali bio bi to zaista presedan, barem u ovim okolnostima, što znači da su nadležne osobe morale pretpostaviti grešku, da su morale znati posljedice svojih odluka i moguću štetu.
Ko su te osobe i kolika je finansijska i materijalna šteta pogrešnom procjenom, pogrešnim projektom i ko će je platiti?
E sad da kazem i drugom kolegi forumasu @Haris.ba , nije se raja bunila na trasu iznad Blagaja, nego na trasu koja prelazi preko Glavice u Kosoru, sto je takodjer preko polja.
Mnogi se ponašaju i djeluju kao da je priroda nečija prćija, kao da nikom ne treba poljoprivredno zemljište i čist okoliš. Nije bitniji autoput od kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta i ne trebamo i ne smijemo uništavati oranice i onakvo blago Hercegovine, taman da nikad ne izgradimo autoput. Ubit će nas skorojevićevski mentalitet, to nam je uteg koji ne da zraka
-
RJ57
#29214 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
i ovo će potrajati još 4-5 godina
- Haris.ba
#29215 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Slazem se sa tobom. Ne treba autoput preko poljoprivrednih polja u Mostaru.HelaS wrote: ↑20/02/2024 08:54Njemu, koji ovdje najsnažnije pokazuje malicionizam i defetizam... ne vrijedi objašnjavatidr_Evil wrote: ↑19/02/2024 15:39Nije bas presuda ovo je bio mehanizam EBDRa. Banka niti autoceste nemaju nikakvu odgovornost prema istome, ali ako ne ispostuju onda moze ici tuzba. Ovo je bila zalba na slucaj, radilo se godinama na ovome. Autoceste su sve uradile od zastrasivanja, bacanja bombi, davanja mita, zaposljavanja preko veze.HelaS wrote: ↑18/02/2024 23:41
Opet ja o odgovornosti![]()
Ne vjerujem da je međunarodna presuda "pala s neba", da niko nije znao da je pokrenuta tužba, da nije bilo žalbi za projektovanu trasu preko poljoprivrednog zemljišta i da nadležne osobe nisu znale da se projekat moža poništiti sudskom odlukom. Unatoč tome, nadležne osobe dale su signal da se nastavi sa projektnom izgradnjom autoputa, i sada je šteta. Doduše, Sud je mogao donijeti i drukčiju odluku, protivno zahtjevu oštećene strane, ali bio bi to zaista presedan, barem u ovim okolnostima, što znači da su nadležne osobe morale pretpostaviti grešku, da su morale znati posljedice svojih odluka i moguću štetu.
Ko su te osobe i kolika je finansijska i materijalna šteta pogrešnom procjenom, pogrešnim projektom i ko će je platiti?
E sad da kazem i drugom kolegi forumasu @Haris.ba , nije se raja bunila na trasu iznad Blagaja, nego na trasu koja prelazi preko Glavice u Kosoru, sto je takodjer preko polja.![]()
Mnogi se ponašaju i djeluju kao da je priroda nečija prćija, kao da nikom ne treba poljoprivredno zemljište i čist okoliš. Nije bitniji autoput od kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta i ne trebamo i ne smijemo uništavati oranice i onakvo blago Hercegovine, taman da nikad ne izgradimo autoput. Ubit će nas skorojevićevski mentalitet, to nam je uteg koji ne da zraka![]()
Puna podrska.
Samo, imaj jednom u zivotu neki princip. Imaj isti standard za svaku gradnju u Mostarskom polju.
Ali, to onda ne bi bio ti.
-
probook
#29216 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Koliko sam ja skontao prva trasa je isla brdom bukvalno od granice Hrvatske do Sarajeva sve ide kroz brda. Prikljucak bi Mostar imao u Vrapcicima, tamo prema Kutima (blizu Nestro pumpe), a drugi prikljucak je valjda trebao biti negdje u Gnojnicama, koliko sam skontao to je onaj dio kad se krene prema Blagaju i onda bi tu bila petlja i islo bi se lijevo prema brdu i ukljucujes se na autoput. Vjerovatno je Hr strana skontala da im je "daleko" ici prema Blagaju tj "na onu stranu", nego daj spusti u dolinu kod aerodroma da ne idu "na onu tamo stranu" i onda dizi opet u brda.donnie_darko wrote: ↑19/02/2024 16:13 Nisam iz Mostara pa i ne razumijem bas sve sto pisete. Spominju se polozaji armije i hvo-a, mogu mislit reakciju stranaca iz europske razvojne banke kada bi citali ovaj thread![]()
![]()
Gdje nestaje svaka logika pocinje BiH!
- donnie_darko
#29217 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
probook wrote: ↑20/02/2024 17:41Koliko sam ja skontao prva trasa je isla brdom bukvalno od granice Hrvatske do Sarajeva sve ide kroz brda. Prikljucak bi Mostar imao u Vrapcicima, tamo prema Kutima (blizu Nestro pumpe), a drugi prikljucak je valjda trebao biti negdje u Gnojnicama, koliko sam skontao to je onaj dio kad se krene prema Blagaju i onda bi tu bila petlja i islo bi se lijevo prema brdu i ukljucujes se na autoput. Vjerovatno je Hr strana skontala da im je "daleko" ici prema Blagaju tj "na onu stranu", nego daj spusti u dolinu kod aerodroma da ne idu "na onu tamo stranu" i onda dizi opet u brda.donnie_darko wrote: ↑19/02/2024 16:13 Nisam iz Mostara pa i ne razumijem bas sve sto pisete. Spominju se polozaji armije i hvo-a, mogu mislit reakciju stranaca iz europske razvojne banke kada bi citali ovaj thread![]()
![]()
Gdje nestaje svaka logika pocinje BiH!
To je bolest
- Haris.ba
#29218 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Vjerovatno jeste bilo takvih razmisljanja. Ali, nije podaleko jedna od drugih ta petlja ni u jednoj varijanti.
I, evo, bi li ti isao tom varijantom preko brda, ili se ukljucivao u Pocitelju kad ides juznije?
Ne kazem da nije bilo ni razmisljanja koja se cuju o "ratnoj liniji".
Samo, gledano kako se juznije najbrze nakaciti na Dubravsku visoravan nije nelogicna trasa.
P.S.
Nema sanse da bi se danas napravili Aluminij, aerodrom.
Cka mislim ni da bi magistralna cesta imala ikakve sanse,
-
RJ57
#29219 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
https://politicki.ba/vijesti/evo-kad-krece-izgradnja-tunela-prenj/48702
welcome back to "gnjusne laži" :
"Plan je da do kraja ove godine krenu radovi i na dionicama Mostar jug – Tunel Kvanj, Tunel Kvanj – Buna, Mostar sjever – Mostar jug i tunel Prenj", naveli su iz Autocesta FBiH."
pišu ko da se ama baš ništa nije desilo oko trase mostar jug. gamad lažljiva lopovska!!!!
"Plan je da do kraja ove godine krenu radovi i na dionicama Mostar jug – Tunel Kvanj, Tunel Kvanj – Buna, Mostar sjever – Mostar jug i tunel Prenj", naveli su iz Autocesta FBiH."
pišu ko da se ama baš ništa nije desilo oko trase mostar jug. gamad lažljiva lopovska!!!!
- drug_profi
#29220 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ma nije se desilo ništa.
Nije ta odluka obavezujuća, samo ti treba drugi investitor/kreditor.
- dr_Evil
#29221 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
RJ57 wrote: ↑23/02/2024 09:08 https://politicki.ba/vijesti/evo-kad-krece-izgradnja-tunela-prenj/48702
-
RJ57
#29222 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
ako se i jedna od ovih dionica startuje u 2024 biće senzacijadrug_profi wrote: ↑23/02/2024 09:42 Ma nije se desilo ništa.
- drug_profi
#29223 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
I ja sam skeptik, ali i iznenađenaja su moguća u izbornoj godiniRJ57 wrote: ↑23/02/2024 09:44ako se i jedna od ovih dionica startuje u 2024 biće senzacijadrug_profi wrote: ↑23/02/2024 09:42 Ma nije se desilo ništa.
-
RJ57
#29224 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
zna li neko koliko je tunela od topčić polja do golubinje iskopano?
pročitao sam nekidan interesantnu informaciju o ova dva monstruozna željeznička tunela koje austrijanci kopaju. duži tunel od 32 km je probijen za 12 godina, a kraći od 29km je iskopan skoro do kraja ali im zbog zajebanog tla za zadnjih 800 metara trebaju još čitave tri godine tako da će i tu trebati cca 12 godina da se probije ... odma sam morao pomisliti na prenj
pročitao sam nekidan interesantnu informaciju o ova dva monstruozna željeznička tunela koje austrijanci kopaju. duži tunel od 32 km je probijen za 12 godina, a kraći od 29km je iskopan skoro do kraja ali im zbog zajebanog tla za zadnjih 800 metara trebaju još čitave tri godine tako da će i tu trebati cca 12 godina da se probije ... odma sam morao pomisliti na prenj
- Bumerang
#29225 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Last edited by Bumerang on 24/02/2024 02:49, edited 1 time in total.