Ukrajina

Peacean

#194426 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Bobi wrote: 18/02/2024 14:19
Spoiler
Show
Kasniš Bobi, bilo već :D
Kada će nam linkovi proraditi?
mishic

#194427 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Crne slutnje koje je pad Avdivke podgrijavao ipak nisu tako katastrofalne koliko se to u prvi mah činilo. No ni svi strahovi za naredne pravce napada rutalja nisu eliminirani. Ovi KAB-ovi postali su mora i predugo je čekati F-16 da ih rješavaju. Mora se naći neka makar ograničena količina raketnih sistema velikog dometa koji mogu koliko toliko ograničiti rusku avijaciju. Paralelno s tim moraju se ozbiljnije uređivati l/o jer su dosadašnje kritike na taj segment sasvim opravdane.

Ovaj extra potez Danske jeste dobro došao ali nije pravo i potpuno rješenje. Ovo je tek aspirin u pravi čas ali lijek se mora tražiti u koordiniranom i sistematičnom pravljenju paketa pomoći cijelog Zapada prema specifikaciji realnih potreba Ukrajinaca u ovom momentu. Ponavljam nešto što smo mnogi do sada govorili, vrijednost pomoći koja nije bila mala izgubila je na značaju zbog njene n e b l a g o v r e m e n o s t i.

U ovom trenutku prvo se mora pažljivo odabrati, potom na vrijeme dostaviti kompletan paket pomoći da bi se unaprijed znalo s čime se raspolaže i na što se sigurno može računati i s čim planirati naredna dejstva jer obečanja i najave ne da nisu korisne nego su jako štetne i razočaravajuće. Sve ovo je hitno kako neki novi potezi rašista ne bi ugrozili borbeni moral koji je nestalna i promjenjiva kategorija. Zapad malo radi na rabljenju ubistva Navaljnog a u 5 do 12 pred izbore (ma da je režim sve osigurao) to bi morala biti ozbiljnija tema za sve protivnike režima pa i Ukrajince.

I na kraju i neke male ekonomije i industrije koje mogu povećati proizvodnju granata i komponenti za dronove mogle bi biti od koristi jer je teško očekivati da će neki veliki sistemi na Zapadu rizikovati da se masovno i u ogromnim količinama preorjentišu na to.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#194428 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Image

Image
Tip odgađa slobodno glasanje u najvećoj zemlji demokratije :twisted:
mishic

#194429 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Prostora za trehanje pomahnitalog režima je sve više i treba ga maksimalno koristiti:

https://www.klix.ba/vijesti/otkriveno-gdje-je-tijelo-alekseja-navalnog-na-njemu-se-nalaze-modrice/240218053
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#194430 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

SanskiBiser wrote: 18/02/2024 12:05
Tom Cooper
[...]
Ah dobro… u vrijeme kada obje strane zapravo 'ližu svoje rane', čiste bojno polje i razmatraju svoje opcije za sljedeću akciju, ja ću nešto poput 'pratiti modu'. Vrijeme je za malo samorefleksije. Vrijeme za uživanje u luksuzu šetnje vani, na 'zimskom suncu', i biti živ. Barem vremena za prikupljanje više pozadinskih podataka kako bismo bolje razumjeli okolnosti koje su dovele do gubitka Avidiivke - i mnogih drugih velikih ruskih pobjeda u posljednjih nekoliko dana, tjedana, mjeseci i godina u ovom dvotjednom ratu... I vrijeme završiti još nekoliko priča: neke čekaju svoj red da budu ispričane tjednima i mjesecima.
Dobar je ovaj "tvoj", ali mislim da je frik. K'o i mi :thumbup:
madner

#194431 Re: Ukrajina

Post by madner »

Čitalac wrote: 18/02/2024 13:57 Roman Kostenko, sekretar parlamentarnog odbora za odbranu, o drugoj liniji odbrane kod Avdivke.
Znam da je postojao problem (s drugom linijom). Brzo se počelo rješavati i rješava se. Koliko su je sada stabilizirali i dobro izgradili? Prema mojim informacijama, nešto je izgrađeno. Koliko je to učinkovito? To ćemo vidjeti u bliskoj budućnosti. To je naš problem. Trebalo je graditi i minirati ranije, kao kod ruskih okupacijskih snaga u Zaporožju. Oni tamo imaju jaku liniju obrane koju su ozbiljno izgradili. Morali smo imati tako nešto. Nažalost, imamo problema s izgradnjom obrambenih linija...Prema mojim informacijama, naši su sada stali iza sela i zauzeli ovu liniju, sada se linija obrane izravnala. Ali sada je važno da se to dobro drži, da se organizira inženjerska potpora...Neprijatelj sad ima ovu dobro uhodanu taktiku sa KAB-ovima, koja je pokazala svoju učinkovitost. I dok ne prekrijemo nebo, mislim da će je i dalje koristiti.
Njihove glavne snage sada su koncentrirane u Avdivki. A imaju snage i u pravcu Kupjanska. Kakvu će odluku donijeti? Obično, kada se trupe povlače, logično je slijediti trag trupa koje se povlače...
Gdje će sad [napasti]? Postoji nekoliko pravaca. Prema mojim informacijama, situacija na hersonskom mostobranu je također teška, neprijatelj također koristi KAB i topništvo, pokušavajući izbaciti naše snage...
Pisao sam o ovome prije par mjeseci, kljucno je kakva ce biti ova linija.

To da je nesto izgradjeno je pozitivno, borci iz 3. su se zalili da nije bilo nista kada su dosli. Moguce je da ima spremna linija iza.
Hame_

#194432 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

CrveniKuk wrote: 18/02/2024 12:22 Danci će poslati sve svoje rezerve artiljerijske municije u Ukrajinu.
[...]

Ljetos.
Crvene_brigade

#194433 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Obaranje rusko-fašističkog aviona...

no_sekirli

#194434 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

Ocajno su Ukrajnici odradili ovo izvlacenje. Zavalise 3.jurisnu ko kurbane, garant ima ljudi da su i drugi put zarobljeni :(
Hame_

#194435 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Samo oni su imali muda otići tu gdje niko neće dobrovoljno.
Porodice Foht

#194436 Re: Ukrajina

Post by Porodice Foht »

no_sekirli wrote: 18/02/2024 16:09 Ocajno su Ukrajnici odradili ovo izvlacenje. Zavalise 3.jurisnu ko kurbane, garant ima ljudi da su i drugi put zarobljeni :(
Ima li igdje o ukr.gubicima u povlacenju? Tesko je to pod takvom vatrom uraditi. :sad:
Čitalac

#194437 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Priča o šestorici vojnika ostavljenih na položaju "Zenit" kod Avdivke.
Rođaci trojice ranjenika iz Avdivke, koje su Rusi zarobili nakon zauzimanja položaja Zenit, identificirali su njihova tijela sa videa na društvenim mrežama. O sudbini ostale trojice za sada se ne zna ništa.
Kateryna, čiji je brat, Ivan Zhytnyk s pozivnom oznakom "Django", proveo dvije godine u Avdivki u sastavu 110. brigade Oružanih snaga Ukrajine, rekla je da ju je Ivan nazvao i rekao da je ranjen te da je uz njega još četvero ranjenih vojnika i jedan zdrav vojnik koji je odlučio ostati sa svojim suborcima.
"Njima (ranjenicima) je rečeno da čekaju vozilo. I čekali su ga dan i po. I kada su shvatili da nitko neće doći po njih, krenuli su da zovu sve. Kad me Vanja nazvao, jako ga je boljelo, ubrizgali su mu sve što im je ostalo, ali ponestajalo im je i lijekova i hrane", kaže ona. Razgovor brata i sestre dospio je na društvene mreže.
Nešto kasnije, "Django" je putem video veze rekao da se komanda "dogovorila da ih Rusi odvedu, jer naši neće doći". Tijekom ovog video razgovora, na snimku se vide Rusi koji ulaze na položaj i govore: 'Ustajte, izađite, nećemo vas nositi.'
Ruski kanali objavili su video na kojem su prikazani poginuli u uniformi Oružanih snaga Ukrajine, od kojih je jedan s zavijenom glavom. Video je snimljen na poziciji Zenit. Jedan od ubijenih na ruci ima tetovažu u obliku križa. Viktor Bilyak identificirao je ovog čovjeka kao Andrija Dubnytskyija s pozivnim znakom "Bayraktar", vojnika 110. brigade. Dana 14. veljače ostao je na položaju Zenit zajedno s ostalim ranjenicima.
“Posljednja poruka je bila u 12:00 da će biti zarobljeni”, kaže Ljudmyla, supruga Bayraktara. Ljudmila je 16. veljače otišla u vojni ured da sazna nešto o svom suprugu, ali joj nisu odgovorili: "Rečeno mi je da će me kontaktirati, ali me nitko nije kontaktirao, pala sam u nesvijest." Navečer je počela tražiti informacije o svom suprugu u ruskim izvorima i prepoznala je njegovo tijelo po tetovaži. Bayraktar je u Avdiivki od ožujka 2022.
Zajedno s Andrejem Dubnickim, u ruskom videu bio je Georgij Pavlov s pozivnim znakom "Panda". Prepoznala ga je njegova majka Inna.
“Tri dana su čekali vozilo, tada nije bio ranjen, a 14. je ranjen, imao je gelere u leđima...Molila sam ga da se preda, govorila sam sine, trebam te živog...ima malo dijete - 5 godina, sina Andriusha, i kaže: "Mama, ja sam ratnik." Želim vjerovati da su živi. Više od svega želim pronaći svog sina, ove godine će imati 30 godina", kaže Inna. Nekoliko sati kasnije, Inna je objavila da je prepoznala tijelo svog sina na istom ruskom videu ubijenih ukrajinskih vojnika.
Kateryna, sestra vojnika "Djanga", također se do posljednjeg nadala da će njezin brat biti liječen i razmijenjen. Međutim, na ruskoj snimci identificirala je njegovo tijelo.
U međuvremenu, Juri Butusov objavio je imena šestorice vojnika. Osim ove trojice, na pozicijama su ostali Baranovski, Savosik i Zinchuk.
"Ovi ranjenici nisu se mogli sami kretati, a nije bilo sredstava evakuacije. Zbog potpunog okruženja Zenita evakuacija nije mogla proći. Rodbina je među poginulima identificirala tri vojnika koji su ostali ranjeni u Zenitu: Georgij Pavlov, Andrej Dubnitski i Ivan Žitnik. Ruska vojska strijeljala je bespomoćne nenaoružane ranjenike koji su bili zarobljeni i nisu se mogli kretati. O sudbini ostale trojice koji su zarobljeni na Zenitu još se ništa ne zna. Nemoguće je identificirati sva tijela na ruskoj snimci", objavio je Butusov i najavio da će "vrlo brzo govoriti o razlozima okruženja nekih naših jedinica, uključujući Zenit, napuštanja ranjenika i gubitka strateški važne Avdiivke".
mishic

#194438 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Opisati i razumjeti povlaćenje u ovakvim uvjetima teško može neko ko i sam nije doživio nešto slično. Rijetke su osobe koje se u ovakvim trenucima mogu oduprijeti panici a i oni koji to uspiju među uspaničenima čine se da djeluju iracionalno. I sve ovo traje do trenutka kada se čovjek konačno "pomiri sa sudbinom", "preda", "utrne" i "halali". A tada se više ništa učiniti ne može.
SanskiBiser

#194439 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Čitalac wrote: 18/02/2024 16:52 Priča o šestorici vojnika ostavljenih na položaju "Zenit" kod Avdivke.
Rođaci trojice ranjenika iz Avdivke, koje su Rusi zarobili nakon zauzimanja položaja Zenit, identificirali su njihova tijela sa videa na društvenim mrežama. O sudbini ostale trojice za sada se ne zna ništa.
Kateryna, čiji je brat, Ivan Zhytnyk s pozivnom oznakom "Django", proveo dvije godine u Avdivki u sastavu 110. brigade Oružanih snaga Ukrajine, rekla je da ju je Ivan nazvao i rekao da je ranjen te da je uz njega još četvero ranjenih vojnika i jedan zdrav vojnik koji je odlučio ostati sa svojim suborcima.
"Njima (ranjenicima) je rečeno da čekaju vozilo. I čekali su ga dan i po. I kada su shvatili da nitko neće doći po njih, krenuli su da zovu sve. Kad me Vanja nazvao, jako ga je boljelo, ubrizgali su mu sve što im je ostalo, ali ponestajalo im je i lijekova i hrane", kaže ona. Razgovor brata i sestre dospio je na društvene mreže.
Nešto kasnije, "Django" je putem video veze rekao da se komanda "dogovorila da ih Rusi odvedu, jer naši neće doći". Tijekom ovog video razgovora, na snimku se vide Rusi koji ulaze na položaj i govore: 'Ustajte, izađite, nećemo vas nositi.'
Ruski kanali objavili su video na kojem su prikazani poginuli u uniformi Oružanih snaga Ukrajine, od kojih je jedan s zavijenom glavom. Video je snimljen na poziciji Zenit. Jedan od ubijenih na ruci ima tetovažu u obliku križa. Viktor Bilyak identificirao je ovog čovjeka kao Andrija Dubnytskyija s pozivnim znakom "Bayraktar", vojnika 110. brigade. Dana 14. veljače ostao je na položaju Zenit zajedno s ostalim ranjenicima.
“Posljednja poruka je bila u 12:00 da će biti zarobljeni”, kaže Ljudmyla, supruga Bayraktara. Ljudmila je 16. veljače otišla u vojni ured da sazna nešto o svom suprugu, ali joj nisu odgovorili: "Rečeno mi je da će me kontaktirati, ali me nitko nije kontaktirao, pala sam u nesvijest." Navečer je počela tražiti informacije o svom suprugu u ruskim izvorima i prepoznala je njegovo tijelo po tetovaži. Bayraktar je u Avdiivki od ožujka 2022.
Zajedno s Andrejem Dubnickim, u ruskom videu bio je Georgij Pavlov s pozivnim znakom "Panda". Prepoznala ga je njegova majka Inna.
“Tri dana su čekali vozilo, tada nije bio ranjen, a 14. je ranjen, imao je gelere u leđima...Molila sam ga da se preda, govorila sam sine, trebam te živog...ima malo dijete - 5 godina, sina Andriusha, i kaže: "Mama, ja sam ratnik." Želim vjerovati da su živi. Više od svega želim pronaći svog sina, ove godine će imati 30 godina", kaže Inna. Nekoliko sati kasnije, Inna je objavila da je prepoznala tijelo svog sina na istom ruskom videu ubijenih ukrajinskih vojnika.
Kateryna, sestra vojnika "Djanga", također se do posljednjeg nadala da će njezin brat biti liječen i razmijenjen. Međutim, na ruskoj snimci identificirala je njegovo tijelo.
U međuvremenu, Juri Butusov objavio je imena šestorice vojnika. Osim ove trojice, na pozicijama su ostali Baranovski, Savosik i Zinchuk.
"Ovi ranjenici nisu se mogli sami kretati, a nije bilo sredstava evakuacije. Zbog potpunog okruženja Zenita evakuacija nije mogla proći. Rodbina je među poginulima identificirala tri vojnika koji su ostali ranjeni u Zenitu: Georgij Pavlov, Andrej Dubnitski i Ivan Žitnik. Ruska vojska strijeljala je bespomoćne nenaoružane ranjenike koji su bili zarobljeni i nisu se mogli kretati. O sudbini ostale trojice koji su zarobljeni na Zenitu još se ništa ne zna. Nemoguće je identificirati sva tijela na ruskoj snimci", objavio je Butusov i najavio da će "vrlo brzo govoriti o razlozima okruženja nekih naših jedinica, uključujući Zenit, napuštanja ranjenika i gubitka strateški važne Avdiivke".
streljani kao ova dva tokom predaje...ovo je koliko sam shvatio bilo ovih zadnjih par dana negdje u Zaporozju, spominje se Khortytsia regija koja je tamo.

Ovo su fotografije vojnika 3. cete, 1. bataljona, 3. jurisine u Avdivci, za ove se ceka potvrda da su se izvukli, iz tog prvog bataljona je zarobljen stab 2. cete i zapovjednik cete porucnik i imaju snimci 6-7 zarobljenih pripadnika te cete koje su Rusi objavili, o tome i Kuper jutros pisao..uglavnom mora proci jos neko vrijeme pa cemo znati detaljnije sta se desilo...

ImageImageImageImageImageImage

JMGuti

#194440 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

Očit primjer, pored masovnih gubitaka, zbog čega je pravovremeno povlačenje izuzetno važno. Šutnja ukrajinskog vodstva i minimum iznesenih detalja o težini situacije, ide u prilog ruskim tvrdnjama da su mnogi zarobljeni, pobijeni.
Crvene_brigade

#194441 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Ahatović o Sirskom i povlačenju ukrajinske vojske iz Avdivke...

no_sekirli

#194442 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

Porodice Foht wrote: 18/02/2024 16:34
no_sekirli wrote: 18/02/2024 16:09 Ocajno su Ukrajnici odradili ovo izvlacenje. Zavalise 3.jurisnu ko kurbane, garant ima ljudi da su i drugi put zarobljeni :(
Ima li igdje o ukr.gubicima u povlacenju? Tesko je to pod takvom vatrom uraditi. :sad:
Da je jedan poginuo, puno je.

Bezveze su drzali neke polozaje do zadnjeg dana, linija im se raspala prije 10 dana, svatko normalan u ukrajnskoj vojsci morao je vidjeti da tu nema vise hajra.
apsidejzi

#194443 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Hame_ wrote: 18/02/2024 15:28
Spoiler
Show
Image
KOliko god to nama cudno bilo, to upravo i jeste demokratija. Drzava se sastoji od ljudi razlicitih interesa i onda se pokusava naci neka zajednicka rijec kako niko ne bi dobio sve a ipak svako dobio neki minimum koji zahtjeva. Jbg, ovom liku Ukrajina nije prioritet i on IMA pravo da gura svoje prioritete. Niko nije rekao da demokratija mora biti moralna i eticna. Ona je samo najmanji zajednicki sadrzilac razlicitih interesa.
lajkujMe

#194444 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

https://foreignpolicy.com/2024/02/17/msc-munich-security-conference-ukraine-avdiivka-israel/
I’ll fly away. Ukraine is on track to get ahold of U.S.-made F-16 fighter jets in June, two European officials told SitRep. “I think that in June we will see them in Ukraine,” said Lithuanian Defense Minister Arvydas Anusauskas, citing a timeline that was confirmed by another European official present at Munich. The Ukrainian government expects that 12 pilots will be trained on the fighter jets by the end of the U.S. fiscal year. (In layman’s terms, we call that “September.”)
Čitalac

#194445 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajinsko tužilaštvo otvorilo je istragu o likvidaciji zarobljenika kod Avdivke i Bahmuta.
Regionalno tužiteljstvo Donjeck pokrenulo je pretkrivičnu istragu u kaznenom postupku za kršenje zakona i običaja rata, u kombinaciji s ubojstvom s predumišljajem.
"Oružane snage Ruske Federacije sustavno i cinično krše norme međunarodnog humanitarnog prava na teritoriju Donjecke oblasti. Još jedan dokaz teških zločina koje su počinili okupatori su video snimke ubojstava nenaoružanih vojnika. Prema istrazi, 18. veljače 2024. jedan od Telegram kanala objavio je poruku o strijeljanju 6 zarobljenih branitelja Ukrajine na jednom od položaja u gradu Avdivka. Branitelji su bili teško ranjeni, nisu se mogli sami kretati i čekali su evakuaciju.
Također, pronađena je i video snimka s fragmentom ubojstva još dvojice ukrajinskih vojnika u šumskom pojasu u blizini sela Vesele, okrug Bahmut. Na snimci kamere dronom vidi se kako tijekom napada na naše položaje, predstavnik ruskih oružanih snaga iz neposredne blizine puca prvo u jednog zarobljenog pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, a potom i u drugog. Ne želeći zarobljenike ostaviti na životu, okupator ih namjerno dokrajčuje automatskim oružjem. Ubijanje ratnih zarobljenika grubo je kršenje Ženevskih konvencija i kvalificira se kao teški zločin“.
zigzag

#194446 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Četnička je to bagra.

I četnik je svako ko ima mrvicu simpatije za rusku vojsku i bilo koji njen vojni uspjeh.
Dupli_skalp

#194447 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

Čitalac wrote: 18/02/2024 16:52 Priča o šestorici vojnika ostavljenih na položaju "Zenit" kod Avdivke.
prijeki vojni sud za sve one koji su ove ljude ostavili na milost i nemilost rusofašistima!

od zelenskog i njegovih vojnih i političkih intumusa, pa nadalje! :-x
Hame_

#194448 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

apsidejzi wrote: 18/02/2024 18:21
Spoiler
Show
Image
[...] Niko nije rekao da demokratija mora biti moralna i eticna. Ona je samo najmanji zajednicki sadrzilac razlicitih interesa.
Znači karinovača kao i autokratija?!

Ja sam mislio da u demokratiji svako ima pravo izraziti svoje pravo glasa - glasati. Ovaj tip onemogućuje glasanje. Hej!
apsidejzi

#194449 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Hame_ wrote: 18/02/2024 19:46
apsidejzi wrote: 18/02/2024 18:21
Spoiler
Show
Image
[...] Niko nije rekao da demokratija mora biti moralna i eticna. Ona je samo najmanji zajednicki sadrzilac razlicitih interesa.
Znači karinovača kao i autokratija?!

Ja sam mislio da u demokratiji svako ima pravo izraziti svoje pravo glasa - glasati. Ovaj tip onemogućuje glasanje. Hej!
Mozes ti glasat, ali mozes biti i nadglasan. Kad se to desi, sutis i cekas svoj red.
karanana

#194450 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Kad jay in kyiev kaze da rusi napreduju i na drugim ratistima, onda je situacija bas jebena. Vjerovatno misli na robotinom, bahmutu i kupjansku. A i guraju nakon avdivke. Bojim se kolapsa koji niko nije ocekivao i povlacenja sirih razmjera koje bi ukljucivalo i kramatorsk i slavjansk.
Last edited by karanana on 18/02/2024 19:59, edited 1 time in total.
Post Reply