AMERIKA
- jeza u ledja
#10151 Re: AMERIKA
Ma ni za to sudjenje u martu nece u zatvor.
-
Filter_57
#10152 Re: AMERIKA
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ako-amerika-napusti-nato-to-je-kraj-svijeta-kakvog-poznajemo/2538594.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_prva_d
mislin da je ovo najjači post u historiji indexa
Sam o sebi pri sebi
suradnja, trgovina
a smatram da EU cijela ima dovoljno resursa za trgovinu proizvodnju razmjenu
go eu
Ako Trump pobijedi, NATO je gotov. Posljedice za Europu bi bile nezamislive
Pa ovo bi bilo najbolje što bu se desilo EU!Analitičar Prospecta Ryan Cooper još je prošle godine, uz najavu Trumpove kandidature, napisao kako je Trumpov plan za njegov drugi mandat upravo rasturanje NATO-a. Da je Trump razbio NATO, recimo 1993., ističe Cooper, učinci bi vjerojatno bili zanemarivi. Sad je to druga priča.
"Ako Trump izvuče tepih NATO-a ispod nogu Europske unije, europske nacije neće imati drugog izbora nego provesti sveobuhvatni program ponovnog naoružavanja, s masivnom proizvodnjom tenkova, brodova, zrakoplova, topništva, raketa...", naveo je.
Sam o sebi pri sebi
suradnja, trgovina
go eu
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#10153 Re: AMERIKA
EU koja je organizovala dva svjetska rata? 
-
swanfilter
#10154 Re: AMERIKA
EU treba batinu kao i mi ovdje. Inace ce svi redom pomisliti da oni moraju biti glavni i here we go ...
- General War
#10155 Re: AMERIKA
Vidi se osvjezenje na forumu, znanje koje proizilazi sagledavanjem iz svih uglovaFilter_57 wrote: ↑18/02/2024 00:30 https://www.index.hr/vijesti/clanak/ako-amerika-napusti-nato-to-je-kraj-svijeta-kakvog-poznajemo/2538594.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_prva_d
![]()
![]()
![]()
Ako Trump pobijedi, NATO je gotov. Posljedice za Europu bi bile nezamislivePa ovo bi bilo najbolje što bu se desilo EU!Analitičar Prospecta Ryan Cooper još je prošle godine, uz najavu Trumpove kandidature, napisao kako je Trumpov plan za njegov drugi mandat upravo rasturanje NATO-a. Da je Trump razbio NATO, recimo 1993., ističe Cooper, učinci bi vjerojatno bili zanemarivi. Sad je to druga priča.
"Ako Trump izvuče tepih NATO-a ispod nogu Europske unije, europske nacije neće imati drugog izbora nego provesti sveobuhvatni program ponovnog naoružavanja, s masivnom proizvodnjom tenkova, brodova, zrakoplova, topništva, raketa...", naveo je.
Sam o sebi pri sebi
suradnja, trgovina
go eu
- General War
- jeza u ledja
#10157 Re: AMERIKA
Pa mislim realno Rusija ne bi mogla prismrdit Evropi, ako je ujedinjen. NATO ili ne.
Ove decenije evropske ovisnosti o Americi su fakat stvorile neke cudne relacije.
Kad procitam o socijalnoj drzavi hoce mi nesto bit.
A Trump bi morao imati jaku podrsku Kongresa da bi se isko na izlazenje iz NATO-a. Cetiri godine je kratak period.
Ove decenije evropske ovisnosti o Americi su fakat stvorile neke cudne relacije.
A Trump bi morao imati jaku podrsku Kongresa da bi se isko na izlazenje iz NATO-a. Cetiri godine je kratak period.
-
swanfilter
#10158 Re: AMERIKA
Kao i u vezi Nato, Trump bi mogao imati jos bisera do izbora. Dovoljno da izgubi iste kao i zadnji put.
Bude u dobroj poziciji, al jezik brzi od mozga.
Bude u dobroj poziciji, al jezik brzi od mozga.
- ultima_palabra
#10159 Re: AMERIKA
Ma ne moze Amerika formalno napustiti NATO, to se nikad nece desiti. Ali moze djelovati tako da od njega napravi UN.
- SmokingMan
#10160 Re: AMERIKA
Ne bi bilo loše raskinuti Euro - atlanski savez. Strašenje da bi bez njih mogli potpasti pod ruski utjecaj je američki uprošteno u glavi, debilan. Šta se to promijenilo od početka devedesetih? U savezu smo sa amrikancima, a tvrdoglavi i sujetni rusi nisu ništa manje motivisaniji i agresivniji da otimaju od svake susjedne zemlje što je više moguće, šalju privatne vojske po africi, sklapaju ugovore sa vladama, ostvaruju profit ir ruda, šire svoj utjecaj. Ovde opet jedino najviše profitiraju amerikanci, jer će danas sutra, sve članice EU svoj vojni fond uglavnom obnoviti vojnim arsenalom iz njihovih tvorinica. Mi se uglavnom posmatramo kao američki assets, pokonrni dječačić, i neka vrsta iskopanog tranšea na prvoj liniji otpora. Šta je to spriječilo ruse da "rusuju"??
- Peacean
#10161 Re: AMERIKA
Show ide dalje
Donald Trump has launched his own sneaker brand, a day after a New York judge ordered him to pay $354.9m in penalties for fraudulently overstating his net worth to dupe lenders.
He was met with loud boos as well as cheers, Associated Press reported, adding that as he spoke, the smell of weed occasionally wafted through the room. Attendees skewed younger and more diverse than Trump’s usual rally crowds, the news wire wrote.
The shoes, shiny, gold high tops with an American flag detail on the back, are being sold as Never Surrender High-Tops for $399 on a new website that also sells Trump-branded Victory47 cologne and perfume for $99 a bottle. Trump would be the 47th president if elected again.
- jeza u ledja
#10162 Re: AMERIKA
U trenutku kad Rusija vodi rat u Ukrajini ti pitas sta se promjenilo? Ah ta Amerika, samo strasi Evropljane od Rusije.SmokingMan wrote: ↑18/02/2024 10:18 Ne bi bilo loše raskinuti Euro - atlanski savez. Strašenje da bi bez njih mogli potpasti pod ruski utjecaj je američki uprošteno u glavi, debilan. Šta se to promijenilo od početka devedesetih? U savezu smo sa amrikancima, a tvrdoglavi i sujetni rusi nisu ništa manje motivisaniji i agresivniji da otimaju od svake susjedne zemlje što je više moguće, šalju privatne vojske po africi, sklapaju ugovore sa vladama, ostvaruju profit ir ruda, šire svoj utjecaj. Ovde opet jedino najviše profitiraju amerikanci, jer će danas sutra, sve članice EU svoj vojni fond uglavnom obnoviti vojnim arsenalom iz njihovih tvorinica. Mi se uglavnom posmatramo kao američki assets, pokonrni dječačić, i neka vrsta iskopanog tranšea na prvoj liniji otpora. Šta je to spriječilo ruse da "rusuju"??
Devedesetih Rusija nije mogla prnut.
Zasto bi se vojni fond punio iz americkih tvornica? Evropljani nemaju svoje? Zasto nemaju?
- GandalfSivi
#10163 Re: AMERIKA
Sam sebi napises odgovor. Sto to Rusi “rusuju” po Gruziji, Moldaviji, Ukrajini, Siriji, Africi, a ne “rusuju” po Estoniji, Litvaniji, Latviji, Poljskoj?SmokingMan wrote: ↑18/02/2024 10:18 Ne bi bilo loše raskinuti Euro - atlanski savez. Strašenje da bi bez njih mogli potpasti pod ruski utjecaj je američki uprošteno u glavi, debilan. Šta se to promijenilo od početka devedesetih? U savezu smo sa amrikancima, a tvrdoglavi i sujetni rusi nisu ništa manje motivisaniji i agresivniji da otimaju od svake susjedne zemlje što je više moguće, šalju privatne vojske po africi, sklapaju ugovore sa vladama, ostvaruju profit ir ruda, šire svoj utjecaj. Ovde opet jedino najviše profitiraju amerikanci, jer će danas sutra, sve članice EU svoj vojni fond uglavnom obnoviti vojnim arsenalom iz njihovih tvorinica. Mi se uglavnom posmatramo kao američki assets, pokonrni dječačić, i neka vrsta iskopanog tranšea na prvoj liniji otpora. Šta je to spriječilo ruse da "rusuju"??
Sta je zajednicko prvim a sta drugim drzavama?
- jednonogi_Jack
#10164 Re: AMERIKA
Što se tiče Europljana i njihove sposobnosti uvijek se sjetim početka rata u Ukrajini.jeza u ledja wrote: ↑18/02/2024 01:49 Pa mislim realno Rusija ne bi mogla prismrdit Evropi, ako je ujedinjen. NATO ili ne.
Bruno Kahl je inače šef obavještajne službe (BND) Njemačke.Bruno Kahl je spašen iz Ukrajine u krajnjoj nuždi, saznaje FOKUS. On je prije nekoliko dana prije ruske invazije otputovao u ukrajinsku prijestolnicu Kijev kako bi s ukrajinskim kolegama razgovarao o pozadini situacije.
Ali napad Rusije rano ujutro u četvrtak, koji je za sve bio iznenađenje, iznenadio je i Kahla. Nakon što je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala sve Nijemce da napuste zemlju, poseban odjel Savezne policije, Osobna zaštita u inozemstvu, aktivirao se i kopnom evakuirao diplomate i časnike za vezu BKA.
Ali Kahl nije mogao stići do jedinice za evakuaciju na vrijeme. Zato ga je poseban odjel specijalne jedinice morao spasiti iz ove opasne situacije. Prema saznanjima FOKUS-a, Kahl je u petak poslijepodne bio na putu za Poljsku , a očekuje se da će tog poslijepodneva kročiti na tlo EU, odnosno stići u Poljsku. Ovaj proces FOKUS-u su potvrdili i sigurnosni krugovi.
U poslijepodnevnoj izjavi je rečeno: “Kahl je stigao do graničnog prijelaza. Vratio se u EU i danas se očekuje u Berlinu.”
Iznenađen već davno od Amera najavljenom agresijom na Ukrajinu.
Mora da kod Nijemaca obavještajna služba služi za otkrivanje recepata domaćica iz internacionalnih kuhinja.
A ako na vlast dođe Le Pen i sa Orbanom, Wildersom, Ficom i ostalim braniocima osnuju osovinu slobode, ima da nema rujana.
- jeza u ledja
#10165 Re: AMERIKA
Meni isto palo napamet kako je kontradiktoran, napise da je strasenje od Rusa debilno i onda opisuje kako Rusi “rusuju”.GandalfSivi wrote: ↑18/02/2024 15:32Sam sebi napises odgovor. Sto to Rusi “rusuju” po Gruziji, Moldaviji, Ukrajini, Siriji, Africi, a ne “rusuju” po Estoniji, Litvaniji, Latviji, Poljskoj?SmokingMan wrote: ↑18/02/2024 10:18 Ne bi bilo loše raskinuti Euro - atlanski savez. Strašenje da bi bez njih mogli potpasti pod ruski utjecaj je američki uprošteno u glavi, debilan. Šta se to promijenilo od početka devedesetih? U savezu smo sa amrikancima, a tvrdoglavi i sujetni rusi nisu ništa manje motivisaniji i agresivniji da otimaju od svake susjedne zemlje što je više moguće, šalju privatne vojske po africi, sklapaju ugovore sa vladama, ostvaruju profit ir ruda, šire svoj utjecaj. Ovde opet jedino najviše profitiraju amerikanci, jer će danas sutra, sve članice EU svoj vojni fond uglavnom obnoviti vojnim arsenalom iz njihovih tvorinica. Mi se uglavnom posmatramo kao američki assets, pokonrni dječačić, i neka vrsta iskopanog tranšea na prvoj liniji otpora. Šta je to spriječilo ruse da "rusuju"??
Ja se slazem da Evropi ne bi trebala Amerika da se brane od Rusije, ali onda trebaju mnogo vise uloziti i biti ozbiljniji sto se tice vlastite odbrane.
Da Evropljani misle da im je tako bolje isli bi ka tom cilju, a ne obratno. (Fin i Swe)
-
Rob_Atl
#10166 Re: AMERIKA
https://www.gofundme.com/f/stand-with-trump-raise-the-settlement
Ako neko zeli donirati da Trump otplati ovih 350 miliona
. Ne mogu da vjerujem na sta debili bacaju pare, a ovamo se bune sto daju pare ukrajini 
Ako neko zeli donirati da Trump otplati ovih 350 miliona
- muha_sa
-
Bossona
#10168 Re: AMERIKA
Dok je Trump-ovaca biće i vune,.......
- GandalfSivi
#10169 Re: AMERIKA
Dole na jugu nista novo…
- General War
#10170 Re: AMERIKA
Nije prvotno Amerika u NATO da brani evropu od rusa, vec evropu od evrope...amerika je tu da se medjusobom opet ne pokoljemo a ne sto rusi prijete.jeza u ledja wrote: ↑18/02/2024 16:24Meni isto palo napamet kako je kontradiktoran, napise da je strasenje od Rusa debilno i onda opisuje kako Rusi “rusuju”.GandalfSivi wrote: ↑18/02/2024 15:32Sam sebi napises odgovor. Sto to Rusi “rusuju” po Gruziji, Moldaviji, Ukrajini, Siriji, Africi, a ne “rusuju” po Estoniji, Litvaniji, Latviji, Poljskoj?SmokingMan wrote: ↑18/02/2024 10:18 Ne bi bilo loše raskinuti Euro - atlanski savez. Strašenje da bi bez njih mogli potpasti pod ruski utjecaj je američki uprošteno u glavi, debilan. Šta se to promijenilo od početka devedesetih? U savezu smo sa amrikancima, a tvrdoglavi i sujetni rusi nisu ništa manje motivisaniji i agresivniji da otimaju od svake susjedne zemlje što je više moguće, šalju privatne vojske po africi, sklapaju ugovore sa vladama, ostvaruju profit ir ruda, šire svoj utjecaj. Ovde opet jedino najviše profitiraju amerikanci, jer će danas sutra, sve članice EU svoj vojni fond uglavnom obnoviti vojnim arsenalom iz njihovih tvorinica. Mi se uglavnom posmatramo kao američki assets, pokonrni dječačić, i neka vrsta iskopanog tranšea na prvoj liniji otpora. Šta je to spriječilo ruse da "rusuju"??
Ja se slazem da Evropi ne bi trebala Amerika da se brane od Rusije, ali onda trebaju mnogo vise uloziti i biti ozbiljniji sto se tice vlastite odbrane.
Da Evropljani misle da im je tako bolje isli bi ka tom cilju, a ne obratno. (Fin i Swe)
- jeza u ledja
#10171 Re: AMERIKA
I jedno i drugo je bio povod kreiranja NATO.General War wrote: ↑18/02/2024 21:22Nije prvotno Amerika u NATO da brani evropu od rusa, vec evropu od evrope...amerika je tu da se medjusobom opet ne pokoljemo a ne sto rusi prijete.jeza u ledja wrote: ↑18/02/2024 16:24Meni isto palo napamet kako je kontradiktoran, napise da je strasenje od Rusa debilno i onda opisuje kako Rusi “rusuju”.GandalfSivi wrote: ↑18/02/2024 15:32
Sam sebi napises odgovor. Sto to Rusi “rusuju” po Gruziji, Moldaviji, Ukrajini, Siriji, Africi, a ne “rusuju” po Estoniji, Litvaniji, Latviji, Poljskoj?
- General War
#10172 Re: AMERIKA
i EU i NATO je americka idejajeza u ledja wrote: ↑18/02/2024 21:44I jedno i drugo je bio povod kreiranja NATO.General War wrote: ↑18/02/2024 21:22Nije prvotno Amerika u NATO da brani evropu od rusa, vec evropu od evrope...amerika je tu da se medjusobom opet ne pokoljemo a ne sto rusi prijete.jeza u ledja wrote: ↑18/02/2024 16:24
Meni isto palo napamet kako je kontradiktoran, napise da je strasenje od Rusa debilno i onda opisuje kako Rusi “rusuju”.
- GandalfSivi
#10174 Re: AMERIKA
Za razliku od Varsavskog pakta gdje su se zemlje tenkovima tjerala da pristupe, clanstvo u NATOu je dobrovoljne prirode. Niko nikoga nije tjerao…
-
zilog
#10175 Re: AMERIKA
Malo Trumpove istorije sa Rusima...