Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#20251 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

Pa eto nasao si ga.. kupuj. Mislim da i nije skupo uopste kad skontas da je to 2 u 1 :oops:
MAha

#20252 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by MAha »

gentoo wrote: 11/02/2024 21:24 Pa eto nasao si ga.. kupuj. Mislim da i nije skupo uopste kad skontas da je to 2 u 1 :oops:
Ma skupo jasta je :)
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#20253 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

MAha wrote: 11/02/2024 21:26 Ma skupo jasta je
Nisam siguran koja su ti ocekivanja ? Top klima + prociscivac za 1200KM ? Ili.. ? Pokusavam da ti objasnim da je jako malo klima sa HEPA filterom. Ako ti je samo hladjenje cilj vjerovatno se moze naci nesto za 900-1000 BAM. Ako ocekujes za ovu cijenu 2 u 1 onda mislim da treba da se vratis u 2014 kad su cijene bile normalne :-)

Takodje, jesi razmisljao kako, gdje i po kojoj cijeni ces naci te zamjenske HEPA filtere? Jer oni se ne peru..

Xiaomi 4 Lite je mozda i manje od 300BAM ali je i za njega filter (koji moze 6mj.) 80BAM. Tako da.. razmisli jos jednom, mozda ipak imas budzet samo za "otvoriti prozor" :mrgreen:
samoTEgledam

#20254 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by samoTEgledam »

HEPA filter pravi veliki otpor protoku zraka, i odmah se ne uklapa u zahtjev za tihim radom klime sa velikim protokom zraka.
Nekada, 2003. čini mi se, kupio sam Electrolux Z8020 pročišćivač i imao je skroz drugo rješenje u odnosu na današnje sa HEPA filterom, naime zrak je odmah poslije usisa iznad ventilatora nabijan sa negativnim ili pozitivnim statičkim, a izanad je bio lamelni filter sa razmakom između lamela oko 3 mm, lamele su imale kontra naelektrisanje i bukvalno sve se na njih lijpilo bez mehaničkog otpora protoku zraka. Filter sa lamelama se prao vodom pod visokim pritiskom. Radio je do 2017. i tada se bukvalno raspao ventilator (non stop je na auto radio ) i kada sam htio ponovo kupiti isti, odnosno sa istim rješenjem, nisam našao, danas su sve sa hepa filterima.
Ne znam da li ima koja klima sa ovakvim rješenjem filtracije.
Radilo se o ovom kinu https://shop.electrolux.fi/model/m/Z8020
Dakle nije bilo potrebe za novim filterima kao na ovim današnjim osim sa ativnim ugljneom, ja 2 promijenio za sav ovaj perioo a bili su nešto oko 15KM/kom. Volio bih naći sa ovim rješenjem, pa ako ima neko info za neki brand/model neka piše.
Video
Last edited by samoTEgledam on 11/02/2024 21:46, edited 1 time in total.
MAha

#20255 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by MAha »

gentoo wrote: 11/02/2024 21:32
MAha wrote: 11/02/2024 21:26 Ma skupo jasta je
Nisam siguran koja su ti ocekivanja ? Top klima + prociscivac za 1200KM ? Ili.. ? Pokusavam da ti objasnim da je jako malo klima sa HEPA filterom. Ako ti je samo hladjenje cilj vjerovatno se moze naci nesto za 900-1000 BAM. Ako ocekujes za ovu cijenu 2 u 1 onda mislim da treba da se vratis u 2014 kad su cijene bile normalne :-)

Takodje, jesi razmisljao kako, gdje i po kojoj cijeni ces naci te zamjenske HEPA filtere? Jer oni se ne peru..

Xiaomi 4 Lite je mozda i manje od 300BAM ali je i za njega filter (koji moze 6mj.) 80BAM. Tako da.. razmisli jos jednom, mozda ipak imas budzet samo za "otvoriti prozor" :mrgreen:
Ne, nisu ocekivanja 1.200, rang 1.500 -1.900 mi je ok. O filreru nisam eazmisljao iskreno, nije ni to problem ako se moze jednistavno kupiti/zamjeniti. Narucio sam xiaomi 4 pro. Ideja/koncepcoja je da iva xiaomi koristim u drugom dijeli stana a klimu u drnvnoj sobi (malo ce dobaciti hladjenje i druge dijelove stana, ali nisam sigiran da xiaomi moze procistit citav stan efikasno). Mozda ideja nije najoametnije
MAha

#20256 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by MAha »

samoTEgledam wrote: 11/02/2024 21:38 HEPA filter pravi veliki otpor protoku zraka, i odmah se ne uklapa u zahtjev za tihim radom klime sa velikim protokom zraka.
Nekada, 2003. čini mi se, kupio sam Electrolux Z8020 pročišćivač i imao je skroz drugo rješenje u odnosu na današnje sa HEPA filterom, naime zrak je odmah poslije usisa iznad ventilatora nabijan sa negativnim ili pozitivnim statičkim, a izanad je bio lamelni filter sa razmakom između lamela oko 3 mm, lamele su imale kontra naelektrisanje i bukvalno sve se na njih lijpilo bez mehaničkog otpora protoku zraka. Filter sa lamelama se prao vodom pod visokim pritiskom. Radio je do 2017. i tada se bukvalno raspao ventilator (non stop je na auto radio ) i kada sam htio ponovo kupiti isti, odnosno sa istim rješenjem, nisam našao, danas su sve sa hepa filterima.
Znaci nema sanse za tih rad ako ima filter ?
samoTEgledam

#20257 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by samoTEgledam »

MAha wrote: 11/02/2024 21:46
samoTEgledam wrote: 11/02/2024 21:38 HEPA filter pravi veliki otpor protoku zraka, i odmah se ne uklapa u zahtjev za tihim radom klime sa velikim protokom zraka.
Znaci nema sanse za tih rad ako ima filter ?
Ne tvrdim da nema šanse, samo mi se koncept hepa filtera ne uklapa u zahtjeve osnovnog koncepta klime, što veći protok na zraka sa što manje buke uz minimalnu potrošnju energije. Jer, zaprljanje ovih standardnih mehaničkih filtera na klimama dovodi do slabijeg rada u bilo kojem modu.
MikiB1

#20258 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by MikiB1 »

Mustang1 wrote: 09/02/2024 14:05 Pa evo ova MSZ-SF35VE3/MUZ-SF35VEH na ekupi 1500KM. Jel to onda best buy?
Kad je to bilo 1500 KM?
Mustang1

#20259 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Mustang1 »

MikiB1 wrote: 14/02/2024 09:14
Mustang1 wrote: 09/02/2024 14:05 Pa evo ova MSZ-SF35VE3/MUZ-SF35VEH na ekupi 1500KM. Jel to onda best buy?
Kad je to bilo 1500 KM?
Pa tad kada sam pisao :D
Ostri_Mac

#20260 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Ostri_Mac »

mobsterc wrote: 04/02/2024 15:08
rovac13 wrote: 04/02/2024 14:46 Rekao si daikin 2600 KM

Ne znam koji je,ali daikin 18ka (50ka) kosta 2200-2400 i ima ogromnu vanjsku od 46-48 kg sposobna grijati veci prostor i radi to bez problema buke i ostalih peripetija.

Dok taj vivax h+ design ima vanjsku oko 26 kg ......mozda jest duplo jeftiniji od daikin 18ke ali je igracka u odnosu na istu

Nisam shvatio svrhu pisanja i poredjenja toliko razlicitih uredjaja.
Ma vise sam lupio, nisam gledao konkretne modele, jer kako sam rekao, ne smatram da znam dovoljno. Zato i pitam, vidim spominje se vivax od skoro 2k, to mi djelovalo skupo. Ok, znaci daikin za 2k, obje recimo 12ke, ova viax tvrdi seer 9.5 a daikin za te pare recimo 7, mozemo li reci da su podjednako efikasne, samo su kinezi nasvirali brojeve?

Edit:

Evo konkretno nadjoh daikin FTXP35M9/RXP35M i kosta 2300 i po spec ima seer 6.62
Nisam ja na pocetku nista poredio, trazio sam preporuku sta je bestbuy za onih 40m2,i nisam rekao da bjezim od japanaca, samo zelim da vidim ima li smisla davati vise novca obzirom da mi nisu neki veliki zahtjevi po pitanj kvadrature

Evo Daikin iskustvo is prve ruke... joj otkad nisam nista napisao na forumu :run:

2kom, lokacija juznije, znaci nema minusa, ali jeste blizu minusa...

FTX20D / ~1300km

i FTX42D / 1900km

prije ~18mj / bilo je poskupljenje ~10ak %%% u aprilu...

Odmah da se razumijemo, ovo su najjeftinije Daikin Sensire... ALI imaju A+/A++, nemaju fency filtera hrpu, izgledaju Ok (ne kupujem sliku) ALI rade k'o sat...

Vanjske jedinice izuzetno kompaktne i necujne, izadjes vani i ne cuje se
Unutrasnje isto tako... FTX42 je na max bucna, ali ne iritantno,

FTX20 grije/hladi sobu od 14m2 i vrata u hodnik uvijek otvorena... ulazna snaga je 800w/ smijesno... 3 dan nakon ukljucivanja grijanja potrosnja struje po satu pada na 200w-300w-400w, prvih sat vremena rada trosi nominalnu potrosnju, sve ostalo ispod je smijurija...4 dan grijanja/stalnog boravka je gasimo navecer jedn nema potrebe...
Odlicna opcija je da kao ovdje npr gdje je manja soba, imas opciju za ogr snage vanjske jedinice za do 50%, sto sam i uradio/ potrosnja struje blesavo smijesna

Nova je gradnja, ALI je plafon izgleda malo izoliran i prozori nemaju low-e, ali jesu 2 stakla...

Drugi dio kuce gdje je veliki dnevni, kuhinja i dio hodnika/ sve otv prostor je cca 40m2, ohladi super, ali ne bas da ugrije, moze ali nakon par dana boravka dok se zidovi ne ugriju (ne boravi se stalno, to je prob...);
FTX42 nominalno trosi na hladnjenje mislim 1.2, grijanje 1.4 na max po 1h;
Sto sam primjetio, vec nakon drugog dana potrosnja pada na ~0.7 kWh/h, ali je vecinom na 1/1.2;
pola decembra i dio januara, rerna, ploca, bojler, 2 klime (rade 24h) i jedan Atlantic konvektor 2kWh u trecoj sobi i Atlantic kupaonski 750w radijator u toaletu na 22c 24/7, racun 110KM, dvotarifno brojilo...40% racuna nameti... ~350kWh potroseno za dio dec i 1/3 jan 200kWh...

Isto tako necujna na 19dB, ali na jacem je bucnije, ali nije iritantno...

buduci da je prostor na L, morat cu u kuhinju uzeti jos jednu malu 2kWh da izbalansira... nekad kad se plafon doda 10cm izolacije bice bomba...

Daikin koristi R32, ima naprednije opcije i na Sensiri seriji za upravljnje postavkama, koriste najnoviji Swing kompresor s vrlo malo kvarova i efikasnost je vrhunska- vidi se po utrosku energije i radu...

na 19dB se ne cuju bukvalno...

5god je garancije / 3+2

Za GRIJANJE posebno bitno :-)

Mozete kombinovati Daikin Sensira vanjska za grijanje do -15c (puno manja cijena od Perfere vanjske) i podna/parapetna jedinica Perfera (vrlo bitno za grijanje jer joj je sensor pri podu...) i ima Flash Streamer filter... strasno tiha i bomba / ovo ide u Sarajevo

https://www.daikin.ba/ba_ba/product-gro ... AmEALw_wcB

Ko hoce u SA da ne zali pare i da ima all-in-one sa svim filterima i rekuperacijom ima Daikin Ururu Sarara/ cijena je isto takva Ururuuuuu :D
https://www.daikin.ba/ba_ba/product-gro ... 3FEALw_wcB ljudi su napravili savrsenstvo...

Trebam sad sebi za SA uzeti klime i lomio sam se Gree/Hisense/Beko, Mitsubishi mi je na vrhu bio... ALI ipak ide Daikin...

Ko ima vec grijanje na radijatore, izbacili su nove topl pumpe za visokotoplinske radijatore/ zamjena za plin/pelet ide hladno, polazna temp do 80c bez dodatnog grijaceg tijela, bomba- mislim da je i cijena takva- vj ~20k...

I da, napisa neko ranije, bolje uzeti dvije manje ako je vise soba nego jednu vecu, radi lomova prostora, protoka zraka i jedna veca ima min potrosnju od npr 1.4kWh i to je najmanje sto trosi, a npr ova FTX20 ima 0.8kWh najmanju, na duge staze se osjeti i dvije bolje odrade posao / evo sad sam skontao i na svom prostoru... mislio sam uzeti FTX50 ali nije to to...dvije da izbalansiraju i to je to...

Druga stvar je da kad je klima predimenzionirana ima veci broj ciklusa paljenja/gasenja sto dovodi do manje en ucinkovitosti jer se kompresor stalno cima i ne radi na max ucinkovitosti.... Ono sto mi serviser rece na ugradnji: "prijatelju, Daikin upalis i ne gasis ako hoces najbolje..." sad kontam i zasto :lol:

Isto tako, imao sam na poslu Toshiba klimu koja se nije ugasila 10god, auto postavka na 24c i gasenje jednom u 12mj da serviser odradi svoje- prodana jucer i otisla dalje :-) nijedan jedini kvar za 10god x 24/7/365 = strasno...

Eto, toliko od mene zasad
Peugeot2008

#20261 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

Ostrimac. Prodavati TP bez elektro grijača je najveća glupost i u normalnim državama kao takva da se prodaje je zabranjeno. I još ti nama reci koliko te plaća Daikin marketing za ovaj post. Ako je malo da se ja zauzme za tebe da ti povećaju tarifu za reklamiranje.
Ostri_Mac

#20262 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Ostri_Mac »

Peugeot2008 wrote: 15/02/2024 20:19 Ostrimac. Prodavati TP bez elektro grijača je najveća glupost i u normalnim državama kao takva da se prodaje je zabranjeno. I još ti nama reci koliko te plaća Daikin marketing za ovaj post. Ako je malo da se ja zauzme za tebe da ti povećaju tarifu za reklamiranje.
Koliko zamislis ope' malo 😂

Zabole me da li je Daikin ili Gree dok sam kao korisnik zadovoljan uslugom, ljudima i proizvodom, a jesam i hocu da napisem i kazem, zabrani mi ako mozes ili odi napij se od muke, sta cu ti ja... Opisao sam svoje iskustvo, ko hoce neka iskoristi, nista zlobno nema, ko nece bolje i da odsuti...

Da sam strucnjak nikad tvrdio nisam, zato je moje licno iskustvo i opis laicki.

Za TP sam vidio da imaju i napisao, ako te bas interesuje, evo dobio sam i info da to nije to i da je mala iskoristivost u odnosu na zrak-zrak- vrijedna info i da je puno ucinkovitija/bolja do 65c... Btw, evo za ovo sam dobio milju od konkurencije 😂 😉 jel' ti malo?

Nemam namjeru da ulazim u rasprave, vrijeme je novac, moje vrijeme kosta puno... vrijeme potroseno na glupu raspravu je grehota...

Upravo ide ugradnja perfere podne 50, za ovaj post su mi dali super ponudu ali iz HR 🤣👌

Ako nisi skontao, da ti dodam i "/s" na kraju upisa...

Ziv ti meni bio a ostalima lijep pozdrav, posebno rovacu, znalac pravi, znam ga s teme o peletu 😉

Edit

P.S.
Misa mu njegovog...
Procitao sam zadnjih 40str teme od sinoc i upratio sam i tvoje postove i kontam dobar lik pravo, isto mislim i sad... A ti motaj dalje :thumbup:

Nemoj se zauzimati za mene, zivota ti, cijeli zivot se zauzimam za sebe s ove dvije ruke, vidis kako mi ide marketing...
Peugeot2008

#20263 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

Ostri_Mac wrote: 15/02/2024 20:37
Peugeot2008 wrote: 15/02/2024 20:19 Ostrimac. Prodavati TP bez elektro grijača je najveća glupost i u normalnim državama kao takva da se prodaje je zabranjeno. I još ti nama reci koliko te plaća Daikin marketing za ovaj post. Ako je malo da se ja zauzme za tebe da ti povećaju tarifu za reklamiranje.
Koliko zamislis ope' malo 😂

Zabole me da li je Daikin ili Gree dok sam kao korisnik zadovoljan uslugom, ljudima i proizvodom, a jesam i hocu da napisem i kazem, zabrani mi ako mozes ili odi napij se od muke, sta cu ti ja... Opisao sam svoje iskustvo, ko hoce neka iskoristi, nista zlobno nema, ko nece bolje i da odsuti...

Da sam strucnjak nikad tvrdio nisam, zato je moje licno iskustvo i opis laicki.

Za TP sam vidio da imaju i napisao, ako te bas interesuje, evo dobio sam i info da to nije to i da je mala iskoristivost u odnosu na zrak-zrak- vrijedna info i da je puno ucinkovitija/bolja do 65c... Btw, evo za ovo sam dobio milju od konkurencije 😂 😉 jel' ti malo?

Nemam namjeru da ulazim u rasprave, vrijeme je novac, moje vrijeme kosta puno... vrijeme potroseno na glupu raspravu je grehota...

Upravo ide ugradnja perfere podne 50, za ovaj post su mi dali super ponudu ali iz HR 🤣👌

Ako nisi skontao, da ti dodam i "/s" na kraju upisa...

Ziv ti meni bio a ostalima lijep pozdrav, posebno rovacu, znalac pravi, znam ga s teme o peletu 😉

Edit

P.S.
Misa mu njegovog...
Procitao sam zadnjih 40str teme od sinoc i upratio sam i tvoje postove i kontam dobar lik pravo, isto mislim i sad... A ti motaj dalje :thumbup:

Nemoj se zauzimati za mene, zivota ti, cijeli zivot se zauzimam za sebe s ove dvije ruke, vidis kako mi ide marketing...
Samo ti piši, lijepo je kad se piše. Da si bar bliže da te počastim. A za marketing ćemo lako. Dolazim ja u tvoj kraj, naći ću te da malo oćejfimo. :-D
Mustang1

#20264 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Mustang1 »

Mustang1 wrote: 14/02/2024 10:47
MikiB1 wrote: 14/02/2024 09:14
Kad je to bilo 1500 KM?
Pa tad kada sam pisao :D
Evo i sad je 1555
miki8

#20265 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by miki8 »

Ostri_Mac wrote: 14/02/2024 12:50 Mozete kombinovati Daikin Sensira vanjska za grijanje do -15c (puno manja cijena od Perfere vanjske) i podna/parapetna jedinica Perfera (vrlo bitno za grijanje jer joj je sensor pri podu...) i ima Flash Streamer filter... strasno tiha i bomba / ovo ide u Sarajevo
Koliko bi dosla ova kombinacija?
Ostri_Mac

#20266 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Ostri_Mac »

Prvo, ispravak.pogr navoda, nije Sensira vec Comfora.

Perfera vani i unutra je bas skupo...

Ecos Vitez bez popusta ikakvog (bezzze skroz) Comfora 3.5 vanjska i unutrašnja 2400km (podna je ~300km još sigurno). Ponuda od neki dan, mslm da možeš za keš najmanje 10% dole kod zastupnika...

Vrtim po glavi danima evo, ja ću sebi sigurno 3.5 Comfora vanjska i podna perfera u veliki boravak. Za dvije sobe, u jednu sensiru 2.5 (dobio sam ponudu za 1400km) i comforu zidnu u drugu sobu (hladnija soba) i pelet arhivirati za nedaj Bože i mali sprat gdje nemam drugu opciju...

Koga interesuje za KS, UNDP ima do 13.03. poticaj od 40% za zamjenu starih,kotlova, uključujući i pelet...

https://www.undp.org/bosnia-herzegovina/news/javni-poziv-za-subvencioniranje-zamjene-peci/kotlova-na-ugalj-i-ostala-cvrsta-goriva-u-kantonu-sarajevo?fbclid=IwAR3LXWW0LVs2NUW-5eg-V9cuujb0K2ho-MKX5UnlWJgaYeA0PYXORvXt7aY
miki8

#20267 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by miki8 »

Ostri_Mac wrote: 18/02/2024 08:03 Prvo, ispravak.pogr navoda, nije Sensira vec Comfora
Ako sam dobro shvatio ti predlazes kombinovanje Comfore vani i Perfera unutra.

Moze li se uopste kombinovati Sensira vani / Perfera unutra kako bi prosli jos jeftinije? Comfora (pretpostavljam) je skuplja od Sensire.
rovac13

#20268 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Ako je mits stvarno moguce kupit po ovoj cijeni 1550km to je ludilo.

Ako daikin kosta ovako,pitam se prodaju li vise ista.

Kad sam ja uzimao daikine sensira 35 kostala 900km,a komfora 50 kostala 1500 km.......u isto vrijeme mits sf35veh kostao vise cak i od 50ke daikin.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20269 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by _BataZiv_0809 »

Doslo vrijeme da se uzima klima uredjaj, taman prije ljetnih vrucina.

Sta uzeti?

Grijanje mi nije potrebno.
Prostor je cca 70 kvadrata, ali su sobe izdvojene hodnikom i tu ce vjerovatno biti neopodna neka varijanta pokretne klime dodatno.
Budzet sa ugradnjom je oko 2000 KM.
Je li ti ugradjivaci ista srede iza sebe ili je njihovo da ugrade p ti se snalazi?

Preferiram Daikin, ali ako ne bude uklapao u budzet sta da uzmem?

Na Peniju imaju LG i Bosch, Bijela Tehnika Hadzici Hisense, ima li jos kakvih prijedloga?
problemnatravunu

#20270 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by problemnatravunu »

SKICIRAJ TI RASPORED PROSTORIJA, lakše će ti znalci moći predložiti.
Ovako, na pamet , i nisam znalac , mislim da bi trebao ići na dvije klime , a pokretne bolje zaboravi
saiks

#20271 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by saiks »

rovac13 wrote: 18/02/2024 09:59 Ako je mits stvarno moguce kupit po ovoj cijeni 1550km to je ludilo.

Ako daikin kosta ovako,pitam se prodaju li vise ista.

Kad sam ja uzimao daikine sensira 35 kostala 900km,a komfora 50 kostala 1500 km.......u isto vrijeme mits sf35veh kostao vise cak i od 50ke daikin.
1555km na ekupi

Nego zasto na nekim stranicama pise da je kod sf grijanje do -15 a negdje do -20
rovac13

#20272 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Ona ce grijat i na -15 i na -20 i na -25

Ako je model sa veh na kraju......to znaci da ima vec postavljen kabal grijac u podnicu vanjske da ne zamrzava kondenzat.......i na osnovu toga ga reklamiraju kao -20

1000 puta sam pisao da imam fujitsu na kojem pise -15 a da je grijao cijelu kucu na -25.

Svakoj klimi sa padom vanjske temp opada i snaga.Ako je klima dovoljno jaka ostace joj dovoljno snage i na -25

S druge strane ako je klima slaba.....dzaba joj ako je reklamiraju do -25 a nigdje podatka koliko snage na -25 :)
rovac13

#20273 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Jel neko kupio po toj cijeni 1550 km......ili samo tako stoji......a kad pozoves onda nema na stanju ?
mobsterc

#20274 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by mobsterc »

rovac13 wrote: 18/02/2024 11:53 Jel neko kupio po toj cijeni 1550 km......ili samo tako stoji......a kad pozoves onda nema na stanju ?
Ima na stanju, nasao sam ja i za 1500. Meni i ima smisla da pada cijena, izlaze novi modeli, mislim da je to ostalo nesto starog uvoza i da se vise nece(ne moze) uvoziti.
Ja sam se odlucio za hitachi airhome 600, po onom sto sam ja uspio da shvatim sa ovim znanjem koje sam prikupio otkako sam se ukljucio u tematiku, cackajuci po netu i euroventu, mislim da je bolja klima a kosta 1600 i kusur.
rovac13

#20275 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Hitachi bi trebao dobar brand.

Ono sto je meni logicno,mitsubishi je dokazano jedan od vodecih brandova,i ta srednja klasa kazu da radi super.Noviji pandan je ap35 i kosta puno vise.

Tako da se za 1500 km kod mitse dobije puno grijanja za te pare.

Danas daikin najjeftinija sensira kosta toliko.
SF35 zvuci odlican deal.Ako ne i najbolji trenutno.
Post Reply