Teško je pisati. Teško je i misliti na to. Da, naši ljudi ostaju opkoljeni u Avdivki, što je potvrdio i general Tarnavski. Da, izgleda da je počela nova ofenziva u smjeru Zaporožja, gdje su Rusi nagomilali rezerve. A ljuti me što se impotentna Rada sastaje svakih nekoliko tjedana. Već tri mjeseca tražimo formiranje privremenog povjerenstva za izgradnju obrambenih i fortifikacijskih objekata, a kao odgovor čujemo samo: "Nije to tvoja stvar".
Jedni upućuju druge da nešto grade, drugi kažu: nema para. Konačno, nemamo kvalitetno pripremljene nove obrambene crte nakon povlačenja trupa. Što to znači? Da se povijest Lisičanska, Severodonjecka, Bahmuta, Avdivke može ponoviti u Časiv Jaru, Kupjansku, Kramatorsku i Slovjansku. A to je i zato što nekoga nije briga. Netko tko bi mogao pritisnuti dugme, riješiti probleme, angažirati lokalne vlasti i tvrtke i kopati, kopati, kopati, kopati. Umjesto toga, netko se bori za raspolaganje milijardama. A netko umire...
Žao mi je, ali ponestalo mi je cenzurisanih riječi da opišem sav apsurd i ludost....
Ukrajina
- Čitalac
#194376 Re: Ukrajina
Viktorija Sjumar, zastupnica Evropske solidarnosti u ukrajinskom parlamentu.
-
Hendrix
#194377 Re: Ukrajina
Da, ovo je jednostavno nepravedan rat sa neprijateljem koji ima naprednu avijaciju. Nekakvo crpljenje Ukrajine da se bore u rovovima i dronovima, das im Leoparde kad je kasno vec...vjerovatno i F16 ako ikad dodje sta ce promjeniti.
Rusija ima masu, poredjenje sa orcima stoji, jednostavno ubise brojevima i ako nemas bas zestoko naoruzanje i nadmoc u zraku to je sve samo produzena patnja.
-
lajkujMe
- Dupli_skalp
#194379 Re: Ukrajina
zimmerman ambasador USA bio tada. naložio aliju da odustane od već dogovorenog gdje rata ne bi bilo. navukli ga, po običaju, k'o bekana. a znamo kako je alija prošao kod običnog naroda koji nisu sda ovce ispred skupštine, izviždan i nadglasan. vikiću i specijalcima aplauzi.PM72 wrote: ↑17/02/2024 19:48Što nije tema? Pa jel američki ambasador u Beogradu,meščini Iglberger ili nesto tako,ložio Aliju da odustane od pregovora i da ide na referendum? Srbi imali 600 tenkova,mi nijedan i šta smo očekivali? Šestu flotu ili tursku avijaciju?
Pa jesu li nas amerikanci zaustavili u jesen 1995 a da su htjeli mogli smo uništiti četničku tvorevinu?
Jel nas i sad jebe slunto od američkog ambasadora?
a on jedva dočekao da dobije ono što general war "ispod radara" piše.
da je zapad htio, odnosno "veliki brat" koji vuče konce svega, davno bi ukrajinci protjerali rusofašiste. ovako samo igraju iste igre sa ukrajinskim sda-ovcima.
- Dupli_skalp
#194380 Re: Ukrajina
u hersonu kod rusofašista je bilo organizovano povlačenje.
bez problema preko onolikog dnjepra i izbušenog antonovskog mosta se povukli sa komplet ljudstvom i tehnikom.
ćelo2 (surovikin, op.a.) mastermind za većinu ukrajinskih generala.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#194381 Re: Ukrajina
Žao mi je Ukra ali po običaju zakulisne igre sjebaše ideju.
- Čitalac
#194382 Re: Ukrajina
Glasnogovornik grupe Tavria Dmytro Lykhoviy kaže da je rano za iznošenje podataka o broju zarobljenih ukrajinskih vojnika.
Lykhoviy nije mogao navesti broj ljudi koje su Rusi zarobili tijekom operacije povlačenja iz Avdivke. On je napomenuo da te podatke još treba provjeriti i da bi se neki od onih koji se smatraju zarobljenima mogli javiti za nekoliko dana, jer je "noću bilo problema sa sredstvima veze".
"Ova operacija nije bila tragedija za ukrajinsku vojsku, nije ni blizu u rangu s takvim primjerima kao što su Ilovajsk, Mariupolj i neki drugi negativni primjeri kada su naše snage bile okružene. Ovdje nije bilo nikakvog okruženja. Ukupan broj gubitaka po danu uopće nije razlog da se govori o nečem izvanrednom, gubici su blizu prosječnih“, rekao je Lykhoviy.
- alijagoro
#194383 Re: Ukrajina
Danci mukotrpno rade na F -16 uskoro svih sest aviona u Ukrajini,zalosno a ljudi ginu bez prestanka.Hendrix wrote: ↑17/02/2024 22:21Da, ovo je jednostavno nepravedan rat sa neprijateljem koji ima naprednu avijaciju. Nekakvo crpljenje Ukrajine da se bore u rovovima i dronovima, das im Leoparde kad je kasno vec...vjerovatno i F16 ako ikad dodje sta ce promjeniti.
Rusija ima masu, poredjenje sa orcima stoji, jednostavno ubise brojevima i ako nemas bas zestoko naoruzanje i nadmoc u zraku to je sve samo produzena patnja.
- Dupli_skalp
- General War
#194385 Re: Ukrajina
De Madnere pobroji mu i imena da sjase vise, ko da je to cudno u ratu visokog intenziteta.madner wrote: ↑17/02/2024 20:47Crvene_brigade wrote: ↑17/02/2024 20:42Cooper nigdje nije napisao o stotinama zarobljenih vojnika iz Avdivike? Citiraj nam Coopera? Kad i gdje je to napisao? Izvinit ću ti se ako je to istina.By now it is certain that the Russian onslaught of yesterday has overrun several Ukrainian positions. Foremost in the northern-, and north-eastern parts of Avidiivka. This is where the ZSU lines collapsed, resulting in such a chaos that Ukrainians streaming through Avidiivka and the 9th District in western direction have suffered losses, too. As of the last night, talk was about ‘dozens of wounded left behind’ (the Russian media is meanwhile showing some of those captured making telephone calls to their families in Ukraine): meanwhile, talk is about ‘hundreds’.
One of ZSU units known to have suffered ‘significant’ losses is one of battalions from the 3rd Assault: this was, apparently, hit by the Russians from multiple sides while holding the northern sector of the 9th District. As of this morning, survivors from all four of these units were ‘out of Avidiivka’, which is leading to the conclusion that the ZSU has vacated the 9th District.
-
Benjo34
#194386 Re: Ukrajina
Ne vidim svrhu postojanja UNa bukvalno sluzi za naprđivanje.Dupli_skalp wrote: ↑17/02/2024 22:56*ebo ti svijet gdje se u 21. vijeku i gdje postoje institucije kao UN i NATO dozvoljavaju agresije, otimanja teritorija i genocidi jednih država i naroda nad drugim.
Strasno je da zapravo kao covjecanstvo nismo napredovali dalje od srednjeg vijeka. Koljemo se za dulum zemlje. Jedina razlika je sto sad svi to mozemo gledat u rt.
Europa je trebala poceti Ukrajinu naoruzavat 2014 godine, a ne surovat sa Rusima inace se nista od ovog ne bi desilo. Sad se vec plasim da je kasno.
- General War
#194387 Re: Ukrajina
Hoce to kroz novine svata se tvrdit...stotine rusa ubijeno i zarobljeno istoDupli_skalp wrote: ↑17/02/2024 22:36u hersonu kod rusofašista je bilo organizovano povlačenje.
bez problema preko onolikog dnjepra i izbušenog antonovskog mosta se povukli sa komplet ljudstvom i tehnikom.
ćelo2 (surovikin, op.a.) mastermind za većinu ukrajinskih generala.
- General War
#194388 Re: Ukrajina
Pa i naoruzavala je, zaboravljas samo dan prije ruske agresije ukrainci nisu vjerovali da ce ih rusi napastBenjo34 wrote: ↑17/02/2024 23:19Ne vidim svrhu postojanja UNa bukvalno sluzi za naprđivanje.Dupli_skalp wrote: ↑17/02/2024 22:56*ebo ti svijet gdje se u 21. vijeku i gdje postoje institucije kao UN i NATO dozvoljavaju agresije, otimanja teritorija i genocidi jednih država i naroda nad drugim.
Strasno je da zapravo kao covjecanstvo nismo napredovali dalje od srednjeg vijeka. Koljemo se za dulum zemlje. Jedina razlika je sto sad svi to mozemo gledat u rt.
Europa je trebala poceti Ukrajinu naoruzavat 2014 godine, a ne surovat sa Rusima inace se nista od ovog ne bi desilo. Sad se vec plasim da je kasno.
-
Filter_57
#194389 Re: Ukrajina
I tako
agresor pada, lopate. čipovi
i onda
Rat u Ukrajini: Pala je Avdivka, ukrajinska vojska se u potpunosti povukla iz grada
kaže
i onda
Rat u Ukrajini: Pala je Avdivka, ukrajinska vojska se u potpunosti povukla iz grada
a onda ide dio kojeg nema na klixu, nego na indexu"Odlučio sam da povučem naše jedinice iz grada i pređem u odbranu sa povoljnijih linija kako bih izbjegao opkoljenje i sačuvao živote i zdravlje vojnika", rekao je Sirski.
kaže
Pa zar ste ostavili suborce? Pa zar vam je toliki nesklad u koordinaciji da niste mogli par dana prije narediti povlačenje, pa da se i ti zarobljeni u koksari izvuku? Pa koji vam je?Sinoć su ruske trupe ušle u centar grada i nastavile napredovati. Zasad su se ukrajinske snage povukle na područje koksare izvan grada. Tamo imaju vremena i mogućnosti opremiti položaje. Druga skupina je ostala u kemijskom zavodu unutar grada te njihov siguran izlazak iz grada više nije moguć.
- General War
#194390 Re: Ukrajina
Niko nista ne dozvoljava, ali Ukraina nije sa vojnog stanovista ni polovicno naceta...grad dole gore, nista strateski rusi nisu dobili, to je samo samo vise teritorije da mogu trgovati za tertoriju koja ih stvarno interesuje...jer rusima nikako ne odgovara dizi rat od jos godinu dana.Dupli_skalp wrote: ↑17/02/2024 22:56*ebo ti svijet gdje se u 21. vijeku i gdje postoje institucije kao UN i NATO dozvoljavaju agresije, otimanja teritorija i genocidi jednih država i naroda nad drugim.
- General War
#194391 Re: Ukrajina
Hoce to kad se navijaFilter_57 wrote: ↑17/02/2024 23:23 I tako
i onda
a onda ide dio kojeg nema na klixu, nego na indexu"Odlučio sam da povučem naše jedinice iz grada i pređem u odbranu sa povoljnijih linija kako bih izbjegao opkoljenje i sačuvao živote i zdravlje vojnika", rekao je Sirski.
kažePa zar ste ostavili suborce? Pa zar vam je toliki nesklad u koordinaciji da niste mogli par dana prije narediti povlačenje, pa da se i ti zarobljeni u koksari izvuku? Pa koji vam je?Sinoć su ruske trupe ušle u centar grada i nastavile napredovati. Zasad su se ukrajinske snage povukle na područje koksare izvan grada. Tamo imaju vremena i mogućnosti opremiti položaje. Druga skupina je ostala u kemijskom zavodu unutar grada te njihov siguran izlazak iz grada više nije moguć.
Koliko znam u koksari su ostali vecinom ranjenici koje jednostavno nisu mogli izvuci, i ovi sto su se izvlacili AZOV su najebali jer su morali preci cistinu od nekoliko kilometara a rusi sa jedne i sa druge strane 700 metara da skroz zatvore.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#194392 Re: Ukrajina
Brinu li Amerikanci za NATO? Pitanja i odgovori za februar.
-
Filter_57
#194393 Re: Ukrajina
Nije ovo utakmica, bub tamo, bub vamoGeneral War wrote: ↑17/02/2024 23:30Hoce to kad se navijaFilter_57 wrote: ↑17/02/2024 23:23 I tako
i onda
kažePa zar ste ostavili suborce? Pa zar vam je toliki nesklad u koordinaciji da niste mogli par dana prije narediti povlačenje, pa da se i ti zarobljeni u koksari izvuku? Pa koji vam je?Sinoć su ruske trupe ušle u centar grada i nastavile napredovati. Zasad su se ukrajinske snage povukle na područje koksare izvan grada. Tamo imaju vremena i mogućnosti opremiti položaje. Druga skupina je ostala u kemijskom zavodu unutar grada te njihov siguran izlazak iz grada više nije moguć.
Koliko znam u koksari su ostali vecinom ranjenici koje jednostavno nisu mogli izvuci, i ovi sto su se izvlacili AZOV su najebali jer su morali preci cistinu od nekoliko kilometara a rusi sa jedne i sa druge strane 700 metara da skroz zatvore.
meni je samo bilo čudno da su se povukli ostavljajući svoje suborce, a mogli su isto to uraditi par dana prije, bez da žrtvuju nekoga
Ti jarane, ja sam novi član ali ne nova budala,
vidim tvoje ambicije iskazane na temi Izrael, stoga, nisam ti ja podrška rusima ovdje, samo izrazih čuđenje, jer je smijenjeni tražio povlačenje sedmicama prije, kad je i mogao spasiti par stotina ljudi više
Da bi odjednom, smjenom Zalužnog, uradili ono što je lik predlagao tjednima
- General War
#194394 Re: Ukrajina
Ako je ko bio alergican na bubove sam ja,naravno da nije navijanje al haj ti objasni stadionu ( ne tebi).Filter_57 wrote: ↑17/02/2024 23:47Nije ovo utakmica, bub tamo, bub vamoGeneral War wrote: ↑17/02/2024 23:30Hoce to kad se navijaFilter_57 wrote: ↑17/02/2024 23:23 I tako
i onda
a onda ide dio kojeg nema na klixu, nego na indexu
kaže
Pa zar ste ostavili suborce? Pa zar vam je toliki nesklad u koordinaciji da niste mogli par dana prije narediti povlačenje, pa da se i ti zarobljeni u koksari izvuku? Pa koji vam je?
meni je samo bilo čudno da su se povukli ostavljajući svoje suborce, a mogli su isto to uraditi par dana prije, bez da žrtvuju nekoga
Ti jarane, ja sam novi član ali ne nova budala,
vidim tvoje ambicije iskazane na temi Izrael, stoga, nisam ti ja podrška rusima ovdje, samo izrazih čuđenje, jer je smijenjeni tražio povlačenje sedmicama prije, kad je i mogao spasiti par stotina ljudi više
Da bi odjednom, smjenom Zalužnog, uradili ono što je lik predlagao tjednima
Ne znam sta si niti je to tema, ja nemam nikakvih ambicija, sve sto sam rekao i upozoravao se dogodilo i tamo i 'vamo. nema nista gore nego (a tako je svugdje gdje vojska nije na vlasti) moze vojska traziti sta hoce , ali politicari odlucuju...tako i povlacenje, slabi moral, vojska zeli da smanji gubitke, a politicari da odrze moral stanovnistva, a i donacije zapada koje zavise od uspjeha tj ulozeno dobiveno.
-
vrbas1979
#194395 Re: Ukrajina
Opet preglupi pokušaji umanjivanja značaja nekog grada.kluz franjo wrote: ↑17/02/2024 14:23 Izgleda da se ZSU kompletno povukla iz Avdiivke (uklj. i koksaru) što vjerovatno predstavlja i kraj ofanzive agresora u tom dijelu fronta.
Suludi gubici rusa za naselje i teritorij veličine Kaknja.
Nije mala stvar izgubiti grad za koji si se borio i krvario deset godina.
Avdiivka je bila izuzetno jako uporište gdje su se Ukrajinci utvrđivali deset godina. Gdje će se sada braniti? Na livadi?
Odatle su direkto ugrožavali Donjeck i bili na desetak kilometara od centa grada i sada je ta opasnost uklonjena.
Rusima je ovo itekako značajno jer im je moral itekako podignut, dok je Ukrajincima skršen.
Ovo "bezazleno naselje veličine Kaknja" je itekako imalo značaj u svakom smislu.
- Point.
#194396 Re: Ukrajina
Jest u glavama rusofila.vrbas1979 wrote: ↑18/02/2024 01:50Opet preglupi pokušaji umanjivanja značaja nekog grada.kluz franjo wrote: ↑17/02/2024 14:23 Izgleda da se ZSU kompletno povukla iz Avdiivke (uklj. i koksaru) što vjerovatno predstavlja i kraj ofanzive agresora u tom dijelu fronta.
Avdiivka je bila izuzetno jako uporište gdje su se Ukrajinci utvrđivali deset godina. Gdje će se sada braniti? Na livadi?
Odatle su direkto ugrožavali Donjeck i bili na desetak kilometara od centa grada i sada je ta opasnost uklonjena.
Rusima je ovo itekako značajno jer im je moral itekako podignut, dok je Ukrajincima skršen.
Ovo "bezazleno naselje veličine Kaknja" je itekako imalo značaj u svakom smislu.
-
LisbetS
-
toska
#194398 Re: Ukrajina
Nije ovo poraz kao prošle godine sjeverno.vrbas1979 wrote: ↑18/02/2024 01:50Opet preglupi pokušaji umanjivanja značaja nekog grada.kluz franjo wrote: ↑17/02/2024 14:23 Izgleda da se ZSU kompletno povukla iz Avdiivke (uklj. i koksaru) što vjerovatno predstavlja i kraj ofanzive agresora u tom dijelu fronta.
Rusi su ovdje imali objektivnu prednost, milionski grad (uže 900k, šire 1,5 milion stanovnika, 2022. god.) iza leđa i savršene uslove za sve vrste logistike.
Tako veliki grad pruža i druge vojne prednosti poput bezbjednih puteva (ne granatiraju se), nevidljive koncetracije i ljudske i materijalne itd.
Kod ravnopravnih protivnika ishod je unaprijed određen, čudo nije palo i ranije.
-
swanfilter
#194399 Re: Ukrajina
Da Rusi ne krenuse grlom u jagode prvi dan, Zelenski bi danas bio u egzilu.
Valjda bi pola Europe moralo pusku u ruke da oni tamo sta urade.
Jos malo pa ce Zapad Putinu na noge da se ova drama zavrsi.
- apsidejzi
#194400 Re: Ukrajina
Hoce. Evo sve trceswanfilter wrote: ↑18/02/2024 03:20 Da Rusi ne krenuse grlom u jagode prvi dan, Zelenski bi danas bio u egzilu.