Pa pitam jer sam upratila da ima i na ovom forumu ljudi koji imaju oruzje pa me cisto eto zanima kroz sta su prosli i kako to izgleda. Ne sa namjerom da nabavim oruzje
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
moimoi
#76526 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- tramvajtrojka
#76527 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Neka ih posalju na socijalno na ljekarski u ustanovu za radnike u saobraćaju, ti ljudi imaju najprofesionalniji odnos prema ljekarskim ispitima u državi, oni su jedini koji odrade pravi psiholoski pregled, ct pluca, pregled profesionalni vida a ne vidis dobar si, profesionalno testiranje koliko cujes u gluhoj sobi itd.itd.
- Ateista
#76528 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma kakvi ljekarski, jasno je na sta oni kod nas lice kad covjeku koji nema nogu to nisu skontali na pregledu za vozacki... 
- Haris.ba
#76529 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma imaju ljudi svoje metode kada zele da rade.
Recimo, pitaju te koliko pusis cigara. Ponude te da zapalis. To ti moze biti znak postojanja psihoze, npr.sizofrenije. ali, to nije samo za sebe zbog pusenja. Postave ti odredjena pitanja o zivotu. Klasicno caskanje. I mogu da stvore grubu sliku imas li problema ili nemas.
- tramvajtrojka
- Ateista
#76531 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Trebalo bi da imaju i upitnike, puno pitanja na zaokruzivanje koja naizgled djeluju nebitna, a onda imaju i nacini analize odgovora, ako je odredjeni broj ovih odgovora moze ukazivati na ovo, ako je nekih drugih na nesto drugo i slicno. Kazu da se prave tako da nisu direktna i banalna tipa "zelis li nekog ubiti", vec indirektno neke stvari kazes o sebi, plus kontrolna pitanja koja sluze da se vidi ako neko pokusava da vara i ciljano daje netacne odgovore.Haris.ba wrote: ↑16/02/2024 10:48Ma imaju ljudi svoje metode kada zele da rade.
Recimo, pitaju te koliko pusis cigara. Ponude te da zapalis. To ti moze biti znak postojanja psihoze, npr.sizofrenije. ali, to nije samo za sebe zbog pusenja. Postave ti odredjena pitanja o zivotu. Klasicno caskanje. I mogu da stvore grubu sliku imas li problema ili nemas.
- Ateista
#76532 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma kod privatnika je sve moguce, za ovaj slucaj ne znam gdje je tacno bilo ali znam sigurno da je bilo tako.tramvajtrojka wrote: ↑16/02/2024 10:50pa to kad sanasa i mimomedical stancaju ta uvjerenja onim i koji prodju pored njihovih ustanova![]()
![]()
- Mea_parvitas
#76533 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Psiholoski test sam par puta radio na ljekarskom, prilicno je opsiran, treba sigurno pola h da se odgovori, 200injak pitanja od kojih su neka direktna, neka indirektna, analizom tih odgovora stvori se onda psiholoski profil... Pitanja su tipa volite li svoju majku, svog oca, imate li osjecaj da vas ljudi ne razumiju, da vas ne slusaju, volite li zivotinje, cujete li glasove, itd. itd.moimoi wrote: ↑16/02/2024 10:43Pa pitam jer sam upratila da ima i na ovom forumu ljudi koji imaju oruzje pa me cisto eto zanima kroz sta su prosli i kako to izgleda. Ne sa namjerom da nabavim oruzjevec me zanima procedura. Na osnovu cega zakljuce da neko nije tanak na zivcima.. recimo?
- drug_profi
#76534 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mi imamo sistematske ugovorene 1x godisnje u privatnoj klinici.
Svake godine bude bar jedan uposlenik kojem je propisana promjena radnog mjesta.
Mnogo nas koji dobijemo uputnice za dodatne pretrage.
Od toga možda ponajviše primjedbi od psihologa.
Ovo su povjerljivi podaci za koje izvještaj dobija samo odgovorna osoba u firmi i lično pacijent.
Saznaš sam tako što je neko poslan na bolovanje ili premješten na lakši posao.
Dakle sistem i odgovornost postoje, ako se traži da se poštuje etika.
Što implicira da - ili se u tim nekim klinikama etika ne poštuje, ili odgovorna lica zanemaruju obaveze po izvještaju.
Svake godine bude bar jedan uposlenik kojem je propisana promjena radnog mjesta.
Mnogo nas koji dobijemo uputnice za dodatne pretrage.
Od toga možda ponajviše primjedbi od psihologa.
Ovo su povjerljivi podaci za koje izvještaj dobija samo odgovorna osoba u firmi i lično pacijent.
Saznaš sam tako što je neko poslan na bolovanje ili premješten na lakši posao.
Dakle sistem i odgovornost postoje, ako se traži da se poštuje etika.
Što implicira da - ili se u tim nekim klinikama etika ne poštuje, ili odgovorna lica zanemaruju obaveze po izvještaju.
-
moimoi
#76535 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa to me zanima. Posto znam otprilike kako ti upitnici izgledaju.Mea_parvitas wrote: ↑16/02/2024 11:01Psiholoski test sam par puta radio na ljekarskom, prilicno je opsiran, treba sigurno pola h da se odgovori, 200injak pitanja od kojih su neka direktna, neka indirektna, analizom tih odgovora stvori se onda psiholoski profil... Pitanja su tipa volite li svoju majku, svog oca, imate li osjecaj da vas ljudi ne razumiju, da vas ne slusaju, volite li zivotinje, cujete li glasove, itd. itd.
Kako oni na osnovu tog upitnika mogu zakljuciti da neko nije patoloski ljubomoran?
Takvi ce ti odgovoriti da vole sve.. ali kako ustanoviti npr da neko ne zna kontrolisati svoje emocije? Jer je vecina femicida upravo iz patoloske ljubomore.
Ili postoje pitanja “sta biste uradili da zateknete djevojku/zenu u krevetu sa drugim?
- muha_sa
#76536 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pito bi je jel izdržo 3 minutemoimoi wrote: ↑16/02/2024 11:08
Pa to me zanima. Posto znam otprilike kako ti upitnici izgledaju.
Kako oni na osnovu tog upitnika mogu zakljuciti da neko nije patoloski ljubomoran?
Takvi ce ti odgovoriti da vole sve.. ali kako ustanoviti npr da neko ne zna kontrolisati svoje emocije? Jer je vecina femicida upravo iz patoloske ljubomore.
Ili postoje pitanja “sta biste uradili da zateknete djevojku/zenu u krevetu sa drugim?![]()
-
moimoi
#76537 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
muha_sa wrote: ↑16/02/2024 11:11Pito bi je jel izdržo 3 minutemoimoi wrote: ↑16/02/2024 11:08
Pa to me zanima. Posto znam otprilike kako ti upitnici izgledaju.
Ili postoje pitanja “sta biste uradili da zateknete djevojku/zenu u krevetu sa drugim?![]()
![]()
Ti bi prosao test
- oldtajmer
-
zigson
#76539 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mene pitala jesam pusio travu u srednjoj skoli, ja reko nisam bavio se sportom, kaze haj ne lazimoimoi wrote: ↑16/02/2024 10:43Pa pitam jer sam upratila da ima i na ovom forumu ljudi koji imaju oruzje pa me cisto eto zanima kroz sta su prosli i kako to izgleda. Ne sa namjerom da nabavim oruzjevec me zanima procedura. Na osnovu cega zakljuce da neko nije tanak na zivcima.. recimo?
Bilo je jos par nekih 'psiho' pitanja ne more da mi naumpadne i pismeni 'test'
-
archi_a
#76540 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Procedura za dobijanje dozvole za lično naoružanje, fizičko lice.
Po podnošenju zahtjeva za izdavanje dozvole imaš provjeru od strane službenih osoba iz teritorijalno nadležne policijske uprave (u krivičnim evidencijama, u komšiluku, na poslu). Imaš predavanja u mup-u i pismeni ispit pred komisijom, imaš predavanja i pismeni ispit od strane ovlaštenih osoba po ovlaštenju iz mup-a, pa imaš praktično polaganje na poligonu. Imaš provjeru u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi kroz 80-tak, 100, 150 pitanja (ne sjećam se broja), posjetu i razgovor sa psihologom i oftamologom. Kroz cijeli proces te svi tretiraju strogo i odgovorno, jer na kraju svaki od njih stavlja svoj potpis kojim garantuje da je svoj dio uradio kako zakon nalaže i da svojim potpisom u određenoj fazi tebi daje prolaz.
A što je najvažnije, po zakonu, nakon nabavljanja oružja imaš najodgovornije obaveze. Ja, sada, da napravim problem, da se sukobim sa nekim nepoznatim, sa komšijom, sa ženom ne dao Bog, i da dobijem krivičnu prijavu ili da krene neki proces protiv mene, doći će mi nadležni službenici i oduzeti oružje, bez obzira što u trenutku činjenja krivičnog djela nisam kod sebe ni imao oružje. Zajeban je zakon, tek kad uđeš u to, kad proučiš vidiš da imaš manje prava nego što misliš. A provjeravaju te svi.
I na kraju, kroz razgovor i upoznavanje sa nekima od njih, iznenadili bi se koliko policijskih i vojnih lica, uposlenika obezbjeđenja općina ili firmi je godinama sa dozvolom za službeno nošenje oružja na licu mjesta, bez prava za nošenje izvan radnog prostora (dakle samo tokom rada) a da uopšte nemaju dozvolu za lično naoružanje (pištolj ili pušku). Oni da bi to dobili moraju proći i ljekarski i praktično da bi dobili dozvolu za lično naoružanje, ako to požele nekad. Naravno, ne bi morali čekati dugo na provjere, ali moraju proći proces i poligon.
Po podnošenju zahtjeva za izdavanje dozvole imaš provjeru od strane službenih osoba iz teritorijalno nadležne policijske uprave (u krivičnim evidencijama, u komšiluku, na poslu). Imaš predavanja u mup-u i pismeni ispit pred komisijom, imaš predavanja i pismeni ispit od strane ovlaštenih osoba po ovlaštenju iz mup-a, pa imaš praktično polaganje na poligonu. Imaš provjeru u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi kroz 80-tak, 100, 150 pitanja (ne sjećam se broja), posjetu i razgovor sa psihologom i oftamologom. Kroz cijeli proces te svi tretiraju strogo i odgovorno, jer na kraju svaki od njih stavlja svoj potpis kojim garantuje da je svoj dio uradio kako zakon nalaže i da svojim potpisom u određenoj fazi tebi daje prolaz.
A što je najvažnije, po zakonu, nakon nabavljanja oružja imaš najodgovornije obaveze. Ja, sada, da napravim problem, da se sukobim sa nekim nepoznatim, sa komšijom, sa ženom ne dao Bog, i da dobijem krivičnu prijavu ili da krene neki proces protiv mene, doći će mi nadležni službenici i oduzeti oružje, bez obzira što u trenutku činjenja krivičnog djela nisam kod sebe ni imao oružje. Zajeban je zakon, tek kad uđeš u to, kad proučiš vidiš da imaš manje prava nego što misliš. A provjeravaju te svi.
I na kraju, kroz razgovor i upoznavanje sa nekima od njih, iznenadili bi se koliko policijskih i vojnih lica, uposlenika obezbjeđenja općina ili firmi je godinama sa dozvolom za službeno nošenje oružja na licu mjesta, bez prava za nošenje izvan radnog prostora (dakle samo tokom rada) a da uopšte nemaju dozvolu za lično naoružanje (pištolj ili pušku). Oni da bi to dobili moraju proći i ljekarski i praktično da bi dobili dozvolu za lično naoružanje, ako to požele nekad. Naravno, ne bi morali čekati dugo na provjere, ali moraju proći proces i poligon.
-
HelaS
#76541 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nijedan ljekar bilo kojeg profila ne može znati kakav će neko biti u budućnosti. Psihijatar ili psiholog može napraviti procjenu policajca na sistematskom pregledu, kakav može biti na svojim poslovima u smislu njegovog psihološkog ponašanja, ali ne može mu napisati stanje kakav će biti, pa ni prema prethodnim, apsolutno "čistim" godinama života, godinama rada i ponašanja u društvu, genetike, i sl. Teško bi protiv doktora prošla nekakva optužnica za pogrešnu procjenu. Sistematski pregled policajca je njegovo zdravstveno stanje do tog trenutka, i tu prestaje svaka odgovornost ljekara.Chmoljo wrote: ↑16/02/2024 10:14ne slažem se.
jeste na mjestu ova da je većina tih sistematskih pro forme da se ubiju pare.
no kada neki policajac napravi neko neuračunljivo sranje, a doktor mu potpisao da je dobar u glavu, onda ima osnova da se i protiv doktora zakotrlja nešto. a onda će oni naredni biti pametniji i odgovorniji, najprije prema sebi svom poslu i karijeri.
dakle, slažemo se da je sistematski potreban. možemo se složiti i da ih je većina zaista pro forme. ali kada prvi dr. ode na robiju ili izgubi posao, onda sistematski i neće više biti pro forme.
na kraju krajeva, ne mora to biti samo psiholog. može biti odgovoran i onaj doktor koji je nekom policajcu trebao zabraniti rad zbog zdravstvenog stanja, a onda čovjek npr. umre zbog toga, umjesto da je otišao u invalidsku penziju. dakle, mi moramoizgraditi društvo gdje smo svi malo više odgovorni do one granice do koje možemo i trebamo biti.
Ja sam se složio sa @Dimu na njegovu konstataciju da se na sistematskim pregledima dovoljno pojaviti na šalteeru, i da ljekari najčešće ne provode sistematske preglede po propisima, već samo forme radi kandidati proću proceduru, pa mu ljekar ne ustanovi ni trenutno stanje, da bi mogao možda procijeniti buduće i donijeti adekvatnu odluku, nalaz.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#76542 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Masio si poentu.HelaS wrote: ↑16/02/2024 18:13Nijedan ljekar bilo kojeg profila ne može znati kakav će neko biti u budućnosti. Psihijatar ili psiholog može napraviti procjenu policajca na sistematskom pregledu, kakav može biti na svojim poslovima u smislu njegovog psihološkog ponašanja, ali ne može mu napisati stanje kakav će biti, pa ni prema prethodnim, apsolutno "čistim" godinama života, godinama rada i ponašanja u društvu, genetike, i sl. Teško bi protiv doktora prošla nekakva optužnica za pogrešnu procjenu. Sistematski pregled policajca je njegovo zdravstveno stanje do tog trenutka, i tu prestaje svaka odgovornost ljekara.Chmoljo wrote: ↑16/02/2024 10:14ne slažem se.
jeste na mjestu ova da je većina tih sistematskih pro forme da se ubiju pare.
no kada neki policajac napravi neko neuračunljivo sranje, a doktor mu potpisao da je dobar u glavu, onda ima osnova da se i protiv doktora zakotrlja nešto. a onda će oni naredni biti pametniji i odgovorniji, najprije prema sebi svom poslu i karijeri.
dakle, slažemo se da je sistematski potreban. možemo se složiti i da ih je većina zaista pro forme. ali kada prvi dr. ode na robiju ili izgubi posao, onda sistematski i neće više biti pro forme.
na kraju krajeva, ne mora to biti samo psiholog. može biti odgovoran i onaj doktor koji je nekom policajcu trebao zabraniti rad zbog zdravstvenog stanja, a onda čovjek npr. umre zbog toga, umjesto da je otišao u invalidsku penziju. dakle, mi moramoizgraditi društvo gdje smo svi malo više odgovorni do one granice do koje možemo i trebamo biti.
Ja sam se složio sa @Dimu na njegovu konstataciju da se na sistematskim pregledima dovoljno pojaviti na šalteeru, i da ljekari najčešće ne provode sistematske preglede po propisima, već samo forme radi kandidati proću proceduru, pa mu ljekar ne ustanovi ni trenutno stanje, da bi mogao možda procijeniti buduće i donijeti adekvatnu odluku, nalaz.
Dakle ako neko nije bio dobar sa zdravljem, mentalnim ili fizickim, a doktor napisao da jeste, pa se desi sranje nakon toga, sigurno postoji nacin da se za vecinu utvrdi da li je u vrijeme sistematskog bio bolestan.
Mnoge bolesti ne nastaju preko noci vec im treba duzi period da se razviju, a i cesto postoji nacin da se prepoznaju ili bar posumnja u iste.
Uz redovne godisnje preglede, da, moglo bi doci do situacije da doktor odgovara za ociti previd bolesti.
- oldtajmer
#76543 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
preko milju prekrsajnih naloga za jedan dan malo li jeU toku proteklog dana, službenici policije MUP-a Kantona Sarajevo, preduzimajući redovne mjere kontrole saobraćaja podnijeli su sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, uručili su 1.048 prekršajna naloga, a za lakše prekršaje upozorili su 24 vozača.
Iz saobraćaja je isključeno pet vozača zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstom alkohola, tri lica prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom i jedan vozač koji je upravljao vozilom za vrijeme zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.
Isključeno je i jedno neregistrirano vozilo i dva vozila zbog tehničke neispravnosti.
- Logovan
#76544 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Čitajući ovakve tekstove nije ni čudo što imamo redovne saobraćajne nesreće, plus još dodaj mobitel, umor, itd. i dobiješ ovo što gledamo.
- kabal1337
#76545 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pisu parkiranje i eto tioldtajmer wrote: ↑17/02/2024 13:38preko milju prekrsajnih naloga za jedan dan malo li jeU toku proteklog dana, službenici policije MUP-a Kantona Sarajevo, preduzimajući redovne mjere kontrole saobraćaja podnijeli su sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, uručili su 1.048 prekršajna naloga, a za lakše prekršaje upozorili su 24 vozača.
Iz saobraćaja je isključeno pet vozača zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstom alkohola, tri lica prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom i jedan vozač koji je upravljao vozilom za vrijeme zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.
Isključeno je i jedno neregistrirano vozilo i dva vozila zbog tehničke neispravnosti.
-
Naslovnica
#76546 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Neki dan na Skenderiji zaustavljaju pješake koji prelaze na crveno ili mimo zebre i kažnjavaju.

- Laplace
#76547 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na Crnoj hronici na tu vijest skoro svi komentari doslovno podržavaju ova dva kriminalca. I onda se pitamo zašto nam je država tu gdje jeste, političare nazivamo kriminalcima, kritikujemo policiju i pravosuđe zato što dozvoljavaju kriminal - koji narod podržava.
-
Piaty
#76548 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
Piaty
#76549 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Heheh tugo mojaNaslovnica wrote: ↑17/02/2024 23:40 Neki dan na Skenderiji zaustavljaju pješake koji prelaze na crveno ili mimo zebre i kažnjavaju.
![]()
- Laplace
#76550 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Hvala Bogu da je neko konačno i to počeo da radi.Naslovnica wrote: ↑17/02/2024 23:40 Neki dan na Skenderiji zaustavljaju pješake koji prelaze na crveno ili mimo zebre i kažnjavaju.
![]()