Yea ne mozes zbog neke medjunarodne konvencije, ne uskracujes nikome pravo na slobodno kretanje tek tako ,nisi ga u zatvor bacio, ali kao sto su uvezali za registraciju/vozacku mogu uvezati jos nesto bitnije da te sjebu. Ok evo ti Licna ali zaboravi na pasos, zdravstveno, biro ili nesto slicno sto je bitno u sistemu sto treba svakome i vozdra, ako imas kazni preko nekoliko KM ides automatski u zatvor na otplatu i slicno, drzava moze sta hoce samo treba neko normalan nesto da implementira i donese neki zakon. Mislim evo ovdje bi pojedinci donosili zakone da se moze zapljeniti auto od treceg lica ako ga voza lice koje ima kazne, zar nije jednostavnije doraditi/dodati nesto u zakon sto vec imamo za lica koja imaju kazni i rijesen problem.Dimu1927 wrote: ↑15/02/2024 10:28Zato sto ne mozes uskratiti nekom pravo na licni dokument i pravo na slobodno kretanje zbog neplacene novcane kazne...ITNet wrote: ↑15/02/2024 10:04 Pa ta auta nisu na njihovo ime registrovana jer da jesu nebi ih mogli ni registrovati, Ja ne razumijem sto ne uvezu kroz cips da ne mogu izvaditi ni licnu, ni pasos, ni zdravstenu, prijaviti se na biro, sve zivo sta god mogu da ne mozes nista ako imas kazni i rijesen problem.
Ne moze registrovati auto i produziti vozacku i to je to. Ljudi se snalaze boli ih k voze auto na mami nani dedi nebitno i redaju kazne. Svakako zastare za 5 god a vozacka 10 vazi...
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
ITNet
#76426 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Logovan
#76427 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prestiže me Ateista.Ateista wrote: ↑15/02/2024 10:45Regulise se zakonski da si kao vlasnik vozila odgovoran za to kome dajes vozilo i da ono moze biti zaplijenjeno ako vozac napravi neko veliko srane i slicno. Recimo hoces da das nekom auto, ili mu das na povjerenje pa rizikujes ili napravis neki ugovor kojim ces se zastititi pa mu das vozilo.
-
ITNet
#76428 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ali meni je ovo nebuloza da ja moram da razmisljam i budem neki drot da li neko ima kazni ako hocu da mu posudim auto za nesto, ljudi su cudni nece ti ni reci da ima kazni, i ono niko od vas ne trazi rijesenje za prvobitni problem vec je kao rijesenje da se peglaju ovi sto posuduju auto a to vala nije rijesenje, necu da radim posao policije i drzave onoAteista wrote: ↑15/02/2024 10:45Regulise se zakonski da si kao vlasnik vozila odgovoran za to kome dajes vozilo i da ono moze biti zaplijenjeno ako vozac napravi neko veliko srane i slicno. Recimo hoces da das nekom auto, ili mu das na povjerenje pa rizikujes ili napravis neki ugovor kojim ces se zastititi pa mu das vozilo.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#76429 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
znači ja dam mentalno neuračunljivoj osobi auto, za koju znam da je takva, kojim se poslije zabije u pedeset ljudi.Dimu1927 wrote: ↑15/02/2024 10:53 Nema nista od toga, to nigdje ne bi proslo da neko odgovara svojom imovinom za potrazivanja prema trecim licima. Jedino prislni rad uvesti kao otplatu kazne, ali jbg ljudska prava, hocemo u eu, itd... nema nista ni od toga.
Haj prvo da se ovi postojeci zakoni pocnu provoditi dosljedno, tipa da se upise nekome zabrana upravljanja pa da onda ocekujemo utopijske zakone.
stvarno misliš da nema odgovornosti?
-
Dimu1927
#76430 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U demokratskom sistemu. Da npr ti kao vlasnik trazis uvid u listing kazni svaki put kad nekome dajes auto... ajmo biti realni malomoimoi wrote: ↑15/02/2024 11:02Kako mislis “nigdje ne bi proslo”? Ti kao vlasnik si odgovoran kome dajes auto.Dimu1927 wrote: ↑15/02/2024 10:53 Nema nista od toga, to nigdje ne bi proslo da neko odgovara svojom imovinom za potrazivanja prema trecim licima. Jedino prislni rad uvesti kao otplatu kazne, ali jbg ljudska prava, hocemo u eu, itd... nema nista ni od toga.
Haj prvo da se ovi postojeci zakoni pocnu provoditi dosljedno, tipa da se upise nekome zabrana upravljanja pa da onda ocekujemo utopijske zakone.
- Chmoljo
#76431 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
a da radiš osnovni društveni posao npr. da ne posuđuješ opasne stvari nekome koga ne poznaješ dovoljno?ITNet wrote: ↑15/02/2024 11:12Ali meni je ovo nebuloza da ja moram da razmisljam i budem neki drot da li neko ima kazni ako hocu da mu posudim auto za nesto, ljudi su cudni nece ti ni reci da ima kazni, i ono niko od vas ne trazi rijesenje za prvobitni problem vec je kao rijesenje da se peglaju ovi sto posuduju auto a to vala nije rijesenje, necu da radim posao policije i drzave onoAteista wrote: ↑15/02/2024 10:45Regulise se zakonski da si kao vlasnik vozila odgovoran za to kome dajes vozilo i da ono moze biti zaplijenjeno ako vozac napravi neko veliko srane i slicno. Recimo hoces da das nekom auto, ili mu das na povjerenje pa rizikujes ili napravis neki ugovor kojim ces se zastititi pa mu das vozilo.![]()
mislim, nevjerovatni ste jebote...
- Chmoljo
#76432 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
koliko to puta mjesečno ti bogati daješ nekome auto koga ne poznaješ dovoljno dobro?Dimu1927 wrote: ↑15/02/2024 11:13U demokratskom sistemu. Da npr ti kao vlasnik trazis uvid u listing kazni svaki put kad nekome dajes auto... ajmo biti realni malomoimoi wrote: ↑15/02/2024 11:02Kako mislis “nigdje ne bi proslo”? Ti kao vlasnik si odgovoran kome dajes auto.Dimu1927 wrote: ↑15/02/2024 10:53 Nema nista od toga, to nigdje ne bi proslo da neko odgovara svojom imovinom za potrazivanja prema trecim licima. Jedino prislni rad uvesti kao otplatu kazne, ali jbg ljudska prava, hocemo u eu, itd... nema nista ni od toga.
-
Dimu1927
#76433 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pricamo o novcanim kaznama ne o krivicnoj odgovornostiChmoljo wrote: ↑15/02/2024 11:13znači ja dam mentalno neuračunljivoj osobi auto, za koju znam da je takva, kojim se poslije zabije u pedeset ljudi.Dimu1927 wrote: ↑15/02/2024 10:53 Nema nista od toga, to nigdje ne bi proslo da neko odgovara svojom imovinom za potrazivanja prema trecim licima. Jedino prislni rad uvesti kao otplatu kazne, ali jbg ljudska prava, hocemo u eu, itd... nema nista ni od toga.
Za taj konkretan primjer, mentalno neuracunjiva osoba ne moze ni imati vozacku dozvolu.
I na kraju opet ti ta osoba moze "ukrasti" kljuc.
-
Dimu1927
#76434 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
NediM17
#76435 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Auto se ne posudjuje nikom.
Radije cu ako nekom treba uciniti uslugu pa ga sobom odvesti.
Ja sam drugi auto preveo na sina cim je poceo raditi da se ne zajebavam.
Radije cu ako nekom treba uciniti uslugu pa ga sobom odvesti.
Ja sam drugi auto preveo na sina cim je poceo raditi da se ne zajebavam.
-
Dimu1927
#76436 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ponavljam, pasos je pravo na kretanje, ne mozes nekome oduzeti to zbog neplacenih kazni. Nije krivicno djelo da je sud izrekao zabranu kretanja i napustanja drzaveITNet wrote: ↑15/02/2024 11:07Yea ne mozes zbog neke medjunarodne konvencije, ne uskracujes nikome pravo na slobodno kretanje tek tako ,nisi ga u zatvor bacio, ali kao sto su uvezali za registraciju/vozacku mogu uvezati jos nesto bitnije da te sjebu. Ok evo ti Licna ali zaboravi na pasos, zdravstveno, biro ili nesto slicno sto je bitno u sistemu sto treba svakome i vozdra, ako imas kazni preko nekoliko KM ides automatski u zatvor na otplatu i slicno, drzava moze sta hoce samo treba neko normalan nesto da implementira i donese neki zakon. Mislim evo ovdje bi pojedinci donosili zakone da se moze zapljeniti auto od treceg lica ako ga voza lice koje ima kazne, zar nije jednostavnije doraditi/dodati nesto u zakon sto vec imamo za lica koja imaju kazni i rijesen problem.Dimu1927 wrote: ↑15/02/2024 10:28Zato sto ne mozes uskratiti nekom pravo na licni dokument i pravo na slobodno kretanje zbog neplacene novcane kazne...ITNet wrote: ↑15/02/2024 10:04 Pa ta auta nisu na njihovo ime registrovana jer da jesu nebi ih mogli ni registrovati, Ja ne razumijem sto ne uvezu kroz cips da ne mogu izvaditi ni licnu, ni pasos, ni zdravstenu, prijaviti se na biro, sve zivo sta god mogu da ne mozes nista ako imas kazni i rijesen problem.
Ne moze registrovati auto i produziti vozacku i to je to. Ljudi se snalaze boli ih k voze auto na mami nani dedi nebitno i redaju kazne. Svakako zastare za 5 god a vozacka 10 vazi...
- Chmoljo
#76437 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa da, krivična odgovornost je manje strašna, zato nećemo uzimati to kao primjerDimu1927 wrote: ↑15/02/2024 11:15Pricamo o novcanim kaznama ne o krivicnoj odgovornostiChmoljo wrote: ↑15/02/2024 11:13znači ja dam mentalno neuračunljivoj osobi auto, za koju znam da je takva, kojim se poslije zabije u pedeset ljudi.Dimu1927 wrote: ↑15/02/2024 10:53 Nema nista od toga, to nigdje ne bi proslo da neko odgovara svojom imovinom za potrazivanja prema trecim licima. Jedino prislni rad uvesti kao otplatu kazne, ali jbg ljudska prava, hocemo u eu, itd... nema nista ni od toga.
Za taj konkretan primjer, mentalno neuracunjiva osoba ne moze ni imati vozacku dozvolu.
I na kraju opet ti ta osoba moze "ukrasti" kljuc.
ako se neko pita što nam je država u kurcu, to je upravo zbog ovih vaših primjera: odbijanja bilo kakve društvene odgovornosti koju svi imamo.
štaviše, ti kao pojedinac moraš upotrebljavati zdravorazumski oprez kod ovakvih situacija. zakon to traži od nas, društvene norme to traže od nas.
na kraju krajeva, ako ti je ukradeno auto jer si ostaivo ključeve u njemu, ili nisi zaključao, pitanje je bi li ti npr. kasko isplatio štetu. ista stvar vrijedi i ovamo: ako si toliki hajvan da posuđuješ auto kojim potencijalno možeš biti višestruki ubica u trenutku, onda si stavio svoju imovinu na raspolaganje državnim organima.
-
Dimu1927
#76438 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jbg takvi su zakoni. Auto je pokretnina, isto kao mobitel recimo das nekome da obavi poziv i taj prijavi bombu sa tvog broja. Ti bi trebao lezati jer nisi predvidio sta ce taj uraditi ?
Jes drustvena odgovornost, pa svakom roditelju je njegovo dijete zlatno, boli ga za kazne i zakone, sto nije izo benji zabranio da ikad sjedne za volan nakon sto je zgazio danisovog sina ?
Jes drustvena odgovornost, pa svakom roditelju je njegovo dijete zlatno, boli ga za kazne i zakone, sto nije izo benji zabranio da ikad sjedne za volan nakon sto je zgazio danisovog sina ?
- Chmoljo
#76439 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
bezveze se naprežeš i porediš neuporedivo.Dimu1927 wrote: ↑15/02/2024 11:26 Jbg takvi su zakoni. Auto je pokretnina, isto kao mobitel recimo das nekome da obavi poziv i taj prijavi bombu sa tvog broja. Ti bi trebao lezati jer nisi predvidio sta ce taj uraditi ?
auto je opasno sredstvo i potencijalno oružje zbog svog kapaciteta da u kratkom vremenu napravi katastrofalnu štetu sa smrtnim ishodom.
prijava bombe nikome nije nanijela lakšu tjelesnu povredu, a kamoli glave nekoga stajala.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#76440 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da, trebao bi odgovarati jer si omogucio. Sta bi se desilo da neko iskorsiti tvoje oruzje koje nisi dovoljno osigurao?
- Haris.ba
#76441 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sbv vec postoji. Ali se ne zeli.
Znaci, samo se donese rjesenje da se oduzima vozilo koje vozi visestruki povratnik u prekrsajima, ko je vec satrao jednu osobu radi zastite interesa opce sigurnosti i cuvanja zivota.Član 31 Oduzimanje predmeta (1) Predmeti koji su upotrijebljeni, ili su bili namijenjeni za izvršenje prekršaja, ili koji su nastali izvršenjem prekršaja mogu se oduzeti ako su vlasništvo okrivljenog. (2) Predmeti iz stava (1) ovog člana mogu se oduzeti i kada nisu vlasništvo okrivljenog ako je to neophodno radi zaštite interesa opće sigurnosti, čuvanja života i zdravlja ljudi, sigurnosti robnog prometa ili razloga javnog morala, kao i u drugim slučajevima predviđenim zakonom.
Moglo bi se i krivicno odgovarati.
Last edited by Haris.ba on 15/02/2024 11:33, edited 1 time in total.
-
Dimu1927
#76442 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jedini koji se naprezes si ti, nakacio se na post, pa Izvoli izglasaj zakon i cao. Cuj da vozac mora biti iskljucivo i vlasnik 
-
moimoi
#76443 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kakvom demokratskom ili ne sistemu? Ukoliko auto sudjeluje u nesreci… vozac pobjegne, ti kao vlasnik si prvi kome ce policija pokucati na vrata.Dimu1927 wrote: ↑15/02/2024 11:13U demokratskom sistemu. Da npr ti kao vlasnik trazis uvid u listing kazni svaki put kad nekome dajes auto... ajmo biti realni malomoimoi wrote: ↑15/02/2024 11:02Kako mislis “nigdje ne bi proslo”? Ti kao vlasnik si odgovoran kome dajes auto.Dimu1927 wrote: ↑15/02/2024 10:53 Nema nista od toga, to nigdje ne bi proslo da neko odgovara svojom imovinom za potrazivanja prema trecim licima. Jedino prislni rad uvesti kao otplatu kazne, ali jbg ljudska prava, hocemo u eu, itd... nema nista ni od toga.
E sad zamisli da vozac kaze “nisam ja vozio”, njegova rijec protiv tvoje … a ne mozes dokazati da si mu posudio auto… koga hapse? Nikog!
- Laplace
-
Dimu1927
#76445 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nazalost nije propisano na koji period se oduzimaju. U slucaju auta, vlasniku se vracaju vrlo brzo. Pogotovo ova oduzimanja zbog kazniHaris.ba wrote: ↑15/02/2024 11:31 Sbv vec postoji. Ali se ne zeli.
Znaci, samo se donese rjesenje da se oduzima vozilo koje vozi visestruki povratnik u prekrsajima, ko je vec satrao jednu osobu radi zastite interesa opce sigurnosti i cuvanja zivota.Član 31 Oduzimanje predmeta (1) Predmeti koji su upotrijebljeni, ili su bili namijenjeni za izvršenje prekršaja, ili koji su nastali izvršenjem prekršaja mogu se oduzeti ako su vlasništvo okrivljenog. (2) Predmeti iz stava (1) ovog člana mogu se oduzeti i kada nisu vlasništvo okrivljenog ako je to neophodno radi zaštite interesa opće sigurnosti, čuvanja života i zdravlja ljudi, sigurnosti robnog prometa ili razloga javnog morala, kao i u drugim slučajevima predviđenim zakonom.
- Laplace
#76446 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Teško biti jači od ove države... Samo se napraviš lud i jači si.oldtajmer wrote: ↑14/02/2024 16:08spahovici jaci od drzave"Zašto je Općinski sud u Sarajevu u slučaju Benjamina Spahovića propustio da pošalje MUP-u KS pravosnažnu presudu, kao i bilo kakav prateći akt uz izvod, pitanje je na koje oni trebaju dati odgovor. Također, neobjašnjiva je činjenica da ni do danas, čak ni nakon odsluženja kazne navedenog lica i izlaska iz zatvora, Općinski sud u Sarajevu MUP-u Kantona Sarajevo još nije dostavio pravosnažnu presudu na uvid i postupanje", ističu iz MUP-a KS.![]()
-
Dimu1927
#76447 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Hapse onog za kojeg utvrde da je vozio. Valjda znas sta je istrazna radnja, dokaz i dokazni postupak itdmoimoi wrote: ↑15/02/2024 11:34Kakvom demokratskom ili ne sistemu? Ukoliko auto sudjeluje u nesreci… vozac pobjegne, ti kao vlasnik si prvi kome ce policija pokucati na vrata.
E sad zamisli da vozac kaze “nisam ja vozio”, njegova rijec protiv tvoje … a ne mozes dokazati da si mu posudio auto… koga hapse? Nikog!
Ovdje pricamo o neplacenim kaznama kao razlogu oduzimanja
Last edited by Dimu1927 on 15/02/2024 11:38, edited 1 time in total.
- Chmoljo
#76448 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ne mora biti vlasnik. bezveze karikiraš.
u pravu postoje stepeni odgovornosti u smislu upotrebe pažnje. pa tako ako daš auto supružniku, sasvim sigurno da nije isto kao da daš Akinom čovjeku od zaove.
- Haris.ba
#76449 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ama nije tacno. Ne zeli se.Dimu1927 wrote: ↑15/02/2024 11:36Nazalost nije propisano na koji period se oduzimaju. U slucaju auta, vlasniku se vracaju vrlo brzo. Pogotovo ova oduzimanja zbog kazniHaris.ba wrote: ↑15/02/2024 11:31 Sbv vec postoji. Ali se ne zeli.
Znaci, oduzimas vozilo mentolu i prodajes ga na javnoj drazbi i pare u budzet.(3) Sud koji donosi rješenje o prekršaju ili ovlašteni organ koji izdaje prekršajni nalog odredit će, u skladu s posebnim propisima, da li će se oduzeti predmeti uništiti, prodati ili predati odgovarajućem ovlaštenom organu. Sredstva ostvarena prodajom pripadaju odgovarajućem budžetu u skladu sa zakonom koji uređuje pripadnost javnih prihoda. (4) Predmeti koji se prema zakonu mogu oduzeti ili se oduzimaju, oduzet će se i kada se prekršajni postupak ne završi odlukom kojom se okrivljeni oglašava odgovornim, ako to zahtjevaju interesi opće sigurnosti ili razlozi morala, kao i u drugim slučajevima određenim posebnim zakonom. O oduzimanju predmeta donosi se posebno rješenje. (5) Oduzimanjem predmeta ne dira se u pravo trećih osoba na naknadu štete od okrivljenog.
A, vlasnik neka trazi naknadu od mentola.
Uhvatis ga opet u vozilu - samo riplej.
- kabal1337
#76450 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
trebali su uvest ako ne mozes izmiriti kaznu, bujrum drustveno-korisni rad pa otplati.