Kad dodje ponovo Trump bice vama Occupied
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- jeza u ledja
-
Trappist
#17227 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prijatelju ne bih pisao da nisam bio.jeza u ledja wrote: ↑14/02/2024 15:21Jesi bio?
- jeza u ledja
#17228 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad si bio? Gdje si odsjedao? Gdje si isao?Trappist wrote: ↑14/02/2024 15:28Prijatelju ne bih pisao da nisam bio.
-
Trappist
#17229 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
2022., odsjedao sto dalje od Tenderloinajeza u ledja wrote: ↑14/02/2024 15:33Kad si bio? Gdje si odsjedao? Gdje si isao?
- jeza u ledja
#17230 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne moramo dalje zabusavati. Znam da biflas.Trappist wrote: ↑14/02/2024 15:362022., odsjedao sto dalje od Tenderloinazabusavamo temu, samo sam se nadovezao na onu grafiku sa cijenama u SF-u koje su nenormalne za jedno takvo mjesto
-
Trappist
#17231 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sto, je li mislis da nisam bio tamo ili se ne slazes da je SF postao rupa ?jeza u ledja wrote: ↑14/02/2024 15:48Ne moramo dalje zabusavati. Znam da biflas.
edit:a da ne govorim kako su cijene za NYC napucane bez ikakve potrebe
-
Bodkin
#17232 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim SF ima bruku problema. Ne znam sto je problem to reci. Al je i dalje jedan od ljepsih mjesta za zivjeti
-
Trappist
#17233 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
i Manhattan i beverly hills su prelijepi za zivjeti, ali mislim da za jednog prosjecnog covjeka iz BiH ta mjesta su jednostavno nedostizna. Na kraju krajeva nedostizna su i za 97% amerikanaca
- jeza u ledja
#17234 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto si isao u San Francsico 2022-e?Trappist wrote: ↑14/02/2024 15:50sto, je li mislis da nisam bio tamo ili se ne slazes da je SF postao rupa ?
-
Trappist
#17235 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jeza u ledja wrote: ↑14/02/2024 16:06Sto si isao u San Francsico 2022-e?
mogu misliti kako dijasporcu iz amerike cudno zvuci da je neko ko zivi u BiH dolazio u SF
koliko sam shvatio ti zivis u americi, ali mogao bih se kladiti da sam bio u vise "major" gradova u americi nego ti. Ali ponavljam opet, kvarimo temu.
- jeza u ledja
#17236 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pitam jesi isao u SF 2022-e turisticki ili poslovno? Posjeta porodici i prijateljima? Ili iz nekog drugog razloga?Trappist wrote: ↑14/02/2024 16:18![]()
mogu misliti kako dijasporcu iz amerike cudno zvuci da je neko ko zivi u BiH dolazio u SFiza 20:00 na union squareu jedino mozes jesti u chipotle i u cheesecake factoryu, ali je red cim udjes u macy's. Je li ti to dovoljan dokaz da znam o cemu govorim ?
koliko sam shvatio ti zivis u americi, ali mogao bih se kladiti da sam bio u vise "major" gradova u americi nego ti. Ali ponavljam opet, kvarimo temu.
![]()
-
Bodkin
#17237 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slazem se ali to je drugi par rukava. Ali imas priliku zasto ne bi isao zivjeti
-
elcaliente
#17238 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mjesecnojeza u ledja wrote: ↑14/02/2024 14:44Ove cifre sto spomenu, je li mjesecno ili godisnje?elcaliente wrote: ↑14/02/2024 08:32 U Bayernu je vrtic besplatan( djeca od tri godine). Placa se samo hrana od 85-115 eur zavisi od vrtica do vrtica i izleti naravno.
Jaslice se placaju kroz praticipaciju uglavnom onaj dio za roditelje je od 600-900 eur zavisi od jaslica.
Nije problem cijena, jedonstavno nema mjesta, moras se najmanje godinu dana prije poceti pisati motivaciona pisma i prijavljivati djecu pa ko te izabere.
- jeza u ledja
#17239 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znaci jaslice i do 900 eura, a vrtic besplatan? Taj mi dio nije jasan.elcaliente wrote: ↑14/02/2024 17:10Mjesecnojeza u ledja wrote: ↑14/02/2024 14:44Ove cifre sto spomenu, je li mjesecno ili godisnje?elcaliente wrote: ↑14/02/2024 08:32 U Bayernu je vrtic besplatan( djeca od tri godine). Placa se samo hrana od 85-115 eur zavisi od vrtica do vrtica i izleti naravno.
Jaslice se placaju kroz praticipaciju uglavnom onaj dio za roditelje je od 600-900 eur zavisi od jaslica.
Nije problem cijena, jedonstavno nema mjesta, moras se najmanje godinu dana prije poceti pisati motivaciona pisma i prijavljivati djecu pa ko te izabere.
-
elcaliente
#17240 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mogu otac ili mati biti kod kuce i cuvati djecu ispocetka.jeza u ledja wrote: ↑14/02/2024 17:26Znaci jaslice i do 900 eura, a vrtic besplatan? Taj mi dio nije jasan.
Dobijes za prvih 12 mjeseci 65 posto plate dok cuvas dijete, onda dolazi Kindergeld 250 eur i od prve godine Bavarski familiengeld 250 eur mjesecno tako da nekako probas prebroditi do obdanista. Naravno da standard padne jer ti fali jedna citava plata a imas jos jedna usta za hraniti.
Problem su standardi u jaslicama, nema osoblja i nema mjesta za jaslice.
Jedna osoba se moze brinuti o max 3 bebe. Odakle naci osoblje i prostor za jaslice.
- jeza u ledja
#17241 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jarane zar ne vidis da lik bifla?Bodkin wrote: ↑14/02/2024 16:33Slazem se ali to je drugi par rukava. Ali imas priliku zasto ne bi isao zivjeti
Manhattan mu je "prelijep". On je svasta nesto ali ljepota obicno nije nesto sto se asocira sa ljudskom kosnicom u vidu ostrva izbetoniranog uzduz i poprijeko u kanjone nebodera.
"Beverly Hills"?? Who d fuck razmislja o Beverly Hills?
Za San Francisco je cuo tako sto je proveo Covid zabijajuci se u rabbit holes antivaxxera i Covid teorija zavjera, a koje su ga i neminovno dovele do Nensi Pelosi, gradova koje su liberali unistili, drogerasa na ulicama, beskucnika, itd.
On naime svako malo posjecuje San Francisco, iz Bosne, dolazi u tu "dzunglu" koja nocu strijepi od pljacki, a na ulicama vlada sveopste ludilo. Grad je po njemu u stanju raspada...ali je on tamo isao putovati. Vise puta. Iz Bosne. U vrijeme corone.
Ovo sto je name drop, "Tenderloin", "Union Square", je procitao ili vidio na jednom od stotina videa o beskucnicima, drogerasima i pljackasima San Francisca, kojih je siguran sam pun internet. (Ovaj dio o Union Square mi je poznat, kao da sam ga negdje vec cuo, hmm...ali ne da mi se guglat).
I vidis da je odmah pokusao brze bolje skrenuti pricu na nesto drugo.
Jednostavno sjedis, pricas, razmjenjujes misljenja i iskustva sa drugim odraslim osobama...i onda se ubacuju ovakvi likovi. Pa reci jbt gledao sam, citao sam, cuo sam, a ne ko dijete da izmisljas citavu pricu da si bio, vidio, granas dalje i jos dublje se uvlacis u svoj neki imaginarni svijet.
Usput, posto sam bas s tobom razmjenjivao one mape juce, a nakon onog videa iz Amsterdama. Palo mi je sinoc napamet da kad sam zadnji put bio u Amsterdamu i u San Franciscu da je to bilo iste godine par mjeseci razlike. I bas se sjecam feelinga, sjedimo u parku, tu je na mapi koju sam stavio, pocetak Golden State parka i ono, milion mladih ljudi, raznih jezika cujes, svasta nesto se desava, sunce vani, i bas se sjecam da smo komentarisali kako nas SF malo podsjeca na Amsterdam (ne da mi se trazit kako se zvao park). Ne fizicki naravno.
A on prica o Union Squareu, gdje su zgrade i radnje koje imas u svakom downtownu, o beskucnicima Tenderloina, narkomanima i slicno. Trebas biti bas debil da pored onolikog grada bas gubis vrijeme tamo. Ali on ocigledno nije.
-
Trappist
#17242 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jeza u ledja wrote: ↑14/02/2024 18:16Jarane zar ne vidis da lik bifla?
Manhattan mu je "prelijep". On je svasta nesto ali ljepota obicno nije nesto sto se asocira sa ljudskom kosnicom u vidu ostrva izbetoniranog uzduz i poprijeko u kanjone nebodera.
"Beverly Hills"?? Who d fuck razmislja o Beverly Hills?Bila ona serija iz 90-ih pa sad konta to je mjesto gdje se ide nesto vidjeti.
Za San Francisco je cuo tako sto je proveo Covid zabijajuci se u rabbit holes antivaxxera i Covid teorija zavjera, a koje su ga i neminovno dovele do Nensi Pelosi, gradova koje su liberali unistili, drogerasa na ulicama, beskucnika, itd.
On naime svako malo posjecuje San Francisco, iz Bosne, dolazi u tu "dzunglu" koja nocu strijepi od pljacki, a na ulicama vlada sveopste ludilo. Grad je po njemu u stanju raspada...ali je on tamo isao putovati. Vise puta. Iz Bosne. U vrijeme corone.
Ovo sto je name drop, "Tenderloin", "Union Square", je procitao ili vidio na jednom od stotina videa o beskucnicima, drogerasima i pljackasima San Francisca, kojih je siguran sam pun internet. (Ovaj dio o Union Square mi je poznat, kao da sam ga negdje vec cuo, hmm...ali ne da mi se guglat).
I vidis da je odmah pokusao brze bolje skrenuti pricu na nesto drugo.
Jednostavno sjedis, pricas, razmjenjujes misljenja i iskustva sa drugim odraslim osobama...i onda se ubacuju ovakvi likovi. Pa reci jbt gledao sam, citao sam, cuo sam, a ne ko dijete da izmisljas citavu pricu da si bio, vidio, granas dalje i jos dublje se uvlacis u svoj neki imaginarni svijet.
Usput, posto sam bas s tobom razmjenjivao one mape juce, a nakon onog videa iz Amsterdama. Palo mi je sinoc napamet da kad sam zadnji put bio u Amsterdamu i u San Franciscu da je to bilo iste godine par mjeseci razlike. I bas se sjecam feelinga, sjedimo u parku, tu je na mapi koju sam stavio, pocetak Golden State parka i ono, milion mladih ljudi, raznih jezika cujes, svasta nesto se desava, sunce vani, i bas se sjecam da smo komentarisali kako nas SF malo podsjeca na Amsterdam (ne da mi se trazit kako se zvao park). Ne fizicki naravno.
A on prica o Union Squareu, gdje su zgrade i radnje koje imas u svakom downtownu, o beskucnicima Tenderloina, narkomanima i slicno. Trebas biti bas debil da pored onolikog grada bas gubis vrijeme tamo. Ali on ocigledno nije.
izvini ali iz tebe izbijaju kompleksi samo takvi. Bio, vidio, ne bih nikad tamo vise otisao ni 5 dana a kamoli zivio, kao ni u vecini vecih gradova u americi. Drzave u europi kao recimo portugal ili austrija su izmislile zivot za tvoju ameriku, gdje ne moras razmisljati svaki dan hoce li te koji od hiljade narkomana na cesti zbosti, a uz to platis rentu od 4k $.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#17243 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Realno, čovjek je u pravu.
Ne moram vidjeti SF da znam da ne bih živio u gradu gdje je kirija četiri hiljade dolara mjesečno.
Jbt četiri hiljade, to je svaki mjesec neki malo stariji polovnjak.
Znam da su plate u Americi jače, ali sigurno nisu 4 ili 5 puta veće.
Ne moram vidjeti SF da znam da ne bih živio u gradu gdje je kirija četiri hiljade dolara mjesečno.
Jbt četiri hiljade, to je svaki mjesec neki malo stariji polovnjak.
Znam da su plate u Americi jače, ali sigurno nisu 4 ili 5 puta veće.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#17244 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Trappist wrote: ↑14/02/2024 16:18![]()
mogu misliti kako dijasporcu iz amerike cudno zvuci da je neko ko zivi u BiH dolazio u SFiza 20:00 na union squareu jedino mozes jesti u chipotle i u cheesecake factoryu, ali je red cim udjes u macy's. Je li ti to dovoljan dokaz da znam o cemu govorim ?
![]()
- Ozimician
#17245 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ali to je tacno, hajd sad vec manje, ali ranije, prije 10 i vise god.
Kad kazes nekome iz dijaspore da si bio tu i tu, on te pita:
Pa zasto?
Pa onako malo...
Ja eto..ko to ide onako malo?
Pa turisticki...
Ko to ide turisticki iz Bosne tu i tu?
Idem ja...
Hajd ne seri.
(govorimo o dobu prije FB i Instagrama; u najmanju ruku su mislili da se bavim nekim podzemnim aktivnostima)
Pa zasto?
Pa onako malo...
Pa turisticki...
Idem ja...
Hajd ne seri.
(govorimo o dobu prije FB i Instagrama; u najmanju ruku su mislili da se bavim nekim podzemnim aktivnostima)
Last edited by Ozimician on 14/02/2024 18:38, edited 1 time in total.
-
Trappist
#17246 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ma sve sam skontao sto on mene sve ovo pita, on i ja smo jednom pricali oko kalifornije jos davno, i sad me pokusava navuci kao da lazem da sam bio tamoOzimician wrote: ↑14/02/2024 18:36 Ali to je tacno, hajd sad vec manje, ali ranije, prije 10 i vise god.
Pa zasto?
Pa onako malo...
Pa turisticki...
Idem ja...
Hajd ne seri.
(u najmanju ruku su mislili da se bavim nekim podzemnim aktivnostima)
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#17247 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako nekako.Ozimician wrote: ↑14/02/2024 18:36 Ali to je tacno, hajd sad vec manje, ali ranije, prije 10 i vise god.
Pa zasto?
Pa onako malo...
Pa turisticki...
Idem ja...
Hajd ne seri.
- jeza u ledja
#17248 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobro hajd barem si to skontaoTrappist wrote: ↑14/02/2024 18:38ma sve sam skontao sto on mene sve ovo pita, on i ja smo jednom pricali oko kalifornije jos davno, i sad me pokusava navuci kao da lazem da sam bio tamoOzimician wrote: ↑14/02/2024 18:36 Ali to je tacno, hajd sad vec manje, ali ranije, prije 10 i vise god.
Pa zasto?
Pa onako malo...
Pa turisticki...
Idem ja...
Hajd ne seri.
(u najmanju ruku su mislili da se bavim nekim podzemnim aktivnostima)![]()
Ali djaba jer vec sam te navukao:

Trappist wrote: ↑14/02/2024 15:362022., odsjedao sto dalje od Tenderloinazabusavamo temu, samo sam se nadovezao na onu grafiku sa cijenama u SF-u koje su nenormalne za jedno takvo mjesto
Znaci 2021-e si pisao kako je San Francisco grad koji se zatvara u 8 zbog straha od pljacki, kako vlada ludilo, kako je grad unisten, i da to znas jer si "ocima vidio".
Onda si, iz nekog cudnog razloga, vec naredne godine odlucio da taj grad posjetis, ponovo (??).
Da bi dosao do istog zakljucka kako taj grad nikad vise neces posjetiti?
Htio si da radis your own research, jel?
Last edited by jeza u ledja on 14/02/2024 19:36, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#17249 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne moras, i slazem se, ali nije o tome rijec.
-
Bodkin
#17250 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakva je to glupa logika ako zaradjujes 10 mjesecno