To je od starta mrtav projekat jer si nasadio haubicu na 40+ godina star kamion, umjesto da si uzeo tatra sasiju i oklopljenu kabinu ko ce iole normalan uzeti u ikakav obzir tvoj proizvod kad ti nemas ni kamion koji ce je nositiŠkobo Habu wrote: ↑07/02/2024 10:30 Šta bi sa projektom haubice iz BNT?
Noru Srbi već prodaju Arapima, dok se kod nas očito prodaje samo magla.
BH vojna industrija i naoruzanje
- tramvajtrojka
#17301 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- drndalo
- drndalo
#17303 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da prostis, to sto iko prodaje Noru (zaoprave) ikome, je prica za malu djecu... Ono cijevi sto su imali iz BNTa koje se sjecaju Tita sa 2 noge, su izbusili na 155mm, sa kakvim uspjehom ne znam, ali su limitirani brojem raspolozivih cijevi 152mm... Ingot od nule izbusiti ne znaju, jer je izgleda to znanje ostalo samo u/oko BNTa... Mi naravno bas i ne znamo sta bismo s tim znanjem, a stari majstori ce bioloski umrijeti uskoro...tramvajtrojka wrote: ↑07/02/2024 10:43To je od starta mrtav projekat jer si nasadio haubicu na 40+ godina star kamion, umjesto da si uzeo tatra sasiju i oklopljenu kabinu ko ce iole normalan uzeti u ikakav obzir tvoj proizvod kad ti nemas ni kamion koji ce je nositiŠkobo Habu wrote: ↑07/02/2024 10:30 Šta bi sa projektom haubice iz BNT?
-
Hrmpallier
#17304 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sve mi se čini da je i ovo mrtvorođenče od haubice, i totalna neaktivnost na razvoju imalo složenijih stvari od metka/granate, dio paketa "sabotiranje", u kojem je najznačajnija stavka Tužba.
Kako inače objasniti impotenciju u IN u Federaciji, dok TRB skoro sa ledine, prašina naprijed.
Kako inače objasniti impotenciju u IN u Federaciji, dok TRB skoro sa ledine, prašina naprijed.
-
Seawolf
- drndalo
#17306 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ti se stvarno nisi zjbvo za 3 decimalna mjesta...? Ko ce se s tim zezati...? Ti ocito...
6280 iznesoh kao najblizu "okruglu" cifru, a koja nije "jos zaokruzenija" na 6000/6400...
Uglavnom puno si preciznije ovo napisao nego ja...
-
Škobo Habu
#17307 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Daj ba, ljudi, de se malo uzobiljite.drndalo wrote: ↑07/02/2024 11:07Da prostis, to sto iko prodaje Noru (zaoprave) ikome, je prica za malu djecu... Ono cijevi sto su imali iz BNTa koje se sjecaju Tita sa 2 noge, su izbusili na 155mm, sa kakvim uspjehom ne znam, ali su limitirani brojem raspolozivih cijevi 152mm... Ingot od nule izbusiti ne znaju, jer je izgleda to znanje ostalo samo u/oko BNTa... Mi naravno bas i ne znamo sta bismo s tim znanjem, a stari majstori ce bioloski umrijeti uskoro...tramvajtrojka wrote: ↑07/02/2024 10:43To je od starta mrtav projekat jer si nasadio haubicu na 40+ godina star kamion, umjesto da si uzeo tatra sasiju i oklopljenu kabinu ko ce iole normalan uzeti u ikakav obzir tvoj proizvod kad ti nemas ni kamion koji ce je nositiŠkobo Habu wrote: ↑07/02/2024 10:30 Šta bi sa projektom haubice iz BNT?
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/pr ... os-1327881
- drndalo
#17308 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da se mi uozbiljimo, a ti navodis OZBILJNO tekst iz 2017 o "svemirskim" haubicama iz Srbije, na TESTIRANJU u UAE, u kojem je glavni izvor "rekao Ministar Vulin"...?
Jesam li sta fulio...? Vulin, kao resorni Ministar "ekonomskog tigra" je objektivan, a ja sam valjda subjektivan kada kazem da su kurac prodali Arapima sta vrijedno pomena...?
Jesam li sta fulio...? Vulin, kao resorni Ministar "ekonomskog tigra" je objektivan, a ja sam valjda subjektivan kada kazem da su kurac prodali Arapima sta vrijedno pomena...?
-
archi_a
#17309 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kompanija namjenske industrije "Igman" Konjic danas je na sajmu vojne industrije "World Defense Show 2024" koji se održava u Saudijskoj Arabiji svečano potpisala dva nova ugovora u vrijednosti od 80 miliona KM
-
Hrmpallier
#17310 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Učestvovali na konkursu za novu samohodnu haubicu u SAD. Konkurs prolongiran. Nebitno.drndalo wrote: ↑07/02/2024 12:21 Da se mi uozbiljimo, a ti navodis OZBILJNO tekst iz 2017 o "svemirskim" haubicama iz Srbije, na TESTIRANJU u UAE, u kojem je glavni izvor "rekao Ministar Vulin"...?
Oni ne znaju ni bušenje, ni duboko izvlačenje, vjerovatno ni uvlačenje, ali prodadoše haubice na Kipar, u Afriku i i Aziju.
Puno nije, ali je nešto. Nije mi samo jasno zašto se naše BraCtvo ne javi na konkurs u SAD. A trebali su
- drndalo
#17311 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kao sto rekoh, znamo ko nam oko toga radi i da je uspijeh i rast te industrije USPRKOS njima, a ne zahvaljujuci njima.
To naravno ne znaci nista i ne dokazuje da je ono sto sam rekao netacno. Mozes otici nazad pa procitati opet.
Ili mozes vjerovati Vulinu da su svetska klasa... Kao i Despot (ili je onaj drugi model bio) koji je neki dan izgorio na autoputu za BL... Klasa...
To naravno ne znaci nista i ne dokazuje da je ono sto sam rekao netacno. Mozes otici nazad pa procitati opet.
Ili mozes vjerovati Vulinu da su svetska klasa... Kao i Despot (ili je onaj drugi model bio) koji je neki dan izgorio na autoputu za BL... Klasa...
- argyle
#17312 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kompanija "Igman" Konjic na sajmu u Saudijskoj Arabiji potpisala dva ugovora vrijedna 80 miliona KM

Kompanija namjenske industrije "Igman" Konjic danas je na sajmu vojne industrije "World Defense Show 2024" koji se održava u Saudijskoj Arabiji svečano potpisala dva nova ugovora u vrijednosti od 80 miliona KM.
Naime, sajam vojne industrije "World Defense Show" održava se od četvrtog do osmog februara u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu.
Ove godine je okupio više od 750 izlagača iz više od 45 zemalja, a među zvaničnicima koji su prisustvovali prestižnom događaju za umrežavanje, partnerstvo i razmjenu znanja u domenu odbrambene industrije bili su i predstavnici Bosne i Hercegovine i kompanije "Igman" d.d. Konjic.

Priliku za susret s poslovnim partnerima, delegacija "Igmana“, predvođena direktorom Đahidom Muratbegovićem i izvršnim direktorom Arminom Sarajlićem, u pratnji ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji Razima Čolića, iskoristila je za potpisivanje značajnih ugovora s Nacionalnom gardom i Ministarstvom odbrane KSA.

"Kraljevina Saudijska Arabija jedan je od ključnih pokretača globalne vojne indutrije. Pokazuju to i podaci o konstantnom ulaganju u jačanje svojih odbrambenih kapaciteta, stoga raduje činjenica da svoje oružane snage snabdijevaju našim proizvodima. Dokaz je to našeg kvaliteta i spremnosti da odgovorimo jednom zahtjevnom tržištu te posebno raduje kontinuirana saradnja s odbrambenim institucijama Kraljevne Saudijske Arabije započeta prije nešto više od decenije", kazao je direktor kompanije Đahid Muratbegović.

Kompanija namjenske industrije "Igman" Konjic danas je na sajmu vojne industrije "World Defense Show 2024" koji se održava u Saudijskoj Arabiji svečano potpisala dva nova ugovora u vrijednosti od 80 miliona KM.
Naime, sajam vojne industrije "World Defense Show" održava se od četvrtog do osmog februara u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu.
Ove godine je okupio više od 750 izlagača iz više od 45 zemalja, a među zvaničnicima koji su prisustvovali prestižnom događaju za umrežavanje, partnerstvo i razmjenu znanja u domenu odbrambene industrije bili su i predstavnici Bosne i Hercegovine i kompanije "Igman" d.d. Konjic.

Priliku za susret s poslovnim partnerima, delegacija "Igmana“, predvođena direktorom Đahidom Muratbegovićem i izvršnim direktorom Arminom Sarajlićem, u pratnji ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji Razima Čolića, iskoristila je za potpisivanje značajnih ugovora s Nacionalnom gardom i Ministarstvom odbrane KSA.

"Kraljevina Saudijska Arabija jedan je od ključnih pokretača globalne vojne indutrije. Pokazuju to i podaci o konstantnom ulaganju u jačanje svojih odbrambenih kapaciteta, stoga raduje činjenica da svoje oružane snage snabdijevaju našim proizvodima. Dokaz je to našeg kvaliteta i spremnosti da odgovorimo jednom zahtjevnom tržištu te posebno raduje kontinuirana saradnja s odbrambenim institucijama Kraljevne Saudijske Arabije započeta prije nešto više od decenije", kazao je direktor kompanije Đahid Muratbegović.
- anelsol
-
GOLDZEN
#17314 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sića ali etoNastavljamo razvoj namjenske industrije u BiH
Bilo mi je zadovoljstvo danas u Ministarstvu odbrane BiH primiti u službenu posjetu ministra energije, rudarstva i industrije u Vladi F BiH Vedrana Lakića.
Razgovarali smo o trenutnom stanju namjenske industrije u BiH, ali i mogućnostima i perspektivama za njen budući razvoj.
Nakon višegodišnje stagnacije i zastoja u razvoju namjenske industrije u BiH, u posljednje vrijeme došlo je do razvoja iste. Može se reći da je namjenska inudustrija BiH lider u regionu sa perspektivom daljnjeg razvoja.
Firme koje su bile pred stečajem, kao Binasa d.d.i Zrak d.d. danas proizvode i redovno ispalaćuju plate svojim radnicima.
Zrak d.d. je u sam par mjeseci od stečaja došao da danas ima 53 radnika više nego u periodu normalne proizvodnje u prethodnim godinama.
I dalje postoji ogroman prostor za razvoj namjenske industrije u našoj zemlji. Saradnja između firmi namjenske industrije u našoj zemlji mora biti bolja i uspješnija u korist svih firmi pojedinačno, ali i Bosne i Hercegovine. Moramo se okrenuti jedni prema drugima, zadovoljiti vlastite potrebe u našoj zemlji pa tek onda izvoziti.
U narednom periodu ćemo se okrenuti i razvoju tehnologija u proizvodnji. U tu svrhu je u Budžetu Fedracije BiH za 2024. godinu izdvojeno 4 milion KM.
Namjenska industrija u BiH ima prostor i perspektivu proizvoditi i do 3 puta više nego što trenutno proizvodi i to je naš cilj.
Ova grana industrije u BiH može postati temelj na kojem će počivati industrijski i ekonomski razvoj BiH.
-
iz zadnje klupe
#17315 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja se iskreno nadam da kontrolu nad daljim razvojem ima Helez, ovog Vedrana znam sa faksa, teski prosjek, njegov uspon u na tuzlanskoj politickoj sceni je zbog potrebe SDP-a da je multi-kulti, nadao se da nisam u pravu i da je za zadnjih 20 godina napredovao i da je opravdano ministar zbog nekog novostečenog kvaliteta kojeg nisam primjetio dok je studirao, nazalost ne,pogledao sam intervju sa Vidanom, i dalje mrtvi prosjek kakvog ga se sjecam sa faksa
Ovo što stalno postavljate linkove sa testiranja minobacača, sad svi znamo, to zaobilaznim putem ide u Ukrajinu, ali me živo ineresuje jesu li se i milimetar odmakli od projekta koje je VTI Beograd napravio još 60-tig godina, vidim jedan je minobacač sad zove comando, možda je i to napredak , bar u imenu
Slučajno sam nešto sasvim drugo pretraživao na linkedin i usput našao bar 5 mašinskih inženjera, mlađe generacije, koji rade u Pretisu , znači obnavljaju inženjerski kadar, čak i sa tuzlanskog fakulteta. pretisu fali CNC mašina, kao i ona ključna koja je ostala u Mokrom na Romaniji, ako žele značajnije povečati proizvodnju
Pošto se godišnjim za 2023. godinu očekuje nekih 90 miliona prihoda i i 10-15 miliona dobiti, baš me interesuje da li misle kupovati mašine ( mada znam da takve mašine se ne prodaju tek tako, da vlada neke zemlje mora dati odobrenje za prodaju, a to se ne dobija tako lako)
Ovo što stalno postavljate linkove sa testiranja minobacača, sad svi znamo, to zaobilaznim putem ide u Ukrajinu, ali me živo ineresuje jesu li se i milimetar odmakli od projekta koje je VTI Beograd napravio još 60-tig godina, vidim jedan je minobacač sad zove comando, možda je i to napredak , bar u imenu
Slučajno sam nešto sasvim drugo pretraživao na linkedin i usput našao bar 5 mašinskih inženjera, mlađe generacije, koji rade u Pretisu , znači obnavljaju inženjerski kadar, čak i sa tuzlanskog fakulteta. pretisu fali CNC mašina, kao i ona ključna koja je ostala u Mokrom na Romaniji, ako žele značajnije povečati proizvodnju
Pošto se godišnjim za 2023. godinu očekuje nekih 90 miliona prihoda i i 10-15 miliona dobiti, baš me interesuje da li misle kupovati mašine ( mada znam da takve mašine se ne prodaju tek tako, da vlada neke zemlje mora dati odobrenje za prodaju, a to se ne dobija tako lako)
- anelsol
#17316 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa ono što se da primjetiti da u medijima namjensku industriju spominje Helez mnogo češće nego resorni ministar. Sad to može biti varljivo, ali ono što se vidi iz medija Lakić se puno više bavi energetikom nego NI. Resor tog ministarstva jeste širok, energija, rudarstvo industrija, ali kad si već uzeo na sebe da obavljaš taj posao trebalo bi da se njemu i posvetiš, a ne samo nekim njegovim segmentima.iz zadnje klupe wrote: ↑13/02/2024 14:43 Ja se iskreno nadam da kontrolu nad daljim razvojem ima Helez, ovog Vedrana znam sa faksa, teski prosjek, njegov uspon u na tuzlanskoj politickoj sceni je zbog potrebe SDP-a da je multi-kulti, nadao se da nisam u pravu i da je za zadnjih 20 godina napredovao i da je opravdano ministar zbog nekog novostečenog kvaliteta kojeg nisam primjetio dok je studirao, nazalost ne,pogledao sam intervju sa Vidanom, i dalje mrtvi prosjek kakvog ga se sjecam sa faksa
Ovo što stalno postavljate linkove sa testiranja minobacača, sad svi znamo, to zaobilaznim putem ide u Ukrajinu, ali me živo ineresuje jesu li se i milimetar odmakli od projekta koje je VTI Beograd napravio još 60-tig godina, vidim jedan je minobacač sad zove comando, možda je i to napredak , bar u imenu![]()
Prilika koja se pružila vojnoj industriji je nevjerovatna. Municija, koja čini 90 % proizvodnog asortimana vojne industrije u BiH od drugog svjetskog rata nije bila traženija. Kada je već tako, onda se prilika mora iskoristiti, što podrazumjeva da imaš i inovativnosti i muda da zakoračiš u segmente koji su možda i rizični, ali koji ti mogu donijeti i profit, proširiti proizvodnju itd.
Meni djeluje da Lakiću nedostaje te hrabrosti da se uđe u posao koji nosi i dozu rizika, i zato mislim da se ništa revolucionarno neće dogoditi u tom polju za vrijeme ovog mandata, iako imamo historijsku šansu.
A mašine u Mokrom zaboravi. Što smo izvukli - izvukli. Kada se vratiš na period nakon 1995. godine, kada Srbi sve mašine iz Pretisa izvukli na Romaniju, mogli su napraviti "svoj" Pretis, ali avaj. Sadašnji Pretis u Vogošći postoji jedino i isključivo zahvaljujući entuzijazmu pojedinih ljudi, o čemu je Berko Zečević nedavno govorio, pa danas i pored svih problema imamo sasvim solidnu firmu, a separatisti umjesto da iskoriste mašine koje su tada vrijedile nekoliko stotina miliona maraka su pustili da trunu, pa sada umjesto proizvodnje granata i raketa imaju staro željezo.
- anelsol
#17317 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nešto nisam upratio taj podatak u budžetu za 2024. godinu. Kome daju ta 4 miliona za razvoj?GOLDZEN wrote: ↑13/02/2024 13:39Sića ali etoNastavljamo razvoj namjenske industrije u BiH
Bilo mi je zadovoljstvo danas u Ministarstvu odbrane BiH primiti u službenu posjetu ministra energije, rudarstva i industrije u Vladi F BiH Vedrana Lakića.
Razgovarali smo o trenutnom stanju namjenske industrije u BiH, ali i mogućnostima i perspektivama za njen budući razvoj.
Nakon višegodišnje stagnacije i zastoja u razvoju namjenske industrije u BiH, u posljednje vrijeme došlo je do razvoja iste. Može se reći da je namjenska inudustrija BiH lider u regionu sa perspektivom daljnjeg razvoja.
Firme koje su bile pred stečajem, kao Binasa d.d.i Zrak d.d. danas proizvode i redovno ispalaćuju plate svojim radnicima.
Zrak d.d. je u sam par mjeseci od stečaja došao da danas ima 53 radnika više nego u periodu normalne proizvodnje u prethodnim godinama.
I dalje postoji ogroman prostor za razvoj namjenske industrije u našoj zemlji. Saradnja između firmi namjenske industrije u našoj zemlji mora biti bolja i uspješnija u korist svih firmi pojedinačno, ali i Bosne i Hercegovine. Moramo se okrenuti jedni prema drugima, zadovoljiti vlastite potrebe u našoj zemlji pa tek onda izvoziti.
U narednom periodu ćemo se okrenuti i razvoju tehnologija u proizvodnji. U tu svrhu je u Budžetu Fedracije BiH za 2024. godinu izdvojeno 4 milion KM.
Namjenska industrija u BiH ima prostor i perspektivu proizvoditi i do 3 puta više nego što trenutno proizvodi i to je naš cilj.
Ova grana industrije u BiH može postati temelj na kojem će počivati industrijski i ekonomski razvoj BiH.
-
iz zadnje klupe
#17318 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Najbolje da daju Bekti, tu bi najveći povrat bioNešto nisam upratio taj podatak u budžetu za 2024. godinu. Kome daju ta 4 miliona za razvoj?
Ko što rekoste, ovakva historijska šansa koji bi omogučila ne samo ogromno povećanje izvoza, zaposlenosti, rijetko se ukazuje, jedino dilanje droge, IT industrija i farmaceutika su profitabilnije, i suma od 4 miliona je smiješna naspram mogućeg povrata kojeg svaki uloženi dinar u vojnu industriju donosi.
Ono što sam pričao za Pretis, oni bi trebali solidnu dobit ostvariti ovu godinu, imaju dva ključna problema, Srbi su odnijeli liniju za automatsko punjenje elksploziva u granate, to se , kolko znam radi ručno sad, to u 21 vijeku em je sporo, opasno, neću reći smiješno, ali žalosno neefikasno, ako Njemci odbijaju prodati tu mašinu nama, ima naših ljudi sa vezama u Evropi, recimo Nijaz Hastor, koji bi možda uspio to kupiti negdje, samo ga angažovati da malo procunja po Evropi, ali treba državnički razmišljati, a ne samo "imal mene tu"
Fahre SBB više nema na mapi, dakle nema više ko opstruirati izgradnju barutane, međutim i to je na čekanju, nije ni to atomska fizika, ja vjerujem da ima naših ljudi koji imaju znanja,
Prije jedno 10 godina, bio prilog iz Vitezita dok je još radio, i jedan simpatičan penzioner, Bošnjak, ne znam jel još živ, koji ima fotografsko pamćenje, na osnovu njegovog znanja pokrenuta linija pravljenja neke vrste baruta, ijako je tehn dokumentacija bila nestala u ratu, znači da ima stvarne volje, i da su na odgovornim mjestima sposobni ljudi, a ne politički uhljebi bez dana staža u realnom sektoru ko ovaj Lakić, ogromne stvari bi se mogle napraviti,
Međutim znajući nas, i ovaj voz će nas miomići, drugi će poklopiti tržište (npr. Južna Koreja će vjerovatno za godinu postati najveći izvoznik oružja, ulažu ogromne pare u razvoj vojne industrije), čitam da je plan za ovu godinu 10x veća proizvodnja granata 155mm, stvarno fascinantno) a ti kasnije kukaj što je baka sa kolačima prošla
-
Škobo Habu
#17319 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne provaljuj se.drndalo wrote: ↑07/02/2024 12:21 Da se mi uozbiljimo, a ti navodis OZBILJNO tekst iz 2017 o "svemirskim" haubicama iz Srbije, na TESTIRANJU u UAE, u kojem je glavni izvor "rekao Ministar Vulin"...?
https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/me ... nora-b-52/Korisnici su Vojska Srbije sa 18 oruđa, Kipar ima 24, Bangladeš 18, Mjanmar 30, Kenija ima najmanje dva i bila je prvi kupac.
Ko koristi BNT-ovu haubicu? Znaš neku državu?
-
GOLDZEN
#17320 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vjeruj da ne znam preuzeo sam objavu od Helezaanelsol wrote: ↑13/02/2024 18:24Nešto nisam upratio taj podatak u budžetu za 2024. godinu. Kome daju ta 4 miliona za razvoj?GOLDZEN wrote: ↑13/02/2024 13:39Sića ali etoNastavljamo razvoj namjenske industrije u BiH
-
BiBi911
#17321 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
iz zadnje klupe wrote: ↑14/02/2024 09:56Najbolje da daju Bekti, tu bi najveći povrat bioNešto nisam upratio taj podatak u budžetu za 2024. godinu. Kome daju ta 4 miliona za razvoj?![]()
Ko što rekoste, ovakva historijska šansa koji bi omogučila ne samo ogromno povećanje izvoza, zaposlenosti, rijetko se ukazuje, jedino dilanje droge, IT industrija i farmaceutika su profitabilnije, i suma od 4 miliona je smiješna naspram mogućeg povrata kojeg svaki uloženi dinar u vojnu industriju donosi.
Ono što sam pričao za Pretis, oni bi trebali solidnu dobit ostvariti ovu godinu, imaju dva ključna problema, Srbi su odnijeli liniju za automatsko punjenje elksploziva u granate, to se , kolko znam radi ručno sad, to u 21 vijeku em je sporo, opasno, neću reći smiješno, ali žalosno neefikasno, ako Njemci odbijaju prodati tu mašinu nama, ima naših ljudi sa vezama u Evropi, recimo Nijaz Hastor, koji bi možda uspio to kupiti negdje, samo ga angažovati da malo procunja po Evropi, ali treba državnički razmišljati, a ne samo "imal mene tu"
Fahre SBB više nema na mapi, dakle nema više ko opstruirati izgradnju barutane, međutim i to je na čekanju, nije ni to atomska fizika, ja vjerujem da ima naših ljudi koji imaju znanja,
Prije jedno 10 godina, bio prilog iz Vitezita dok je još radio, i jedan simpatičan penzioner, Bošnjak, ne znam jel još živ, koji ima fotografsko pamćenje, na osnovu njegovog znanja pokrenuta linija pravljenja neke vrste baruta, ijako je tehn dokumentacija bila nestala u ratu, znači da ima stvarne volje, i da su na odgovornim mjestima sposobni ljudi, a ne politički uhljebi bez dana staža u realnom sektoru ko ovaj Lakić, ogromne stvari bi se mogle napraviti,
Međutim znajući nas, i ovaj voz će nas miomići, drugi će poklopiti tržište (npr. Južna Koreja će vjerovatno za godinu postati najveći izvoznik oružja, ulažu ogromne pare u razvoj vojne industrije), čitam da je plan za ovu godinu 10x veća proizvodnja granata 155mm, stvarno fascinantno) a ti kasnije kukaj što je baka sa kolačima prošla
Pare rodjak nece dobiti jer je u penziji a i nije u sds.
A novci od poticaja i ti vazni projekti su vezani za sds prijatelje. Tako to sto nalo radi bori se protiv tih komunjara muslimana svaki dan im podapinju i gledaju kako da ih uniste
- drndalo
#17322 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mislim da nisu nista bitno radili na usavrsavanju, niti imaju cime, niti ko... Stancaju ono sto znaju i koliko mogu. Za nase sadasnje mogucnosti, i to je kvantni skok... Kako ono kazu, nekada je i nogom u guzicu = korak naprijed...iz zadnje klupe wrote: ↑13/02/2024 14:43ali me živo ineresuje jesu li se i milimetar odmakli od projekta koje je VTI Beograd napravio još 60-tig godina, vidim jedan je minobacač sad zove comando, možda je i to napredak , bar u imenu![]()
Commando je ona diverzantska skalamerija za prirucno gadjanje "iz ruke" tj. bez koristenja lafeta za indirektno nisanjenje. Osloni se na zemlju malom plocom za amortizaciju, pravac odredjujes okom, a daljinu uglom nisanske sprave, i rukom drzis taj ugao kod ispaljenja.
- drndalo
#17323 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sta od navedenog je "provala"??? Kao sto sam rekao, imaju problem sto su ograniceni brojem starih 152mm cijevi, koje su busili na 155mm, jer ponavljam, bas i ne znaju busiti zaista nove cijevi, ili barem nisu znali, iako sumnjam da je to znanje steceno u zadnje 2 godine. Tako da su nesto mozda i prodali/dogovorili s ponekim...
Ne provaljuj se.
https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/me ... nora-b-52/Korisnici su Vojska Srbije sa 18 oruđa, Kipar ima 24, Bangladeš 18, Mjanmar 30, Kenija ima najmanje dva i bila je prvi kupac.
Arapi? Niko od navedenih zemalja-kupaca NIJE ARAPSKA zemlja... Ako Kipar zaista ima to, to je onda kompenzacija za one Mi-35 helikoptere koje su oni dostavili Srbiji. Dakle nisu pare u pitanju.
Alzir, 50 kom...? Pise pregovara... Naime, i ja pregovaram sa Majli Sajrus da se posexamo 50-ak puta. Ne ide mi bas za sad ni sa probnim, prvim "metkom", ali kako mediji javljaju, to je "sigurna" stvar...
BNT haubicu? Koju? Vucenu ili samohodnu? Samogodnu niko, jer nije prosla jos iz faze prototipa. Vucene znam sigurno da su izvozene u Irak i Afganistan preko amera... Nove, dakle proizvodnja u Novom Travniku... Od nule proizvedene.
-
Hrmpallier
#17324 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
drndalo wrote: ↑14/02/2024 11:22..............
Ne provaljuj se.
......
..........
BNT haubicu? Koju? Vucenu ili samohodnu? Samogodnu niko, jer nije prosla jos iz faze prototipa. Vucene znam sigurno da su izvozene u Irak i Afganistan preko amera... Nove, dakle proizvodnja u Novom Travniku... Od nule proizvedene.
KADA su prodate ? Ima li 2 decenije ili manje ?
Zar Irak nije baš od Bratstva kupio licencu za D-30 ?
Da li je poslije rata BRATSTVO/TMiH ili kako se već to NEŠTO zove, NAPRAVIO i jednu novu 155 mm ?
Što se tiče Srbie, ako ne znaju bušiti, platiće (ili su platili) i neko će ih već naučiti. Nisu mazl.. ovaj, Bošnjaci.
- drndalo
#17325 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nisam bas brojao. Ameri su nekoliko puta nekoliko kompleta 122mm D-30 haubica pazarili i odvukli sa SJJ. Rekao bih 10 god. da moram. Nemam tacno ni osjecaja kada odose iz obje zemlje.Hrmpallier wrote: ↑14/02/2024 12:59drndalo wrote: ↑14/02/2024 11:22..............
Ne provaljuj se.
https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/me ... nora-b-52/
......
..........
KADA su prodate ? Ima li 2 decenije ili manje ?
Zar Irak nije baš od Bratstva kupio licencu za D-30 ?
Da li je poslije rata BRATSTVO/TMiH ili kako se već to NEŠTO zove, NAPRAVIO i jednu novu 155 mm ?
Što se tiče Srbie, ako ne znaju bušiti, platiće (ili su platili) i neko će ih već naučiti. Nisu mazl.. ovaj, Bošnjaci.
Irak i da je kupio licencu od BNTa, zaista mislis da se ista u Iraku sacuvalo od "termita" nakon raspada Sadamovog sistema...?
Ja ne znam da je BNT ikada proizvodio, posebno ne serijski ijedan model u kalibru 155mm. 122 i 152...
Busenje? Da je to tako lako, vec bi do sad naucili, a nisu. Dakle ima negdje neko znanje koje se ne daje tako lako nikome, a posebno ne onima koji nisu "sigurni".