AMERIKA

Post Reply
jeza u ledja

#10076 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

kamberovica polje wrote: 14/02/2024 00:14
jeza u ledja wrote: 14/02/2024 00:07
Velkoski wrote: 13/02/2024 23:56 Pa čemu braniti rasprave? Osim ako misliš da će to utjecati na izlaznost, što možda i jeste tačno, ali glasačka baza je takva da će kritike uvijek postojati. Što je dobro, zamisli da su svi magatori?

Mislim da je greška napravljena prije četiri godine, tad bi svako pobijedio protiv Narandže jer je momentum bio tu. Sada momentuma i nema toliko, a kandidat jednostavno nije najbolji. Ali svejedno mislim da dobija bez problema.
Kako mislis braniti rasprave? Pa ja ucestvujem u njoj.
Ovo je rasprava. :D

A definitivno postoje ljudi koji ne vide sumu od drveta. To je na kraju i bio tas na vagi 2016-e godine.
Previse se ti pouzdas u americkog glasaca.
Da mu se bilo ko drugi, te 2016. suprotstavio, narandžasti ne bi imao šanse, ali bolesna ambicija Klintonke je rodila ovakvog monstruma.
Naravno.

No ja kao glasac sam tu da to pokusam ispraviti. Ne glasam ja za Clinton kao nagradu njoj, vec radi sebe.
Maxxtro

#10077 Re: AMERIKA

Post by Maxxtro »

Al mi je prosto nevjerovatno kako kod nekih jos uvijek ustrajava zabluda kako Trump samo zapravo izigrava totalnog idiota svaki put kad otvori svoja pogana usta, a da u stvari igra nekog 4-diimenzionalnog kvantnog saha :lol:

Trump, "vrlo stabilni genije" koji bi ubrizgavao dezinfektante u ljude, gadjao uragane nuklearkama, ne zna spelovati "hamburger", gleda direktno u pomracenje sunca, salutira sjevernokorejske generale, smatra da vjetrenjace uzrokuju rak, spominje aerodrome u revolucionarnom ratu, tvrdi kako bubreg ima posebno mjesto u srcu i koji zna jednu stvar o magnetima a to je da ako ih stavis u vodu, to je kraj magneta, je zapravo vrlo inteligentan, samo moras zanemariti bilo sta sto prica ili radi.

"What you're seeing and what you're reading is not what's happening" - Trump :skoljka: :run:
jeza u ledja

#10078 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Ah fakat ovo za magnet :lol: Mrtav hladan :lol:
jeza u ledja

#10079 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 14/02/2024 00:12 Ma mislim na rasprave o Bidenu :mrgreen: Mislim da ne treba napadati ljude koji pišu o ovome. Kritika prema Bidenu ne znači da neko želi vidjeti Trumpa umjesto njega. Mislim i da je dobro neozbiljno uopšte razmišljati o ne izlasku na glasanje jer bi svašta moglo otići u kurac ako se ovaj dočepa WH opet. No ove rasprave će biti puno bitnije za četiri godine jer je evidentno da je glasačko dijelo Demokrata dobro podijeljeno, za razliku od ovih drugih.

Ma sama činjenica da je 50/50 je poražavajuća svakako.
Ovo je bitno. Ne znam zasto pretpostavljas da neko ko kritikuje nekoga ko kritikuje Bidena misli da taj neko zeli vidjeti Trumpa umjesto Bidena? To je pogresna logika.
Nije da ja mislim da to taj neko zeli, vec ja mislim da rasprava o tome u ovom trenutku pridonosi takvom ishodu.
Opet kazem, ne ovdje na forumu, u ovoj intimnoj atmosferi. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#10080 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

Hmm, slažem se da imperativ mora biti da se pobijedi Trump, ali ne mislim da treba sve pod tepih, pogotovo jer je puno razočaranih iz xy razloga. Bolje je ljudima objasniti da je bitno da nema Trumpa nego ih označavati kao "botove" ( :mrgreen: ).

Ali, evo ne moramo na forumu ići u tom smjeru jer smo nebitni ionako.

Biden je u odnosu na ono što druga strana nudi 10000x bolji izbor. Ali uvijek postoji ali, očekivanja su zbog toga toliko niska da ne možeš ni ocijeniti kakav je bio mandat. Ako se mene pita, s obzirom na to šta ga je dočekalo odrađen je odličan posao, pogotovo kada je u pitanju Amerika i odnosi sa Evropom. Eh, Gaza je ogroman problem, mislim da je i puno veći nego što izgleda na prvu jer društvene mreže gore već mjesecima, a kraj se ne nazire. Reći ćeš da to "običnom Ameru" nije bitno, i vjerovatno i nije, ali ogroman broj glasača, pogotovo mlađih, raste uz TikTok npr i moglo bi se sve osjetiti na izborima.

Godine su isto problem, jednostavno jesu. Neću reći da je senilan jer nije. Trump ima isti problem, ALI njegovu bazu to ne interesuje. I ne mislim da je prosječan glasač Demokrata superinteligentan, ali sigurno jeste inteligentniji od svakog magatora, u to vala ne sumnjam.
GandalfSivi

#10081 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

Da je prestar, jeste.
Da se ponekad pogubi, pogubi.
Da je i blizu senilan kao sto ga se pokusava predstaviti, ni pod razno.
Da je za Trumpa i kognitivno i emocionalno i po iskustvu genije, sta genije, realno genijalcina.
jeza u ledja

#10082 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 14/02/2024 00:54 Hmm, slažem se da imperativ mora biti da se pobijedi Trump, ali ne mislim da treba sve pod tepih, pogotovo jer je puno razočaranih iz xy razloga. Bolje je ljudima objasniti da je bitno da nema Trumpa nego ih označavati kao "botove" ( :mrgreen: ).

Ali, evo ne moramo na forumu ići u tom smjeru jer smo nebitni ionako.

Biden je u odnosu na ono što druga strana nudi 10000x bolji izbor. Ali uvijek postoji ali, očekivanja su zbog toga toliko niska da ne možeš ni ocijeniti kakav je bio mandat. Ako se mene pita, s obzirom na to šta ga je dočekalo odrađen je odličan posao, pogotovo kada je u pitanju Amerika i odnosi sa Evropom. Eh, Gaza je ogroman problem, mislim da je i puno veći nego što izgleda na prvu jer društvene mreže gore već mjesecima, a kraj se ne nazire. Reći ćeš da to "običnom Ameru" nije bitno, i vjerovatno i nije, ali ogroman broj glasača, pogotovo mlađih, raste uz TikTok npr i moglo bi se sve osjetiti na izborima.

Godine su isto problem, jednostavno jesu. Neću reći da je senilan jer nije. Trump ima isti problem, ALI njegovu bazu to ne interesuje. I ne mislim da je prosječan glasač Demokrata superinteligentan, ali sigurno jeste inteligentniji od svakog magatora, u to vala ne sumnjam.
Gaza je jedina bitna stvar ovdje. Ostale stvari su nebitne da bi se o njima raspravljalo u kontekstu izbora. Sta Biden radi da bi pridobio te glasace me ne interesuje. Mene interesuje sta Biden radi da sprijeci dalje izivljavanje nad Gazom. To nije vezano za moj izbor predsjednika.
Neka moja prijetnja ili deklaracija da necu mozda glasati za Bidena (ostati kuci) jer podrzava ovo sto radi Netanyahu bi bila bemislena, jer to znaci sa pomazem Trumpu, koji je jos gori sto se tice Izraela. Uvijek se ljudi ovako moralno vertikalisu, deklarisu o stvarima koje ni na koji nacin nece doprinjeti tome za sta se navodno zalazu. Na kraju ispadne da je u pitanju hranjenje ega. Ovo govorim jer uvijek postoje ovakve teme, razlozi zasto neki liberal nece glasati za Demokratskog kandidata, pa ce zato radije da na njegovo mjesto dodje desnicar, da ih malo kazne, jel.
Jer opet kazem, ne glasamo za politicare radi njih, kao da im dajemo neku nagradu, vec radi nas, jer ce raditi stvari koje nama trebaju.

Imali smo 5 godina da pricamo o Bidenovim godinama i gafovima. Iz istog razloga Trumpove gafove haman i ne spominjemo. Nije pitanje guranja pod tepih, vec promoviranja odredjenih stvari koje amplificiraju mediji, a i mi onda nesvjesno.
jeza u ledja

#10083 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 14/02/2024 00:54. I ne mislim da je prosječan glasač Demokrata superinteligentan, ali sigurno jeste inteligentniji od svakog magatora, u to vala ne sumnjam.
Govorim o glasacima cca do 25 godina. Jebo pravo izbora na upravljanje vlastitim tijelom, jebo globalno zagrijavanje, ja cu iz protesta ostati kuci da bi mislio da sam spasio ljude u Gazi.

A i svim onima koji su recimo radije glasali za Jill Stein, jer je ona stranka zelenih :lol: u swing state drzavama, da bi, jel, pokazali Hillary da nije zasluzila da bude predsjednica jer je se gurala na tu poziciju, jer je establishment, jer je fejk…

Ili jos bolje oni koji su 2000-e glasali za Nadera :zid:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#10084 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

Nemam ti ništa proturječit' :mrgreen:

"Kažnjavanje" bi možda i imalo smisla (u fazonu da tjeraš stranku da radi bolje) da s druge strane nije Trump. Zato i jeste pomalo tužno ovo u što se pretvorila američka politika. Sve rasprave postaju besmislene jer je s druge strane poremećeni lik sa armijom majmuna.
Jebo pravo izbora na upravljanje vlastitim tijelom, jebo globalno zagrijavanje, ja cu iz protesta ostati kuci da bi mislio da sam spasio ljude u Gazi.
Trending kultura je jako štetna realno. Evo danas se niko ne sjeća Roe v Wade niti priča o tome, a da su npr. tada bili izbori bio bi landslide za plave. Tako isto bi i ovo moglo biti nevažno tamo u septembru, mada ne vidim kako će se ovi silni ratovi do tada smiriti. Evidentno je da je nekome (kome li) u cilju da ovo traje što duže.
toska

#10085 Re: AMERIKA

Post by toska »

Trumpova pobjeda 2016. može se tumačiti svakako, i pred te izbore znalo se da nije normalna osoba, ali hajmo pravdati naivnošću glasača i nadu u MAGA snove.

Sad svi znaju na čemu su i njegova moguća pobjeda bi ukazala da Amerika ima stvarnih dubokih problema koje je vjerovatno nemoguće riječima izraziti, značilo bi da ljudi žele nešto drugo od postojećeg i prihvaćenog kao normalno svo vrijeme.
Nije baš razumno potcjenjivati volju birača mada je moguće da ni oni sami ne znaju šta žele sem promjena.
Trump je više fenomen nego osoba i političar.

a možda samo glatko izgubi izbore i sve iznad napisano je onda besmisleno, nadati se, u suprotnom hepi end nije na vidiku.
jeza u ledja

#10086 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

I da pobijedi i da izgubi to nece biti sa velikom razlikom, kao sto nije bilo ni 2020 ni 2016, tako da, ti ljudi koji glasaju za njega su i dalje tu, ali ne cine vecinu stanovnistva. Maksimum pola. Nece ti trebati izbori da doneses zakljucak o stanju americkog drustva. On bi trebao vec biti poznat.

Od to pola, bar njih trecina ce glasati za Trumpa jer je Republikanac, iako je Trump, jer ce raditi na “zatvaranju” granice, “poboljsanju” ekonomije, stitice konzervativne vrijednosti u vidu postavljanja sudija, i slicno. Standardne republikanske price. Ti glasaci ce zazmiriti na ostalo. (Isto kao sto ce, kao sto smo maloprije raspravljali, neki Bidenovi glasaci zazmiriti na ono sto im se ne svidja kod njega).

Ostaje dakle maksimum 30% americkih glasaca koji predstavljaju to sto ti opisujes, koncentrisanih u ruralnim sredinama. I to da ne ulazimo uopste u odziv na izborima. Tako da, oni ne predstavljaju americko drustvo.

A Trump je tu gdje jeste jer je unikat. Kad krepa, a uskoro ce abd, mozes samo vodu za njim pustiti i govna ce nestati.
Ostace tih 20-30% idiota koji su uostalom uvijek bili tu. Malo ko ce imati sposobnost i karizmu da “deliver” ono sto Trump govori, a da ljudi samo predju preko toga kroz zajebanciju.

A sad, sta bi reizbor Trumpa donio za Ameriku i za svijet ne znamo, ali to bi itekako moglo biti seizmicki veliko. To se slazem. Samo, to nije zbog toga sto to vecina Amerikanaca zeli. Ni blizu.
ultima_palabra

#10087 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Demokrati uzeli izbore za mjesto koje je napustio legendarni George Santos.
jeza u ledja

#10088 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

So much winning.
breba

#10089 Re: AMERIKA

Post by breba »

Pa rekao je lijepo Trump da ce se umoriti od pobjeda.
emirolini

#10090 Re: AMERIKA

Post by emirolini »

sehohari wrote: 13/02/2024 23:28
emirolini wrote: 13/02/2024 23:17 Izmedju Bidena i Trumpa ne zna se ko je gori, Trump idiot a Biden ne zna ni sam da je Biden. Veoma los period za Ameriku i svijet, ali isplivat ce kao i uvijek, pa ce Rusisti i jahaci kamila naebati, i ovi sto su doplivali do Evrope pa ih ko jos trpe, za sad.
Mislim da si ti ipak Trumpista.

Ili, prije svega si rasista.

Prijavljen ti je post.
A nesto sam pogresno napisao ili?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10091 Re: AMERIKA

Post by Truba »

Ti danas jednostavno ne smijes nekome reci da mu je koza pod rucnom pasla ispred kuce prije nego je pobjegao za ameriku
I dodju u ameriku i promoviraju da je bolje biti somalijac arap ili sta vec ne...pa idi brate vrati se gdje je bolje
Point.

#10092 Re: AMERIKA

Post by Point. »

Kad Trump zijani izbore u novembru aBd, da li postoji realna šansa događanja zadnji puti kad ih je zijanio? Da će na sva zvona urlikati kako je pokraden, to se podrazumjeva, no postoji li šansa novog pohoda krezubih fizolofa iz Luizijane, Tenesija, Misisipija na Vašington?
Bossona

#10093 Re: AMERIKA

Post by Bossona »

:thumbup:

Legendarni Jon Stewart o predsjedničkom polumrtvačkom senilcim Bidenu i bivšem pučističkom krimosenilcu Trumpu. Izbor je nikada gori i opasniji u historiji Amerike!
banjaluka078

#10094 Re: AMERIKA

Post by banjaluka078 »

jeza u ledja wrote: 13/02/2024 23:06
Je li tebi Trump djeluje da je OK?
Trump je debil koji je od svog kognitivnog testa napravio cirkus poslije. Plus je čisto zlo.
Ali on nije predsjednik kojem predstoji pregled i koji ne djeluje kao da zna "kud goni".
Ja sam imala dvije dementne osobe, znam njihov pokret i pogled, vjeruj da mi kod Džoa ima puno toga poznatog.

A izbor koji je pred Amerima na sljedećim izborima je nikad gori, svakako.
GandalfSivi

#10095 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

Nakon prosle noci sam malo optimisticniji po pitanju izbora. Tom Suozzi (demokrata) je pobijedio protiv jedne zesce tuke u borbi za mjesto u house-u koje je drzao Santos, sto donekle jeste bilo ocekivano, ali da je pobijedi sa razlikom od cetiri poena vecom nego sto su ankete predvidjale, to je vec bilo neocekivano (obicno republikanci podbaxe u anketama, prevace na izborima). Izgleda da se trend od proslih midtermsa nastavlja…
vaučer

#10096 Re: AMERIKA

Post by vaučer »

Pa bez obzira na sve fatalističke prognoze, Demokrate su objektivno u izuzetno dobroj izbornoj formi već godinama.
Avetinho

#10097 Re: AMERIKA

Post by Avetinho »

JohnnyS wrote: 13/02/2024 22:28
banjaluka078 wrote: 13/02/2024 21:04
Avetinho wrote: 13/02/2024 20:34
Uzmeš li ga ti kad ideš na sistematski? Možda ti ne bi bilo loše.
A koji je tačno tvoj problem?
Kolega forumaš je sektaš, napada svakog tko kaže očitu istinu da je Biden kognitivno, u najboljem slučaju, upitnog stanja slično kao što scijentolozi bulingiraju svakog tko kaže nešto protiv njihovog kulta
Bravo! Šta zna doktor, valjda bolje zna Johnny sa kliksa.

Pošto riječ "sekta" ima negativnu konotaciju, treba samo podsjetiti sviju da Bajdenovska sekta prima u članstvo sve dobronamjerne, bez obzira na dob, spol, religijsku pripadnost (ili ne), seksualnu orjentaciju, socijalni status itd, za razliku od Trampovskog kulta.
mishic

#10098 Re: AMERIKA

Post by mishic »

Čestitke same po sebi su formalnost čiji sadržaj ne mora neminovno odražavati iskren odnos i ocjenu stanja i događanja na terenu. No i pored toga Bajdenova čestitka Vučiću za Dan Srbije toliko je prenapuhana da se čovjek mora upitati u čemu je fazon? Jeli ovo samo forma ili je uistinu status Vučića i Srbije za Bajdena i SAD dugi niz godina friziran nekim kanalima da je teško povjerovati da je ovo samo formalizam. Uz sve drugo što je upitno u ovoj čestitci najupitniji je ovako opisani odnos prema Rusiji i/ili Ukrajini.

"ZNAKOVITA BIDENOVA PORUKA VUČIĆU: „Sjedinjene Države cijene podršku koju je Srbija pružila Ukrajini, naše oružane snage nastavljaju da služe rame uz rame…“

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/34 ... _rame.html

Jeli diplomatija skupi sport u koji mnogi sa razlogom ulažu značajna lobistička sredstva ili je po srijedi nešto treće?!!
jeza u ledja

#10099 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

banjaluka078 wrote: 14/02/2024 08:35
jeza u ledja wrote: 13/02/2024 23:06
Je li tebi Trump djeluje da je OK?
Trump je debil koji je od svog kognitivnog testa napravio cirkus poslije. Plus je čisto zlo.
Ali on nije predsjednik kojem predstoji pregled i koji ne djeluje kao da zna "kud goni".
Ja sam imala dvije dementne osobe, znam njihov pokret i pogled, vjeruj da mi kod Džoa ima puno toga poznatog.

A izbor koji je pred Amerima na sljedećim izborima je nikad gori, svakako.
Ahh sori nisam znao da si ti strucnjak za demenciju.
AleksoMKD

#10100 Re: AMERIKA

Post by AleksoMKD »

https://www.ft.com/content/ffde3ae6-b2f ... 9dcab0b987

The grip of America’s geriatrics

The Senate majority leader, Chuck Schumer, is 73. Its minority leader, Mitch McConnell, is 81. McConnell’s most senior colleague, Chuck Grassley, who is 90, recently put his name down to run again in 2028. That means he is keeping the option open of going on until he is 101.
:-)

E jebiga, nije normalan.
Post Reply