Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

Ozimician

#2751 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ozimician »

Ja sam bio u Zenici u ratu i Zenica je bila mega-giga-slobodna teritorija u poredjenju s bilo cim drugim tada u BiH.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2752 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 14/02/2024 00:10 Ja sam bio u Zenici u ratu i Zenica je bila mega-giga-slobodna teritorija u poredjenju s bilo cim drugim tada u BiH.
ALi je bio i naseljen izbjeglicama, po onome što pričaju moji imam osjećaj da je se tamo najviše gladovalo tokom rata.
Ozimician

#2753 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 14/02/2024 00:13
Ozimician wrote: 14/02/2024 00:10 Ja sam bio u Zenici u ratu i Zenica je bila mega-giga-slobodna teritorija u poredjenju s bilo cim drugim tada u BiH.
ALi je bio i naseljen izbjeglicama, po onome što pričaju moji imam osjećaj da je se tamo najviše gladovalo tokom rata.
Jeste, bila je velika glad posebno u zimu 93/94, ljudi su se ubijali zbog 1kg brasna.

Ali takodjer ogromna vecina izbjeglica je napustila Zenicu (za razliku od ostalih gradova), jer jednostavno nije bilo nikakve ekonomske perspektive u Zenici u to doba.

Zenica nije poljoprivredni kraj, previse dugo su bili naslonjeni na Zeljezaru i imali su dosta commie mentalitet. Iskreno mislim da se u tome krije problem Zenice, mindset. I to nije bio problem samo Zenice kao grada, nego cijelog tog podrucja, ni na selima se nije njegovala poljoprivreda nesto.
PreWiBa

#2754 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 14/02/2024 00:14
Jeste, bila je velika glad posebno u zimu 93/94, ljudi su se ubijali zbog 1kg brasna.

Ali takodjer ogromna vecina izbjeglica je napustila Zenicu (za razliku od ostalih gradova), jer jednostavno nije bilo nikakve ekonomske perspektive u Zenici u to doba.

Zenica nije poljoprivredni kraj, previse dugo su bili naslonjeni na Zeljezaru i imali su dosta commie mentalitet. Iskreno mislim da se u tome krije problem Zenice, mindset.
Ne znam za taj mentalitet, po pričama starih imam osjećaj da je se Zenica uvijek smatrala "najzelenijim" gradom prije rata od većih mjesta. Tetka mi je se udala u jednu danas poznatu porodicu iz Zenice i imam i dan-danas utisak da je to neka vrsta bošnjačkog Teksasa.
Ozimician

#2755 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 14/02/2024 00:19
Ozimician wrote: 14/02/2024 00:14

Zenica nije poljoprivredni kraj, previse dugo su bili naslonjeni na Zeljezaru i imali su dosta commie mentalitet. Iskreno mislim da se u tome krije problem Zenice, mindset.
Ne znam za taj mentalitet, po pričama starih imam osjećaj da je se Zenica uvijek smatrala "najzelenijim" gradom prije rata od većih mjesta. Tetka mi je se udala u jednu danas poznatu porodicu iz Zenice i imam i dan-danas utisak da je to neka vrsta bošnjačkog Teksasa.
Pa iskreno moje iskustvo je da je Zenica glede toga dozivjela najvecu transformaciju. To je vec u ratu pocelo.
Eh sad od vecih mjesta, ako poredis sa Sarajevom i Tuzlom, onda svakako, to je i logicno.

Mada pod ovim mindestom sam mislio vise na ekonomski mindset, nego na politicki. Iz prica sa Zenicanima (a druzim se s bas dosta njih, jbg zivio sam tu, isao u skolu), uvijek nekako od najsitnijeg problema je stav da neko treba nesto da uradi, vrlo malo licne inicijative sam vidio.
Last edited by Ozimician on 14/02/2024 00:25, edited 1 time in total.
palermo

#2756 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by palermo »

sehohari wrote: 13/02/2024 23:46
So What! wrote: 13/02/2024 23:15
_BataZiv_0809 wrote: 13/02/2024 22:05 Bas tako.
Svi uspjesni ali u velikim gradovima gdje je neko drugi to sve izgradio.

Hvali Tesanj/Gacko drzi se Sarajva
Razlika je ogromna, ja sam navodio da su Gacani jos prije rata kod nas dolazili u Tesanj kao doktori specijalisti, jer mi svojih nismo ni imali, danas su te familije (Mehici i Fazlagici, izmedju ostalih), se trajno nastanili, a i djeca su im doktori koji su ostali da rade tu.

Dakle, Gacko kao Gacko, na oko i nije neko mjesto, ali su dali mnogo uspjesnih ljudi, dok Tesanj vala nikada nije imao neke intelektualce i umjetnike, ali jeste kapitaliste. Jos prije Drugog svjetskog rata, vjerovatno medju najbogatijim ljudima u drzavi je bio Ademaga Mesic, ustaski kolaboracionista, ali i pokrovitelj lista Behar. I tako kroz historiju, manje vise svi ozbiljniji kulturni i akademski radnici iz mog rodnog grada su uvezeni tamo, Musa Cazim Catic je igrom sudbine tu zavrsio jer mu se majka tu preudala. Izuzetak su eventualno Enis Beslagic i Amir Brka.

U sustini, to je mjesto gdje mozes dodjes da ugovoris da odstampas i izdas knjigu, ali vrlo rijetko je to neki lokalac, uglavnom ljudi sa strane. Tako da postoji eto stereotip da su Tesnjaci poduzetni, a Gacani skolovani, a prvi su zbog niza razloga ostali u svom mjestu, drugi i da su htjeli nisu mogli, jer Gacko je etnicki ocisceno mjesto. Ja zivim u Sarajevu, jer mi je jednostavno ljepse i kao grad nudi splet svega navedenog, iako sam tu dugo vremena, uvijek cu reci da se osjecam kao gost i da mi je vazda bilo lijepo.

Mi ovdje falimo ta manja mjesta, kako su na tako malom broju stanovnika, napravila neki iskorak, ne poredimo ih uopste sa velikim gradovima, jer valjda ocekujes da Sarajevo sve navedeno ima.
Ne znam zašto zamišljate Gacko, pogotovo prije rata, kao slijepo crijevo, ljudi su imali i dan-danas imaju elektranu koja zapošljava nekoliko hiljada ljudi, a mjesto nema tri ulice.

Isto važi za Trebinje, grad je imao Industriju alata i još par fabrika, dolina Trebišnjice je plodna, a tada je faktički bio predgrađe Dubrovnika.

Bileća, Ljubinje, Nevesinje su bili slijepo crijevo prije svega.
Pa Gacko jeste slijepo crijevo. Daleko od svakog velikog grada, recimo Mostar- 100 km, Sarajevo - 150 km, zbog toga se i odlazilo. Termoelektrana je naravno mnogo promijenila, ali mislim da je upravo i ta geografskq lokacija ( udaljenost od velikih gradova) utjecala na syvaranje jednog yakvog mentaliteta. S druge strane Nevesinje tu pored Mostara, Trebinje je zaledje Dubrovnika i to su sasvim drugacije situacije bile. Ono sto je mozda zanimljivo, ko je poslije rata prolazio kroz Nevesinje i Gacko, rekao bi da je Nevesinje znatno bogatijw od Gacka, vise izgleda urbanizovano, tu su kafici, tu je gradska setnica, a Gacko, kao da si i dalje u nekim osamdesetim proslog vijeka. U stvarnosti znatno bolje se zive u Gacku odnosno ljudi su bogatiji. Nevesinje da nema Mostara bi izumrlo, dok je u Gacku i termoelektrana i svaki stanovnik drzi par krava...ukratko bogati ljudi.

I zapravo je interesantno da iz Gacka i nemas puno velikih privatnika, reklo bi se skola, nauka, politika, ukratko javni sektor to su podrucja u kojima su se oni najbolje snalazili.
Piaty

#2757 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Piaty »

palermo wrote: 13/02/2024 22:39
Ozimician wrote: 13/02/2024 22:18
_BataZiv_0809 wrote: 13/02/2024 22:05 Bas tako.
Svi uspjesni ali u velikim gradovima gdje je neko drugi to sve izgradio.

Hvali Tesanj/Gacko drzi se Sarajva
Tesanj je za Gacko Real Madrid, budimo realni. :D

Tj. Tesanjci ulazu u svoj kraj, pokrecu biznise, rade nesto...

Statisticki da se danas Zenica preseli u Sarajevo, imao bi more "uspjesnih Zenicana u Sarajevu", samo sto Sarajevo nije za Zenicu atraktivno kao za Gacko. Ista je prica i ona da su nasi "uspjesni kad odu vani..."
Poredis kruske i jabuke. Gacko je u RS-u, svo bosnjacko stanovnistvo protjerano tako da price o ulaganju u svoj kraj su prilicno deplasirane. Posebno ako se ima u vidu i pasivnost i geografski polozaj Gacka.

I prica o gacanima i njihovom uspjehu nije bez osnova. Zar nije dovoljno reci da su porijeklom za Gacko vezani i Danis Tanovic i Edin Dzeko i Emir Spahic i citava armija doktora, profesore. A eto, nazalost, i politicara.
Jednostavno, jos davno se tu prepoznao znacaj obrazovanja i ulaganja u djecu, ne znam je li vam poznato ali prije rata su gatacki seljaci dovodili cobane iz Foce da bi im cuvali stoku samo zato da bi mogli svoju djecu slati u skolu. I ono sto je zanimljivo , to vazi i za Bosnjake ali i Srbe, pa Beograd je pun ljudi porijeklom iz Gacka koji su neki direktori, profesori itd....
Ma to su oni Dinarci koje spominje Jovan Cvijić - talentovani za sve živo i mrtvo i uspješni su u svemu - nauka, politika, vojska, sport itd.
Hercegovci, Crnogorci i Dalmatinci.
PreWiBa

#2758 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by PreWiBa »

palermo wrote: 14/02/2024 00:23
So What! wrote: 13/02/2024 23:15

Razlika je ogromna, ja sam navodio da su Gacani jos prije rata kod nas dolazili u Tesanj kao doktori specijalisti, jer mi svojih nismo ni imali, danas su te familije (Mehici i Fazlagici, izmedju ostalih), se trajno nastanili, a i djeca su im doktori koji su ostali da rade tu.

Dakle, Gacko kao Gacko, na oko i nije neko mjesto, ali su dali mnogo uspjesnih ljudi, dok Tesanj vala nikada nije imao neke intelektualce i umjetnike, ali jeste kapitaliste. Jos prije Drugog svjetskog rata, vjerovatno medju najbogatijim ljudima u drzavi je bio Ademaga Mesic, ustaski kolaboracionista, ali i pokrovitelj lista Behar. I tako kroz historiju, manje vise svi ozbiljniji kulturni i akademski radnici iz mog rodnog grada su uvezeni tamo, Musa Cazim Catic je igrom sudbine tu zavrsio jer mu se majka tu preudala. Izuzetak su eventualno Enis Beslagic i Amir Brka.

U sustini, to je mjesto gdje mozes dodjes da ugovoris da odstampas i izdas knjigu, ali vrlo rijetko je to neki lokalac, uglavnom ljudi sa strane. Tako da postoji eto stereotip da su Tesnjaci poduzetni, a Gacani skolovani, a prvi su zbog niza razloga ostali u svom mjestu, drugi i da su htjeli nisu mogli, jer Gacko je etnicki ocisceno mjesto. Ja zivim u Sarajevu, jer mi je jednostavno ljepse i kao grad nudi splet svega navedenog, iako sam tu dugo vremena, uvijek cu reci da se osjecam kao gost i da mi je vazda bilo lijepo.

Mi ovdje falimo ta manja mjesta, kako su na tako malom broju stanovnika, napravila neki iskorak, ne poredimo ih uopste sa velikim gradovima, jer valjda ocekujes da Sarajevo sve navedeno ima.
Ne znam zašto zamišljate Gacko, pogotovo prije rata, kao slijepo crijevo, ljudi su imali i dan-danas imaju elektranu koja zapošljava nekoliko hiljada ljudi, a mjesto nema tri ulice.

Isto važi za Trebinje, grad je imao Industriju alata i još par fabrika, dolina Trebišnjice je plodna, a tada je faktički bio predgrađe Dubrovnika.

Pa Gacko jeste slijepo crijevo. Daleko od svakog velikog grada, recimo Mostar- 100 km, Sarajevo - 150 km, zbog toga se i odlazilo. Termoelektrana je naravno mnogo promijenila, ali mislim da je upravo i ta geografskq lokacija ( udaljenost od velikih gradova) utjecala na syvaranje jednog yakvog mentaliteta. S druge strane Nevesinje tu pored Mostara, Trebinje je zaledje Dubrovnika i to su sasvim drugacije situacije bile. Ono sto je mozda zanimljivo, ko je poslije rata prolazio kroz Nevesinje i Gacko, rekao bi da je Nevesinje znatno bogatijw od Gacka, vise izgleda urbanizovano, tu su kafici, tu je gradska setnica, a Gacko, kao da si i dalje u nekim osamdesetim proslog vijeka. U stvarnosti znatno bolje se zive u Gacku odnosno ljudi su bogatiji. Nevesinje da nema Mostara bi izumrlo, dok je u Gacku i termoelektrana i svaki stanovnik drzi par krava...ukratko bogati ljudi.

I zapravo je interesantno da iz Gacka i nemas puno velikih privatnika, reklo bi se skola, nauka, politika, ukratko javni sektor to su podrucja u kojima su se oni najbolje snalazili.
To je rezultat istorije, isto kao što danas imamo situaciju da su neke prijeratne varošice postale imućnije a neki grad propao. Sad, možda je ta selendra bogatija, ali ostaje selendra i vuče 200 godina takve istorije za sobom.

Ne znam kako je bilo u Gacku, ali ovako po priči imam osjećaj da ovaj dio južne Hercegovine svakako uopšte nije većinom nije migrirao ekonomski prema Sarajevu već prema Dubrovniku.
Pola Libertasovih vozača su bili Bilećani, bilo je Trebinjaca poput mog oca koji su otišli u mornare, pa i dan-danas se zna desiti da na nekim bitnim pozcijama vidiš prezime sa tog područja.
U Sarajevo je se išlo samo zbog studiranja i poslije ili ako se ukaže baš prilika, većina običnog puka nije išla gore da zaradi.
kamberovica polje

#2759 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by kamberovica polje »

Piaty wrote: 14/02/2024 00:30
Ozimician wrote: 13/02/2024 22:18

Tesanj je za Gacko Real Madrid, budimo realni. :D

Tj. Tesanjci ulazu u svoj kraj, pokrecu biznise, rade nesto...

Statisticki da se danas Zenica preseli u Sarajevo, imao bi more "uspjesnih Zenicana u Sarajevu", samo sto Sarajevo nije za Zenicu atraktivno kao za Gacko. Ista je prica i ona da su nasi "uspjesni kad odu vani..."
Poredis kruske i jabuke. Gacko je u RS-u, svo bosnjacko stanovnistvo protjerano tako da price o ulaganju u svoj kraj su prilicno deplasirane. Posebno ako se ima u vidu i pasivnost i geografski polozaj Gacka.

I prica o gacanima i njihovom uspjehu nije bez osnova. Zar nije dovoljno reci da su porijeklom za Gacko vezani i Danis Tanovic i Edin Dzeko i Emir Spahic i citava armija doktora, profesore. A eto, nazalost, i politicara.
Jednostavno, jos davno se tu prepoznao znacaj obrazovanja i ulaganja u djecu, ne znam je li vam poznato ali prije rata su gatacki seljaci dovodili cobane iz Foce da bi im cuvali stoku samo zato da bi mogli svoju djecu slati u skolu. I ono sto je zanimljivo , to vazi i za Bosnjake ali i Srbe, pa Beograd je pun ljudi porijeklom iz Gacka koji su neki direktori, profesori itd....
Ma to su oni Dinarci koje spominje Jovan Cvijić - talentovani za sve živo i mrtvo i uspješni su u svemu - nauka, politika, vojska, sport itd.
A najbolji kad treba prejebat i zajebat drugog...
palermo

#2760 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by palermo »

sehohari wrote: 14/02/2024 00:33

To je rezultat istorije, isto kao što danas imamo situaciju da su neke prijeratne varošice postale imućnije a neki grad propao. Sad, možda je ta selendra bogatija, ali ostaje selendra i vuče 200 godina takve istorije za sobom.

Ne znam kako je bilo u Gacku, ali ovako po priči imam osjećaj da ovaj dio južne Hercegovine svakako uopšte nije većinom nije migrirao ekonomski prema Sarajevu već prema Dubrovniku.
Pola Libertasovih vozača su bili Bilećani, bilo je Trebinjaca poput mog oca koji su otišli u mornare, pa i dan-danas se zna desiti da na nekim bitnim pozcijama vidiš prezime sa tog područja.
U Sarajevo je se išlo samo zbog studiranja i poslije ili ako se ukaže baš prilika, većina običnog puka nije išla gore da zaradi.
U Sarajevo se islo zbog skolovanja, u Dubrovnik se islo zbog rada, uglavnom u luci ( pa i sad imas u Gruzu citave ulice gdje su nastanjeni Bosnjaci porijeklom iz Gacka.)
PreWiBa

#2761 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by PreWiBa »

palermo wrote: 14/02/2024 00:38
sehohari wrote: 14/02/2024 00:33

U Sarajevo se islo zbog skolovanja, u Dubrovnik se islo zbog rada, uglavnom u luci ( pa i sad imas u Gruzu citave ulice gdje su nastanjeni Bosnjaci porijeklom iz Gacka.)
Da, tako nekako.

Mislim da je dobar dio mjesta i propao zbog toga što više nema toliko jake veze sa Hrvatskom, rijetko se kad priča o tome a imalo je enorman uticaj.
Piaty

#2762 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Piaty »

kamberovica polje wrote: 14/02/2024 00:35
Piaty wrote: 14/02/2024 00:30

A najbolji kad treba prejebat i zajebat drugog...
Nije da Cvijić nije pisao još svašta nešto pa i negativno al nećemo o tome. Ne znam koji kraj danas "nema grijeha" pa da baci kamen na drugoga. Možda Olovo jedino, tu žive najfiniji ljudi koje sam upoznao.

Nego, ne znam da li su ljudi posjetili današnje Gacko i Bileću...ja jesam nekoliko puta i taj predio me uvijek podsjeća na nešto što je na kraju svijeta, zemlja bez ikakve perspektive i nade u bolje sutra.
Danaśnji žitelji tog kraja isto tako.
Ne pretjerujem nimalo.
mali_balon

#2763 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by mali_balon »

Ja bi sa ove liste skinuo Vares, jbte neko jutro sam bio gore oko 6:00 to ulice svijetle od reflektirajuce radne odjece, dolazi raja na prevoz idu na poso u rudnik....kaze nema stana da se renta ispod 500KM!!!! U Varesu jbte.....masa stranaca....imam familije rade u tom rudniku, kaze u nekim pogonim ili OURima se samo engleski prica, nema plate ispod 1500KM to je u Varesu ko 2500 u Sarajevu. Dobar prijatelj koji je certificirani miner ubi pare kaze stid ga rec koliko love dobije....on to nesta po kubiku dobije pare.....kaze adriatic metals ulozio 400mil dolara do sada a nisu ni krenuli sa prozivodnjom kako treba....a milijarde dolara su u pitanju....i ne nisam gu....iako sam bio u Varesu, za one koji ne znaju prije rata je bila izreka nisi bio u Varesu ako nisi g...o :D
MinistarKulture

#2764 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by MinistarKulture »

mali_balon wrote: 14/02/2024 06:57 Ja bi sa ove liste skinuo Vares, jbte neko jutro sam bio gore oko 6:00 to ulice svijetle od reflektirajuce radne odjece, dolazi raja na prevoz idu na poso u rudnik....kaze nema stana da se renta ispod 500KM!!!! U Varesu jbte.....masa stranaca....imam familije rade u tom rudniku, kaze u nekim pogonim ili OURima se samo engleski prica, nema plate ispod 1500KM to je u Varesu ko 2500 u Sarajevu. Dobar prijatelj koji je certificirani miner ubi pare kaze stid ga rec koliko love dobije....on to nesta po kubiku dobije pare.....kaze adriatic metals ulozio 400mil dolara do sada a nisu ni krenuli sa prozivodnjom kako treba....a milijarde dolara su u pitanju
Cinjenica da Vares ima vise glasova od Grahova samo ti kaze da ovu listu ne treba ozbiljno shvatiti :D
mayab

#2765 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by mayab »

Vareš je prije 10-15 godina bio među jadnijim mjestima koje sam obišao, ali sada definitivno počinje novi uzlet.......
:thumbup:
mali_balon

#2766 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by mali_balon »

MinistarKulture wrote: 14/02/2024 07:00
mali_balon wrote: 14/02/2024 06:57 Ja bi sa ove liste skinuo Vares, jbte neko jutro sam bio gore oko 6:00 to ulice svijetle od reflektirajuce radne odjece, dolazi raja na prevoz idu na poso u rudnik....kaze nema stana da se renta ispod 500KM!!!! U Varesu jbte.....masa stranaca....imam familije rade u tom rudniku, kaze u nekim pogonim ili OURima se samo engleski prica, nema plate ispod 1500KM to je u Varesu ko 2500 u Sarajevu. Dobar prijatelj koji je certificirani miner ubi pare kaze stid ga rec koliko love dobije....on to nesta po kubiku dobije pare.....kaze adriatic metals ulozio 400mil dolara do sada a nisu ni krenuli sa prozivodnjom kako treba....a milijarde dolara su u pitanju
Cinjenica da Vares ima vise glasova od Grahova samo ti kaze da ovu listu ne treba ozbiljno shvatiti :D
Ma dobro, lista je smijesna inace, ali kada je napravljena nije bila daleko od istine, SDA je unistila taj grad i to SDA kadar iz Varesa, njihb zadnji nacelnik zavrsio u zatvoru. I onda 80% Bosnjaka izglasa Hrvata iz HDZa za nacelnika (evo neki dan je osnovao novu stranku), zadnje izbore ga bukvalno molili da se kandiduje, on mislio odustat jer nije imao podrsku HDZa a i SDA vlada kantona ga gurala u stranu.....nije on nista izmislio samo nije krao pare i pomagao je narodu ko god je dosao i pitao za bilo kakvu pomoc, pa od opstinskih para davao za operacije ociju skidanje mrena izd itd.....
sad kada je ovaj rudnik poceo prica se mjenja.....
2014 si za 5000KM mogao kupiti solidan stan u Varesu.....sad nema stanova na prodaju,...o zemlji da je govorim pogotovu ovaj dio oko Zvijezde....
Karikaturist

#2767 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Karikaturist »

I sta, za pet godina kad povade englezi sto povade opet ce Vares sa Grahovom u kategoriju..
mali_balon

#2768 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by mali_balon »

Karikaturist wrote: 14/02/2024 07:14 I sta, za pet godina kad povade englezi sto povade opet ce Vares sa Grahovom u kategoriju..
Nece oni to povadit za 5g.....a nije juga uspjela za 50g povadit koliko rude ima u Varesu
A u nasoj vukojebini od drzave ne znas sta ce sutra bit u cijeloj drzavi a kamo li u varesu.....
Mozda se vrati u kategoriji sa Grahovom ali ce narod makar nesta zaraditi o odezbijedit drugi vid egzistencije.....
Ozimician

#2769 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ozimician »

Pa ti neki dan rece da odatle treba seliti, kako sad ljudi doseljavaju ipak tu ?

Nista ne kontam.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2770 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Koji to biznis na ulaganje od 300 miliona ima povrat za 5 godina, da se i ja prijavim :D
mali_balon

#2771 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by mali_balon »

Ozimician wrote: 14/02/2024 07:53 Pa ti neki dan rece da odatle treba seliti, kako sad ljudi doseljavaju ipak tu ?

Nista ne kontam.
Uh eto dodje i ti na svoje jel ti prolaze trnci kroz medjunozje....mani me se tita ti....
mali_balon

#2772 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by mali_balon »

_BataZiv_0809 wrote: 14/02/2024 07:59 Koji to biznis na ulaganje od 300 miliona ima povrat za 5 godina, da se i ja prijavim :D
Pa zato i kazem kakvih 5g, neke okolisne dozvole su 5g koje se produzuju ako oni te neke kriterije ispostuju, sto u nasoj drzavi nije problem ispostovati...
ElRe

#2773 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by ElRe »

ElRe wrote: 08/02/2024 15:26 Rudo i Čajniče - bez konkurencije!
Slika i prilika

1 min 3 sec
2 min 30 sec
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2774 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

So What! wrote: 14/02/2024 00:05 ......
Pa druze ko je pricao o obicnom narodu? Obican narod je svakako zrtva i u ratove salje sinove jedince. Govorim o firmama koje su predstavljaju okosnicom te uspjesne privrede, evo guglao sam nasumicno-Madi otvorio piljaru 1989. a 1997. poceo sirit biznis. Koteks osnovan 1995. Hifa 1995. Podaci sa njihovih oficijelnih stranica. Sefe moj ko je 1995./1997. imao pare da pokrece i siri biznise? Zbroji 2+2.

Sa druge strane Zenica nije pretrpjela ratna razaranja, to je tacno, ali fizicko razaranje infrastrukture nije jedina ratna steta. Srecom nije dozvijela ni vece stradavanje stanovnistva, to je isto tacno, mada je svaka zrtva svakog ljudskog bica najveca na svijetu. Grad je od 1993. i pocetka sukoba sa HVO bio hermeticki zatvoren. Glad je bila nevjerovatna. U Sarajevu se sprdaju sa onom humanitarnom pomoci, spomenik joj ba digli kod Muzeja, ja sam je dva put mozda probao u zivotu i nije mi bila losa majku joj yebem. Dodaj na to rijeke izbjeglica koje su na tu oskudicu donijele jos hiljade gladnih usta i potrebu da se negdje smjeste. Do ranih 2000tih grad je licio na Baltimore iz serije The Wire. Bukvalno je na ulici bila hajducija. Ja ne pamtim sedmicu da sam isao u skolu a da me neko nije presreo u namjeri da mi otme uzinu ili prekopa dzepove da vidi imam li para. A kad su delozacije krenule iscupano je sve zivo iz stanova i kuca koje su se zauzele.

Danasnja Zenica ima, po mom misljenju i zivotnom iskustvu, dva glavna problema. Sarajevo i Zeljezaru. Problem sa Sarajevom je sto mu de facto Zenica dodje kao predgradje, a u geografskom smislu sigurno potpadaju pod pojam aglomeracije. 40 minuta voznje i tamo si. Eh sto je to problem? Pa upravo zato sto je svima lakse (meni prvom, iako sam se ispocetka prvih 6-7 godina na sve nacine pokusao vratiti) traziti sebi selameta tamo, nego u Zenici nesto pokretati. Isto tako razmisljaju i ljudi koji ulazu pare i pokrecu biznise. Sila ide tamo gdje je najmanji otpor, tako je u fizici, a bogme i ekonomija umije da bude pozitivisticka. Sta god da nema u Zenici, svima je (meni prvom) argument-sjednes u auto i imas to u Sarajevu. Dakle koliko je dobro sto glavni grad i izvor svih para u drzavi imas na 40 minuta voznje najboljom cestom u drzavi, toliko je i problem.

Zeljezara je drugi problem, ne znamo sta s njom da radimo. Da li da je skroz ukinemo i napravimo shok terapiju koja bi grad satrala ili da je tolerisemo jer pored par hiljada radnih mjesta za sebe veze mnogo firmi i biznisa. Cinjenica je da je Zenica bila Zeljezara i da je Zeljezara bila Zenica. Ona je izgradila skoro sve u gradu i gubitak takvog oslonca nisu bolje podnijeli ni gradovi u puno razvijenijim drzavama. A nasi politicari nisu spremni na shok terapije jer one znace gubitak izbora jer ni narod ne gleda dugorocno.

Cinjenica je da grad ekonomski nikad nije bolje stajao (npr.ja kad sam odlazio to je bio grad praznih poslovnih prostora, a danas shopping centar suzava hodnike da moze smjestit sve radnje), ali da je i dalje veliki put ispred njega. Evo Kasumovic se zauzima za ove poslovne zone za koje je imao i ima i dalje dosta bojkota visih nivoa (dobrim dijelom i njegovom krivicom), to vidim kao veliku sansu, pa eto vidjecemo.

P.S. A sto se tice uhljebljenih, pa ako znas ko je jedan od glavnih osnivaca SDA u Tesnju, onda znas da mu je potomstvo skupa sa zetovima i snahama svo uhljebljeno i to ti je vec 7-8 ljudi.
DebelinJoe

#2775 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by DebelinJoe »

ElRe wrote: 14/02/2024 09:20
ElRe wrote: 08/02/2024 15:26 Rudo i Čajniče - bez konkurencije!
Slika i prilika

1 min 3 sec
2 min 30 sec
Kad pogledaš snimak i skontaš da su svi stariji muškarci sa snimka 1992.bili u najboljem slučaju tridesetogodišnjaci, da su nosili pušku i uniformu, da su vikali" O balije, dosao vam sudnji dan", da su ucestvovali u zločinima, da su palili i ubijali po Foči i Visegradu, da su jurišali na Goražde i da su vrlo rado i spremno ucestvovali u istrebljenju muslimanskog naroda iz svog kraja.

I sad se čude jer im je kraj pust, jadan i nerazvijen...
Post Reply