Ili SF, ukljucio nekoliko popularnijih naselja:

A evo, i vrlo popularni St. Louis, Kansas:

Ovo je mjesecno? Te sf cifre bas niske. Jel to brooklyn dio blizu brooklyn heights ili williamsburg?jeza u ledja wrote: ↑13/02/2024 22:37 Evo nabrzaka, 1-bedroom, ovo je Greenpoint, onako solidno naselje o Brooklynu. Cifre su mjesecna renta.
Ili SF, ukljucio nekoliko popularnijih naselja:
A evo, i vrlo popularni St. Louis, Kansas:
![]()

Bostadsrätt je kao HOA u Americi/Kanadi
Dosta su jace plate nego u europi, cak i ako zanemarim onu razliku u valuti ovih godina. Sjecam se kad sam pricao sa nekim kolegama u Houstonu ko koliko se krecu kod vas plate, odgovor ovog jednog sta je otisao 10 godina ranije iz NOrveske u Houston je bio otprilike :"ovdje nemamo sindikate sta pregovaraju prosjecnu platu, niti ima gornja granica, dobit ces koliko si sposoban da se izboris". A nakon toga je drugi dodao (Amer), da oni imaju pravilo priliko posjeta Norveskoj da ne stoje kod izlaznih vrata u 16:00 da ih ne bi pregazili", valjda aludirajuci na radno vrijeme koje kod njih ne postojijeza u ledja wrote: ↑13/02/2024 17:17
Kakvu vrstu inzenjera?
Sa preko 10 godina iskustva, plata je preko $150k za software engineer. Za druge vrste inzenjera je mozda $120k. Otprilike od toga dobijes netto malo vise od 70%.
U Bayernu je vrtic besplatan( djeca od tri godine). Placa se samo hrana od 85-115 eur zavisi od vrtica do vrtica i izleti naravno.Ozimician wrote: ↑13/02/2024 16:34Moje iskustvo:jeza u ledja wrote: ↑13/02/2024 16:13
- Spominjala su se obdanista. To se pretpostavljam placa. Koliko kosta obdaniste mjesecno?
- Pricalo se kupovini stanova, i onda kao cekas hoce li prihvatiti ponudu, pa pises neka dodatna pisma, pa kao hoce li te izabrati?? Wtf? Sticem dojam da tamo nema opcija nadmetanja i ponudi vece cijene od strane potencijalnog kupca?![]()
- Plata od 85.000k, bruto, za senior inzenjere sa 10-15 godina iskustva, se cini jako malom. Ne znam, mozda sam pogresno razumio?
- obdanista nemam pojma jer mi ne trebaju, znam da se razlikuje od pokrajine do pokrajine, npr. u Berlinu se ne placaju, u Bavarskoj se placaju. @elcaliente ce ti bolje objasniti. U vecim gradovima nije problem placanje koliko dobiti mjesto. Bio je clanak s njemackog portala kojeg sam ovdje postavljao da 18 djece ceka mjesto u vrticu u Münchenu, jer 3 tete iz BiH jos nisu dobile termin za vizu (da dodju rade kao odgajateljice).
- ovo se pricalo za rentanje, sto se kupovine tice, ja kad nazovem uglavnom me pitaju koju cijenu ti nudis, dakle mozes cak dobiti i jeftinije nego sto je oglasena cijena, tako da ne znam nikog da se nadmece da plati vise ?
- sto se plate tice, ovo je dobra plata, samo bih ja rekao 5-10 god. iskustva u struci (njemackog, ono prije zanemari kod pregovora o platama), a ne 10-15 god.
U Norveskoj se placao produzeni boravak u skoli jednako kao i vrtic. 3000kruna po dijetetu otprilike. Ali evo sad je neki projekat besplatnog produzenog boravka kao probaju nesto.elcaliente wrote: ↑14/02/2024 08:32
U Bayernu je vrtic besplatan( djeca od tri godine). Placa se samo hrana od 85-115 eur zavisi od vrtica do vrtica i izleti naravno.
Jaslice se placaju kroz praticipaciju uglavnom onaj dio za roditelje je od 600-900 eur zavisi od jaslica.
Nije problem cijena, jedonstavno nema mjesta, moras se najmanje godinu dana prije poceti pisati motavciona pisma i prijavljivati djecu pa ko te izabere.
I ovjde se placa produzeni boravak u skoli, samo je problem dostupnost.dr_Evil wrote: ↑14/02/2024 08:37U Norveskoj se placao produzeni boravak u skoli jednako kao i vrtic. 3000kruna po dijetetu otprilike. Ali evo sad je neki projekat besplatnog produzenog boravka kao probaju nesto.elcaliente wrote: ↑14/02/2024 08:32
U Bayernu je vrtic besplatan( djeca od tri godine). Placa se samo hrana od 85-115 eur zavisi od vrtica do vrtica i izleti naravno.
Jaslice se placaju kroz praticipaciju uglavnom onaj dio za roditelje je od 600-900 eur zavisi od jaslica.
Nije problem cijena, jedonstavno nema mjesta, moras se najmanje godinu dana prije poceti pisati motavciona pisma i prijavljivati djecu pa ko te izabere.
Teorija zavjere bi rekla da je to samo da djeca stranaca ne budu kuci, sto bi rekao Komso posto kupih poto prodah! Moje misljenje je da samo smanjuju socijalni pritisak zbog inflacije i rasta kamata, jer su familije sa malom djecom najvise pogodjene - jer su najvise u dugovima auta, stanovi, tek se zivot pocinje.
Ovdje je to uvijek u sklopu skole, malo mi je nezamislivo da djeca moraju napustit skolu.elcaliente wrote: ↑14/02/2024 08:46
I ovjde se placa produzeni boravak u skoli, samo je problem dostupnost.
Recimo od moje sestre djeca zu zavrsavala skolu u 13:30h pa onda na tramvaj vozili se 3 stanice da bi dosli do produzeng boravka koji je isao isao do 16:30h.
Ma sa djecom i oko djece je uvjek problem ako roditelji moraju raditi.
Druze, ko god odluci zivjeti u SF svojom voljom nije dobar u glavu, osim ako nije CEO, CTO ili tako neka pozicija neke dobre firme. One cijene za ono sto dobijes u tom gradu je za budale, ne moze me niko drugacije ubijeditijeza u ledja wrote: ↑13/02/2024 22:50
Eto ti zaokruzeno. Preko puta rijeke je jel, jos skuplje.
A i mene je iznenadio San Francisco. No mislim da su oni grohnuli drasticno zadnje 3 godine.
ma i ova predobra epizoda je davno uradjena haha trenutno je katastrofa...
Ma lako je vama kad imate tolike zalihe nafte.dr_Evil wrote: ↑14/02/2024 08:17Dosta su jace plate nego u europi, cak i ako zanemarim onu razliku u valuti ovih godina. Sjecam se kad sam pricao sa nekim kolegama u Houstonu ko koliko se krecu kod vas plate, odgovor ovog jednog sta je otisao 10 godina ranije iz NOrveske u Houston je bio otprilike :"ovdje nemamo sindikate sta pregovaraju prosjecnu platu, niti ima gornja granica, dobit ces koliko si sposoban da se izboris". A nakon toga je drugi dodao (Amer), da oni imaju pravilo priliko posjeta Norveskoj da ne stoje kod izlaznih vrata u 16:00 da ih ne bi pregazili", valjda aludirajuci na radno vrijeme koje kod njih ne postojijeza u ledja wrote: ↑13/02/2024 17:17
Kakvu vrstu inzenjera?
Sa preko 10 godina iskustva, plata je preko $150k za software engineer. Za druge vrste inzenjera je mozda $120k. Otprilike od toga dobijes netto malo vise od 70%.![]()
Norveska je socijalna drzava, i njihov moto je radim da bi zivio, za razliku od nekih drzava gdje je zivim da bi radio. Ili sto bi rekli nasli balkanci, niko ne moze da plati ovoliki nerad![]()
Ove cifre sto spomenu, je li mjesecno ili godisnje?elcaliente wrote: ↑14/02/2024 08:32 U Bayernu je vrtic besplatan( djeca od tri godine). Placa se samo hrana od 85-115 eur zavisi od vrtica do vrtica i izleti naravno.
Nije problem cijena, jedonstavno nema mjesta, moras se najmanje godinu dana prije poceti pisati motivaciona pisma i prijavljivati djecu pa ko te izabere.
Jel ti to Teksasu govorišjeza u ledja wrote: ↑14/02/2024 14:43Ma lako je vama kad imate tolike zalihe nafte.dr_Evil wrote: ↑14/02/2024 08:17Dosta su jace plate nego u europi, cak i ako zanemarim onu razliku u valuti ovih godina. Sjecam se kad sam pricao sa nekim kolegama u Houstonu ko koliko se krecu kod vas plate, odgovor ovog jednog sta je otisao 10 godina ranije iz NOrveske u Houston je bio otprilike :"ovdje nemamo sindikate sta pregovaraju prosjecnu platu, niti ima gornja granica, dobit ces koliko si sposoban da se izboris". A nakon toga je drugi dodao (Amer), da oni imaju pravilo priliko posjeta Norveskoj da ne stoje kod izlaznih vrata u 16:00 da ih ne bi pregazili", valjda aludirajuci na radno vrijeme koje kod njih ne postojijeza u ledja wrote: ↑13/02/2024 17:17
Kakvu vrstu inzenjera?
Sa preko 10 godina iskustva, plata je preko $150k za software engineer. Za druge vrste inzenjera je mozda $120k. Otprilike od toga dobijes netto malo vise od 70%.![]()
Norveska je socijalna drzava, i njihov moto je radim da bi zivio, za razliku od nekih drzava gdje je zivim da bi radio. Ili sto bi rekli nasli balkanci, niko ne moze da plati ovoliki nerad![]()
![]()
Vi imate vise, i lakse ju je crpiti i obraditi
Ne moram te ja ubjedjivati. Valjas nebuloze.Trappist wrote: ↑14/02/2024 09:58Druze, ko god odluci zivjeti u SF svojom voljom nije dobar u glavu, osim ako nije CEO, CTO ili tako neka pozicija neke dobre firme. One cijene za ono sto dobijes u tom gradu je za budale, ne moze me niko drugacije ubijeditijeza u ledja wrote: ↑13/02/2024 22:50
A i mene je iznenadio San Francisco. No mislim da su oni grohnuli drasticno zadnje 3 godine.![]()
Tækksåsssehohari wrote: ↑14/02/2024 14:47Jel ti to Teksasu govorišjeza u ledja wrote: ↑14/02/2024 14:43Ma lako je vama kad imate tolike zalihe nafte.dr_Evil wrote: ↑14/02/2024 08:17
Dosta su jace plate nego u europi, cak i ako zanemarim onu razliku u valuti ovih godina. Sjecam se kad sam pricao sa nekim kolegama u Houstonu ko koliko se krecu kod vas plate, odgovor ovog jednog sta je otisao 10 godina ranije iz NOrveske u Houston je bio otprilike :"ovdje nemamo sindikate sta pregovaraju prosjecnu platu, niti ima gornja granica, dobit ces koliko si sposoban da se izboris". A nakon toga je drugi dodao (Amer), da oni imaju pravilo priliko posjeta Norveskoj da ne stoje kod izlaznih vrata u 16:00 da ih ne bi pregazili", valjda aludirajuci na radno vrijeme koje kod njih ne postoji![]()
![]()
![]()
Nor wayjeza u ledja wrote: ↑14/02/2024 14:55Tækksåss
uhh mogla bi se tema posebna otvoriti oko toga. Ali ko god je usao u SF i proveo barem 2 noci tamo od 2020e pa nadalje, sigurno nece imati zelju da se ikad vrati u onu dzunglu.jeza u ledja wrote: ↑14/02/2024 14:49Ne moram te ja ubjedjivati. Valjas nebuloze.Trappist wrote: ↑14/02/2024 09:58Druze, ko god odluci zivjeti u SF svojom voljom nije dobar u glavu, osim ako nije CEO, CTO ili tako neka pozicija neke dobre firme. One cijene za ono sto dobijes u tom gradu je za budale, ne moze me niko drugacije ubijeditijeza u ledja wrote: ↑13/02/2024 22:50
A i mene je iznenadio San Francisco. No mislim da su oni grohnuli drasticno zadnje 3 godine.![]()
Jesi bio?Trappist wrote: ↑14/02/2024 15:07uhh mogla bi se tema posebna otvoriti oko toga. Ali ko god je usao u SF i proveo barem 2 noci tamo od 2020e pa nadalje, sigurno nece imati zelju da se ikad vrati u onu dzunglu.