"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#6201 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hame_ »

Lajavikrelac wrote: 12/02/2024 11:57 Mislim da ti imaš sličan problem kao i ja - društveni život koji si imao je nestao preko noći ;-) To ti nikakve pare neće nadoknaditi vjeruj..

I meni se u zadnje četiri godine svo društvo iz mladosti rasulo po svijetu :sad: USA, Švedska, DE, Austrija...Svi oni koji su bili dobri i vrijedni ljudi, otišli su da traže budućnost u normalnim društvima...ostali su samo kockari, alkosi i zgubidani od kojih bi se i zdrav razbolio da ih gleda i sluša :oops:

Jednostavno, imaš rupu koju moraš da ispuniš na neki način. meni je za sad dobro ( sa tendencijom na bolje), ali jebo to nemam sa kim da se posvađam ako ništa... :cry:
Isto ovo i mene jebe.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#6202 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hame_ »

markopd wrote: 12/02/2024 22:07 Niko od "lopatanja" nije crkao,ali znam mnoge koji su ozbiljno ugrozili svoje zdravlje i radnu sposobnost,a neki nažalost ostali i invalidi u 40-toj.Treba njih pitati ovo što si mene pa da vidimo šta bi odgovorili.Podmetati danas leđa nekom robovlasniku za siću je tolika ludost da ti ne mogu opisati.Posla nikad više,ali treba imati stav u skladu sa svojim sposobnostima i obrazovanjem.A podmetanjem leđa ovim našim robovlasnicima za siću niko nikad nije ništa ni zaradio ni stekao.Život ti se svede samo na radnu uniformu i pidžamu i nadu da ćeš sutra iz kreveta ustati sposoban...
:thumbup:
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#6203 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

markopd wrote: 12/02/2024 22:07
W0rM wrote: 12/02/2024 13:24
Pa eto, ako je od lopatanja placenog nego crkao, javni mi. Treba lezat kuci i lajat na drzavu i sistem i sto drugi imaju, a ne podici dupe i sta uraditi, ako nista, na sebi.
Niko od "lopatanja" nije crkao,ali znam mnoge koji su ozbiljno ugrozili svoje zdravlje i radnu sposobnost,a neki nažalost ostali i invalidi u 40-toj.Treba njih pitati ovo što si mene pa da vidimo šta bi odgovorili.Podmetati danas leđa nekom robovlasniku za siću je tolika ludost da ti ne mogu opisati.Posla nikad više,ali treba imati stav u skladu sa svojim sposobnostima i obrazovanjem.A podmetanjem leđa ovim našim robovlasnicima za siću niko nikad nije ništa ni zaradio ni stekao.Život ti se svede samo na radnu uniformu i pidžamu i nadu da ćeš sutra iz kreveta ustati sposoban...
Opet kazem grad za dinar kada dinara nema. U teoriji sve je to fino, u praxi, kad si ti gladan hajde, i oke, ali kad imas jos 2-3 gladna usta, pa bila to zena s djecom bilo to mladji burazeri i sestre radis da prezivis, jer te ne boli sto ti nemas, boli te sto oni nemaju.
Treba imati stavi raditi u skladu sa svojim sposobnostima i obrazovanjem - slazem se, ali pasa, ako si FPN, Pravo, Ekonomiju zavrsio a znas da ima suficit kadra - tvoj problem, ako si kao mladic cugao i partijao pa sad sljakas dok je neko ucio do kasno u noc - tvoj problem, ako neces da izdvojis vremena jer "imam ja sta pametnije raditi/prestar sam za to/ne znam ja to", a drugi hoce i rade na tome - tvoj problem.
Dosta likova nece prstom da mrdne, dodatnu snagu da utrosi jer su mu krivi politicari, drzava, drustvo, samo on nije problem (ima izuzetaka dosta, te ne ubrajam).
Nije se niko obogatio radeci od 8-16, to je donekle tacno, ali bolje i to raditi, nego parazitirati i traziti od stare 5 keka za kladaru i kafu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6204 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Dodo ti rastura drzavu tvoj problem :mrgreen:

To je ekonomski fasizam
Normalno da je kriva drzava jer na drzavnim faksovima dopusta visak kadrova
I rijesi problem nezaposlenih za 4 5 godina
Normala da je drzava problem kad dopusta da se nesto sa srednjom radi a tteba faks...ukini onda taj faks
Nek medicina bude besplatna i IT za redovne
I knjige nek fpn bude 10000 godina
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6205 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

W0rM wrote: 13/02/2024 07:40
Niko od "lopatanja" nije crkao,ali znam mnoge koji su ozbiljno ugrozili svoje zdravlje i radnu sposobnost,a neki nažalost ostali i invalidi u 40-toj.Treba njih pitati ovo što si mene pa da vidimo šta bi odgovorili.Podmetati danas leđa nekom robovlasniku za siću je tolika ludost da ti ne mogu opisati.Posla nikad više,ali treba imati stav u skladu sa svojim sposobnostima i obrazovanjem.A podmetanjem leđa ovim našim robovlasnicima za siću niko nikad nije ništa ni zaradio ni stekao.Život ti se svede samo na radnu uniformu i pidžamu i nadu da ćeš sutra iz kreveta ustati sposoban...
Opet kazem grad za dinar kada dinara nema. U teoriji sve je to fino, u praxi, kad si ti gladan hajde, i oke, ali kad imas jos 2-3 gladna usta, pa bila to zena s djecom bilo to mladji burazeri i sestre radis da prezivis, jer te ne boli sto ti nemas, boli te sto oni nemaju.
Treba imati stavi raditi u skladu sa svojim sposobnostima i obrazovanjem - slazem se, ali pasa, ako si FPN, Pravo, Ekonomiju zavrsio a znas da ima suficit kadra - tvoj problem, ako si kao mladic cugao i partijao pa sad sljakas dok je neko ucio do kasno u noc - tvoj problem, ako neces da izdvojis vremena jer "imam ja sta pametnije raditi/prestar sam za to/ne znam ja to", a drugi hoce i rade na tome - tvoj problem.
Dosta likova nece prstom da mrdne, dodatnu snagu da utrosi jer su mu krivi politicari, drzava, drustvo, samo on nije problem (ima izuzetaka dosta, te ne ubrajam).
Nije se niko obogatio radeci od 8-16, to je donekle tacno, ali bolje i to raditi, nego parazitirati i traziti od stare 5 keka za kladaru i kafu.
Obojica ste u pravu svako sa svoje strane gledišta. I ja znam za ljude koji su sjebali zdravlje fizikalijom dok su mogli vući jer ih je muka natjerala (nije iz ljubavi rukao garant) pa su sad iskrivljeni ko upitnik ili imaju artritis od hladne vode (autopraona) u kasnim 30tim pa nisu više nikome od koristi :sad:

Niko se nije obogatio radeći od 8 do 16 je tačno, ali ima i ona švicarska poslovica da se od fizičkog rada može obogatiti magarci bi imali zlatne samare :-? Isto kako ne treba gledati u nebo i žicati pare okolo, ali tako isto ne vrijedi sjebati živce i zdravlje za 100-200 KM više mjesečno, što realno nisu nikakve pare...Kako god okreneš kvaka 22 :-?
nepass1

#6206 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

ShnjaZZZ wrote: 12/02/2024 22:33 Nemam mogućnost, a i da imam ne plaća se novcem nego viškom sati i slobodnim danima. Jebo te slobodan dan više :mrgreen:
Koliko staza imas?
Da ne pregoris mlad :D
Ja sad kad udjem u ulicu gdje radim odmah bi potpisao da idem na neku platformu u sjevernom atlantiku da sam sto dalje od firme. A prije znao i od kuce otici ako me zovnu da nesta treba
Ateista

#6207 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

W0rM wrote: 13/02/2024 07:40
W0rM wrote: 12/02/2024 13:24
Pa eto, ako je od lopatanja placenog nego crkao, javni mi. Treba lezat kuci i lajat na drzavu i sistem i sto drugi imaju, a ne podici dupe i sta uraditi, ako nista, na sebi.
Tako je. Treba biti svjestan svog znanja i svojih mogucnosti, te ko zeli za sebe vise i bolje treba da se edukuje i eventualno prekvalifikuje kako bi sacuvao zdravlje. Kad dodje kriza i kad se nema sta jesti, bolje raditi bilo sta nego gladovati, ali svakako gledati da ako posao nije dobar za zdravlje (fizicko ili psihicko, ne treba ni ovo drugo zanemariti) da to bude privremeno i probati naci nesto bolje, i u skladu sa tim razmisliti o dodatnoj edukaciji.
Kad mi je stari umro i kad sam jos kao student ostao sam, bio sam spreman na sve, da radim bilo sta, pogotovo sto je to bio pocetak prosle recesije i najgore moguce vrijeme kada je bilo vise otpustanja nego zaposljavanja. Srecom nije bilo potrebe za "bilo cim", kombinacija mog truda i dosta srece dovela je do toga da nisam morao raditi neki fizikanerski posao, ali da su neke stvari ispale drugacije bio sam spreman na to.
Domaci izdajnik

#6208 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Jebeš ga ni učenje više nije rješenje za budućnost i karijeru...svega je previše i tržište je prezasićeno kadrovima koje ne može da asimilira. Nismo svi vudreni i zainteresovani za IT i inženjerske branše, ja prvi jer mrzim sve što ima veze sa matišem iz koga sam se jedva provlačio u školi :run:

Znam ih koji su marljivo učili, dok su se svi provodili i zabavljali oni za knjigom bili, pa su sad pukli ko sijalice kada su skontali gdje žive :-) Ono što ih čeka u real life ne piše u knjigama i nema na predavanjima... Nema više onoga vakta, neki nikako da shvate... :-) A nadareni i odlični đaci u ovoj pizdodržavi na silu samo smetaju debilima i podobnima jer im kvare sklad nerada, lopovluka i lova u mutnom...

A to za pokretanje biznisa i biti sam svoj gazda ću se samo nasmijati :mrgreen: Pa mi smo prva država odozada po svim parametrima za ulaganja i start up kompanije u Evropi! Kod nas vlada partijsko-jaransko-kumovska ekonomija i monopolistička diktatura pojedinaca, pa šta mislite što svi lovani i tajkuni kod nas samo upumpavaju keš u stanove i zgrade? Što ne u proizvodnju i inovacije? Većina naših privatnika ne može da aplicira za podsticaje EU fondova jer im je način poslovanja teška zona sumraka :skoljka:
Forsaken

#6209 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Forsaken »

Lajavikrelac wrote: 13/02/2024 09:16 Jebeš ga ni učenje više nije rješenje za budućnost i karijeru...svega je previše i tržište je prezasićeno kadrovima koje ne može da asimilira. Nismo svi vudreni i zainteresovani za IT i inženjerske branše, ja prvi jer mrzim sve što ima veze sa matišem iz koga sam se jedva provlačio u školi :run:

Znam ih koji su marljivo učili, dok su se svi provodili i zabavljali oni za knjigom bili, pa su sad pukli ko sijalice kada su skontali gdje žive :-) Ono što ih čeka u real life ne piše u knjigama i nema na predavanjima... Nema više onoga vakta, neki nikako da shvate... :-) A nadareni i odlični đaci u ovoj pizdodržavi na silu samo smetaju debilima i podobnima jer im kvare sklad nerada, lopovluka i lova u mutnom...

A to za pokretanje biznisa i biti sam svoj gazda ću se samo nasmijati :mrgreen: Pa mi smo prva država odozada po svim parametrima za ulaganja i start up kompanije u Evropi! Kod nas vlada partijsko-jaransko-kumovska ekonomija i monopolistička diktatura pojedinaca, pa šta mislite što svi lovani i tajkuni kod nas samo upumpavaju keš u stanove i zgrade? Što ne u proizvodnju i inovacije? Većina naših privatnika ne može da aplicira za podsticaje EU fondova jer im je način poslovanja teška zona sumraka :skoljka:
McGradySA

#6210 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by McGradySA »

Da li iko ima info kako je sada raditi na građevini, Sarajevo i okolina?
"Lopatanje", odnošenje šute, zidanje, da li se to uopšte isplati? To se prije smatralo za dno dna, radili većinom ljudi iz istočne Bosne čak i bez prijave i za minimalac.
Ateista

#6211 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Lajavikrelac wrote: 13/02/2024 09:16 Jebeš ga ni učenje više nije rješenje za budućnost i karijeru...svega je previše i tržište je prezasićeno kadrovima koje ne može da asimilira. Nismo svi vudreni i zainteresovani za IT i inženjerske branše, ja prvi jer mrzim sve što ima veze sa matišem iz koga sam se jedva provlačio u školi :run:

Klasicno skolsko ucenje naravno nista ne garantuje, pogotovo sto te nase skole ne pripremaju za realnost. Vise sam mislio na samostalno ucenje, prakse i neke druge vidove edukacija, sve zavisi koja je struka u pitanju. Treba sagledati realno stvari i vidjeti sta se trazi i sta od toga neko moze raditi, slazem se da ne treba ni pod svaku cijenu ici na aktuelne stvari ako ti ne leze, vec se provati prilagoditi u skladu sa svojim talentima i afinitetima, te prethodnim znanjem. Tesko je krenuti u nesto potpuno novo,lakse je puno nadograditi postojece znanje.
Sve u svemu,slazem se da je bitno sacuvati zdravlje i da ne treba trpiti neke stvari, samo treba imati u vidu da ima onih koji u datom momentu sebi ne mogu priustiti da cuvaju zdravlje i moraju se boriti na sve nacine da prezive u ovom surovom sistemu.
Snake Eyes

#6212 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

Plan i program naseg sistema obrazovanja je takav da te u sustini priprema za sudjelovanje u kvizu.
Domaci izdajnik

#6213 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

@Ateista
Ja sam i mislio na to što navodiš. Kod nas je tržište u pokušaju skup nebuloza, apsurda, nelogičnosti i dijametralno suprotnih stvari :-) Pa samo pogledaj oglase za posao, traže pravnika, ekonomistu i dizajnera u jednom :? U IT branši bi da si programer, sistemac, SEO i developer :roll:

Pa do samo deceniju prije svaki drugi čovjek (bar u BL ) je bio DJ ili neki "kreativni stvaralac" :-) dok je prije 15-20 godina svako živ nešto studirao, ako nisi student gledali te kao da si gubav...

Sve je naopako postavljeno od samog početka i kuća koja se pravi na lošem temelju se kad tad krene rušiti ma koliko god je krpio i popravljao... :zoka:
Snake Eyes wrote: 13/02/2024 09:39 Plan i program naseg sistema obrazovanja je takav da te u sustini priprema za sudjelovanje u kvizu.
Naše obrazovanje vode ljudi koji nisu mrdnuli pedlja dalje od prosvjete, a treba da te pripreme za tržište rada i život. Gram prakse je jednak toni teorije, ali to većina njih ne shvata.
Truba

#6214 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

tako je skoro svuda...pratim kuknjave po svijetu
ShnjaZZZ

#6215 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

nepass1 wrote: 13/02/2024 08:38
ShnjaZZZ wrote: 12/02/2024 22:33 Nemam mogućnost, a i da imam ne plaća se novcem nego viškom sati i slobodnim danima. Jebo te slobodan dan više :mrgreen:
Koliko staza imas?
Da ne pregoris mlad :D
Ja sad kad udjem u ulicu gdje radim odmah bi potpisao da idem na neku platformu u sjevernom atlantiku da sam sto dalje od firme. A prije znao i od kuce otici ako me zovnu da nesta treba
Za koji dan 7 punih godina.
Ozimician

#6216 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Snake Eyes wrote: 13/02/2024 09:39 Plan i program naseg sistema obrazovanja je takav da te u sustini priprema za sudjelovanje u kvizu.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :D :D :D
Hame_

#6217 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hame_ »

Lajavikrelac wrote: 13/02/2024 09:16
Spoiler
Show
Jebeš ga ni učenje više nije rješenje za budućnost i karijeru...svega je previše i tržište je prezasićeno kadrovima koje ne može da asimilira. Nismo svi vudreni i zainteresovani za IT i inženjerske branše, ja prvi jer mrzim sve što ima veze sa matišem iz koga sam se jedva provlačio u školi :run:

A to za pokretanje biznisa i biti sam svoj gazda ću se samo nasmijati :mrgreen: Pa mi smo prva država odozada po svim parametrima za ulaganja i start up kompanije u Evropi! Kod nas vlada partijsko-jaransko-kumovska ekonomija i monopolistička diktatura pojedinaca, pa šta mislite što svi lovani i tajkuni kod nas samo upumpavaju keš u stanove i zgrade? Što ne u proizvodnju i inovacije?
Većina naših privatnika ne može da aplicira za podsticaje EU fondova jer im je način poslovanja teška zona sumraka :skoljka:
Nisi u pravu. Većina naših velikih privatnika uredno dobija kredite od evropske investicione banke i evropske banke za razvoj (ili kako već). Bingo, Madi,...

Uglavnom čovjek registrovao firmu prije desetak godina i postao milijarder, a ti "peri" o lopatanju.

Ako te izvor interesuje Googlaj.

*Ne pada mi napamet tražiti linkove što sam svojim očima vidio.

I nije firma za svakoga, a lopatu svako može u ruke uzet evo sad, odmah. Firmu ne može.
Javier Pena

#6218 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Javier Pena »

Ništa bolje nije rečeno za naše obrazovanje :thumbup: Teški besmisao.
zippoo87

#6219 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Moze tih par,sa prometom od milijardu KM a sta je sa ostalim tasna-masna firmi,koje sluze samo za kriminal ?
Covjek je opisao sve u bocu a ti dodjes na temu samo da pucas kontru,bukvalno nemas smislen post na temi.
n+1

#6220 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Naš obrazovni sistem djecu sprema za olimpijsku normu u igri Memorije.
Hame_

#6221 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hame_ »

zippoo87 wrote: 13/02/2024 16:22 Moze tih par,sa prometom od milijardu KM a sta je sa ostalim tasna-masna firmi,koje sluze samo za kriminal ?
Covjek je opisao sve u bocu a ti dodjes na temu samo da pucas kontru,bukvalno nemas smislen post na temi.
Ovo meni repliciraš?
Domaci izdajnik

#6222 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Hame_ wrote: 13/02/2024 15:54 Nisi u pravu. Većina naših velikih privatnika uredno dobija kredite od evropske investicione banke i evropske banke za razvoj (ili kako već). Bingo, Madi,...

Uglavnom čovjek registrovao firmu prije desetak godina i postao milijarder, a ti "peri" o lopatanju.
Image

Tačno, velikih. Koji su već solventni i imaju razrađeno tržište i planove. Probaj ti napraviti biznis plan i predaj za podsticaj EU, kažeš da si privatnik od vajkada, pa nam referiši šta je bilo...

Što sve firme bliske vladajućima dobivaju podsticaje isključivo sa državnog budžeta, šta ti misliš?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6223 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 13/02/2024 10:55 .pratim kuknjave po svijetu
:lol: :lol:
Truba

#6224 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

dođi na poso zadnji
otiđi prvi
radi minimum

to je moto današnjih instagramova

tu je i ona klasična rečenica
ovdje sam samo zbog para nema druženja

čim bude bolje idem

umjesto povišice
pizza party

kako se ponaša menadzment kad ukažeš na problem = slika slijepca

itd

svuda je isto
Domaci izdajnik

#6225 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Truba wrote: 14/02/2024 10:25 kako se ponaša menadzment kad ukažeš na problem = slika slijepca
Kod nas bi to bilo zapinjanje za familiju ;-)
Post Reply