Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#17051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Bodkin wrote: 13/02/2024 09:27
elcaliente wrote: 13/02/2024 09:09
Ozimician wrote: 13/02/2024 08:58

Koliko love je dovoljno ? :-D
Ispod 15 hiljada eura ne mozes proci i to da stedis na svemu. Uzimas 60 kvadrata, to ti je u prosjeku 1300 eur, znaci moras platiti prvu kiriju i 3 krije kaucije, nisi ni dobio kljuc a vec si dao 5200 EUR. Onda kupis kuhinju i ona sa montazom kosta 5000EUR, uz to ces kupiti ormar, stol, tv, prikljuciti ces internet i uzeti osiguranje za stan.
1300 eura za 60 kvadrata :lol: to je smijesna cifra. Jel to minhen? I neko kaze minhen medju skupljim gradovima
Da u prosjeku sam napisao, zavisi gdje i sta.
To da li je skupo ili ne zavisi gdje radis.
elcaliente

#17052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

moimoi wrote: 13/02/2024 09:27
elcaliente wrote: 13/02/2024 09:26
moimoi wrote: 13/02/2024 09:22

Vecina ih danas ima kuhinje.
Istina da ti trebaju 3 kirije + osiguranje. Ono sto je meni sok bio jeste da ti pokazu stan, ti kazes -moze!… a onda ti kazu da imaju jos zainteresiranih, da trebas haman napisati ljubavno pismo i priloziti ga zajedno sa biografijom :D Pa ako se stanodavac odluci za tebe- imas stan :-) wtf
Eto ja sa svojih 32 godina Njemacke se nisam susreo sa stanom u kojem je bila kuhinja za dzaba.
A u zadnje vrijeme sam upoznao puno nasih migranata i svima je to bio jedan od vecih problema, jer su kuhinje skupe i dugo se ceka na njih kada se naruce
Barem u Minhenu znaci je situacija takva, evo da ne pretjeram upoznao sam najmanje 15 ljudi koji su u zadnje 2-3 godine dosli niko nije dobio stan gdje mu je gazda sponzorisao kuhinju.
To je onda jos gore 😁

A sta je ako je ing sa jako dobrom platom al ima nejac 😁
Nejac su uvjek problem, tu se onda gledaju druge stvari kod te porodice.
Ozimician

#17053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ozimician wrote: 13/02/2024 08:58

Koliko love je dovoljno ? :-D
Ispod 15 hiljada eura ne mozes proci i to da stedis na svemu. Uzimas 60 kvadrata, to ti je u prosjeku 1300 eur, znaci moras platiti prvu kiriju i 3 krije kaucije, nisi ni dobio kljuc a vec si dao 5200 EUR. Onda kupis kuhinju i ona sa montazom kosta 5000EUR, uz to ces kupiti ormar, stol, tv, prikljuciti ces internet i uzeti osiguranje za stan.
1300 eura za 60 kvadrata :lol: to je smijesna cifra. Jel to minhen? I neko kaze minhen medju skupljim gradovima
Ne znam odakle on vadi podatke, ali mi je izletio nedavno na FB post (kao dobra prilika) neko seli iz stana u Augsburgu, mislim 55 m2 za 1300 m2.

U Minhenu se stan i ne moze pronaci ako nemas stan da das "u zamjenu" - Tauschwohnung :-D
Ozimician

#17054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 13/02/2024 09:26
moimoi wrote: 13/02/2024 09:22

Vecina ih danas ima kuhinje.
Istina da ti trebaju 3 kirije + osiguranje. Ono sto je meni sok bio jeste da ti pokazu stan, ti kazes -moze!… a onda ti kazu da imaju jos zainteresiranih, da trebas haman napisati ljubavno pismo i priloziti ga zajedno sa biografijom :D Pa ako se stanodavac odluci za tebe- imas stan :-) wtf
Eto ja sa svojih 32 godina Njemacke se nisam susreo sa stanom u kojem je bila kuhinja za dzaba.
A u zadnje vrijeme sam upoznao puno nasih migranata i svima je to bio jedan od vecih problema, jer su kuhinje skupe i dugo se ceka na njih kada se naruce
Barem u Minhenu znaci je situacija takva, evo da ne pretjeram upoznao sam najmanje 15 ljudi koji su u zadnje 2-3 godine dosli niko nije dobio stan gdje mu je gazda sponzorisao kuhinju.

Pa naravno svaki gazda hoce da se osigura, pogotovo ako su djeca u pitanju.
Eh sada kao imas 3 inzinhera iz BMW bez djece i radnika iz Lidla sa djecom zna se ko ce dobiti stan.

Tako je i sa obdanistem. Sta rade roditelji, koliko si u Njemackoj, kako pricas njemacki,kako dijete prica njemacki, zasto uopste zelis kod nas u obdaniste i zasto ti mislis da nase obdaniste treba da primi tvoje dijete.
Ovo sto si napisao je uglavnom sve tacno i o ovome se jako jako malo pise kad se pise o iseljavanju.

Mi naprdjujemo 5-6 stranica o hrani i klimi, a o ovako bitnim stvarima se uopste ne prica.

Sad vidim da je trend i da se svi prijavljuju na lutriju i dobiju termin, ali nista nemaju rijeseno, ni poslodavca a stan jos manje... pa onda odustaju od termina za vizu.
elcaliente

#17055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 13/02/2024 09:32

Ne znam odakle on vadi podatke, ali mi je izletio nedavno na FB post (kao dobra prilika) neko seli iz stana u Augsburgu, mislim 55 m2 za 1300 m2.

U Minhenu se stan i ne moze pronaci ako nemas stan da das "u zamjenu" - Tauschwohnung :-D
Pa kako onda dolaze ovoliko ljudi za Minhen, nije valjda da mjenjaju stan u Berlinu za stan u Minhenu?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#17056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ne pričamo o tome jer bi nam prije vazda uletio neki dobitnik lutrije koji je eto za 5 stoja našao stan od 150 kvadrata
elcaliente

#17057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

elcaliente wrote: 13/02/2024 09:37
Ozimician wrote: 13/02/2024 09:32

Pa kako onda dolaze ovoliko ljudi za Minhen, nije valjda da mjenjaju stan u Berlinu za stan u Minhenu?
Mietpreisspiegel für Mietwohnungen 2024

Fläche München* BY* DE*
30 m² 27,35 € 20,20 € 18,19 €
60 m² 21,47 € 14,98 € 11,35 €
100 m² 21,01 € 13,49 € 11,74 €
* Preise pro Quadratmeter 2024; BY - Bayern; DE - Deutschland

Sto veci stan to je jeftiniji.
Dope_Man

#17058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ta situacija sa stanovima je ipak, bar koliko ja vidim po svojoj raji koje ima po raznim drzavama sad, samo u Njemackoj tako ekstremna, a tamo je prisutna i u vecim gradovima al i manjim mjestima. Troje koji su tamo trazili stan u toku prosle godine su se ispeglali dobro da bi dobili, od cega je jedan imao nekakav problem sa prokisnjavanjem (zadnji sprat), drugi je preko neke poznanice koja zna gazdaricu itd.. uglavnom nijedan nisu lako dobili. Ali jesu svi dobili kuhinje.. stare i poluraspad, al jesu.

Al u Poljskoj, Ceskoj, Italiji, Hrvatskoj, i ovdje u Austriji.. gdje god imam neke raje, nisam jos naletio na nekog da je imao problema sa pronalaskom stana, tj. da je situacija kao u Njemackoj gdje ides na audiciju sa 20 drugih gdje gazda, gazdarica i Simon Cowell ocjenjuju da li imas talenat za biti stanar u njihovom stanu.

To standardo 3 plate, kaucija plus prvi mjesec itd.. jeste potrebno i u Austriji. Al bar nije problem naci stan i potpisati ugovor.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#17059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Dope_Man wrote: 13/02/2024 09:44 Ta situacija sa stanovima je ipak, bar koliko ja vidim po svojoj raji koje ima po raznim drzavama sad, samo u Njemackoj tako ekstremna, a tamo je prisutna i u vecim gradovima al i manjim mjestima. Troje koji su tamo trazili stan u toku prosle godine su se ispeglali dobro da bi dobili, od cega je jedan imao nekakav problem sa prokisnjavanjem (zadnji sprat), drugi je preko neke poznanice koja zna gazdaricu itd.. uglavnom nijedan nisu lako dobili. Ali jesu svi dobili kuhinje.. stare i poluraspad, al jesu.

Al u Poljskoj, Ceskoj, Italiji, Hrvatskoj, i ovdje u Austriji.. gdje god imam neke raje, nisam jos naletio na nekog da je imao problema sa pronalaskom stana, tj. da je situacija kao u Njemackoj gdje ides na audiciju sa 20 drugih gdje gazda, gazdarica i Simon Cowell ocjenjuju da li imas talenat za biti stanar u njihovom stanu.

To standardo 3 plate, kaucija plus prvi mjesec itd.. jeste potrebno i u Austriji. Al bar nije problem naci stan i potpisati ugovor.
A jbg. sad jarane, osim Austrije ovdje i nemaš neki zbir zemalja gdje bi to trebalo predstavljati problem.
elcaliente

#17060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Dope_Man wrote: 13/02/2024 09:44 Ta situacija sa stanovima je ipak, bar koliko ja vidim po svojoj raji koje ima po raznim drzavama sad, samo u Njemackoj tako ekstremna, a tamo je prisutna i u vecim gradovima al i manjim mjestima. Troje koji su tamo trazili stan u toku prosle godine su se ispeglali dobro da bi dobili, od cega je jedan imao nekakav problem sa prokisnjavanjem (zadnji sprat), drugi je preko neke poznanice koja zna gazdaricu itd.. uglavnom nijedan nisu lako dobili. Ali jesu svi dobili kuhinje.. stare i poluraspad, al jesu.

Ljudi to tako zele, furaju se na to da idu u gradove gdje je tesko naci stan.
dr_Evil

#17061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Salu na stranu, ozbiljan covjek ako nije u stanju da kroz 5 godina skupi ucesce da kupi svoj stan treba da se seli iz tog grada ili drzave.

A sto se tice rentanja, imao sam svoje obilaske i cekanja hoce li dobiti stan. NIje bilo lako.

Recimo evo, kroz par godina mislimo kupit kucu sa dijelom gdje iznajmljujemo sprat(plan je makar, tu je da se izjalovi), posto imam djecu ne bih nikad iznajmio samcu. Vjerujem kao i vecina drugih. Dok recimo neki stan koji je nepovezan sa mnom je druga stvar. Onda ljudi vole da iznajme nekome za koga vide da ce duze biti tu, ili parovima.
moimoi

#17062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Jeste problem i u fra, be, irskoj… Doduse ovi moji irci nisu u tom momentu imali nejac vec pasce :D Mislim da su tri mjeseca trazili stan.
U Be haman kao u Njem osim sto ne moras kupovati kuhinju :D
dr_Evil

#17064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

ALi zato ste za noc u Bosni :D :bih:
moimoi

#17065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 13/02/2024 09:48

Salu na stranu, ozbiljan covjek ako nije u stanju da kroz 5 godina skupi ucesce da kupi svoj stan treba da se seli iz tog grada ili drzave.

A sto se tice rentanja, imao sam svoje obilaske i cekanja hoce li dobiti stan. NIje bilo lako.

Recimo evo, kroz par godina mislimo kupit kucu sa dijelom gdje iznajmljujemo sprat(plan je makar, tu je da se izjalovi), posto imam djecu ne bih nikad iznajmio samcu. Vjerujem kao i vecina drugih. Dok recimo neki stan koji je nepovezan sa mnom je druga stvar. Onda ljudi vole da iznajme nekome za koga vide da ce duze biti tu, ili parovima.
Pa nemaju svi namjeru ostati. Nama nikada nije bila namjera trajno preseljenje, tako da kupovina nekretnine nije dolazila u obzir.
dr_Evil

#17066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 13/02/2024 09:53
Pa nemaju svi namjeru ostati. Nama nikada nije bila namjera trajno preseljenje, tako da kupovina nekretnine nije dolazila u obzir.
Nije ni meni, ali mi je kupovina nekretnine bila prva stvar. Kad odlucim da kupim prnje istu prodati, i povratiti vecinu sredstava, ili iznajmit pa ostavit djeci. Vjerovatno ovo drugo.

Kad skontas da si bio sretan sa kirijom i placao 1000eura mjesecno, 10 godina to je 120000eura. Da si istu stvar kupio, imaginarni scenario, placao 1000eura, pola tebi pola banci, ostane ti 60.000-ak eura, + koliko je poskupilo, vratit ces makar 80.000eura ukupno. (imaginarne cifre)

Za mene je to oblik stednje ili investicije. Za sada je u glavi ako se vratimo ide na iznajmljivanje - od kirije placati kredit i vjerovatno dodati jos stagod dok se ne isplati, ako ostajemo ide na prodaju i to je ucesce za kuce. Da sam rentao otisle bi pare u havu.

Razumijem ja da nije dosta raje u stanju skupiti za ucesce, odnos cijene i primanja nije realan, ali ako nisam u BiH ili makar na mediteranu nije mi bitno gdje sam. Mjenjajte ljudi! Skandinavija je puno pogodnija za kupovinu.
Ozimician

#17067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 13/02/2024 09:38 Ne pričamo o tome jer bi nam prije vazda uletio neki dobitnik lutrije koji je eto za 5 stoja našao stan od 150 kvadrata
Upravo tako. :thumbup:

Na soc. mrezama su cesti i snimci gdje se izdaje stan u Zürichu, red 100m ispred.

Kao sto elcaliente opisa - ljudi skockani, sredjeni u full-u idu u obilazak stana.
dr_Evil

#17068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 13/02/2024 10:04
sehohari wrote: 13/02/2024 09:38 Ne pričamo o tome jer bi nam prije vazda uletio neki dobitnik lutrije koji je eto za 5 stoja našao stan od 150 kvadrata
Upravo tako. :thumbup:

Na soc. mrezama su cesti i snimci gdje se izdaje stan u Zürichu, red 100m ispred.

Kao sto elcaliente opisa - ljudi skockani, sredjeni u full-u idu u obilazak stana.
Libo tebe, za godinu ces zivjeti americki san, ranc, kuca 300 kvadrata, 15 krava, i bendzo :D

Za noc si u Bosni, ali avionom :D

Moram ti reci da ti malo zavidim na odluci :)
Bodkin

#17069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 13/02/2024 09:48

100k u 5 godina? 20k godisnje da ustedi nakon sto preseli u drugu zemlju?
Ozimician

#17070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 13/02/2024 10:20 100k u 5 godina? 20k godisnje da ustedi nakon sto preseli u drugu zemlju?
Nije nemoguce, ali da zivi na hljebu i vodi, da nista osim kirije, hrane i nuzne odjece ne kupuje, da ne vozi auto, da nigdje ne putuje i naravno, da zaradjuje nadprosjecno...

Ali ko zeli da zivi tako ? :-)
moimoi

#17071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Moze ali ne u Eu :D
dr_Evil

#17072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 13/02/2024 10:20
100k u 5 godina? 20k godisnje da ustedi nakon sto preseli u drugu zemlju?
Pa selite se :) U skandinaviji par koji stedi za stan, ali kazemo stedi, znaci da ne trosi pare na odmore, vecere i na auta moze 1500-2keura mjesecno ustedit. Sto ce reci da za 2-3 godine mogu skupiti kapital 15% za jeftiniji stan. Samac ne moze, ali moze za 5 godina.

Ali ne mogu za noc u Bosnu, treba im jebi ga 2-3 dana voznje.
moimoi

#17073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 13/02/2024 10:00
moimoi wrote: 13/02/2024 09:53
Nije ni meni, ali mi je kupovina nekretnine bila prva stvar. Kad odlucim da kupim prnje istu prodati, i povratiti vecinu sredstava, ili iznajmit pa ostavit djeci. Vjerovatno ovo drugo.

Kad skontas da si bio sretan sa kirijom i placao 1000eura mjesecno, 10 godina to je 120000eura. Da si istu stvar kupio, imaginarni scenario, placao 1000eura, pola tebi pola banci, ostane ti 60.000-ak eura, + koliko je poskupilo, vratit ces makar 80.000eura ukupno. (imaginarne cifre)

Za mene je to oblik stednje ili investicije. Za sada je u glavi ako se vratimo ide na iznajmljivanje - od kirije placati kredit i vjerovatno dodati jos stagod dok se ne isplati, ako ostajemo ide na prodaju i to je ucesce za kuce. Da sam rentao otisle bi pare u havu.

Razumijem ja da nije dosta raje u stanju skupiti za ucesce, odnos cijene i primanja nije realan, ali ako nisam u BiH ili makar na mediteranu nije mi bitno gdje sam. Mjenjajte ljudi! Skandinavija je puno pogodnija za kupovinu.
Jesi ikada izrentavao? Nije to bas pjesma i da nema glavobolje… pogotovo ako nisi on d fejs of d plejs.

I mi smo ustedjevinu ulozili ali u peMziju tj na moru gdje planiramo najvise vremena provoditi tj bez zavaljivanja u kredite.
dr_Evil

#17074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 13/02/2024 10:29 Moze ali ne u Eu :D
Svedska nije EU? Pardoniram.

Evo znam dobro stanje kod svedjana, zato ih zezam da "jeftina vam ta SveCka". Ne pricam napamet, sve sam to prosao, a i gledam ljude oko mene kako prolaze, zivim tu.

Ja postujem kad vi meni kazete stan u MinKenu je 600.000 eura sa dvije spavace, ili vise. Ja samo kazem pa zasto pobogu, stan u Dusseldorfu je jefiniji duplo - a ako nije hajte u Skandinaviju, kupi za 250.000 eura stan sa dvije spavace, i jos ces imati visu platu.

Doduse... sve ostalo je skuplje :D
dr_Evil

#17075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 13/02/2024 10:34
Jesi ikada izrentavao? Nije to bas pjesma i da nema glavobolje… pogotovo ako nisi on d fejs of d plejs.

I mi smo ustedjevinu ulozili ali u peMziju tj na moru gdje planiramo najvise vremena provoditi tj bez zavaljivanja u kredite.
Jesam, i svjestan sam neugodnosti. Ja ustedjevinu sam trenutno ulozio za kucu u mojoj 'Ercegovini nedaleko od rijeke, a kiriju sto bih placao od toga placam sebi stan.

naravno mnogo nize cijene nego u minKenu.
Post Reply