I da se napravi razlika izmedju vd i potpunog preuzimanja jer vd nece ostati do kraja mandatano_sekirli wrote: ↑12/02/2024 20:16A tko je dokumentirao sta je sve Trojka isporucila i usporedio sa prethodnim periodom, znaci taksativno po funkcijama, a ne ono od AvAv-a?
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
- tramvajtrojka
#21176 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
- Prpa.ba
#21177 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ekipa, je li to pokusavate poturiti zajebanciju na nivou "voda nije radioaktivna, ona je samo malo radioaktivna"? 
- no_sekirli
#21178 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Jedini koji to radi si ti druze.
Postavljas pitanje forumskom auditoriju da li je tko uspio demantirati nesto sto nije taksativno nigdje ni objavljeno. Ili je negdje objavljen updatean popis gdje se vide raspodjele funkcija, novi kadrovi, kadrovi koji su ostali od prije?
-
nauticamid
#21179 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ko je ova Mia što baca ublehe na FTV Plenumu?
- Prpa.ba
#21180 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Budi ti "tko" i svojim pulenima pomozi tako sto ces naci imenovanje Trojke na mjesto bilo kojeg HDZ-ovog kadra.no_sekirli wrote: ↑12/02/2024 20:59 Jedini koji to radi si ti druze.
Postavljas pitanje forumskom auditoriju da li je tko uspio demantirati nesto sto nije taksativno nigdje ni objavljeno. Ili je negdje objavljen updatean popis gdje se vide raspodjele funkcija, novi kadrovi, kadrovi koji su ostali od prije?
Cega se lik dosjetio.
- no_sekirli
#21181 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Hahahah, smijesan si. Sad je bitno pisem li i govorim li ko ili tko. Od tebe mozda trebam odobrenje kako smijem pisati i govoriti.Prpa.ba wrote: ↑12/02/2024 21:16Budi ti "tko" i svojim pulenima pomozi tako sto ces naci imenovanje Trojke na mjesto bilo kojeg HDZ-ovog kadra.no_sekirli wrote: ↑12/02/2024 20:59 Jedini koji to radi si ti druze.
Postavljas pitanje forumskom auditoriju da li je tko uspio demantirati nesto sto nije taksativno nigdje ni objavljeno. Ili je negdje objavljen updatean popis gdje se vide raspodjele funkcija, novi kadrovi, kadrovi koji su ostali od prije?![]()
Cega se lik dosjetio.![]()
Upetljao si se u vlastitu mrezu, sad sjasi pliz.
-
Lug
#21182 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Predsjedništvo BiH
Uz spomenutoj analizi, O’Brien kaže da su se, uzimajući u obzir iskustva iz SFRJ, sve strane u Dejtonu složile da Predsjedništvo treba biti višečlano. Prva dilema je bila da li će se članovi Predsjedništva birati direktno ili indirektno. Kako piše Alija Izetbegović u „Sjećanjima“, u jednom trenutku, uoči samih pregovora u Dejtonu, američka delegacija, koju je predvodio sadašnji ambasador SAD u Beogradu Chris Hill, pristala je na zahtjev Miloševića da Predsjedništvo bude delegirano, a ne birano.
„Mi smo“, kaže Izetbegović, „insistirali na direktnim izborima za Parlament i Predsjedništvo, druge dvije strane na posrednim. Očito je različita politička filozofija stajala iza ovih stavova. Srbija i Hrvatska su željele slabog šefa države, mi jakog.“
Na kraju je prihvaćen zahtjev bosanske strane da izbori budu direktni. Druga dilema je bila da li će Predsjedništvo imati tri, šest ili devet članova.
Kako je nedavno, u jednom podcastu podsjetio Daniel Serwer, hrvatska delegacija je tražila da Predsjedništvo čine tri člana (Bošnjak, Srbin i Hrvat), a u jednom trenutku u tome ju je podržala i srpska delegacija. Hrvatska delegacija je, nema dileme, računala da će se ako budu tri člana, a ne šest, podrazumijevati da svaki od njih predstavlja po jedan konstitutivni narod. Jim O’Brien potvrđuje da navedeni rezon nije tačan. Članovi Predsjedništva u Dejtonu nisu zamišljeni kao predstavnici tri naroda.
On čak nudi neprocjenjivo svjedočanstvo o tome da su neke delegacije već u Dejtonu tražile da se izbor članova Predsjedništva uredi na način na koji to danas traži HDZ BiH, ali da nije prihvaćeno. Da ne parafraziram, citirat ću O’Briena: „Razne strane su tražile i dodatne garancije, uključujući i zahtjev da se svaki član Predsjedništva bira u klubu, koji kontroliše stranka povezana sa određenom etničkom grupom“. Drugim riječima, da izbor člana Predsjedništva potvrđuje klubovi Hrvata, Srba i Bošnjaka, kako je to HDZ BiH više puta predlagao.
„Uzimajući u obzir“, veli O’Brien, „dominaciju nacionalističkih stranaka i činjenicu da je nekoliko ne-nacionalističkih stranaka odbijalo izravno etničko svrstavanje, prihvatanje ovog prijedloga bi značilo staviti Predsjedništvo pod kontrolu nacionalista. Međunarodni pregovarači su odbili prijedlog kao nekompatibilan sa principima jednog sporazuma, koji je ispregovaran pod međunarodnim okriljem, a sa svrhom da uspostavi demokratsko uređenje.“ (Moje podvlačenje)
Osim navedenog, O’Brien podsjeća da Dejtonski ustav (u članu 10.) ekspliticno zabranjuje bilo kakve izmjene kojima bi se umanjio stepen prava proisteklih iz Evropske i drugih međunarodnih konvencija, koje štite ljudska prava. U Dejtonu je, dakle, ciljano utvrđeno da će jedan od članova Predsjedništva biti Hrvat, ali je ciljano utvrđeno i da ga ne moraju birati Hrvati.
Izbor Željka Komšića nije nikakva prevara, već prirodna mogućnost prema Dejtonu, koju su prihvatile sve delegacije, uključujući i onu na čijem je čelu bio Tuđman. Na koncu, navedeno O’Brienovo objašnjenje je potvrdio i Ustavni sud (u III djelimičnoj odluci u slučaju br. U5/98) kazavši da Srbin u Predsjedništvu „ne predstavlja Republiku Srpsku kao entitet, niti srpski narod, već sve građane Republike Srpske kao izborne jedinice. Isto važi i za Bošnjaka i Hrvata kao članove koji su izabrani iz Federacije“.
Držim da je veliki poraz, što je probosanska strana, u pregovorima u Bakincima, pristala da Predsjedništvo i Ustavni sud uopće budu predmet pregovora.
Ako su Predsjedništvo, kakvo imamo, i Ustavni sud, kakav imamo, dogovoreni u Dejtonu, onda o tome ne može biti pregovora.
Sjetimo se ovom prilikom, kada je jedna politička stranka najavila preispitivanje imena Republika Srpska pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.
Rečeno je da je ime „Republika Srpska“ dejtonska kategorija i da se ne smije dirati.
Isticano je da je Alija Izetbegović pristao na to ime. Dobro. Alija Izetbegović je potpisao ime RS. Ali je potpisao i Predsjedništvo, kakvo je sada, i Ustavni sud, kakav je sada.
Potpisao ga je i Tuđman. I Milošević. Ako je probosanska strana spremna da proguta ime Republike Srpske, kao i mnogo šta slično, onda neka SNSD i HDZ nauče da žive s Predsjedništvom i Ustavnim sudom, ovakvim kakvi jesu.
Uz spomenutoj analizi, O’Brien kaže da su se, uzimajući u obzir iskustva iz SFRJ, sve strane u Dejtonu složile da Predsjedništvo treba biti višečlano. Prva dilema je bila da li će se članovi Predsjedništva birati direktno ili indirektno. Kako piše Alija Izetbegović u „Sjećanjima“, u jednom trenutku, uoči samih pregovora u Dejtonu, američka delegacija, koju je predvodio sadašnji ambasador SAD u Beogradu Chris Hill, pristala je na zahtjev Miloševića da Predsjedništvo bude delegirano, a ne birano.
„Mi smo“, kaže Izetbegović, „insistirali na direktnim izborima za Parlament i Predsjedništvo, druge dvije strane na posrednim. Očito je različita politička filozofija stajala iza ovih stavova. Srbija i Hrvatska su željele slabog šefa države, mi jakog.“
Na kraju je prihvaćen zahtjev bosanske strane da izbori budu direktni. Druga dilema je bila da li će Predsjedništvo imati tri, šest ili devet članova.
Kako je nedavno, u jednom podcastu podsjetio Daniel Serwer, hrvatska delegacija je tražila da Predsjedništvo čine tri člana (Bošnjak, Srbin i Hrvat), a u jednom trenutku u tome ju je podržala i srpska delegacija. Hrvatska delegacija je, nema dileme, računala da će se ako budu tri člana, a ne šest, podrazumijevati da svaki od njih predstavlja po jedan konstitutivni narod. Jim O’Brien potvrđuje da navedeni rezon nije tačan. Članovi Predsjedništva u Dejtonu nisu zamišljeni kao predstavnici tri naroda.
On čak nudi neprocjenjivo svjedočanstvo o tome da su neke delegacije već u Dejtonu tražile da se izbor članova Predsjedništva uredi na način na koji to danas traži HDZ BiH, ali da nije prihvaćeno. Da ne parafraziram, citirat ću O’Briena: „Razne strane su tražile i dodatne garancije, uključujući i zahtjev da se svaki član Predsjedništva bira u klubu, koji kontroliše stranka povezana sa određenom etničkom grupom“. Drugim riječima, da izbor člana Predsjedništva potvrđuje klubovi Hrvata, Srba i Bošnjaka, kako je to HDZ BiH više puta predlagao.
„Uzimajući u obzir“, veli O’Brien, „dominaciju nacionalističkih stranaka i činjenicu da je nekoliko ne-nacionalističkih stranaka odbijalo izravno etničko svrstavanje, prihvatanje ovog prijedloga bi značilo staviti Predsjedništvo pod kontrolu nacionalista. Međunarodni pregovarači su odbili prijedlog kao nekompatibilan sa principima jednog sporazuma, koji je ispregovaran pod međunarodnim okriljem, a sa svrhom da uspostavi demokratsko uređenje.“ (Moje podvlačenje)
Osim navedenog, O’Brien podsjeća da Dejtonski ustav (u članu 10.) ekspliticno zabranjuje bilo kakve izmjene kojima bi se umanjio stepen prava proisteklih iz Evropske i drugih međunarodnih konvencija, koje štite ljudska prava. U Dejtonu je, dakle, ciljano utvrđeno da će jedan od članova Predsjedništva biti Hrvat, ali je ciljano utvrđeno i da ga ne moraju birati Hrvati.
Izbor Željka Komšića nije nikakva prevara, već prirodna mogućnost prema Dejtonu, koju su prihvatile sve delegacije, uključujući i onu na čijem je čelu bio Tuđman. Na koncu, navedeno O’Brienovo objašnjenje je potvrdio i Ustavni sud (u III djelimičnoj odluci u slučaju br. U5/98) kazavši da Srbin u Predsjedništvu „ne predstavlja Republiku Srpsku kao entitet, niti srpski narod, već sve građane Republike Srpske kao izborne jedinice. Isto važi i za Bošnjaka i Hrvata kao članove koji su izabrani iz Federacije“.
Držim da je veliki poraz, što je probosanska strana, u pregovorima u Bakincima, pristala da Predsjedništvo i Ustavni sud uopće budu predmet pregovora.
Ako su Predsjedništvo, kakvo imamo, i Ustavni sud, kakav imamo, dogovoreni u Dejtonu, onda o tome ne može biti pregovora.
Sjetimo se ovom prilikom, kada je jedna politička stranka najavila preispitivanje imena Republika Srpska pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.
Rečeno je da je ime „Republika Srpska“ dejtonska kategorija i da se ne smije dirati.
Isticano je da je Alija Izetbegović pristao na to ime. Dobro. Alija Izetbegović je potpisao ime RS. Ali je potpisao i Predsjedništvo, kakvo je sada, i Ustavni sud, kakav je sada.
Potpisao ga je i Tuđman. I Milošević. Ako je probosanska strana spremna da proguta ime Republike Srpske, kao i mnogo šta slično, onda neka SNSD i HDZ nauče da žive s Predsjedništvom i Ustavnim sudom, ovakvim kakvi jesu.
- Prpa.ba
#21183 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Meni je bitno. Naravno da ti trebas pisati onako kako se osjecas i kako pravopis tvog jezika nalaze.no_sekirli wrote: ↑12/02/2024 21:22 Hahahah, smijesan si. Sad je bitno pisem li i govorim li ko ili tko. Od tebe mozda trebam odobrenje kako smijem pisati i govoriti.
Pokazi jednu federalnu instituciju ili kompaniju koju je Trojka preuzela od HDZ-a. Hajde. Sacekam ja. Tja.
- Ozimician
#21184 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Dobar challenge.
- Ozimician
#21185 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ovo je fer i posteno.Jordan1961 wrote: ↑12/02/2024 19:33 Ovo je konkretan odgovor na konkretno pitanje.
Samo treba biti otvoren i jasan a ne mali mis koji ceka da vidi da li ce mu doteci kakva mrvica.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/magazin ... /240212174
- no_sekirli
#21186 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ma uopce me ne zanima da ja tebi trazim nesto, pa nisi mi ti sef.ni poslodavac. Sta si se ti ufurao svega ti, da si neki isljednik, Murga drot? Pa nisam ja perac savjesti Trojke, niti njihovih pravih ili krivih koraka, ja samo zelim dobro ovoj drzavi, taman na funkcijama bili Nepalci i Aboridzini.Prpa.ba wrote: ↑12/02/2024 21:35Meni je bitno. Naravno da ti trebas pisati onako kako se osjecas i kako pravopis tvog jezika nalaze.no_sekirli wrote: ↑12/02/2024 21:22 Hahahah, smijesan si. Sad je bitno pisem li i govorim li ko ili tko. Od tebe mozda trebam odobrenje kako smijem pisati i govoriti.
Pokazi jednu federalnu instituciju ili kompaniju koju je Trojka preuzela od HDZ-a. Hajde. Sacekam ja. Tja.![]()
Ti si prvi rekao tezu da je Trojka predala neke funkcije, nekoj trecoj strani. Onako, lupio si recenicu bez bilo kakvih dokaza. Mozda si ti i u pravu, ne sporim ja ni to.
Sve sto sam ja napisao je da potvrdis tezu o tim foteljama, u kojoj su navedene te funkcije. Tko ih je drzao prije, cije su sada. Znaci da potvrdis tezu da su predane, pa da se ti dokazi vide i utvrdi pravo stanje.
Sve sto si uspio dokazati se svodi da ti smeta sto sam napisao "tko". A jesi i faca
Sreca pa nisi na Dodikovom platnom spisku, napadao bi ovdje ljude sto pisu latinicom, a ne cirilicom.
- Ozimician
#21187 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Challenge not accepted. 
- Prpa.ba
#21188 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Koliko teksta, a samo kaze da nema nijedan primjer razmjene u suprotnu stranu.
A od mene trazi da mu sastavim spisak koji vjerovatno nema ni sama Vlada FBiH. Mozda i bolje, spisak predaje HDZ-u bi se mozda jos vise povecao.
A od mene trazi da mu sastavim spisak koji vjerovatno nema ni sama Vlada FBiH. Mozda i bolje, spisak predaje HDZ-u bi se mozda jos vise povecao.
- 512MB
#21189 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
US Ambasada: HDZov izborni zakon je odbačen.
Da li neko iz Trojke misli drugačije?
Da li neko iz Trojke misli drugačije?
- no_sekirli
#21190 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Eto za tebe challenge da nadjes taksativno pobrojane funkcije ministara, pomocnika, direkora, i vec koje su sve politicke funkcije, pa da vidimo to konkretno kako je netko izdao.
Do tada, suzdrzi se tih smajlica i upadica.
Ja i dalje kazem da je Prpa mozda i u pravu, da su predali. Ali dok ne dokaze to, svaka izjava u tom smjeru je samo prdez niz vjetar.
- Ozimician
#21191 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Pa navodio je covjek bar 50x, prestani s tim agresivnim tonom.no_sekirli wrote: ↑12/02/2024 21:59
Eto za tebe challenge da nadjes taksativno pobrojane funkcije ministara, pomocnika, direkora, i vec koje su sve politicke funkcije, pa da vidimo to konkretno kako je netko izdao.
Ja i dalje kazem da je Prpa mozda i u pravu, da su predali. Ali dok ne dokaze to, svaka izjava u tom smjeru je samo prdez niz vjetar.
Ako vec zelis biti agresivna, daj konkretne podatke.
Sta se triggerujes odmah bez argumenata.
Ja licno znam samo za izmjenu zakona u korist Covicevog zeta i ceste i autoceste u rukama HDZ-a, mislim da ima jos, nesto za okolis. Ali stvarno ne pratim toliko politiku. Ti argumentiras protiv, fair enough, daj podatke i ja se izvinjavam odmah.
Last edited by Ozimician on 12/02/2024 22:02, edited 1 time in total.
- no_sekirli
#21192 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Kaze nema ni Vlada FBiH, ali zato on zna. Heheheh, koji si ti kapacitet.
Ako si potegao neku tezu, onda je i dokazi. Tek tada ces postati vjerodostojan, a do tada si samo jedan obicni bot.
- no_sekirli
#21193 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ne znam kako se onda mijesas, ako sam tvrdis da ne pratis politiku. Ali ipak znas za Covicevog zeta, ceste, autoceste. A sigurno ne znas za vracanje par pozicija u VM.Ozimician wrote: ↑12/02/2024 22:00Pa navodio je covjek bar 50x, prestani s tim agresivnim tonom.no_sekirli wrote: ↑12/02/2024 21:59
Ako vec zelis biti agresivna, daj konkretne podatke.
Sta se triggerujes odmah bez argumenata.
Ja licno znam samo za izmjenu zakona u korist Covicevog zeta i ceste i autoceste u rukama HDZ-a, mislim da ima jos, nesto za okolis. Ali stvarno ne pratim toliko politiku. Ti argumentiras protiv, fair enough, daj podatke i ja se izvinjavam odmah.
Kako to, kako to?
Ja sam i napisao da je Prpa mozda i u pravu, treci put pisem ovo, ali prica napamet. Treba dokazati svoju tvrdnju ako je istu vec izrekao, znaci popis svih funkcija, i imena, gdje je tko i zasto. Pa da vidimo da je Trojka izdala, da im skremendamo komplet familiju, i skinemo iz vlasti na sljedecim izborima. Simple as that.
Medjutim, njemu je zasmetala rijec tko, na koju je bacio naglasak. Umislio se lik da ima moc odredjivati nekome kako ce pisati.
Dodice Milorade, angaziraj ga, ovaj ce zaraditi svaku marku.
- Prpa.ba
#21194 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Upalio si se kao tkutnjak, a ja samo trazio da mi navedes makar jednu funkciju u javnom sektoru koju je Trojka uzela od HDZ-a. Samo jednu. 
Ako mene vec zoves botom, i propitujes moju tezu, red je da ponudis kontraargument, a ne da trazis jos vise dokaza.
Ako mene vec zoves botom, i propitujes moju tezu, red je da ponudis kontraargument, a ne da trazis jos vise dokaza.
- Point.
#21195 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Trojka mora da odbaci ovaj prijedlog legitimnog Bjeloglavog jednom za sva vremena jasno i glasno, izbor članova nije jedan od tri prioriteta i neka se dogovore oko ovoga o čemu se mogu dogovoriti, to je mantra Trojke i vrijeme je for once da budu dosljedni.
Pristanu li na ovu diskriminaciju koja BiH nikad za nikad neće približiti dalje od mogućeg otvaranja pregovora jer ovaj prijedlog Bjeloglavog Hinje je van svih evropskih presuda i vrijednosti.
Obrajan im je dao jasne smjernice.
Pristanu li na ovu diskriminaciju koja BiH nikad za nikad neće približiti dalje od mogućeg otvaranja pregovora jer ovaj prijedlog Bjeloglavog Hinje je van svih evropskih presuda i vrijednosti.
Obrajan im je dao jasne smjernice.
Last edited by Point. on 12/02/2024 22:25, edited 2 times in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#21197 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
A ja spamera majko mila 
Samo nastavite...
Samo nastavite...
- no_sekirli
#21198 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ne samo sto si bot, nego i lazes. Napisao si ovo:
Znaci "ogromno povecanje", tvoje rijeci. Nakon cega su od tebe zatrazeni dokazi tog ogromnog povecanja.Je li to neko uspio demantovati da je Trojka HDZ-u isporucila ogromno povecanje portfolija cak i poredeci sa periodom vlasti servilne SDA?
Naravno da ne mozes to dokazati, pa si se zakacio na "tko".
A sad nastavi strapati, nije da nisi navikao...
- jyqan
#21199 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Joj sta mu ovo radite
vec 15 minuta listam temu ko seriju haha
- Hajvan
#21200 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
... saopšćenje za javnost.