Ukrajina

Bernardinac

#193876 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

https://charter97.org/ru/news/2024/2/12/583215/
Kasparov izaziva Tuckera.
Kao Rus koji se opirao diktaturi KGB-a i ratu, dužan sam izazvati Tuckera Carlsona nakon njegovog intervjua s Putinom.

Tuckeru, čini se da ne možeš ili ne želiš razotkriti Putinove laži. Ako vas zanima istina, dat ću priliku vama i vašim gledateljima da je čujete.

Navikao sam na sukobe licem u lice, ali budući da izazivam, mjesto je na vašem izboru. Voljan sam raspravljati ovdje na X ako želite. Siguran sam da ćete se složiti da je važno da ljudi čuju obje strane priče o slobodi govora i sobodi ideja
S Putinom je bilo lako jer ste ga rado pustili da nesmetano demonstrira svoj uvrnuti pogled na stvarnost. Ali teško da je pošteno slušati lekcije jedinog odgovornog za rat, a u isto vrijeme nas - one koji ga žele prekinuti - nazivati ​​ratnim huškačima.
S Putinom je bilo lako jer ste ga rado pustili da nesmetano demonstrira svoj uvrnuti pogled na stvarnost. Ali teško da je pošteno slušati lekcije jedinog odgovornog za rat, a u isto vrijeme nas - one koji ga žele prekinuti - nazivati ​​ratnim huškačima.

Saberi se, Tucker. Započnimo.
Last edited by Bernardinac on 12/02/2024 10:57, edited 1 time in total.
sumirprimus

#193877 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Dakle jasno je da ce sirski raditi isto sto i u bahmutu i severodonjecku, boriti se do kraja.
Vijest je da su poslali trecu brigadu, u avdivku.. :-)
mishic

#193878 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Ironmen wrote: 12/02/2024 10:00 Evropa je prelijena da se pokrene i da dadne konkretnu pomoc Ukrajini, SAD idu u izbore i Ukrajina im je ogoramn teret, saveznici treba da sjednu za sto i otvore iskreno svoje karte prema Ukrajini.
Upravo tako. Sankcije nad Rusijom nisu dale očekivane rezultate, proigrane su, a neki od saveznika Rusije (Iran i S Koreja prije svih) stavili su im na raspolaganje ogromne količine naoružanja dok se i sama Rusija uspjela preorjentisati na "ratnu privredu" i pokrenuti vlastitu proizvodnju naoružanja koja, ne samo sada u ratu sa Ukrajinom, nego dugoročno dovodi u pitanje mir u većem broju zemalja NAOTO članica i EU. I uz to to Rusiji omogućava da još ponegdje ugrozi mir i zadevera Zapad.

Zbog svega toga neophodno je što hitnije sjesti i razmotriti ovu situaciju tim prije što su i novi uspjesi Rusa (Avdivka) pokazatelj da Ukrajina sama, koliko god bila voljna nije u stanju nositi se sa svim onim što su Rusi, mimo svih očekivanja, uspjeli da urade. Uvoz tolikih (skoro neograničenih) kolićina municije i naoružnja s jedne strane, i proigravanje sankcija uz pomoć mnogih interesnih skupina i firmi koje im uprkos sankcijama očito je, uspijevaju obezbijediti uvozne komponente za proizvodnju naoružanja i opreme, zabrinjavajući su i to, ponavljam, ne samo trenutno i u odnosu na Ukrajinu, nego i dugoročno u odnosu na mir i brojne zemlje koje mogu biti ugrožene.

Neki su počeli tražiti utjehu u Putinovom intervjuu kao da su već zaboravili i bezbroj drugih laži koje je ovaj diktator po bezbroj puta ponavljao pa ih na kraju prekršio. Zbog svega toga neophodan je hitan sastanak, mora se se hitno i kratkoročno ali paralelno s tim i ozbiljno i dugoročno napraviti strategija, plan i mjere kako bi prije svih NATO, potom EU i na kraju cijeli Zapad obezbijedio sigurnost i mir neovisno od volje pojedinih članica ili stanja kao što je trenutno ovo u SAD. Ukrajina je ponovo postala urgentno, ugroženo i opasno područje i mora se nastojati ne dozvoliti da klonu duhom zbog nedovoljne, neblagovremene i neefikasne pomoći.
sumirprimus

#193879 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Nece ovaj problem proci sam od sebe, rusija je savezom sa iranom ,sjevernom korejom, pai sandbijevanjem iz kine, jasno dala do znanja da ne misle stati, dakle zapad mora prihvatiti igru čiji je veći, i ima odličnu priliku pokazati da je njihov "najveći" na teritoriji ukrajine, da kasnije ne bi morali isto dokazivati na svojoj teritoriji.
Mada realno i bez amerike, kakvu sansu rusi imaju konvencionalno protiv skandinavaca, baltika, poljaka, njemaca frnacuza i britanaca?
zigzag

#193880 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

sumirprimus wrote: 12/02/2024 10:56 Dakle jasno je da ce sirski raditi isto sto i u bahmutu i severodonjecku, boriti se do kraja.
A svi im savjetuju da se povuku. Još od 24.02.22. ljudi im savjetuju da se povuku, a oni uvijek naopako.
sumirprimus

#193881 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

zigzag wrote: 12/02/2024 11:09
sumirprimus wrote: 12/02/2024 10:56 Dakle jasno je da ce sirski raditi isto sto i u bahmutu i severodonjecku, boriti se do kraja.
A svi im savjetuju da se povuku. Još od 24.02.22. ljudi im savjetuju da se povuku, a oni uvijek naopako.
Naravno iz poluokruzenja, povuci se par km sacuvati glavninu jedinica, a gdje bepotrebno trosi glavne jedinice. I pored price da je neke jedinice svjesno slao u uvalu borova.
Za neke smo se svi ovde ibretili, kao 93cu. i predsjednicku brigadu.
sada je dosla na red i 3ca jurisna.
drndalo

#193882 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

zigzag wrote: 12/02/2024 11:09
Pa vidis iz toga da su "zadrti Nacisti", ne moze se s njima pametno i posteno... :skoljka:
sumirprimus

#193883 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Evo Zaluzni je bio defetista, cuvao je ljude, trazio povlacenja jos iz SD , pa bahmuta i na kraju i iz avdivke sada.
Sada imamo Sirskog i vrijeme ce pokazati ...
Last edited by sumirprimus on 12/02/2024 11:14, edited 1 time in total.
janje_

#193884 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

Ironmen wrote: 12/02/2024 10:00
janje_ wrote: 12/02/2024 09:16
Ironmen wrote: 12/02/2024 07:55 Ja to pricam 2 godine za te dvije godine od raznih eksperata sa teme sam dobio nadimak chetnik..
Pa jel Rusija za dvije godine zauzela pola Evrope? Gdje smo, šta smo? Možda da se zamisliš ako si dobio nadimak chetnik..
Gdje je spomenuto da Rusija zauzima pola Evrope ? Molim te procitaj lijepo moj repost, pa mi onda kazi koja od ovih tacaka nije istinita osim ovog da ce Ukrajina morati potpisati dogovor iz Istanbula.

Evropa je prelijena da se pokrene i da dadne konkretnu pomoc Ukrajini, SAD idu u izbore i Ukrajina im je ogoramn teret, saveznici treba da sjednu za sto i otvore iskreno svoje karte prema Ukrajini.
pa ako čitaš zadnji post, nije eksplicitno pomeno, ali kad kaže jednostavno ne možeš da se boriš protiv rusije, sve ti je jasno koji je to profil. isto i kad bi mobiliso 500.000 ukrajinaca, ne bi imo ko da radi.. pa pod rusijom 10 miliona (to dalje implicira da niko sa okupranih područja nije izbjego i da se samo vlast promijenila, a svi stanovnici ostali živit ko i prije).. i tako još par kurtona tipa još par mjeseci američke pomoći i donji su.. i ti na sve to kažeš da i ti to govoriš već dvije godine.. četalj jašta.. ili nisi normalan.
sumirprimus

#193885 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drndalo

#193886 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

janje_ wrote: 12/02/2024 11:13
Ironmen wrote: 12/02/2024 10:00
janje_ wrote: 12/02/2024 09:16

Pa jel Rusija za dvije godine zauzela pola Evrope? Gdje smo, šta smo? Možda da se zamisliš ako si dobio nadimak chetnik..
Gdje je spomenuto da Rusija zauzima pola Evrope ? Molim te procitaj lijepo moj repost, pa mi onda kazi koja od ovih tacaka nije istinita osim ovog da ce Ukrajina morati potpisati dogovor iz Istanbula.

Evropa je prelijena da se pokrene i da dadne konkretnu pomoc Ukrajini, SAD idu u izbore i Ukrajina im je ogoramn teret, saveznici treba da sjednu za sto i otvore iskreno svoje karte prema Ukrajini.
pa ako čitaš zadnji post, nije eksplicitno pomeno, ali kad kaže jednostavno ne možeš da se boriš protiv rusije, sve ti je jasno koji je to profil. isto i kad bi mobiliso 500.000 ukrajinaca, ne bi imo ko da radi.. pa pod rusijom 10 miliona (to dalje implicira da niko sa okupranih područja nije izbjego i da se samo vlast promijenila, a svi stanovnici ostali živit ko i prije).. i tako još par kurtona tipa još par mjeseci američke pomoći i donji su.. i ti na sve to kažeš da i ti to govoriš već dvije godine.. četalj jašta.. ili nisi normalan.
Da, nije mi se dalo maloprije oko toga natezati, ali da ne ostane neodgovoreno propagandisti predaje...

Da li je iko gledao snimke koji su se mogli naci iz DNR i LNR unazad 2 godine? Kako cvjetaju, i koliko ima naroda koji se uspjesno "bori" protiv mrske Ukrajine...?

10 mil.? Cega, ameba i paramecijuma mozda...!?
Dimu1927

#193887 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

Trebali su se povuci na granicu s poljskom... a sto se tice avdiivke pa ona je nakratko pala 2014te pa vracena... najbolje da su se jos tad povukli i sageli agresorima... :-)
sumirprimus

#193888 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Dimu1927 wrote: 12/02/2024 11:21 Trebali su se povuci na granicu s poljskom... a sto se tice avdiivke pa ona je nakratko pala 2014te pa vracena... najbolje da su se jos tad povukli i sageli agresorima... :-)
Jok na juris, i ho ruk do rostova.
Ovo je igra šaha u kojoj je ulog drzava i nacija.
Ironmen

#193889 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

sumirprimus wrote: 12/02/2024 10:48 Nije ovako prico zadnje dvije godine nego u zadne vrieme kada je nategnuto na frontu, i kada je pcelo sa irancima ozbiljnije ...
Nemas argumenata osim sto visis na forumu 24h i svaka cast ti na tome..

Na pocetku rata ti i ekipa ste tvrdili da ce Rusija izdrzati 3 dana jer nemaju goriva..
Posle toga ste tvrdili da ce ih sankcije razapeti do aprila..
Pa da ce se desiti puc u Rusiji..
Pa ste cekali Leopard tenkove iako je vecina nas govorila da bez avijacije tenkovi nemaju nekog velikog ucinka i da su to sve stare igracke kojke zahtjevaju logistiku odrzavanje, da sve to kosta puno novca i da je tesko izvodivo sve bez vlastite proizvodnje.

Sa teme ste otjerali veliku vecinu forumasa koji su imali kvalitetne informacije sa svojim uvredama, nazivanje raznih nadimaka evo od jutros sam ja i dervis itd itd..

Ja opet ponavljam da se rat vodi iskljucivo na teritoriju Ukrajine i da treba promjeniti neki pristup, Evropa zivi kao bubreg u loju, Evropa ima politicare poput Orbana, Milanovica a u zadnjoj godini problem su krenuli praviti i poljaci i slovaci, nekoliko proruskih struja u Bugarskoj i Rumuniji, Evropa na to nema odgovara dozvolila je da im se jedan Dodik ruga na sve moguce nacine.

To su problemi Evrope koje vide i ptice na grani, sjeti se price kada se Trump zalio da neke drzave NATO saveza ne ulazu dovoljno, pa ne moze jedna drzava poput Spanije imati 30 tenkova starih 30 godina i jos plus nema rezervnih dijelova za iste, Holandija, Belgija isto tako sramota..

SAD-e pokazuju svoje slabosti zbog republikanaca i izbora koji idu pred nama,kad tu dodamo i agresiju Izraela jednostavno sve ovo nabrojano nije fer prema Ukrajini, da se Ukrajina predala prvih mjeseci rata i da su potpisali zahtjeve od Putina pitanje je samo koja drzava bi bila sledeca, Baltik, Moldavija, Kosovo mozda mi ??
zigzag

#193890 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Al najjače je ovo "poluokruženje".

Kao rusi čvsto drže ove livade. I to ugrožava grad.
Ironmen

#193891 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

zigzag wrote: 12/02/2024 11:29 Al najjače je ovo "poluokruženje".

Drze te bokove zato sto imaju vise vojnika, informacije kruze vec 2-3 dana da Ukrajina salje svjeze trupe na bokove i u samu Avdivku nece se povlaciti i grad se i dalje brani..
sumirprimus

#193892 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ironmen wrote: 12/02/2024 11:28
sumirprimus wrote: 12/02/2024 10:48 Nije ovako prico zadnje dvije godine nego u zadne vrieme kada je nategnuto na frontu, i kada je pcelo sa irancima ozbiljnije ...

Na pocetku rata ti i ekipa ste tvrdili da ce Rusija izdrzati 3 dana jer nemaju goriva..
Pa ste cekali Leopard tenkove iako je vecina nas govorila da bez avijacije tenkovi nemaju nekog velikog ucinka i da su to sve stare igracke kojke zahtjevaju logistiku odrzavanje, da sve to kosta puno novca i da je tesko izvodivo sve bez vlastite proizvodnje.

Sa teme ste otjerali veliku vecinu forumasa koji su imali kvalitetne informacije sa svojim uvredama, nazivanje raznih nadimaka evo od jutros sam ja i dervis itd itd..

Ja opet ponavljam da se rat vodi iskljucivo na teritoriju Ukrajine i da treba promjeniti neki pristup, Evropa zivi kao bubreg u loju, Evropa ima politicare poput Orbana, Milanovica a u zadnjoj godini problem su krenuli praviti i poljaci i slovaci, nekoliko proruskih struja u Bugarskoj i Rumuniji, Evropa na to nema odgovara dozvolila je da im se jedan Dodik ruga na sve moguce nacine.

To su problemi Evrope koje vide i ptice na grani, sjeti se price kada se Trump zalio da neke drzave NATO saveza ne ulazu dovoljno, pa ne moze jedna drzava poput Spanije imati 30 tenkova starih 30 godina i jos plus nema rezervnih dijelova za iste, Holandija, Belgija isto tako sramota..

SAD-e pokazuju svoje slabosti zbog republikanaca i izbora koji idu pred nama,kad tu dodamo i agresiju Izraela jednostavno sve ovo nabrojano nije fer prema Ukrajini, da se Ukrajina predala prvih mjeseci rata i da su potpisali zahtjeve od Putina pitanje je samo koja drzava bi bila sledeca, Baltik, Moldavija, Kosovo mozda mi ??
Opa, kopi pejst sa druge teme, zanimljivo, a vi ne visite svakodnevno i ne koimentirate, prvi ti jel? PA istih 20 ak ljudi se vrti po komentarima svakodnevno, kakav vam je to argument? Doduse ja ne prenosim sta sm cuo p tramvaju i sijelima na forum, no nismo vi isti, ne bi ni valjalo.
Kao sto sam i rekao nisi ovako pricoa na pcetku. Prije od uplitanja irana i price valja se okrenuti istoku. Rat u gazi kao i moguci reizbor trumpa su samo pojacali isti.

Dodatak: poseban dio oi aviaciji i ucinku iste, ivdi se da uopste n pratis ko je sta ovde pisao... :) LUpas irone ko veliki
Last edited by sumirprimus on 12/02/2024 11:37, edited 1 time in total.
sumirprimus

#193893 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

2 vrha ruskog napada po bokovima su udaljena jedno od drugog ne vise od 5km, sada vjerovatno i manje. kako bi vi to nazvali, a prema procjenama ukr izvora na tom dijelu ratista se nalazi cca i 10k ukr vojnika...
madner

#193894 Re: Ukrajina

Post by madner »

Zavisi koja se mapa gleda ali ako nemaju osiguranu logistiku onda to jeste poluokruzenje. Niti mogu slati MTS, ni pojacanja ni izvlaciti ranjene kako treba. I onda se povecavaju gubici.

Put za Bakmut je bio pun unistene tehnike upravo iz tog razloga.

Ono sto mogu pokusati jeste kontranapad, da osiguraju glavni put.

Inace 3. brigada je velicinom blize diviziji nego brigadi, posto je krovna insitucija Azovskih bataljona.
Ironmen

#193895 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

sumirprimus wrote: 12/02/2024 11:35

Opa, kopi pejst sa druge teme, zanimljivo, a vi ne visite svakodnevno i ne koimentirate, prvi ti jel? PA istih 20 ak ljudi se vrti po komentarima svakodnevno, kakav vam je to argument? Doduse ja ne prenosim sta sm cuo p tramvaju i sijelima na forum, no nismo vi isti, ne bi ni valjalo.
Kao sto sam i rekao nisi ovako pricoa na pcetku. Prije od uplitanja irana i price valja se okrenuti istoku. Rat u gazi kao i moguci reizbor trumpa su samo pojacali isti.
Pa realno Rusija vojno izgleda sada bolje nego recimo u pocetku 2023 godine, dali za to zasluge imaju SK i Iran ne znam, ili zelis da kazes da SK i Iran pomazu Rusiji vise nego sto to radi cijela Evropa zajedno Ukrajini?

Zanimljivo mi je kako sam sebi iz dana u dan dajes odgovore na pitanja koja si postavljao, jos samo da bude istina da se ispod centra UN nalazi hamasova baza i sve si pogodio jbt :thumbup:
Last edited by Ironmen on 12/02/2024 11:39, edited 1 time in total.
sumirprimus

#193896 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

madner wrote: 12/02/2024 11:38 Zavisi koja se mapa gleda ali ako nemaju osiguranu logistiku onda to jeste poluokruzenje. Niti mogu slati MTS, ni pojacanja ni izvlaciti ranjene kako treba. I onda se povecavaju gubici.

Inace 3. brigada je velicinom blize diviziji nego brigadi, posto je krovna insitucija Azovskih bataljona.
red kuca cuva glavnu log liniju od presijecanja. kako god to nazvao...
SanskiBiser

#193897 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Para vrti gdje burgija nece, Rusi prodali Ukrajincima preko proksija avione i helikoptere od 2022 do danas koji su onda koristeni protiv Rusa u Ukrajini tj. za potrebe ukrajinske vojske :-) :lol:

https://iz.ru/1648413/stanislav-fedorov ... -59-bortov
FSB je proveo pretrage u Federalnoj agenciji za zračni promet u kaznenim slučajevima u vezi s nezakonitim povlačenjem iz ruske jurisdikcije gotovo 60 civilnih zrakoplova i helikoptera, izvijestili su izvori Izvestije. Od ožujka 2022. ti su zrakoplovi prodani, uključujući i neprijateljskim zemljama, nakon čega su tri helikoptera sudjelovala u protuzračnoj obrani na strani neprijatelja, a Il-76 isporučivali su teret s isključenim transponderima kako se ne bi mogle pratiti njihove rute, navedeno je izvor blizak strukturama vlasti. Upravo je ta priča, tvrde naši sugovornici, dovela do ostavke u rujnu 2023. Aleksandra Neradka, koji je 14 godina bio na čelu Savezne agencije za zračni promet.
Kao rezultat prekršaja, od ožujka 2022. do lipnja 2023. (tijekom tog razdoblja Saveznu agenciju za zračni promet vodio je Alexander Neradko), 59 zrakoplova ilegalno je napustilo rusku jurisdikciju, utvrdilo je Ministarstvo prometa. Od toga je Rosaviatsia odjavila 36 zrakoplova zbog prodaje u inozemstvu. Kupci 21 zrakoplova bili su stanovnici država izvan EAEU, od kojih je osam prodano neprijateljskim zemljama.
Ukrajinski trag

Nekoliko letjelica nezakonito odjavljenih i izvezenih izvan Rusije počelo je pomagati Ukrajini tijekom SVO-a , rekao je jedan od sugovornika Izvestije blizak agencijama za provođenje zakona. Prema njegovim riječima, riječ je o zrakoplovima Il-76 i helikopterima Mi-8. Tri helikoptera sudjelovala su u protuzračnoj obrani s neprijateljske strane, a Il-76 letjeli su s isključenim transponderima, rekao je drugi izvor blizak agencijama za provođenje zakona. Praksa onemogućavanja transpondera omogućuje skrivanje informacija o rutama kojima zrakoplov prevozi teret; takvi letovi nisu vidljivi, primjerice, na FlightRadar24.
Nećemo više koristiti Mi: u proizvodnji helikoptera u Kazanu pronađeni su lažni dijelovi
Pokrenut je kazneni postupak prijevare u vezi s isporukom krivotvorene robe.

IL-76 je zrakoplov od strateške važnosti tijekom oružanih sukoba , kaže bivši vojni pilot i bivši zamjenik ministra civilnog zrakoplovstva Oleg Smirnov. Ima veliki domet, a čak i ako njime upravlja civilna zrakoplovna tvrtka, može se brzo pretvoriti u prijevoz ogromnih količina vojnog tereta i stotina vojnika.

“Prodaja ove vrste transporta, sposobnog da brzo dopremi oružje i vojnike bilo gdje u svijetu, naravno, mora biti ograničena – ili na neko vrijeme, ili na određene zemlje, posebno neprijateljske, koje ga mogu koristiti u interesu Ukrajina ", rekao je Oleg Smirnov za "Izvestija". - Ako to još nije učinjeno, onda je ovo veliki propust. SVO će prestati i zabrana se može ukinuti.

Prema podacima na web stranici Federalne agencije za zračni promet, od ožujka 2022. do zaključno lipnja 2023. 43 zrakoplova isključena su iz Državnog registra civilnih zrakoplova Ruske Federacije zbog prodaje u inozemstvo. Među njima su samo dva zrakoplova Il-76 i šest helikoptera Mi-8.

Pet od ovih osam zrakoplova (jedan Il-76 i četiri Mi-8), prema portalu Russianplanes.net, ranije je u Rusiji koristio Abakan Air.
https://iz.ru/1648413/stanislav-fedorov ... -59-bortov
janje_

#193898 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

Sad malo veslaš unazad, što je ok i ljudski je priznati kad lupiš nako paušalno neku veliku glupost ko "ja ovo govorim evo dvije godine".. Nej se..

Ko ima soli u glavi, jasno mu je da je situacija 24.2.22 od loše postala katastrofalna. Na poprilično veliku evropsku zemlju udarila je puno veća imperijalistička sila sa poprilično genocidnim idejama i ne baš malo oružja. Sve što se desilo poslije liči na ono što su kod nas prozvali "čudo bosanskog otpora".

Koliko god ukrajinskog društvo bilo korumpirano (korumpiranije od našeg, a mi smo vidjeli svojim očima kako je to gadno, posebno u ratno doba, jedan komšija ima još kilu brašna i ide na liniju, a kuća do njega živi se u izobilju i do trećeg koljena niko nije mobilisan), Ukrajinci se hrabro bore i uglavnom odolijevaju i kako stvari stoje, ne mislim da će se nešto bitno desiti što bi ugrozilo njihov opstanak i kao naroda i kao države, bez obzira koliko to putko, a i rusofili (da ne kažem četalji) na ovoj temi željeli..

Naknadna pamet je uvijek lakša i ne treba biti ekspert da se vidi da se njima trenutno događa naša 1993. Smjena vojnog rukovodstva meni govori da Zelenski i ostala politička elita razmišlja kako će vladati i poslije rata, a i sami su svjesni da će rat još dugo trajati. Svjesni su da se ne smiju osloniti samo na vanjsku pomoć i da je to klimava strategija.

Skoro sam čito neki članak gdje ovaj novi pukovnik, što je proglašenim Sirskijevim zamjenikom priča o novim oružjima, fabrikama za takve vrste naoružanja i da je po njemu bolje imati milione dronova nego hiljade haubica sa ograničenim brojem granata, tako da se da naslutiti u kojem će pravcu on da djeluje.
madner

#193899 Re: Ukrajina

Post by madner »

sumirprimus wrote: 12/02/2024 11:39
madner wrote: 12/02/2024 11:38 Zavisi koja se mapa gleda ali ako nemaju osiguranu logistiku onda to jeste poluokruzenje. Niti mogu slati MTS, ni pojacanja ni izvlaciti ranjene kako treba. I onda se povecavaju gubici.

red kuca cuva glavnu log liniju od presijecanja. kako god to nazvao...
Kazem zavisno od mape, samo mislim da imaju tu nebodere i da ih je to zaustavilo.

Cooper o bitki
Sometimes around 7 or 8 February - and something like ‘in the last minute’ - at least a part of the 3rd Assault Brigade arrived on the scene, together with a few M2 Bradleys they’ve received recently.

The way things are looking right now, the 3rd seems to have stopped the Russian push about 150 metres short of the Industrialny Avenue (i.e. the O0542) – foremost because the unit arrived together with plentiful supply of ammo for its 120mm mortars. The latter are ‘working non-stop’, ever since, though: thus, the question is when might they run out of ammunition…

Obviously, the O0542 is of crucial importance because it’s the last tarmacked connection to the garrison further south. Arguably, there are two other roads, including a tarmacked road from Sieverne to the town, but this is exposed to the Russian fire (which, in turn, is the reason for severe activity of ZSU’s FPV-drones against Russian positions further south, in between of Vodiane and Opytne). The third is a field way, not really suitable for movement of heavy wheeled vehicles, like trucks hauling supplies, ammunition, and reinforcements).
Zadnji Cooper je imao jedan dio koji potvrdjuje moju tezu u rastu borbene moci Rusa:
For the end, one – I think - important impression about latest developments within the VSRF (Armed Forces of the Russian Federation). Word is that the conditions of service are massively improving. Unlike the situation from the last summer, nowadays, both ‘kontraktinki’ (contract troops, i.e. professionals), and ‘mobiks’ (mobilised reservists), are not ‘rushed straight to the front’, with only a bare minimum of training (if any). On the contrary: at least I’m getting to hear about careful preparations, including at least two months of good tactical training. There are even reports about exams for non-commissioned officers and lower-ranking officers, before appointing them in command of anything. Contract-troops are meanwhile granted permission for vacation, too. Usually, this is lasting two weeks. After the vacation, they’re not rushed back to the frontline, but sent for two weeks of re-training. And nobody is complaining about the lack of equipment and arms… (at least not to me: exceptions in the social media are a different story, of course).

Means: because the West has failed to ship the ammo and heavy equipment it has promised it would ship, the VSRF has got plentiful of time (8 months, meanwhile), to rebuild its manpower. Even its massive casualties of the last three months were not enough to change anything about this. Or the Ukrainian claims in this regards were massively exaggerated. Or (and worst of all): both of this…
zigzag

#193900 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

sumirprimus wrote: 12/02/2024 11:37

2 vrha ruskog napada po bokovima su udaljena jedno od drugog ne vise od 5km, sada vjerovatno i manje. kako bi vi to nazvali, a prema procjenama ukr izvora na tom dijelu ratista se nalazi cca i 10k ukr vojnika...
Livadari nisu problem.
Post Reply