Pa urbana/ruralna ne znace nuzno manje/vise uspjesna.
Pogledaj podatak koliko Zivinice imaju milionera, vise nego Tuzla.
Pa urbana/ruralna ne znace nuzno manje/vise uspjesna.
Ne, već se davaju modernija imena, ali ona nisu "neutralna", ma šta god to za tebe značilo.hamos wrote: ↑11/02/2024 22:15dani je top 10 ime u federaciji Bih, kad si ti bio u bosni?
Ja ne pricam o konzervativcima vs radnickom klasom/ljevica
Ja pricam o vjernici vs prosjecni ljudi
Eno ti tekst prije par stranica gdje pise da urbani dio(sarajevo tuzla) daju neutralna imena cesce do sela tradicionalno
Znas vec sta to znaci? Za par godina selo ide kao i grad ka tome
Iman
2. Merjem
3. Hana
4. Sara
5. Asja
6. Esma
7. Nur
8. Ema
9. Farah
10. Dunja
Mjenjaš stare gradske porodice sa urbanim proletarijatom.
Pristojno je navesti nečiji citat, a ne kititi se "tuđim perjem"hamos wrote: ↑11/02/2024 22:18
Regionalne varijacije
Uočavanje regionalnih razlika u odabiru imena u Bosni i Hercegovini dodaje fascinantan sloj kulturne dinamike. U gradskim sredinama, posebno u većim urbanim centrima poput Sarajeva, Zenice ili Banja Luke, primjećuje se trend odabira modernih i internacionalnih imena. Roditelji u tim područjima često inspiraciju crpe iz globalnih kulturnih trendova, slavnih ličnosti ili popularnih medijskih sadržaja.
S druge strane, u ruralnim područjima zadržava se snažna veza s tradicijom. Tradicionalna, lokalna imena koja se prenose s generacije na generaciju i dalje su često birana. Ovi odabiri imaju često duboko ukorijenjeno značenje u lokalnoj zajednici i čuvaju kulturnu baštinu.

Pa, naravno.
Deislamizacija se desila jer je danas seks prije braka normalno,lgbt parada normalno itdsehohari wrote: ↑11/02/2024 22:21Ne, već se davaju modernija imena, ali ona nisu "neutralna", ma šta god to za tebe značilo.hamos wrote: ↑11/02/2024 22:15dani je top 10 ime u federaciji Bih, kad si ti bio u bosni?
Eno ti tekst prije par stranica gdje pise da urbani dio(sarajevo tuzla) daju neutralna imena cesce do sela tradicionalno
Pobogu, mora li ti se sve crtati, to je normalan proces.
Isto kao što danas niko ne bi djetetu dao ime Mehmedalija, već je to već 60-ih godina postalo Mehmed, a danas Haris, to mjenja činjenicu da su to sve islamska imena.
Moderna imena su općenito manje "upečatljiva", pa se zato tebi čini da je u toku neki proces deislamizacije.
Pa upravo kada su bila ova "starinska" imena, znači do 92., nikad društvo nije bilo manje religiozno.
Ni jedno, ama baš nijedno od ovih imena nije "neutralno", ma šta god tvoj šovinistički um mislio.
Iman
2. Merjem
3. Hana
4. Sara
5. Asja
6. Esma
7. Nur
8. Ema
9. Farah
10. Dunja
Slažem se sa skoro svakim tvojim postom na ovoj temi. Samo na ovojsehohari wrote: ↑11/02/2024 21:53To nisu okupatorska imena, to su bosanska imena, redovito su upotrebi kod nas.
Zamolio bih te da po istom principu više nikad ne pojedeš burek, pitu, ćevape, sve je to na neki način okupatorsko.
Mada, zli jezici bi rekli da to svakako više ne jedeš...
Pa jeboga ti naveo sam prije par stranica logicno da nisam pokusao predstavit da je moj tekstHelaS wrote: ↑11/02/2024 22:25Pristojno je navesti nečiji citat, a ne kititi se "tuđim perjem"hamos wrote: ↑11/02/2024 22:18
Regionalne varijacije
Uočavanje regionalnih razlika u odabiru imena u Bosni i Hercegovini dodaje fascinantan sloj kulturne dinamike. U gradskim sredinama, posebno u većim urbanim centrima poput Sarajeva, Zenice ili Banja Luke, primjećuje se trend odabira modernih i internacionalnih imena. Roditelji u tim područjima često inspiraciju crpe iz globalnih kulturnih trendova, slavnih ličnosti ili popularnih medijskih sadržaja.
S druge strane, u ruralnim područjima zadržava se snažna veza s tradicijom. Tradicionalna, lokalna imena koja se prenose s generacije na generaciju i dalje su često birana. Ovi odabiri imaju često duboko ukorijenjeno značenje u lokalnoj zajednici i čuvaju kulturnu baštinu.![]()
https://studomat.ba/ovo-su-najpopularni ... ti/170083/
Opet se vraćamo na modernizaciju.hamos wrote: ↑11/02/2024 22:26Deislamizacija se desila jer je danas seks prije braka normalno,lgbt parada normalno itdsehohari wrote: ↑11/02/2024 22:21Ne, već se davaju modernija imena, ali ona nisu "neutralna", ma šta god to za tebe značilo.hamos wrote: ↑11/02/2024 22:15
dani je top 10 ime u federaciji Bih, kad si ti bio u bosni?
Isto kao što danas niko ne bi djetetu dao ime Mehmedalija, već je to već 60-ih godina postalo Mehmed, a danas Haris, to mjenja činjenicu da su to sve islamska imena.
Moderna imena su općenito manje "upečatljiva", pa se zato tebi čini da je u toku neki proces deislamizacije.
Pa upravo kada su bila ova "starinska" imena, znači do 92., nikad društvo nije bilo manje religiozno.
Ni jedno, ama baš nijedno od ovih imena nije "neutralno", ma šta god tvoj šovinistički um mislio.
Iman
2. Merjem
3. Hana
4. Sara
5. Asja
6. Esma
7. Nur
8. Ema
9. Farah
10. Dunja
Imena su najmanji problem
Zato sam se i iznenadio. Čitam, vidim nije tvoj vokabular, pa rekoh šta je sadhamos wrote: ↑11/02/2024 22:27Pa jeboga ti naveo sam prije par stranica logicno da nisam pokusao predstavit da je moj tekstHelaS wrote: ↑11/02/2024 22:25Pristojno je navesti nečiji citat, a ne kititi se "tuđim perjem"hamos wrote: ↑11/02/2024 22:18 Regionalne varijacije
S druge strane, u ruralnim područjima zadržava se snažna veza s tradicijom. Tradicionalna, lokalna imena koja se prenose s generacije na generaciju i dalje su često birana. Ovi odabiri imaju često duboko ukorijenjeno značenje u lokalnoj zajednici i čuvaju kulturnu baštinu.![]()
https://studomat.ba/ovo-su-najpopularni ... ti/170083/![]()
od ovih svim imena koje se smatraju muslimanskih vecina njih je ovde prihvacena kao lokalna u ceskoj, cak ima jedna regija u moravskoj koja je zove hana, a svak treca djevojka iz te regije nosi to imesehohari wrote: ↑11/02/2024 22:21 Ne, već se davaju modernija imena, ali ona nisu "neutralna", ma šta god to za tebe značilo.
Iman
2. Merjem
3. Hana
4. Sara
5. Asja
6. Esma
7. Nur
8. Ema
9. Farah
10. Dunja
Bosna je dio evropskog svijeta u svakom smislu,Evropa je u nekom post-vjerskom periodu,sjeverna i zapadna vise pd pstalih ali tu smosehohari wrote: ↑11/02/2024 22:31Opet se vraćamo na modernizaciju.hamos wrote: ↑11/02/2024 22:26Deislamizacija se desila jer je danas seks prije braka normalno,lgbt parada normalno itdsehohari wrote: ↑11/02/2024 22:21
Ne, već se davaju modernija imena, ali ona nisu "neutralna", ma šta god to za tebe značilo.
Imena su najmanji problem
I kod katolika i pravoslavaca je isti proces u toku, ali to ne znači da je manje katolicizma u BiH.
To što je neko društvo manje sklono vjerskim propisima ne znači nužno da je ono izašlo iz tog kulturnog kruga.
Češka je ateistička država faktički, pa je opet dio hrišćanskog svijeta u kulturnom svijetu, znatno više nego neki veliki grad u Njemačkoj npr.
Pa valjda znas sta je imendan?Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑11/02/2024 22:34od ovih svim imena koje se smatraju muslimanskih vecina njih je ovde prihvacena kao lokalna u ceskoj, cak ima jedna regija u moravskoj koja je zove hana, a svak treca djevojka iz te regije nosi to imesehohari wrote: ↑11/02/2024 22:21 Ne, već se davaju modernija imena, ali ona nisu "neutralna", ma šta god to za tebe značilo.
Iman
2. Merjem
3. Hana
4. Sara
5. Asja
6. Esma
7. Nur
8. Ema
9. Farah
10. Dunja. hoce reci, u drustvu i zajednici gdje barem ja zivim trenutno su ova imena normalna i nemaju nikakvu religijsku pripadnost, kao sto rekoj vecina ovih gore navedenih imena se udomacila u ceskoj pa imaju i svoj imendan (btw, zasto mi u bosni to nemamo?)
. elem, moje ime je staroperzijsko i predislamsko, ali vecina se zbuni kad cuju moje ime i onda kad ih pitam da li misle da je islamsko ime oni kazu ne, ali da je egzoticno
![]()
Ja sam mislio da to samo katolici imajuOzimician wrote: ↑11/02/2024 22:37Pa valjda znas sta je imendan?Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑11/02/2024 22:34od ovih svim imena koje se smatraju muslimanskih vecina njih je ovde prihvacena kao lokalna u ceskoj, cak ima jedna regija u moravskoj koja je zove hana, a svak treca djevojka iz te regije nosi to imesehohari wrote: ↑11/02/2024 22:21 Ne, već se davaju modernija imena, ali ona nisu "neutralna", ma šta god to za tebe značilo.
. hoce reci, u drustvu i zajednici gdje barem ja zivim trenutno su ova imena normalna i nemaju nikakvu religijsku pripadnost, kao sto rekoj vecina ovih gore navedenih imena se udomacila u ceskoj pa imaju i svoj imendan (btw, zasto mi u bosni to nemamo?)
. elem, moje ime je staroperzijsko i predislamsko, ali vecina se zbuni kad cuju moje ime i onda kad ih pitam da li misle da je islamsko ime oni kazu ne, ali da je egzoticno
![]()
Imamo i mi u BiH to itekako.
pa to sam i ja mislio, koliko znam muslimani i pravoslavci nemaju. ali ok, to je druga tema (mada mislim da je treba uvesti i ostale dvije velike religijske skupine). ja sam morao sam sebi da izmislim kad mi je imendan da se takmicim sa zenom da imamo isti broj praznikaJohnnyS wrote: ↑11/02/2024 22:40Ja sam mislio da to samo katolici imajuOzimician wrote: ↑11/02/2024 22:37Pa valjda znas sta je imendan?Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑11/02/2024 22:34
od ovih svim imena koje se smatraju muslimanskih vecina njih je ovde prihvacena kao lokalna u ceskoj, cak ima jedna regija u moravskoj koja je zove hana, a svak treca djevojka iz te regije nosi to ime. hoce reci, u drustvu i zajednici gdje barem ja zivim trenutno su ova imena normalna i nemaju nikakvu religijsku pripadnost, kao sto rekoj vecina ovih gore navedenih imena se udomacila u ceskoj pa imaju i svoj imendan (btw, zasto mi u bosni to nemamo?)
![]()
Imamo i mi u BiH to itekako.
Najjaca imena njemacka koja sam cuo (zenska): Ulrike, Frauke, Friedlinde, Gurdun ... wtfsehohari wrote: ↑11/02/2024 22:43 Na kraju krajeva, to su imena koja su prije svega i zbog samog zapada postala "internacionalna".
I prije 20-30 godina bi neko sa imenom Nur imao problema, a sad sam u klinici više sestara Samira Njemica sreo nego naših.
Zajebem se svaki put, počnem po defaultu prebaciti na naš pa me gledaju![]()
To su imena germanskog porijekla.Ozimician wrote: ↑11/02/2024 22:44Najjaca imena njemacka koja sam cuo (zenska): Ulrike, Frauke, Friedlinde, Gurdun ... wtfsehohari wrote: ↑11/02/2024 22:43 Na kraju krajeva, to su imena koja su prije svega i zbog samog zapada postala "internacionalna".
I prije 20-30 godina bi neko sa imenom Nur imao problema, a sad sam u klinici više sestara Samira Njemica sreo nego naših.
ja tako sa kolegicom iz svicarske (natasa ******vic) prebacim na nas, a ona ne zna beknuti nas, skroz se sjebah od srama...sehohari wrote: ↑11/02/2024 22:43 Na kraju krajeva, to su imena koja su prije svega i zbog samog zapada postala "internacionalna".