Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zrakomlat

#2951 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zrakomlat »

Hame_ wrote: 10/02/2024 20:29
sime_cipol wrote: 10/02/2024 17:11 ... s tim da imam kredit za stan.
To je bankin stan sve dok ne otplatiš zadnju ratu.
Pa i ne mora biti do zadnje rate. Kad glavnica spadne ispod 50.000 fino se uzme nenamjenski kredit kojim se otplati stambeni i skine hipoteka.
foton

#2952 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by foton »

zrakomlat wrote: 11/02/2024 13:51
sime_cipol wrote: 10/02/2024 17:11 ... s tim da imam kredit za stan.
Pa i ne mora biti do zadnje rate. Kad glavnica spadne ispod 50.000 fino se uzme nenamjenski kredit kojim se otplati stambeni i skine hipoteka.
Zasto bi to iko radio??
zrakomlat

#2953 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zrakomlat »

foton wrote: 11/02/2024 16:07

Zasto bi to iko radio??
To ljudi često rade. Jest da nema logike iz ugla troškova, nenamjenski krediti su skuplji od stambenih/hipotekarnih a obično je do tad i većina kamate otplaćena ali ljudi ipak to rade da bi skinuli hipoteku s nekretnine, razlozi su razni. Neko želi postati vlasnik nekretnine ranije, neko će usput smanjiti ratu,...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2954 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by sime_cipol »

nepass1 wrote: 11/02/2024 12:06 Haj kredit za stan gledam kao neki vid stednje :D
Ostalo i ja minimum neki. Mob samo xiaomi ispod 400KM, odjecu sebi i ne kupujem. Nosam sta imam. Jedino me jebu patike za trcanje tu dam dosta love.
Ako sta imam viska para priustim sebi neke sitnice. Ali nemam minusa, nit ima supruga. U danasnje vrijeme i na to treba biti ponosan :lol:
Isti smo i mi. Nemamo kreditnih kartica, nemamo minuse na debitnim karticama. Koliko ima, toliko se protegni. :D
sime_cipol

#2955 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by sime_cipol »

foton wrote: 11/02/2024 16:07

Zasto bi to iko radio??
Ja sam o tome razmisljao jer sam kredit digao kad su kamate bile 7%. Ali se nikad nije isplatilo jer je odnos nove kamate i ostatka duga na ovom uvijek davao računicu u 10-20 KM razlike u ratama. Danas i da zapne nesto, 10k mogu i posuditi, da ne govorim da dignem kredit i to zavrsim odmah i skinem hipoteku
Last edited by sime_cipol on 11/02/2024 17:47, edited 1 time in total.
basicm

#2956 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by basicm »

sime_cipol wrote: 11/02/2024 17:44
nepass1 wrote: 11/02/2024 12:06 Haj kredit za stan gledam kao neki vid stednje :D
Ostalo i ja minimum neki. Mob samo xiaomi ispod 400KM, odjecu sebi i ne kupujem. Nosam sta imam. Jedino me jebu patike za trcanje tu dam dosta love.
Ako sta imam viska para priustim sebi neke sitnice. Ali nemam minusa, nit ima supruga. U danasnje vrijeme i na to treba biti ponosan :lol:
Isti smo i mi. Nemamo kreditnih kartica, nemamo minuse na debitnim karticama. Koliko ima, toliko se protegni. :D
Ovo je danas veliko blago. I veliki uspjeh, zato trebate biti veoma zadovoljni.
sime_cipol

#2957 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by sime_cipol »

basicm wrote: 11/02/2024 17:47
Kod mene sef, koji ima dvije moje plate, se cudi kako nemam minus, a on je pritom 6000 u crvenom. :D
Hakiz

#2958 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Hakiz »

Sa druge strane, nema razvoja bez duga. Ne samo u smislu da nećeš kupiti kuću ili auto ako ne uđeš u dug, pa onda ni građevinci neće graditi kao što ni prodavači/proizvođači auta neće raditi. Nego, nećeš ni ti pokrenuti neki posao, možda zaposliti neke radnike itd. Sve to se radi dugom, ulaskom u kredite. Pokrivanjem koliko se ima ostaje se siromašan na globalnom nivou. Možda onaj koji se pokriva bude siguran, ali društvo je u cjelini na gubitku. Zbog toga se u SAD i pušta da se kupuje na kartice i ne ganja odmah na kraju mjeseca da ljudi vrate dugove. To im pokreće razvoj, firme imaju kome praviti proizvode ili usluge itd.

Zamisli samo da niko ne diže kredite i ne ide u dug. Propala bi ekonomija globalno.

E, sad, nakon što sam sve to rekao, ni ja nemam kredite, pružam se koliko se mogu pokriti. Ne želim baš rizikovati, na primjer, stan kojem sam vlasnik, gubitak krova nad glavom, da dignem kredit i pokrenem neki posao. Preopasno.

Neka hrabriji napreduju.
sime_cipol

#2959 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by sime_cipol »

Hakiz wrote: 11/02/2024 18:17
Sa druge strane, nema razvoja bez duga. Ne samo u smislu da nećeš kupiti kuću ili auto ako ne uđeš u dug, pa onda ni građevinci neće graditi kao što ni prodavači/proizvođači auta neće raditi. Nego, nećeš ni ti pokrenuti neki posao, možda zaposliti neke radnike itd. Sve to se radi dugom, ulaskom u kredite. Pokrivanjem koliko se ima ostaje se siromašan na globalnom nivou. Možda onaj koji se pokriva bude siguran, ali društvo je u cjelini na gubitku. Zbog toga se u SAD i pušta da se kupuje na kartice i ne ganja odmah na kraju mjeseca da ljudi vrate dugove. To im pokreće razvoj, firme imaju kome praviti proizvode ili usluge itd.

Zamisli samo da niko ne diže kredite i ne ide u dug. Propala bi ekonomija globalno.

E, sad, nakon što sam sve to rekao, ni ja nemam kredite, pružam se koliko se mogu pokriti. Ne želim baš rizikovati, na primjer, stan kojem sam vlasnik, gubitak krova nad glavom, da dignem kredit i pokrenem neki posao. Preopasno.

Neka hrabriji napreduju.
Jedno je kupiti nekretninu, pokrenuti posao pa dici kredit.
Sasvim drugo je kupiti iPhone od 3000, a ne treba ti, a pritom radis za 1200. To je budalaština i tako ljudi ostaju siromasni.
Trose pare na nesto sto im ne treba.
Hakiz

#2960 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Hakiz »

sime_cipol wrote: 11/02/2024 18:24

Neka hrabriji napreduju.
Sasvim drugo je kupiti iPhone od 3000, a ne treba ti, a pritom radis za 1200. To je budalaština i tako ljudi ostaju siromasni.
Da. Ali, tako nema više iPhonea. Kada bi Apple prodavao iPhone samo onima koji imaju da ga kupe, propao bi.

Ni ja ne dam više od 400 KM za mobitel. Ali, takav pristup usporava ekonomiju. Barem onakvu kakva je sada na planeti. Kada bismo promijenili ekonomske zakonitosti, to bi bila druga priča.
sime_cipol

#2961 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by sime_cipol »

Hakiz wrote: 11/02/2024 18:25

Neka hrabriji napreduju.
Da. Ali, tako nema više iPhonea. Kada bi Apple prodavao iPhone samo onima koji imaju da ga kupe, propao bi.

Ni ja ne dam više od 400 KM za mobitel. Ali, takav pristup usporava ekonomiju. Barem onakvu kakva je sada na planeti. Kada bismo promijenili ekonomske zakonitosti, to bi bila druga priča.
Super, ali bez mene. :D
nepass1

#2962 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by nepass1 »

Hakiz wrote: 11/02/2024 18:25

Neka hrabriji napreduju.

Jasno je meni da lova haman nista ne vrijedi, da treba dici i kredit i sve to. Evo jbt platio sam auto 27k prije 6g eno na piku sad kostaju 25 do 30k. Novo 45k
Da sam 6g stedio 15k koliko sam digao da ga kupim danas ga ne bih mogao kupiti ili eto ustedio bih mozda i 30k platio ga ali 6g bi se vozao u krsoberu.
Da sam za stan stedio ni danas ne bih imao tu lovu. A stan mi danas vrijedi 2x vise nego sto sam ga platio.
Ali neke sitne stvari (tv, kauc, ps, obuca itd) fakat treba ustediti pa kupiti.
Vjeruj ima ljudi sta znam ima kr 30k jos da vrati, dodje ljeto on dize 36k da zatvori stari i ostane mu par hiljada da plati more. Dobije na ruke 35, vraca 40.
JohnnyS

#2963 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by JohnnyS »

sime_cipol wrote: 11/02/2024 17:48
Kod mene sef, koji ima dvije moje plate, se cudi kako nemam minus, a on je pritom 6000 u crvenom. :D
Veća plaća, veći standard, veći troškovi, veći minus nakon par godina :D

Odnosno rast cijena odmora, mobitela, odjeće, održavanja automobila i svega onoga na što se navikne čovjek s visokom plaćom raste brže od većine plaća. Pa onaj tko je navikao na ljetovanje od 4, sad ga plaća 6 tisuća maraka, a tko je navikao na zimovanje za 3 sad ga plaća 5. I sve tako...
Hakiz

#2964 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Hakiz »

JohnnyS wrote: 11/02/2024 19:46
sime_cipol wrote: 11/02/2024 17:48

Veća plaća, veći standard, veći troškovi, veći minus nakon par godina :D

Odnosno rast cijena odmora, mobitela, odjeće, održavanja automobila i svega onoga na što se navikne čovjek s visokom plaćom raste brže od većine plaća. Pa onaj tko je navikao na ljetovanje od 4, sad ga plaća 6 tisuća maraka, a tko je navikao na zimovanje za 3 sad ga plaća 5. I sve tako...
Što ti je veća plata, to ti je skuplja žena.

To znači da poslije određenog nivoa primanja tačno se može izračunati koliko para treba da ti žena bude određeni broj godina mlađa. A što je mlađa, to više troši.

Ako ti je 50 i imaš do milion, žena ti je od 45. Ako imaš do 10 miliona, 30. Ako imaš 100 miliona, žena ti ima 20 godina. I ove sa 45 i 30 možda imaju i svoj dinar. Ova od 20 samo tvoje troši.
suspect_zero

#2965 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by suspect_zero »

Pa poskupili frizeri, preparativna i dekorativna kozmetika, nokti, pedikura....nismo mi krive :oops: vidi samo koliko je nakit poskupio :cry:

Opet to sve radimo radi vas :mrgreen:
Hakiz

#2966 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Hakiz »

suspect_zero wrote: 11/02/2024 20:56 Pa poskupili frizeri, preparativna i dekorativna kozmetika, nokti, pedikura....nismo mi krive :oops: vidi samo koliko je nakit poskupio :cry:

Opet to sve radimo radi vas :mrgreen:
Zato i zarađujemo puste milione, da nam ih trošite zbog nas.

Samo, možda do milion i mogu proći ove sa teme o najljepšim voditeljicama, sa desetinama ili stotinama miliona ide se u drugu bašču, po egzotičnije cvijeće.
suspect_zero

#2967 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by suspect_zero »

Ako ovako nastave postat ćemo muškobanjaste :oops:

Zima mi je uvijek skuplja u odnosu na ljeto, apoteke odraše ovih mjeseci......a penzionere deru samo tako, starom uvalila C vitamin od preko 20 KM, rek'o bolan isto 500 mg imaš tri puta jeftinije :roll:
Hakiz

#2968 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Hakiz »

suspect_zero wrote: 11/02/2024 21:32 Ako ovako nastave postat ćemo muškobanjaste :oops:

Zima mi je uvijek skuplja u odnosu na ljeto, apoteke odraše ovih mjeseci......a penzionere deru samo tako, starom uvalila C vitamin od preko 20 KM, rek'o bolan isto 500 mg imaš tri puta jeftinije :roll:
Sreća ti ja nisam u rodu. Moj vitamin C košta oko 60 :lol:

Fazoni usporeno ispuštanje cijeli dan, dugo djeluje, veže se u organizmu za prava mjesta, ma nema, sve bolesti liječi :mrgreen:
zippoo87

#2969 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zippoo87 »

Dug samo cini bogate jos bogatijim a siromasne jos siromasnijim.Nema tu nikakvog napretka.
Slazem se ja sa Hakizom da je danasnji svijet,citaj kapitalizam...zasnovan na dugu i novcu koji ne postoji,zato i imamo ovolike inflacije bukvalno od 2008. ,kada je opet zbog amerikanaca i njihovih hipotekarnih muljanja i davanja kredita ljudima koji su nesolventni,najebala cijela planeta.

I nisu svi krediti i dug isti...kao sto rekoste...imas ljude koji naprave neki dug za glupost i taj dug samo donosi novi veci dug a ne donosi nikakvu novu vrijednost,tipa kao hipotekarni dug za stan.Dakle ti za stan iako platis vise,opet dobijes nesto...a ovi sto zatvaraju jedan kredit drugim,da bi isli na ljetovanje i kupovali iPhone ili auta koja su dva podioka iznad njihovih mogucnosti,oni samo idu u bezdan i pad je tu neupitan.
Casas

#2970 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Casas »

bumerangss wrote: 11/02/2024 08:33
sime_cipol wrote: 10/02/2024 20:53
sehohari wrote: 10/02/2024 20:39 Jedno pitanje

Koliko je po vašem mišljenju ljudi u Sarajevu koji su, uprkos svemu, i dan-danas prinuđeni živjeti sa platom manjom od 1000 maraka?
Pola ljudi u gradu zivi s takvim primanjima, ako uzmemo i penzionere.
pita sa platom tj penzionere ne kontamo
Mislim da u Sa više niko ne radi za manje od 1000 km (pod platom mislim sve sa toplim. minulim, kartom...)
Eto na anticorupiks možete vidjeti da sve čistačice NK imaju start 750 800 sto sa toplim (trenutno 13,10 KM) prevozom (minimalno 53 KM) sa minulim... izađu oko 1200 1300

Ja sa SSS sa svim imam 1800 (državna tj kantonalna firma) regres 660 KM, jednokratana pomoc prošle 1080 a ove 2500 KM sam zadovoljan i može mi biti za osnovne životne potrebe. Živim sam u svojoj kući, režije ljeti 100 a zimi 200 km... mogu i uštekati nekad 100 200 km... Nemam kredit, cak ni sindikalnu članarinu ne plačam tj odbitci od plate 0 KM

Elhamdulillah do penzije ovako :D amin
Dobar si kad sa SSS imas 1800 koliko imas godina radnog staza?
Ja u TK sa VSS kao gradjevinski inzinjer, radim u jednom privatnom projektnom birou i imam platu sa svim (topli i prijevoz, putujem 25 km do posla u jednom pravcu) 1700KM nemam regresa ali budu dva puta godisnje bonusi po oko 800-900 KM znaci ukupno jos na platu 1600-1700 KM godisnje.
S tim da zelim reci da sam jos uvijek mladi inzinjer i da radnog staza imam dvije godine.

Sa ovom platom sam zadovoljan i smatram da je trenutno realna.
Ne uzimam skupocjene mobitele, nit odjecu, uglavnom se oblacim u Waikikiju.
Znaju me iznervirati sitnice kao sto je cijena kafe. Recimo na trgu u Tuzli ovo ljeto su digli cijenu na 2.5 KM jedne obicne kafe, cija vrijednost nije sigurno tolika i smatram da jedna obicna kafa ne vrijedi toliko... zelim da kazem kada nesto kupujem i u nesto ulazem novac gledam da ono vrijedi onoliko koliko placam.

Druga stvar koja je danas otisla u tacku su vrijednosti kvadrata nekretnina.... 3000 KM novogradnja u Zivinicama i Lukavcu, ma dajte molim vas, ali nejse preopsirna tema...
Ozimician

#2971 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Ozimician »

Kao mladom inzinjeru svakako preporucujem cim prije vani da se ispalis.
Rizvan

#2972 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Rizvan »

Casas wrote: 13/02/2024 23:25
bumerangss wrote: 11/02/2024 08:33
sime_cipol wrote: 10/02/2024 20:53

Pola ljudi u gradu zivi s takvim primanjima, ako uzmemo i penzionere.
pita sa platom tj penzionere ne kontamo
Mislim da u Sa više niko ne radi za manje od 1000 km (pod platom mislim sve sa toplim. minulim, kartom...)
Eto na anticorupiks možete vidjeti da sve čistačice NK imaju start 750 800 sto sa toplim (trenutno 13,10 KM) prevozom (minimalno 53 KM) sa minulim... izađu oko 1200 1300

Ja sa SSS sa svim imam 1800 (državna tj kantonalna firma) regres 660 KM, jednokratana pomoc prošle 1080 a ove 2500 KM sam zadovoljan i može mi biti za osnovne životne potrebe. Živim sam u svojoj kući, režije ljeti 100 a zimi 200 km... mogu i uštekati nekad 100 200 km... Nemam kredit, cak ni sindikalnu članarinu ne plačam tj odbitci od plate 0 KM

Elhamdulillah do penzije ovako :D amin
Dobar si kad sa SSS imas 1800 koliko imas godina radnog staza?
Ja u TK sa VSS kao gradjevinski inzinjer, radim u jednom privatnom projektnom birou i imam platu sa svim (topli i prijevoz, putujem 25 km do posla u jednom pravcu) 1700KM nemam regresa ali budu dva puta godisnje bonusi po oko 800-900 KM znaci ukupno jos na platu 1600-1700 KM godisnje.
S tim da zelim reci da sam jos uvijek mladi inzinjer i da radnog staza imam dvije godine.

Sa ovom platom sam zadovoljan i smatram da je trenutno realna.
Ne uzimam skupocjene mobitele, nit odjecu, uglavnom se oblacim u Waikikiju.
Znaju me iznervirati sitnice kao sto je cijena kafe. Recimo na trgu u Tuzli ovo ljeto su digli cijenu na 2.5 KM jedne obicne kafe, cija vrijednost nije sigurno tolika i smatram da jedna obicna kafa ne vrijedi toliko... zelim da kazem kada nesto kupujem i u nesto ulazem novac gledam da ono vrijedi onoliko koliko placam.

Druga stvar koja je danas otisla u tacku su vrijednosti kvadrata nekretnina.... 3000 KM novogradnja u Zivinicama i Lukavcu, ma dajte molim vas, ali nejse preopsirna tema...
Vrijedi lokacija.
Ozimician

#2973 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Ozimician »

Posto je u Veneciji na trgu.
Ci-Nick

#2974 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Ci-Nick »

Ozimician wrote: 14/02/2024 14:32 Posto je u Veneciji na trgu.
S muzikom ili bez muzike ?
S muzikom 18 bez muzike 13 eura. :run:
belfy

#2975 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by belfy »

Ci-Nick wrote: 14/02/2024 16:40
Ozimician wrote: 14/02/2024 14:32 Posto je u Veneciji na trgu.
S muzikom ili bez muzike ?
S muzikom 18 bez muzike 13 eura. :run:
onda bolje samo sa muzikom bez kafe... :)
Post Reply