Ovo je pljačka jer je aparat odličan.
Samo ima kvaka... Odličan je za regularni espresso
Ukratko automatski aparat za male pare može biti jako dobar.... Kada praviš espresso.
btw ovaj aparat je u Spazziu 1100 KM
Moderator: anex
Ovo je pljačka jer je aparat odličan.
Ocistis mokrom krpom cim zavrsis sa mlijekom. Tri sekunde.sabanss wrote: ↑08/02/2024 21:10Ovo je pljačka jer je aparat odličan.
Samo ima kvaka... Odličan je za regularni espressoKao što Hakiz reče probao sam jednom napraviti kapučino. Nit je kapučino niti vrijedi čišćenja, još ima samo paru bez posude za mlijeko. Ne mogu zamisliti kako rade ovi sa posudom za mlijeko i cjevčicama koje se moraju čistiti.
Ukratko automatski aparat za male pare može biti jako dobar.... Kada praviš espresso.
btw ovaj aparat je u Spazziu 1100 KM![]()
Meni je to prednost. Naučiš napraviti kapučino, kao što nauče svi bariste. Niko od profesionalaca ne koristi automatike, svi koriste paru i zagrijavaju mlijeko "ručno". Valjda ima razlog što su profesionalni aparati uglavnom "manuelni".sabanss wrote: ↑08/02/2024 21:10Ovo je pljačka jer je aparat odličan.
Samo ima kvaka... Odličan je za regularni espressoKao što Hakiz reče probao sam jednom napraviti kapučino. Nit je kapučino niti vrijedi čišćenja, još ima samo paru bez posude za mlijeko. Ne mogu zamisliti kako rade ovi sa posudom za mlijeko i cjevčicama koje se moraju čistiti.
Da. Vježba čini majstora.jeza u ledja wrote: ↑08/02/2024 21:35 Sto jest jest, treba malo vjezbe za dobar kapucino. Gostima kad dodju dusa je probat napravit svoj, i nikad im ne uspije. Naprave "ugrijano mlijeko" i isfrcaju svuda uokolo, pa to onda valja cistiti.
Ja tacno znam zvuk koji mi treba, poziciju pipe, mlijeka. Temperaturu, kolicinu, i tako.
Dosta ovisi i od mlijeka samog. Ova sto su slabije homogenizirana teze malo idu.
Ja mislim da sam jednom uspjesno pravio pjenu i od soja mlijeka.Hakiz wrote: ↑08/02/2024 21:40Da. Vježba čini majstora.jeza u ledja wrote: ↑08/02/2024 21:35 Sto jest jest, treba malo vjezbe za dobar kapucino. Gostima kad dodju dusa je probat napravit svoj, i nikad im ne uspije. Naprave "ugrijano mlijeko" i isfrcaju svuda uokolo, pa to onda valja cistiti.
Ja tacno znam zvuk koji mi treba, poziciju pipe, mlijeka. Temperaturu, kolicinu, i tako.
Dosta ovisi i od mlijeka samog. Ova sto su slabije homogenizirana teze malo idu.
I tačno je, mlijeko mora biti homogenizirano i pasterizovano, ne može "obično" mlijeko.
Nije bitno da li je 1%, 2,8 % ili 3,8 % mm, procenat mliječne masti utiče na ukus, ne na konzistentnost , "kvalitet" pjene.
Da napišem iz prve ruke što se tiče čišćenja. Dio za mlijeko je stvarno nekoliko sekundi. Čak i svaki put skinemo dio sa cijevi pa kroz vodu očistimo, iako ne piše da treba. Dakle nakon svakog pravljenje uzme nam maks.1 mn. Prema savjetima to treba rjeđe, ali eto:jeza u ledja wrote: ↑08/02/2024 21:14Ocistis mokrom krpom cim zavrsis sa mlijekom. Tri sekunde.sabanss wrote: ↑08/02/2024 21:10Ovo je pljačka jer je aparat odličan.
Jednom u 3 mjeseca trebas ocistiti cijevi, ali to vazi i za ostale dijelove masine. Ubacis tablete, pritisnes dugme i cao.
Illy kako vidim €26/kg. Ostajem na duplo jeftinijoj (sirotinjskoj) Lavazzi.
U Sarajevu nigdje a da ne košta duplo više nego vani. Nađi nekoga da ti donese iz vanaphoto&video wrote: ↑09/02/2024 14:26 Gdje kupujete kafu u Sarajevu i koju. Tek sam nabavio aparat i kupio Prima espresso u zrnu. Onako, srednja zalost. Sve preporuke dobro dosle. A aparat je DeLonghi Dedica.
Lavazza Rosa. Ima je svuda.photo&video wrote: ↑09/02/2024 14:26 Gdje kupujete kafu u Sarajevu i koju. Tek sam nabavio aparat i kupio Prima espresso u zrnu. Onako, srednja zalost. Sve preporuke dobro dosle. A aparat je DeLonghi Dedica.
Treba probati "sve" kafe, odabrati one (1 - 3 recimo) koje ti se najviše sviđaju i koristiti ih. Bez obzira na ime i cijenu.Nokian808 wrote: ↑09/02/2024 19:00 Postoji nesto sto se zove diminishing returns kad vise dodavanje cijene ne opravdava razliku u kvalitetu. Illy je klasicni primjer uzmite bolju kafu tipa lavazza crvena i Illy i ako osjetite razliku u kvalitetu ona sigurno nece biti tolika da opravda duplu cijenu. Iskreno meni je ona Branck kafa iz Robota za 17.95 iznenadjujuce kvalitetna valjda nemam tako profinjeno nepcemeni vec tu pocinje diminishing returns
![]()
Da li je objektivno "duplo bolja" nije ni važno.jeza u ledja wrote: ↑09/02/2024 21:49 Ja sam upravo to radio prvi put kad sam kupio aparat. Probao Lavazzu, probao Illy (blind test). Probao te razne neke crvene, crne…Znam da je Illy duplo skuplji ali je dosta bolja. Sad jel “duplo bolja” tesko je to kvantifikovati.