PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

mickey84

#28426 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mickey84 »

@M416
Koju to tier listu pratis gdje je Core Reactor u Tier E???
Znas li ko je glavni covjek zaduzen za Adata napajanja?

Ps. Core Reactor je Tier A, i cak bolje od Corsair Rm(x) i Focus Gx. Trenutno vjerovatno i najkompletnije Gold napajanje.
M416

#28427 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

Da u pravu si gledao sam neazuriranu listu,a evo azurirane gdje je XPG Core Reactor na vrhu tier A high end liste single-rail psu.

https://cultists.network/140/psu-tier-list/
https://psutierlist.com/
kenny771

#28428 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by kenny771 »

BAN___KAI wrote: 07/02/2024 15:55 Pozdrav ljudi.

Kupio sam nekakav smart 4K tv i kad sam htio da povezem remote PC sa TV izgleda da to ne mogu bez miracast opcije.

Naletio sam na neki https://olx.ba/artikal/53448173 samo sto ne znam ako to kupim hocu li moci pokrenuti igre sa racunara i da mogu igrati preko TVa? Takodjer da skidam filmove preko recunara pa da lako pokrenem na TV.

Naravno znam da ce performanse biti dosta losije cim spojim na tv jer mi graficka nije ok ali mogu starije igre.

Ima li iko iskustva sa ovim?
Imas u windowsu 10 i 11 opciju wireless screen sharinga ali za gaming je lose. Jedina opcija ti je steam link, ukoliko tv ima aplikaciju. Na miracast ne bacaj pare, built in je na vecini modernih uređaja.

Ima i gamestream preko nvidia shielda međutim shield je poprilicno skup (300+ KM) za hardware star 5 godina.
BAN___KAI

#28429 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BAN___KAI »

kenny771 wrote: 08/02/2024 10:18
BAN___KAI wrote: 07/02/2024 15:55 Pozdrav ljudi.

Kupio sam nekakav smart 4K tv i kad sam htio da povezem remote PC sa TV izgleda da to ne mogu bez miracast opcije.

Naletio sam na neki https://olx.ba/artikal/53448173 samo sto ne znam ako to kupim hocu li moci pokrenuti igre sa racunara i da mogu igrati preko TVa? Takodjer da skidam filmove preko recunara pa da lako pokrenem na TV.

Naravno znam da ce performanse biti dosta losije cim spojim na tv jer mi graficka nije ok ali mogu starije igre.

Ima li iko iskustva sa ovim?
Imas u windowsu 10 i 11 opciju wireless screen sharinga ali za gaming je lose. Jedina opcija ti je steam link, ukoliko tv ima aplikaciju. Na miracast ne bacaj pare, built in je na vecini modernih uređaja.

Ima i gamestream preko nvidia shielda međutim shield je poprilicno skup (300+ KM) za hardware star 5 godina.
Probao sam ici na to ali pise da device doesnt suppport Miracast pa zato i kontam kupiti.
Steam link sam pokusao instalirati preko TV ali preko appa na google play samo se vrti ono sranje i nikad da se zavrsi instalacija pa ne ne znam sta da radim. Malo je peglancija stalno spajati blutetoth i prebacivati filmove kad postoji opcija da to direktno radim sve preko racunara :-)

model tva mi je philips 65pus8008 pa ne znam zasto ne mogu instalirati taj steam link
CharakterZnak

#28430 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by CharakterZnak »

Možda preko nekog xiaomi sticka ili amazon firesticka da probaš. Mada za to treba jaka i stabilna Internet konekcija. Bolje kupiti koji metar hdmi ili display porta pa igrati.

Za filmove moze se instalirati aplikacija web video caster. Skenira video sa bilo koje stranice za filmove i ponudi reprodukciju na tv. Ne dijeli ekran telefona tako da telefon se može slobodno koristiti za bilo sta drugo a moze biti i zaključan. Ima opciju dodavanja prevoda takodjer.
BAN___KAI

#28431 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BAN___KAI »

CharakterZnak wrote: 08/02/2024 12:25 Možda preko nekog xiaomi sticka ili amazon firesticka da probaš. Mada za to treba jaka i stabilna Internet konekcija. Bolje kupiti koji metar hdmi ili display porta pa igrati.

Za filmove moze se instalirati aplikacija web video caster. Skenira video sa bilo koje stranice za filmove i ponudi reprodukciju na tv. Ne dijeli ekran telefona tako da telefon se može slobodno koristiti za bilo sta drugo a moze biti i zaključan. Ima opciju dodavanja prevoda takodjer.
Peglancija mi je jer bas imam puno kablova a trebao mi onda neki od 10 metara HDMI.
Koliko vidim ovo je aplikacija preko mobitela i nije mi problem mobitel jer mogu castati lagano na tv preko mobitela vec hocu sa racunara jer je sve brze i lakse.

Ako budem kupio miracast hocu li moci sve ove stvari raditi od racunara do tVa? ipak je to samo 25km
Koliko sam skontao to se prikopca na racunar i moci cu onda castati stvari sa racunara na tv i mobitel?
CharakterZnak

#28432 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by CharakterZnak »

BAN___KAI wrote: 08/02/2024 12:44
CharakterZnak wrote: 08/02/2024 12:25 Možda preko nekog xiaomi sticka ili amazon firesticka da probaš. Mada za to treba jaka i stabilna Internet konekcija. Bolje kupiti koji metar hdmi ili display porta pa igrati.

Peglancija mi je jer bas imam puno kablova a trebao mi onda neki od 10 metara HDMI.
Koliko vidim ovo je aplikacija preko mobitela i nije mi problem mobitel jer mogu castati lagano na tv preko mobitela vec hocu sa racunara jer je sve brze i lakse.

Ako budem kupio miracast hocu li moci sve ove stvari raditi od racunara do tVa? ipak je to samo 25km
Koliko sam skontao to se prikopca na racunar i moci cu onda castati stvari sa racunara na tv i mobitel?
Ja imam google chromecast, kupio ga prije 2 godine za 80 KM. Preko njega castam video sa facebooka a moze se i castat preko racunara. U google chromeu ima opcija za cast chromeovog prozora i samog desktopa racinara. Kada castam sa racunara iskreno pomalo laga i zna se desiti slika povremeno da sjecka, pogotovo ako je nekad slabija Internet konekcija a optiku imam u kuci.

Za igre se ne isplati jer tada pogotovo steka. Ako želiš mogu ti snimiti kasnije video. Probao sam jednom fifu i tomb raider igrati i nema šanse.

Za filmove mi je opcija broj jedan Web Video caster. Slika perfekcija a možeš sve podesiti kako tebi odgovara. Video čak možeš zarotirati u njoj. Pogotovo s facebooka.
Averus

#28433 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

@BAN___KAI

Moonlight ako imaš nVidia karticu.
Instaliraš Moonlight na TV, pa preko nVidia GeForce Experience aktiviraš shield i igraš k'o s poslom.
Povežeš ga pomoću PIN-a samo. Malo pročitaj upute i tjt
Ja igram tako, steramam sebi 4K rezoluciju i nema apsolutno nikakvog latencyja ni input laga (jer mi je gamepad i dalje povezan na PC direktno, a ne na TV).

Ako ti je AMD grafička, onda isto Moonlight, ali ti treba dodatno i Sunshine.

Sunshine je malčice komplikovaniji za podesiti, ali sve u svemu ništa strašno.

Uživaj :thumbup:
Bosnian Dragon1

#28434 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bosnian Dragon1 »

Je li web video caster samo za cast sa mobitela na tv ?
mickey84

#28435 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mickey84 »

@BAN___KAI

Predlozena rjesenja su OK, ali provuci kabal - vjeruj mi.
BAN___KAI

#28436 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BAN___KAI »

CharakterZnak wrote: 08/02/2024 13:38
BAN___KAI wrote: 08/02/2024 12:44

Ja imam google chromecast, kupio ga prije 2 godine za 80 KM. Preko njega castam video sa facebooka a moze se i castat preko racunara. U google chromeu ima opcija za cast chromeovog prozora i samog desktopa racinara. Kada castam sa racunara iskreno pomalo laga i zna se desiti slika povremeno da sjecka, pogotovo ako je nekad slabija Internet konekcija a optiku imam u kuci.

Za igre se ne isplati jer tada pogotovo steka. Ako želiš mogu ti snimiti kasnije video. Probao sam jednom fifu i tomb raider igrati i nema šanse.

Za filmove mi je opcija broj jedan Web Video caster. Slika perfekcija a možeš sve podesiti kako tebi odgovara. Video čak možeš zarotirati u njoj. Pogotovo s facebooka.
Ma ja u pravi si onda. Bit ce pretesko igrati ako na taj nacin budem spajao. Vidjet cu da kupim nekim veci hdmi pa da spojim i da ko cojek igram. Hvala ti na savjetima :D
BAN___KAI

#28437 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BAN___KAI »

Averus wrote: 08/02/2024 15:29 @BAN___KAI

Instaliraš Moonlight na TV, pa preko nVidia GeForce Experience aktiviraš shield i igraš k'o s poslom.
Ja igram tako, steramam sebi 4K rezoluciju i nema apsolutno nikakvog latencyja ni input laga (jer mi je gamepad i dalje povezan na PC direktno, a ne na TV).

opaaaa niceee to bas zvuci sjajno. Imam AMD Rx 580 ali cu probati da to namjestim. Planiram uskoro kupiti nvidia rtx 4070 super pa cu vjerovatno moci bez problema igrati preko tva.

Istrazit cu kako se to namjesta. Hvala ti :D
Averus

#28438 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

BAN___KAI wrote: 08/02/2024 21:08
Averus wrote: 08/02/2024 15:29
Spoiler
Show
@BAN___KAI

opaaaa niceee to bas zvuci sjajno. Imam AMD Rx 580 ali cu probati da to namjestim. Planiram uskoro kupiti nvidia rtx 4070 super pa cu vjerovatno moci bez problema igrati preko tva.

Istrazit cu kako se to namjesta. Hvala ti :D[/spoiler]
Ako primjetiš štopanje ili connection timeouts, samo spusti bitrate. Npr ja 4K sam znao i na 35Mbps igrati i sve fino na TV-u izgleda (jer nisi 20cm od njega nego nekoliko metara :) )
Ta grafička ti je poslaba, ali možda i gurne, ko zna.
Ja ovo koristim još od 1070Ti (prije korone) i uvijek je radilo besprijekorno. Sretno

Sa 4070 nećeš imati probleme
Arkec Zgotiva

#28439 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arkec Zgotiva »

Da li ima nekih naznaka o rastu/padu cijena odredjenih komponenti u nadolazecim mjesecima? Da li je sada pravo vrijeme za kupovinu necega?

Htio bih preci na AM5 u iducih 6 mjeseci, postepeno kupujuci komponente, pa me zanima na sta bih se trebao prvo fokusirati.
Trenutna konf:
Ryzen 5 3600 (stock cooler)
B450M Mortar Max
AMD 6650 XT
2x8gb Kingston Fury 3200Mhz CL16
Asus Rog Strix 750W
1x m.2, 2x ssd i 1x HDD

Najradije bih zadrzao PSU i storage, iako bih trebao uzeti jos jedan m.2, pa sam mislio ganjati prvo m.2, DDR5 6000 ili neku B650M maticnu. Mozda i neko vodeno hladjenje ako ce mi biti potrebno? Onda eventualno graficku pa zadnji procesor kad padnu cijene trenutnih zbog Zen 5. Zbog potreba MB/GPU razmisljam i o novom kucistu (ovo mi je trenutno https://ms-start.com/products/ms-fighte ... g-kuciste/)

I mozda malo glupo pitanje, ali znate li nekog iz Sarajeva da je dobar u sklapanju racunara? Svaki sam svoj do sada sklopio, i sve je uredno bilo, samo mi je cable management kriminalan :D
Plavo-bijeli

#28440 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Plavo-bijeli »

Imam ovu stariju napojnu, FSP Aurum gold 600w, jeste da je starija ali i prije nekih 12 godina kad sam je kupio je bila baš skupa...pa me zanima ako bih potencijalno uzeo nekad 6700 XT koja zahtjeva najcesce 8pin +6pin ili 2x 8pin konektora da li ce moja napojna to moc uopste podnijet i nisam siguran ni da li ima odgovarajuce pinove?

https://www.fsplifestyle.com/PROP162000515/
Koliko vidim po ovome ima 1 4+4pin.. to je pretpostavljam za cpu?
1x 8pin, i piše 3x 6+2 pina?

Moram otvoriti i kuciste da vidim koji su pinovi slobodi :)
mickey84

#28441 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mickey84 »

@Arkec Zgotiva

Nema nekih posebnih najava osim za poskupljenje nand-a, a uzrocno rama i ssd.
Kad vec sam sastavljas, odradi i cable managment, pogledaj par videa.

@Plavo-bijeli

Moze bez problema, a i imas 4x8pin (8pin= 6+2pin).
schindleroskar

#28442 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by schindleroskar »

Arkec Zgotiva wrote: 09/02/2024 10:46 Da li ima nekih naznaka o rastu/padu cijena odredjenih komponenti u nadolazecim mjesecima? Da li je sada pravo vrijeme za kupovinu necega?

Htio bih preci na AM5 u iducih 6 mjeseci, postepeno kupujuci komponente, pa me zanima na sta bih se trebao prvo fokusirati.
Trenutna konf:
Ryzen 5 3600 (stock cooler)
B450M Mortar Max
AMD 6650 XT
2x8gb Kingston Fury 3200Mhz CL16
Asus Rog Strix 750W
1x m.2, 2x ssd i 1x HDD

Najradije bih zadrzao PSU i storage, iako bih trebao uzeti jos jedan m.2, pa sam mislio ganjati prvo m.2, DDR5 6000 ili neku B650M maticnu. Mozda i neko vodeno hladjenje ako ce mi biti potrebno? Onda eventualno graficku pa zadnji procesor kad padnu cijene trenutnih zbog Zen 5. Zbog potreba MB/GPU razmisljam i o novom kucistu (ovo mi je trenutno https://ms-start.com/products/ms-fighte ... g-kuciste/)

I mozda malo glupo pitanje, ali znate li nekog iz Sarajeva da je dobar u sklapanju racunara? Svaki sam svoj do sada sklopio, i sve je uredno bilo, samo mi je cable management kriminalan :D
B650 maticne su gotovo sve dobre, samo nemoj bas neku sa dna kace.
Nemoj postepeno uzimat, uzmi sve odjednom kad budes imo lovu.
Sto se tice AM5, imas u biti tri(5) opcije ako je samo gaming, 7600x/7600, 7700x/7700, 7800x3d.
Svi su dobri, i bit ce aktuelni jos par godina, 7800x3d i vise.
Sad je samo pitanje jel imas 1440p/4k monitor, jer uzimanje boljeg sistema za 1080p je po meni neisplativo.
Arkec Zgotiva

#28443 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arkec Zgotiva »

schindleroskar wrote: 09/02/2024 17:35 B650 maticne su gotovo sve dobre, samo nemoj bas neku sa dna kace.
Sto se tice AM5, imas u biti tri(5) opcije ako je samo gaming, 7600x/7600, 7700x/7700, 7800x3d.
Sad je samo pitanje jel imas 1440p/4k monitor, jer uzimanje boljeg sistema za 1080p je po meni neisplativo.
Razmisljao sam i o tome. Uzeo sam ovu 6650XT grafu prosle godine jer sam mislio da mi je dovoljna za 1080p, ali ipak u nekim igrama koje nisu toliko zahtjevne imam problema i na medium detaljima. Eh sad, ne znam da li je to do grafe, ili CPU ili 16 gb RAM-a:D
Poceo sam se baviti i 3d modellingom i video editingom, pa mi nije samo za gaming, ali recimo da je gaming 70% vremena.

Prvobitno sam mislio nesto ovako https://pcpartpicker.com/list/Chz3BL ili https://pcpartpicker.com/list/CKVVHG (da ostavim trenutnu grafu jos godinu), ali ne znam sada ni ja. Da li se isplati da uzmem samo vise RAM-a, jaci AM4 CPU i mozda neku Nvidia graficku?
Nemam 1440p/4k, niti mi je u planu kupovina u neko skorije vrijeme, ali cu ga definitivno nabaviti za godinu-dvije.
schindleroskar

#28444 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by schindleroskar »

Arkec Zgotiva wrote: 09/02/2024 17:59
schindleroskar wrote: 09/02/2024 17:35 B650 maticne su gotovo sve dobre, samo nemoj bas neku sa dna kace.
Razmisljao sam i o tome. Uzeo sam ovu 6650XT grafu prosle godine jer sam mislio da mi je dovoljna za 1080p, ali ipak u nekim igrama koje nisu toliko zahtjevne imam problema i na medium detaljima. Eh sad, ne znam da li je to do grafe, ili CPU ili 16 gb RAM-a:D
Poceo sam se baviti i 3d modellingom i video editingom, pa mi nije samo za gaming, ali recimo da je gaming 70% vremena.

Prvobitno sam mislio nesto ovako https://pcpartpicker.com/list/Chz3BL ili https://pcpartpicker.com/list/CKVVHG (da ostavim trenutnu grafu jos godinu), ali ne znam sada ni ja. Da li se isplati da uzmem samo vise RAM-a, jaci AM4 CPU i mozda neku Nvidia graficku?
Nemam 1440p/4k, niti mi je u planu kupovina u neko skorije vrijeme, ali cu ga definitivno nabaviti za godinu-dvije.
Prvi sistem je skroz ok.
7800x3d se najvise protegne na simulacijama, mfs, auto simulacije, gdje ima dosta nepredvidljivosti. To je moj dojam iz benchmarka barem.
5800x3d je logican upgrejd, al je i dalje preskup po meni.
Ja bi iso 7600x/4070 ti super kombinaciju. Balansiran sistem.
Mada bi ubacio 7900xt i ostavio visak za monitor.
Sve dok je ta klasa kartica na 1080p monitoru, to su bacene pare. Pa makar i godina dana bilo.
Elubrylla

#28445 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Elubrylla »

Evo nabavih kratko koristen Corsair RM850x Shift za 200 okruglo. Mislim da je dobar deal :-D
GaRGa

#28446 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by GaRGa »

MSI su najgore B650 ploce imaju samo 6 slojeva svi ostali imaju po 8
Best buy je AsRock B650M-HDV/M.2, ako hoces PCIe 5.0 onda AsRock je B650E PG riptide WIFI najjeftinija opcija
M416

#28447 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by M416 »

Elubrylla wrote: 11/02/2024 07:00 Evo nabavih kratko koristen Corsair RM850x Shift za 200 okruglo. Mislim da je dobar deal :-D
Odlicna napojna :-D sretno.
Arkec Zgotiva

#28448 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arkec Zgotiva »

GaRGa wrote: 11/02/2024 07:27 MSI su najgore B650 ploce imaju samo 6 slojeva svi ostali imaju po 8
Best buy je AsRock B650M-HDV/M.2, ako hoces PCIe 5.0 onda AsRock je B650E PG riptide WIFI najjeftinija opcija
Planiram uzimati od mickeya komponente, pa sam suzio izbog na B650 Gaming X AX i Asus TUF Gaming B650/B650M Plus Wi-Fi AM5.
Pored toga jos ne znam da li da idem sa 7600, 7600x, 7700 ili 7700x. Ako nije cemu stock cooler onda bih radije isao na x varijantu sa dodatnim coolerom.
Narucio sam vec G.SKILL Trident Z5 Neo DDR5 (2x16GB) 6000, i mislim da cu za sada pauzirati sa kupovinom GPU jer bih isao sa nekom od minimum 2000 KM a nemam ni monitor za 1440p gaming. Eventualno bih trenutno mogao uzeti i kuciste poput MS Armor V710 Titan II Argb i par coolera
DonieBrasco

#28449 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Moje misljnje da se moze ustedjeti na M2 5.0 SSD-ovima koji su preskupi i uzeti 4.0 a razlike u performansama gotovo da necete primjetiti. Isto vazi i za plocu tj. uzeti onu sa PCie 4.0., a investirati u kvalitetno napajanje i za mene licno kvalitetnije kuciste da na duze staze imate prostora za ugradnju boljeg hlađenja i kablovski menađment.

Hoce nesto da mi bude kad vidim full specifikacije a neko no name kuciste skuceno untra sve nabijeno kabal preko kabla.

@Arkec Zgotiva

Ako ces uzeti 7600x a pogotovo 7700x idi odmah na bolji cooler jer "vruci" su, neko tower zracno hlađenje ne moras bas AIO.
GaRGa

#28450 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by GaRGa »

Arkec Zgotiva wrote: 11/02/2024 10:45
GaRGa wrote: 11/02/2024 07:27 MSI su najgore B650 ploce imaju samo 6 slojeva svi ostali imaju po 8
Planiram uzimati od mickeya komponente, pa sam suzio izbog na B650 Gaming X AX i Asus TUF Gaming B650/B650M Plus Wi-Fi AM5.
Pored toga jos ne znam da li da idem sa 7600, 7600x, 7700 ili 7700x. Ako nije cemu stock cooler onda bih radije isao na x varijantu sa dodatnim coolerom.
Narucio sam vec G.SKILL Trident Z5 Neo DDR5 (2x16GB) 6000, i mislim da cu za sada pauzirati sa kupovinom GPU jer bih isao sa nekom od minimum 2000 KM a nemam ni monitor za 1440p gaming. Eventualno bih trenutno mogao uzeti i kuciste poput MS Armor V710 Titan II Argb i par coolera
stock kuler moze ako neces overclockat, sto je grehota na AMD-u, ne znam imal kod mikija al' Thermalright air kuleru su trenutno best buy,
TUF su bolje od te gigabyte ploce mada ja bi isao na B650 Extreme a mislim da nije prevelika razlika u cijeni
G skill triden Z je odlican RAM, ne znam koji tacno model je to al obicno su SK Hynix M die i moze puno vise od 6000Mhz gurat stabilno
sto se tice kulera Arcit P12 imas 5 pack na piku po 80 KM cini mi se
od kucista pogledan XPG Valor Mesh mislim da je cak jeftinije od tog MS samo nema ARGB alk to mozes nakdando dodat, ventilatori koji dodju uz MS nisu bas cemu...

za SSD mogu ti preporuciti Kingstrone KC3000 bolji je od dosta PCIe 5.0 modela...
Post Reply