Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ozimician wrote: ↑08/02/2024 20:00
Ja ti sad kazem da u Sarajevu je bio podatak o 91% nehitnih slucajeva.
Tako da je to u Njemackoj ocigledno mila majka sta se sve u BiH javlja u hitnu, evo vidis da neki ljudi smatraju da je normalno zbog krpelja (Zecke) da se dodje u hitnu.
Ocito je onda njemacko zdravstvo podkapacitirano i hitno moraju da pronadju jos radnika.
Moze, na svaku platu 5 posto vise za zdravstvo i opuhati cemo doktore iz svake istocnoevropske zemlje.
Ma sumnjam.
Problem kadra jeste donekle realan, ali do određene mjere je i rezultat duplih struktura u zdravstvu koje Lauterbach nastoji otkloniti.
To, kombinovano sa katastrofalnim finansijskim stanjem klinika, mi ne daje neku nadu da će ostati sjajna situacija za ljekare na njemačkom tržištu rada do kraja ove decenije.
Ovdje u Bayernu je krpelj nacionalni sport, vazda po sumama vise i imaju jos jednu dodatnu endemsku virusnu bolest koju prenose krpelji, a koju mi u BiH nemamo, kad bi i za to isli u hitnu, koliko bi tek onda cekali?
Svako kod kuce ima pincete za to i uklanja.
Lajmske borelijoze imas i kod nas. Samo sto mozda nisi znao. Moja komsinica se jedva izvukla.. fasovala ga na Bjelasnici. Tamo se ljudi vakcinisu redovno ako idu u prirodu cesto.
Baj d vej.. istu su poslali na veterinu da joj ga oni uklone
Prije 15ak god
Imas Lajmske borelioze za koju ne postoji vakcina, s tim da ovdje postoji i Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME) virusno oboljenje kojeg nema u BiH (ali za kojeg srecom ima vakcina).
Zamisli kako bi reagovali da zbog krpelja dodjes u hitnu ovdje?
Sasvim normalno.. izvadili bi ga i dali ti antibiotik ako je krpelj zarazen. Masa ljudi ne zna izvaditi krpelja, a da mu ne ostane glava
Tako da je to u Njemackoj ocigledno mila majka sta se sve u BiH javlja u hitnu, evo vidis da neki ljudi smatraju da je normalno zbog krpelja (Zecke) da se dodje u hitnu.
Ocito je onda njemacko zdravstvo podkapacitirano i hitno moraju da pronadju jos radnika.
Moze, na svaku platu 5 posto vise za zdravstvo i opuhati cemo doktore iz svake istocnoevropske zemlje.
Ma sumnjam.
Problem kadra jeste donekle realan, ali do određene mjere je i rezultat duplih struktura u zdravstvu koje Lauterbach nastoji otkloniti.
To, kombinovano sa katastrofalnim finansijskim stanjem klinika, mi ne daje neku nadu da će ostati sjajna situacija za ljekare na njemačkom tržištu rada do kraja ove decenije.
Moze.
Isto da je do doktora. Zdravstvo ima problem efikasnosti sistema. Da je organizovano kao privatna korporacija, vidio bi efikasnosti. Profesor jedan mi je davno pricao da njemacka nema problem sa brojem pacijenata nego sa zaostatkom. Da krenes od nule, imas dovoljno kapaciteta da sluzis pacijente, dok ne naprave zaostatak opet
Ma sumnjam.
Moze.
Isto da je do doktora. Zdravstvo ima problem efikasnosti sistema. Da je organizovano kao privatna korporacija, vidio bi efikasnosti. Profesor jedan mi je davno pricao da njemacka nema problem sa brojem pacijenata nego sa zaostatkom. Da krenes od nule, imas dovoljno kapaciteta da sluzis pacijente, dok ne naprave zaostatak opet
Moze.
U Njemackoj dobar klinika funkcionise tako, jer su u vlasnistvu velikih privatnih lanaca ili crkve cak.
Zbog toga i imas ovaj problem, jer se broj radnika drzi na mogucem minimumu i kad ti neko ispadne vanredno iz stroja, imas zaostatak odmah.
Takodjer sefovi imaju procenat od dobiti.
A najlakse je na platama ustedjeti i tako ostvariti dobit.
Ako čitaš pažljivo između redova, shvatit ćeš da "nejednaka raspodjela zdravstvene infrastrukture između ruralnog i urbanog dijela zemlje" znači da će se zatvarati klinike, a lafo otvarati druge u manjim mjestima.
Zapravo, bez obzira na planove, zatvaranje klinika je već u toku, samo je pitanje hoće li država sve to provesti kroz neki regularan proces a ne da se svodi na "hladno gašenje".
Ako čitaš pažljivo između redova, shvatit ćeš da "nejednaka raspodjela zdravstvene infrastrukture između ruralnog i urbanog dijela zemlje" znači da će se zatvarati klinike, a lafo otvarati druge u manjim mjestima.
Zapravo, bez obzira na planove, zatvaranje klinika je već u toku, samo je pitanje hoće li država sve to provesti kroz neki regularan proces a ne da se svodi na "hladno gašenje".
Meni je iskreno sad jasno kako su Njemci uspjeli kroz historiju raditi ono sto su radili.
Pa ako im ovakve stvari mogu proci bez da se iko pobuni, onda ih se moze nagovoriti na sto god.
Dakle imas vec sad beskrajne liste cekanja, u hitnoj cekas satima i kao rjesenje ministar ponudi: kaznjavanje pacijenata i zatvaranje klinika.
To bi cak i u ovom ultra-pasivnom bosanskom drustvu izazvalo neku reakciju.
Meni je iskreno sad jasno kako su Njemci uspjeli kroz historiju raditi ono sto su radili.
Pa ako im ovakve stvari mogu proci bez da se iko pobuni, onda ih se moze nagovoriti na sto god.
Dakle imas vec sad beskrajne liste cekanja, u hitnoj cekas satima i kao rjesenje ministar ponudi: kaznjavanje pacijenata i zatvaranje klinika.
To bi cak i u ovom ultra-pasivnom bosanskom drustvu izazvalo neku reakciju.
Ne da mi se sad tražiti članak u ljekarskom listu gdje se više može čitati, ali evo ovaj citat:
Bundesländer und Kommunalvertreter forderten vor Verabschiedung einer großen Strukturreform erst einmal ein Vorschaltgesetz mit zusätzlichem Geld für die Kliniken, um einen „kalten Strukturwandel“ zu vermeiden. Auch die Krankenhäuser verlangen vom Bund Finanzhilfen, um Schließungen zu vermeiden. Lauterbach sagte am 10.07.2023 im Deutschlandfunk, man könne nicht einfach „immer weiter große Summen in das System bringen“. Zugleich räumte er ein, dass es Krankenhausschließungen geben wird. „Es werden mit und ohne Reform Kliniken sterben, weil wir zu viele haben“, sagte Lauterbach.
Mislim, donekle i jeste u pravu, jer ako imaš duple klinike samim tim stvaraš manjak kadra jer svugdje ti treba minimalan fiksan broj radnika.
Ipak, bojim se da će to dugoročno samo pogoršati situaciju.
elcaliente wrote: ↑08/02/2024 18:28 Ne kontam sto se posipa vrelom vodom utorkom tako kasno navecer?
U ta doba imas 2 doktora na dezuri, koji se brinu o svemu, tako da su ovi naprijed vjerovatno ocijenili da nije kritican slucaj kao sto se njemu cini! Al znas kako svakome su njegovi problemi najveci.
I sta pise na reditu jel prezevio ili je preselio oko 6:15h?
Hahahahahahahah
Reci mi da si sa balkana bez da mi kazes da si sa balkana
Sta ja znam jbt ... pravio caj , jela mu se pasta
Nema burazeru ovo veze s balkanom, ovo ti je primjer onoga sto ti daje spoj njemackog usmjerenog obrazovanja i klasne svijesti njemacke radnicke klase
Imas priliku na bosanskome jeziku vidjeti ono za sto bi inace morao uciti njemacki.
Ma sumnjam.
Mada i ja imam naviku da budem pesimističan...
To i ide u paketu zatvaranja prekobrojnih klinika koje su zivjele samo na racun opereacija.
Operisali su sve sto su stigli, samo da naplate.
Osiguranja disu na skrge.
Ma sumnjam.
Mada i ja imam naviku da budem pesimističan...
To i ide u paketu zatvaranja prekobrojnih klinika koje su zivjele samo na racun opereacija.
Operisali su sve sto su stigli, samo da naplate.
Osiguranja disu na skrge.
Nisu živjeli na račun operacija, već jedino operacije davaju lovu u sistemu paušala
Naravno da će svaka klinika od jednom imati 100x puta više proteza za 85-godišnjake, kada taj zahvat vrijedi jedno deset puta više od malog djeteta koje leži 10 dana u bolnici.
Kod nas se za ovakve stvari obicno ide u “urgent care”. U “emergency room” se ide ako je nesto opasnije u pitanju.
Ne konta to bas svako, pa ljudi i dalje idu u ER za gluposti, ali mnogo vise se isplati ici u ovo prvo. I dok su ER obicno dio neke bolnice , urgent care su zasebne lokacije. Obicno se u njima mnogo manje ceka, i sto je jako bitno, visestruko su jeftinije nego posjete ER.
Uglavnom, ja sam u urgent care isao za lom ruke, opekotine, gripu, i tako. Jednom su me za nesto bezveze poslali dalje u ER. Na kraju morao prenociti tu u bolnici na monitoru.
Ne znam koji je ekvivalent ove urgent care ustanove u Evropi? (nije urgentna klinika sigurno)
A kod nas je hitna izgubila svhu. Je li kontate? Osim prevoza nema apsolutno nikakvu svrhu. Cak i prevoz odbijaju ako procjene da mozes sam/taxi npr jako visok krvni pritisak i sl.
Ljudi bezveze gube vrijeme od ustanove do ustanove.
jeza u ledja wrote: ↑08/02/2024 21:05
Kod nas se za ovakve stvari obicno ide u “urgent care”. U “emergency room” se ide ako je nesto opasnije u pitanju.
Ne konta to bas svako, pa ljudi i dalje idu u ER za gluposti, ali mnogo vise se isplati ici u ovo prvo. I dok su ER obicno dio neke bolnice , urgent care su zasebne lokacije. Obicno se u njima mnogo manje ceka, i sto je jako bitno, visestruko su jeftinije nego posjete ER.
Uglavnom, ja sam u urgent care isao za lom ruke, opekotine, gripu, i tako. Jednom su me za nesto bezveze poslali dalje u ER. Na kraju morao prenociti tu u bolnici na monitoru.
Ne znam koji je ekvivalent ove urgent care ustanove u Evropi? (nije urgentna klinika sigurno)
Hitna pomoc. U sklopu domu zdravlja. Drugi nivo zdravstvene zastite.
Ako je opasnije ides na klinicki koji je opet drugi nivo i odnosu na hitnu
jeza u ledja wrote: ↑08/02/2024 21:05
Imas i kod nas urgentni centar pri svakoj bolnici. I to jedino ima svrhu… Osim naravno bolnice.
Nije mi jasno u kojem momentu i zasto su srozali hitnu na 0.
Problem hitne sluzbe jest da su optereceni. Kola hitne sluzbe , znaci ako su potrebna zovu se , u vecini slucajeva je jedan dio mora platiti, osim ako se ne radi o nesreci, onda se ne mora platiti. Mislim da se radi vise o nekoj zastiti , da ljudi ne iskoristavaju hitna kola, kasnije bi se to mozda moglo odbiti od zdrastvenog.
America be like
Ne. Vjerovatno se nisam dobro izrazio. Ne da zdravstvo bude privatno nego da je organizovano kao korporacija. Ovako ima previse uhljeba i manjak inovacija kod organizacije
Treba biti zahvalan na zdravlju,odem povremeno na urologiju,ali s terminom ne cekam vise od 15 minuta.
U BiH na ukc Tuzla je na urologiji kao na nekom festivalu.
Masa ljudi,cekalo se znatno duze ali nikad marke nisam dao nikome niti su trazili,iako sam upoznao svaki cosak na ukc