Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
-
DebelinJoe
#2651 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ulog kod Kalinovika.
Slika i prilika istočnog dijela Republike Mrske.
- So What!
#2652 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Uz napomenu da je poceo propadati jos osamdesetih te nikada ni asfalt nisu dobili.DebelinJoe wrote: ↑06/02/2024 22:32 Ulog kod Kalinovika.
Varosica, gdje recimo svako selo kod Lukavca ima urbanije odlike od Uloga, se evo vec zadnjih deset godina poteze kao simbol propadanja, a u sustini nikada to i nije bila veca carsija, sto se vidi iz prilozenog.
Sto se tice najjadnijih mjesta, ja bih rekao da najjaci comeback je dozivio Vares, dolaskom Adriatic Metals, prica kaze da su rente nenormalno skocile, a za jednu tako malu carsiju, moze se reci da imaju solidan broj stambenih jedinica.
Meni je simbol tog comebacka, ovaj dogadjaj:
Svečano otvorena poliklinika Eurofarm u Varešu

- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2653 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
sjatilo sve svašta u jedno mjesto južnije od uloga
ali ulog je ipak nekad bila čaršija, pa kakva god... za okolna sela.
ali ulog je ipak nekad bila čaršija, pa kakva god... za okolna sela.
- apsidejzi
#2654 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Zato sto je bitnije napisati Ulog cirilicom na tabli nego ljudima napraviti infrastrukturu. Vjerovatno je bosnjacko mjesto pa onda ko ih jebe... A da je normala situacija pa da se napravi dobar put i poveze sa Sarajevom i Mostarom, preko Nevesinja i Kalinovika. Covjece, moglo je biti luksuzno naselje za elitu. Na pola puta od dva velika grada a prolazi kroz jos dva manja. Kad odes u bilo koju evropsku drzavu, vrlo brzo uvidis da u gradovima uglavnom zivi siromasniji dio stanovnistva. Ovi sto imaju kapital se uvijek pozicioniraju malo izvan grada. Obicno to bude iduci manji grad koji ima nadprosjecno mnogo stanovnika sa visokim primanjima. Ulog ima takvu poziciju da je mogao biti upravo to. Elitno mjesto izmedju Mostara i Sarajeva.So What! wrote: ↑08/02/2024 10:49Uz napomenu da je poceo propadati jos osamdesetih te nikada ni asfalt nisu dobili.DebelinJoe wrote: ↑06/02/2024 22:32 Ulog kod Kalinovika.
Al jbg, zato sto je nasa elita ratnoprofiterska seljadija upravo oni zele sici u grad i zivjeti u gradu. Njima je sramota zivjeti van grada. Treba tu jos par generacija da se rodi jedna u izobilju i koja ce poceti razmisljati o kvaliteti zivota i da im bude bitniji njihov mir nego da drugim seljacima pokazu svoje novo auto ili telefon.
- Dope_Man
#2655 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Ma nije to bas tako. Vozio sam prije par godina kroz ta mjesta cisto iz zanimanja da vidim i to.. Daleko je to i od Sarajeva i Mostara da bi bilo nekakvo mjesto za elitu tih gradova, a o putevima, koji bi se bukvalno cijelom dionicom morali napraviti, da i ne govorim. Lokacije poput ove koju ti opisujes su one izmedju Konjica i Jablanice, jer su na ruti glavne ceste, imas relativno lijepu prirodu, obalu Neretve, sve kljucne usluge relativno blizu i milion drugih pogodnosti u poredjenju sa ovim mjestima koja su bukvalno bogu iza nogu.apsidejzi wrote: ↑08/02/2024 11:15 A da je normala situacija pa da se napravi dobar put i poveze sa Sarajevom i Mostarom, preko Nevesinja i Kalinovika. Covjece, moglo je biti luksuzno naselje za elitu. Na pola puta od dva velika grada a prolazi kroz jos dva manja. Kad odes u bilo koju evropsku drzavu, vrlo brzo uvidis da u gradovima uglavnom zivi siromasniji dio stanovnistva. Ovi sto imaju kapital se uvijek pozicioniraju malo izvan grada. Obicno to bude iduci manji grad koji ima nadprosjecno mnogo stanovnika sa visokim primanjima. Ulog ima takvu poziciju da je mogao biti upravo to. Elitno mjesto izmedju Mostara i Sarajeva.
Vidim ja ta mjesta ovdje po Austriji gdje zivi "gospoda", al to su mjesta malo izvan grada, tu odmah na brdu, gdje imas privatnost, mir i prirodu prelijepu u kuci o milion+ eura, ali si za 15-20 minuta voznje po odlicnim cestama u gradu za sve usluge koje ti grad pruza. Kad odes dalje, vec to nisu ova elitnija prigradska naselja, vec obicna sela (samo sto su ovdje i sela prilicno uredna). Ovo mjesto, cak i da zamislimo da ima idealnu cestu, je opet vise od sat vremena i od Mostara i Sarajeva, a vjeruj mi dok dodjes do Kalinovika imas neki osjecaj kao da i priroda oko tebe umire koliko je to sve pusto. Tako da bi tesko koga nagovorio da ide tamo, a kamli masovno da nagovoris bogatije ljude pored privlacnijih opcija poput gradnje vikendice na Jablanickom jezeru.
Mada je lijepo za testirati auto na nekim dionicama jer svakako ne sretnes skoro nikog u voznji, a priroda, pogotovo u jesen, zna izgledali bajkovito. Preporucio bih svakako voznju s autom koje ne volis nuzno, jer ima i dionica koje su bas lose. Ovaj dio od Kalinovika prema Nevesinju gdje je i ovo selo spada u taj losi dio. A kad sam ja prolazio i nakon Nevesinja prema Mostaru je takodjer cesta, bar dio u RS, bio katastrofa, dijelom jednostavno lose, a drugi dio razrovljen jer se nesto radilo na izlazu iz Nevesinja.
- dr_Evil
#2656 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Tunel kolega, bilo bi do Nevesinja kakvih pola sata. Jesi li spustao za Makarsku sa onim sta napravise ima par godina, covjece ono je sve promijenilo!Dope_Man wrote: ↑08/02/2024 11:37Ma nije to bas tako. Vozio sam prije par godina kroz ta mjesta cisto iz zanimanja da vidim i to.. Daleko je to i od Sarajeva i Mostara da bi bilo nekakvo mjesto za elitu tih gradova, a o putevima, koji bi se bukvalno cijelom dionicom morali napraviti, da i ne govorim. Lokacije poput ove koju ti opisujes su one izmedju Konjica i Jablanice, jer su na ruti glavne ceste, imas relativno lijepu prirodu, obalu Neretve, sve kljucne usluge relativno blizu i milion drugih pogodnosti u poredjenju sa ovim mjestima koja su bukvalno bogu iza nogu.apsidejzi wrote: ↑08/02/2024 11:15 A da je normala situacija pa da se napravi dobar put i poveze sa Sarajevom i Mostarom, preko Nevesinja i Kalinovika. Covjece, moglo je biti luksuzno naselje za elitu. Na pola puta od dva velika grada a prolazi kroz jos dva manja. Kad odes u bilo koju evropsku drzavu, vrlo brzo uvidis da u gradovima uglavnom zivi siromasniji dio stanovnistva. Ovi sto imaju kapital se uvijek pozicioniraju malo izvan grada. Obicno to bude iduci manji grad koji ima nadprosjecno mnogo stanovnika sa visokim primanjima. Ulog ima takvu poziciju da je mogao biti upravo to. Elitno mjesto izmedju Mostara i Sarajeva.
Vidim ja ta mjesta ovdje po Austriji gdje zivi "gospoda", al to su mjesta malo izvan grada, tu odmah na brdu, gdje imas privatnost, mir i prirodu prelijepu u kuci o milion+ eura, ali si za 15-20 minuta voznje po odlicnim cestama u gradu za sve usluge koje ti grad pruza. Kad odes dalje, vec to nisu ova elitnija prigradska naselja, vec obicna sela (samo sto su ovdje i sela prilicno uredna). Ovo mjesto, cak i da zamislimo da ima idealnu cestu, je opet vise od sat vremena i od Mostara i Sarajeva, a vjeruj mi dok dodjes do Kalinovika imas neki osjecaj kao da i priroda oko tebe umire koliko je to sve pusto. Tako da bi tesko koga nagovorio da ide tamo, a kamli masovno da nagovoris bogatije ljude pored privlacnijih opcija poput gradnje vikendice na Jablanickom jezeru.
Mada je lijepo za testirati auto na nekim dionicama jer svakako ne sretnes skoro nikog u voznji, a priroda, pogotovo u jesen, zna izgledali bajkovito. Preporucio bih svakako voznju s autom koje ne volis nuzno, jer ima i dionica koje su bas lose. Ovaj dio od Kalinovika prema Nevesinju gdje je i ovo selo spada u taj losi dio. A kad sam ja prolazio i nakon Nevesinja prema Mostaru je takodjer cesta, bar dio u RS, bio katastrofa, dijelom jednostavno lose, a drugi dio razrovljen jer se nesto radilo na izlazu iz Nevesinja.
- Haris.ba
#2657 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Jesam ja dobro shvatio da neko spominje Nevesinje i Kalinovik kao neke elitne lokacije?
To ce sve izumrijeti, citav taj dio Bosne nema perspektive osim ako pronadju naftu ili nesta slicno.
Koja budala ce iz Sarajeva icimdalje od Nisica i Bjelasnice?
To ce sve izumrijeti, citav taj dio Bosne nema perspektive osim ako pronadju naftu ili nesta slicno.
Koja budala ce iz Sarajeva icimdalje od Nisica i Bjelasnice?
-
Ci-Nick
#2658 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Gdje nam je Bach,.. najveći mrzitelj Zenice,..
Realno sve je u BiH jadno ako se ne nalazi na nekoj od glavnih magistrala.
Živjeti u mjestu koje nema pekaru, trgovinu, bankomat, hitnu pomoć,.. neka hvala. Radije ću se "patiti" u zagađenoj Zenici.
Realno sve je u BiH jadno ako se ne nalazi na nekoj od glavnih magistrala.
Živjeti u mjestu koje nema pekaru, trgovinu, bankomat, hitnu pomoć,.. neka hvala. Radije ću se "patiti" u zagađenoj Zenici.
- mirota
#2659 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
druze, nije Bosne nego Hercegovine
-
palermo
#2660 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Pa da je kojim slucajem Nevesinje ù Federaciji, vec bi bilo elitna lokacija. I ovako dosta ljudi iz Mostara koji imaju neke porodicne veze sa Nevesinjem pravi vikendice i provodi tamo vrijeme
Kalinovik je sasvim druga stvar, bogu iza ledja, nema puta koji moze tu pustos pretvoriti u neko , ne elitno, nego iole prihvatljivo mjesto za zivot.
-
palermo
#2661 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Dobar i tacan post.Dope_Man wrote: ↑08/02/2024 11:37Ma nije to bas tako. Vozio sam prije par godina kroz ta mjesta cisto iz zanimanja da vidim i to.. Daleko je to i od Sarajeva i Mostara da bi bilo nekakvo mjesto za elitu tih gradova, a o putevima, koji bi se bukvalno cijelom dionicom morali napraviti, da i ne govorim. Lokacije poput ove koju ti opisujes su one izmedju Konjica i Jablanice, jer su na ruti glavne ceste, imas relativno lijepu prirodu, obalu Neretve, sve kljucne usluge relativno blizu i milion drugih pogodnosti u poredjenju sa ovim mjestima koja su bukvalno bogu iza nogu.apsidejzi wrote: ↑08/02/2024 11:15 A da je normala situacija pa da se napravi dobar put i poveze sa Sarajevom i Mostarom, preko Nevesinja i Kalinovika. Covjece, moglo je biti luksuzno naselje za elitu. Na pola puta od dva velika grada a prolazi kroz jos dva manja. Kad odes u bilo koju evropsku drzavu, vrlo brzo uvidis da u gradovima uglavnom zivi siromasniji dio stanovnistva. Ovi sto imaju kapital se uvijek pozicioniraju malo izvan grada. Obicno to bude iduci manji grad koji ima nadprosjecno mnogo stanovnika sa visokim primanjima. Ulog ima takvu poziciju da je mogao biti upravo to. Elitno mjesto izmedju Mostara i Sarajeva.
By the way, popravili su put do Nevesinja, mislim ovaj dio u RS-u, sad to izgleda sasvim solidno
- Haris.ba
#2662 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Je li mikroklima Nevesinja ista ko na Dubravskoj visoravni?
- mirota
#2663 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
toliko je dobro da ajd sto su jedinu banku ukinuli, nego i bankomat...imaju 1 solidan kafic, skola za 500 djece, a msm nema 30 momentalno, jad i cemerNOpalermo wrote: ↑08/02/2024 13:04Pa da je kojim slucajem Nevesinje ù Federaciji, vec bi bilo elitna lokacija. I ovako dosta ljudi iz Mostara koji imaju neke porodicne veze sa Nevesinjem pravi vikendice i provodi tamo vrijeme
Kalinovik je sasvim druga stvar, bogu iza ledja, nema puta koji moze tu pustos pretvoriti u neko , ne elitno, nego iole prihvatljivo mjesto za zivot.
- apsidejzi
#2664 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Naravno da je to milionski projekat i da od te ljubavi nema nista. Ja nisam isao po tim lokacijama i moja predstava je bazirana uglavnom na google mapama gdje vidim da je Ulog na pola puta izmedju dva veca grada. I Kakanj/Visoko su takodjer izmedju dva veca grada pa nisu izrasli u elitna mjesta iako su na autoputu. Vjerovatno bi se mogli probiti tuneli i sve to, al nebitno. Zanimljiva je informacija sa ovog videa da su u Ulogu bile 4 kafane tokom 1970tih. MIslim, to nije bilo bas siromasno selo bogu iza nogu ako je moglo finansirati 4 kafane. Ipak je kafana tercijalna djelatnost i da bi nju imao, moras imati primarnu i sekundarnu djelatnost u blizini.Dope_Man wrote: ↑08/02/2024 11:37Ma nije to bas tako. Vozio sam prije par godina kroz ta mjesta cisto iz zanimanja da vidim i to.. Daleko je to i od Sarajeva i Mostara da bi bilo nekakvo mjesto za elitu tih gradova, a o putevima, koji bi se bukvalno cijelom dionicom morali napraviti, da i ne govorim. Lokacije poput ove koju ti opisujes su one izmedju Konjica i Jablanice, jer su na ruti glavne ceste, imas relativno lijepu prirodu, obalu Neretve, sve kljucne usluge relativno blizu i milion drugih pogodnosti u poredjenju sa ovim mjestima koja su bukvalno bogu iza nogu.apsidejzi wrote: ↑08/02/2024 11:15 A da je normala situacija pa da se napravi dobar put i poveze sa Sarajevom i Mostarom, preko Nevesinja i Kalinovika. Covjece, moglo je biti luksuzno naselje za elitu. Na pola puta od dva velika grada a prolazi kroz jos dva manja. Kad odes u bilo koju evropsku drzavu, vrlo brzo uvidis da u gradovima uglavnom zivi siromasniji dio stanovnistva. Ovi sto imaju kapital se uvijek pozicioniraju malo izvan grada. Obicno to bude iduci manji grad koji ima nadprosjecno mnogo stanovnika sa visokim primanjima. Ulog ima takvu poziciju da je mogao biti upravo to. Elitno mjesto izmedju Mostara i Sarajeva.
Last edited by apsidejzi on 08/02/2024 13:42, edited 1 time in total.
-
palermo
-
El_comadante
#2666 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Oko Uloga pa prema Gacku je bilo dosta sela sa ljudima, danas u tim selima nema nikoga, eventualno vikendice. A ako bi to gledao kao ti npr. ima put Mostar - Ruište pa na Boračko j. , taj dio nije bio asfaltiran, pa preko Visočice i eto te u Sarajevu, sve asfalt. Tu možda moglo biti jače selo od bogataša. Sad praviti nanovo put ili tunel nema od toga ništa.apsidejzi wrote: ↑08/02/2024 13:41Naravno da je to milionski projekat i da od te ljubavi nema nista. Ja nisam isao po tim lokacijama i moja predstava je bazirana uglavnom na google mapama gdje vidim da je Ulog na pola puta izmedju dva veca grada. I Kakanj/Visoko su takodjer izmedju dva veca grada pa nisu izrasli u elitna mjesta iako su na autoputu. Vjerovatno bi se mogli probiti tuneli i sve to, al nebitno. Zanimljiva je informacija sa ovog videa da su u Ulogu bile 4 kafane tokom 1970tih. MIslim, to nije bilo bas siromasno selo bogu iza nogu ako je moglo finansirati 4 kafane. Ipak je kafana tercijalna djelatnost i da bi nju imao, moras imati primarnu i sekundarnu djelatnost u blizini.Dope_Man wrote: ↑08/02/2024 11:37Ma nije to bas tako. Vozio sam prije par godina kroz ta mjesta cisto iz zanimanja da vidim i to.. Daleko je to i od Sarajeva i Mostara da bi bilo nekakvo mjesto za elitu tih gradova, a o putevima, koji bi se bukvalno cijelom dionicom morali napraviti, da i ne govorim. Lokacije poput ove koju ti opisujes su one izmedju Konjica i Jablanice, jer su na ruti glavne ceste, imas relativno lijepu prirodu, obalu Neretve, sve kljucne usluge relativno blizu i milion drugih pogodnosti u poredjenju sa ovim mjestima koja su bukvalno bogu iza nogu.apsidejzi wrote: ↑08/02/2024 11:15 A da je normala situacija pa da se napravi dobar put i poveze sa Sarajevom i Mostarom, preko Nevesinja i Kalinovika. Covjece, moglo je biti luksuzno naselje za elitu. Na pola puta od dva velika grada a prolazi kroz jos dva manja. Kad odes u bilo koju evropsku drzavu, vrlo brzo uvidis da u gradovima uglavnom zivi siromasniji dio stanovnistva. Ovi sto imaju kapital se uvijek pozicioniraju malo izvan grada. Obicno to bude iduci manji grad koji ima nadprosjecno mnogo stanovnika sa visokim primanjima. Ulog ima takvu poziciju da je mogao biti upravo to. Elitno mjesto izmedju Mostara i Sarajeva.
- Hajvan
#2667 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
- dječak sa šibicama
#2668 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Hercegovina nije nikakav dio Bosne, vec Bosne i Hercegovine.
Prihvatite neupitno.
Prihvatite neupitno.
-
Ci-Nick
#2669 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
- Hajvan
#2670 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
u redudječak sa šibicama wrote: ↑08/02/2024 15:08 Hercegovina nije nikakav dio Bosne, vec Bosne i Hercegovine.
Prihvatite neupitno.
Last edited by Hajvan on 08/02/2024 15:27, edited 1 time in total.
- ElRe
#2671 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Rudo i Čajniče - bez konkurencije!
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#2672 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Opaaa, svaka cast, vidim prolazio si tim krajevima, pa znadesEl_comadante wrote: ↑08/02/2024 13:50Oko Uloga pa prema Gacku je bilo dosta sela sa ljudima, danas u tim selima nema nikoga, eventualno vikendice. A ako bi to gledao kao ti npr. ima put Mostar - Ruište pa na Boračko j. , taj dio nije bio asfaltiran, pa preko Visočice i eto te u Sarajevu, sve asfalt. Tu možda moglo biti jače selo od bogataša. Sad praviti nanovo put ili tunel nema od toga ništa.apsidejzi wrote: ↑08/02/2024 13:41Naravno da je to milionski projekat i da od te ljubavi nema nista. Ja nisam isao po tim lokacijama i moja predstava je bazirana uglavnom na google mapama gdje vidim da je Ulog na pola puta izmedju dva veca grada. I Kakanj/Visoko su takodjer izmedju dva veca grada pa nisu izrasli u elitna mjesta iako su na autoputu. Vjerovatno bi se mogli probiti tuneli i sve to, al nebitno. Zanimljiva je informacija sa ovog videa da su u Ulogu bile 4 kafane tokom 1970tih. MIslim, to nije bilo bas siromasno selo bogu iza nogu ako je moglo finansirati 4 kafane. Ipak je kafana tercijalna djelatnost i da bi nju imao, moras imati primarnu i sekundarnu djelatnost u blizini.Dope_Man wrote: ↑08/02/2024 11:37
Ma nije to bas tako. Vozio sam prije par godina kroz ta mjesta cisto iz zanimanja da vidim i to.. Daleko je to i od Sarajeva i Mostara da bi bilo nekakvo mjesto za elitu tih gradova, a o putevima, koji bi se bukvalno cijelom dionicom morali napraviti, da i ne govorim. Lokacije poput ove koju ti opisujes su one izmedju Konjica i Jablanice, jer su na ruti glavne ceste, imas relativno lijepu prirodu, obalu Neretve, sve kljucne usluge relativno blizu i milion drugih pogodnosti u poredjenju sa ovim mjestima koja su bukvalno bogu iza nogu.
- So What!
#2673 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Kad je na tapetu Istocna Hercegovina, primjetio sam jos od malena, a kasnije se nastavilo kroz studij i posao da iz nekog razloga ogroman broj intelektualaca i uticajnih ljudi dolaze iz Srednje i Istocne Hercegovine. Najimpresivnije mi je Gacko, ali i zadnjih godina sam shvatio da je i Stolac ogroman rasadnik uspjesnih ljudi, intelektualaca, pogotovo Bosnjaka.
Recimo u Tesnju, gradu u kojem sam odrastao, postojao je veliki broj doktora iz Gacka i Trebinja, ali uglavnom je to porijeklom od Gacka i pod to mislim na doktore specijalste od kojih su neki i dan danas sinonim za doktora u tom polju.
Zatim po dolasku u Sarajevo, meni najimpresivniji su bili Tanovici, svi su porijeklom od Fazlagica Kule i skoro da nema polja u kojem nema uspjesnog Tanovica, meni najimpresivnija je bila profesorica Naza Tanovic - Miller i njena karijera.
Jedna starija kolegica iz kompanije je iz tog kraja, impresivan CV, radno iskustvo diljem svijeta i bas sam je pitao sta je tajna. Ona kroz salu kaze dobri pasnjaci pored Gacka
Iako onako na oko, ni po cemu specificno mjesto, zanimljivo koliko je uspjesnih dinastija izrodilo.
Mozemo tome dodati i uticaj famoznog Gatackog klana u SDA (sada i u NIP-u), onda cinjenicu da su Gacani mozda i jedini iz Istocne Hercegovini imali svoj samostalni bataljon Sargani u ARBiH.
Moze se reci da i okolna mjesta prate, Trebinje pa donekle i Bileca i Nevesinje, ali mislim da je Gacko s obzirom na broj stanovnika dalo najveci broj nekih uspjesnih ljudi.
Stolac je nekako jos manji, a Stocani su jos kroz historiju davali velike licnosti od Ahmeda Dzezar Pase, Ali Pase Rizvanbegovica pa do modernijih Mustafe Golubica, Maka Dizdara, Nijaza Durakovica, Asafa Durakovica itd ...
Recimo u Tesnju, gradu u kojem sam odrastao, postojao je veliki broj doktora iz Gacka i Trebinja, ali uglavnom je to porijeklom od Gacka i pod to mislim na doktore specijalste od kojih su neki i dan danas sinonim za doktora u tom polju.
Zatim po dolasku u Sarajevo, meni najimpresivniji su bili Tanovici, svi su porijeklom od Fazlagica Kule i skoro da nema polja u kojem nema uspjesnog Tanovica, meni najimpresivnija je bila profesorica Naza Tanovic - Miller i njena karijera.
Jedna starija kolegica iz kompanije je iz tog kraja, impresivan CV, radno iskustvo diljem svijeta i bas sam je pitao sta je tajna. Ona kroz salu kaze dobri pasnjaci pored Gacka
Mozemo tome dodati i uticaj famoznog Gatackog klana u SDA (sada i u NIP-u), onda cinjenicu da su Gacani mozda i jedini iz Istocne Hercegovini imali svoj samostalni bataljon Sargani u ARBiH.
Moze se reci da i okolna mjesta prate, Trebinje pa donekle i Bileca i Nevesinje, ali mislim da je Gacko s obzirom na broj stanovnika dalo najveci broj nekih uspjesnih ljudi.
Stolac je nekako jos manji, a Stocani su jos kroz historiju davali velike licnosti od Ahmeda Dzezar Pase, Ali Pase Rizvanbegovica pa do modernijih Mustafe Golubica, Maka Dizdara, Nijaza Durakovica, Asafa Durakovica itd ...
-
iz zadnje klupe
#2674 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Nazvati Rizvanbegivica velikanom, nema dalje, onda spomeni i Kladusu, dala junaka Babu
Kolko znam iz istorije, gatacki muslimani su iz herceg novog
U republici Srpskoj lako poznas koje krajeve Dodik voli a koje ne, Laktasi ko Monako, dok bi bijeljina vjerovatno i presidsla Tuzlu, samo da je malo vide uz vodju
U republici Srpskoj lako poznas koje krajeve Dodik voli a koje ne, Laktasi ko Monako, dok bi bijeljina vjerovatno i presidsla Tuzlu, samo da je malo vide uz vodju
-
palermo
#2675 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH
Dje si citao to da su gatacki muslimani iz Herceg Novog ? Poturice ? Samo pretpostavljam.....iz zadnje klupe wrote: ↑08/02/2024 16:29 Nazvati Rizvanbegivica velikanom, nema dalje, onda spomeni i Kladusu, dala junaka Babu