i onda im nakon nekog vremena kiselina iz sistema "progrize" cijevi u bojleru pa se kupaju sa "manjim" udjelom kiseline
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- VladaFBiH
#20201 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
-
toska
#20202 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Kad je već zatišje na temi da pojasnimo neke stvari. Toplotne pumpe gdje spadaju i naše split klime pa i frižideri, zamrzivači rade po principu koji je uglavnom nepoznat korisnicima, nije ni meni sasvim.
To samo po sebi je nebitno, korisnika to i ne interesuje, ali kad se iz stranice u stranicu spominje da troši 1kW a daje 3, 4 ili 5kW topline lako se stvori privid besplatne energije, skoro pa perpetum mobile na steroidima.
Stvari su daleko od toga, radi se o preuzimanju toplote iz vana (u slučaju grijanja) čak i na minusima ili preuzimanju topline iz prostorije u slučaju hlađenja.
Znači da možemo govoriti o besplatnoj energiji samu u smislu kao i termalne, solarne ili vjetro energije.
To samo po sebi je nebitno, korisnika to i ne interesuje, ali kad se iz stranice u stranicu spominje da troši 1kW a daje 3, 4 ili 5kW topline lako se stvori privid besplatne energije, skoro pa perpetum mobile na steroidima.
Stvari su daleko od toga, radi se o preuzimanju toplote iz vana (u slučaju grijanja) čak i na minusima ili preuzimanju topline iz prostorije u slučaju hlađenja.
Znači da možemo govoriti o besplatnoj energiji samu u smislu kao i termalne, solarne ili vjetro energije.
-
romim
#20203 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Šta je pisac htio reći 
Druže, bolje je i da je zatisje nego na silu pisati nesto sto ni sam ne razumijes.
Ja mislim, kad sam procitas ovaj svoj post, da ni tebi nije jasno sta u njemu piše.
Druže, bolje je i da je zatisje nego na silu pisati nesto sto ni sam ne razumijes.
Ja mislim, kad sam procitas ovaj svoj post, da ni tebi nije jasno sta u njemu piše.
- BlackCaviar
#20204 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Al najjače, kaže "pošto je zatišje da pojasnimo neke stvari", a onda iduća rečenice "nije ni meni jasan princip rada" 
-
Mustang1
#20205 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pratim temu vec neko vrijeme i jedino mi je jasno da mi nista nije jasno 
Jedan dodje hvali neku klimu, drugi dodje hvali drugu, treci dodje popljuje obje pa hvali trecu neku.. Cetvrti dodje kaze da se to ne moze porediti...
Jedan dodje hvali neku klimu, drugi dodje hvali drugu, treci dodje popljuje obje pa hvali trecu neku.. Cetvrti dodje kaze da se to ne moze porediti...
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#20206 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ooo gdje si ti bivši prijatelju
Tako je to na forumu ovom...zamisli sad kako je nama koji "moramo" citati više tema svaki put

Tako je to na forumu ovom...zamisli sad kako je nama koji "moramo" citati više tema svaki put
-
Mustang1
#20207 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Cuj bivsi
Sve samo brisi nasumicno
Ja konto klimu uzimati ali citajuci ovo bolje u sumu drva cijepati i dovlaciti
Sve samo brisi nasumicno
Ja konto klimu uzimati ali citajuci ovo bolje u sumu drva cijepati i dovlaciti
-
toska
#20208 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Sta se pravite iznenađeni i b...BlackCaviar wrote: ↑07/02/2024 08:33 Al najjače, kaže "pošto je zatišje da pojasnimo neke stvari", a onda iduća rečenice "nije ni meni jasan princip rada"![]()
Samo nastavak zadnjih tačno 19 postova.
Princip klime mi je jasan ali ne skroz kako sam i napisao, nisam imao priliku uvid u njene detalje.
Mogao se onda neko vec drugi ranije potruditi i reci kako se od 1kW dobija 4, a ne da ljudi ostaju zbunjeni, izvolite
-
romim
#20209 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa na kraju krajeva, sta te briga kako se od 1kw el. energije dobije 4kw toplotne energije?
Znas li i za ostale uredjaje u kuci kako koji radi i zasto tako radi?
Tema nije kako napraviti klima uređaj, nego izbor kvalitetnog i adekvatnog uredjaja i na sta obratiti paznju prilikom ugradnje istih.
Znas li i za ostale uredjaje u kuci kako koji radi i zasto tako radi?
Tema nije kako napraviti klima uređaj, nego izbor kvalitetnog i adekvatnog uredjaja i na sta obratiti paznju prilikom ugradnje istih.
-
radostan dan
#20210 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Svi koji izvlače 4 kw a brojilo im očita 1 kw zavise od zavidnog komšiluka...koliko sutra ih mogu prijaviti elektrodistribuciji za krađu.
Bolje da ćute, a ne da ostavljaju pisane tragove i dokaze.
Nije tu ni Fujitsu bez odgovornosti.
Bolje da ćute, a ne da ostavljaju pisane tragove i dokaze.
Nije tu ni Fujitsu bez odgovornosti.
-
toska
#20211 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Za većinu sigurno nebitno, ali uvijek ima radoznalih.
I mala napomena, nema potrebe razdvajati na elektičnu i toplotnu energiju, neko će pomisliti da tu postoje suštinske razlike.
Bez odgovora, ulažem kviska.Znas li i za ostale uredjaje u kuci kako koji radi i zasto tako radi?
OkTema nije kako napraviti klima uređaj, nego izbor kvalitetnog i adekvatnog uredjaja i na sta obratiti paznju prilikom ugradnje istih.
- rovac13
#20212 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Klima ne pretvara elek energiju u toplotnu da bi imala nakav omjer.
Tacnije bi bilo da skuplja energiju vani iz vanjskog zraka i besplatno ju prebacuje unutra.
Samo sto za to mora da radi kompresor par ventilatora elektronika i stosta.....pa samim tim potrose nesto struje.
Ali u svakom slucaju puno manje struje treba za to ....nego se dobije toplote.
Tacnije bi bilo da skuplja energiju vani iz vanjskog zraka i besplatno ju prebacuje unutra.
Samo sto za to mora da radi kompresor par ventilatora elektronika i stosta.....pa samim tim potrose nesto struje.
Ali u svakom slucaju puno manje struje treba za to ....nego se dobije toplote.
- BlackCaviar
#20213 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Da bi ti bio potpuno jasan princip rada toplotnih pumpi (dizalica topline) moras poznavati fiziku, podoblast termodinamiku. Al sto kaze rovac, to nije tema ovdje
Eto, razbudio si temu
Eto, razbudio si temu
-
romim
#20214 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
E pa ljudi moji, stvarno kad se pocnete frljati sa nekim izrazima i teorijama koje nemaju smisla...
Nije ova tema za ovu vrstu rasprave, niti ce pomoci nekome u grijanju na klima uređaj.
Hoces da kazes da su elektricna energija i toplotna energija jedno te isto?I mala napomena, nema potrebe razdvajati na elektičnu i toplotnu energiju, neko će pomisliti da tu postoje suštinske razlike.
Ne pretvara je bukvalno, ali ima direktnu vezu sa izracunavanjem COPa.Klima ne pretvara elek energiju u toplotnu da bi imala nakav omjer.
Ako za prebacivanje trose el. energiju, kako je onda besplatno?Tacnije bi bilo da skuplja energiju vani iz vanjskog zraka i besplatno ju prebacuje unutra.
Nije ova tema za ovu vrstu rasprave, niti ce pomoci nekome u grijanju na klima uređaj.
- mobsterc
#20215 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Laicki i ukratko, ne napravi klima od 1kw 4 nego je efekat grijanja kao da je radila grijalica od 4kw.
Nego da se vratimo na temu, nasao sam kod nekog dilera onaj mitsu za 1500, a on mi preporuci hitachi air home 400 za 1300, kao noviji model, ima wifi a nista losije. Slaze se da je mitsu provjeren i dobar, kao jedino to sto je stariji model. A ima i air home 600 za nekih 1650
Nego da se vratimo na temu, nasao sam kod nekog dilera onaj mitsu za 1500, a on mi preporuci hitachi air home 400 za 1300, kao noviji model, ima wifi a nista losije. Slaze se da je mitsu provjeren i dobar, kao jedino to sto je stariji model. A ima i air home 600 za nekih 1650
- Haris033
- rovac13
#20217 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Romim kao da je opet nesto nadrndan 
Da nije mitsu poceo zezat sta.
Ne zabavljas se nesto
Da nije mitsu poceo zezat sta.
Ne zabavljas se nesto
-
Mustang1
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#20219 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Drva zakon.
- Haris033
#20220 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Većina invertera (koji griju od -15 do -25C) cjenovnog ranga od min.1600 KM je isplativa investicija. Bitno je znati koliko m2 želiš da griješ, kakva ti je izolacija u stanu/kući, kakvi su prozori..
U odnosu na plin, drva, pelet, toplane, TA peći, konvertere, kupovinom bilo kojeg (gore navedenog) invertera uštedićeš min. 50% novca, a imat ćeš i hlađenje u ljetnim danima..
-
toska
#20221 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Uglavnom tačno, dobije se nešto kompresijom radnog plina, ali ne grije direktno.
Tačno.
Tačno.
------------------------------------
Za one koje se premišljaju da li preći na klime ili ne ovi upisi su daleko korisniji od beskonačnih rasprava o izboru između klime AX ili AY.
Kad više učesnika napiše zaredom postove u kojima se potvrđuje da se dobija više kW od uloženog i da je sa stajališta krajnjeg korisnika to besplatna energija onda će se i odluka lako donijeti.
-
BJB
#20222 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Jesu, imam klimu, ali realnon da mi nije turskog špareta na drva -smrzla bih se..ili bi klima radila non-stop i opet bi bilo- "mrtvo hladno"..Svejedno nadam se da će drva zabraniti..Previše posla oko njih, preskupa su, te ih složi na hrpu dok se osuše, te ih ubaci i složi u podrumu, te ih tegli svakodnevno iz podruma..te przniš po kući..jupol kante (2 uvijek) na balkonu..Blago vama u Sarajevu sa grijanjem na plin.
-
isx
#20223 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Realno kakvu imas izolaciju, kakvu klimu koristis, koliko grijes kvadrata? Ne moze se svako grijati klimom.
-
BJB
#20224 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Toplotno izolaciona fasada, novi prozori ali je stan u prizemlju i na podrumu koji je samo ispunjen zemljom..RElativno topao stan, a za nekoga ko je bolestan-hladno je..
-
isx
#20225 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Hladno toplo je subjektivan osjećaj.
Na koliko stepeni klima grije? 23-24 je dovoljno da ne bude hladno, valjda.
Na koliko stepeni klima grije? 23-24 je dovoljno da ne bude hladno, valjda.