Mislis, sa mosta?dr_Evil wrote: ↑07/02/2024 16:06Optimizam je bio u punom jeku, tamo negdje kad se uzdigao stari most, onda je krenulo prema dole.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 16:03
Slazem se i ja da je to bio vrhunac. Nakon 2000-e je otislo u kurac. A pogotovo nakon 2007-08 (ne znam o cemu Ozimican govori). No ja govorim zadnjih 5-6 godina, da napokon vidim neki pozitivan trend. Nisam mislio da smo sad na vrhuncu.
Iskreno, ovo je samo moja percepcija iz vana i to vecinom zbog ovog foruma.![]()
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- jeza u ledja
#16276 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#16277 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vrhunsko ljetovanje na Baltickom moru.
-
Smeagol
#16278 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kakva bolan priroda, lijepe prirode ima svugdje, samo se nije vidjelo. sta ce reci turista za bosnu nego da je lijepa priroda i dobra hrana, nema haman sta drugo.
albanija, hrvatska, slovenija, gruzija, crna gora, nase velicine, imaju sve u par sati isto i ljepsa i veca mora i prelijepu prirodu.
na par sati more i planine imaju i spanija, francuska, portugal, italija, austrija, grcka, turska, kipar, bugarska, rumunjska, nema ko nema. treba li pricati o prirodi islanda, norveske, finske?
nas bolan nema ni u kakvom vodicu ni za mora ni planine, mi sami sebe tjesimo i hvalimo. odrastao sam i ja pored rijeke u bosni, al ne znaju ljudi za nas niti dolaze. eno ih skoro svi u gore nabrojanim drzavama. dobro, dolaze arapi zadnjih godina da vide vodu.
a tek kad tom turisti zatreba bus ili voz ili vozni red da se prebaci od jedne lokacije do druge, auuhh..
albanija, hrvatska, slovenija, gruzija, crna gora, nase velicine, imaju sve u par sati isto i ljepsa i veca mora i prelijepu prirodu.
na par sati more i planine imaju i spanija, francuska, portugal, italija, austrija, grcka, turska, kipar, bugarska, rumunjska, nema ko nema. treba li pricati o prirodi islanda, norveske, finske?
nas bolan nema ni u kakvom vodicu ni za mora ni planine, mi sami sebe tjesimo i hvalimo. odrastao sam i ja pored rijeke u bosni, al ne znaju ljudi za nas niti dolaze. eno ih skoro svi u gore nabrojanim drzavama. dobro, dolaze arapi zadnjih godina da vide vodu.
a tek kad tom turisti zatreba bus ili voz ili vozni red da se prebaci od jedne lokacije do druge, auuhh..
- dr_Evil
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#16280 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa nije da ne hvale arhitekturu, mislim da je Sarajevo rijedak primjer gdje imaš socijalističku, osmansku i austrijsku u par stotina metara...moimoi wrote: ↑07/02/2024 15:35sehohari wrote: ↑07/02/2024 15:19Govorimo o zemljama gdje je ekonomski isplativo otići jbg, to mi je glavna premisa kada uzmem u obzir države za iseljavanje.
Ne mora biti Njemačka, evo uzmimo ostale zemlje evrope:
- Benelux je u biti jedna velika Slavonija
- Skandinavija je užasno tmurna
- UK neću ni spominjati
- Francuska jeste lijepa, ali će prosječan Balkanac opet najvjerovatnije završiti u većim urbanim centrima koja su Benelux ili Njemačka 2.0
Italija i Španija sa druge strane jesu lijepe zemlje, ali se teško nekome isplati otići tamo.
Cekaj, da li se ti i ja uopste razumijemo?
U prirodu ni kada zivis u BiH ne ides svaki dan.
Em je sirok pojam.. i ta ravnica ima svoje cari… i pustinja ima svoje cari kao i planine, rijeke, jezera, mora i oceani.
Zato mi je smijesno kada neko kaze “niDje prirode kao kod nas”
Mozda samo ne ono na sta si navikaoA sto se tice pohvala stranaca.. pa pohvalis logicno svaku drzavu u koju odes ako te domacin pita sta mislis? Hrana, priroda i ljudi
Pogotovo ako nemas sta drugo da pohvalis kao npr arhitekturu, umjetnost i sl.
Da, ukusi su uvijek različiti, ali većina ljudi ipak ima slično razmišljanje.
- Ozimician
#16281 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imamo za Norvesku covjeka na temi, pa nek on kaze svoj dojam iz prve ruke.
Kako uziva u prirodi norveska visa-srednja klasa ?
Kako uziva u prirodi norveska visa-srednja klasa ?
- PreWiBa
#16282 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesi ti realan pa poručuješ Bosancu da uživa u norveškoj prirodi? Nemoj, nemoj molim te.Smeagol wrote: ↑07/02/2024 16:10 kakva bolan priroda, lijepe prirode ima svugdje, samo se nije vidjelo. sta ce reci turista za bosnu nego da je lijepa priroda i dobra hrana, nema haman sta drugo.
Naravno da to važi za Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju, pa ista regija smo, pričaš o tome kao da je u pitanju Mars
Ima i Bosna na par sati more lol, prije ćeš stići iz Sarajeva u Makarsku nego iz Pariza u Nicu
Za ostale zemlje sam već rekao da svakako nije isplativo otići tamo.
- PreWiBa
#16283 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jao Usedom, nemoj, nemoj majketi512MB wrote: ↑07/02/2024 16:05Care iz Berlina na Usedom, prelijep otok sa plažama i high society turizmom za 2.5 sata, a u Poljsku na kupanje za sat ipo.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 15:59Iz Salzburga, super. Hajd ti iz Berlina dodji ili do planina ili do mora kako treba za 3 i po sata. Ili bilo gdje u UK, Beneluxu, Skandinaviji. Da ne govorimo o istocnoj Evropi.
Glupe su vam te priče "samo u Bosni za 3 sata na more."
Ovo ni Njemac u 9. generaciji nebi provalio
- Ozimician
#16284 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/osob ... /240207119
Vidio sam na soc. medijima da i medicinari/doktori strajkuju danas.
Vidio sam na soc. medijima da i medicinari/doktori strajkuju danas.
-
moimoi
#16285 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To sto se nama svidja mediteran i jadran ne znaci da se nekomOzimician wrote: ↑07/02/2024 15:39 Ponovo se mijesaju kruske i jabuke. Malo gdje kao kod nas mozes za par sati voznje da dozivis i planine i mediteran i ravnicu i rijeke. Eto, to je otprilike prednost naseg geografskog polozaja u odnosu na zemlje u koje BH stanovnistvo iseljava najvise.
Prirode ima svugdje, ali je u vecini slucajeva jednolicna i moras preci pola kontinenta da dozivis nesto drugacije sto se prirode tice.
Drugom svidja. Imas sigurno ljudi kojima se vise svidja nordsee i ostsee nego jadransee. Vodite se subjektivnim osjecajima.
Zato i kazem “niDje prirode kao kod nas” vazi samo za nas
- 512MB
#16286 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jebga nije Neum al more proćijeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 16:08Hvala na casu geografije. Jebiga ja nisam znao da postoji Balticko more i njihove prelijepe plaze.512MB wrote: ↑07/02/2024 16:05Care iz Berlina na Usedom, prelijep otok sa plažama i high society turizmom za 2.5 sata, a u Poljsku na kupanje za sat ipo.jeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 15:59
Iz Salzburga, super. Hajd ti iz Berlina dodji ili do planina ili do mora kako treba za 3 i po sata. Ili bilo gdje u UK, Beneluxu, Skandinaviji. Da ne govorimo o istocnoj Evropi.
Glupe su vam te priče "samo u Bosni za 3 sata na more."
- Ozimician
#16287 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znas kako, ako se teskoj vecini evropljana vise svidja mediteran neto ova gore see, onda to bas i nije subjektivni osjecaj.moimoi wrote: ↑07/02/2024 16:17To sto se nama svidja mediteran i jadran ne znaci da se nekomOzimician wrote: ↑07/02/2024 15:39 Ponovo se mijesaju kruske i jabuke. Malo gdje kao kod nas mozes za par sati voznje da dozivis i planine i mediteran i ravnicu i rijeke. Eto, to je otprilike prednost naseg geografskog polozaja u odnosu na zemlje u koje BH stanovnistvo iseljava najvise.
Prirode ima svugdje, ali je u vecini slucajeva jednolicna i moras preci pola kontinenta da dozivis nesto drugacije sto se prirode tice.
Drugom svidja. Imas sigurno ljudi kojima se vise svidja nordsee i ostsee vise nego jadransee. Vodite se subjektivnim osjecajima.
Zato i kazem “niDje prirode kao kod nas” vazi samo za nas![]()
Ovaj ti je primjer kao onaj bez granica.
- PreWiBa
#16288 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mašta Ante iz Splita o bremenskoj rivi, nego obrnuto.moimoi wrote: ↑07/02/2024 16:17To sto se nama svidja mediteran i jadran ne znaci da se nekomOzimician wrote: ↑07/02/2024 15:39 Ponovo se mijesaju kruske i jabuke. Malo gdje kao kod nas mozes za par sati voznje da dozivis i planine i mediteran i ravnicu i rijeke. Eto, to je otprilike prednost naseg geografskog polozaja u odnosu na zemlje u koje BH stanovnistvo iseljava najvise.
Drugom svidja. Imas sigurno ljudi kojima se vise svidja nordsee i ostsee nego jadransee. Vodite se subjektivnim osjecajima.
Mislim, razumijem šta hoćeš da kažeš, ali mal je broj...
- jeza u ledja
#16289 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Portugal, Spanija, Italija, Kipar, Turska, Rumunija, Bugarska, Grcka, Francuska...ovisi GDJE si u tim zemljama. Ovdje govorimo o pristupu jednom i drugom na malom prostoru. I naravno nije svako more interesantno kao Jadran (sori, Balticko more, sori Atlantik), niti je svaka planina interesantna za verati se usred ljeta.Smeagol wrote: ↑07/02/2024 16:10 kakva bolan priroda, lijepe prirode ima svugdje, samo se nije vidjelo. sta ce reci turista za bosnu nego da je lijepa priroda i dobra hrana, nema haman sta drugo.
-
Smeagol
#16290 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne porucujem ja bosancu nista, ja hocu reci da smo subjektivni po pitanju "nema ovakve prirode nigdje". istovremeno smo beznacajni na svjetskoj turistickoj mapi i mora i planina. zato sto lijepe prirode ima skoro svugdje, a i neuporedivo bolje saobracajne infrastrukture.sehohari wrote: ↑07/02/2024 16:15 Jesi ti realan pa poručuješ Bosancu da uživa u norveškoj prirodi? Nemoj, nemoj molim te.
Naravno da to važi za Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju, pa ista regija smo, pričaš o tome kao da je u pitanju Mars![]()
Ima i Bosna na par sati more lol, prije ćeš stići iz Sarajeva u Makarsku nego iz Pariza u Nicu
Za ostale zemlje sam već rekao da svakako nije isplativo otići tamo.
Last edited by Smeagol on 07/02/2024 16:23, edited 1 time in total.
-
Smeagol
- jeza u ledja
#16292 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne. Nema. Odgovorno tvrdim.moimoi wrote: ↑07/02/2024 16:17To sto se nama svidja mediteran i jadran ne znaci da se nekomOzimician wrote: ↑07/02/2024 15:39 Ponovo se mijesaju kruske i jabuke. Malo gdje kao kod nas mozes za par sati voznje da dozivis i planine i mediteran i ravnicu i rijeke. Eto, to je otprilike prednost naseg geografskog polozaja u odnosu na zemlje u koje BH stanovnistvo iseljava najvise.
Mozda fjordovi u Norveskoj, ali ne Balticko more.
- dr_Evil
#16293 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma prelijepa je priroda, nema se tu sta reci. Penjao sam se po planinama, bio sam fjordovima, bio sam na plazi, gledao sam vodopade. Sve to osim fjordova imamo i mi. 15min od Kozarca si autom na pola Kozare, gledas planinu i onu gustu sumu nevjerovatno je.
Ono sta jest da oni bolje to cuvaju, postuju, i imaju naviku da koriste. Oni su u sumi i na planini svaki vikend bez obzira na vremenske uslove. Kod nas malo ko hoda Kozarom, vise je otici gore na Mrakovicu i okrenuti janje, ili se slikati, jel tako.
Vecina se nece sloziti, ali ja bih dao prednost BiH prirodi, samo sto ne poznajemo prirodu svoje domovine, niti je cuvamo. Kod njih je to sve smisleno. Kod nas vecina sudi prirodu po magistrali kojom je prosla. Obidje se svijet, a nase se uzima zdravo za gotovo.
Kod nas je priroda samo sta se moze sa autom. Takav smo narod, lijen. Ne volimo planine, volimo carsiju i curice u ljetnim haljinama, jebaji ga.
- jeza u ledja
#16294 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neum je bolje od ovoga. Ovdje govorimo o blizini mora u Hrvatskoj naravno, ne samo o Neumu. Ali i Neum je bolje od ovog sranja.512MB wrote: ↑07/02/2024 16:19Jebga nije Neum al more proćijeza u ledja wrote: ↑07/02/2024 16:08Hvala na casu geografije. Jebiga ja nisam znao da postoji Balticko more i njihove prelijepe plaze.![]()
![]()
-
moimoi
#16295 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vecini se svidja svugdje gdje je toplo. Tako da je njima svejedno jel to spanija, hrvatska, italija, grcka ili maldiviOzimician wrote: ↑07/02/2024 16:20Znas kako, ako se teskoj vecini evropljana vise svidja mediteran neto ova gore see, onda to bas i nije subjektivni osjecaj.moimoi wrote: ↑07/02/2024 16:17To sto se nama svidja mediteran i jadran ne znaci da se nekomOzimician wrote: ↑07/02/2024 15:39 Ponovo se mijesaju kruske i jabuke. Malo gdje kao kod nas mozes za par sati voznje da dozivis i planine i mediteran i ravnicu i rijeke. Eto, to je otprilike prednost naseg geografskog polozaja u odnosu na zemlje u koje BH stanovnistvo iseljava najvise.
Drugom svidja. Imas sigurno ljudi kojima se vise svidja nordsee i ostsee vise nego jadransee. Vodite se subjektivnim osjecajima.
Ovaj ti je primjer kao onaj bez granica.
I svugdje im je TOP
-
Karikaturist
#16296 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako vam ne dosadi vise Bog te maz’o 
- sinuhe
#16297 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hajmo naci nesto da valja ili ne valja. Nerijeseno da bude.
- dr_Evil
#16298 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na sjeveru mi ne odgovara boja mora, temperatura mora, salinitet, gustoca, ne odgovara mi plaza, a najgora hrana, dobro nisam ljubitelj ni cura sta ne znam jel im fali zeljezo ili su samo blijede.. a jug sto se tice mora, ma dobro skoro svugdje
- Ozimician
#16299 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo tako, a ne da mi covjek pokazuje slike plaze gdje je veca sansa da dobijes na lotu nego da sastavis 7 dana lijepog vremena.
A kad malo zapuse i prokapa kisa, moras windjaku traziti i to u augustu, stvarno vrhunski.
O ambijentu i stimungu necu ni da pricam. Meni su mjesta poput Riminija i Lida u Italiji depresivna i jednolicna, a kamoli ovo.
A kad malo zapuse i prokapa kisa, moras windjaku traziti i to u augustu, stvarno vrhunski.
O ambijentu i stimungu necu ni da pricam. Meni su mjesta poput Riminija i Lida u Italiji depresivna i jednolicna, a kamoli ovo.
-
moimoi
#16300 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ko pita nas