Doduše Mondeo ima grijanu šajbu a Mazda je imala Webasto pa nije bilo potrebe za tim, al' eto
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ZoomZoomKiwi
#50251 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma hajd zdravo, ja ujutro dok saperem boks od kera i nahranim ga obavezno prvo auto upalim. Onda se popije čaj, lagano spremanje, i sjedam u topao auto. Bez ikakvog struganja i cvokotanja.
Doduše Mondeo ima grijanu šajbu a Mazda je imala Webasto pa nije bilo potrebe za tim, al' eto
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#50252 Re: Pitamo Mehanicare ?
urodilo je plodom
najmanji su problem auti generalno
btw. dok je isao olovni benzin tim istim nije smetao, jer im je trebao i presutili su svi skupa trovanje planete jer su im draze pare, i sad je isto to sve..
- B6Redhell
- Laplace
#50255 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dok je kupljeni proizvod u garanciji, ovlašteni serviser te upućuje na neovlaštenog? Zanimljiva situacija.Better Man wrote: ↑06/02/2024 13:26Znam. Zvao sam ja ovlašteni servis i objasnio im problem i rekli su mi da su mi sigurno blokirala kočiona klješta i da trebam auto putem BIHAMK-a dovesti njima da to odblokiraju, ali su mi isto tako rekli ako imam kakvog lokalnog majstora koji bi to mogao pogledati i tačno ustanoviti da ne bi bilo loše, jer možda se tako riješi problem. Tata kući čeka jednog majstora, koji treba da vidi. Ako ne dođe dok se ja vratim s posla, probat ću s opcijom ručnog otpuštanja elekrtronične kočnice. Ima u upustvu. Nisam to primjetio jučer, već danas na internetu. Pritisnse dugme za paljenje bez pritiskanja pedala, onda se pritisne papučica kočnice, pa dugme eletrične kočnice i tako se ručno gasi, pa ću vidjeti da li je skroz popustilo ili idalje blokira. Svakako ako majstor to ne bude mogao ili znao riješiti, ići ću u ovlašteni servis.konektovan wrote: ↑06/02/2024 12:44 Auto ti u garanciji,..ti se raspitujes po forunu 3 dana hebote..![]()
- Laplace
#50256 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod nas bi bili masovni protesti da se to pokuša.EFD22 wrote: ↑06/02/2024 23:36 Sjećam se iz Mazdinog Owner's Manuala u poglavlju prije vožnje, piše nešto kao: "when cold-starting a turbo engine let it idle for at least 30-60 seconds before driving away*" a onda fusnota: " * - except in Germany where stationary idling is illegal".
To je bilo prije 14 godina.
Znam da sam se ibretio, sunce ti jebem ne daju ti da ti auto stoji upaljeno u vlastitoj avliji hahahaha.
Ne jednom sam vidio da lik parkira pored supermarketa, ostavi auto upaljen i ode po polugodišnju podmiru.
- Laplace
#50257 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne znam za Švicarsku, ali u Njemačkoj zrak nikad zagađeniji tj. lošijeg kvaliteta.Evolution_IV wrote: ↑07/02/2024 00:14urodilo je plodom, nikad toplije i nikad manje snijega, ne mogu sranja pa eto...zato kina i afrika nadoknade desetostruko
![]()
najmanji su problem auti generalno
btw. dok je isao olovni benzin tim istim nije smetao, jer im je trebao i presutili su svi skupa trovanje planete jer su im draze pare, i sad je isto to sve..
Pametnije im je bilo da su, umjesto odluke da se zabrani rad auta na leru, odustali od gašenja nuklearki. I to govorim ja, koji je zagovornik toga da se pri dužem stajanju gasi auto jer nema potrebe za ispuštanjem štetnih gasova u atmosferu bez ikakvog korisnog efekta.
I ja gasim auto ako ću duže čekati da prođe voz (u Podlugovima ti ne gine dugo čekanje, na prijer), ali to ima veze i sa time da sam ovih par godina imao problema (neravnomjeran rad pa i gašenje) dok sam čekao u leru pa me dugo stojanje u mjestu unervozi.
-
ljubijankic
#50258 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ovo je u Lukavici svakodnevnica, ljudi na sred ceste ostave auto i odose u kupovinu ili na kafu, parking ne jebe niko ni 2%.Laplace wrote: ↑07/02/2024 09:43Kod nas bi bili masovni protesti da se to pokuša.EFD22 wrote: ↑06/02/2024 23:36 Sjećam se iz Mazdinog Owner's Manuala u poglavlju prije vožnje, piše nešto kao: "when cold-starting a turbo engine let it idle for at least 30-60 seconds before driving away*" a onda fusnota: " * - except in Germany where stationary idling is illegal".
Znam da sam se ibretio, sunce ti jebem ne daju ti da ti auto stoji upaljeno u vlastitoj avliji hahahaha.
Ne jednom sam vidio da lik parkira pored supermarketa, ostavi auto upaljen i ode po polugodišnju podmiru.
Mene zanima kod auta koja se pale na dugme, da li, zimi, da li je potrebno dati kontakt pa malo cekati prije paljenja, ili odmah paliti auto.
- kravamuzara
#50259 Re: Pitamo Mehanicare ?
Svapska bakica bi mu policiju zvala, ili sama cupala kljuc.Laplace wrote: ↑07/02/2024 09:43Kod nas bi bili masovni protesti da se to pokuša.EFD22 wrote: ↑06/02/2024 23:36 Sjećam se iz Mazdinog Owner's Manuala u poglavlju prije vožnje, piše nešto kao: "when cold-starting a turbo engine let it idle for at least 30-60 seconds before driving away*" a onda fusnota: " * - except in Germany where stationary idling is illegal".
Tamo ce te nakon 10 sekundi auta u leru napasti takva da si najveci zlocinac
- Laplace
#50260 Re: Pitamo Mehanicare ?
Takav je kod kolegice Audi. Sad, ne sjećam se baš najbolje, čini mi se da se pritisne do opla dok malo odrade grijači pa onda do kraja da upali (kao fokusiranje kod fotoaparata). Ako odmah pritisneš do kraja, svejedno sačeka malo ako je potrebno da rade grijači.ljubijankic wrote: ↑07/02/2024 09:53Ovo je u Lukavici svakodnevnica, ljudi na sred ceste ostave auto i odose u kupovinu ili na kafu, parking ne jebe niko ni 2%.Laplace wrote: ↑07/02/2024 09:43Kod nas bi bili masovni protesti da se to pokuša.EFD22 wrote: ↑06/02/2024 23:36 Sjećam se iz Mazdinog Owner's Manuala u poglavlju prije vožnje, piše nešto kao: "when cold-starting a turbo engine let it idle for at least 30-60 seconds before driving away*" a onda fusnota: " * - except in Germany where stationary idling is illegal".
Mene zanima kod auta koja se pale na dugme, da li, zimi, da li je potrebno dati kontakt pa malo cekati prije paljenja, ili odmah paliti auto.
- hopi
#50261 Re: Pitamo Mehanicare ?
Tačno tako šefe, ne smiješ zagrijavati kola na javnoj površini a niti na privatnoj površini. Kazna do 80 ojra.EFD22 wrote: ↑06/02/2024 23:36 Sjećam se iz Mazdinog Owner's Manuala u poglavlju prije vožnje, piše nešto kao: "when cold-starting a turbo engine let it idle for at least 30-60 seconds before driving away*" a onda fusnota: " * - except in Germany where stationary idling is illegal".
Mada je glupost, evo npr imao sam i ja grijanju šajbnu na mondeu, koju upalim dok auto radi jer vuče struju, i sta ja bi kao trebao onda voziti iako još šajbna nije očišćena. Bedastoće.
-
ITNet
#50262 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod auta koji se pale na dugme moras imati pritisnutu kocnicu (automatik) ili kvacilo (manual) da bi auto zaverglalo (bar kod 95% auta) ako nisi uradio jedno od ovo dvoje a pritisnes dugme auto ce samo dati kontakt bez verglanja, pa onda opet kocnica/kvacilo - dugme auto ce zaverglati.Laplace wrote: ↑07/02/2024 10:02Takav je kod kolegice Audi. Sad, ne sjećam se baš najbolje, čini mi se da se pritisne do opla dok malo odrade grijači pa onda do kraja da upali (kao fokusiranje kod fotoaparata). Ako odmah pritisneš do kraja, svejedno sačeka malo ako je potrebno da rade grijači.ljubijankic wrote: ↑07/02/2024 09:53Ovo je u Lukavici svakodnevnica, ljudi na sred ceste ostave auto i odose u kupovinu ili na kafu, parking ne jebe niko ni 2%.
-
ljubijankic
#50263 Re: Pitamo Mehanicare ?
To znam, takav je i kod mene princip. Mene zanima kada ujutru palim da li treba prvo bez kocnice, dati kontakt, pa nakon par sekundi paliti ili odmah palim sa kocnicom, bez kontakta. Citao sam prirucnik koji dodje uz auto ali to nisam nasao da se spominjeITNet wrote: ↑07/02/2024 10:13Kod auta koji se pale na dugme moras imati pritisnutu kocnicu (automatik) ili kvacilo (manual) da bi auto zaverglalo (bar kod 95% auta) ako nisi uradio jedno od ovo dvoje a pritisnes dugme auto ce samo dati kontakt bez verglanja, pa onda opet kocnica/kvacilo - dugme auto ce zaverglati.Laplace wrote: ↑07/02/2024 10:02Takav je kod kolegice Audi. Sad, ne sjećam se baš najbolje, čini mi se da se pritisne do opla dok malo odrade grijači pa onda do kraja da upali (kao fokusiranje kod fotoaparata). Ako odmah pritisneš do kraja, svejedno sačeka malo ako je potrebno da rade grijači.ljubijankic wrote: ↑07/02/2024 09:53
Ovo je u Lukavici svakodnevnica, ljudi na sred ceste ostave auto i odose u kupovinu ili na kafu, parking ne jebe niko ni 2%.
- Laplace
#50264 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jasno, to sam smatrao da se podrazumijeva. Nije valjda da današnji vozači ne znaju? Doduše, ne treba ništa da me čudi.ITNet wrote: ↑07/02/2024 10:13Kod auta koji se pale na dugme moras imati pritisnutu kocnicu (automatik) ili kvacilo (manual) da bi auto zaverglalo (bar kod 95% auta) ako nisi uradio jedno od ovo dvoje a pritisnes dugme auto ce samo dati kontakt bez verglanja, pa onda opet kocnica/kvacilo - dugme auto ce zaverglati.Laplace wrote: ↑07/02/2024 10:02Takav je kod kolegice Audi. Sad, ne sjećam se baš najbolje, čini mi se da se pritisne do opla dok malo odrade grijači pa onda do kraja da upali (kao fokusiranje kod fotoaparata). Ako odmah pritisneš do kraja, svejedno sačeka malo ako je potrebno da rade grijači.ljubijankic wrote: ↑07/02/2024 09:53
Ovo je u Lukavici svakodnevnica, ljudi na sred ceste ostave auto i odose u kupovinu ili na kafu, parking ne jebe niko ni 2%.
Automatik je kod kolegice. Kod automatika koji se pale na ključ, kako sam informisan (a i ovdje je to nekad davno pisano na temi automatskih mjenjača), ne možeš izvaditi ključ ako prethodno nisi ubacio u P. Kad se pali na dugme (keyless sistem), moguće je da je mjenjač ostao u D pa da krene, zato su se osigurali.
- Laplace
#50265 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pretpostavljam da je noviji auto i da ima hladno paljenje (do -4°C bez grijača). Svakako bih ja prvo pritisnuo kočnicu (a prethodno se uvjerio da mi je mjenjač u položaju P).ljubijankic wrote: ↑07/02/2024 10:17To znam, takav je i kod mene princip. Mene zanima kada ujutru palim da li treba prvo bez kocnice, dati kontakt, pa nakon par sekundi paliti ili odmah palim sa kocnicom, bez kontakta. Citao sam prirucnik koji dodje uz auto ali to nisam nasao da se spominjeITNet wrote: ↑07/02/2024 10:13Kod auta koji se pale na dugme moras imati pritisnutu kocnicu (automatik) ili kvacilo (manual) da bi auto zaverglalo (bar kod 95% auta) ako nisi uradio jedno od ovo dvoje a pritisnes dugme auto ce samo dati kontakt bez verglanja, pa onda opet kocnica/kvacilo - dugme auto ce zaverglati.![]()
-
ITNet
#50266 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako ti je auto dizel ja bih onda prvo kontakt opalio zbog grijaca da odrade svoje, a kod benzinca vala i ne moras nesto osim ako nemas bas neku zvijer od masine, jer ima i kod benzinaca ono da treba da das kontakt prvo da pustis benzinsku pumpu da odradi svoje par sekundi prije verglanja, cuje se kod vecine benzinaca kad das kontakt pumpa u gepeku kako zazuji par sekundi, ja imam benzinca i obicno prvo jutarnje paljenje uradim sa kontaktom poslije kad je motor zagrijan ne bas.ljubijankic wrote: ↑07/02/2024 10:17To znam, takav je i kod mene princip. Mene zanima kada ujutru palim da li treba prvo bez kocnice, dati kontakt, pa nakon par sekundi paliti ili odmah palim sa kocnicom, bez kontakta. Citao sam prirucnik koji dodje uz auto ali to nisam nasao da se spominjeITNet wrote: ↑07/02/2024 10:13Kod auta koji se pale na dugme moras imati pritisnutu kocnicu (automatik) ili kvacilo (manual) da bi auto zaverglalo (bar kod 95% auta) ako nisi uradio jedno od ovo dvoje a pritisnes dugme auto ce samo dati kontakt bez verglanja, pa onda opet kocnica/kvacilo - dugme auto ce zaverglati.![]()
-
cccccc
#50267 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima li neki nacin kako otkloniti ostecenja na haubi od kamencica?
Ili se mora komplet hauba farbati?
Ili se mora komplet hauba farbati?
- ZoomZoomKiwi
#50268 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod auta koja se pale na dugme sve radi automatika.
Odnosno, držiš kočnicu pritisneš dugme jednom kratko (ne držiš) i ako je hladno, on će upaliti grijače, kad grijači odrade svoje tek će onda početi verglati.
Ljudi su te stvari predvidjeli i ne mogu da vjerujem da se to ne zna. Od tog dodatnog grijanja nemate ništa osim što više trošite akumulator.
Odnosno, držiš kočnicu pritisneš dugme jednom kratko (ne držiš) i ako je hladno, on će upaliti grijače, kad grijači odrade svoje tek će onda početi verglati.
Ljudi su te stvari predvidjeli i ne mogu da vjerujem da se to ne zna. Od tog dodatnog grijanja nemate ništa osim što više trošite akumulator.
- Evolution_IV
#50269 Re: Pitamo Mehanicare ?
mozes ti popunit rupice farbom al ce ti se vidjet, realno je najbolje ofarbat...ako je nagodan lakirer mozes traziti da ti uradi malo deblju temeljnu i lak
cijena ti je kod vecine mislim oko 200KM
- ZoomZoomKiwi
#50270 Re: Pitamo Mehanicare ?
Gdje je hauba 200 KM, jest možda od Fiata 500.
Farbanje haube komplet bez 350 KM nema teorije, ako hoćeš da su i ruke i materijal kvalitetni.
Farbanje haube komplet bez 350 KM nema teorije, ako hoćeš da su i ruke i materijal kvalitetni.
- Better Man
#50271 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vidi, obzirom da bi auto se moralo šlepom dovesti njima, vjerovatno su mislili da taj neko pogleda da vidi moželi ustanoviti problem i ako je jednostavno da ga on riješi, a ako ne onda u ovlašteni. Srećom majstor je odmah nakon što je skinuo lijevi točak ustanovio problem i sam je mogao to da otkloni bez da je morao išta čačkati, tražiti i ispitivati.Laplace wrote: ↑07/02/2024 09:30Dok je kupljeni proizvod u garanciji, ovlašteni serviser te upućuje na neovlaštenog? Zanimljiva situacija.Better Man wrote: ↑06/02/2024 13:26Znam. Zvao sam ja ovlašteni servis i objasnio im problem i rekli su mi da su mi sigurno blokirala kočiona klješta i da trebam auto putem BIHAMK-a dovesti njima da to odblokiraju, ali su mi isto tako rekli ako imam kakvog lokalnog majstora koji bi to mogao pogledati i tačno ustanoviti da ne bi bilo loše, jer možda se tako riješi problem. Tata kući čeka jednog majstora, koji treba da vidi. Ako ne dođe dok se ja vratim s posla, probat ću s opcijom ručnog otpuštanja elekrtronične kočnice. Ima u upustvu. Nisam to primjetio jučer, već danas na internetu. Pritisnse dugme za paljenje bez pritiskanja pedala, onda se pritisne papučica kočnice, pa dugme eletrične kočnice i tako se ručno gasi, pa ću vidjeti da li je skroz popustilo ili idalje blokira. Svakako ako majstor to ne bude mogao ili znao riješiti, ići ću u ovlašteni servis.konektovan wrote: ↑06/02/2024 12:44 Auto ti u garanciji,..ti se raspitujes po forunu 3 dana hebote..![]()
-
Throttle
#50272 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pitanjce
Autu povremeno padne nivo vode u boci, izbaci kroz čep. Izbaci 200ml možda. Auto ne troši vodu, ne puše crijeva, temperatura ok, grije se i hladi kako treba. Upali grešku na tabli, dospem, sve ok. Odradi 500km u komadu, ne fali vode. Nakon par dana opet nekad izbaci vodu, nema nekog pravila. Pretezno nakon puno hladnih startova. Može li biti do čepa ili šta bi već mogao biti uzrok
1.6 benzin
Autu povremeno padne nivo vode u boci, izbaci kroz čep. Izbaci 200ml možda. Auto ne troši vodu, ne puše crijeva, temperatura ok, grije se i hladi kako treba. Upali grešku na tabli, dospem, sve ok. Odradi 500km u komadu, ne fali vode. Nakon par dana opet nekad izbaci vodu, nema nekog pravila. Pretezno nakon puno hladnih startova. Može li biti do čepa ili šta bi već mogao biti uzrok
1.6 benzin
-
preludezalude
#50273 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jesi li vidio da izbaci kroz cep? Ako stvarno izbaci na cep onda ipak puse crijeva.Throttle wrote: ↑08/02/2024 10:28 Pitanjce
1.6 benzin
-
Throttle
#50274 Re: Pitamo Mehanicare ?
Fleka ispod auta bila, otprilike ispod boce. Crven je permant pa sam skuzio na podu. Crijeva nisu tvrda a valjda bi izbacio vise vode nakon duzih tura? I nije to redovno nego se poenakd desi. Ja idem na to da cep nije ispravan i da mozda ne drzi dovoljan pritisak ponekad. Cudno, auto nije u problemu konstantno nego se desi random. Vozi se stalno, prelazi preko 30.000 godisnje, desava se unazad par mjeseci, triput dosuo vodu
Jednom fleka bila prije nego sto je auto uopste zagrijan
Jednom fleka bila prije nego sto je auto uopste zagrijan
- Evolution_IV
#50275 Re: Pitamo Mehanicare ?
imas li voznje uz brdo, niz brdo??
mene je tako zajebvala selna glupa, skontam slucajno jer je bilo bijelo oko termostata..
mene je tako zajebvala selna glupa, skontam slucajno jer je bilo bijelo oko termostata..