Ukrajina
- madner
#193326 Re: Ukrajina
Ovo zrtvovanje 110. brigade je kepecu na obraz, bas ne zna sacuvati ljude.
- JMGuti
#193327 Re: Ukrajina
Preslikana situacija sa 93. u Bahmutu. Udaraju ih sa svih strana, oni nemaju čim uzvratiti. Ali isplati se, pa 1:5 u korist ZSU, nema veze što nemaš ni ljudstva ni naoružanja. Tako forumski eksperti tvrde.
-
sumirprimus
#193328 Re: Ukrajina
Vristi na ponavljanje Bahmuta...Čitalac wrote: ↑06/02/2024 13:24 Butusov: Avdivka i besramni ološ i izdajnici Ukrajine
*Urednik Bihus.info kaže da je nalog za nelegalno praćenje i snimanje novinara po svoj prilici dao Andrij Jermak, šef kabineta Zelenskog.Nevjerovatni i nezaboravni događaji iz Avdivke. Dva operatera bespilotnih letjelica 110. mehanizirane brigade, nakon što im je zgrada uništena izravnim pogotkom zračne bombe, čudom su preživjela, izvukla se ispod ruševina, vratila u bazu i odbila hospitalizaciju, "jer ne možemo ostaviti naše ljude."
Gledao sam pomoću drona kako ruska jurišna grupa napada kuću gdje su dva naša borca pucala do zadnjeg, kuća je izgorjela, nitko se nije predao. Bila su samo dvojica jer nema dovoljno ljudi. Rusi tamo ipak nisu mogli jer su operateri, koji mjesecima ne spavaju više od četiri sata dnevno, bombardirali jurišnu skupinu dronovima dobivenim od volontera.
Vidio sam i našeg zarobljenog ranjenog vojnika s drugog položaja. Jučer je neprijatelj objavio ispitivanje našeg zarobljenog vojnika iz remontne satnije, suborci su komentirali: "Rečeno im je da je za obranu Avdivke sada potreban svatko tko može držati pušku. I otišli su, jer je potrebno držati ove ulice. Ovi djedovi su otišli, većina ih je poginula u borbi."
Cijeli dan sam gledao kako se naši ljudi očajnički bore za Avdivku, u kakvim uvjetima, kako im doslovno nedostaje sve, kako traže od volontera da im kupe oružje i namirnice, sve što država ne daje, jer država eto nema dovoljno novca za zaštitu Avdivke, pa heroji plaćaju ovaj nedostatak svojom krvlju.
A navečer sam vidio istragu Bihus.info koja pokazuje kako 30 karijernih časnika Službe sigurnosti Ukrajine, zdravih i dobro uhranjenih, u dobrim autima koje im je dala država, s novcem koji im je dala država, provode tri dana u kijevskom hotelu tijekom rata, ilegalno postavljajući video kamere u spavaće sobe novinarki. Oni koji su to učinili, oni koji su poslali te obučene pripadnike SBU-a u hotel, dok se stari majstori bore do smrti u rovovima Avdivke, oni koji pronalaze novac za ilegalni nadzor, za hotelske sobe, ručkove, vozila i kamere, a nemaju novac za dronove, antene i elektroničko ratovanje za Avdivku, pravi su besramni ološ i izdajnici Ukrajine.
I opet Jermak.. ovaj lik postaje ko neki negativac iz sjene
-
sumirprimus
#193329 Re: Ukrajina
Pa kad pogledas, ima vremena kako su ameri poceli smanjivat pomoc, nije to samo do sredstava na raspolaganju, imali su priliku pomoci prije ove predvidjene frtutme sa americkim izborima, medjutim to se nije desilo, sta je pravi razlog, valjda nekad i saznamo. Izgleda kao rucna radi necega, i prije dzonsona i maga republikanaca.haubica_i_to_teshka wrote: ↑06/02/2024 13:53Malo bolje obavijestena “mahala” kaze da je sve pocelo poslije posjete Austina Kievu gdje se susreo sa Zelenskim i Umerovim.Navodno,sastanku nije prisustvovao Zaluzni, po nekim izvorima nisu ga ni zvali, po drugim, nije se odazvao zbog prisustva preCEdnikovog sina (inace Austinovog dobrog ahbaba) i“poslova”(RTX, Nucor korporacije,Tenet healthcare gdje je Austin jedan od vlasnika, a preCednikov sin je vec, ili bi trebao biti “covjek od povjerenja” na terenu u Ukraini).sumirprimus wrote: ↑06/02/2024 10:13 Haman i Zeleni cava ne smije presjec sa Zaluznim
Ako si naumio druskane, sijeci, al onda i preuzmi ogovornost.
A mora imati na umu da ce i republikanci vjerovatno sjeci pomoc ove godine perd izbore. Mada ima tu jos nesto, nije to samo d oepublikanaca ovo je bilo predvidljivo, Bajden i administracija su ranije krenuli smanjivati pomoc,i odugovlacaiti sa vaznijim istemima.
Ko zna, mozda nekad i mi saznamo.
Nisam promijenio stranu, boze savuvaj, samo nalgas razmisljam![]()
“Zli jezici ‘kozu da je Zaluzni bio protiv nekih “dogovora” te vrste, ali kao sto su ameri izjavili”nece se mijesati u odluke Zelenskoig i da je to unutrasnja stvar Ukraine”, ja im je vjerujem( hehe).
- Peacean
#193330 Re: Ukrajina
Izgleda da Iranci žestoko deru ruse, shahedi daleko skuplji od opšte poznate cijene od 20k dolara
https://mil.in.ua/en/news/the-cost-of-s ... -reported/
https://pravda-en.com/world/2024/02/06/304515.html
- Čitalac
#193331 Re: Ukrajina
Putin će, preko Carlsona, rado učestvovati u unutarnjopolitičkoj borbi u SAD, piše Pjotr Akopov, kolumnista državne agencije RIA.
Najpopularniji američki politički TV novinar Tucker Carlson napravit će intervju s ruskim predsjednikom. Iako još nema službene potvrde o skorom susretu, nema sumnje da je politički promatrač u našu zemlju došao zbog Putina. U moderno doba ta je činjenica sama po sebi neobična: Putin je posljednji put američkim medijima dao intervju prije gotovo tri godine, dakle u prošlom svjetskom poretku…
...U Americi ga već nazivaju izdajnikom kojemu treba zabraniti ulazak u domovinu. Jasno je da takve pozive upućuju marginalni demokrati, ali to je pokazatelj narušenog zdravlja američkog društva. A u Kijevu pokušavaju igrati na mješavinu rusofobije i taquerofobije među demokratima i uspoređuju nadolazeći razgovor između Carlsona i Putina s "Goebbels intervjuira Jacka Trbosjeka“. Gunđaju i naši domaći zapadnjaci: gle, postoji novinar u SAD-u koji se suprotstavlja vlastima, koji može doći u Rusiju i razgovarati s Putinom, ali gdje su u Rusiji takve neovisne zvijezde koje kritiziraju vlast? Nema ih, nema ih više, ili su pobjegli u inozemstvo ili sjede šutke bez pristupa zraku. Odnosno, Amerika ima slobodu, a mi imamo totalitarizam koji, unatoč svoj antizapadnoj retorici, sanja o odobravanju Zapada. Istina je da nemamo previše popularnog političkog TV voditelja koji oštro kritizira Putina, ali glavni razlog tome je što nemamo takav raskol u društvu kao u Sjedinjenim Državama. Imamo nesuglasice u društvu, postoje desničarske i ljevičarske razlike, ali nema radikalnih i divergentnih ideja o vrijednostima, o putu kretanja zemlje…
...Carlsonova dosljedna kritika američke potpore Ukrajini nije posljedica rusofilije, već njegovog razumijevanja američkih interesa, što odjekuje kod mnogih Amerikanaca. Nije tajna da već dugo želi intervjuirati Vladimira Putina: prije tri godine rekao je da ga američke obavještajne službe, doznavši za to, prate. Sada u Sjedinjenim Državama već pišu da Carlson donosi Putinu poruku od Trumpa, ali to je, naravno, smiješno. Trumpu i Carlsonu Putin je potreban kao kritičar Bidena, odnosno politike administracije u pogledu podrške Ukrajini. “Mad Joe nas dovodi na rub svjetskog rata s nuklearnom Rusijom”, kažu trumpisti, a Putinov intervju trebao bi potvrditi njihovu tezu. Odnosno, naš će predsjednik biti korišten u unutarnjopolitičkoj borbi u Sjedinjenim Državama, u predsjedničkoj kampanji? Naravno, i on to jako dobro razumije.
Štoviše, rado će na to ići, jer za razliku od napuhanog "ruskog uplitanja" u izbore 2016. na strani Trumpa (tada je apsolutno pošteno pobijedio), sada će ruski faktor doista igrati važnu ulogu u ishodu izbora. Ne zbog naših nastojanja da na njih utječemo, nego zbog stanja američkog društva i međunarodne situacije. SAD vodi proxy rat s Rusijom - rat za vlastite interese. Ali to nisu interesi većine američkog društva, već većine njegove elite, i tu Putinova riječ doista može prevagnuti vagu na pravu stranu. Dakle, nije Rusija ta koja treba odobrenje Zapada, već Sjedinjene Države čekaju Putinovu riječ.
- Ironmen
#193332 Re: Ukrajina
Prije jedno 6-7 mjeseci u nasoj raspravi pitao si me kako mislis da ce SAD-e pustiti Ukrajinu niz vodu kada im ispune njihove ciljevi, ja sam ti odgovorio da ces vremenom sam sebi dati odogovor, mislim da si danas taj odgovor dobio od samog sebe.sumirprimus wrote: ↑06/02/2024 10:13 Haman i Zeleni cava ne smije presjec sa Zaluznim
A mora imati na umu da ce i republikanci vjerovatno sjeci pomoc ove godine perd izbore. Mada ima tu jos nesto, nije to samo d oepublikanaca ovo je bilo predvidljivo, Bajden i administracija su ranije krenuli smanjivati pomoc,i odugovlacaiti sa vaznijim istemima.
-
Bernardinac
#193333 Re: Ukrajina
Kao što su pustili J Koreju? Šta ako bude tako?Ironmen wrote: ↑06/02/2024 18:13Prije jedno 6-7 mjeseci u nasoj raspravi pitao si me kako mislis da ce SAD-e pustiti Ukrajinu niz vodu kada im ispune njihove ciljevi, ja sam ti odgovorio da ces vremenom sam sebi dati odogovor, mislim da si danas taj odgovor dobio od samog sebe.sumirprimus wrote: ↑06/02/2024 10:13 Haman i Zeleni cava ne smije presjec sa Zaluznim
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#193334 Re: Ukrajina
Republikanci su dobili upravo ono što su htjeli. Sada to odbijaju.
Mark Sumner za Daily Kos
06. februara 2024.

U ponedjeljak poslijepodne, čelnik manjine u Senatu Mitch McConnell održao je govor u kojem je pozvao svoje kolege republikance da podrže dvostranački zakon o sigurnosti granica. U tom je govoru McConnell inzistirao da je "ovo humanitarna i sigurnosna kriza povijesnih razmjera". Objasnio je da je tri mjeseca ranije zamjenio senatora Jamesa Lankforda da vodi napore za rješavanje ove krize i pohvalio rezultirajući prijedlog zakona, koji osigurava i sigurnost granica i vojnu pomoć američkim saveznicima.
Tri sata kasnije, iza zatvorenih vrata, McConnell je pozvao republikance da glasaju protiv zakona. Prema Punchbowl Newsu, McConnell je inzistirao na tome da problem nije u zakonu koji je Lankford ispregovarao, nego u tome što se “političko raspoloženje u zemlji promijenilo.”
Što znači da će, unatoč mjesecima rada da dobiju točno ono što su tražili, to baciti. Za Donalda Trumpa.
Otkako su republikanci preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom nakon izbora na sredini mandata 2022., inzistirali su da svaka vojna pomoć Ukrajini bude uparena s prijedlogom zakona o sigurnosti granica. Iznijeli su opsežan skup zahtjeva, uključujući pooštravanje ispunjavanja uvjeta za početnu procjenu azila i vraćanje većeg broja ljudi natrag na granici. Bojali su se zbog “vojno sposobnih muškaraca” koji prelaze granicu.
To je ono što je na spisku. Upravo je to ono što stoji u ovom zakonu: vraćanje samaca. Pooštravanje uvjeta za ulazak. Smanjenje obrade tražitelja azila s godina na manje od šest mjeseci. Sve je unutra.
Sada ga republikanci šalju natrag. (Hame
)
Koliko je njihov položaj krajnje bezobziran? Ovo je jebeno previše. Nakon republikanskog sastanka u ponedjeljak navečer, Lankford je odbio reći da će podržati prijedlog zakona o kojem je pregovarao. Isti zakon koji već sedmicama glasno brani. Evo Lankforda prije samo 24 sata.
Ključni aspekt ovoga je, opet, hoćemo li mi, kao republikanci, imati konferencije za tisak i žaliti se na lošu granicu, a zatim je namjerno ostaviti otvorenom nakon najgoreg mjeseca u američkoj povijesti u decembru?
Sada znamo odgovor. Da. Da, upravo to će učiniti. Zapravo, oni će učiniti više od toga. Republikanci će izaći u utorak, zatvoriti nacrt zakona o granici koji su ispregovarali i koji im daje upravo ono što su tvrdili da žele, a u isto vrijeme će glasati za opoziv ministra za domovinsku sigurnost Alejandra Mayorkasa jer nije uspio čvršće na granici. Razina licemjerja trebala bi biti toksična, ali republikance u Kongresu štiti supersila: potpuni nedostatak morala.
--
U međuvremenu, na drugoj strani planeta, ukrajinske trupe su prisiljene povući se iz grada koji su branili mjesecima jer im je jednostavno ponestalo streljiva da zadrže Ruse. I nećemo zadovoljiti njihove očajničke potrebe.
Cijena republikanaca što su dopustili Americi da pomogne Ukrajini s malim dijelom naše vojne opreme trebala je biti zadovoljena njihovim uslovima na granici, čak i ako je to značilo da hiljade ljudi koji očajnički trebaju pobjeći od ugnjetavanja i prijetnji nasiljem budu odbijeni od Ujedinjene države. Onda su dobili taj dogovor i odbili ga, što samo pojačava ideju da se nikada ne treba cjenkati s teroristima.
Zašto bi iko ikad više pokušao pregovarati s republikancima iz Senata, o bilo kojoj temi?
Barem kada je neko podmitljiv, očekuje nagradu. Ovi republikanci nisu ni to. Oni su subvenalni. Bez kičme. Uplašen. Oni su kokošija stranka. I imaju krvave ruke.
Upravo sada, diljem svijeta, američki saveznici vide da smo fundamentalno nepouzdani u krizi. Upravo sada, američki neprijatelji su odahnuli s beskonačnim olakšanjem. I u Ukrajini, i na Tajvanu, i u Izraelu i Gazi, shvaćaju da su Sjedinjene Države - Sjedinjene Države koje su tamo bile cijelo stoljeće - izašle, s pozornice.
Ovi tipovi ne ugađaju samo Trumpu. Oni pale svijet. A ni sami ne znaju zašto.

Mark Sumner za Daily Kos
06. februara 2024.
U ponedjeljak poslijepodne, čelnik manjine u Senatu Mitch McConnell održao je govor u kojem je pozvao svoje kolege republikance da podrže dvostranački zakon o sigurnosti granica. U tom je govoru McConnell inzistirao da je "ovo humanitarna i sigurnosna kriza povijesnih razmjera". Objasnio je da je tri mjeseca ranije zamjenio senatora Jamesa Lankforda da vodi napore za rješavanje ove krize i pohvalio rezultirajući prijedlog zakona, koji osigurava i sigurnost granica i vojnu pomoć američkim saveznicima.
Tri sata kasnije, iza zatvorenih vrata, McConnell je pozvao republikance da glasaju protiv zakona. Prema Punchbowl Newsu, McConnell je inzistirao na tome da problem nije u zakonu koji je Lankford ispregovarao, nego u tome što se “političko raspoloženje u zemlji promijenilo.”
Što znači da će, unatoč mjesecima rada da dobiju točno ono što su tražili, to baciti. Za Donalda Trumpa.
Otkako su republikanci preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom nakon izbora na sredini mandata 2022., inzistirali su da svaka vojna pomoć Ukrajini bude uparena s prijedlogom zakona o sigurnosti granica. Iznijeli su opsežan skup zahtjeva, uključujući pooštravanje ispunjavanja uvjeta za početnu procjenu azila i vraćanje većeg broja ljudi natrag na granici. Bojali su se zbog “vojno sposobnih muškaraca” koji prelaze granicu.
To je ono što je na spisku. Upravo je to ono što stoji u ovom zakonu: vraćanje samaca. Pooštravanje uvjeta za ulazak. Smanjenje obrade tražitelja azila s godina na manje od šest mjeseci. Sve je unutra.
Sada ga republikanci šalju natrag. (Hame
Koliko je njihov položaj krajnje bezobziran? Ovo je jebeno previše. Nakon republikanskog sastanka u ponedjeljak navečer, Lankford je odbio reći da će podržati prijedlog zakona o kojem je pregovarao. Isti zakon koji već sedmicama glasno brani. Evo Lankforda prije samo 24 sata.
Ključni aspekt ovoga je, opet, hoćemo li mi, kao republikanci, imati konferencije za tisak i žaliti se na lošu granicu, a zatim je namjerno ostaviti otvorenom nakon najgoreg mjeseca u američkoj povijesti u decembru?
Sada znamo odgovor. Da. Da, upravo to će učiniti. Zapravo, oni će učiniti više od toga. Republikanci će izaći u utorak, zatvoriti nacrt zakona o granici koji su ispregovarali i koji im daje upravo ono što su tvrdili da žele, a u isto vrijeme će glasati za opoziv ministra za domovinsku sigurnost Alejandra Mayorkasa jer nije uspio čvršće na granici. Razina licemjerja trebala bi biti toksična, ali republikance u Kongresu štiti supersila: potpuni nedostatak morala.
--
U međuvremenu, na drugoj strani planeta, ukrajinske trupe su prisiljene povući se iz grada koji su branili mjesecima jer im je jednostavno ponestalo streljiva da zadrže Ruse. I nećemo zadovoljiti njihove očajničke potrebe.
Cijena republikanaca što su dopustili Americi da pomogne Ukrajini s malim dijelom naše vojne opreme trebala je biti zadovoljena njihovim uslovima na granici, čak i ako je to značilo da hiljade ljudi koji očajnički trebaju pobjeći od ugnjetavanja i prijetnji nasiljem budu odbijeni od Ujedinjene države. Onda su dobili taj dogovor i odbili ga, što samo pojačava ideju da se nikada ne treba cjenkati s teroristima.
Zašto bi iko ikad više pokušao pregovarati s republikancima iz Senata, o bilo kojoj temi?
Barem kada je neko podmitljiv, očekuje nagradu. Ovi republikanci nisu ni to. Oni su subvenalni. Bez kičme. Uplašen. Oni su kokošija stranka. I imaju krvave ruke.
Upravo sada, diljem svijeta, američki saveznici vide da smo fundamentalno nepouzdani u krizi. Upravo sada, američki neprijatelji su odahnuli s beskonačnim olakšanjem. I u Ukrajini, i na Tajvanu, i u Izraelu i Gazi, shvaćaju da su Sjedinjene Države - Sjedinjene Države koje su tamo bile cijelo stoljeće - izašle, s pozornice.
Ovi tipovi ne ugađaju samo Trumpu. Oni pale svijet. A ni sami ne znaju zašto.
- drndalo
#193335 Re: Ukrajina
Interesantna situacija...
- Ironmen
#193336 Re: Ukrajina
Bernardinac wrote: ↑06/02/2024 19:27Kao što su pustili J Koreju? Šta ako bude tako?Ironmen wrote: ↑06/02/2024 18:13Prije jedno 6-7 mjeseci u nasoj raspravi pitao si me kako mislis da ce SAD-e pustiti Ukrajinu niz vodu kada im ispune njihove ciljevi, ja sam ti odgovorio da ces vremenom sam sebi dati odogovor, mislim da si danas taj odgovor dobio od samog sebe.sumirprimus wrote: ↑06/02/2024 10:13 Haman i Zeleni cava ne smije presjec sa Zaluznim
SAD-e prodaju J.K godisnje oko 7-8 milijardi dollara naoruzanja to je neka druga prica.
-
A_A_AKCIJA
#193337 Re: Ukrajina
Pa Trump je navodno osmislio predizbornu kampanju tako što će izazvati katastrofu gdje može, kako bi imao teme za suočavanje sa Bidenom.Hame_ wrote: ↑06/02/2024 20:20 Upravo sada, diljem svijeta, američki saveznici vide da smo fundamentalno nepouzdani u krizi. Upravo sada, američki neprijatelji su odahnuli s beskonačnim olakšanjem. I u Ukrajini, i na Tajvanu, i u Izraelu i Gazi, shvaćaju da su Sjedinjene Države - Sjedinjene Države koje su tamo bile cijelo stoljeće - izašle, s pozornice.
Ideja je da Bidena optuži za imigrantsku krizu i propast Ukrajine, gdje bi on bio spasitelj na domaćem i međunarodnom planu.
Tako da se ovo skroz uklapa.
Jedina dobra stvar je da ni Izrael neće dobiti pare, mada sam siguran da će to zaobići nekada.
- drndalo
#193338 Re: Ukrajina
Peacean wrote: ↑06/02/2024 17:22 Izgleda da Iranci žestoko deru ruse, shahedi daleko skuplji od opšte poznate cijene od 20k dolara
- Čitalac
#193339 Re: Ukrajina
Fabrika Baykar koja se gradi kod Kijeva, započeće s radom za nekih godinu dana.
Haluk Bayraktar, izvršni direktor turske tvrtke Baykar, potvrdio je da se u blizini Kijeva već gradi tvornica za proizvodnju bespilotnih letjelica Bayraktar, u skladu s dogovorom između dviju država.
Prema Bayraktaru, tvornica za proizvodnju turskih bespilotnih letjelica u Ukrajini već je u izgradnji, a "treba nam oko 12 mjeseci" za dovršetak izgradnje, nakon čega tvrtka planira prijeći na instalaciju opreme i organizacijsku strukturu .
"Tvornica u Ukrajini je velika, planiramo zaposliti oko 500 ljudi", rekao je.
Izvršni direktor Baykara napomenuo je da će tvornica proizvoditi oko 120 dronova godišnje, ali je rekao da njihov konkretan model – TB2 ili TB3 – još nije odabran.
Odgovarajući na pitanje jesu li Baykarovi planovi ugroženi ratom u Ukrajini, Haluk Bayraktar je rekao da se planovi "u potpunosti odvijaju" i da ih "ništa ne može zaustaviti".
-
sumirprimus
#193341 Re: Ukrajina
Koje njihove ciljeve? Zivo me interesuje?Ironmen wrote: ↑06/02/2024 18:13Prije jedno 6-7 mjeseci u nasoj raspravi pitao si me kako mislis da ce SAD-e pustiti Ukrajinu niz vodu kada im ispune njihove ciljevi, ja sam ti odgovorio da ces vremenom sam sebi dati odogovor, mislim da si danas taj odgovor dobio od samog sebe.sumirprimus wrote: ↑06/02/2024 10:13 Haman i Zeleni cava ne smije presjec sa Zaluznim
- HerrFlick999
-
sumirprimus
#193343 Re: Ukrajina
Samo je pitanje koja je konekcija, tukerov stari i madjarska ili nesto slicno?
- Čitalac
#193344 Re: Ukrajina
Biden još jednom apeluje na republikance i poručuje da im istorija neće oprostiti ako ne podrže Ukrajinu.
Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Kongres da što prije odobri kompromisni prijedlog zakona za jačanje migracijske politike, koji također sadrži dodatna sredstva za pomoć Ukrajini. Biden je optužio republikance da su popustili hirovima bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.
"Sve ukazuje na to da ovaj zakon neće ni biti podnesen Senatu. Zašto? Iz jednostavnog razloga: Donald Trump", rekao je.
Prema riječima američkog predsjednika, njegov prethodnik želi iskoristiti pitanje migracija kao oružje u predsjedničkoj kampanji i nije zainteresiran za stvarno rješenje krize na granici Sjedinjenih Država i Meksika. Odvojeno, Biden je istaknuo važnost odobravanja dodatne pomoći Ukrajini, što je predviđeno prijedlogom zakona.
"Podržavanje ovog zakona je suprotstavljanje Putinu. A otpor prema njemu ide Putinu na ruku. Kao što sam rekao, ulozi u ovoj borbi idu daleko izvan Ukrajine. Ako ne zaustavimo Putinovu žeđ za moći i kontrolom nad Ukrajinom, on se neće ograničiti samo na Ukrajinu", naglasio je.
Američki predsjednik je, nakon svega, pozvao republikance u Kongresu da pristanu na kompromis i odmaknu se od "sitnog politikantstva". "Apeliram na republikance: povijest vas promatra. Neuspjeh u podršci Ukrajini u ovom ključnom trenutku nikada neće biti zaboravljen", naglasio je Biden.
-
Avetinho
#193345 Re: Ukrajina
Konekcija je Tramp.sumirprimus wrote: ↑06/02/2024 21:14tipicni ruski propagandni placeni pamflet .
Samo je pitanje koja je konekcija, tukerov stari i madjarska ili nesto slicno?
-
Labirint
-
kluz franjo
#193347 Re: Ukrajina
Skoro 4 puna mjeseca traje ofanziva agresora na Avdiivku (pri čemu treba imati u vidu da je Avdiivka još od 2014. na neposrednoj liniji fronta i time već mnogo duže pod napadima manjeg ili većeg intenziteta).kluz franjo wrote: ↑22/01/2024 14:45Osnovna slika oko Avdiivke se ni u zadnjih 2 meseca nije značajnije promjenila.kluz franjo wrote: ↑26/11/2023 12:59SpoilerShowPoredeći podatke oryx-ovaca (@naalsio - samo vizuelno potvrđeni) sa teritorijalnim stanjem na terenu (npr. poulant) mogu se prilično pouzdano konstatovati različiti vojni pristupi i rezultati ofanzivno-defanzivnih akcija ZSU i agresora.
Tako su samo oko Avdiivke u zadnjih 6 sedmica Rusi izgubili tenkova (84) približno broju gubitaka ZSU na cijelom južnom frontu u skoro 6 mjeseci (92).
Ako se tome dodaju gubici defanzivne strane razlika je još veća.
Južna ofanziva ZSU je uništila čak 127 agresorskih tenkova (1:1,4 u korist ofanzivne ZSU), dok je ruska ofanziva na Avdiivku "koštala" ZSU 10 tenkova (1:8,4 u korist defanzivne ZSU).
Ako sve to dodatno kombinovano stavimo u kontekst teritorijalnog uspjeha, onda je evidentno da je ZSU ofanzivno-defanzivni pristup puno uspješniji od pristupa agresora.
ZSU uz puno uspješniji omjer gubitaka - i ofanzivno i defanzivno - oslobađa puno veći teritorij (blizu 200km2), od onoga što Rusi uz ogromne gubitke uspjevaju zauzeti (10-15 km2).
Minimalni teritorijalni pomaci agresora (10-15 km2) uz nepromjenjen trend ogromih gubitka u tehnici po osvojenom km2, i uz (po oryx-ovcima) skoro nepromjenjen međusobni omjer od ca. 1:13 u korist ZSU.
Za očekivati je u sljedećih 6 sedmica da će Rusi još jednom pokušati značajno podići intenzitet ofanzivnih dejstava sa ciljem zauzimanja Avdiivke.SpoilerShow
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 1224077492@naalsio26
#Avdiivka offensive equipment loss numbers as of 19 January 2024.
In summary: 531 RU losses vs. 43 UA losses
Rusku ofanzivu konstantno karakterišu značajni gubici u tehnici (već preko min. 550 oklopa, od čega preko 200 tenkova) uz minimalno teritorijalno napredovanje. I pored pogoršavanja situacije na terenu ZSU i dalje uspjeva držati Avdiivku i skupo naplaćivati svako minimalno napredovanje agresora (nepromjenjen trend omjera gubitaka u tehnici od ca. 1:13).
Neki forumaši misle da ZSU to već mjesecima uspjeva čak i bez "ljudstva i naoružanja". Ja lično ne vjerujem u sihire i crnu magiju.
S' obzirom da neki već povlače određene paralele mislim da je uz iste važno dati i odgovarajući kontekst i parametre.
Npr. veličina naselja kroz broj prijeratnih stanovnika.
Marijupolj - ca. 450.000
Sjeverodonjeck - ca. 105.000
Lisičansk - ca. 100.000
Bakhmut - ca. 75.000
Avdiivka? - ca. 35.000
Trend je više nego jasan. Sve manji i manji, a skuplji i skuplji "zalogaji".
-
Bernardinac
#193348 Re: Ukrajina
Čini mi se da je tvoja priča drukčija?Ironmen wrote: ↑06/02/2024 20:26
SAD-e prodaju J.K godisnje oko 7-8 milijardi dollara naoruzanja to je neka druga prica.
USA su u Koreju slali pare i kopnene trupe i oni sami ginuli.
U Ukrajini to nije slučaj i šalju im pare, oružje i obavještajne podatke.
Zar to nije bezbolnije?
Ako se ukrajina odbrani, to će uglavnom učiniti zapadnim oružjem i u najvećoj mjeri američkim.
Kolilo će para Ukrajina potrošiti u budućnosti na američko naoružanje u slučaju da opstane i sa komšijom rusijom koja je puno ozbiljnjija prijetnja od S Koreje?
Kako je to po tebi druga priča ako spominješ milijarde dolara za američko oružje kao razlog nekog savezništva?
- drug_profi
#193349 Re: Ukrajina
Ma lik nateze logiku da mu se uklopi u zakljucke. Konstantno.
Njegov je zakljucak da ce zapad iskoristiti ukrajinu i odbaciti je.
I sve dogadjaje pokusava uklopiti u taj zakljucak.
-
Bernardinac
#193350 Re: Ukrajina
Politika je kurva i sve je moguće ali tvrdnja da je J Koreja partner USA samo radi prodaje oružja je bezvezna. Ima više razloga zašto je amerika krvavila u Koreji.drug_profi wrote: ↑06/02/2024 22:55 Ma lik nateze logiku da mu se uklopi u zakljucke. Konstantno.
Mislim da nema mentalno zdrave osobe koja smatra da je amerika pogriješila što je odbranila većinu korejanskog stanovništva od režima sa sjevera?
Kada danas usporediš te dvije države i civilizacijsku razliku nastalu nakon sukoba, jasno je zašto su se borili i da je to bilo ispravno.
To što je S Koreja htjela uraditi cijelom "svom" narodu je zločin. Ona ga sad provodi na sjeveru.
To isto sada hoće uraditi Rusija u Ukrajini.
Rusi ukrajince smatraju rusima samo sa drukčijim političkim stavovima koji oni moraju prevaspitati.
To je isti mitomanski ideološki princip za održavanja neograničene moći jednog čovjeka i pokušaj kontrole nad istojezičnim skupinama.