Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

auspuhc

#31826 Re: Danasnji "feminizam"

Post by auspuhc »

kakavdanakneiskustvu wrote: 05/02/2024 13:06 https://www.index.hr/magazin/clanak/sev ... _ZO-4FeESg

ko fol joj oduzeto dijete,a ona drugeb žene uhodi i šalje uvredljive poruke. Je li to zbog toga što je ona žena,žrtva ?
Kako gadna zenska :run:
kakavdanakneiskustvu

#31827 Re: Danasnji "feminizam"

Post by kakavdanakneiskustvu »

auspuhc wrote: 05/02/2024 16:05
kakavdanakneiskustvu wrote: 05/02/2024 13:06 https://www.index.hr/magazin/clanak/sev ... _ZO-4FeESg

ko fol joj oduzeto dijete,a ona drugeb žene uhodi i šalje uvredljive poruke. Je li to zbog toga što je ona žena,žrtva ?
Kako gadna zenska :run:
pazi ovo

https://www.jutarnji.hr/spektakli/sever ... tKNPTOJylc
John Cleese

#31828 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

Seawolf wrote: 05/02/2024 07:18
Ozimician wrote: 04/02/2024 23:33
n+1 wrote: 04/02/2024 23:29

Govorim o tome da se u feminističkim krugovima debata o moralnim implikacijama abortusa zaokružuje rečenicom "žena ima pravo da odlučuje o vlastitom tijelu". Drugim riječima, plod je dio majke, i kao takav nema prava koja nadilaze samu majku, a šira društvena zajednica posebice nema i ne treba da ima ulogu u odlučivanju šta će se desiti s tim plodom.

Međutim, ako ta ista majka primjenjuje abortus selektivno, isključivo u slučaju kada je plod ženskog spola, odjednom postoje moralne implikacije, i društvena zajednica treba da se uključi i kaže ženi kako će raspolagati vlastitim tijelom.
Aha, pa to je kontradiktorno ocigledno.

Sta znam, po meni zena treba sama da odlucuje o abortusu i krivicno da odgovara u slucaju selektivnog abortusa.
Njeno tijelo, njena briga i odgovornost.

Drustvena zajednica ni otac djeteta ne treba da imaju bilo kakve obaveze i odgovornost prema njoj i djetetu/abortusu.
Društvena zajednica može, kroz zakonodavne organe vlasti, izgurati zakon da se liječnicima ginekolozima, uz prijetnju kaznenim odredbama, zakonski zabrani otkrivanje pola djeteta prije rođenja.

Bez informacije koju dobiju od liječnika ginekologa, budući roditelji ne mogu znati kojeg je dijete pola, pa neće biti niti selektivnih abortusa.
Rekao bih da to ne bi bilo u potunosti prakticno izvodljivo - moguce je zabraniti informiranje o spolu nerodjenog djeteta, ali ga nije moguce dokazati, jer je malo vjerojatno da ce neko spol nerodjenog djeteta navesti kao razlog za prekid trudnoce.

Ne vjerujem da je ogranicenjima i zabranama moguce sprijeciti tu pojavu, cak ni znacajno smanjiti njenu ucestalost.
Ozimician

#31829 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Ozimician »

Naravno da nije moguce sprijeciti tu pojavu, a i ta pojava nije ni blizu tolika koliko se o njoj prica.

To smo vidjeli iz ovih statistika + u padu je svugdje.

Tako da bilo kakva prica o tome nije da ima smisla.
John Cleese

#31830 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

Ozimician wrote: 05/02/2024 16:24 Naravno da nije moguce sprijeciti tu pojavu, a i ta pojava nije ni blizu tolika koliko se o njoj prica.

To smo vidjeli iz ovih statistika + u padu je svugdje.

Tako da bilo kakva prica o tome nije da ima smisla.
Pa zar nisi i ti "o tome pricao"? (retoricko pitanje) :D

Nisam pogledao statisticke podatke koje spominjes (ni bilo kakve druge, s tim u vezi), pa zaista ne znam prave razmjere ni tendencije primjenjive na selektivne pobacaje, ali jesam sklon da vjerujem da ta praksa, koliko god ruzna i mizogina bila, objektivno nema preveliki znacaj, jer nema buducnost iz prostog razloga sto bi se, prije ili kasnije, znacajno odrazila na natalitet populacijskih grupa koje je upraznjavaju.

A sve su populacijske grupe iznimno zainteresirane i najcesce i zabrinute za natalitet.

To mozda ne vrijedi ili ne vrijedi nuzno ili ne vrijedi jos neko vrijeme za ogromne populacijske grupe poput Kineza i Indijaca (svih Kineza i svih Indijaca, da se ne bavim detaljima, mada nisam siguran je li natalitet jos uvijek u Kini percipiran kao nesto sto valja obuzdavati), ali bi svakako trebalo vec sad vrijediti za, na primjer, Crnogorce, osim ako planiraju u dogledno vrijeme poceti uvoziti zene, sto bi se u mnogo vecoj mjeri kosilo sa tradicijom nego razuman otklon od imperativa da bas svi moraju imati musko potomstvo.
Bloo
Globalna šefica

#31831 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

John Cleese wrote: 05/02/2024 17:10 ali bi svakako trebalo vec sad vrijediti za, na primjer, Crnogorce, osim ako planiraju u dogledno vrijeme poceti uvoziti zene, sto bi se u mnogo vecoj mjeri kosilo sa tradicijom nego razuman otklon od imperativa da bas svi moraju imati musko potomstvo.
Već imaju deficit oko 3.000 rasplod..ovaj žena u reproduktivnom dobu. :D Crna Gora.
Kako se navodi u dokumentu Ministarstva zdravlja, u pogledu prosječne starosti stanovništva, prema podacima Monstata sa posljednjeg zvaničnog popisa iz 2011. godine, žene, koje trenutno čine većinu stanovništva Crne Gore, dominantno su zastupljene u kategoriji stanovništva preko 65 godina, dok muškarci čine minimalnu većinu između 15 i 64 godine.

“Posebno je značajno istaći da je u najmlađoj grupi stanovništva više dječaka (52 odsto), dok je u najstarijoj grupi stanovništva (preko 65 godina) više žena, (56,7 odsto). Prema podacima dobijenim od Monstata, u posljednjih dvadeset godina godišnji koeficijent nataliteta bio je u prosjeku 109 dječaka na 100 djevojčica. Samo u 2009. na 100 devojčica rođeno je 113 dečaka”, konstatovano je u strategiji.
Ako nastave ovako Crna Gora će postati bukvalno simbol čojstva jer neće imati čovječica. :D
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#31832 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Romeo 80 »

https://crna-hronika.info/milica-diljev ... q8y2m7vf6m
Jos jedna zena, majka, kraljica! Ospem se od tog izraza :jbt:
moimoi

#31833 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moimoi »

Malo “ crnog humora”

Image
John Cleese

#31834 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

Bloo wrote: 05/02/2024 18:10
John Cleese wrote: 05/02/2024 17:10 ali bi svakako trebalo vec sad vrijediti za, na primjer, Crnogorce, osim ako planiraju u dogledno vrijeme poceti uvoziti zene, sto bi se u mnogo vecoj mjeri kosilo sa tradicijom nego razuman otklon od imperativa da bas svi moraju imati musko potomstvo.
Već imaju deficit oko 3.000 rasplod..ovaj žena u reproduktivnom dobu. :D Crna Gora.
Dosad su taj deficit, koliko mi je poznato, kompenzirali izvozom priplod... pardon, muskaraca u reproduktivnom dobu, ali i tome je dosao kraj, otjesnjao Beograd (u svakom drugom smislu osim u prostornom, naravno) :D
Bloo wrote: 05/02/2024 18:10
Kako se navodi u dokumentu Ministarstva zdravlja, u pogledu prosječne starosti stanovništva, prema podacima Monstata sa posljednjeg zvaničnog popisa iz 2011. godine, žene, koje trenutno čine većinu stanovništva Crne Gore, dominantno su zastupljene u kategoriji stanovništva preko 65 godina, dok muškarci čine minimalnu većinu između 15 i 64 godine.

“Posebno je značajno istaći da je u najmlađoj grupi stanovništva više dječaka (52 odsto), dok je u najstarijoj grupi stanovništva (preko 65 godina) više žena, (56,7 odsto). Prema podacima dobijenim od Monstata, u posljednjih dvadeset godina godišnji koeficijent nataliteta bio je u prosjeku 109 dječaka na 100 djevojčica. Samo u 2009. na 100 devojčica rođeno je 113 dečaka”, konstatovano je u strategiji.
Ako nastave ovako Crna Gora će postati bukvalno simbol čojstva jer neće imati čovječica. :D
Marko Miljanov lajks dis post veri mač :D
kakavdanakneiskustvu

#31835 Re: Danasnji "feminizam"

Romeo 80 wrote: 05/02/2024 18:40 https://crna-hronika.info/milica-diljev ... q8y2m7vf6m
isti sam
dale cooper

#31836 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

kakavdanakneiskustvu wrote: 05/02/2024 20:16
Romeo 80 wrote: 05/02/2024 18:40 https://crna-hronika.info/milica-diljev ... q8y2m7vf6m
isti sam
Kad su Tonći i Vjekoslava Huljić ikada išta pametno napisali. :mrgreen:
Hakiz

#31837 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

John Cleese wrote: 05/02/2024 16:21
Ne vjerujem da je ogranicenjima i zabranama moguce sprijeciti tu pojavu, cak ni znacajno smanjiti njenu ucestalost.
Razne diktature, koje su trajale desetinama godina, dokazuju da je zabranama moguće spriječiti sve, pa i to.

E, sad, kada prođu desetine godina, pa se posljedice i te zabrane počnu osjećati, kasno je.

Čovjek je proklet.

Nova otkrića kažu (osim ako nije laž da se dodvori ljevičarskom feminizmu, ipak su univerziteti izvor) da nije tačno da smo u kamenom dobu živjeli tako da su muškarci lovili, a žene ostajale "kući" i skupljale bobice. Već su i muškarci i žene ravnopravno učestvovali i u lovu i u skupljanju. To je bilo jedino vrijeme prave ravnopravnosti. Nastale iz nužde.

Čim smo počeli da se civilizujemo, kada smo izmislili religiju, društvo, strukturu, organizaciju, hijerarhiju, podjelu poslova, počeli smo razlikovati manje vrijedne poslove od drugih, a ljude koji su ih radili kao manje vrijedne ljude. A te poslove su, uglavnom, radile žene. Jer, muškarci nisu više morali biti partneri sa ženama, pa su mogli žene početi gurati u stranu.

Moglo bi se reći da je neravnopravnost cijena civilizovanja.

A sada smo tu neprirodnost transcendentirali do perverzije.

Priroda sve uredi. A čovjek želi kontrolisati prirodu.

I tako smo dobili šta smo tražili.

Čemu sada kmečanje?
kakavdanakneiskustvu

#31838 Re: Danasnji "feminizam"

dale cooper wrote: 05/02/2024 20:34
kakavdanakneiskustvu wrote: 05/02/2024 20:16
isti sam
Kad su Tonći i Vjekoslava Huljić ikada išta pametno napisali. :mrgreen:
ovo bolje da nikada nisu,jer su time dali za pravo svakakvim osobama da se kite ovom glupošću
banjaluka078

#31839 Re: Danasnji "feminizam"

Post by banjaluka078 »

Narkomanska posla. Dvoje manje na ulici.
vjeshalica

#31840 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

moimoi wrote: 05/02/2024 12:02
Gdje lezi pitas? Pa mozda u tome sto muskarci zele musko dijete? Jer, boze moj, nemoj da loza odumre.

Ne izbjegavam ja odgovor. Dapace, odgovorila sam ti… selektivni abortus je nazalost za mnoge zene jedini spas da ostanu zive i iole zdrave. Mislis da abortus isto tako ne nosi posljedice po zenu?
Nema potrebe da se raspravljas. Sustina je u tome, da muskarci koji nisu napravili musko,zele to da isprave tako sto ce zena abortirati, osim nasljedstva drugi su stereotipi, da ce ih drugi muskarci gledati kao one sto nemaju kvalitetan materijal pa su dobili zensko. Primitivizam je cudo. Ovo sto se uopsteno prica i pominje,nije ni blizu prave tragedije o kolicini zatucanosti i desavanja za koje se ne zna ili se ne prica. Malo koji ovdje prica o cinjenici da je muskarac bioloski odgovoran za to hoce li biti ili nece zensko. Prece je raspravljati o raspolaganju svih prava nad upotrebom maternice i vagine. Zene ne idu na abortuse zbog toga sto hoce musko,a dobile zensko,vec muskarci. A muskarci bi da vodaju nekog drugog na abortuse,jer nisu mogli bioloski odnosno nije im se potrefilo.
Hakiz

#31841 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 05/02/2024 23:14
Gdje lezi pitas? Pa mozda u tome sto muskarci zele musko dijete? Jer, boze moj, nemoj da loza odumre.

Ne izbjegavam ja odgovor. Dapace, odgovorila sam ti… selektivni abortus je nazalost za mnoge zene jedini spas da ostanu zive i iole zdrave. Mislis da abortus isto tako ne nosi posljedice po zenu?
Nema potrebe da se raspravljas. Sustina je u tome, da muskarci koji nisu napravili musko,zele to da isprave tako sto ce zena abortirati, osim nasljedstva drugi su stereotipi, da ce ih drugi muskarci gledati kao one sto nemaju kvalitetan materijal pa su dobili zensko. Primitivizam je cudo. Ovo sto se uopsteno prica i pominje,nije ni blizu prave tragedije o kolicini zatucanosti i desavanja za koje se ne zna ili se ne prica. Malo koji ovdje prica o cinjenici da je muskarac bioloski odgovoran za to hoce li biti ili nece zensko. Prece je raspravljati o raspolaganju svih prava nad upotrebom maternice i vagine. Zene ne idu na abortuse zbog toga sto hoce musko,a dobile zensko,vec muskarci. A muskarci bi da vodaju nekog drugog na abortuse,jer nisu mogli bioloski odnosno nije im se potrefilo.
Muškarci idu na abortuse zato što su dobili žensko?

OK.
vjeshalica

#31842 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 05/02/2024 23:32

OK.
Znas sta sam htjela napisati. Malo ispusi balon. Muskarci insistiraju i traze da zene abortiraju. Jel ti lakse?
Škobo Habu

#31843 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Mogu sli se ovakvi trendovi u EU podvesti pod neko novo tumačenje feminizma?
Vajdelova ne vidi problem u svom izboru političke stranke, dok u AfD-u takođe smatraju da je dobrobit koju stranka ima od Alis vredna toga da zanemare njene “netradicionalne životne izbore”. Ona sama zalaže se za očuvanje postojećeg stanja, odnosno da homoseksualni partneri mogu da žive u registrovanom partnerstvu, ali ne i braku, a smatra i da privatni život mora da bude odvojen od političkog.
https://www.blic.rs/vesti/svet/ko-je-al ... ne/x99k138
Hakiz

#31844 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 05/02/2024 23:38
Hakiz wrote: 05/02/2024 23:32

OK.
Znas sta sam htjela napisati. Malo ispusi balon. Muskarci insistiraju i traze da zene abortiraju. Jel ti lakse?
Jok. Isto mi je.
moimoi

#31845 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moimoi »

Nazalost, sto se zatucanosti tice tu smo jednaki. I te zene misle da su pobacile ako ne rode musko. Tako se odgajaju. Abortus im dodje kao spas.. nece imati desetoro djece, nego 4-5… Na kraju ce i te svoje ceri nauciti da je najmladji klipan vrjedniji od svih njih skupa… da ga tetose, cuvaju, maze i paze, jer je on kuronja.
dr_Evil

#31846 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 06/02/2024 11:49
Nazalost, sto se zatucanosti tice tu smo jednaki. I te zene misle da su pobacile ako ne rode musko. Tako se odgajaju. Abortus im dodje kao spas.. nece imati desetoro djece, nego 4-5… Na kraju ce i te svoje ceri nauciti da je najmladji klipan vrjedniji od svih njih skupa… da ga tetose, cuvaju, maze i paze, jer je on kuronja.
Djecu volim podjednako, nikad ne bih zenu poslao na abortus to mi je nezamislivo. Kad dodje vakat sve cu im jednako podijelit bila kokana ili kuronja. Cak sto vise princezi mezimici vise ugadjam, jednostavno zna se uvuci pod kozu. Ali mi je istovremeno drago da sam dobio kuronju zbog eto tog nekog osjecaja nastavka loze - bit ce da sam ipak los covjek.
vjeshalica

#31847 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

To je nauceno ponasanje. Mame sjetuju kcerke,a ocevi sinove. I tako krug bez kraja.
vjeshalica

#31848 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

dr_Evil wrote: 06/02/2024 12:01
Djecu volim podjednako, nikad ne bih zenu poslao na abortus to mi je nezamislivo. Kad dodje vakat sve cu im jednako podijelit bila kokana ili kuronja. Cak sto vise princezi mezimici vise ugadjam, jednostavno zna se uvuci pod kozu. Ali mi je istovremeno drago da sam dobio kuronju zbog eto tog nekog osjecaja nastavka loze - bit ce da sam ipak los covjek.
Sta ako tvoj kuronja ne nastavi tvoju planiranu lozu?
dr_Evil

#31849 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dr_Evil »

vjeshalica wrote: 06/02/2024 12:08
Sta ako tvoj kuronja ne nastavi tvoju planiranu lozu?
Kako je smotan vjerovatno i nece, jedino ako mu princeza kakvu kolegicu uvali :kiss:
moimoi

#31850 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moimoi »

Koliko znam na zapadu vec odavno zene svojoj djeci daju svoja prezimena :D Prije da ce ti te Sceri produziti lozu nego kuronja :D
Post Reply