Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Logovan

#18451 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

thekupus wrote: 05/02/2024 00:55
Dobrinjac-u-Pragu wrote: 05/02/2024 00:31 planira se prva produziti do kovacica (zagrebacka)? zar nije to bilo planirano originalno jos prije rata? izmedju muzeja kod tita ima prostora za to. :bih:
Razmatraju se opcije za promjenu tog plana.
Mislim da bi se prvo trebale rijesiti vaznije stvari, strana prema Pennyju, nulta, itd, da ne nabrajam dalje.
VladaFBiH

#18452 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Dobrinjac-u-Pragu wrote: 05/02/2024 00:31 planira se prva produziti do kovacica (zagrebacka)? zar nije to bilo planirano originalno jos prije rata? izmedju muzeja kod tita ima prostora za to. :bih:
nadam se da nikada neće ovaj dio ni pokušati praviti...
Thorgerson

#18453 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Ja nesto kontam da je Penny tu najmanji problem.

Prvo, i sam Penny zna da dugorocno ono nije mjesto za prodaju gradjevinskog materijala.

Druto, Penny je izgradio i dalje siri i gradi objekat na Mostarskom. Objekat bukvalno ce imati ulaz sa autoputa kad se zavrsi 3c lot.

Cisto za primjer, nekome sa Otoke ili Buca potoka, te dalje prema Ilidzi ce biti 100x brze doci do tog penija nego na Velesice da se guzva u spici. Plus veci izbor.

Penny ide u tom smjeru.

I glupo mi je potencirati taj objekat kao problem, a na trasi jos desetine objekata. Ne kazem da ne treba, sigurno jeste najveci objekat i najvrijedniji. Ali garantujem vam da ces se sa pennijem prije dogovoriti nego sa nekom kucom na barama. Budite sigurni u to.
Haris.ba

#18454 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 05/02/2024 08:58 Prvo, i sam Penny zna da dugorocno ono nije mjesto za prodaju gradjevinskog materijala.
Ono je odlicno mjesto. Citav Stari Grad i Centar pokrivaju. U NS je malo Zeka uzela neke stvari, ali nema izbora ko Peni.
Thorgerson wrote: 05/02/2024 08:58 Cisto za primjer, nekome sa Otoke ili Buca potoka, te dalje prema Ilidzi ce biti 100x brze doci do tog penija nego na Velesice da se guzva u spici. Plus veci izbor.
Ima u Nedzaricima Peni.
Thorgerson wrote: 05/02/2024 08:58 Ali garantujem vam da ces se sa pennijem prije dogovoriti nego sa nekom kucom na barama. Budite sigurni u to.
Sa Penijem se dogovara otkako je Nenadic bio premijer. Vidim sto se dogovorilo.

Stvar je sto citav onaj kompleks ne smeta. Smeta prvenstveno objekat gdje je djecija igraona i samoposluga (mada, mozda i on moze ostati).
Ali, ode parking.
VladaFBiH

#18455 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote: 05/02/2024 08:58 Ja nesto kontam da je Penny tu najmanji problem.

Prvo, i sam Penny zna da dugorocno ono nije mjesto za prodaju gradjevinskog materijala.

Druto, Penny je izgradio i dalje siri i gradi objekat na Mostarskom. Objekat bukvalno ce imati ulaz sa autoputa kad se zavrsi 3c lot.

Cisto za primjer, nekome sa Otoke ili Buca potoka, te dalje prema Ilidzi ce biti 100x brze doci do tog penija nego na Velesice da se guzva u spici. Plus veci izbor.

Penny ide u tom smjeru.

I glupo mi je potencirati taj objekat kao problem, a na trasi jos desetine objekata. Ne kazem da ne treba, sigurno jeste najveci objekat i najvrijedniji. Ali garantujem vam da ces se sa pennijem prije dogovoriti nego sa nekom kucom na barama. Budite sigurni u to.
Potencira se što je najveći, najskuplji i nelegalan odnosno niko ne zna kakve su i kako su dobili bilo kakve papire - da je pravne države, kako to vole reći, odavno bi načelnik i opštinsko vijeće bilo u zatvoru za ovo ako su dali bilo kakve papire
DebelinJoe

#18456 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

Meni je Penny u Velešićima zakon. Tu kupujem sve što mi treba za kuću, od sijalica preko burgija do ofingera. Ima jako dobar i besplatan parking, ima bankomate, ima WC, samosposlugu...I to sve u centru grada. Volio bih da tu ostane.
VladaFBiH

#18457 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

DebelinJoe wrote: 05/02/2024 09:23 Meni je Penny u Velešićima zakon. Tu kupujem sve što mi treba za kuću, od sijalica preko burgija do ofingera. Ima jako dobar i besplatan parking, ima bankomate, ima WC, samosposlugu...I to sve u centru grada. Volio bih da tu ostane.
ja bih volio da sam pilot ali ne ide...
breuer

#18458 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by breuer »

VladaFBiH wrote: 05/02/2024 09:26
DebelinJoe wrote: 05/02/2024 09:23 Meni je Penny u Velešićima zakon. Tu kupujem sve što mi treba za kuću, od sijalica preko burgija do ofingera. Ima jako dobar i besplatan parking, ima bankomate, ima WC, samosposlugu...I to sve u centru grada. Volio bih da tu ostane.
ja bih volio da sam pilot ali ne ide...
njemu je širok parking najbitniji jer se još uči vozit u rikverc
Dimu1927

#18459 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dimu1927 »

Thorgerson wrote: 05/02/2024 08:58
Upravo je u tome kvaka, ne mogu da rijese nelegalni penny, a ocekujemo da rijese jos desetine legalnih zgrada i objekata...

Vidimo na primjeru zgrade na grbavici
drug_profi

#18460 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Thorgerson wrote: 05/02/2024 08:58 Ja nesto kontam da je Penny tu najmanji problem.

Penny ide u tom smjeru.

Peni je napravio i ogroman objekat u Vogošći, pored svog sadašnjeg. Radovi se privode kraju.
drug_profi

#18461 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

A ne vidim zašto se ne bi nastavilo stubovima iznad penija.
VladaFBiH

#18462 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote: 05/02/2024 09:48 A ne vidim zašto se ne bi nastavilo stubovima iznad penija.
kuda bi išao sa gradskim autoputem koji ide iz tunela prema Pofalićima a dodatno moraš napraviti i petlju za spajanje na GA?

Neću ni spomenuti koliko bi više koštalo dizanje na stubove od uklanjanja nelegalnog objekta (ili upitno legalnog ako se oni pitaju).
drug_profi

#18463 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

VladaFBiH wrote: 05/02/2024 10:43
drug_profi wrote: 05/02/2024 09:48 A ne vidim zašto se ne bi nastavilo stubovima iznad penija.
kuda bi išao sa gradskim autoputem koji ide iz tunela prema Pofalićima a dodatno moraš napraviti i petlju za spajanje na GA?

Neću ni spomenuti koliko bi više koštalo dizanje na stubove od uklanjanja nelegalnog objekta (ili upitno legalnog ako se oni pitaju).
Ni tu ne vidim problem. Isključne rampe i gotovo.
A koštalo bi manje nego odšteta Peniju, na koju navodno ima pravo.

Recimo 500 metara bi bilo dovoljno ići kroz zrak.
Most preko Save od 500 metara je koštao 20 mil eura. Komplet, dakle sa opremom i asfaltiranjem. A most ima u rasponu samo dva stuba i rađen je čelikom. Dakle klasično šalovanje i betoniranje sa više oslonaca bi moralo biti jeftinije.
Last edited by drug_profi on 05/02/2024 11:01, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#18464 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote: 05/02/2024 10:55

problem je što iznad idu već dva mosta (viadukta) sa po 2 trake - gradski autoput + troškovi koji bi bilo nekoliko puta veći.
drug_profi

#18465 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

VladaFBiH wrote: 05/02/2024 10:59

problem je što iznad idu već dva mosta (viadukta) sa po 2 trake - gradski autoput + troškovi koji bi bilo nekoliko puta veći.
Ok. moguće je da nema prostora. Naoko se meni čini da bi se mogao ostaviti klirens od 4-5 metara između dvije ceste.
VladaFBiH

#18466 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote: 05/02/2024 11:03
VladaFBiH wrote: 05/02/2024 10:59

Ok. moguće je da nema prostora. Naoko se meni čini da bi se mogao ostaviti klirens od 4-5 metara između dvije ceste.
ja pošto dobio-poto prodao - meni su rekli da ne može bez rušenja :)
Pauza

#18467 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Pauza »

Pa kakvo je stanje as izvođenjem na Prvoj transferzali? Postoji li neki progres izvještaj, šta, ko, kada, koliko?

Vidim da je uklonjena ograda kod zgrade "Viza za budućnost", znači li to da radovi počinju ili je neko ukrao ogradu za vikendice?
insaneinthebrain

#18468 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by insaneinthebrain »

Pauza wrote: 05/02/2024 12:54 Pa kakvo je stanje as izvođenjem na Prvoj transferzali? Postoji li neki progres izvještaj, šta, ko, kada, koliko?

Vidim da je uklonjena ograda kod zgrade "Viza za budućnost", znači li to da radovi počinju ili je neko ukrao ogradu za vikendice?
imovinsko pravni odnosi i Niska autoprevoznik
Better Man

#18469 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Better Man »

karanana wrote: 18/04/2013 21:34 Hehe, sat i po od merkatora do kranjceviceve. Ona cesta je fina i pomaze. Mogli su malo bolje rijesiti skretanje lijevo s nje prema velusicima i tunelu, ali cesta je dobra.
To skretanje su trebali riješiti na način da kad je zeleno za skretanje da onima iz pravca Kranjčevićeve gori svo vrijeme crveno, pa tek kad ovima se upali crveno, njima da se pali zeleno.
DebelinJoe

#18470 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

Kažu nema rješenja za Penny ni za zgradu u Zagrebačkoj na južnoj longitudinali...

Ima, ima...Evo u Tbilisiju su imali sličan problem pa ga riješili...Na ruski način doduše...

Image
Grean

#18471 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Grean »

problemnatravunu wrote: 05/02/2024 06:15 Tu se govorilo da ako presjeku Vilsonovo, uništit će ga , pa su onda bile ideje da ide nadvožnjak preko Vilsonovog....što uopće ne bi bilo loše , da ga se počne dizati već sa glavne ulice, pa bi ostao onaj prostor ispod , između muzeja za razna događanja i koncerte kao što je sada.
Mada , realno mislim da nema ništa od tih maštarija...barem još 100 godina
Ima li ista na svijetu sto pokvari vizuru grada i izazove depresiju kao nadvoznjak.

Tek za taj plan se nadam da se nikad nece ostvariti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#18472 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

insaneinthebrain wrote: 05/02/2024 21:00
Pauza wrote: 05/02/2024 12:54 Pa kakvo je stanje as izvođenjem na Prvoj transferzali? Postoji li neki progres izvještaj, šta, ko, kada, koliko?

imovinsko pravni odnosi i Niska autoprevoznik
:?
Naslovnica

#18473 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

PRVA TRANSVERZALA
Ko koči gradnju možda i najvažnijeg projekta za Sarajevo?
Biznis Klub06.02.24, 17:47h

Gradska saobraćajnica koja u konačnici treba da poveže autoput i petlju u Vogošći sa Željezničkom stanicom i naseljem Grbavica

Ne nazire se završetak radova na Prvoj transverzali. Iako se ideja rodila krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa izgradnja ovog kapitalnog projekta još nije okončana.

Podsjećamo, ovo je gradska saobraćajnica koja u konačnici treba da poveže autoput i petlju u Vogošći sa Željezničkom stanicom i naseljem Grbavica.

– Ovaj dio od Američka ambasade do Šipa je upitan jer mi nemamo građevinsku dozvolu, da bi dobili građevinsku dozvolu mora nam izdati opština. Opština i Zavod za izgradnju rješavaju imovinske odnose i ti imovinski odnosi su jedan od najvećih izazova koje naše društvo ima za ozbiljne projekte – rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Najveća končnica za izgradnju Prve transverzale je objekat u vlasništvu privatne kompanije Penny i nekoliko okolnih privatnih kuća.

– Trenutno se pokušava postići sporazum između Pennyja i Kantona Sarajevo jer jedan od preduslova da bi se podnio prijedlog za eksproprijaciju je da se s vlasnikom nekretnina pokuša postići sporazum oko naknade – kazala je Belma Bašović, pomoćnica načelnika za imovinsko pravne poslove i katastar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#18474 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Sad pogledah prilog na TVSA.
Par ljudi bukvalno blokira sve na sudu i tako godinama :-)
HelaS

#18475 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Naslovnica wrote: 06/02/2024 22:03 PRVA TRANSVERZALA
Ko koči gradnju možda i najvažnijeg projekta za Sarajevo?

Najveća končnica za izgradnju Prve transverzale je objekat u vlasništvu privatne kompanije Penny i nekoliko okolnih privatnih kuća.

– Trenutno se pokušava postići sporazum između Pennyja i Kantona Sarajevo jer jedan od preduslova da bi se podnio prijedlog za eksproprijaciju je da se s vlasnikom nekretnina pokuša postići sporazum oko naknade – kazala je Belma Bašović, pomoćnica načelnika za imovinsko pravne poslove i katastar
Zar je problem otvoriti "knjige", napisane prije 15-tak godina, i utvrditi legalitet kupoprodajne transakcije parcele na kojoj je Mesud Hrbat izgradio montažni objekat u kojem je smjestio prodaju građevinske robe firme PENNY PLUS, i zatražiti njenu reviziju, pa na kraju poništenje, pa i odgovornost učesnika u toj transakciji... :-)
Post Reply