Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- drug_profi
#29076 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ma ok, ispravno je razmisljati da posao treba dati domacim firmama, da sto vise novca ostane u drzavi.
Samo mi nismo shvatili da se pod tim misli na njihove privatne firme.
A da su makar napravili pa ni po jada.
Razvalili su ŽGP, Hidrogradnju, Vranicu koji su pola Jugoslavije izgradili, da bi progurali svoje tašna-mašna firme, bez kvalitetnog znanja, iskustva i referenci.
Razvalili su ŽGP, Hidrogradnju, Vranicu koji su pola Jugoslavije izgradili, da bi progurali svoje tašna-mašna firme, bez kvalitetnog znanja, iskustva i referenci.
- tramvajtrojka
#29077 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Te firme su umrle u vecini poslova kad je ovdje prvi metak opaljen izgubiti reference u tim projektima je najgora stvar kasnije vec znamo sta se sve izdesavalo itd.drug_profi wrote: ↑02/02/2024 21:25 Ma ok, ispravno je razmisljati da posao treba dati domacim firmama, da sto vise novca ostane u drzavi.

Slovenci zavrsili popravak mosta
-
HelaS
#29078 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Tokom gradnje Počiteljskog mosta, pa i ostalh dionica VC auto-puta, građevinske firme koriste obližnji kamen i od njega proizvodi frakciju za betoniranje. Kad neko rudari kamen i proizvodi frakciju, država mu to pravo naplati koncesijom. Je li tako i ovdje i na drugim dijelovima VC?
-
RJ57
#29079 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
kurčinu su oni završili. ako je most napukao onda se na mjestu gdje je napukao mora štemati i ponovo betonirati, pored ovoga što sa užadima treba raditi
- tramvajtrojka
- Rene Higuita
- So What!
#29082 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
I dalje ne znam kako je to relevantno za Pocitelj, gdje su kontraktori Kinezi i Azerbejdzanci.drug_profi wrote: ↑02/02/2024 21:25 Ma ok, ispravno je razmisljati da posao treba dati domacim firmama, da sto vise novca ostane u drzavi.
-
akcija007
#29083 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
most Počitelj i cijela dionica Počitelj - Zvirovići, dužine od 11 kilometara, u promet biti pušteni prije ljetne sezone.
Brze cemo do Splita stizati, samo treba imati love
Brze cemo do Splita stizati, samo treba imati love
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#29084 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
KT sada u popodnevnim satima napravi guzvicu od kilometar u Nemili
Prije ne sećam se da sam ikad vidio guzvu
Prije ne sećam se da sam ikad vidio guzvu
-
probook
-
RJ57
#29086 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
jok eto nije pukao nego su se samo šalilitramvajtrojka wrote: ↑03/02/2024 11:01Pa nije pukao pukao kao sto mislis nego je sav problem bio sa naprezanjem ovih uzadi![]()
- drug_profi
#29087 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Da. Kinezi i Azeri su radili ovaj fušeraj... oh wait...So What! wrote: ↑03/02/2024 16:09I dalje ne znam kako je to relevantno za Pocitelj, gdje su kontraktori Kinezi i Azerbejdzanci.drug_profi wrote: ↑02/02/2024 21:25 Ma ok, ispravno je razmisljati da posao treba dati domacim firmama, da sto vise novca ostane u drzavi.
- tramvajtrojka
#29088 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
pa nije problem bio u puknucu mosta nego u natezanju kablova ti fkt mislis da je na mostu bila rupa u njemuRJ57 wrote: ↑03/02/2024 21:51jok eto nije pukao nego su se samo šalilitramvajtrojka wrote: ↑03/02/2024 11:01Pa nije pukao pukao kao sto mislis nego je sav problem bio sa naprezanjem ovih uzadi![]()
![]()
- EmirTr
#29089 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Trenutna situacija kod Nemile:
- So What!
#29090 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Koliko god je ovo sranje sa mostom, nemoj nikada zaboraviti da je ovo daleko najveci most ikada izgradjen u ovoj zemlji i tesko da ce u ovom stoljecu veci biti i izgradjen, tako da je fuseraj malo tezak termin, za problem oko koje mi svi nagadjamo. Ni ja ne vjerujem da je to tek tako sanirano, ali i dalje nemam pojma koliko mosta je osteceno.drug_profi wrote: ↑03/02/2024 22:03Da. Kinezi i Azeri su radili ovaj fušeraj... oh wait...So What! wrote: ↑03/02/2024 16:09I dalje ne znam kako je to relevantno za Pocitelj, gdje su kontraktori Kinezi i Azerbejdzanci.drug_profi wrote: ↑02/02/2024 21:25 Ma ok, ispravno je razmisljati da posao treba dati domacim firmama, da sto vise novca ostane u drzavi.
Hering jeste radio most, cak i protivzakonito, jer pod-izvodjac ne bi smio da izvede toliki obim radova, ako tuzilastvo bude marljivo, imat ce posla ovdje, ali ono sto je bitno da su na ovoj dionici Hering i Euro-Asfalt otkaceni sa glavne sise, a to je dobivanje tendera te su angazovani kao podizvodjaci, sto su realno mrve od onoga na sta su navikli.
Dakle tender je pripao Kineskim i Azerbejdzanskoj kompaniji, a koje imaju obavezan postotak direktnog ucesca u izgradnji (a kojeg nisu ispunili), te su samo angazovali lokalne kompanije da urade ovo umjesto njih. Jedine strane kompanije koje stvarno dovedu svoju operativu u BiH su turske kompanije, svi ostali su angazovali domace kompanije.
Pa se pitam koja je razlika u tome da ove tendere dobiju neke strane kompanije (izuzev turskih) ili domace, kada je rezultat haman pa isti. Mi koliko znam nikada nismo imali neku ozbiljniju nesrecu na bilo kojoj dionici autoputa koju imamo, uz aktivaciju klizista na par mjesta (Zenica i Tarcin), koja su usput receno sanirana te belaj sa onom vodom iz rudnika u Ticicma kod Kaknja.
Previse se potencira prica da ono sto imamo izgradjeno je nekvalitetno, zato sto nase firme navodno fusere, a uredno uzimaju tendere i vani, je za mene licno nista drugo nego neki kompleks prema privatnom kapitalu, jer mnogi vec trideset godina ne mogu da sazvacu trzisnu ekonomiju.
Euro-Asfalt kao i svaga gradjevinska kompanija ganja neke malverzacije, tamo gdje moze naravno. U BiH koliko god se cinilo da ih stiti drzava, treba uzeti u obzir da je EU itekako ukljucena u te procese jer oni na kraju krajeva placaju tu ekskurziju i kad pozele da ih stave na crnu listu, to ce vjerovatno i uraditi.
U medjuvremenu isti Euro-Asfalt, napravio je gori belaj u Crnoj Gori, nego sto je u BiH ikada. U decembru 2016. godine su potpisali ugovor za izgradnju dionice na dionici Jezerine - Lubnice (14,2 km) i to za cijenu 35 miliona eura. Evo sedam godina kasnije, jos uvijek grade tu dionicu, tri puta je produzivan rok, a cijena je skocila na 56 miliona eura. Problem je postao toliki da je lijenu crnogorsku javnost natjerao na medijski protest, a nedavno i na pravi protest na gradilistu. Ja ni u jednom nasem mediju nisam vidio vijest o tome, kao sto u nasim medijima nema vijesti o onom prevarantu MonetizeAD o kojem su se svi regionalni mediji raspisali.
- drug_profi
#29091 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Bogami, nekad mi se cini da te mržnja i prezir prema jugoslaviji čini jako nerealnim.
U tržišnoj ekonomiji i privatnim preduzećima jedini parametar je zarada. Neto.
U korumpiranoj državi gdje su labavi nadzori, a izvođače ne smiješ pitati otkud im prvi milion, niko pametan neće stati u odbranu takvih preduzeća.
Dapače, ispravna je polazna pretpostavka da će se fušerit, a da nadzor to treba nekako spriječiti.
A zatvora se ovdje niko više ne boji, za razliku od SFRJ.
Evo na kraju svog posta i sam daješ primjer poslovne etike bošnjačkih poduzetnika.
Standardni prustup.
Pa ti je drugi dio posta u sukobu sa prvim.
Ne znam zašto
U korumpiranoj državi gdje su labavi nadzori, a izvođače ne smiješ pitati otkud im prvi milion, niko pametan neće stati u odbranu takvih preduzeća.
Dapače, ispravna je polazna pretpostavka da će se fušerit, a da nadzor to treba nekako spriječiti.
Evo na kraju svog posta i sam daješ primjer poslovne etike bošnjačkih poduzetnika.
Standardni prustup.
Ne znam zašto
- So What!
#29092 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nisam ja u sukobu ni sa socijalizmom ni sa kapitalizmom, ja i jedno i drugo vidim kao nijanse sive, ima svojih prednosti i svojih mana. Cinjenica da je jedan preovladao, ne znaci da drugi nije dobar, a tome u prilog ide i cinjenica da postoje i hibridni oblici sa elementima i jednog i drugog koji uspjesno funkcionisu.drug_profi wrote: ↑04/02/2024 00:54 Bogami, nekad mi se cini da te mržnja i prezir prema jugoslaviji čini jako nerealnim.
Standardni prustup.
Ne znam zašto
Problem generacija tog perioda je sto stvari vide crnim i bijelim sto je u startu pogresno i naivno.
Upravo iz razloga sto sve vidim nijansom sive, navodim primjer ludila iz susjedne nam mnogo korumpiranije zemlje od nase gdje u principu koliko ostavis prostora za kriminal, isti ce se i desiti i da taj isti Euro-Asfalt itekako zna biti pogan, ali na drugom primjeru, u Sloveniji su zavrsili dionicu autoputa u roku i kvalitetno, jer tamo nema zajebancije, barem ne na nivou kojeg ima kod nas ili u Crnoj Gori.
Ja koliko znam, bivsi federalni premijer i donedavno jedan od najmocnijih ljudi u drzavi je pravosnazno osudjen i dobio je cetiri godine zatvora, pitanje je dana kada ce se javiti na izdrzavanje. Isti je osudjen za aferu koja je relativno jos uvijek svjeza i mislim da ne postoji osoba koja se nakon njegovog odlaska u zatvor ne bi smjela bojati zatvora.
A korupcija sama po sebi, se nije pojavila nakon rata, itekako je bila ukorijenjena u drustvu i ranije, samo sto danas postoje masovni mediji koji slobodno pricaju o istoj. To i dalje nije opravdanje za korumpirano drustvo, ali isto neovisno od ekonomskog sistema kojem pripada, mora samostalno sazreliti i shvatiti da na taj nacin samo sebe sabotira.
Nadzor na vecini dionica rade strane kompanije, od cega mozda najveci broj dionica (ukljucujuci i most Pocitelj) pokriva italijanski IRD Engineering, osnovan 1966. godine sa dugom tradicijom obavljanja takvih usluga diljem svijeta. Mislim da je i ta informacija itekako vazna u ovom slucaju.
-
Labirint
#29093 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Da li je IRD prilikom izgradnje mosta ukazivao na ovaj nesrazmjer u podjeli posla izmedju izabranog izvođača i ovih heringovaca, il koga vec, koji su odradili gro posla? Često imam osjećaj da je kod nas nadzor generalno nemoćan u odnosu sa izvođačem i da se ide linijom manjeg otpora..
-
RJ57
#29094 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
ma sve smrdi do neba
izbor izvođača, izbor podizvođača, ignorancija od strane nadzora, krizni management nakon problema …eto na kraju most haman nije ni puko nego samo uže nije bilo zategnuto.
isto i kod vranduka, napravili projekt bez ispitivanja zemljišta, nemaju pojma kako dalje, tuže se sa izvođačem kome su dali neizvodiv projekt a koji je slučajno isti koji je sjebo počitelj
da moraš izmislit nešto apsurdnije morao bi svu kreativnost upotrijebiti
strašno. i naravno da je samo u državi poput naše moguće. nije to nikakvo ni pretjerivanje ni prezir nego jednostavno jako tužno i tragično činjenično stanje
izbor izvođača, izbor podizvođača, ignorancija od strane nadzora, krizni management nakon problema …eto na kraju most haman nije ni puko nego samo uže nije bilo zategnuto.
isto i kod vranduka, napravili projekt bez ispitivanja zemljišta, nemaju pojma kako dalje, tuže se sa izvođačem kome su dali neizvodiv projekt a koji je slučajno isti koji je sjebo počitelj
da moraš izmislit nešto apsurdnije morao bi svu kreativnost upotrijebiti
strašno. i naravno da je samo u državi poput naše moguće. nije to nikakvo ni pretjerivanje ni prezir nego jednostavno jako tužno i tragično činjenično stanje
- fortaleza
#29095 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Toliko zajeba na tih 200 i kusur kilometara, ne sjećam se da je u Hrvatskoj ikako bilo ovoliko konstrukcijskih afera, ustvari ne sjećam se niti jedne, a ljudi napravili 1300 km autoceste.
-
MinistarKulture
#29096 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ljudi su shvatili koliko je bitna autocesta i infrastruktura za razvoj drzave i investicije, nasi jos to nisu skontali.
Sjecam se da je bila prica da ce ikea doci kod nas, onda nas ljudi hladno odjebase jer nemamo infrastrukturu.
- Ironmen
#29097 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nas autoput VC sluzi za politicke poene i prepucavanje, umjesto da se na pocetku odma posle rata pocelo sa radom spajanje velikih gradova sa vecim prometom tip Tuzla-Sarajevo pa kasnije Sarajevo-Zenica pa onda sa tim parama od putarina gdje je frekvenicija saobracaja najgusca finansirala Hercegovina i ostali dijelovi BH, samim time bi se uzimala veca lova tek posle toga finansirati ostatak koridora VC. Ovako imamo Covica i HDZ i ostale nesposobne ministre iz SDA i SDP koji 25+ godina bacaju vodu na svoj mlin i onda imamo 11 km Svilaj - Odzak dionice koja se gradila 20 godina a dnevno prodje 500 auta sa druge strane imamo najmnogoljudniji kanton TK sa 0 metara brze ceste.MinistarKulture wrote: ↑04/02/2024 17:06Ljudi su shvatili koliko je bitna autocesta i infrastruktura za razvoj drzave i investicije, nasi jos to nisu skontali.
Sjecam se da je bila prica da ce ikea doci kod nas, onda nas ljudi hladno odjebase jer nemamo infrastrukturu.
Gdje prestaje logika tu pocine BiH.
- Control panel
#29098 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ma bice most ko pravi. Nema nikakvih problema.
- So What!
#29099 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Shvatili jos sedamdesetih godina, odavno imali planove za autoceste, a do nezavisnosti su vec imali i dobar start. Mi smo i planove i start imali tek poslije nezavisnosti.MinistarKulture wrote: ↑04/02/2024 17:06Ljudi su shvatili koliko je bitna autocesta i infrastruktura za razvoj drzave i investicije, nasi jos to nisu skontali.
Inicijalno su Zagreb i Split planirali da povežu preko Bihaća i Krajine, čak su i izgradnju istog započeli, tako da na granici BiH i Hrvatske oko Knina i danas imamo ostatke napuštenog gradilišta, varijante preko Krajine.
Zaboravljeni auto-put

Da li je negdje ukazao na to, moguce da jeste. Posao nadzora nije da obavjestava javnost o malverzacijama vec investitora.Labirint wrote: ↑04/02/2024 10:03 Da li je IRD prilikom izgradnje mosta ukazivao na ovaj nesrazmjer u podjeli posla izmedju izabranog izvođača i ovih heringovaca, il koga vec, koji su odradili gro posla? Često imam osjećaj da je kod nas nadzor generalno nemoćan u odnosu sa izvođačem i da se ide linijom manjeg otpora..
- drug_profi
#29100 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ima ovakvih tunela sirom Bosne. Sve nekakvi projekti koji su na kraju napusteni.