Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Bumerang

#29051 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

U POZADINI SU OPASNE NAMJERE: Dok Čović gradi spojeve s Hrvatskom, tunel Prenj na čekanju...

Sve ovo s pravom otvara pitanje političke pozadine, odnosno namjere HDZ-ove politike, kojoj pripada i Lasić, da se putna komunikacija između Sarajeva i Mostara nikada ne uspostavi, odnosno ova dionica autoputa ne izgradi.

Ekonomija

Image

Radovi na izgradnji prve dionice brze ceste Lašva - Nević Polje kasne i neće biti završeni u februaru ove godine kako je bilo planirano. Bila je to zadnja informacija koju su u javnost plasirali iz Autocesta FBIH. Ništa novo, piše portal Vijesti.ba

Trenutno su na još pet od deset gradilišta u nadležnosti Autocesta FBIH debelo probijeni rokovi. Osim pomenutog, Sarajevska obilaznica LOT 3B kasni dvije godine, tunel Hranjen isto, poddionica Počitelj – Zvirovići na kojoj je most Počitelj kasni, pogađate, dvije godine. Poddionica Ponirak – Vraca trebala je biti završena u aprilu 2022., dakle još dva mjeseca i dvije godine kašnjenja, dok je poddionica Vranduk – Ponirak trebala biti završena u august 2021.godine, pa je rok probijen za skoro dvije i po godine.

Ipak, ove dionice se grade i očekivano je da će, kad tad, bit završene. Mnogo je dramatičnije ono što se ne gradi ili bolje rečeno opstruiše. Aktuelni direktor Autocesta Denis Lasić je prije 3 godine obnašao funkciju ministra saobraćaja i komunikacija FBIH. Tada je najavio da će gradnja Tunela Prenj biti okončana sredinom 2027. godine. Od toga nije bilo ništa. Potom je Lasić, u funkciji direktora Autocesta FBIH, najavio da će gradnja tunela Prenj početi krajem 2023. godine. Umjesto početka gradnje oglasio se opet Lasić i poručio da se čeka potvrda banke kako bi se krenulo s drugom fazom poziva - zahtjevom za finansijske ponude.

Sve ovo s pravom otvara pitanje političke pozadine, odnosno namjere HDZ-ove politike, kojoj pripada i Lasić, da se putna komunikacija između Sarajeva i Mostara nikada ne uspostavi, odnosno ova dionica autoputa ne izgradi. Uz to postoji neskrivena namjera iste politike da moderni putevi u Federaciji u budućnosti budu rezervisani samo za zapadnu Hercegovinu i krajeve koje većinski naseljavaju Hrvati, odnosno spojeve tih krajeva sa Hrvatskom.

Upravo takav scenarij danas će u selu Ravno demonstrirati lider HDZ-a Dragan Čović zajedno s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Hrvatske Brankom Bačićem i ministrom mora, prometa i infrastrukture RH Olegom Butkovićem. Oni će obići radove na izgradnji magistralne ceste Ravno - Zavala, koju finansira Vlada Hrvatske.

Ukoliko predstavnici Bošnjaka u izvršnoj vlasti ne zaustave ove pokvarene namjere i one se ostvare, odnosno ukoliko ne pritisnu partnere iz HDZ-a da se krene u gradnju tunela Prenj, dio Hercegovine naseljen većinom Bošnjacima u budućnosti bi putnom izolacijom bio pretvoren u svojevrsnu enklavu, a nacionalistička politika HDZ-a iscrtala konture nedosanjane tzv. Herceg-Bosne spojene s Hrvatskom, piše portal Vijesti.ba

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/33 ... kanju.html
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#29052 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Hame_ »

I šta bi sa onog "inžinjera" s Foruma što je pojašnjavao i tvrdio da "most nije puk'o"?

Dr Arsla

#29053 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

Hame_ wrote: 30/01/2024 19:15 I šta bi sa onog "inžinjera" s Foruma što je pojašnjavao i tvrdio da "most nije puk'o"?

Čeka da mu Hamed da sok i sendvič :D
So What!

#29054 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Ovdje su makar izmjestili magistralu na vrijeme:

So What!

#29055 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Dr Arsla wrote: 31/01/2024 08:40
Hame_ wrote: 30/01/2024 19:15 I šta bi sa onog "inžinjera" s Foruma što je pojašnjavao i tvrdio da "most nije puk'o"?

Neovisno o inzinjeru, vidim da si pametan Arsla pa me zanima, zasto da mu Hamed daje ista za odbranu mosta Pocitelj?
Dr Arsla

#29056 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

...
Last edited by Dr Arsla on 31/01/2024 12:28, edited 1 time in total.
Dr Arsla

#29057 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

So What! wrote: 31/01/2024 11:06
Dr Arsla wrote: 31/01/2024 08:40

Neovisno o inzinjeru, vidim da si pametan Arsla pa me zanima, zasto da mu Hamed daje ista za odbranu mosta Pocitelj?
Pronašo si se prozvan :mrgreen:
Isto je i EA sa Hamedom i Hering u Hercegovini Sda, Hdz tal. A još pamtimo tvoj gaf kad si greškom prvo objavio fotke ovdje na forumu pa tek onda na stranici JP AC :lol:
So What!

#29058 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Dr Arsla wrote: 31/01/2024 12:27Pronašo si se prozvan :mrgreen:
Isto je i EA sa Hamedom i Hering u Hercegovini Sda, Hdz tal. A još pamtimo tvoj gaf kad si greškom prvo objavio fotke ovdje na forumu pa tek onda na stranici JP AC :lol:
Nisam se ja pronasao prozvanim, nego ti bombas na temi o kojoj ocigledno pojma nemas evo vec godinama, pa meni prebacujes da 'vi' tamo neki ste upratili kako radim za Autoceste FBiH.

Ustvari, niste vi, nego si ti, umislio da ja radim za tamo neke, samo zato, sto na svaku glupost koju napises ovdje (a nije bila jedna), ja argumentujem da nisi upravu i da lupas.

Ali eto, nek bude da ja radim za Autoceste ...
RJ57

#29061 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

u prevodu: dozvolili su im da opet parkiraju mašina na gradilište i ništa ne rade :D
So What!

#29062 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Na prvu su me obradovali, ali nakon sto sam procitao tekst, prakticno nista, jer da je smisljeno solomonsko rjesenje za dio iznad Ponirka, to bi se na sav glas prezentovalo okolo.

Ova vijest vjerovatno znaci da je uspio ultimatum i prijetnje tuzbama, ali ovo je tek jedna runda, sumnjam da ce se Autoceste ovdje izvuci bez dodatnih miliona.
jasko_ba

#29063 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by jasko_ba »

Znaci od Zenice do Zepca (Golubinje) tek tamo polovinom 2026? :lol:
RJ57

#29064 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

dok god ne postoji rješenje za dio prekoputa vranduka svaka prognoza je optimistična, pa tako i 2026
dr_Evil

#29065 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

So What! wrote: 31/01/2024 16:29
Dr Arsla wrote: 31/01/2024 12:27Pronašo si se prozvan :mrgreen:
Nisam se ja pronasao prozvanim, nego ti bombas na temi o kojoj ocigledno pojma nemas evo vec godinama, pa meni prebacujes da 'vi' tamo neki ste upratili kako radim za Autoceste FBiH.

Ustvari, niste vi, nego si ti, umislio da ja radim za tamo neke, samo zato, sto na svaku glupost koju napises ovdje (a nije bila jedna), ja argumentujem da nisi upravu i da lupas.

Ali eto, nek bude da ja radim za Autoceste ...
Znaci aktivan si opet, kad su se pronasle pukotine na mostu ni habera iz Autocesta mjesecima na ovom forumu. Novi zamah sada ide animacija, rendera, slika sa gradilista, izborna godina.
So What!

#29066 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

dr_Evil wrote: 01/02/2024 13:03Znaci aktivan si opet, kad su se pronasle pukotine na mostu ni habera iz Autocesta mjesecima na ovom forumu. Novi zamah sada ide animacija, rendera, slika sa gradilista, izborna godina.
Da je meni znati sta je u glavi covjeka koji stvarno misli da nekom u Autocestama ili bilo kojem javnom preduzecu puca neka stvar da se bavi forumima.
dr_Evil

#29067 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

So What! wrote: 01/02/2024 15:15
dr_Evil wrote: 01/02/2024 13:03Znaci aktivan si opet, kad su se pronasle pukotine na mostu ni habera iz Autocesta mjesecima na ovom forumu. Novi zamah sada ide animacija, rendera, slika sa gradilista, izborna godina.
Da je meni znati sta je u glavi covjeka koji stvarno misli da nekom u Autocestama ili bilo kojem javnom preduzecu puca neka stvar da se bavi forumima.
Autoceste zvane render animacija! Naravno da ih je briga za forumsko pucanstvo, isto kao sto nam razne stranke salju svoje PR ovdje. Ugled im je toliko narusen da je svaka pozitivna vijest zlata vrijedna.

Vidimo tu koheziju postavljanja slika i animacija ovdje, kao i na drugim medijima.

Trebali su biti pogon ekonomije, kako ono bi najveci investicioni ciklus da udje kroz njih. Valjda se kredit ovih dana zove investicija - ali nisu u stanju ni pare potrosit sta im europska banka daje, cak ni sa onom gospojicom od direktorice EBRD za(u) BIH sta je odavno kupljena od politicara, sta je vodaju po Blagaju ko cukicu.
So What!

#29069 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Ne postoji PR strucnjak koji moze popraviti ovakav (ne)ugled Autocesta, pogotovo ne na forumu, isto vrijedi i za politicke stranke.

Dovoljno je pogledati komentare na vijestima bilo cega vezanog za Autoceste i otprilike se moze stvoriti utisak stanovnistva vezan za to preduzece i cijelu operaciju koja se veze na istu.
Dr Arsla

#29070 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

Nije majka klela sina što je kockao, nego što se vadio :lol:
escobar__

#29071 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by escobar__ »

So What! wrote: 01/02/2024 15:22 Ne postoji PR strucnjak koji moze popraviti ovakav (ne)ugled Autocesta, pogotovo ne na forumu, isto vrijedi i za politicke stranke.

Dovoljno je pogledati komentare na vijestima bilo cega vezanog za Autoceste i otprilike se moze stvoriti utisak stanovnistva vezan za to preduzece i cijelu operaciju koja se veze na istu.
Takav ugled imaju da mislim da su građani postali sto posto ravnodušni i da više slabo ko vjeruje u to da će autocesta ikad bit i izgrađena u svom punom profilu i cijelom dužinom.

I ovako uživo kad se s nekim dotakneš teme autocesta ljudi se ba smiju i odmahuju rukama.
drug_profi

#29072 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Kako neće? Pa zadnjih 8 godina je cirkus totalni.
Prave i probijaju rokove za duplo. Krenu pa stanu. Kad naprave nesto, onda se samo rusi, ili se mora srusiti.
Novi level je da sad imaju i projekte koji su neizvedivi.

Zato kazem da ce Prenj biti festival i spektakl, ako ikad pocnu.
So What!

#29073 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

escobar__ wrote: 02/02/2024 06:41
So What! wrote: 01/02/2024 15:22 Ne postoji PR strucnjak koji moze popraviti ovakav (ne)ugled Autocesta, pogotovo ne na forumu, isto vrijedi i za politicke stranke.

Takav ugled imaju da mislim da su građani postali sto posto ravnodušni i da više slabo ko vjeruje u to da će autocesta ikad bit i izgrađena u svom punom profilu i cijelom dužinom.

I ovako uživo kad se s nekim dotakneš teme autocesta ljudi se ba smiju i odmahuju rukama.
Bukvalno o tome pricam, nema tu pomoci, sve i da ga sutra naprave, ne bi promjenilo stav stanovnika, a ni forumskog pucanstva.

Ono sto ljudi ne shvataju je da u takvoj situaciji nam nista drugo ne preostaje nego da analiziramo ovo sto imamo, jer realno niko od nas ne moze uticat na neke promjene na tom polju.
Haris033

#29075 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Jbt, normalna firma bi komplet koridor podijelila u 3, 4 lota i isti bi se izgradio još prije 10 godina, mnogi životi bi bili spašeni...
Ovako, mafija iz JP AC FBiH, EA i Hering, maznula milijarde KM, a koridor će dočekati, možda, naši unuci..
Fuj! :twisted:
Post Reply