"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ateista

#5876 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

_BataZiv_0809 wrote: 03/02/2024 12:03
Ozimician wrote: 03/02/2024 11:56 Nisu oni nista pametniji od nas, nego im se jednostavno moze.

Nije im nuzda da rade, roditelji su im obezbjedili solidan zivot cak i da ne rade i podrzavaju ih u tome, nemaju porodicu koju trebaju izdrzavati...
Ima i ovoga.
Na temeljima nase borbe imaju poziciju.
Kod mene u firmi je tako.
Mi smo se krvavo borili za neku mizeriju.
Oni sad dolaze na pocetnu platu koja je nama bila maksimum :D
Pa sad, pitanje je koliko je do nase borbe a koliko do nekih faktora koji nisu do nas. I u firmi gdje ja radim sam se ja izborio za mnoge stvari koje novi dobiju odmah, ali realno ne bi im to dali da nije situacija kakva jeste i da ne misle da moraju da bi ih zadrzali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5877 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Ateista wrote: 03/02/2024 12:31
_BataZiv_0809 wrote: 03/02/2024 12:03
Ozimician wrote: 03/02/2024 11:56 Nisu oni nista pametniji od nas, nego im se jednostavno moze.

Nije im nuzda da rade, roditelji su im obezbjedili solidan zivot cak i da ne rade i podrzavaju ih u tome, nemaju porodicu koju trebaju izdrzavati...
Ima i ovoga.
Na temeljima nase borbe imaju poziciju.
Kod mene u firmi je tako.
Mi smo se krvavo borili za neku mizeriju.
Oni sad dolaze na pocetnu platu koja je nama bila maksimum :D
Pa sad, pitanje je koliko je do nase borbe a koliko do nekih faktora koji nisu do nas. I u firmi gdje ja radim sam se ja izborio za mnoge stvari koje novi dobiju odmah, ali realno ne bi im to dali da nije situacija kakva jeste i da ne misle da moraju da bi ih zadrzali.
Uvijek je vise faktora u igri
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5878 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

zippoo87 wrote: 02/02/2024 18:47 Danasnja omladina je nekako u nekom rascjepu izmedju neba i zemlje.Ne pripadaju ni nebu a ni zemlji...nekako se i u 30tim jos uvijek pronalaze a najgore od svega je sto evo ni osnove nisu pohvatali.
Ovoj vazniji nokti od posla...sto govori da je boli K za poslom i da ima love ie bez posla.Ali taj mentalni sklop da posaljes nekog na razgovor za posao umjesto sebe...e to ni ja jos nisam do sada cuo :lol:
Ja ne znam fkt sta se desava sa osobama.od 25 do 30g trenutno

Muski nezainteresovani totalno
Imao nedavno kolegu bio zaduzen za fin segment i ja sam ga uvodio u posao, vodao ga sa sobom po sastancima, pregovorima...
Ovaj "mehanicki" dio sto se provuce kroz software (bazu) to je skontao i to hajde ide.
Ali inicijativa 0
Zainteresovanost 0
Da gleda nezavrsen posao moze do sabaha
Vazda nezadovoljan i onda i meni stvara neki slican dojam
Poslije godinu dana 0 kupaca nasao, poslije godinu dana sjedimo na sastanku sa covjekom skoro 4h nije rijeci progovorio.

Sve sto mlađe dolazi, sve tezi bolikurci.
Ozimician

#5879 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

a zene su vise zainteresovane ili ?
ShnjaZZZ

#5880 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

Najgore je to što koliko god da si ti dobar opet si plaćen isto kao i onaj/ona nezainteresovan/a što neće da mrdne kurcem... Evo ja sam doktor na svom poslu, nakon pola godine šef mi kaže ti si već sad najbolji ovdje ali platu ne mogu dobit jer je JP sa kolektivnim ugovorom. I sad ako hoću neki napredak što novčano što ovako moram svima pušit i moljakat da dobijem to. I kako to da ne ubije volju u čovjeku.
saimidin

#5881 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by saimidin »

Dobro nemojte tako, ja sam dobio par kolega/ica u zadnjih par godina i jest da je proces selekcije bio dobar, što bi rekli prošli su sito i rešeto, ali dobro rade, brzo uče, i ne vidim da ima te kurcobolje

Ono jest da je i zarada dobra, za :bih:

Čisto ideja da ako ti ne godi posao promijeniš ako nađeš bolje ili zanimljivije jeste kod mladih jača, i bilo je i odlazaka, ali valjda tako i treba biti

Isto tako jesam primijetio da kod sardnika ima takvih slučajeva, ono žale se i njihove starije kolege a primijetiš i kroz kontakt kada je nekome svejedno
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5882 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

Ozimician wrote: 03/02/2024 12:43 a zene su vise zainteresovane ili ?
Nemam pojma, u ovoj bransi gdje radim zene su raritet, osim u finansijama :mrgreen:

Ali pretpostavljam da to "gotovanstvo" ide jos dalje u zenskom slucaju

Dakle sve da je spremljeno
Oni nesto malo raduckaju
Odgovornosti nikakve
I plata, molim lijepo 3tisuče da budu zadovoljeni, da se moze lunjati po raznim destinacijama
Ozimician

#5883 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

ShnjaZZZ wrote: 03/02/2024 12:51 Najgore je to što koliko god da si ti dobar opet si plaćen isto kao i onaj/ona nezainteresovan/a što neće da mrdne kurcem... Evo ja sam doktor na svom poslu, nakon pola godine šef mi kaže ti si već sad najbolji ovdje ali platu ne mogu dobit jer je JP sa kolektivnim ugovorom. I sad ako hoću neki napredak što novčano što ovako moram svima pušit i moljakat da dobijem to. I kako to da ne ubije volju u čovjeku.
Eh bravo, ti si objasnio :thumbup:

I ja sam gulio, gurao i onda skontas da za sve to dobijes samo tapsanje po ramenu, o onom stalno pricaju lose, stalno po bolovanju, svi za njim popravljaju, kad dodje plata, ja i on haman isti.

A na kraju kad ti koji stalno vuces sve nesto pogrijesis, zajebes - najgori si i sve ono do tad sto si vukao pada u vodu.
A tebi daju poslove gdje je najveca mogucnost za gresku, jer znaju ako onom drugom daju - da ce greska biti 100%.

Tako da to ubija ambicioznoj omladini volju.
zippoo87

#5884 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

To jeste kod nas najveci problem i u praksi se ne pravi razlika izmedju radnika i neradnika.
Svoj trud i rad neces naplatiti kod nas a i ovo,sto bolje radis,sve ti vise posla nabavuju a ti ne napredujes,jer nase firme nemaju izgradjenu unutarnju infrasteukturu.
I onda ti bides sve nezadovoljniji,jer crkavas od posla a propadas i onda se pocne i nervirati,svadjati i puknes i tu dolazi do razlaza.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#5885 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

zippoo87 wrote: 03/02/2024 17:13 To jeste kod nas najveci problem i u praksi se ne pravi razlika izmedju radnika i neradnika.
Svoj trud i rad neces naplatiti kod nas a i ovo,sto bolje radis,sve ti vise posla nabavuju a ti ne napredujes,jer nase firme nemaju izgradjenu unutarnju infrasteukturu.
I onda ti bides sve nezadovoljniji,jer crkavas od posla a propadas i onda se pocne i nervirati,svadjati i puknes i tu dolazi do razlaza.
Ja ne razumijem kako to se to zamišlja da funkcioniše u drugim zemljama?
Dobivaš platu po radnom stažu, a osnovna na početku ti je ono zašta si se izborio na razgovoru.

Možda jedino neke beneficije za prodaju, ali to su već jasno definisani poslovi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5886 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

mislim da s novim radnicima mladjim od 30 treba mijenjati ugovore
ne na pola godine ili godinu
nego na mjesec ili 3 mjeseca probno
ali za to se treba 100 zakona akata promijeniti
a upravi je lakse kopi pejst jedan ugovor i samo ime mijenjat i adrese
zippoo87

#5887 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

sehohari wrote: 03/02/2024 17:55
zippoo87 wrote: 03/02/2024 17:13 To jeste kod nas najveci problem i u praksi se ne pravi razlika izmedju radnika i neradnika.
Ja ne razumijem kako to se to zamišlja da funkcioniše u drugim zemljama?
Dobivaš platu po radnom stažu, a osnovna na početku ti je ono zašta si se izborio na razgovoru.

Možda jedino neke beneficije za prodaju, ali to su već jasno definisani poslovi.
Pa ne misli se na pocetnu platu,nego kasnije,ko se dokaze i pokaze.Npr vani u svakoj firmi imas stepenovanje i napredujes na pozicije,ako zasluzujes i sa svakom novom pozicijom ti se povecava i plata i benefiti.
Kod nas npr. je upravo ono sto ti govoris...dodje neka starija osoba,zna 100 cuda ali ne zna pregovarati i prihvati raditi za 800 KM a onda dodje neki klinjo,kojeg boli K,kaze ja necu raditi ispod 1200 KM...gazda racuna,prosjek obojice je 1000 KM a posao ce biti uradjen,njemu dobro i sav posao pada na starog radnika a klinjo drka telefon i jos uzima 1200 KM :D

E to je to sto je lose sto kod nas dogovorena plata ostaje haman dok ne napustis firmu i jako tesko se povecava radnicima koji je zasluzuju.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#5888 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Ja sam godinama gledao kako likovi bliski direktoru sviraju qrtzu i hvataju krivine i još imaju veću platu od ljudi koji se staraše radeći. Sama se nameće logična misao "zašto bi ja vukao za drugoga?" Mladi danas postavljaju uslove odmah na početku i samo se okrene i ode ako ga ne ispoštuješ, a neće više niko da radi za crkavicu kao što smo mi bili glupi i savijali šiju svakoj budali...
Domaci izdajnik

#5890 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Image
Snake Eyes

#5891 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

To je zato što dobrom radniku niko nije objasnio osnovni princip kapitalizma.

Image
Truba

#5892 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Prema dobrima losi a prema losima dobri

A ljudi isti prema svima :lol: ne kontaju
Ne mogu nas razdvajat

Ja sam jedno 7 dana glumio sefa prepustili mi...sve sam pustio kucama :mrgreen: osto ja radit s jednim likom do 14.00 i onda i mi kucama..
:run:

Ja da sam sef to bi bio raj...al bi firma propala

Takodjer ljudi se uvrijede kad im das posao...al rado se ispale kad ih pustis (u oba slucaja nisi im sef)
Domaci izdajnik

#5893 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Snake Eyes wrote: 04/02/2024 15:58 To je zato što dobrom radniku niko nije objasnio osnovni princip kapitalizma.
Image
Snake Eyes

#5894 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

Lajavikrelac wrote: 04/02/2024 17:24
Snake Eyes wrote: 04/02/2024 15:58 To je zato što dobrom radniku niko nije objasnio osnovni princip kapitalizma.
Image
Niko ti nije kriv što si davao više nego što si uzimao pa si zbog toga postao nezadovoljan.
Onoliko koliko daje loš radnik, za tvoju istu platu, je minimum koji treba davati za tu platu.

Jebi ga, vojska ima ordenje, kapitalizam tapšanje.

Kao da ti ne bi kupio automobil od neke babe upola tržišne vrijednosti.

Gazda je kupio tebe, upola vrijednosti.
Ozimician

#5895 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Sve tacno, samo daleko da je ovo ograniceno na BiH pa da kazes "kod nas", ovako ti je svugdje.
snijeg_led

#5896 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by snijeg_led »

Vi ste pipls na ovoj temi jako jako pametni
ljubi vas baba :kiss:
Truba

#5897 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Snake Eyes wrote: 04/02/2024 17:51
Image
Niko ti nije kriv što si davao više nego što si uzimao pa si zbog toga postao nezadovoljan.
Onoliko koliko daje loš radnik, za tvoju istu platu, je minimum koji treba davati za tu platu.

Jebi ga, vojska ima ordenje, kapitalizam tapšanje.

Kao da ti ne bi kupio automobil od neke babe upola tržišne vrijednosti.

Gazda je kupio tebe, upola vrijednosti.
sve to stoji ali o tome se treba učiti u školi na faksu
trebaju ti to roditelji govoriti kad si mali... i tako dalje
a ne da kao deda skontaš to i to samo zato što su došla djeca koja se tako ponašaju
znači da nije gazda doveo nove klince čova bi bio opet u zabludi da će napredovati i dobiti povišicu kad zasluži
a ne kad promijeni poso tojest da otkaz

da citiram tetku: neces biti gladan
ostali: samo da se radi (to sto nema prijave i zdtavstvenog nikom nista)
Truba

#5898 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Hakiz

#5899 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Image
Najgore je biti dobar radnik, pa kada se naljutiš zbog tretmana, postati loš. Prođeš gore nego oni koji su od prvog dana bili gori nego što si ti postao. Njih niko ne može optužiti da su se pokvarili. Tebe može i hoće.

Dakle, ne davati više od minimuma od prvog dana. Sve ostalo je put u propast.
senturk

#5900 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by senturk »

Pamtim i ja par situacija u firmi. Npr dosao momak da"proba" posao i posto treba pješke na 3.sprat da se popne,,kaže "Ne mogu ja svaki dan ovoliko da se penjem a nema lifta". Ili došla cura da proba se u poslu, i prva rečenica joj A koji je WiFi,,..
Odmah znaš koliko je sati i kakve radnike da očekuješ, fino neki dan kolegica reče direktoru, Nikad ti nećeš više naći ovakve budale ko mi da ti rade,,i sta ce čovjek kad zna da je u pravu, samo se okrene i ode...
Post Reply