Ukrajina
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#193201 Re: Ukrajina
Pa eto... smjenjuju ga evo hefta.
A i ubijen je bio, a i Zeleni je šmrko na stolu pred kamerama, a i u Buči nije bilo krvi nakon kiše,...
A i ubijen je bio, a i Zeleni je šmrko na stolu pred kamerama, a i u Buči nije bilo krvi nakon kiše,...
- Distortion
#193202 Re: Ukrajina
Two more air defense systems have arrived in Ukraine. All details, of course, should not be discussed publicly. But systems - which bring everything down !" — Zelenskyi
The systems will be transferred to the regions of Ukraine.
The systems will be transferred to the regions of Ukraine.
-
sumirprimus
#193203 Re: Ukrajina
Jako care, mnogo jako .Čitalac wrote: ↑02/02/2024 19:29 Tatjana Čornovol, odlikovana operatorka „Stugne“, o Zalužnom.
Nemam nijednu fotografiju s generalom Zalužnim, postoji samo jedna stvar s njegovim autogramom (na fotografiji je). A ovo je ta priča.
Kada su Moskovi bili nadomak Kijeva, moja "Stugna" stajala je na mostu na autocesti Brovary, a ja sam ležala ispod mosta s upravljačem. Napravila sam zaklon od deka da se upravljač ne vidi. Čula sam neki razgovor o tenkovima, ispuzala iz zaklona i vidjela krupnog vojnika. Prvo sam zapazila generalovu zvjezdicu, zatim i oznaku "Zalužni". Shvatila sam da stojim točno između zapovjednika 72. brigade i vrhovnog zapovjednika. Stojim i glupo trepćem. Ali general Zalužni se osmijehne i obrati mi se po imenu: "Tanja, dobar dan." “Zdravo,” bilo je sve što sam istisnula iz sebe. Tako je general obišao i moj borbeni položaj. Doslovno sljedeći dan iz njega sam pucala na tenk.
Moj zapovjednik bio je na mom položaju, čak mi je znao i ime. Vjerovao je u mene i ja sam zaustavila napad. Zalužni je moj zapovjednik. S njim vjerujem u svoju besmrtnost i svoj vojnički talent. Za mene osobno, njegova smjena nije pitanje političkih igara, nego pitanje osobnog života i smrti. Znam da je general Zalužni zbog svojih postupaka, karizme i talenta dobio status "moga zapovjednika" za mnoge, mnoge vojnike. On je naš zapovjednik, faktor vojničkog karaktera i vjere u vlastite snage...
- Čitalac
#193204 Re: Ukrajina
Washington Post: Kijev informisao administraciju o odlasku Zalužnog, Washington "niti podržava niti se protivi".
https://www.washingtonpost.com/national ... ite-house/Vlada Ukrajine obavijestila je Bijelu kuću da je predsjednik Volodimir Zelenski odlučio otpustiti svog najvišeg vojnog zapovjednika, generala Valerija Zalužnog, u onome što bi bilo kadrovsko potresanje sa najvećim posljedicama, rekle su dvije osobe upoznate s raspravom. Dužnosnici Bijele kuće nisu podržali niti su se usprotivili odluci, ali su je priznali kao predsjednikov suvereni izbor, rekli su govoreći pod uvjetom anonimnosti.
Zelenski tek treba izdati službeni dekret kojim najavljuje smjenu Zalužnog, a neizvjesno je kada bi se to moglo dogoditi. Obavijest upućena Washingtonu unaprijed, odražava utjecajnu ulogu Sjedinjenih Država kao najmoćnijeg vojnog i političkog partnera Ukrajine.
Rano upozorenje također je Bijeloj kući pružilo priliku da potakne Zelenskog da preispita ključnu odluku - iako je odlučeno da se to ne učini.
Odlazak Zalužnog, jedne od najpopularnijih osoba u ukrajinskom društvu, mogao bi utjecati na moral trupa i poljuljati povjerenje zapadnih donatora dok se ukrajinska vojska bori da se obrani od nadirućih ruskih snaga...
- Distortion
#193205 Re: Ukrajina
Krynky desavanja, napredovanje marinaca
- Ironmen
#193206 Re: Ukrajina
Ako smijene Zaluznog desit ce se ogroman pad morala kod vojnika, a navodno mu je zamjena rialiti igrac Budanov.
- Ironmen
#193207 Re: Ukrajina
Today was the 50th exchange of prisoners.
We are returning our people from Russian captivity. 207 Ukrainians - soldiers of the Armed Forces, National Guard, DPSU, National Police - privates, sergeants and officers.
Many defenders of Mariupol, soldiers who were on "Azovstal", Zmiiny Island, Donetsk, Zaporizhzhia, Kharkiv, Luhansk, Kherson and Sumy directions.
This is the second major exchange after a long break. And we continue the work and fulfillment of the President's task - to return everyone.

We are returning our people from Russian captivity. 207 Ukrainians - soldiers of the Armed Forces, National Guard, DPSU, National Police - privates, sergeants and officers.
Many defenders of Mariupol, soldiers who were on "Azovstal", Zmiiny Island, Donetsk, Zaporizhzhia, Kharkiv, Luhansk, Kherson and Sumy directions.
This is the second major exchange after a long break. And we continue the work and fulfillment of the President's task - to return everyone.

-
HelaS
- drndalo
#193209 Re: Ukrajina
Mudra taktika prezivljavanja samoubilackog napada, sudaris se prije, i ne mozes daalje...
-
Bossona
#193210 Re: Ukrajina
Pu ukrajinske poljane Putlerove okupatorske Orke ležu i ne mogu da pobežu,........
18+
Spoiler
Show
-
zilog
#193211 Re: Ukrajina
Na ruskim tenkovima bi, zakonom, morala stajati naljepnica - lako zapaljivo...
Jbt, zapad izmisljao Javeline, Hellfire...
... kad ono, opalis ruski tenk, ekvivalentom kasikare - BUUUUUUMMMM
Jbt, zapad izmisljao Javeline, Hellfire...
... kad ono, opalis ruski tenk, ekvivalentom kasikare - BUUUUUUMMMM
- Ironmen
-
HelaS
#193213 Re: Ukrajina
-
Bossona
#193214 Re: Ukrajina
Putlerove Zombi Orke, kao da su sa neke druge planete,.....
Paradnost i realnost,.....
Paradnost i realnost,.....
Last edited by Bossona on 03/02/2024 10:04, edited 1 time in total.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#193215 Re: Ukrajina
novi level zabrinutosti - smjena zaluznija
-
lajkujMe
- janje_
-
Romanija
#193218 Re: Ukrajina
U normalnim drzavama zna se ko je predsjednik a ko komandant vojske. Ukr se cijeli ovaj rat bori da bude normalna drzava. Ukr se bori za slobodu i demokratiju a ne cuvanje pozicije komandnog kadra vojske.
Amerikanci su u WWII smjenili preko 10% komandnog kadra direktno ukljucenih u borbe, i generala medju njima.
- Ironmen
#193219 Re: Ukrajina
Spamercino ajde daj nam ti svoju analizu zasto se radi smjena Zaluznog ??
- Ironmen
#193221 Re: Ukrajina
Spamercicu dvojka sjedi.
Objašnjenje zašto se piše i hajde i ajde
Hajde nam dolazi iz turskog jezik i predstavlja imperativnu rečcu, sa značenjem kreni, pođi (krenite, pođite ukoliko je hajdete).
Kada je reč o pravopisu, bolje je pisati hajde, hajmo, hajdete, ipak govorno je prihvaćeno i da se ovo h na početku izostavi, te se u govoru češće može čuti ajde, ajmo, ajdete.
Iako su oblici bez h krnji, s obzirom da su ustaljeni, ispred njih se ne stavlja apostrof.
Nakon što smo odgovorili na pitanje kada se koristi ajde ili hajde, nadamo se će upotreba ovih oblika biti znatno lakša.
- nota1969
#193222 Re: Ukrajina
ma šta kažeš,Ironmen wrote: ↑03/02/2024 12:10Spamercicu dvojka sjedi.
Hajde nam dolazi iz turskog jezik i predstavlja imperativnu rečcu, sa značenjem kreni, pođi (krenite, pođite ukoliko je hajdete).
Kada je reč o pravopisu, bolje je pisati hajde, hajmo, hajdete, ipak govorno je prihvaćeno i da se ovo h na početku izostavi, te se u govoru češće može čuti ajde, ajmo, ajdete.
Iako su oblici bez h krnji, s obzirom da su ustaljeni, ispred njih se ne stavlja apostrof.
Nakon što smo odgovorili na pitanje kada se koristi ajde ili hajde, nadamo se će upotreba ovih oblika biti znatno lakša.
halali
u Sarajevu je to ajde papakalert
p.s. nema potrebe da šalješ pp
kontra strana sam od švrakina
- Ironmen
#193223 Re: Ukrajina
Ma znao sam da si iz Sarajeva nemas potrebe pisati, kad budes malo u boljoj ekonomskoj situaciji upali Golfaru pa se malo provozaj po nasoj lijepoj BiH nemoj se samo svercati po tramvajima, u Sarajevu ako se kaze papakalert kod nas na sjeveru se kaze "kockasta glava".nota1969 wrote: ↑03/02/2024 12:20ma šta kažeš,Ironmen wrote: ↑03/02/2024 12:10Spamercicu dvojka sjedi.
halali
- nota1969
#193224 Re: Ukrajina
kad legne plata eto me u ugljevikIronmen wrote: ↑03/02/2024 12:33Ma znao sam da si iz Sarajeva nemas potrebe pisati, kad budes malo u boljoj ekonomskoj situaciji upali Golfaru pa se malo provozaj po nasoj lijepoj BiH nemoj se samo svercati po tramvajima, u Sarajevu ako se kaze papakalert kod nas na sjeveru se kaze "kockasta glava".nota1969 wrote: ↑03/02/2024 12:20ma šta kažeš,Ironmen wrote: ↑03/02/2024 12:10
Spamercicu dvojka sjedi.
halali
- zforumas
#193225 Re: Ukrajina
Ako cemo mak na konac...Ironmen wrote: ↑03/02/2024 12:10Spamercicu dvojka sjedi.