Prislilni rad samo za zatvorenike lakših prekršajnih kazni, s kraćim rokom trajanja kazne. Teže je biti u zatvoru po cijeli dan, svaki dan, nego izlaziti vani i kopati najteže kamene kanale, ili raditi u ljevaonicama ili metalnim radionicama. Takvi "prislini radovi" su nagrade za zatvorenike. Pokušaj sebe zatvoriti 10 dana da nigdje ne izađeš, pa uporedi...Marihuana007 wrote: ↑02/02/2024 08:41 Stvarno treba uvesti prisilni rad ako ne može smrtna kazna. Kakva ljudska prava, zatvorenici trebaju imati samo pravo na pravično suđenje dok interni propisi zatvora kako će uspostaviti sistem u okviru zatvora ne treba nikoga da brine. Zamislite situaciju da zatvorenik izlezava 24 sata i ništa ne radi 20 godina izadje iz zatvora boljeg zdravlja nego stanovnici grada. Ovako lanci u rukama, policija obezbjedjenje i na ulicu neka miješa beton, gradi ceste i sličnom.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
HelaS
#75501 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Ozimician
#75502 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa ja bio 3 sedmice sam u izolaciji kad je bila korona.HelaS wrote: ↑02/02/2024 10:01Prislilni rad samo za zatvorenike lakših prekršajnih kazni, s kraćim rokom trajanja kazne. Teže je biti u zatvoru po cijeli dan, svaki dan, nego izlaziti vani i kopati najteže kamene kanale, ili raditi u ljevaonicama ili metalnim radionicama. Takvi "prislini radovi" su nagrade za zatvorenike. Pokušaj sebe zatvoriti 10 dana da nigdje ne izađeš, pa uporedi...Marihuana007 wrote: ↑02/02/2024 08:41 Stvarno treba uvesti prisilni rad ako ne može smrtna kazna. Kakva ljudska prava, zatvorenici trebaju imati samo pravo na pravično suđenje dok interni propisi zatvora kako će uspostaviti sistem u okviru zatvora ne treba nikoga da brine. Zamislite situaciju da zatvorenik izlezava 24 sata i ništa ne radi 20 godina izadje iz zatvora boljeg zdravlja nego stanovnici grada. Ovako lanci u rukama, policija obezbjedjenje i na ulicu neka miješa beton, gradi ceste i sličnom.
Kao da je to big deal.
Jesam doduse imao internet, cak tad nisam ni po forumu pisao.
-
moimoi
#75503 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Eno smeca uz svaku rijeku… uz ceste. Ne moraju cak ni kopati, dovoljno da skupljaju otpad. Fino im kao u USA nabave svjetlece kombinezone, kese u ruke i udri.mikrozadatak wrote: ↑02/02/2024 09:59 Ma nema tu zastare.
Oduzete vozačke, automobili nisu registrovani. Stalno ih zaustavljaju, slikaju kamere ... taj dug se samo povećava.
Samo strogi zatvor i prisilni rad. Čisti korito miljacke, lopataj snijeg s trotoara, ima rudnika ...
Filtriraj bazu, za 2 dana pohapsi, skloni stoku s ulica.
Nego gospoda ima tri obroka, teretane, tv… bolje uslove nego studenti u domovima.
- muha_sa
#75504 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne znam fakat kako je sad-al je nekad bilo da zatvorenici u centralnom zatvoru zaduže krampe i lopate pa i potrpaju u kombi na kojem piše "Miljacka" --tako nekako
i drito po gradu kopat kanale. Nisam jednom vidio poznanika il jarana kako u sivom cohanom odjelu kopa i lopata a stražar i nadgleda 
-
last mohicans
#75505 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Treba takve idiote preventivno obilaziti i otimati im i gaće s guice, a ne čekati da napravi sranje u saobraćaju ili da ovaku stvar napravi. Uvijek se bavimo posljedicima. Zašto kretenu nije uzeto i biciklo? Promijeniti i zakon o prekršajima, svakomo ko da svoje auto idiotu koji ima neplaćenih kazni, imao ili nemao saznanja o tome, treba da plati kaznu. Represivni aparat ne postoji uopće. Katica je nesposoban i u toj policiji generalno je malo ljudi koji pošteno žele zaraditi svoju plaću.noviclan wrote: ↑02/02/2024 04:50 Realno jeste jbg ako je neko u zabrani vec to je nekih tridesetak puta da ga uhvate i eto ga dvadeset milja ali nije realno da "trojka" nista ne poduzima, npr ja tebi dam svoje vozilo a nema kazni, nebitno vrijedi deset hiljada, uhvate tebe koji imas cetrdeset hiljada kazni vozilo ide na licitaciju i ti odmah imas trideset hiljada kazni nije bitno kako ces ti meni vratiti hoces li vratiti kada ces vratiti nebitno. Svjesno sam ti dao svoje vozilo i (nisam) znao da imas kazne jbg zaustavila te kontrola ja ga popusio cenera zato cu se ubuduce pitati kome dajem osobno vozilo, npr. ima i slucajeva imam kazne kupim vozilo registrovano i vozim da na kupoprodajni ne mogu ga trenutno prevesti zbog pet milja kazni uhvate me ode vozilo na licitaciju da vidis kako se placa ta kazna u zavisnosti od vrijednosti vozila... sistem 0
- Laplace
#75506 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Što je najgore, razmnožavaju se i šire gene.ShnjaZZZ wrote: ↑01/02/2024 18:36Al' bez zajebancije, evo meni 32, trojici najboljih drugova 30, 32 i 33 i nema šanse da možemo neku na kafu izvest, kamoli šta drugo, to ne da pričat sa soboma niko od nas nije ni krimogen nit koji đavo, sve vrijedni i radišni momci. A evo ovaj već izašo uz zatvora i oženio se, tako isto onaj mali što je onda u Zenici ubio policajca autom, već i djecu ima
![]()
Sjest i plakat
- emigrazione
#75507 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A što je ovaj mamojebac išao baš u Zenicu, nisam to upratio
-
noviclan
#75508 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma koliko zaradis toliko jedes, ne zaradis ne jedes i crkne nasrudin-hodzino magaremuha_sa wrote: ↑02/02/2024 10:18 Ne znam fakat kako je sad-al je nekad bilo da zatvorenici u centralnom zatvoru zaduže krampe i lopate pa i potrpaju u kombi na kojem piše "Miljacka" --tako nekakoi drito po gradu kopat kanale. Nisam jednom vidio poznanika il jarana kako u sivom cohanom odjelu kopa i lopata a stražar i nadgleda
![]()
-
last mohicans
#75509 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U nekim istočnim zemljama po vas cijelu noć rade, zaljevaju travnjake, čiste i sl. Sad bi se odmah pozvali na ljudska prava i ombdusmne. Koja tvoja kurčeva prava ti si prestupnik, nesorta, kojoj ne treba olakšavati robiju, nego je iskoristiti da doprineseš društvu kojeg narušavaš. Ja ne znam može li se to zakonskim aktima isposlovati i promijeniti, ali na tome treba raditi kao i na kažnjavanju saučesnika u zločinu koji posuđuju svoje ljubimce ubicama i narkomanima.muha_sa wrote: ↑02/02/2024 10:18 Ne znam fakat kako je sad-al je nekad bilo da zatvorenici u centralnom zatvoru zaduže krampe i lopate pa i potrpaju u kombi na kojem piše "Miljacka" --tako nekakoi drito po gradu kopat kanale. Nisam jednom vidio poznanika il jarana kako u sivom cohanom odjelu kopa i lopata a stražar i nadgleda
![]()
-
HelaS
#75510 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U Centralnom zatvoru zatvarani su "lakši" zatvorenici, pronevjera u poslovanju, provalnici, džeparoši, saobraćajne kazne sa smrtnim posljedicama, i slični. Nije bilo tada neplaćenih prekršajnih kazni, nije bilo 50% benefita. Teži zatvorenici bili su po Foči i Zenici. Šuman, npr. bio bi zatvoren u Zenici, i takve zatvorenike niko nije viđao po ulicama, niti treba.muha_sa wrote: ↑02/02/2024 10:18 Ne znam fakat kako je sad-al je nekad bilo da zatvorenici u centralnom zatvoru zaduže krampe i lopate pa i potrpaju u kombi na kojem piše "Miljacka" --tako nekakoi drito po gradu kopat kanale. Nisam jednom vidio poznanika il jarana kako u sivom cohanom odjelu kopa i lopata a stražar i nadgleda
![]()
-
sumirprimus
#75511 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
kako on nakupi 15k kazni a mene smore za jednu kaznu?
-
moimoi
#75512 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I u restoranu Kula su nekad radili zatvorenicimuha_sa wrote: ↑02/02/2024 10:18 Ne znam fakat kako je sad-al je nekad bilo da zatvorenici u centralnom zatvoru zaduže krampe i lopate pa i potrpaju u kombi na kojem piše "Miljacka" --tako nekakoi drito po gradu kopat kanale. Nisam jednom vidio poznanika il jarana kako u sivom cohanom odjelu kopa i lopata a stražar i nadgleda
![]()
- ShnjaZZZ
#75513 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa ne plaća, ne registruje, ne vadi dokumente
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#75514 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Treba biti majstor, jer zastara nastupa nakon 5 godina. Znaci on ima kazni u zadnjih 5 godina u visini 15k
- muha_sa
#75515 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
moimoi wrote: ↑02/02/2024 10:38I u restoranu Kula su nekad radili zatvorenicimuha_sa wrote: ↑02/02/2024 10:18 Ne znam fakat kako je sad-al je nekad bilo da zatvorenici u centralnom zatvoru zaduže krampe i lopate pa i potrpaju u kombi na kojem piše "Miljacka" --tako nekakoi drito po gradu kopat kanale. Nisam jednom vidio poznanika il jarana kako u sivom cohanom odjelu kopa i lopata a stražar i nadgleda
![]()
ne znam je li postoji i danas.
I to najbolja usluga bila
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#75516 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
moimoi
#75517 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Apropo … otac me odveo jednom i sad konobar da izvadi pomfrit na tanjur… a nekad su koristili viljusku i kasiku za vadjenjemuha_sa wrote: ↑02/02/2024 10:40moimoi wrote: ↑02/02/2024 10:38I u restoranu Kula su nekad radili zatvorenicimuha_sa wrote: ↑02/02/2024 10:18 Ne znam fakat kako je sad-al je nekad bilo da zatvorenici u centralnom zatvoru zaduže krampe i lopate pa i potrpaju u kombi na kojem piše "Miljacka" --tako nekakoi drito po gradu kopat kanale. Nisam jednom vidio poznanika il jarana kako u sivom cohanom odjelu kopa i lopata a stražar i nadgleda
![]()
ne znam je li postoji i danas.
![]()
I to najbolja usluga bila![]()
- Laplace
#75518 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako je minimalna kazna 5 godina, dobiće 3 godine i izaći poslije 1,5 godine "zbog dobrog vladanja". U tih 1,5 godine najmanje pola godine će bitina dopustima. Moja procjena.muha_sa wrote: ↑01/02/2024 21:58 https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... get/531352
Mada proces jeste u ranom stadiju, može se reći kako po Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, to jeste članu 166, predviđena kazna zatvora je minimalno 5 godina, s tim da limita nema. Ako bude osuđen po ovom članu, Adem Šuman bi mogao provesti do 45 godina iza rešetaka.
Za naš portal je komentarisao i pomagače, odnosno Elmedina Gradiščića i Mersima Saljevića, koji su također uhapšeni i kojima je određen pritvor.
"Što se tiče pomaganja, pomaganje je neiscrpan niz radnji, dakle bilo kojeg lica koje pomaže u učinjenju djela ili koje pomaže nakon izvršenja djela. Za samo krivično djelo je predviđena i kazna doživotnog zatvora, obzirom da se radi o teškom ubistvu. Ipak, vrlo je rano za davanje bilo kakvih prognoza", dodaje Feraget.
- Laplace
#75519 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
De facto će ovo ispasti olakšavajuća okolnost i povod za blagu kaznu. Znači, nadrogiraš se i imaš maltene diplomatski imunitet.vjeshalica wrote: ↑01/02/2024 22:03Bitan detalj:muha_sa wrote: ↑01/02/2024 21:58 https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... get/531352
Mada proces jeste u ranom stadiju, može se reći kako po Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, to jeste članu 166, predviđena kazna zatvora je minimalno 5 godina, s tim da limita nema. Ako bude osuđen po ovom članu, Adem Šuman bi mogao provesti do 45 godina iza rešetaka.
Za naš portal je komentarisao i pomagače, odnosno Elmedina Gradiščića i Mersima Saljevića, koji su također uhapšeni i kojima je određen pritvor.
"Što se tiče pomaganja, pomaganje je neiscrpan niz radnji, dakle bilo kojeg lica koje pomaže u učinjenju djela ili koje pomaže nakon izvršenja djela. Za samo krivično djelo je predviđena i kazna doživotnog zatvora, obzirom da se radi o teškom ubistvu. Ipak, vrlo je rano za davanje bilo kakvih prognoza", dodaje Feraget.Obzirom na sve okolnosti, mediji su prenijeli da su bili pod uticajem droga. Tu će očigledno sada biti i vještačenja, jer da bi neko bio krivično odgovoran, on mora biti uračunljiv. Osoba koja u vrijeme izvršenja djela iz određenih razloga nije mogla da shvati to što radi, ona nije uračunljiva. Ja se nadam da će vještačenje potvrditi da se radi o uračunljivom licu, ali ne znam u kakvom je stanju bilo tokom izvršenja djela", kaže Feraget
- muha_sa
#75520 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Loša ti procjena--ista kao moja kad sam procjenio da nema šanse da u Sarajevu bude ratLaplace wrote: ↑02/02/2024 10:52Ako je minimalna kazna 5 godina, dobiće 3 godine i izaći poslije 1,5 godine "zbog dobrog vladanja". U tih 1,5 godine najmanje pola godine će bitina dopustima. Moja procjena.muha_sa wrote: ↑01/02/2024 21:58 https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... get/531352
"Što se tiče pomaganja, pomaganje je neiscrpan niz radnji, dakle bilo kojeg lica koje pomaže u učinjenju djela ili koje pomaže nakon izvršenja djela. Za samo krivično djelo je predviđena i kazna doživotnog zatvora, obzirom da se radi o teškom ubistvu. Ipak, vrlo je rano za davanje bilo kakvih prognoza", dodaje Feraget.
Ovo je okrutno bezobzirno ubistvo--nije ubistvo u marisani i zato ce mu bit višegodišnja teška robija
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#75521 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Drzava je uracunljivo pustila neuracunljive da siju strah...i ubijaju neduzne.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#75522 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
kod nas nema doživnotnog znači oko 39 godina će dobiti
- vjeshalica
#75523 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
mozda ce mu dati 20 godina,sumnjam da ce mu bas pogodovati, ako sudija bude dobra svintace mu daleko vise vidjecemo ishodLaplace wrote: ↑02/02/2024 10:54De facto će ovo ispasti olakšavajuća okolnost i povod za blagu kaznu. Znači, nadrogiraš se i imaš maltene diplomatski imunitet.vjeshalica wrote: ↑01/02/2024 22:03Bitan detalj:muha_sa wrote: ↑01/02/2024 21:58 https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... get/531352
"Što se tiče pomaganja, pomaganje je neiscrpan niz radnji, dakle bilo kojeg lica koje pomaže u učinjenju djela ili koje pomaže nakon izvršenja djela. Za samo krivično djelo je predviđena i kazna doživotnog zatvora, obzirom da se radi o teškom ubistvu. Ipak, vrlo je rano za davanje bilo kakvih prognoza", dodaje Feraget.Obzirom na sve okolnosti, mediji su prenijeli da su bili pod uticajem droga. Tu će očigledno sada biti i vještačenja, jer da bi neko bio krivično odgovoran, on mora biti uračunljiv. Osoba koja u vrijeme izvršenja djela iz određenih razloga nije mogla da shvati to što radi, ona nije uračunljiva. Ja se nadam da će vještačenje potvrditi da se radi o uračunljivom licu, ali ne znam u kakvom je stanju bilo tokom izvršenja djela", kaže Feraget
- basicm
#75524 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja isto mislim da je ovo sistemski, iako smo navikli da kod nas nema sistema.konektovan wrote: ↑02/02/2024 10:56 Drzava je uracunljivo pustila neuracunljive da siju strah...i ubijaju neduzne.
- oldtajmer
#75525 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
to je sto posto tako,u bilo kakvim normalnim okolnostima bar 2/3 trecine ovih koji su na vlasti bi bili samo obicne kurcine,ovako se svi uvalili u raznorazne institucije sa kupljenim diplomama,ogrezli u korupciju,nepotizam,namjestene tendere itd.,u drzavnim preduzecima isto tako, svima savrseno i dobro su svjesni da u normalnoj drzavi bi vecina bila na marginama,zato nama nece nikad biti ni pedalj boljekonektovan wrote: ↑02/02/2024 10:56 Drzava je uracunljivo pustila neuracunljive da siju strah...i ubijaju neduzne.