Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
mujkoni
#20126 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
kod mene gree klima na auto fanu vrlo loše radi
čim stavim 2 crtice radi top, dok recimo 3 crtice još bolje radi ali je dosta glasnija nego na 2 crtice (tako da drzim na 2)
npr naštimana mi je 23c skupa 24c jeftina na aplikaciji (automatski prebaci radi bez problema)
kolega mi sa posla ima hisense klimu kaze senzor katastrofa (grije sa 12kom 40m2 otvorenog prostora)
jedina opcija mu je da ukljulči iFeel tad radi ok ..
čim stavim 2 crtice radi top, dok recimo 3 crtice još bolje radi ali je dosta glasnija nego na 2 crtice (tako da drzim na 2)
npr naštimana mi je 23c skupa 24c jeftina na aplikaciji (automatski prebaci radi bez problema)
kolega mi sa posla ima hisense klimu kaze senzor katastrofa (grije sa 12kom 40m2 otvorenog prostora)
jedina opcija mu je da ukljulči iFeel tad radi ok ..
- nagibSA
#20127 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Bobi wrote: ↑31/01/2024 08:29Ja sam prije 6 mjeseci uzeo, ne za klimu za neki drugi uredjaj, ima 20 A mislim da je to isti softwar, ima statistika potrošnje pored wifi upravljanja gasenja paljena u realnom vremenu ili vremenski štimat...radi i sadnagibSA wrote: ↑30/01/2024 18:07 Je l' ima neko iskustva sa ovim, kontam staviti na klimu posto nemam mjerac potrosnje? Po specifikaciji moze da trpi struju i najvise me taj spoj brine. Necu koristiti opciju on/off, bitno samo da mjeri kWh. Odgovara i velicina moze stati u razvodnu kutiju gdje su mi nastavljene (uvrtanjem) nula i faza.
![]()
.ovo samo uštekaš u utičnicu.
![]()
Jeste isti software, imam jedan njihov mjerac sa strujnim trafoom vec (za komplet stan na dolaznom vodu mjerim parametre), Tuya aplikacija je sasvim ok, radi pouzdano sve.anex wrote: ↑31/01/2024 08:48https://b2b.commel.hr/product/details/265-307nagibSA wrote: ↑30/01/2024 18:07 Je l' ima neko iskustva sa ovim, kontam staviti na klimu posto nemam mjerac potrosnje? Po specifikaciji moze da trpi struju i najvise me taj spoj brine. Necu koristiti opciju on/off, bitno samo da mjeri kWh. Odgovara i velicina moze stati u razvodnu kutiju gdje su mi nastavljene (uvrtanjem) nula i faza.
![]()
Ja ovu koristim.
Meni ne odgovara pametna utcnica (vec samo ovo kao sto sam postavio na slici), jer kabl ide direktno vani na SJ, a UJ se napaja preko SJ.
Mada vjerujem da je elektronika i kvalitet isti samo drugacije pakovanje. Uvijek postoji strah da nesto ne plane, posto nece biti na vidnom mjestu (ispod poklopca razvodne kutije).
- Haris033
#20128 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Imam glavni termometar u dnevnom boravku koji je precizan i koji polazuje vecu temp. za 1 stepen od one koju pokazuje MelCloud, bas kao što poakzuju termometri iz Apple HomePod Mini zvucnika (imam ih 3, jedan je u spavacoj sobi). Citav stan je konstantno fino zagrijan i po sobnim termometrima nikada ne ide ispod 22 stepena. Zbog čega bi lagao kada kazem da na Fan 1 i 2 klima ne radi dobro na način kako to radi na Auto Fan?romim wrote: ↑31/01/2024 08:47Vidi, na kraju krajeva mene briga dal tebi klima ugrije il ne. Ja sam se samo javio jer ces pogresnim informacijama zbuniti druge ljude na forumu pa onda imamo pitanje je li normalno da toliko, trosi, je li normalno da se cuje i odmah svi se hvataju vakumiranja i nedostatka freona.Haris033 wrote: ↑30/01/2024 20:49 Buraz, ja niti jednom nisam rekao da mi je hladno, već samo da primjetim razliku u radu klime na različitim brzinama ventilatora.
Temp. stana nikada nije išla ispod 21 stepen u spavaćoj sobi, a 22 u dnevnoj i to od 00-12h (tako je i naštimana). U ostalom dijelu dana temp. se kreće između 22.5 i 24 (nekada i 25) stepena, jer je to temperatura koja nam najviše godi.
Btw, slažem se s tim da grijem veću površinu od deklarisane i zato na manjim brzinama više troši energije.
Ti postavljas dijagram i tvrdis da klima na autofan manje trosi.
Tacno, manje trosi ali i manje grije.
Postavi termometre pa ces se uvjeriti.
Kao sto sam i rekao, stan od 60m2 se ne moze nikako grijati sa autofan.
E sad, ti jedno pises kad spominjes potrosnju i tvrdis da na autofan manje trosi, medjutim nigdje tad ne navodis ovo sto si sad potvrdio da klimu od 12 00 do 00 00 postavljas na drugacije postavke sa temperaturom i na 25c i ko zna koja brzina ventilatora.
U tvojim slikama potrosnje nema prikazana tvoja tvrsnja koliko, klima potrosi od 00 do 12 nego je prikazana potrosnja za 24h.
Pricas o vremeni od 00 do 12 i autofan i potrosnji a prikazujes dijagram od 24h gdje je pola sa drugim podesavanjima.
Nemoj tvrditi da klima manje trosi sa autofan a da isto, dobro grije kad ti klima ne radi stalno tako nego joj mijenjas podesavanja.
Ne moze tako javite se sa tvrdnjom najbolje autofan, najmanje trosi.
Ja tvrdim da se ne moze grijati stan od 60m2 sa temperaturom 23c i autofan bez mijenjanja postavki.
Ne da ne moze stan od 60m2 nego ne moze ni od 30m2
Ostavi klimu na autofan i 23c 3 dana bez diranja pa se javi koliko trosi i da li ti je toplo u stanju.
-
probook
#20129 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Autofan je bezveze bar meni, moze raditi na njemu u prelaznom periodu kad nije hladno ili ljeti kada hladi prostor.
A drugo - meni se cini da ste malo previse optereceni time koliko trosi, te se dijagrami prate ovo ono. Ja nikad ne gledam koliko trosi, ako mi je hladno pojacaj, ako mi je vruce smanji i to je to. Racun mi svake godine otprilike bude isti i vise znam u 20 maraka koliko ce doci za koji mjesec.
A drugo - meni se cini da ste malo previse optereceni time koliko trosi, te se dijagrami prate ovo ono. Ja nikad ne gledam koliko trosi, ako mi je hladno pojacaj, ako mi je vruce smanji i to je to. Racun mi svake godine otprilike bude isti i vise znam u 20 maraka koliko ce doci za koji mjesec.
-
romim
#20130 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nemam namjeru da se sa ljudima raspravljam, niti ja placam racun njima niti oni meni.
Svrha foruma bi trebala biti da se ljudima pomogne i da imaju realnu sliku o grijanju na klime.
Medjutim, iznose se polovicni i povrsni podatci pa su ljudi zbunjeni.
Za cetiri godine grijanja na klime, susreo sam se i sa problemima i sa razlicitim uredjajima, i probao razne opcije.
Ono sto iznosim na forumu je iz iskustva i sigurno provjereno i isprobano.
Temperatura u prostoru se prati na osnovu provjerenog termometra a ne na osnovu zadate temperature.
Klimu treba drzati duze vremena na jednim postavkama da bi se realno ispratio rad.
Svrha foruma bi trebala biti da se ljudima pomogne i da imaju realnu sliku o grijanju na klime.
Medjutim, iznose se polovicni i povrsni podatci pa su ljudi zbunjeni.
Za cetiri godine grijanja na klime, susreo sam se i sa problemima i sa razlicitim uredjajima, i probao razne opcije.
Ono sto iznosim na forumu je iz iskustva i sigurno provjereno i isprobano.
Temperatura u prostoru se prati na osnovu provjerenog termometra a ne na osnovu zadate temperature.
Klimu treba drzati duze vremena na jednim postavkama da bi se realno ispratio rad.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#20131 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Uostalom taj mcloud ne daje točne podatke samo procjenu točnije odokativnu procjenu potrošnje, uzima podatak o vanjskoj temp sa neta te parametre sa klime.
Kad klima grije na 23c 3 brzina na podu je 22 c na metar i pol 24.5 do 25 c.
Mjereno.
Kad klima grije na 23c 3 brzina na podu je 22 c na metar i pol 24.5 do 25 c.
Mjereno.
-
romim
#20132 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne znam ja zbog cega bi, eto objasni ti nama zbog cega?
Ne znam sta je to na osnovu cega ti zakljucujes da ne radi dobro na fan 1 i 2?
Ti pola dana drzis jedne postavke a drugo pola dana druge.
Ako pola dana drzis na 22c a drugo pola na 24c ti si automatski promjenom temperature promijenio i brzinu ventilatora na maksimalnu.
Kako ja tebi druze da objasnim neke stvari kad uz dosadasnje objasnjenje nisi shvatio, ne vrijedi.
Evo pokusaj nam ti objasniti ako si u 00 klimu smanjio na 22c i ona je imala od 00 do 01 prosjecnu, potrosnju 500w, zasto je onda klima od 01 do 02 imala prosjecnu potrosnju od 1600w
Izvoli molim te objasni tu pojavu i nista te ja vise necu pitati.
I zasto, ti dijagram potrosnje stalno ide dole pa se penje gore pa opet obara dole?

Vidis kako ti potrosnja seta prema gore pa opet dole.
A na gornjem dijagramu imas dio gdje stalno 5 sati imas istu potrosnju bez oscilacija.
Da ti je prostor jednako zagrijan i da ne mijenjas postavke, imao bi stalno jednak rad klime osim prilikom defrosta ili kad prozracis prostor.

Usput da napomenem da je ovo dijagram potrosnje od jutros kad nije bilo defrosta od 01 30 do 03 45 i vanjskom temperaturom od - 10c.
Imas srece pa si u stanu pa imas manje vanjskih zidova i grijute sigurno i okolni stanovi pa se zidovi sporije hlade.
Da si u kuci pitao bih te kakav bi bio dijagram.
-
romim
#20133 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Tacno se vidi da je od 08 00 do 14 00 temperatura smanjena sa 23c na 21c.
To potvrdjuje i dijagram potrosnje i nagli skok u 14 00 i povecanje temperature.
Dok je bio pojacan ventilator i temperatura je bila, niža. Sad da li je rucno smanjena ili klima ima, senzor da smanji rad kad niko nema u prostoriji, al, vjerovatno da je rucno jer sigurno niko nije hodao po prostoriji od 00 do 08.
- Casual's
#20134 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Tesla inverter 18k. Klima je radila non-stop od 23.12. do 23.01. Temperatura nastimana na 24C (realnih u sobi 23), srednja vrijednost fan, 60 m2 se u potpunosti grije (soba od 10 m2 - ponekad). Doslo tacno za klimu 74 KM struje (jeftina i skupa tarifa). Kuca je novije gradnje, bez fasade, PCV stolarija srednja klasa, veliki otvori.
-
romim
#20135 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Da ima fasadu rekao bih da je to ista potrosnja kao kod mene za dvije klime koje griju oko 60m2.
Ovako mogu da kazem da je ta kuca vjerovatno negdje u Hercegovini gdje je malo toplije.
Ovako mogu da kazem da je ta kuca vjerovatno negdje u Hercegovini gdje je malo toplije.
- Casual's
- Haris033
#20137 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne vidim zbog čega ovolika rasprava o nečemu tako trivijalnom?
Dijagram MelClouda kaže da nema oscilacija u potrošnji el. energije kada je uključen Auto Fan u odnosu kada se upali u 1 ili 2 brzini pod istim zadatim temperaturama.
U oba slučaja temperatura u stanu je ista kao što je zadata, možda u 1 stepen razlike. U stanu je baš toplo.
Da li je uzrok tome vanjska temp. ili nešto drugo više nije ni bitno.. Ostat će mi na auto fan sve dok ne vidim neke neg. promijene.
Dijagram MelClouda kaže da nema oscilacija u potrošnji el. energije kada je uključen Auto Fan u odnosu kada se upali u 1 ili 2 brzini pod istim zadatim temperaturama.
U oba slučaja temperatura u stanu je ista kao što je zadata, možda u 1 stepen razlike. U stanu je baš toplo.
Da li je uzrok tome vanjska temp. ili nešto drugo više nije ni bitno.. Ostat će mi na auto fan sve dok ne vidim neke neg. promijene.
-
Jegerrr
#20138 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Mislim da si upravu dali sam ja ili neko od članova smanjio je temperaturu.Ali ja sam Harisu stjeo da pokažem potrošnju taj dan pošto i on ima miciku ft35 stim da ja živim Hadzićima kod Sarajeva. Blizu su planine pa je i klima malo sirovina.romim wrote: ↑31/01/2024 14:38Tacno se vidi da je od 08 00 do 14 00 temperatura smanjena sa 23c na 21c.
To potvrdjuje i dijagram potrosnje i nagli skok u 14 00 i povecanje temperature.
Dok je bio pojacan ventilator i temperatura je bila, niža. Sad da li je rucno smanjena ili klima ima, senzor da smanji rad kad niko nema u prostoriji, al, vjerovatno da je rucno jer sigurno niko nije hodao po prostoriji od 00 do 08.
-
Jegerrr
#20139 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
U toku svog kratkog iskustva sam primjetio da je npr bolje staviti tem. 22c a povećati fan 3ili 4 nego povećati temperaturu 24.a staviti fan1 ili 2. Dobijemo isti efekat ali potrošnja će biti veća u drugoj opciji.
- rovac13
#20140 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Tvoje kratko iskustvo sa podudara sa mojim puno duzim iskustvom .
S tim sto sam ja kacio senzore na unutarnju pa izmjerio sta se tacno desava sa promjenom fan postavki.
I to se podudarilo sa tvojim zapazanjem.
S tim sto sam ja kacio senzore na unutarnju pa izmjerio sta se tacno desava sa promjenom fan postavki.
I to se podudarilo sa tvojim zapazanjem.
-
lostaroundhere
#20141 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Mitsubishi SF 35 Hyper Heating,
zadana temp 23 C. Upaljena u Septembru i nikad nije ugasena, podesena na 3 crtice Fan speed. Racun u Decembru dosao 110 KM ( ukupno za citav sprat kuce, grijanje + bojler i ostala potrosnja). Racun za Jaunar dosao 120 KM ( Opet kazem ukupno). Mi prezadovoljniiiii. Grijemo sa njom cca 35 m2.
Drva bi potrosio minumum 2 metra, tako da zivila zivila klimaa.
Edit: Cuo sam za taj Defrost ali iskreno ne znam sta je to jer ova moja uvijek puse toplo. A u kuci smo stalno i nismo primjetili da se desi da puse hladno.
zadana temp 23 C. Upaljena u Septembru i nikad nije ugasena, podesena na 3 crtice Fan speed. Racun u Decembru dosao 110 KM ( ukupno za citav sprat kuce, grijanje + bojler i ostala potrosnja). Racun za Jaunar dosao 120 KM ( Opet kazem ukupno). Mi prezadovoljniiiii. Grijemo sa njom cca 35 m2.
Drva bi potrosio minumum 2 metra, tako da zivila zivila klimaa.
Edit: Cuo sam za taj Defrost ali iskreno ne znam sta je to jer ova moja uvijek puse toplo. A u kuci smo stalno i nismo primjetili da se desi da puse hladno.
-
Jegerrr
#20142 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Defrost se dešava sad neko zapazi a neko ne obraća pažnju, uglavnom kod mene je sinoć bio oko 23h i jedan jutros oko5:30. Kad klima radi defrost unutrašnja prestaje puhat a vanjska počne drugačije i bućnije da radi nakon toga počinje voda teći. (Nisam još vanjsku tacnu povezao sa kodez crijevom )
-
Jegerrr
#20143 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Defrost se dešava sad neko zapazi a neko ne obraća pažnju, uglavnom kod mene je sinoć bio oko 23h i jedan jutros oko5:30. Kad klima radi defrost unutrašnja prestaje puhat a vanjska počne drugačije i bućnije da radi nakon toga počinje voda teći. (Nisam još vanjsku tacnu povezao sa kodez crijevom )
-
romim
#20144 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Za prethodni post sa dijagramom, nije ni bitno samo sam skrenuo paznju da dijagram sve pokaze i moze se pratiti rad klime.
U pravu si sto se tice tih podesavanja, ali ce na drugoj opciji pri vecoj potrosnji i prostor biti dijelom vise zagrijan.
Na zadatoj 22c i fan 3 i 4 cijeli prostor ce imati temperaturu 22c.
Na zadatoj 24c i fan 1 i 2 imaces kod klime 24c na sredini 23c i u coskovima 22c.
Za mene je kad sam u prostoru prihvatljiv fan 1 i, eventualno 2.
Fan 3 i 4 mogu koristiti, samo trenutno ako sam prozracio, prostor pa da za, 10min ponovo dostigne zadatu temperaturu.
Inace ovako mi je to, preglasno.
I fan 2 mi pocne smetati da stalno slusam šum koji, pravi.
-
miki8
#20145 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Moze li neko upucen da nam razbije iluzije sta koji uređaj znaci, gdje se ugradjuje i koje su prednosti mane:
1. On/off klima - Ovo je obicna klima koja ima dva rezima - radi / ne radi. Prednost je sto je jeftina, nedostatak sto je efikasnost relativno malena. Sistem je zrak-zrak. Nije mi poznato ko ovo kupuje i u koje svrhe.
2. Inverter klima - Ovo je klima koja ima regulaciju intenziteta rada, zavisno od zadane temparature. Prednost je sto je relativno jeftina i efikasna. Sistem je zrak-zrak. Ovakav tip klime moze biti split (vanjska i unutrasnja) ili multi split (vanjska i vise unutrasnjih, stim sto unutrasnje nemaju pojedinacnu kontrolu). Ugrađuju se u stanove i kuce.
3. Toplotna pumpa - Nije mi poznato na koji princip radi toplotna pumpa iako vizuelno izgleda kao inverter, prati je fama da je visoko efikasna i veoma skupa
Sistem moze biti zrak-zrak, zrakvoda, voda-zrak, voda-voda. Uglavnom ljudi idu na varijantu vode u korist podnog grijanja gdje ne treba visoka temparatura vode. Ugrađuje se u veće stanove i kuće. Nije mi poznato da li je moguc multi split.
4. VRF i Mini VRF - Nije mi poznato kako ovaj sistem radi i koja je slicnost ovoga sistema inverter klimi ili toplotnoj pumpi. Marketinski je VRF promovisan kao sistem gdje vise unutrasnjih jedinica ima svoju kontrolu zeljene temparature. Ovaj sistem je skoro iskljucivo prisutan u manjim i srednje vecim poslovnim objektima.
5. Chiller - Ovaj sistem mi je totalno nepoznat i stvara najvise zabluda. Ima ga u raznim kapacitetima, od sistema za kuce pa sve do ogromnih poslovnih objekata i hotela. Na netu su uglavnom oprecni utisci za ovaj sistem.
6. Ventilacija - Mnogi smatraju da klima uvlaci vjez vazduh (a ona vrti jedan te isti), misleci da time dobijaju i ventilaciju. Ventilacija je potpuno odvojen sistem i obicno se radi putem cijevi, gdje se putem jedne ubacuje svjez, a putem druge izbacuje ustajali zrak. Najcesce ide na poslovne objekte ili pasivne kuce gdje nije pozeljno otvaranje vrata i prozora za prozracivanje.
1. On/off klima - Ovo je obicna klima koja ima dva rezima - radi / ne radi. Prednost je sto je jeftina, nedostatak sto je efikasnost relativno malena. Sistem je zrak-zrak. Nije mi poznato ko ovo kupuje i u koje svrhe.
2. Inverter klima - Ovo je klima koja ima regulaciju intenziteta rada, zavisno od zadane temparature. Prednost je sto je relativno jeftina i efikasna. Sistem je zrak-zrak. Ovakav tip klime moze biti split (vanjska i unutrasnja) ili multi split (vanjska i vise unutrasnjih, stim sto unutrasnje nemaju pojedinacnu kontrolu). Ugrađuju se u stanove i kuce.
3. Toplotna pumpa - Nije mi poznato na koji princip radi toplotna pumpa iako vizuelno izgleda kao inverter, prati je fama da je visoko efikasna i veoma skupa
4. VRF i Mini VRF - Nije mi poznato kako ovaj sistem radi i koja je slicnost ovoga sistema inverter klimi ili toplotnoj pumpi. Marketinski je VRF promovisan kao sistem gdje vise unutrasnjih jedinica ima svoju kontrolu zeljene temparature. Ovaj sistem je skoro iskljucivo prisutan u manjim i srednje vecim poslovnim objektima.
5. Chiller - Ovaj sistem mi je totalno nepoznat i stvara najvise zabluda. Ima ga u raznim kapacitetima, od sistema za kuce pa sve do ogromnih poslovnih objekata i hotela. Na netu su uglavnom oprecni utisci za ovaj sistem.
6. Ventilacija - Mnogi smatraju da klima uvlaci vjez vazduh (a ona vrti jedan te isti), misleci da time dobijaju i ventilaciju. Ventilacija je potpuno odvojen sistem i obicno se radi putem cijevi, gdje se putem jedne ubacuje svjez, a putem druge izbacuje ustajali zrak. Najcesce ide na poslovne objekte ili pasivne kuce gdje nije pozeljno otvaranje vrata i prozora za prozracivanje.
- Haris033
#20146 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Inverterljupci..
Tetka, koja je nedavno kupila VIVAX Y ACP-12CH35AEYI, nakon 5 dana korištenja iste je preprezadovoljna
Kaze da se nikada u 40 godina boravka u stanu nije ugrijala (korsitila TA peć i sve moguće grijalice, drva..), kao što je grije ovaj inverter.. Temp. u komplet stanu (40m2) joj je sada konstantno 24C.
A kako su dvije porodice iz komšiluka vidjele i osjetile toplotu stana, u roku 2 dana su prodata još dva ovakva modela.
Tetka, koja je nedavno kupila VIVAX Y ACP-12CH35AEYI, nakon 5 dana korištenja iste je preprezadovoljna
Kaze da se nikada u 40 godina boravka u stanu nije ugrijala (korsitila TA peć i sve moguće grijalice, drva..), kao što je grije ovaj inverter.. Temp. u komplet stanu (40m2) joj je sada konstantno 24C.
A kako su dvije porodice iz komšiluka vidjele i osjetile toplotu stana, u roku 2 dana su prodata još dva ovakva modela.
Last edited by Haris033 on 03/02/2024 12:44, edited 1 time in total.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
-
miki8
#20148 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Volim pratiti temu o klimama i pokusavam povezati osnovne razlike izmedju sistema. Kako citam postove, cesto su tehnicka objasnjenja iskusnih forumasa konfuzna. Napisao sam post gdje se vidi sta ja znam i zamolio sam da to neko procita i dopuni dijelove koje ne znam.
Napisi na Google "heat pump vs VRF" pa ces vidjeti clanke... ili napisi chiller vs vrf. Dodjes do clanka gdje se objasnjava kako chiller radi na principu vode, a onda naletis na Mideu 5kW Mini Chiller koja u opisu ima da je to heat pump inverter.
-
isx
#20149 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Sinko, svaka klima je toplotna pumpa.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#20150 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Dobro prika ali ova tema je za imaoce 9ki, 12ki i inih.. Ljudi koji hoce de se ugriju za manje para nego na pelet/plin/whatever.
To sto ti pises je nesto za magistarakog ili za licna interesovanja,hobije i ko zna sta.
Dakle tema je “grijanje na inverter klima uredjaje” chilleri i killeri su mozda na redditu ili ovim nekim benchmark i slicnim srpskim forumima gdje ne znas koji je clan pametniji, iskusniji i informisaniji. Doduse ima ih i na ovoj temi/forumu
To sto ti pises je nesto za magistarakog ili za licna interesovanja,hobije i ko zna sta.
Dakle tema je “grijanje na inverter klima uredjaje” chilleri i killeri su mozda na redditu ili ovim nekim benchmark i slicnim srpskim forumima gdje ne znas koji je clan pametniji, iskusniji i informisaniji. Doduse ima ih i na ovoj temi/forumu

.