Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#15426 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 29/01/2024 16:05 Vala bas :-D

Kad ja napisem kako su kirije skupe, onda mi kazu:
- pa nije München jedini grad, zasto svi letite u München... (ili grad komparabilne velicine i sadrzaja, evo i Stockholm)

Kad im kazem da u manjim mjestima zapravo gubis sve one prednosti koje su toliko pohvaljene i navedene kao razlog za iseljavanje: kulturni sadrzaj, eventi, javni prevoz, skolstvo, zdravstvo... onda napisu:
- pa ko ti je kriv sto ti zivis u "supku od Rosenheima " :D

Onda ovamo ljudi mrtvi hladni preporucuju zivot u svedskoj mocvari od max 10 kuca, 35 km od Uppsale i kazu da se moze povoljno kupiti zemlja i napraviti kuca u Svedskoj.

Dakle bukvalno svako mjesto (grad, selo) u dolini Bosne, Lasve, Neretve i Sprece je manja vukoje*ina od ovakvog mjesta.

@Didier
Pa sto se jadan patis, nije valjda da ti zena ne da nazad :mrgreen:.
Ozimician

#15427 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 29/01/2024 16:46

- pa nije München jedini grad, zasto svi letite u München... (ili grad komparabilne velicine i sadrzaja, evo i Stockholm)

Kad im kazem da u manjim mjestima zapravo gubis sve one prednosti koje su toliko pohvaljene i navedene kao razlog za iseljavanje: kulturni sadrzaj, eventi, javni prevoz, skolstvo, zdravstvo... onda napisu:

Onda ovamo ljudi mrtvi hladni preporucuju zivot u svedskoj mocvari od max 10 kuca, 35 km od Uppsale i kazu da se moze povoljno kupiti zemlja i napraviti kuca u Svedskoj.

Dakle bukvalno svako mjesto (grad, selo) u dolini Bosne, Lasve, Neretve i Sprece je manja vukoje*ina od ovakvog mjesta.

@Didier
Dakle slazes se da je dobar zivot u svedskoj ledenoj mocvari izvan civilizacije ? :D
jeza u ledja

#15428 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

elcaliente wrote: 29/01/2024 08:21
jeza u ledja wrote: 29/01/2024 01:25 Nije bitno koliko je kilometara vec koliko vremena treba do centra.

Za nekog iz BiH 30km je za nekog u Njemackoj 15 eura :D
22 radna dana. 60km dnevno ili 30 eur, u mjesec dana samo za put na posao treba 660 Eur, ne brojeci vrijeme koje provodi u autu.
elcaliente wrote: 29/01/2024 12:22
izvrsni direktor wrote: 29/01/2024 08:33 Pa ne mora sa masseratijem na posao
Pa kada vec zivi u Outbacku onda mu treba brzo auto da ne kasni.
Covjek naveo gore 15 eur, pa sam tako racunao.

Vjerovatno mu treba neki terenac ili tako nesto.
15 "eura" je bila igra rijeci. :D

Htio sam reci da kilometraza u BiH nije isto sto i kilometraza u EU. Brzi putevi, brzi javni prijevoz.

PS: Plus sto saobracajna infrastruktura nije jedina vrsta infrastrukture koja je bolja i brza u razvijenoj zemlji.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#15429 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 29/01/2024 16:59
elcaliente wrote: 29/01/2024 08:21
jeza u ledja wrote: 29/01/2024 01:25 Nije bitno koliko je kilometara vec koliko vremena treba do centra.

Za nekog iz BiH 30km je za nekog u Njemackoj 15 eura :D
22 radna dana. 60km dnevno ili 30 eur, u mjesec dana samo za put na posao treba 660 Eur, ne brojeci vrijeme koje provodi u autu.
elcaliente wrote: 29/01/2024 12:22
izvrsni direktor wrote: 29/01/2024 08:33 Pa ne mora sa masseratijem na posao
Pa kada vec zivi u Outbacku onda mu treba brzo auto da ne kasni.
Covjek naveo gore 15 eur, pa sam tako racunao.

Vjerovatno mu treba neki terenac ili tako nesto.
15 "eura" je bila igra rijeci. :D

Htio sam reci da kilometraza u BiH nije isto sto i kilometraza u EU. Brzi putevi, brzi javni prijevoz.

PS: Plus sto saobracajna infrastruktura nije jedina vrsta infrastrukture koja je bolja i brza u razvijenoj zemlji.
Nema to veze, to je stvar mentaliteta, ali i javne infrastrukture.

Bosna je puna hrpe malih mjesta gdje svako iz sela sanja da ima nešto u centru, pa makar bio samo 6 kilometara od opštine.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15430 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 29/01/2024 16:05 Dakle bukvalno svako mjesto (grad, selo) u dolini Bosne, Lasve, Neretve i Sprece je manja vukoje*ina od ovakvog mjesta.
Malo realnosti ne bi bilo na odmet, majku mu.
Ja znam da u tim veleselima u dolini lasve djeca ako nece sutat loptu nemaju drugog izbora. Plivat se nauce u 8 ili u srednjoj tek, jer ponekad bude hladna voda u bazenima u mega giga selima doline sprece pa ne mogu. Kina u selima u dolini sprece prepuna, pa ne mogu djeca steci kulturu odlaska u kino. Da ne nabrajamo dalje, jer ako si vidio koje selo tamo gdje si, znao bi kakva je situacija sto se tice ovih stvari.
Znaci, cemu valjanje takvih gluposti s tvoje strane godinama na ovom forumu?
PreWiBa

#15431 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

izvrsni direktor wrote: 29/01/2024 19:29
Ozimician wrote: 29/01/2024 16:05 Dakle bukvalno svako mjesto (grad, selo) u dolini Bosne, Lasve, Neretve i Sprece je manja vukoje*ina od ovakvog mjesta.
Malo realnosti ne bi bilo na odmet, majku mu.
Ja znam da u tim veleselima u dolini lasve djeca ako nece sutat loptu nemaju drugog izbora. Plivat se nauce u 8 ili u srednjoj tek, jer ponekad bude hladna voda u bazenima u mega giga selima doline sprece pa ne mogu. Kina u selima u dolini sprece prepuna, pa ne mogu djeca steci kulturu odlaska u kino. Da ne nabrajamo dalje, jer ako si vidio koje selo tamo gdje si, znao bi kakva je situacija sto se tice ovih stvari.
Znaci, cemu valjanje takvih gluposti s tvoje strane godinama na ovom forumu?
:lol:
Image
Image
izvrsni direktor

#15432 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ovo u dolini lasve neko selo sa skijalistem??
konami666

#15433 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

melac wrote: 29/01/2024 13:39
konami666 wrote: 29/01/2024 10:36
melac wrote: 28/01/2024 18:33

Pa barem u 90% Svedske mozes naci za tu cijenu. Nije valjda samo Stockholm Svedska, jebo joj ja mater. A covjek se referirao na ruralne dijelove, ne na urbane, ali u relativnoj blizini veceg grada.
Evo 35 km od centra Uppsale u Almunge, cijena i 45k€: https://www.hemnet.se/bostad/tomt-almun ... 4-18916015

A evo i Tierp za 65k€ zemljiste: https://www.hemnet.se/bostad/tomt-tierp ... 9-17469156
Nije samo Stockholm Švedska ali ako želiš metropolu onda Stockholm i Göteborg. Ostatak gradova premali.
Lijepo je otići u divljinu i hodati po šumi ali živjeti na sjeveru švedske ne mogu ni zamisliti pa i da mi besplatno daju da živim tamo.
35km od centra uppsale vukojebina.
Prica je pocela da covjek ne zeli metropolu, tako sam se ja referisao sa nekom paralelom u Svedskoj za slicne lokacije, u non-urbanom dijelu Svedske, a opet u relativnoj blizini Metropole.
Poenta je bila koliko treba love da se napravi kuca u Njemackoj, pocevsi od cijene zemljista, a da kuca nije u Metropoli ili nekim mondenim ljetovalistima, i tako navodim primjere. Da je covjek rekao hocu da zivim na 10km od kraljevske palace onda bi prica bila drugacija. Ziku?

Evo Eskilstuna, 8 km od centra grada. Grad velicine Zenice, ako ne i veci. A do centra Stockholma ako bas zeli otici je nekih sati i po, znaci bukvalno nista ako tipa zeli otici na koncert, utakmicu ili neki kurac tako, a cijena zemljista 80k€.
A ko zeli napraviti kucu u Täby opstini, njemu ni pola miliona nece pomoci. A opet je na pola sata voznje od centra grada.
Znaci zivi u Almunge i do centra Uppsale 30 minuta, zivi u Täby i do centra Stockholma 30 minuta. U Almunge kupi zemljiste za 40k€, napravi kuci da bijesni i sve ga kosta 400k€, dok u Täby pocetna cijena zemljista je 400k€.
Ako ne želiš metropolu to je druga stvar. Ali opet, poslovne mogućnosti u Eskilstuni ili Uposali su 0 u poređenju sa Stockholmom ili Göteborgom. Opet, zavisi u kojoj si branši, ako si u IT onda to nema veze pogotovo ako radiš remote. Ali ako hoćeš da si bliže mjestu gdje ima zivota (za Švedske uslove) onda moraš živjeti u gradu.
melac

#15434 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

konami666 wrote: 29/01/2024 19:54
melac wrote: 29/01/2024 13:39
konami666 wrote: 29/01/2024 10:36

Nije samo Stockholm Švedska ali ako želiš metropolu onda Stockholm i Göteborg. Ostatak gradova premali.
Lijepo je otići u divljinu i hodati po šumi ali živjeti na sjeveru švedske ne mogu ni zamisliti pa i da mi besplatno daju da živim tamo.
35km od centra uppsale vukojebina.
Prica je pocela da covjek ne zeli metropolu, tako sam se ja referisao sa nekom paralelom u Svedskoj za slicne lokacije, u non-urbanom dijelu Svedske, a opet u relativnoj blizini Metropole.
Poenta je bila koliko treba love da se napravi kuca u Njemackoj, pocevsi od cijene zemljista, a da kuca nije u Metropoli ili nekim mondenim ljetovalistima, i tako navodim primjere. Da je covjek rekao hocu da zivim na 10km od kraljevske palace onda bi prica bila drugacija. Ziku?

Evo Eskilstuna, 8 km od centra grada. Grad velicine Zenice, ako ne i veci. A do centra Stockholma ako bas zeli otici je nekih sati i po, znaci bukvalno nista ako tipa zeli otici na koncert, utakmicu ili neki kurac tako, a cijena zemljista 80k€.
A ko zeli napraviti kucu u Täby opstini, njemu ni pola miliona nece pomoci. A opet je na pola sata voznje od centra grada.
Znaci zivi u Almunge i do centra Uppsale 30 minuta, zivi u Täby i do centra Stockholma 30 minuta. U Almunge kupi zemljiste za 40k€, napravi kuci da bijesni i sve ga kosta 400k€, dok u Täby pocetna cijena zemljista je 400k€.
Ako ne želiš metropolu to je druga stvar. Ali opet, poslovne mogućnosti u Eskilstuni ili Uposali su 0 u poređenju sa Stockholmom ili Göteborgom. Opet, zavisi u kojoj si branši, ako si u IT onda to nema veze pogotovo ako radiš remote. Ali ako hoćeš da si bliže mjestu gdje ima zivota (za Švedske uslove) onda moraš živjeti u gradu.
Jebo mater ovo isto Nadrealisti kad ovaj cita da nece biti plate, a onda ga gledatelji napadaju gdje je njihova plata...tako i vi napravim poredjenje gdje se moze u Svedskoj napraviti kuca za do 400k€ a vi svi navalili gdje je zivot, gdje se zivi, nisam se za to selio i sl.

Nije tema gdje je bolje zivjeti, vec gdje se moze u Njemackoj napraviti kuca za 400k€, Ozimican kaze da en moze, pola gige kaze da moze, zakljucak je neko selo izvan vecih gradova s njegove strane. Napravim paralelu kako to izgleda otprilke u Svedskoj i gdje se moze za te pare napraviti kuca. A vi se ostali nikako ne mozete drzati diskursa u raspravi vec svi navalili sa svojim stajalistima, pozicijama, zeljama i ciljevima gdje se zivi gdje se ne zivi i sl.
Last edited by melac on 29/01/2024 20:07, edited 1 time in total.
melac

#15435 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

@Didier
Ako sam ja igdje u ovoj raspravi naveo da preporucujem Svedsku ove navedi jednu recenicu?

Kakvo je preporuka ako samo navedem paralelu gdje se moze napraviti kuca za pare o kojima se ti i pola gige raspravljate, evo hajde ti meni reci?

S druge strane meni je drago da ti imas neke vece/vise ciljeve u zivotu, a neki stan ili nekretnina i Minchenu vjerovatno to jeste. Samo naprijed i hrabro, nema nista od kukanje i negative, samo ciljeve postavi, glavu dole i upri.
anelsol

#15436 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

izvrsni direktor wrote: 29/01/2024 16:02 Ako je bangladešanima dobro u bosni, zasto nas narod ide iz nje?
Njima je dobro jer ima tri puta veću platu nego u Bangladešu. Tako i naši ljudi idu iz Bosne zato što tamo gdje idu imaju tri puta veću platu nago u Bosni, plus još neki detalji oko kojih se raspravlja.
detroit-mercy

#15437 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 29/01/2024 16:53

@Didier
Dakle slazes se da je dobar zivot u svedskoj ledenoj mocvari izvan civilizacije ? :D
Sto se kulture tice, bolje je u Zivinicama :mrgreen: on bas nedostju kulturna desavnja kad se maknes u svedske mocvare :mrgreen:.
Ozimician

#15438 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 29/01/2024 21:20
Ozimician wrote: 29/01/2024 16:53
Sto se kulture tice, bolje je u Zivinicama :mrgreen: on bas nedostju kulturna desavnja kad se maknes u svedske mocvare :mrgreen:.
https://www.vitez.info/tarik-filipovic- ... ivinicama/

Pa u svakom slucaju vise ima kulturnog sadrzaja u Zivinicama nego u nekom selu 35km od Uppsale sa 10 kuca max.

:thumbup: :thumbup:

Jel vi stvarno mislite da u provincijskim gradovima poput Zivinica ljudi ne idu u kino, ne gledaju predstave... :-)
izvrsni direktor

#15439 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 29/01/2024 16:05
Ozimician wrote: 29/01/2024 21:33
Jel vi stvarno mislite da u provincijskim gradovima poput Zivinica ljudi ne idu u kino, ne gledaju predstave... :-)
Pa jel u gradu zivinice il u bukvalno svakom selu? Dogovorite se ti i Ozi od danas.

Al slazem se s tobom pa bi da se nadovezem:
da vidis kulturnih desavanja u goleticima gornjim, klokotnicki teatar stalno rasprodan, u matuzicima u kinu mjesec unaprijed moras kartu rezervisati..svedske vukojebine mogu samo da mastaju kulturnu scenu kakva vlada u Dusinu.
:thumbup:
Ozimician

#15440 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 29/01/2024 22:36
Pa jel u gradu il u bukvalno svakom selu? Dogovorite se ti i Ozi od danas.

da vidis kulturnih desavanja u goleticima gornjim, klokotnicki teatar stalno rasprodan, u matuzicima u kinu mjesec unaprijed moras kartu rezervisati..svedske vukojebine mogu samo da mastaju kulturnu scenu kakva vlada u Dusinu.
Matuzici su na 5km od Doboja i mislim 10km od Tesnja.
Klokotnica takodjer ima 10ak km do Doboja.

I dalje blize nego ovih 35km do civilizacije. :thumbup:

Dakle sva ta sela u ovim podrucjima koje sam danas nabrojao imaju manje od 35km do najblizeg grada sa kulturnim i sportskim sadrzajem.

A 35 km u takvim vukojebinama je i dalje 35 km, ko misli da odatle ima javni prevoz svakih sat vremena, nesto se dobro zajebao. Ima Schulbus i to je to.

Jbg, kad spomenemo Gluhu Bukovicu, svi ce reci koja vukojebina - i jeste, ali i dalje ima manje od 30km do Travnika.

EDIT: Naravno da je to sve manje više k* sto se tice tih sadrzaja i da moze daleko bolje, ali ne treba ni idealizirati svedsku mocvaru izvan civilizacije i smatrati da je bolja od nasih vancivilizacijskih mjesta.
izvrsni direktor

#15441 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Peres na ruke
Hajvan

#15442 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

bio sam u Sigtuni

dva sata izdrzao..stoicki

a to je bio kraljevski i ekonoski centar dva i pol vijeka.

lol
jeza u ledja

#15443 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 29/01/2024 22:41

Dakle sva ta sela u ovim podrucjima koje sam danas nabrojao imaju manje od 35km do najblizeg grada sa kulturnim i sportskim sadrzajem.

A 35 km u takvim vukojebinama je i dalje 35 km, ko misli da odatle ima javni prevoz svakih sat vremena, nesto se dobro zajebao. Ima Schulbus i to je to.

Jbg, kad spomenemo Gluhu Bukovicu, svi ce reci koja vukojebina - i jeste, ali i dalje ima manje od 30km do Travnika.

EDIT: Naravno da je to sve manje više k* sto se tice tih sadrzaja i da moze daleko bolje, ali ne treba ni idealizirati svedsku mocvaru izvan civilizacije i smatrati da je bolja od nasih vancivilizacijskih mjesta.
Jel isto 35km autoputem ili 35km makadamom?

Jel isto u selu gdje svaka kuca ima fiber internet ili u selu gdje ni mobilna mreza ne radi kako treba?

Jel isto u selu gdje imas bazen ili u selu gdje dom kulture prokisnjava?

Ne znam kako je u Svenska ali u mnogim zemljama EU neka mala sela u blizini gradova (tipa 35km) imaju fantastican prijevoz direkt do centra grada. (tipa voz, svakih sat vremena)

To je ono u cemu se selo u BiH i selo u razvijenoj zemlji razlikuju.

U Americi je 35km normala za jedan grad.
melac

#15444 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Hajvan wrote: 30/01/2024 01:38 bio sam u Sigtuni

dva sata izdrzao..stoicki

a to je bio kraljevski i ekonoski centar dva i pol vijeka.

lol
Bio otprilike kad i Bobovac prije 900 godina, od tada do sada se mnogo sta promijenilo, barem koliko ja znam, a ti mozda znas neku alternativnu historiju) lol
Hajvan

#15445 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

kaka' alternativna povest? :-)
anelsol

#15446 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Četrdesetpetogodišnji Malte Schlimper iz Hamburga u Njemačkoj sa suprugom i troje djece došao je da živi u Žepče. Ovdje ne samo da je otvorio firmu i započeo novi život već je i našao mjesto za koje kaže da je odlično za “dočekati starost”.

Za kraj, kaže nam da je cijela porodica jako zadovoljna životom u Žepču.

– Ovdje nam je sjajno! Djeca vole ići u školu a od prošle sedmice idu i na treninge odbojke ili rukometa. Kad je sunčano igraju se napolju s drugom djecom. To u Njemačkoj više nije čest slučaj. Ovdje nam se sviđaju ljudi, sviđa nam se što u restoranima možete jesti tokom čitavg dana a ne samo uveče ili u vrijeme ručka. Sviđa nam se vodopad u spomeniku prirode Tajan. Jedina stvar koja mi nedostaje je točeno pivo. Ako bih mogao nešto promijeniti to bi bio lokal sa buretom Sarajevsko Premium piva – kaže nam Schlimper.
https://www.biznisinfo.ba/nijemac-iz-ha ... vna-sansa/
detroit-mercy

#15447 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Jel to o kulturnim desavanjima na bazenima u Doboju, ono Ceca Raznjatovic i sl :mrgreen:.
PreWiBa

#15448 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 30/01/2024 01:54

Jel isto 35km autoputem ili 35km makadamom?

Jel isto u selu gdje svaka kuca ima fiber internet ili u selu gdje ni mobilna mreza ne radi kako treba?

Jel isto u selu gdje imas bazen ili u selu gdje dom kulture prokisnjava?

Ne znam kako je u Svenska ali u mnogim zemljama EU neka mala sela u blizini gradova (tipa 35km) imaju fantastican prijevoz direkt do centra grada. (tipa voz, svakih sat vremena)

To je ono u cemu se selo u BiH i selo u razvijenoj zemlji razlikuju.

U Americi je 35km normala za jedan grad.
Amerika je Amerika, kod vas je i svaka pumpa manji šoping-centar jbg :)

U Njemačkoj sela odumiru već dugo vremena, kakav internet.

Ta mjesta sa S-Bahnom i nisu sela, već predgrađa, sa odgovarajućom cijenom po kvadratu.
PreWiBa

#15449 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

detroit-mercy wrote: 30/01/2024 13:56

Jel to o kulturnim desavanjima na bazenima u Doboju, ono Ceca Raznjatovic i sl :mrgreen:.
Drugo je BiH etno-odnos.

Neće ni u Elskunku ojevati Dua Lipa.
Ozimician

#15450 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Nedavno je na drugoj temi (o sportu) pisano kako Doboj ima vrhunske teniske terene i tenisku skolu. :D

@sehohari
@jeza u ledja

Image

Dijelovi pokriveni "linijama" su dijelovi gdje ces imati dobru povezanost javnim prevozom.

Dakle u Bavarskoj jedino München i Nürnberg sa svojim predgradjima imaju sve kako treba povezano i tu stvarno se nema sta prigovoriti, a ta dva grada sa predgradjima pokrivaju max 20% populacije Bavarske i kvadrat je "entsprechend" (u skladu s tim).

Kad neko kaze da u EU (Njemackoj) svako selo ima vozove (koji jos idu svakih sat vremena) znam da taj nikad nije zavirio u ta mjesta.
Znam mjesta koja imaju velike klinike, a nemaju zeljeznicku stanicu.

O internetu necu da pricam tek. To su blago receno muke Isusove (posebno mobilni).
Post Reply