Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
swanfilter wrote: ↑22/01/2024 17:58
I ta prica o nepriznavanju ilegalnih naselja cak i od Izraela je glupost jaca.
Stoka naoruzana bolje nego ARBiH. Rade sta hoce. Uzimaju sta hoce. I sve to bez posljedica.
Zato jer su instrument provođenja zacrtane poltike osvajanja onog frtalja teritorija sto ostade Palestincima.
Siguran sam da ce upravo ova grupacija prouzrokovati velike probleme Izraelu kao drzavi. Dolazi ih sve vise i vise, a niso bas omiljeni kod domacih u vecim sredinama. Grupisu se u naseljima ukradenim od Palestinaca i provode nekakav svoj film. Izrael ih pod stolom gura dalje, dok istovremeno ne moze provoditi zakone nad njima jer to nije drzava Izrael ...
Ja govorim sta je fakat.
Trenutna vlast u Izraelu to ne postuje i upravo to je jedan od razloga sto je Netanyahu htio smanjiti ovlasti sudova i zasto su imali sve one silne proteste ljetos. Ti sto se doseljavaju nisu uopste nuzno izraelski drzavljani uopste, i generalno postoji prema njima odbojnost kod dobrog dijela izraelskog stavnovnistva, pogotovo nakon 7. oktobra.
Moja poenta je odgovor alijagori da "citav Zapad podrzava apartheid". Niti Zapad to podrzava (pogotovo ne cijeli Zapad), niti je Zapadna Obala dio Izraela. Nit ce biti. Zapadna Obala je okupirana teritorija Palestine.
No po svemu sudeci alijagori je sve to isto. Izrael, Zapadna Obala, whatever,
Kako ce zapadna obala biti okupirana teritorija ‘Palestine’ kad je okupirana od Jordana?
Nikada Izrael i ‘Palestina’ nece moci imati ‘peacefull coexistance’.
Samo budale u Izraelu bi prihvatile postojanje jedne suverene drzave koja ce do kraja svijeta zeljeti istrebljene Izraela.
E zbog toga su fakti da u trenutnim geopolitickim uslovima a to je za jos jedan veoma dug period nece biti drzave ‘Palestine’
A bilo kada Izrael iskljucuje Palestinu i obratno.
Nije to BiH pa da mogu imati dvije skole pod jednim krovom.
Malo obrces teze. Moze se slobodno reci a i to pokazuje vicedecenijske radnje da jedini Izrael zeli istrebljenje Palestinaca. Ove posljednje ratne akcije to otvoreno pokazuju kako se istrebljuju Palestinci i njihova kulturna bastina tj dokazi njihovog postojanja na tim prostorima... a i sami politicari otvoreno
i javno predlazu rjesenja eliminacije Palestinaca sa tih prostora. Sve elementi genocida.
jeza u ledja wrote: ↑19/01/2024 02:26
Jesi ti “Zapad” ili ovdje pricamo ti, ja, ragib i ostali?
Je li tebi prihvatljivo ubijanje civila? Nije? Kako onda mozes slaviti nekoga ko to radi?
Dobro ti je pitanje postavio. Kad izrael ubija i maltretira 70 godina, otima zemlju i kuce, onda je ok, ne serenda se previse. Ne filozofira se. Visi je interes u pitanju. Kad im neko uzvrati, onda je on terorista, borac za svoje interese, u svakom slucaju krivac.
Kako ti mozes opravdavati ravnanje Gaze?!
Filozofira? Vi ste ti koji filozofiraju.
Ko to normalan moze opravdavati ravnanje Gaze? Ko normalan misli da je izraelski apartheid i nelegalno otimanje imovine normalno?
Opet se okolisa oko opisivanja onog sto desilo. Ono sto je uradio Hamas nije “uzvracanje”, vec zlocin nad civilima koji nema nikakvog opravdanja. Prvo treba prevaliti to preko usta. Da nije bilo nje danas bi 30k ljudi iz Gaze bilo zivo.
Ono sto je uradio Izrael nakon toga takodje nije samo “uzvracanje”, vec genocid, ili u najmanju ruku ratni zlocin. No to je filozofima jasno. Samo ovaj prvi dio se nekako lagano preskace.
Jedan zlocin se ne moze opravdavati drugim. Ne moze se imati razumijevanja za stvari koje se rade, na nacin koje se rade. Mrznja jednih prema drugim i zelja za prolijevanjem krvi nevinih ljudi je identicna. I svih ovih godina, svo ovo vrijeme, se ta zelja za osvetom, za kao ispravljanjem nepravdi, potpaljuje i potpiruje iz vana. Bukvalno se grupe koriste za potpirivanje sukoba u kome velikom vecinom samo jedna strana ispasta. Iran je tu glavni krivac, jer sponzorise (i vjerovatno zauzvrat i zahtijeva) napade na Izrael, preko kostiju civila.
Rece lik koji vjerovatno nije dozivjeo ni promil onoga sto su dozivjeli muslimani palestine u zadnjih 70 godina. I kako ti da razlucis sta je filozofiranje a sta ne?! Da si ikada u zivotu pricao i sa jednim palestincem sa zapadne obale ili gaze mozda bi i shvatio sta oni prolaze i zasto ih ne mozes shvatiti. Ali ne, ti ces njima govoriti iz "minkena" sta oni trebaju raditi a sta ne i kao tebe trebaju slusati
Dobro ti je pitanje postavio. Kad izrael ubija i maltretira 70 godina, otima zemlju i kuce, onda je ok, ne serenda se previse. Ne filozofira se. Visi je interes u pitanju. Kad im neko uzvrati, onda je on terorista, borac za svoje interese, u svakom slucaju krivac.
Kako ti mozes opravdavati ravnanje Gaze?!
Filozofira? Vi ste ti koji filozofiraju.
Ko to normalan moze opravdavati ravnanje Gaze? Ko normalan misli da je izraelski apartheid i nelegalno otimanje imovine normalno?
Opet se okolisa oko opisivanja onog sto desilo. Ono sto je uradio Hamas nije “uzvracanje”, vec zlocin nad civilima koji nema nikakvog opravdanja. Prvo treba prevaliti to preko usta. Da nije bilo nje danas bi 30k ljudi iz Gaze bilo zivo.
Ono sto je uradio Izrael nakon toga takodje nije samo “uzvracanje”, vec genocid, ili u najmanju ruku ratni zlocin. No to je filozofima jasno. Samo ovaj prvi dio se nekako lagano preskace.
Jedan zlocin se ne moze opravdavati drugim. Ne moze se imati razumijevanja za stvari koje se rade, na nacin koje se rade. Mrznja jednih prema drugim i zelja za prolijevanjem krvi nevinih ljudi je identicna. I svih ovih godina, svo ovo vrijeme, se ta zelja za osvetom, za kao ispravljanjem nepravdi, potpaljuje i potpiruje iz vana. Bukvalno se grupe koriste za potpirivanje sukoba u kome velikom vecinom samo jedna strana ispasta. Iran je tu glavni krivac, jer sponzorise (i vjerovatno zauzvrat i zahtijeva) napade na Izrael, preko kostiju civila.
Rece lik koji vjerovatno nije dozivjeo ni promil onoga sto su dozivjeli muslimani palestine u zadnjih 70 godina. I kako ti da razlucis sta je filozofiranje a sta ne?! Da si ikada u zivotu pricao i sa jednim palestincem sa zapadne obale ili gaze mozda bi i shvatio sta oni prolaze i zasto ih ne mozes shvatiti. Ali ne, ti ces njima govoriti iz "minkena" sta oni trebaju raditi a sta ne i kao tebe trebaju slusati
Odvadi malo
Dozivio sam gore nego 90% Palestinaca. ( Ne znam kako ti je palo na pamet napisati ovako nesto nekome na ovom forumu?)
Pricao sam sto puta na ovu temu jer imam prijatelje upravo sa ZO.
Odvadi malo
Dozivio sam gore nego 90% Palestinaca. ( Ne znam kako ti je palo na pamet napisati ovako nesto nekome na ovom forumu?)
Pricao sam sto puta na ovu temu jer imam prijatelje upravo sa ZO.
Ma nista od bombardovanja Irana. Ameri se nece upustit u tu avanturu. Oni roknu njima nekog dronom, ovi sad vracaju. Amerikanci su na BI u defanzivi I realno velike sanse su da izgube BI, tako da mislim da ce odigrati pametno I ne srljati u neku avanturu.
Za iranske prilike, reklo bi se, uobičajeni proces. Uhapšeni u julu, osuđeni u septembru, Vrhovni sud potvrdio presudu u januaru. Tužilac "dokazao" da je osuđene na put u Iran ispratio lično šef Mossada David Barnia.
Benjo34 wrote: ↑30/01/2024 00:13
Ma nista od bombardovanja Irana. Ameri se nece upustit u tu avanturu. Oni roknu njima nekog dronom, ovi sad vracaju. Amerikanci su na BI u defanzivi I realno velike sanse su da izgube BI, tako da mislim da ce odigrati pametno I ne srljati u neku avanturu.
Gdje ce bombardovati saveznike?! Razmjena pokojeg drona, rakete, broda, spijuna je sasvim dovoljno da se odrzi privid zaracenih snaga "mrskih neprijatelja". kad su se ravnali irak, sirija i afganistan nisu bili mrski neprijatelji, naprotiv. I sije dobile vlast I onda neko kaze odvadi