Avetinho wrote: ↑29/01/2024 15:33
GandalfSivi wrote: ↑29/01/2024 15:28
DaysleepeR wrote: ↑29/01/2024 14:26
Demokrate nisu uradili dobar posao u svom mandatu, Biden nije smio biti kandidat za reizbor, previše je star.
Za nas je reizbor Trumpa grozna stvar, međutim ne pitamo se mi...
Vadjenje ekonomije iz govana uzrokovanih Covidom, rekordna niska stopa nezaposlenosti, rekordno visoka vrijednost dionica, najniza inflacija medju razvijenim zemljama, rekordni naplata poreza, sto vodi smanjivanju budzetskog deficita, dio studentskih dugova oprosten (po prvi put ikada), benzin jeftin kao malo kada, ogromna ulaganja u infrastrukturu (bukvalno se kopa gdje god se maknes), rekordna ulaganja u obnovljive izvore struje (koje nosi milione odlicno placenih poslova), povratak proizvodnje mikrocipova i poluprovodnika u Ameriku (opet poslovi plus nacionalna sigurnost). Na vanjskom planu (smotan ali opet zavrsen) proces povlacenja iz Afganistana, NATO jaci nego ikada, potpisani novi ugovori sa Australijom, Japanom i Filipinima za ucvrscenje veza u tom dijelu svijeta, itd, itd, itd.
Malo li je, jel’te?
Bacio je Gazu pod autobus, i tu će vjerovatno izgubiti nekoliko "progresivnih" glasova, ali mnogo manje nego da je bacio Izrael.
Nije morao bacati Izrael pod autobus vec ih pritisnuti vise. Da li bi ga ovi poslusali to je vec drugo pitanje. Ali tu je vec ono gdje bi diplomatija trebala da igra ulogu. Ovako je samo ispalo radite sta hocete, rusite, pobijte, a mi cemo vam dati sve sto vam treba. I nebitno sad Trump, izbori, ovo ono, zrtve Gaze ce ostati zauvijek urezane da su se desile za Bidenovog mandata, i to ce se pamtiti decenijama. A ovaj masakr koji je Izrael napravio, pored toga sto je ocigledan ratni zlocin, je nanjeo nemjerljivu politicku stetu i Izraelu i Americi.
Nazalost, sumnjam da bi bilo koji drugi predsjednik uradio nesto vise. Mozda Sanders, ali i on bi bio pod ogromnim pritiskom stranke, lobija i medija.
No generalno, mislim da ljudi iz vana debelo precjenjuju vaznost Gaze ili bilo cega drugog sto se desava u svijetu, u kontekstu popularnosti americkih politicara. A interesantno je i koliko pridaju znacaja nekim stvarima, tipa ovo sa Texasom, da ja haman da nema foruma ne bi znao da je poceo gradjanski rat.