SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

shape of despair

#74826 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shape of despair »

Pa eno ima info. Vraćali se sa donera, posvađali se sa nekim momkom, izašli svi iz auta osim ovog nesretnika koji je ostao unutra, ovaj pucao na citroena i pogodio momka. Policija ima indicije ko je pucao.
Otkud tijelo na cesti?
vjeshalica

#74827 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Thorgerson wrote: 29/01/2024 12:51
vjeshalica wrote: 29/01/2024 12:49 Nisu filmovi Stivena Seagala,koji za sat i po zavrsi posao na drugom kraju svijeta.
Halo ba. Proslo je 12h.

Ovo se desilo na raskrsnici gdje imas kamera od do malih milion. Banke, trzni centri, zgrade...

Daj ba.

I ako vec nisu izvrsili hapsenje, pa ima li ikakva vijest, saopstenje te policije. Il spavaju jos?

Zasto nema jos zvanicne izjave. Ponavljam, imam osjecaj da nas namjerno ostavljaju ovako da se pripremimo. Da je ovo normalna stvar. Ubistvo. Pa? Idemo dalje.
Budi objektivan. Manje filmova i rezije. Sto bi bilo u interesu istrage da se brzo objavi ko je u pitanju? Da budu zadovoljni neki nepoznati likovi na forumu da bi bili ubijedjeni da se radi posao. Raspitaj se kod malo boljih ljudi upucenijih u posao, da to tako ne funkcionise kao u filmovima.
No Mind

#74828 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by No Mind »

Thorgerson wrote: 29/01/2024 12:49 I generalno me nervira ovo podilazenje trojki i vlasti.

Budimo realni, da je sada SDA na vlasti portali bi vrvili od informacija, bla bla, protesti pizde materine.

Ovima ispade ne smijes nista reci. Cak i klix stidljivo izbacuje clanke u vezi ovoga.

Pa jbt. Kao da je pas pregazen, a ne nevin decko hladnokrvno ubijen.

Ako nam ovo postabe normalno, a ocito postaje, sta onda dalje?
Definitivno politika treba da se uhvati u koštac sa ovim i da dovede pravosudje u red, drugi niko i ne moze. Samo oni imaju sad malo drukcije probleme i prioritete, razumljivo s obzirom kakav politicki haos vlada i kakve se borbe tu vode. Na kraju, sve je do javnosti i nas samih, kad osjete pritisak koji bi mogao ugroziti njihov izborni uspjeh, stvari ce se pomaketi sa mjesta.
vjeshalica

#74829 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

shape of despair wrote: 29/01/2024 12:54 Pa eno ima info. Vraćali se sa donera, posvađali se sa nekim momkom, izašli svi iz auta osim ovog nesretnika koji je ostao unutra, ovaj pucao na citroena i pogodio momka. Policija ima indicije ko je pucao.
Otkud tijelo na cesti?
Zasto je bitno otkud tijelo? Osslobodjenje navodi da nisu prvi put skontali da je pucano te da su se tek zaustavili dole nize kad su skontali da je upucan,mozda su ga iznijeli iz auta, Hitna i ti drugovi? Ne mislis o tome?
Pa raskrsnica glavna je bila blokirana. Preciznije 2.
studiorum_tuzlaensis

#74830 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by studiorum_tuzlaensis »

U petak u DZ Omer Maslić, lik po prijetnjom bacanja bombe traži da mu dijete pregledaju preko reda.

Sestre pustiše jer je budala. Sreća pa nije bilo budale među ostalim roditeljima, vidao sam i tuče. Nije vrijedno toga jednostavno.

Guzva je bila nesnosna, većina djece je pod temperaturom ko i njegovo. Jedan pedijatar na cijelu Općinu.

Ništa me ne čudi zato, ni ovo sinoć. Divlji zapad sa mentalitetom seljakluka je jednostavno naša zbilja.

Prevencija susreta bilo kakve vrste sa kockastim glavama mi je prioritet u životu. Policija ovdje teško može pomoći.
emko1234

#74831 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

Pročitah dosta postova i stvarno ima svakavih gluposti i oprečnih informacija. Krenimo redom.

- priča da se ovo samo kod nas dešava je preglupa. Dovoljno je pratiti elektronske medije država iz okoline da bi se vidjelo da se nedavno slično desilo u Osijeku ili Vukovaru, Zagrebu, Beogradu, Splitu, Tirani.
- Opšte poznato je da policiji fali ljudi. Vlada Kantona mora dati saglasnost za zapošljavanje novih policijskih službenika. Misljenja sam da policija kad radi, sasvim korektno radi svoj posao. Da bismo pričali o ovome potrebno je znati neke elementarne stvari a ne pričati napamet. Ni jedan policijski službenik bilo koje agencije nema ovlaštenje da izvrši pretres vozila bez naloga suda. Dobra volja vlasnika je da li će postupiti po naredbi i otvoriti gepek, pretinac ili neki drugi dio vozila u kojem se može sakriti hladno ili vatreno oružje. Fore sa slučajeva X prolaze samo i isključivo iz razloga što ljudi nisu upoznati sa svojim pravima. Najviše što policijski službenik može uraditi je da zadrži lice za koje sumnja dok ne dodje nalog suda.Ganjati nalog suda od dežurnog tužitelja u gluho doba noći može biti vrlo zajeban posao.
- svi sudite na osnovu ono malo informacija koje su se pojavile u medijima i koje su objektivno rekla kazala priče. Ova s faktora je možda io najgluplja. Šta god da se desilo neposredno prije pucnjave ne opravdava ovo što se desilo. Ali priča da je lik izašao iz auta na raskrsnici i ispalio jedan metak koji je pritom pogodio nekoga ko je sjedio na zadnje sicu zvuči stvarno nevjerovatno.

Da li bi prisustvo policije na nekim frekventnijim mjestima u gradu potencijalno uticalo na smanjenje šanse da se nešto slično desi? Možda ali bez obzira na to, ja bih lično volio vidjeti jos 5-6 Troc-ova u gradu i patrolu na svakom trećem semaforu uz glavnu cestu.
Policiji treba dati više ovlasti bez daljenjeg. Policija treba da liči na pšoliciju a ne na uhljebljenje debelguze koji ne mogu pretrčat 50 metara.
Ali budala ima i vazda će biti. U globalu kad uzmete, Sarajevo kao jedan od većih gradova u regionu je prilično siguran grad, bez obzira na sve.Sranja se dešavaju svuda. Svuda ima narkomana, džeparoša, dilera, migranata, ubistava, krađa, pljački. Naravno ne znači da ne treba težiti da toga ima manje ali kad napravimo usporedbu s regionom, Sarajevo je ultra sigurno.
dječak sa šibicama

#74832 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Meni je prica "policija radi svoj posao" jedan od zanimljivijih mitova.

Da, neki policajci, ali ogromna vecina njih mislim na prasinare naravno, ne rade nista. Kada je neko zadnji put vidio pozornika na ulici? ja nisam vec sigurno 20 godina.
mali_balon

#74833 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Marihuana007 wrote: 29/01/2024 12:15 Šta omladina radi vani 23:30 h ?
Ja u ta doba spavam ili gledam neki film. Pogotovo su me isprepadali stariji da u ta doba izlaze košari.
Pa upravo je to cilj rezima nikoga na ulicama iza 10.....strah....nesigurnost....masa koja je u strahu se lakse kontrolise
studiorum_tuzlaensis

#74834 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Policija u Sarajevu je svemirski brod (izgledom, odnosom, radom i ponašanjem) u odnosu na ostale kantone.

RS (Banjaluka, a i općenito) prati MUP KS.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 29/01/2024 13:18, edited 1 time in total.
vjeshalica

#74835 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

emko1234 wrote: 29/01/2024 13:12 Pročitah dosta postova i stvarno ima svakavih gluposti i oprečnih informacija. Krenimo redom.

- priča da se ovo samo kod nas dešava je preglupa. Dovoljno je pratiti elektronske medije država iz okoline da bi se vidjelo da se nedavno slično desilo u Osijeku ili Vukovaru, Zagrebu, Beogradu, Splitu, Tirani.
- Opšte poznato je da policiji fali ljudi. Vlada Kantona mora dati saglasnost za zapošljavanje novih policijskih službenika. Misljenja sam da policija kad radi, sasvim korektno radi svoj posao. Da bismo pričali o ovome potrebno je znati neke elementarne stvari a ne pričati napamet. Ni jedan policijski službenik bilo koje agencije nema ovlaštenje da izvrši pretres vozila bez naloga suda. Dobra volja vlasnika je da li će postupiti po naredbi i otvoriti gepek, pretinac ili neki drugi dio vozila u kojem se može sakriti hladno ili vatreno oružje. Fore sa slučajeva X prolaze samo i isključivo iz razloga što ljudi nisu upoznati sa svojim pravima. Najviše što policijski službenik može uraditi je da zadrži lice za koje sumnja dok ne dodje nalog suda.Ganjati nalog suda od dežurnog tužitelja u gluho doba noći može biti vrlo zajeban posao.
- svi sudite na osnovu ono malo informacija koje su se pojavile u medijima i koje su objektivno rekla kazala priče. Ova s faktora je možda io najgluplja. Šta god da se desilo neposredno prije pucnjave ne opravdava ovo što se desilo. Ali priča da je lik izašao iz auta na raskrsnici i ispalio jedan metak koji je pritom pogodio nekoga ko je sjedio na zadnje sicu zvuči stvarno nevjerovatno.

Da li bi prisustvo policije na nekim frekventnijim mjestima u gradu potencijalno uticalo na smanjenje šanse da se nešto slično desi? Možda ali bez obzira na to, ja bih lično volio vidjeti jos 5-6 Troc-ova u gradu i patrolu na svakom trećem semaforu uz glavnu cestu.
Policiji treba dati više ovlasti bez daljenjeg. Policija treba da liči na pšoliciju a ne na uhljebljenje debelguze koji ne mogu pretrčat 50 metara.
Ali budala ima i vazda će biti. U globalu kad uzmete, Sarajevo kao jedan od većih gradova u regionu je prilično siguran grad, bez obzira na sve.Sranja se dešavaju svuda. Svuda ima narkomana, džeparoša, dilera, migranata, ubistava, krađa, pljački. Naravno ne znači da ne treba težiti da toga ima manje ali kad napravimo usporedbu s regionom, Sarajevo je ultra sigurno.
Kad smo kod gluposti:
Član 70

Usmeni zahtjev za izdavanje naredbe o pretresanju

(1) Usmeni zahtjev za izdavanje naredbe za pretresanje može se podnijeti kada postoji opasnost od odlaganja. Usmeni zahtjev za izdavanje naredbe o pretresanju može se saopćiti neposredno sudu ili telefonom, ili radio-vezom ili drugim sredstvom elektronske komunikacije
Član 78

Pretresanje bez naredbe i svjedoka

(1) Ovlaštena službena osoba može ući u stan i druge prostorije bez naredbe i bez svjedoka i, po potrebi, izvršiti pretresanje ako stanar tog stana to želi, ako neko zove u pomoć, ako je potrebno uhvatiti učinitelja krivičnog djela koji je zatečen na djelu ili radi sigurnosti ljudi i imovine, ako se u stanu ili drugoj prostoriji nalazi osoba koja se po naredbi suda ima pritvoriti ili prinudno dovesti ili koja se tu sklonila od gonjenja.

(2) Ovlaštena službena osoba može pretresti osobu bez naredbe za pretresanje i bez prisutnosti svjedoka:

a) pri izvršenju naredbe o dovođenju,

b) prilikom lišenja slobode,

c) ako postoji sumnja da ta osoba posjeduje vatreno ili hladno oružje,

d) ako postoji sumnja da će sakriti, uništiti ili riješiti se predmeta koji se trebaju od njega oduzeti i upotrijebiti kao dokaz u krivičnom postupku.

(3) Nakon izvršenja pretresanja bez naredbe za pretresanje i bez prisustva svjedoka ovlaštena službena osoba mora odmah podnijeti pisani izvještaj tužitelju koji će o tome obavijestiti sudiju za prethodni postupak. Izvještaj mora sadržavati razloge pretresanja bez naredbe i svjedoka
studiorum_tuzlaensis

#74836 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Marihuana007 wrote: 29/01/2024 12:15 Šta omladina radi vani 23:30 h ?
Ja u ta doba spavam ili gledam neki film. Pogotovo su me isprepadali stariji da u ta doba izlaze košari.
Zatvori se slobodno u kuću 24/7 i nek ti život prođe u vuvuzeli. Debilska posla.

Ja cu vani kad hoću. Čuj šta omladina radi navece vani. Mrs.
Hajvan

#74837 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajvan »

emko1234 wrote: 29/01/2024 13:12
- Opšte poznato je da policiji fali ljudi. Vlada Kantona mora dati saglasnost za zapošljavanje novih policijskih službenika. Misljenja sam da policija kad radi, sasvim korektno radi svoj posao. Da bismo pričali o ovome potrebno je znati neke elementarne stvari a ne pričati napamet.
Image
Oznaka Tablica

#74838 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Oznaka Tablica »

DonieBrasco wrote: 29/01/2024 11:52 Da treci put napisem, sve je pod kamerama valjda su toliko sposbni iz policije da provjere i jasno utvrde ko je u pitanju.
Eto ne zanju oni, de im ti reci :run:
Haris033

#74839 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris033 »

Da policija radi svoj posao ne bi bilo ovoliko droge i dilera, što u KS, što u cijeloj BIH.
Prosjačenje, dzeparenje, provale, razbojništva, auto krađe..
Jeste li svi Vi svjesni da veliki procenat tih slučajeva se nije ni pokušao riješiti..
Policija je u talu sa mafijom na vlasti, kao i sa njihovim šticenicima po ulicama..
emigrazione

#74840 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emigrazione »

Ne smije nastavnik da malom debilčiću zvizne keca, eto ih odmah da mu se mile majke najebu, od policije napravili ulične redare, sad kada je belej neka ko da ih zaštiti, obratite se Faći eno hoće stranku da napravi
mistek

#74841 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mistek »

emko1234 wrote: 29/01/2024 13:12 Pročitah dosta postova i stvarno ima svakavih gluposti i oprečnih informacija. Krenimo redom.
Nema šanse. Policija trenutno ne radi ni na 20% što se produktivnosti tiče. Vozaju se po gradu, ne sankcionišu, zezaju se. Znaju se kafane i kladionice gdje sjede U TOKU radnog vremena.

Ne mora policijski službenik imati bilo kakve specijalne naloge, nego samo da patrolira i obavlja svoj osnovni posao.

Pisao sam već na forumu situacije s policijom koje sam imao. Naravno, radi se o najbanalnijim situacijama, ali koje su pokazatelj njihovog nerada. Od situacije gdje policiji zovem policiju zbog toga što su zagradili 3 auta na parkingu dok piju kahvu (a dispečer zna i o kojem autu je riječ, jer su standardno tu), preko situacije gdje nemaju patrolu da pošalju jer nije bitno, do situacije gdje se čovjek hoće skočiti u Miljacku, a njemu završava smjena za 5 minuta i samo gleda da se izvuče iz toga.

Ili, drugo, prođimo gradom BILO KUDA, na bilo kojoj dionici, samo 1 kilometar. Garantujem da ćemo vidjeti preko 10 prekršaja (što vozača, što pješaka), od kojih će kad tad barem neki završiti pogubno. I tu ne pričam o parkiranju koje mi ide na onu stvar i gdje ne rade ništa, nego o situaciji kad pješaci guraju kolica s djecom između Jumba i Binga, kad se pretrčava glavna cesta ko trka s preponama, ili kada se vozači zaustavljaju po ulici gdje im je ćejf, ulaze u zabrane kako hoće i sl.

I nemam problem, neka policija u smjeni radi pola vremena, pola nek drkaju, ali oni trenutno ne rade ni 20% (i da ne bude zabune, ne govorim o svima, ali o ovoj policiji koju vidimo svakako da).

Kakav crni nedostatak ljudi. Samo kukaju, mrsko im raditi, a da im je da je tu još duplo ljudi, pa da ne moraju baš ništa. Najbanalnije, da je na terenu samo konstantno jedno vozilo koje REDOM piše sve nepropisno parkirane automobile u gradu, već bi bio pomak. Kod nas se to radi stihijski, a ne postoji 50m u gradu bez kuršlusa s parkingom. I nije kuršlus s parkingom problem, ali je problem kad ja kao pješak moram hodati cestom i čekati hoće li me ko zgaziti jer oni ne rade svoj posao. Kad me zgazi ili kad mi dijete raznese, pisat će se "nisu oni krivi, budala hoda cestom, malo ih je, ne može se budala za volanom spriječiti". A, nit sam kriv ja, nit taj za volanom, nego isključivo policija koja ne sankcioniše ove treće, koji su parkirani kako jesu. I ista stvar kad kao vozač satarem nekog kod Jumba, jer je loše procijenio, okliznuo se i sl. Apsolutna krivica je na policiji, a da se sve ovo dovede u red treba im 10 policajaca. Ne više.
Last edited by mistek on 29/01/2024 13:39, edited 1 time in total.
shape of despair

#74842 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shape of despair »

Poznajem jednog dilera iz videnja,malkice krupnija zvijer,nije ovaj ulicar. I eto,poznajem ga godinama,i dalje je pri svom poslu. Nalete pokatkad specijalci al nista,slabo,i dalje je baja. Sa njim fino moras,zdravo za zdravo,bilo je paljevina auta za zamjeranje, i opet niko nista,zivot ide dalje,odgovorni ne rade svoj posao.
I ovakvih na stotine
Piaty

#74843 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Piaty »

studiorum_tuzlaensis wrote: 29/01/2024 13:06 U petak u DZ Omer Maslić, lik po prijetnjom bacanja bombe traži da mu dijete pregledaju preko reda.

Sestre pustiše jer je budala. Sreća pa nije bilo budale među ostalim roditeljima, vidao sam i tuče. Nije vrijedno toga jednostavno.

Guzva je bila nesnosna, većina djece je pod temperaturom ko i njegovo. Jedan pedijatar na cijelu Općinu.

Ništa me ne čudi zato, ni ovo sinoć. Divlji zapad sa mentalitetom seljakluka je jednostavno naša zbilja.

Prevencija susreta bilo kakve vrste sa kockastim glavama mi je prioritet u životu. Policija ovdje teško može pomoći.
Koliko god raji čudno zvučalo ali kada je u pitanju nekakav red u bolnici, općini, institucijama, na ulici u saobraćaju, tu je Sarajevo u odnosu na manje gradove: KATASTROFA.

Eto ja sam bio prije 3-4 u DZ Omer Maslić i izbila je svađa oko toga ko će prvi ući.
U općini su stalno svađe.

Što se tiče saobraćaja, u KS nisam nikada ni zaustavljen od stranw policije, a kamoli šta drugo. U drugim kantonima jesam i to više puta.
Policija RS me zaustavljala milion puta i svaki put su bili korektni jer nisam seronja nit šta nelegalno prevozim.
T4h

#74844 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by T4h »

Hajvan wrote: 29/01/2024 13:22
emko1234 wrote: 29/01/2024 13:12
- Opšte poznato je da policiji fali ljudi. Vlada Kantona mora dati saglasnost za zapošljavanje novih policijskih službenika. Misljenja sam da policija kad radi, sasvim korektno radi svoj posao. Da bismo pričali o ovome potrebno je znati neke elementarne stvari a ne pričati napamet.
Image
I sta znaci ova mapa? Koliko ima policijskih agencija u BiH? Koje su nadležnosti koje agencije? Npr. DKPT je policijska agencija, nema nadležnosti na kantonima. Policiji u kantonima fali ljudi, ljudi koji će raditi u patrolama.
dr_Evil

#74845 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dr_Evil »

T4h wrote: 29/01/2024 13:36 I sta znaci ova mapa? Koliko ima policijskih agencija u BiH? Koje su nadležnosti koje agencije? Npr. DKPT je policijska agencija, nema nadležnosti na kantonima. Policiji u kantonima fali ljudi, ljudi koji će raditi u patrolama.
Treba njihovu guzicu izbacit iz kladionica i vratit na ulice, GPS na noge svaki put kad podju radit da vidimo gdje su bili, dobacivali curici sta tiket upisuje ili trcali za lopovcicem.

Ima njih, samo ne rade. Uvlace se u guzicu raznim politickim mesetarima, za to su sposobni.
Hajvan

#74846 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajvan »

znaci sto pise - ukupan broj p[olicijskih snaga na 100 tisuca gradjana..
i pri vrhu smo u europi po tome

sta oni (ne) rade, je manji problem od visokih izadtaka za njihopv (ne)rad.
Hajvan

#74847 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajvan »

Image
On this map we can see how many inmates every country has per 100,000 inhabitants.

The largest numbers can be found in the eastern half of Europe. Turkey and Russia have far more inmates per 100,000 inhabitants than any other European country.

The European average is 124 inmates per 100,000 inhabitants. The EU average is 103.

The lowest rates can be found in the micro-states and in the Nordic countries. The Netherlands and Northern Ireland also have a relatively low rate. San Marino has the lowest rate in Europe, because it has no prisoners at all in 2020!

The data for this map comes from the Council of Europe’s Annual Penal Statistics. So, does this data tell anything about the quality of the justice system, crime rates or effectiveness of the law enforcement? Well, that’s hard to tell. For Russia and Turkey, the high prison population could be linked to the poor state of democracy in those countries. Resulting in a higher number of political prisoners.

But for the other countries, is a high prison population rate the result of a high crime rate or is the law enforcement very tough and effective? The report of the source sadly doesn’t give an answer to this. However, if you want to answer those questions, you need to take a lot more statistics into account than just the prison population rate. The source’s report is a good starting point, but you’ll need much more than that.
DaysleepeR

#74848 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Policija čeka da počinilac konačno nađe Omarov broj pa da se sam u pratnji advokata javi u policiju.
Dupli_skalp

#74849 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dupli_skalp »

nip-ovski odron od mup-a, kao i svi njihovi kadrovi i ministarstva!
Haris.ba

#74850 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

DaysleepeR wrote: 29/01/2024 13:43 Policija čeka da počinilac konačno nađe Omarov broj pa da se sam u pratnji advokata javi u policiju.
Otprilike. Ili, da neko drugi se proba uvaliti ko kurban ako je stvarni pocionio zvjerka.
Post Reply