EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4676 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sime_cipol »

Zar motor u tim E-Power modelima nije samo tu da puni bateriju i da nema nikakve veze sa tockovima :?
permanentan

#4677 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by permanentan »

Zar tu nije iskljucivo elektro pogon?
ICE motor sluzi samo kao generator struje. Ne bi trebalo da se na pogonu osjeti razlika kada benzinac radi ili ne radi.
giannibelif

#4678 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by giannibelif »

Osjećam kad zabruji da volan malo oteža , a na ubrzanju nema promjena, djeluje stepenasto i kao da ide od dionice do dionice, nema onog nervoznog kika. To sam posebno primjetio na 508 po gradu dok se ne uključi dizel.
kravamuzara

#4679 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kravamuzara »

Za taj motor sam predvidio havarije do 50k kilometara i nisam promasio:

https://www.thedrive.com/news/nissans-v ... estigation

Ljudi moji, varijabilna kompresija, tri klipa, el. motor, baterije, GPF, CVT iz Nissan kuhinje, ne mozes ludje udrobiti ni sa wankelom.
tramvajtrojka

#4680 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tramvajtrojka »

kravamuzara wrote: 28/01/2024 23:48 Za taj motor sam predvidio havarije do 50k kilometara i nisam promasio:

https://www.thedrive.com/news/nissans-v ... estigation

Ljudi moji, varijabilna kompresija, tri klipa, el. motor, baterije, GPF, CVT iz Nissan kuhinje, ne mozes ludje udrobiti ni sa wankelom.
Da im nije bilo Renova :mrgreen: ove ublehe bi se ugasile prije 20+ godina, sva ona svinjarija sto su uradili oko GC-a je pokazala kakvo je to smece od firme
kravamuzara

#4681 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kravamuzara »

A Reno i Carlos Ghosn su pozitivci jel ? :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4682 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

Carlos je genijalac...
kravamuzara

#4683 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kravamuzara »

Hajde recimo da je u to u Japanu lov na vjestice, sta li je onda sa Francuskom, USA, Libanonom...
Ima lik pronevjera za pet zivota slicnih glavonja.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#4684 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

permanentan wrote: 28/01/2024 23:08 Zar tu nije iskljucivo elektro pogon?
ICE motor sluzi samo kao generator struje. Ne bi trebalo da se na pogonu osjeti razlika kada benzinac radi ili ne radi.
Koliko ja vidim to je serijski hibrid sa malom baterijom. Vozio sam davno jedan slican (Opel Ampera), samo je baterija bila veca a motor "obicni" iz Astre. Nema mjenjaca...SUS motor vrti alternator koji napaja drugi elektromotor. Zapravo ima "mjenjac" ali je redukcija elektronska (kao CVT), kao kod Toyote Prius.

Znaci radi se o slicnom sklopu kao Prius, samo sa malo vecom baterijom i vise komplikovanim motorom (turbo, varijabilna kompresija). Koliko citam taj se motor nije proslavio. Interesantno, ali suvise komplikovano. SAAB je imao slican koncept prije 20 godina.
Laplace

#4685 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Laplace »

kravamuzara wrote: 28/01/2024 19:52
ja71 wrote: 28/01/2024 19:33 Koliko je ekološki se može tek znati kada se uporedi sa dosadašnjom tehnologijom
Dizeli su po tri smjene na putu, ovo ces morati puniti pola dana, znaci trebaju ti dva za jedan.

2x 600kWh baterija, ne izgleda mi ko napredak.
Vodik je za ovakvo nesto logicnije rjesenje, a EV za mala auta.
Meni se kao najbolje rješenje čini generator na vodonik, koji će obezbjeđivati struju za pogon i električne sisteme u vozilu i po potrebi dopunjavati bateriju. Vodonik se može dobijati korištenjem solarne energije (https://lexsolar.com/startpage.html) ili iz nuklearnih elektrana (https://www.bug.hr/znanost/je-li-pametn ... enja-20331).

Motor na vodonik bi bio rasterećen, ne bi bilo emisije štetnih plinova (produkt sagorijevanja je voda) a ne bi trebala velika baterija (ono, samo za pokretanje motora i kao backup u slučaju da si pri kraju sa vodonikom). Pogon bi bio električni, ali bez sporog i dugotrajnog punjenja uz autonomiju motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.
Zakalwe

#4686 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

Opet vodonik.

Sve je to vec pravljeno i odbaceno. Toyota je pravila Mirage i nije ga mogla prodati ni u Norveskoj. Vodonik je super osim "malih" problema:

- Infrastruktura ne postoji
- Volumetricka gustina energije je uzas. Treba ti mnogo vise zapremine (ne tezine, zapremine) da bi nosio vodonik
- Da bi ga mogao zgusnuti, trebaju vrlo niske temperature (-150) ili jako visoki pritisak (stotine bara).
- Dok ga napravis, komprimiras, preneses, naspes i pretvoris u struju, ode 70% energije. Baterije su 97% efikasne.
- Da bi sve to sredio, treba ti maltene hemijska industrija u autu. I na kraju ista stvar...elektricni auto koji se "puni" preko vodonika.

Zbog gore navedenih razloga nema vodonickih auta i vjerovatno ih nece biti. Mozda brodova ili vozova, ali ne auta.
ja71

#4687 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

ja mislim da ce dugorocno biti i vodonik u igri ali manjoj mjeri.
Kada vozovi i brodovi (i avioni) na to krenu vec ce biti izgradjena neka infrastrukrura.
A sljedeci korak ce biti kamioni. Takodjer mislim da elektricni kamion nece dugorocno biti isplativ zbog velicine baterije.
A kada kamioni masovno krenu onda je mali korak i da auta na vodonik krenu.
Ali ponavljam, bice samo u manjoj mjeri jer ce predjeni kilometar biti skuplji od cistog elektricara ali ko vozi iskljucivo duge staze ce biti prisiljen korisiti vodonik.
Ali tek kada kilometar sa naftom bude skuplji od kilometra sa vodikom.
melac

#4688 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

Zakalwe wrote: 29/01/2024 10:26 Opet vodonik.

Sve je to vec pravljeno i odbaceno. Toyota je pravila Mirage i nije ga mogla prodati ni u Norveskoj. Vodonik je super osim "malih" problema:

- Infrastruktura ne postoji
- Volumetricka gustina energije je uzas. Treba ti mnogo vise zapremine (ne tezine, zapremine) da bi nosio vodonik
- Da bi ga mogao zgusnuti, trebaju vrlo niske temperature (-150) ili jako visoki pritisak (stotine bara).
- Dok ga napravis, komprimiras, preneses, naspes i pretvoris u struju, ode 70% energije. Baterije su 97% efikasne.
- Da bi sve to sredio, treba ti maltene hemijska industrija u autu. I na kraju ista stvar...elektricni auto koji se "puni" preko vodonika.

Zbog gore navedenih razloga nema vodonickih auta i vjerovatno ih nece biti. Mozda brodova ili vozova, ali ne auta.
Dobra kombinacija je vjetroturbina i priprema vodonika. Jer vodonik sluzi kao buffer za vjetroelektranu, i nema veze sto nekad trubina pici ko luda a podjahkad stane, ne utice na proces.
Hakiz

#4689 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Hakiz »

ja71 wrote: 29/01/2024 13:13 ja mislim da ce dugorocno biti i vodonik u igri ali manjoj mjeri.
Kada vozovi i brodovi (i avioni) na to krenu vec ce biti izgradjena neka infrastrukrura.
A sljedeci korak ce biti kamioni. Takodjer mislim da elektricni kamion nece dugorocno biti isplativ zbog velicine baterije.
A kada kamioni masovno krenu onda je mali korak i da auta na vodonik krenu.
Ali ponavljam, bice samo u manjoj mjeri jer ce predjeni kilometar biti skuplji od cistog elektricara ali ko vozi iskljucivo duge staze ce biti prisiljen korisiti vodonik.
Ali tek kada kilometar sa naftom bude skuplji od kilometra sa vodikom.
Polako. Sve je u početku bilo nepraktično i skupo.

Prvi električni automobil se pojavio krajem 19. vijeka i trebalo je više od 100 godina da bi u 21. postao komercijalan. Vodonik se tek pojavio.
kabal1337

#4690 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kabal1337 »

dok mafija ne upetlja ruke
Ozimician

#4691 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Ozimician »

Kriminal i politika, dok drzava ne pritisne kao i u slucajevima E-auta...
ElRe

#4692 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

Tesla S iz prvih godina proizvodnje
500.000 predjenih km
Vizuelni pregled poda automobila je bez zamjerki. Ne prvu se vidi da treba zamijeniti amortizere. Dijagnostika prikazuje da nema/nije bilo ozbiljnih problema. Zabilježeni su poruke tipa "neipravno uključenje/isključenje sa utičnice, zaglavljena ručka vrata i sl.
Vlasnik kaže da je na 210.000 km zamijenio prednji elektro motor, zadnji je još fabrički.
Baterija je fabrička, a na 390.000 km izmjeren je kapacitet od 69 kWh, a fabrički je bio 85 kWh. Kada je automobil bio nov vlasnik je mogao preći 330 km - 380 km.
Mijenjao je i prednja ramena (800e/kom), ali se mogu reparirati za cca 300 eura/kom.
Na 325.000km zamijenje su prednje obloge kočnica, zadnje su još fabričke.
Enterijer nije bio kvalitetan. Nešto lošije završna obrada, šavovi na prednjim sjedištima su pucali, sjedišta zamijenjena u garanciji (4 godine).
Baterija se može zamijeniti za repariranu za cca 10.000 eura, ili kupiti nova za 20.000 eura.

Većina punjena je bila na kućnoj mreži i naravno na Teslinim brzim punjačima.
Zakalwe

#4693 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

melac wrote: 29/01/2024 13:50 Dobra kombinacija je vjetroturbina i priprema vodonika. Jer vodonik sluzi kao buffer za vjetroelektranu, i nema veze sto nekad trubina pici ko luda a podjahkad stane, ne utice na proces.
Ne. To je bilo u fazonu (koliko se ja sjecam) 2005:e. Imao sam dionice u firmi koja je to pokusavala. Morphic Technologies. Kao uobicajeno, ideja je bila dobra ali detalji nisu. End-to-end iskoristenje vrlo lose. Dok pretvoris vjetar u struju, pa hidroliza vode, pa komprimiranje, pa nazad u struju (kroz celije) pa onda pretvarac iz DC u AC, ode 70% energije.

FIrma je otisla u stecaj. A danas su baterije mnogo efikasnije (>98%) i jeftinije tako da je vodonik sa vjetrenjacama vrlo vjerovatno mrtav za sva vremena. Za sta ce biti dobar je mozda za proizvodnju celika. Ovdje se sad ulazu milijarde dolara u postrojenje za proizvodnju celika pomocu vodonika. Onda ne moras da uvozis plin is Mordora, hem je bolje za okolis.

znOOci vodonik: zdravo (osim za celik, brodove i mozda, kamione)
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4695 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by izvrsni direktor »

ElRe wrote: 31/01/2024 09:13

Tesla S iz prvih godina proizvodnje
500.000 predjenih km
Vizuelni pregled poda automobila je bez zamjerki. Ne prvu se vidi da treba zamijeniti amortizere. Dijagnostika prikazuje da nema/nije bilo ozbiljnih problema. Zabilježeni su poruke tipa "neipravno uključenje/isključenje sa utičnice, zaglavljena ručka vrata i sl.
Vlasnik kaže da je na 210.000 km zamijenio prednji elektro motor, zadnji je još fabrički.
Baterija je fabrička, a na 390.000 km izmjeren je kapacitet od 69 kWh, a fabrički je bio 85 kWh. Kada je automobil bio nov vlasnik je mogao preći 330 km - 380 km.
Mijenjao je i prednja ramena (800e/kom), ali se mogu reparirati za cca 300 eura/kom.
Na 325.000km zamijenje su prednje obloge kočnica, zadnje su još fabričke.
Enterijer nije bio kvalitetan. Nešto lošije završna obrada, šavovi na prednjim sjedištima su pucali, sjedišta zamijenjena u garanciji (4 godine).
Baterija se može zamijeniti za repariranu za cca 10.000 eura, ili kupiti nova za 20.000 eura.

Većina punjena je bila na kućnoj mreži i naravno na Teslinim brzim punjačima.
:thumbup:
Kurcu to ne valja
B6Redhell

#4696 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by B6Redhell »

Danas sam vidio ovo uzivo. Čudno brate skroz.
Auta je bilo na stotine. I to zajebanih vozilica. Ali oko ovog je najveca navala. Valja imati muda i izbaciti ovo na market. I to stainless steel. Nije ni cudo da je veliki hype. Voli se pljuvati po tesli. Ali ja mislim da ce oni biti sve veci i veci. Dok ce mnogi ostali “kljuc u bravu”
Image
Image
Image
Image
B6Redhell

#4699 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by B6Redhell »

Ne znam. Taj reddit je nesto poput mahala nana i internet tračeva.
De lorean nema lak na sebi. Pa svaki poslije 40 godina ko nov.
valjda su paneli SS. Ostalo sve gvozdje. Ko i svako auto. So se mora sprati.
kabal1337

#4700 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kabal1337 »

peglativna povrsina za odrzavat
Post Reply