Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
-
DalmatinoHR
#1 Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
Evo ekipa pozdrav iz Zadra, na svom kanalu sam odlučio napraviti projekt pitanja za građane, a pitanja mi šalju svi ljudi iz regije sto da pitam i van regije ljudi mi salju pitanja.
Neka ovo evo bude tema i kao tema pitanja u anketi i kao eto moja video reportaža. Nadam se eto da ćete me podržati, uskoro ću ići i u BiH postaviti pitanja drustveno-politickog karaktera i tako... da ljudi iz regije vide kako ljudi razmisljaju iz prve ruke a ne preko sluzbenih medija.
Postovanje i pozdrav iz Dalmacije.
Neka ovo evo bude tema i kao tema pitanja u anketi i kao eto moja video reportaža. Nadam se eto da ćete me podržati, uskoro ću ići i u BiH postaviti pitanja drustveno-politickog karaktera i tako... da ljudi iz regije vide kako ljudi razmisljaju iz prve ruke a ne preko sluzbenih medija.
- Sanjarko
#2 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
Niste vise, sad ste EU, Mittel-Europa, ali nikad iz vas Balkan nece izici. 
-
moimoi
- fortaleza
-
moimoi
#5 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
Interesantno zasto pojam Balkan kod nas ima tako negativno znacenje.. zadrtost, prljavstina, primitivizam etc
Dok su Grci uspjeli od svega toga napraviti turisticku atrakciju.
Pa i razbijanju tanjura
Dok su Grci uspjeli od svega toga napraviti turisticku atrakciju.
Pa i razbijanju tanjura
- VladaFBiH
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
ima znanstvena formula sto je i gdje je balkan
kačio sam je negdje
treba razlikovati balkan i balkanski kulturni krug koji je širi od balkana... a u nekim dijelovima uži
kačio sam je negdje
treba razlikovati balkan i balkanski kulturni krug koji je širi od balkana... a u nekim dijelovima uži
-
swanfilter
#8 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
Jos malo pa ce i oni iz Sumadije kategoricki tvrditi da to Balkana nije vidjelo ...
-
DalmatinoHR
#9 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
Najbolje je Slavoj Žižek objasnio sto je Balkan: Za Grcku je Turska balkan, za Srbiju i Bosnu je Grcka Balkan, za Hrvatsku je Bosna i Srbija Balkan, za Sloveniju svi ovi imenovani su Balkan, za Austriju je Slovenija Balkan, za Njemacku je Austrija Balkan a za Engleze je cijela Europa Balkan.
- dječak sa šibicama
#10 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
Balkan je juzno od rijeke Save, ergo, i Ljubljana je na Balkanu
- Truba
#11 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
ja mislim da županja i osijek nisu na balkanu 
- tramvajtrojka
#12 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
Jbg samo jebe hrvate sto se busaju da su srednje evropa sve dok im ne dodje neka srbijanska pjevačica onda popucaju sve kočnice i pohrle u klubove i arene da uzivaju u njima
a za advent u Zagrebu idu trubaci sa guce
- Quaresma
#13 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
poyy za meni najdrazi grad u HRDalmatinoHR wrote: ↑29/01/2024 08:44
mislim da moras malo popraviti pristup, dati ljudima prvo malo koneksta. zamisli da tebi neko uleti s pitanjem, da li je Hrvatska balkan?
-
Dobrinjac-u-Pragu
#14 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
cuj glupog pitanja
onaj ko smatra hrvatsku da nije balkan, neka ide u skolu odmah nazad.
dobro sad cu malo pretjerati i reci da kulturoloski balkan je mnogo siri nego samo ispod save i dunava. vojvodina, slavonija, madjarska, slovacka, rumunija i moldavija su isto tako blizi balkancima nego zapadnoj evropi. ovo kazem jer su npr. slovaci mnogo divljiji od ceha (gdje zivim) a ceska je mnogo blize njemackoj, dok je slovacka mnogo blize madjarskoj.
dobro sad cu malo pretjerati i reci da kulturoloski balkan je mnogo siri nego samo ispod save i dunava. vojvodina, slavonija, madjarska, slovacka, rumunija i moldavija su isto tako blizi balkancima nego zapadnoj evropi. ovo kazem jer su npr. slovaci mnogo divljiji od ceha (gdje zivim) a ceska je mnogo blize njemackoj, dok je slovacka mnogo blize madjarskoj.
- Truba
#15 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
to je to
mada moze biti odstupanja
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
- dječak sa šibicama
#17 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
Kulturni Balkan je mit, valjda autosovinisticki, progresivni balkanci koji druge smatraju "zatucanim balkancima", sve pada u vodu kad vidis da (ne)kulturni balkanci postoje i na pirinejima i na apeninima i u skandinaviji, jedina je razlika sto kod nas preovladavaju.
-
DalmatinoHR
#18 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
Bez brige, dam ja njima prostora, nego to izrežem u samome videu, te pocnem snimati tek kad im objasnim za koga je pitanjeQuaresma wrote: ↑29/01/2024 12:47poyy za meni najdrazi grad u HRDalmatinoHR wrote: ↑29/01/2024 08:44
Postovanje i pozdrav iz Dalmacije.![]()
mislim da moras malo popraviti pristup, dati ljudima prvo malo koneksta. zamisli da tebi neko uleti s pitanjem, da li je Hrvatska balkan?
Pozdrav iz Zadra a reportaža je bila u Šibeniku.
- tramvajtrojka
#19 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
Bogme moglo bi se reci da u Zagrebu najvise prevladavaju ti papanski balkancidječak sa šibicama wrote: ↑29/01/2024 13:09 Kulturni Balkan je mit, valjda autosovinisticki, progresivni balkanci koji druge smatraju "zatucanim balkancima", sve pada u vodu kad vidis da (ne)kulturni balkanci postoje i na pirinejima i na apeninima i u skandinaviji, jedina je razlika sto kod nas preovladavaju.
-
Piaty
#20 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
Stari moj, ja sam do prije godinu dana govorio da Hr nije Balkan (tj da bar neki djelovi Hr nisu Balkan).DalmatinoHR wrote: ↑29/01/2024 08:44 Evo ekipa pozdrav iz Zadra, na svom kanalu sam odlučio napraviti projekt pitanja za građane, a pitanja mi šalju svi ljudi iz regije sto da pitam i van regije ljudi mi salju pitanja.
Ali u zadnjih godinu dana, Prijović, Lukas, turbo folk partiji...izvini ali Zagreb je izgledao (ili to stvarno jeste) gora pripizdina od Sarajeva.
Tako da su pitanja čak i donekle besmislena. Jeste Balkan, nego šta.
Pitanje je samo hoće li zahvatiti sjevernije ili zapadnije od vas ovo ludilo (Graz je katastrofa, ne znam za Sloveniju).
-
DalmatinoHR
#21 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
Ako vam je ovo pitanje bilo zanimljivo, vidite tek ovo, ovo sam snimao u Splitu, a da jos sve bude zanimljivije ovaj video mi je sherao jedan frend Izraelac da ga vide Palestinci i Izraelci, vidit cete po komentarima na youtubu ispod videa
.
- fortaleza
#22 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
Jesi pogledao video?tramvajtrojka wrote: ↑29/01/2024 12:38Jbg samo jebe hrvate sto se busaju da su srednje evropa sve dok im ne dodje neka srbijanska pjevačica onda popucaju sve kočnice i pohrle u klubove i arene da uzivaju u njima![]()
![]()
a za advent u Zagrebu idu trubaci sa guce![]()
![]()
- fortaleza
#23 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
Da, pojam Balkan se uglavnom koristi u negativnom kontekstu.dječak sa šibicama wrote: ↑29/01/2024 13:09 Kulturni Balkan je mit, valjda autosovinisticki, progresivni balkanci koji druge smatraju "zatucanim balkancima", sve pada u vodu kad vidis da (ne)kulturni balkanci postoje i na pirinejima i na apeninima i u skandinaviji, jedina je razlika sto kod nas preovladavaju.
- Edin H.
- DaysleepeR
#25 Re: Pitamo Hrvate (Video anketa): Da li je Hrvatska Balkan ili ne?
I Matvejević je jako slično pisao.DalmatinoHR wrote: ↑29/01/2024 12:30Najbolje je Slavoj Žižek objasnio sto je Balkan: Za Grcku je Turska balkan, za Srbiju i Bosnu je Grcka Balkan, za Hrvatsku je Bosna i Srbija Balkan, za Sloveniju svi ovi imenovani su Balkan, za Austriju je Slovenija Balkan, za Njemacku je Austrija Balkan a za Engleze je cijela Europa Balkan.
Mentalitetom, Balkan je od Beča pa nadalje.