Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
General War

#49201 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Dead Man Walking wrote: 28/01/2024 00:35
General War wrote: 28/01/2024 00:34
Dead Man Walking wrote: 28/01/2024 00:30

Jesul se tvoji izmjestali iz Tz u periodu 92-95?
:-)
Jesi li ti bio rodjen tad, jesi li uopste bio U BiH, i na kraju imas li ti ikakvog pojma sta se desavalo u BiH?

A da prvo odgovoris na pitanje?
Neki jesu neki nisu...evo sad sam se pretvorio u uho sta ti je poenta
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#49202 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Chmoljo »

da se ne vraćam na poludebilne odgovore tipa turci/otomani da odmah pređemo na stvar:
General War wrote: 28/01/2024 01:15
Otkad ti je kupljeno jedako kao i oteto, oci moje lijepe?
Zato sto su oci moje lijepe, veciom arapi nomadi tu zemlju koristili ali nisu je imali u vlasnistvu- predpostavljam, jel nigdje ne pise da je zemlja njihova koliko vidim, i opet gdje su ti ovdje zidovi?
bukvalno iznad citati
Unfortunately, the Ottomans instituted a land registration system in the late nineteenth century that led to wealthy Turks gaining legal title to land in Palestine through questionable means. Consequently, the Arab family farmer who may have owned the land for generations retained possession, but became a tenant of the wealthy absentee owner. 'The Fund" usually bought property from the wealthy absentee owners, giving the farmer no choice but dispossession. Sometimes, Palestinian Arabs refused to leave their land, so Turkish authorities would physically evict them at "The Fund's" request.
dakle, kupovana zemlja od vlasnika koji nisu stvarni vlasnici, a evo sada čujem da nomadi generacijama imaju posjed zemlje. ne znam samo šta im ruše buldožerima. ovčija govna?

no naravno, kako si samo zlonamjeran, treba reći i da je ogromna većina zemlje oteta, a nije kupljena, što stoji i u narednim citatima i vrlo precizno opisano na koji način je rađeno. a što si ti rekao da sam "navaljao", ali ne daj Bože da si opovrgnuo.

kako misliš gdje su jevreji ovdje? :lol: si dobro? :lol:

A sto mi pricas to, kad valjda znas da Izrael nije nastao 1939 vec 1948, ne britancima vec UN rezolucijom 181 (II)
opet poluistine. rezolucija je iz 1947. nešto ti se ne poklapa.

i nema da nam kažeš kako je tom rezolucijom nastao izrael a nije nastala palestinska država koja je predviđena istom? neko nije otprintao drugu stranu?

ili će biti da su Jevreji, odmah po isteku mandata odlučili zaposjesti što veći dio zemlje i pojo vuk magarca. ha, šta misliš?

Image
dakle iz ovoga gore svega navedenoga, gle kako glupo i bezobrazno izgleda tvoj komentar. otimačina zemlje u punom zamahu, presijecanje palestinskih zajednica, ubijanje hamasovaca tamo gdje ih nema, konstantno nasilje koje tjera ljude da doslovno odu. a onda se pride ta zemlja ekspropira zbog "odsutnosti". i tako dalje, i tako dalje.

da ne pričamo o zatvaranju maloljetnika, ali jebiga nisu dovoljno bijeli da budu taoci.

nije da i nama ovdje nisu strane otimačine zemlje, ubijanje vlasnika, uništavanje sela i homogeniziranje teritorija. vjerujem da te to ne dotiče posebno pa možeš ovako površno srati i obraćati se ovdje ko da pričaš sa bombašima samoubicama.

glup i bezobrazan. kako sam i rekao. to ti je konstanta već duže vrijeme.
Glup i Bezobrazan sam ja rekao a ne ti...
jesi, ja se složio mogu ti reći da si se fantastično opisao.
i koliko sa razumio
ne nisi.
Znaci otimacnia ti je zemlje kad je neko kupi, pa i kad nigdje ne spominju jevreje...
https://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_National_Fund
Jewish National Fund (JNF; Hebrew: קֶרֶן קַיֶּימֶת לְיִשְׂרָאֵל, Keren Kayemet LeYisrael; previously הפאנד הלאומי‎, Ha Fund HaLeumi) is a non-profit organization[2][3] founded in 1901 to buy and develop land in Ottoman Syria (later Mandatory Palestine, subsequently Israel and the Palestinian territories) for Jewish settlement.
Image
Nije od jucer pocelo kada su arapi poceli napadati izrael, ratova kamara bilo, ali ti bi kad izgubis rat se igrao presjecanja...a sutis na cinjenicu da je Jordan i Egipat drzali palestisku teritoriju 20 godina poslije proglasenja Izraela, i vidi vraga ne sjetise se da naprave drzavu palestincima.
kada nestane argumenata hajmo malo o braći arapima kako su oni fuj pa onda jebiga, nek palestinci ispaštaju. Nakbu ćemo zaboraviti, a grijehe Jordana i Egipta pripisati Palestincima.

vrh Elme mi. :thumbup:
Tako i danas, de ti ako imas dijete pa posalji na cestu da spuca kamenom policajca u zivinicama pa mi reci kako ce proci...
ne sjećam se da me živinički policajac tjerao sa moje zemlje kao dio udruženog zločinačkog poduhvata.
ubijaju se i izraelci kad god mogu pasti saka, s time da je vec duze vremena otkako se Iran uvukao u ovu igru vise se ne prica o teritoriji za palestince vec klasicni vjerski rat, i ono od 7 Oktobra to potvrdjuje...konstanta vec duze vriijeme da si zauzeo stranu, pa ti lakse mozgu...nisi prvi, imam ja iskustva sa takvima...bujrum.
već duže vrijeme, a dotad, jebiga ništa. šta je bilo, bilo je. :lol:

činjenica je da bubaš ko maksim po diviziji, nemaš blage veze, držiš lafo neki moralni hajgraund, a u stvari si plićak.
Palestinians left behind 338 entire towns and villages, including Lydda, Ramleh, Jaffa, Acre, Baysan and Majdal. 442 Parts of ninetyfour other towns were also left behind. Additionally, refugees left 10,000 shops and businesses, 120 million square meters of citrus holdings, and vast olive groves
da te napomenem da si počeo pametovati o nepostojanju palestinske zemlje. sad valjaš gluposti o nomadima. sunce ti jebem, da čujem za nomade koji uzgajaju maslinike.

nemušto pokušavaš opravdati ono što se dešava jebenim hamasom, kada se sve ovo dešavalo 50-30 godina prije postojanja istog. nemušto pokušavaš palestince prikazati amorfnom masom koja može postojati samo uz jak bič i strogog gazdu. nemušto pokušavaš krivnju za sve ratove pripisati palestincima i navodnim njihovim odbijanjem ikakvog dogovora. iako je jasno ko dan da se ovo moglo riješiti još prije 30 godina, bar što se tiče palestinske strane.

to imbecilne "pokušaj ti policajca gađati kamenom", samo pokazuje nivo ignorancije i nemanja odgovora na ono što sam prethodno postao već sve to apsolviraš sa time da sam nešto navaljao.
mirza_15

#49204 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by mirza_15 »

UNRWA ima petocifren broj uposlenih. Ako pretpostavimo da su tvrdnje Izraela tačne (vidjeli smo da hoće i slagati) i da je 12 uposlenih na neki način učestvovalo u napadu 07.10. (treba vidjeti i kako su to učestvovali) to ne bi smio biti razlog da se prekine finansiranje kompletne organizacije. Posljedice treba da snose ti koji su učestvovali, ako su učestvovali. Interesantno je da ovakva odluka dolazi nakon presude ICJ-a. Ona je politička i koristi se kao vid pritiska na UN. Treba napomenuti i da je EU provodila istragu nakon optužbi da se od tih para finansira Hamas i da je istraga pokazala da to nije tačno, odnosno da sredstva završe za namjenu za koju su i uplaćena. Prekinuti finansiranje ove agencije zbog navodnog postupka nekoliko ljudi od njih više desetina hiljada bez istrage u trenutku kada je u Gazi humanitarna katastrofa je kriminalna odluka.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#49205 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Velkoski »

Ma 100% reakcija na ICJ, nije čak ni neka posebna "teorija zavjere". Jednostavno su očekivali da će Izrael biti oslobođen svega, to se nije desilo i uslijedila je reakcija.

Geopolitika > ljudski životi, i to ne "Hamas životi", nego životi ljudi koji nemaju gdje. Suludo je i vjerovati da je ovo slučajnost zapravo, jer su imali vremena od 7. oktobra da nađu makar jednog, kao što su pokušali sa onim fotoreporterima.
'No plans' for Ireland to suspend funding to UNRWA, says Tánaiste
https://www.rte.ie/news/ireland/2024/01 ... and-unrwa/

Gospodska država. Ako ikada budem selio idem tamo :mrgreen:
Bossona

#49206 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bossona »

Image
Charuga
Globalni moderator

#49207 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Charuga »

Charuga
Globalni moderator

#49208 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Charuga »

skupljac_zeljeza

#49209 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by skupljac_zeljeza »

Džaba pobili tolike civile ili osakatili i porušili im oko 400.000 domova.
Sizifov posao za Izraelce: Priznali da je čak 80 posto Hamasovovih tunela netaknuto.

Čak 80 posto Hamasovih golemih tunela ispod Gaze ostalo je netaknuto nakon višemjesečnih izraelskih napora da ih uništi, kazali su američki i izraelski dužnosnici za Wall Street Journal.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sizi ... /240128035
General War

#49210 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

mirza_15 wrote: 28/01/2024 06:25
UNRWA ima petocifren broj uposlenih. Ako pretpostavimo da su tvrdnje Izraela tačne (vidjeli smo da hoće i slagati) i da je 12 uposlenih na neki način učestvovalo u napadu 07.10. (treba vidjeti i kako su to učestvovali) to ne bi smio biti razlog da se prekine finansiranje kompletne organizacije. Posljedice treba da snose ti koji su učestvovali, ako su učestvovali. Interesantno je da ovakva odluka dolazi nakon presude ICJ-a. Ona je politička i koristi se kao vid pritiska na UN. Treba napomenuti i da je EU provodila istragu nakon optužbi da se od tih para finansira Hamas i da je istraga pokazala da to nije tačno, odnosno da sredstva završe za namjenu za koju su i uplaćena. Prekinuti finansiranje ove agencije zbog navodnog postupka nekoliko ljudi od njih više desetina hiljada bez istrage u trenutku kada je u Gazi humanitarna katastrofa je kriminalna odluka.
Ma sta se sikiras, sace Iran i ostali dusebriznici da nadomire sta fali u budjetu, mogli ste i vi koju marku odvojit, ha ja...samo po novcaniku, qurcenje i patriotizam prestaje u rekordnom roku :bih:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#49211 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

skupljac_zeljeza wrote: 28/01/2024 13:12 Džaba pobili tolike civile ili osakatili i porušili im oko 400.000 domova.
Sizifov posao za Izraelce: Priznali da je čak 80 posto Hamasovovih tunela netaknuto.

Čak 80 posto Hamasovih golemih tunela ispod Gaze ostalo je netaknuto nakon višemjesečnih izraelskih napora da ih uništi, kazali su američki i izraelski dužnosnici za Wall Street Journal.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/sizi ... /240128035
Ja im ne vjerujem. Izgovor da sto duze ostanu u Gazi, uniste svu infrastrukturu i pobiju sto vise Palestinica.
skupljac_zeljeza

#49212 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

General War wrote: 28/01/2024 13:21 ... mogli ste i vi koju marku odvojit, ha ja...samo po novcaniku, qurcenje i patriotizam prestaje u rekordnom roku :bih:
Ti prespav'o, a i ne čudi me. Žene pravile kolače, pekare donirale, srednjoškolci prodavali po trgovima, hodže postavljale sergije...itd...itd...

Vrijednost 209.000 KM, "Merhamet" uputio 100 tona brašna ugroženom stanovništvu Gaze, kamioni krenuli ka odredištu.
zarko.filip

#49213 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by zarko.filip »

mirza_15 wrote: 28/01/2024 06:25
UNRWA treba biti ukinuta,napraviti neku organizaciju preko UN,zaposliti ljude koji apsolutno nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa Hamasom....Jel neko vjeruje u bajke da lideri Hamasa nisu uzimali novac,humanitarnu pomoc....odakle su postali milioneri?
SmokingMan

#49214 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by SmokingMan »

....

Politika “minimalnog rizika” takođe je uticala na način na koji su pješadijske jedinice ulazile u stambene objekte koji su služili snagama kao privremena mjesta ili isključivo u svrhu nadzora. Prije nego što su snage ušle u kuće, ispalili bi tenkovske granate, a povremeno su bile dovoljne i mitraljeske vatre. Upadi u kuće obično su se izvodili nakon probijanja rupe u zidu uz pomoć eksploziva, buldožerima ili projektilima. Pretresi su se provodili uz paljbu i bacanje granata. Iako su vojnici na temelju brifinga pretpostavljali da su stanovnici napustili naselja, u nekoliko slučajeva vojnici su nailazili na ljude ili porodice koje su ostale, skrivajući se u kućama. Ljudi su otkriveni tek kada su te zgrade zauzete (vidi iskaze 4 i 62).

Svjedočanstvo 4

Nismo znali da su unutra

Jedinica: Pješadija • Čin: Prvi narednik • Lokacija: Sjeverni pojas Gaze

Bilo je 30-40 [palestinskih] momaka u prvoj kući na koju smo naišli. Otvor je napravljen [od strane naših snaga] u njenom vanjskom zidu pomoću razaračkog okvira - to je uređaj s eksplozivima u njemu - a zatim smo ušli.

Je li bilo javnog upozorenja da ljudi izađu?

Nismo znali da su unutra u tom trenutku. Prije tog trenutka bilo je svih tih letaka (koji upozoravaju ljude da napuste područje), i vidjeli smo ih kako bježe kada smo počeli ulaziti . Bilo je očigledno da su civili shvatili da dolazimo. U tom trenutku došlo je do masovnog rasporeda rezervnih snaga, raznih pomoćnih snaga. Ova određena kuća nije bila pogođena ničijim topovskim granatama kad smo ušli u nju. Koliko sam mogao primijetiti, to je bila greška - trebala je biti pogođena.

Srećom po njih, to se nije dogodilo. No, općenito, svaka kuća u koju ste trebali ući trebala je biti prethodno gađana, ako ne topovskim zrnom onda s montiranim 0.5 [strojnim puškom]. Ova kuća je imala vrlo, vrlo veliko dvorište, i tamo su svi bili okupljeni; bilo je znakova koji su ukazivali da su brzo pakovale svoje stvari. Mislim da su možda imali dojam da će moći ostati. Terenski ispitivač je uhvatio jednog od njih i odveo ga sa sobom kod zapovjednika satnije; nemam pojma što se tamo dogodilo, pretpostavljam da je pokušao dobiti što više informacija od njega koliko je bilo moguće. Konačno, njima je jasno rečeno da sada moraju odmah napustiti to mjesto. Oni su to učinili.

Gdje su otišli?

Vjerojatno dalje na jug. To me uopšte nije zanimalo. Oko 4 sata ujutro, došle su četiri ili pet žena - stavile su vreće na štap, kao bijele zastave. Ne govorim arapski, ali iz njihovog gestikuliranja zaključio sam da su se vratile - kako su tvrdile - kako bi preuzele stvari koje su zaboravile u kući, stvari koje su smatrale ključnima. Očito to se nije dogodilo.

Što ste učinili u tom trenutku?

Pucali smo prema njihovim nogama.

Svjedočanstvo 62

Slušajte, uništili smo barem cijeli kvart

Jedinica: Nahal • Čin: Prvi narednik • Lokacija: Sjeverni pojas Gaze

Kakav je bio proces ulaska u kuće?

Bilo kojem susjedstvu koje posjetite, kada stignete, već je "sterilizirano", odnosno, imate osmatračke punktove koji vam javljaju da je prazno, i određena mjesta u njemu već su bombardirana. Ove taktike su bile učinkovite - činjenica je da se nismo nijednom susreli s teroristom izbliza. Također, kada se približite zgradi, "omekšate" je, što obično uključuje paljbu tenkovima, a ako nema tenkova, onda prenosivim raketama - raketama koje se nose na ramenu i bacačima granata, stvarima koje eksplodiraju unutar objekata.

Da li bi tenkovi pucali iz strojnica ili topova?

Topovska paljba. Snage obično pucaju barem jednom granatom prije ulaska [u kuću]. Ili to, ili MATADOR ili LAW (prijenosne protuoklopne rakete), tako da ako ima ikoga unutra, neće biti tamo kad uđemo, bilo kako. A onda ulazimo u kuću, pucajući dok je "otvaramo", često koristeći mnogo granata. Svaku prostoriju koju "otvarate" to radite pucajući - ovisno o snagama u području. Ne želite pucati prema vlastitim snagama, pa ne pucate u njihovom smjeru. Ide se prostoriju po prostoriju, sve se "očisti". Ako je soba zaključana, obično je otvarate nekom vrstom eksploziva, ili granatom. U Beit Lahiji smo koristili male eksplozive na svakim vratima. Koristili smo segmente razaračkog okvira (okvir sastavljen od niza eksplozivnih segmenata, korišten za proboj vrata ili zidova). Uzmete jedan segment i pričvrstite ga na vrata - i vrlo malo vrata ostane, rasprsne se, a zatim "otvorite" prostoriju. Ili možete koristiti granatu, što smo radili u Beit Hanounu, na primjer. Stavite granatu pored vrata, povučete se unatrag, granata raznese vrata, i to je to.

Kako se osjećate nakon završetka operacije?

To je komplikovano. To nije prisutan osjećaj sreće - ali osjećate se dobro, uglavnom zbog toga što niko u mom bataljonu nije teže ozlijeđen. "Sretan" nije prava riječ, jer, poslušajte, uništili smo barem cijelo naselje tamo. Kada se smjestite u kuću, kuća više nije ista. Otvorite izlaz straga čekićem, obično bacate granate na mnoga mjesta. Podižeš nasip od ruševina ispred kuće s D9 (oklopnim buldužderom), kako bi se zaštitio od raketa, sravniš kuću koja je najbliža kako bi smanjio rizike, i izravnavaš područje i s stražnje i s prednje strane.

Kako srušite susjednu kuću?

Ona se ruši pomoću D9. Obično kada se jedinica pozicionira u nekoliko kuća u području, dio kuća ili sve kuće u blizini koje predstavljaju prijetnju bivaju srušene. Recimo samo da gdje god je bataljon bio pozicioniran, ništa nije ostalo u stajaćem stanju, barem ne u punoj visini.
HarTar

#49215 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

💔 :(

General War

#49216 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

skupljac_zeljeza wrote: 28/01/2024 13:36
General War wrote: 28/01/2024 13:21 ... mogli ste i vi koju marku odvojit, ha ja...samo po novcaniku, qurcenje i patriotizam prestaje u rekordnom roku :bih:
Ti prespav'o, a i ne čudi me. Žene pravile kolače, pekare donirale, srednjoškolci prodavali po trgovima, hodže postavljale sergije...itd...itd...

Vrijednost 209.000 KM, "Merhamet" uputio 100 tona brašna ugroženom stanovništvu Gaze, kamioni krenuli ka odredištu.
...ma nisam, kontinuirano svaki mjesec valja platit...valja samo za ovu organizaciju preko milijarde namirt budjeta. Vole i palestinci kesh ko i svi....gurabije ne mogu pokrit ni meze.
skupljac_zeljeza

#49217 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

A baš od tebe se očekivalo, ali bit će prilike kada skontaš ....neke stvari. Možda onda doniraš tepsiju 'ledenih kocki'.

Image

Image
HarTar

#49219 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

Image
Charuga
Globalni moderator

#49220 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Charuga »

armin071

#49221 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by armin071 »

General War wrote: 28/01/2024 00:31
canvra888 wrote: 28/01/2024 00:25
General War wrote: 27/01/2024 23:12

Iz svake borbe se civili izmjestali na siguro ako mogu samo u Gazi eto to neki problem, a nije.
Gdje su se civili izmještali iz Srebrenice?
:?
Vecina prema Tuzli, sto?
Da ima pravde i ikakvog reda ti bi za ovo trebao dobiti trajni ko kuća.
caros

#49222 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by caros »

Charuga wrote: 28/01/2024 18:00
I kaže Trump je gori. On je samo iskreniji u svojim namjerama, a sve je isti kurac.
Bossona

#49223 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bossona »

Image
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#49224 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by anex »

General War wrote: 28/01/2024 00:31
canvra888 wrote: 28/01/2024 00:25
General War wrote: 27/01/2024 23:12

Iz svake borbe se civili izmjestali na siguro ako mogu samo u Gazi eto to neki problem, a nije.
Gdje su se civili izmještali iz Srebrenice?
:?
Vecina prema Tuzli, sto?
Dobro te je...s tim pitanjima o Tuzli.
7 dana out
Bullet Tooth Tony

#49225 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bullet Tooth Tony »

Locked